Ε ρε συ, δε μπορώ να ξαναγράφω τα ίδια, είναι πάνω από 100 ποστ αυτή η κουβέντα κάνε μια ανάγνωση και θα δεις ότι και την άποψη μου για τον ήχο έγραψα (αυτό που λες ότι είναι πιο κοντά στο μεταλ), και για την αποδοχή του Reload (άλλωστε από εκεί ξεκίνησε η όλη κουβέντα κλπ).
Ένα τραγούδι που προσωπικά το θεωρώ από τα καλύτερα των Metallica και από κάτω ο κόσμος κοιμάται. Μην περιμένετε θεματικό tour load/reload. Ο κόσμος εκεί θα είναι αλλά ποιο το νόημα; (δεν έχω διαβάζει τα 4 πιο πάνω ποστ γιατί είμαι λιγο ντοπέ από το πολύ χαμομήλι)
Oι Korn όμως μία μέρα πριν ξεσήκωσαν το κοινό. Με το που λέει ο JD “are you ready?” γίνεται της καριόλας απ’ τον κόσμο. Όλο το φεστιβάλ πηγαίνει πάνω-κάτω.
Κανεις δεν ειπε οτι το κοινο ξενερωσε ΜΟΝΟ επειδη κουρευτηκαν οι Metallica για παραδειγμα. Σιγουρα ηταν συνδυασμος διαφορων παραγοντων. Δινοντας βαση δυστυχως περισσοτερο σε οτιδηποτε αλλο εκτος απο τη μουσικη, για ενα σημαντικο ποσοστο απο αυτους. Και υπηρχαν και πολλοι που απλα δε γουσταραν την αλλαγη στο υφος της μουσικης τους. Απο ολο αυτο βεβαια, μεχρι το πραγματικα τρισαθλιο αποτελεσμα του να εχουμε γαμωσταυριδια προς τους Metallica, κατηγοριες περι ξεπουληματος και αλλα τετοια γραφικα της εποχης πριν 20 χρονια, υπαρχει μια αποσταση.
Αν θεωρεις οτι εδωσα την παραμικρη σημασια στην αποψη καποιου για το synthwave, ο οποιος εμφανως ειναι 100% ασχετος με το χωρο της ηλεκτρονικης μουσικης, τοτε μαλλον δεν καταλαβες ποσο και αν το βρηκα προκλητικο. Επισης, δεν ειναι το ιδιο να λες οτι κατι ειναι ξεπερασμενο και συντηρητικο με το να λες οτι ειναι σκουπιδι, αλλα για να απαντησω στην ερωτηση σου, κανενα απο τα 2 δε βρισκω προκλητικο. Σκουπιδι λεω κι εγω το Medusa των Paradise Lost, γιατι ως τετοιο μου ακουγεται. Απλα εγω εχω λιωσει και 10, 30, 3000 ωρες την μουσικη τους.
Και ναι για να απαντησω στην ερωτηση στην οποια δε θα μπορουμε ποτε να εχουμε απαντηση, πιστευω οτι αν οι Metallica εβγαιναν με τις γουνες τους και τα φιλια μεταξυ Κερκ και Λαρς, και ενα βιντεοκλιπ σαν του Until It Sleeps και γενικοτερα με το image με το οποιο εσκασαν το 1996, αλλα η μουσικη ειχε 10 battery μεσα, θα υπηρχε ενα πολυ μεγαλο ποσοστο κοσμου που δε θα ακουγε καν το αλμπουμ. Οπως ακριβως εγινε δηλαδη. Η μονη διαφορα ειναι οτι 20 χρονια μετα πιθανοτατα θα ειχαμε περισσοτερους “μετανοημενους” απο οτι εχουμε τωρα. Που ηδη βλεπεις και ακους απειρο κοσμο που δεν καταδεχοταν τοτε ουτε καν να τους δωσει την παραμικρη αξια, να λεει τωρα οτι και το Load και το Reload ειναι αξιοπρεπεστατα αλμπουμς, με διαμαντια μεσα. Τοτε βεβαια τα ιδια ατομα τα εβγαζαν σκουπιδια φυσικα, και επρεπε να ακουσουν το Bleeding Me 29 φορες (και να το δουν και live) για να καταλαβουν ποσο καταπληκτικο τραγουδι ειναι, αλλα δε βαριεσαι.
Για να μην το κουράζω επιπλέον, συμφωνώ με την πρώτη παράγραφο σου (αυτό λέω ή προσπαθώ να πω από την πρώτη στιγμή, ήταν συνδυασμός), διαφωνώ με την τρίτη. Δε νομίζω πως κάποιος έπρεπε να ακούσει 29 φορές το Bleeding Me, από την πρώτη στιγμή ξεχωρίζει, όπως αντίστοιχα σε κάποιον που δεν άρεσε το Mama Said δεν θα άρεσε ούτε μετά από 30 ακροάσεις. Kαι ναι, θα έχαναν κάποιους αν έπαιζαν με πουκάμισα και είχαν 10 battery αλλά θα αντιμετωπίζονταν σαν γραφικοί από την ευρεία πλειοψηφία, όπως αυτοί που τους εγκατέλειψαν γιατί έκαναν video clip…
“Μετανοημένοι” δεν ξέρω αν είναι τόσο οι οπαδοί (που σίγουρα κάποιοι άλλαξαν στάση) όσο οι ίδιοι. Βλέπεις πχ τους Metallica του Woodstock και είναι λες και το Load δεν προηγήθηκε. Άλλος θα πει έκαναν το point τους κατανοητό, άλλος θα πει ότι το Garage πούλησε καλύτερα τόσο από το Load όσο και το Reload και άλλαξαν ρότα.
Και κάτι άσχετο, βλέποντας το βίντεο παραπάνω, νομίζω πως η φωνή του Hetfield είναι σε καλύτερα επίπεδα τώρα παρά τότε.
Ναι οκ, οταν λεω οτι οι Metallica γενικοτερα ντυνοταν εκεινη την εποχη με το στυλ που ειχαν και γενικοτερα στη ζωη τους, το οποιο ΔΕΝ ηταν μεταλ, εδω περα καταλαβαν πως εννοουσα οτι εσκαγε ρε παιδι μου ο Lars να ηχογραφει τα τυμπανα με τη γουνα, ο James πηγαινε να παρει την κορη του απο τον παιδικο σταθμο με make up και eye-liner, και ο Kirk εκανε παραγγελια φιλιππινεζικο vegan sushi και οταν πηγαινε να το παρει φορουσε λεοπαρ και μασκα με νεκροκεφαλη ισως κιολας. Καμια ελπιδα.
Σορρυ Αλεχαντρο, δε βλεπω κανεναν James μετανιωμενο για τα Load/Reload οσον αφορα τη μουσικη τους, οπως επισης και κανενα αλλο μελος των Metallica. O Lars προσφατα δηλωνε οτι το υλικο ειναι στο ιδιο επιπεδο με οτιδηποτε αλλο εχουν κανει, και ο Κερκ μαλλον δε νοιαζεται και πολυ, και παιζει να βλεπει τη μουσικη των Metallica ακριβως οπως το λεει κι ο drenie, δηλαδη ως ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ. Το οτι δεν παιζουν τα τραγουδια απο αυτους τους δισκους live δειχνει ενα και μοναδικο πραγμα, οτι δεν τα παιζουν, γιατι απλα δε θελουν να βλεπουν ενα κοινο που δε θα ξερει τους στιχους και θα καθεται να περιμενει να τελειωσει το τραγουδι.
Καλως ή κακως, οι Metallica με τα πρωτα 5 αλμπουμ τους εθεσαν εναν πηχυ τοσο ψηλα, που δημιουργησαν ενα legacy γεματο με 40-50 τραγουδια τα οποια τα ξερει απεξω κι ανακατωτα οποιος μεγαλωσε με τη μουσικη τους. Βεβαια αν δεις μια τυχαια συναυλια Metallica, δε θα υπαρχει και μεγαλο ποσοστο πλεον στις συναυλιες που θα τραγουδανε ας πουμε το Shortest Straw ή το Trapped Under Ice, απλα σε αυτα τα τραγουδια… δε θα υπαρχει και η ρετσινια του Load/Reload. Αν δε θεωρεις οτι υπαρχει ρετσινια (υπεραδικα για μενα) σε αυτα τα αλμπουμς, και πως απλα δεν παιζουν τραγουδια απο εκει μεσα γιατι τα θεωρουν και οι ιδιοι “ντροπη” ή κατωτερα ή βαρετα, τοτε δεν εχουμε κατι αλλο να πουμε πανω σε αυτο. Απλα διαφωνουμε αντιδιαμετρικα. Ψαχνω να βρω και δηλωσεις James που λεει οτι λατρευει να παιζει τραγουδια απο αυτα τα αλμπουμς, αλλα ο κοσμος δεν τα ξερει, κι ετσι δεν τα παιζουν, αλλα δεν τις βρισκω τωρα.
ΥΓ. Αν ηθελαν να αποποιηθουν αυτη τη φαση της καριερας τους, δε θα ειχαν βγαλει ενα αλμπουμ ΤΙΓΚΑ στις 90s επιρροες τους, με τοσο πολυ Black/Load/Reload μεσα.
Και τελος παντων, ας απαντησουμε σε ενα ποστ που προωθει αρκετα μια ενδιαφερουσα κουβεντα προσωπικα.
Για το legacy του οτιδηποτε, μετρανε παρα πολυ τα κριτηρια. Αλλοι λενε οτι ο Lebron ειναι καλυτερος απο τον Jordan επειδη εχει σπασει ενα σωρο ρεκορ στατιστικων, αλλοι λενε οτι ειναι πολυ κατωτερος λογω τοσων χαμενων τελικων. Εγω απο την αλλη περιμενω να δω μπας και μπει στην τοπ δεκαδα ολων των εποχων, αλλα προς το παρον δυσκολα τον κοβω. Πιστευω πως θα βγουν remastered εκδοσεις των Load & Reload, μαζι με συσσωρευμενο υλικο απο ολη εκεινη την εποχη, και το ελπιζω κιολας φυσικα. Το μονο σιγουρο ειναι πως θα ειναι κι αυτο business, οπως και ολες οι επανεκδοσεις ως τωρα. Μπορει να πανε και να τα πουλησουν ως τα “αμφιλεγομενα” τους αλμπουμς, και αυτο να το παρουσιασουν ως κατι που δινει ιντριγκα και μια νοτα μαγειας σε αυτους τους δισκους, δε θα το εβρισκα απιθανο. Τωρα για το live… ουτε το Kill Em All επαιξαν ολοκληρο live για καποια επετειο (περαν της μιας φορας στο Orion), ουτε το Justice (προς το παρον), και οσον αφορα τα Load/Reload πιστευω αποκλειεται να παιχτουν ολοκληρα live, αλλα δε θεωρω οτι σημαινει και απαραιτητα κατι για την αξια τους. Το Legacy… ειναι κατι με το οποιο προσωπικα δεν ασχολουμαι. Αν ασχολιομουν, θα επρεπε και να παραδεχθω οτι καλλιτεχνες οπως ο Justin Bieber και η Taylor Swift ανηκουν στο πανθεον της μουσικης.
Θα πηγαινα και θα τα εσκαγα, αλλα θα ενιωθα πολυ ασχημα, και για το οικονομικο αλλα και για το οτι θα προδιδα τον εαυτο μου ουσιαστικα. World Tour δε θα γινοταν για κανεναν λογο, αλλα θα μπορουσαν να στηριξουν ισως μερικες συναυλιες σε μεγαλα hubs. Πιστευω οτι αν ανακοινωναν πως η ταδε συναυλια θα ηταν αποκλειστικα εκτελεση των Load/Reload, θα μπορουσες γενικα να βρεις εισιτηρια πολυ πιο ευκολα για μια τετοια συναυλια, αλλα και παλι θα γινοταν sold out, απλα δε θα πηγαιναν σε 30-40 πολεις στην Ευρωπη κι αλλες τοσες στην Αμερικη.
Δεν αποκλειεται, αλλα τωρα πηραν φορα με το HTSD και μπορει να βγαλουν 1-2 αλμπουμς ακομα στο ιδιο ή παρομοιο εστω υφος.
Δεν εχω ασχοληθει και δε με ενδιαφερει το θεμα.
King Nothing κορυφαια στιγμη οταν το ειδα live, και με εντυπωσιασε ποσος κοσμος το ηξερε απεξω και γουσταρε, κατι το οποιο συνεβη και με το Bleeding Me φυσικα. Δε χρειαζεται να δημιουργειται mosh pit για να ξερεις ποτε απολαμβανει ο κοσμος ενα τραγουδι. Για αυτο και το επαιζαν πολυ συχνα το King Nothing μεχρι πριν λιγα χρονια.
Όποιος το πει αυτό, θα πει ψέμματα. Από 5 φορές πλατινένια το Load και το Garage Inc, 4 φορές το Reload σύμφωνα με το wikipedia. Όμως για το Garage Inc. επειδή είναι διπλό, η κάθε πώληση μετράει διπλή. Επομένως έχει τις μισές πωλήσεις από το Load.
Κάνεις λάθος. 5.5 εκατομμύρια πωλήσεις το Garage στις ΗΠΑ, 5 το Load, 4 το Reload. Αυτό που μετράει διπλά είναι οι πωλήσεις για την πλατίνα, η καταμέτρηση της RIAA δηλαδή όχι αυτή για το Billboard.
Ιδού το πρώτο σκέλος για τις πωλήσεις:
Garage Inc. Year: 1998 Peak Chart: 2 U.S. Sales: 5,500,000
Load Year: 1996 Peak Chart: 1 U.S. Sales: 5,088,000
Ιδού και το δεύτερο:
Hi Fred,
I was curious if Shania Twain’s latest CD, “Up!”, counts as two albums or just one on The Billboard 200? I’m fairly sure that Billboard’s policy on double CDs is that they count as two units sold for each album sold. For example, Garth Brooks’ “Double Live” album sold a million copies in its first week because it was double album. This might be different though because both CDs contain the same songs. Is there a policy on this?
Thank you so much Fred for reading all of our E-mails. I know we all appreciate the hard work you do for us.
Nick Oswald
Dear Nick,
Thanks. It’s a pleasure!
Shania Twain’s album counts as one album when it comes to the Billboard charts. In the print issue dated Dec. 14, director of charts Geoff Mayfield reports that the album has sold 1.5 million copies in its first two weeks, according to Nielsen SoundScan. That means that 1.5 million copies have been sold, not 750,000.
A lot of readers asked this question this week. I think the confusion is because of the policy of the Recording Industry Association of America (RIAA), which is the trade organization that awards gold and platinum certifications. A double album does count twice for them, so 1.5 million copies sold would be triple platinum – but keep in mind the RIAA issues certifications based on units shipped, not units sold. That means Shania Twain’s platinum figure is already higher than triple-platinum (and going “up”).
Επίσης, όσον αφορά την αποδοχή, μιλάω για την εποχή που κυκλοφόρησε, από τους οπαδούς κατά κύριο λόγο και τον τύπο, όπως έγραψα από την πρώτη στιγμή. Ούτε για ποιότητα, ούτε για πωλήσεις.
Εδώ έχει συνοπτικά τις πωλήσεις. Το πιο αξιόπιστο είναι το soundscan της Nielsen (μόνο για τις ΗΠΑ) αλλά δε βρήκα κάτι. Πάντως οι πωλήσεις σε διπλό άλμπουμ στην κατάταξη του Billboard δεδομένα δεν μετράνε επί 2.
Εσυ ανεφερες το Billboard ρε. Ο δικος της Shania Twain εχει δυο φορες τα ιδια τραγουδια παιγμενα κανονικα και σε καντρι εκδοχη, ειναι αλλο πραγμα απο το Garage Inc. Εγω ανεφερα τις πλατινες και εκει Load και Garage εχουν απο πεντε. Αλλα οι πωλησεις του δευτερου μετρανε διπλες. Μια χαρα μου κανει εμενα αυτο - το Garage εχει τις μισες πωλησεις απο το Load επομενως.
Για το billboard και τη Nielsen 1 πώληση = 1 άλμπουμ. Άρα όταν λέμε ότι το Garage έχει πουλήσει 8 εκατομμύρια παγκοσμίως πχ εννοεί πως έχουν πουληθεί 8 εκατομμύρια, όχι 4 εκατομμύρια επί 2 CD. Για τη RIAA πάει επί 2 όντως οπότε 2.5 εκ διπλα CD είναι 5 φορές πλατινα. Εκεί γίνεται το μπέρδεμα. Το απόσπασμα αναφέρεται γενικά στα δίπλα CD μην κολλάς στης Shania Twain