Μetallica

δεν πιστευω οτι δεν σου αρεσει . το αντιθετο εχω καταλαβει.

Απλα νομιζω οτι βαζεις πιο ψηλα τα πιο “μεταλ” (πες τα θρας , παντως οι ιδιοι δεν ονομαζαν ποτε ετσι την μουσικη τους , σαφως ηταν οι μπροσταρηδες μιας σκηνης αλλά αυτό έγινε και για άλλους λογους , σκηνικη παρουσια- το παθος - θαρρος - θρασος του Lars ) των Metallica και οταν ερχεται η αναλυση για ποιους λογους τα εχεις τοσο ψηλα ή ψηλοτερα απο την μεταγενεστερη (μεχρι τοτε τουλαχιστον) φαση τους , καπου σε χανω.

@furor ξερω την γνωμη σου για Loads Και περα απο εδω μεσα. Το καινοτομο ειναι γιατι δεν υπαρχει αλλη μπαντα να το πλασαρει προς τα εξω οπως αυτοι . Το ιδιο ισχυει και για το μαστερ πχ. Καινοτομο ειναι γιατι εχουν προσθεσει στοιχεια . δεν ανακαλυφτηκε τοτε το θρας (ενα ειδος ιδρυσαν - κατοχυρωσαν οι Metallica , το θρας , αλλά πηγαν πέρα απο αυτό πάρα πολυ γρήγορα. ένα χρόνο μετά την κυκλοφορια του Killem all ,δηλαδη με την κυκλοφορια του Ride).

Το ιδιο πιστευω οτι εχουν κανει και στα Loads . Και το μπροστα απο την εποχη του ειναι γιατι εφαγε “κραξιμο” με την κυκλοφορια του και ωρίμασε τόσο αψογα , ώστε να εκτιμηθεί και είναι και σεβαστό άκομη και απο ανθρώπους που δεν το εκαναν οταν κυκλοφορησε.
Θες να μην το πω καινοτομο ; θες να το πω ώριμο ; Δεκτον.

5 Likes

Νομίζω πως απλά διαφωνούμε στο τι ορίζει κανείς καινοτόμο, δεν έχω ιδιαίτερη ένσταση με τα υπόλοιπα αν και υποκειμενικά. Τα 6 πρώτα άλμπουμ τα έχω εξίσου ψηλά για διαφορετικούς λόγους, άσχετα αν προσωπικά στη σειρά προτίμησης μπαίνει πιο ψηλά το MoP λ.χ. αυτό είναι θέμα γούστου. Σέβομαι οποιονδήποτε έχει διαφορετική άποψη όταν μιλάμε για κάτι τόσο υποκειμενικό όπως είναι η μουσική.
Αν και έχω γράψει δεκάδες φορές πόσο προτιμώ να ακούσω τραγούδια από το Load live παρά από το Puppets πχ.

Κουβέντα κάνουμε για τα πιο χειροπιαστά όπως τι κόσμο επηρέασε ένα άλμπουμ, καινοτομία, διαχρονικότητα κλπ.

Απλά το Load είναι πιο αμφιλεγόμενο και οι συζητήσεις έχουν περισσότερο ενδιαφέρον. Προσωπικά τα βρίσκω όλα δεκτά. Αν μιλάμε για καλλιτέχνη που σου λέει ότι η μουσική, οι στίχοι, το εξώφυλλο, οι φώτο είναι μέρος του όλου, δέχομαι και τον ακροατή που θα το απορρίψει γιατί δεν του κάνουν οι στίχοι ή οι φώτο στο εσώφυλλο. Επίσης βρίσκω θεμιτό να μην αρέσει σε κάποιον στον οποίο αρέσει η πρώτη περίοδος των Metallica. Eίναι διαφορετικός ήχος στο κάτω κάτω. Όπως δέχομαι και ότι κάποιοι προτιμούν το Load από το Puppets για τον ίδιο λόγο. Γιατί όχι;

2 Likes

Εδώ ακριβώς έγκειται η παγίδα που πέφτουν ΟΛΟΙ όσοι δυσανασχετούν με τα Loads. Το album δεν ωρίμασε, ίδιο με το 1996 έμεινε. Από τη μέρα κυκλοφορίας του μέχρι σήμερα είναι αυτό που ήταν. Το πρόβλημα δεν ήταν το album. Το πρόβλημα ήταν να αποδεχτεί ο κόσμος ότι οι Metallica ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΗΤΑΝ. Ο κόσμος ωρίμασε, όχι το album. Ή απλά αποδέχτηκε το παραπάνω, έβαλε τελικά το album να παίξει στο στερεοφωνικό και σε έκεινους που άρεσε εκτίμησαν το δρόμο που πήρε η μπάντα, σε εκείνους που το άκουσαν και δεν τους άρεσε συνέχισαν να ακούνε τα παλιότερα σπουδαία albums τους, και εκείνοι που δεν το έχουν ακούσει ακόμα και λένε ότι δεν τους αρέσει απλά αγνοούμε τη γνώμη τους.

4 Likes

ναι πληζ θενκ γιου, αυτό . Επιτέλους τη βρήκαμε την λέξη :+1:

Γενικά στη συζήτηση μας η διαφωνία είναι στο τι εστί καινοτόμο . Δεν είναι καινοτόμο επειδή έφαγε κράξιμο. Κράξιμο δεν έφαγε για την μουσική ( σε ευρεία κλίμακα ) αλλά επειδή κάποιοι οπαδοί των Μεταλλικα δεν περίμεναν να ακολουθήσουν αυτό το μονοπάτι ίσως

Επίσης ο κάθε άνθρωπος έχει μοιραία και άλλη οπτική στο τι είναι καινοτόμο ή αν ένα genre του μεταλ είναι ουσιαστικά ανακάλυψη

Δεν ξέρω αν μπορώ να το εξηγήσω καλά . Κάθε είδος μεταλ δεν έχει π.χ. κάποια origins ;;; Αν σε αυτά προσθέσεις κάτι δεν βγαίνει μια διαφορετική ονομασία ;;;;

The way i see it και σίγουρα δεν σημαίνει ότι έχω δίκιο , οι Μεταλλικα με το KEA έπαιξαν speed metal & nwobhm βάζοντας και hardcore ενώ έθεσαν τις βάσεις για την πραγματικά groundbreaking ( για μένα ε ;; ) πρωτοπορία και καινοτομία του RTL

Που θέλω να καταλήξω ;;; Απλά ότι ο καθένας μας έχει άλλη οπτική . Ναι φυσικά το ΚΕΑ καινοτόμο ( μπήκαν όλα τα λιθαράκια ) αλλά αυτό που πήγε μπροστά τη μουσική ήταν το επόμενο πχ

Γνώμες κλπ , δεν έχω βρει ουσιαστική διαφωνία όλη μέρα

3 Likes

λεμε πανω κατω το ιδιο. Εχει “κερδισει” κοσμο που νομιζε οτι τοτε τους εχασε.

Αρα η ωριμοτητα του δισκου αποδεικνυεται στην πραξη. Για αυτο και το θεωρω μπροστα απο την εποχη του .

Η δικη μου αντιληψη ειναι οτι το Load εστω και μετα απο χρονια μπορει να εκτιμηθει, οχι ολοκληρο αναγκαστικα , οχι να παει στο νουμερο ενα σου (δεν εχω εγω τετοιους καημους) , αλλα να το θεωρησεις απο καλο εως αριστο δισκο.

Κατι που δεν νομιζω οτι μπορει να συμβει ειδικα στα 3 πρωτα αν δεν σε εχουν “πιασει” εξαρχης.

Πιστευω οτι γινομαι κατανοητος.

2 Likes

και για τους καλλιτέχνες που το δημιούργησαν ήταν μια ώριμη δουλειά . Ωρίμασαν και οι ίδιοι και οι ακροατές

Κανενα αλμπουμ δεν ωριμαζει, παντοτε ο κοσμος ωριμαζει. Γι αυτο και τα Loads ηταν καμια 15αρια χρονια μπροστα απο την εποχη τους, γιατι μια σημαντικη μεριδα κοσμου τοσο χρειαστηκε για να τα εκτιμησει (και για αλλους λογους), για κατι που θα επρεπε να εχει εκτιμησει απο την στιγμη που βγηκαν.

Για μενα οποιαδηποτε κουβεντα αναφερει την λεξη stoner για να περιγραψει την μουσικη στα Loads με χανει απο εκεινο το σημειο, αφου δεν εχω ακουσει ποτε στην ζωη μου κατι που ο κοσμος περιγραφει ως stoner, το οποιο να μοιαζει με αυτα τα 2 αλμπουμς. Το εγραψα και προηγουμενως, βαριες κι ασηκωτες κιθαρες κουρδισμενες πιο χαμηλα και πιο αργες ταχυτητες ΔΕΝ ειναι μια περιγραφη που δειχνει ομοιοτητα μεταξυ συγκροτηματων και τραγουδιων. Αυτο ειναι σαν να λεει καποιος πως οι Slayer και οι Metallica επαιζαν παρομοια μουσικη στα 1980ς επειδη επαιζαν επιθετικα και σε υψηλες ταχυτητες.

Μπορουμε να συμφωνησουμε οτι διαφωνουμε, δεν ειναι κακο παντως. Για μενα δεν υπαρχει μικροτερος βαθμος πρωτοτυπιας και καινοτομιας στα Loads (και στο Black Album δηλαδη) απο οτι υπηρχε στα προηγουμενα 4 αλμπουμς τους στα 1980ς, και θεωρω πως τα 7 πρωτα αλμπουμς των Metallica ηταν ολα πολυ μπροστα απο την εποχη τους, χωρις να ακολουθησουν κανενα ρευμα. Ηταν το αποτελεσμα μιας μουσικης εξελιξης και προοδου που τους εφερε σε τελμα καπου στο 2000 και ακολουθησαν οσα ακολουθησαν (και για αλλους λογους).

ΥΓ. Οχι, δεν βρισκω ΙΔΙΟ οπως εγραψες το ριφφ του τραγουδιου παραπανω με το Thorn Within @furor . Το δευτερο μισο του ριφφ του Thorn Within που ειναι και το ζουμι, δεν υπαρχει πουθενα. 3-4 νοτες με τον ιδιο ηχο δεν συνιστουν αρκετη ομοιοτητα. Εκτος αυτου, η μουσικη στο συνολο της δε μου θυμιζει Metallica σχεδον καθολου, οπως και σε κανενα αλλο τραγουδι των Stone Temple Pilots ή των Soundgarden που αναφερθηκαν επισης. Για Where The Wild Things Are τα ειπαμε, οπως τα ειπαμε και για 4-5 τραγουδια ακομα απο τα Loads και μεχρι εκει. Το 70% των δυο αλμπουμς εχει σφραγιδα Metallica κι εσεις κολλατε στα 4-5 τραγουδια ξερω γω οκ :stuck_out_tongue:

3 Likes

Αυτό είναι το σημείο που έχω ένσταση, νομίζω ότι συγχέουμε το ότι εξέλιξαν τον ήχο τους και έκαναν βήματα μπροστά (κατά άλλους πίσω) σαν μπάντα με το ότι καινοτόμησαν. Εγώ δε θεωρώ πως καινοτόμησαν σε κανένα άλμπουμ από το RTL και έπειτα (θεωρώ δηλαδή το Puppets φυσική συνέχεια), άσχετα αν σαν μπάντα προχώρησαν, εξελίχθηκαν, ωρίμασαν.

Τα υπόλοιπα δεκτά, καμία ένσταση για το πως το βλέπει ο καθένας.

4 Likes

Ναι, συμφωνούμε ότι διαφωνούμε σχετικά με την καινοτομία του Load. Συμφωνούμε όμως με την αξία του δίσκου. Αυτό που προσπερνάτε βέβαια είναι το εξής: Το album δεν ωρίμασε, ίδιο με το 1996 έμεινε. Το πρόβλημα ήταν να αποδεχτεί ο κόσμος ότι οι Metallica ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΗΤΑΝ.

Οι μουσικές του Load υπήρχαν και πριν το Load. Φυσικά δε θα είναι 100% ίδιο ένα riff όταν έχεις τον Hetfield στη μπάντα. Η ομοιότητα όμως στο 90% είναι εκεί. Όταν ο κόσμος έχει μάθει τους Metallica ως thrash μπάντα, και ακούει το Load θέλει λίγο χρόνο για να το αφομοιώσει. Αυτό δεν κάνει τον δίσκο μπροστά από την εποχή του, κάνει τον κόσμο προσκολλημένο στο παρελθόν της μπάντας αρνούμενο να αποδεχτεί ότι η μπάντα θέλει να εξελίξει τον ήχο της.

5 Likes

Καλα δεν υπαρχει ριφφ 90% ιδιο με τιποτα αλλο, αλλα να χαμε να λεγαμε :stuck_out_tongue:

1 Like

@Alejandro.m καταλαβαινεις γιατι το αναλυουμε τοσο ;
Γιατι το βαζεις ή τουλαχιστον προσπαθεις να το αναλυσεις και το βαζεις κατω απο μια ταμπελα “stoner” Και μετα λεμε για Stone Temple Pilots που δεν εχουν καμια σχεση .

υπαρχουν στοιχεια απο ολα αυτα , ξανα λεω.
Το μονο που δεν υπαρχει ξεκαθαρο ειναι το θρας στοιχειο αλλα παρα υπαρχει το χεβυ που ειχαν οι μεταλλικα και καποιες ισως πιο απλες δομες τυπου Killem all , μεσα απο αλλο ηχο.

Στα δικα μου αυτια , επειδη παντρεψαν πολλα κοινα μου ακουσματα της εποχης καταφερε να ειναι το ιδιο ψηλα με τα προηγουμενα . Εχω και αλλα παραδειγματα απο αλλες μπαντες ππυ προσπαθησαν να κανουν αυτο που περιγραφουμε αλλα δεν τα καταφεραν το ιδιο καλα ή ηρθαν παλι “δευτεροι” πισω απο τους Metallica.
Συν οτι για εκεινη την εποχη να θεωρει καποιος οτι Metallica -Soundgarden ειναι κοντα , μονο θετικο το βρισκω εγω.

3 Likes

Όπα, δεν είπα (δε νομίζω τουλάχιστον να εκφράστηκα τόσο λάθος) ότι το Load είναι stoner, ότι επηρέασε stoner μπάντες έγραψα.

Επίσης, δεν έγραψα σαν αρνητικό ότι θυμίζει άλλες μπάντες της εποχής εκείνης, αλλά σαν γεγονός. Υπάρχουν δεκάδες συνεντεύξεις που λένε οι Hetfield, Hammett (ειδικά) για τα ακούσματα τους εκείνη την εποχή, λογικό το βρίσκω να επηρεάστηκαν. Πχ εδώ

Were you influenced by any of the grunge or alternative music that followed Nirvana’s Nevermind down the pipeline? HAMMETT: The only real influence that the music I’ve been hearing has had is that it’s sparked my interest in all the old, shitty-sounding Electro-Harmonix and MXR effects pedals I used to use when I was younger. But I listened to a lot of that Seattle stuff before it became mega-popular. When it got that big, I stopped.HETFIELD: [ to Hammett ] Why? Did they suddenly become shitty when they got popular?HAMMETT: No. I just felt that I couldn’t get away from it.HETFIELD: That happened to me. When the “Black Album” got popular, I stopped listening to it. [ laughs ]

1 Like

Συμφωνώ απόλυτα με τα 2 παραπάνω ποστ. Τα οποία εξηγούν πολύ εύστοχα γιατί το Load δεν είναι καινοτόμο. Αυτοί που λένε ότι είναι καινοτόμο το Load θα πρέπει να απαντήσουν πιο νέο μουσικό είδος έβγαλε το οποίο δεν είχαμε ξανακούσει μέχρι τότε.

Για να βοηθήσω να πω ότι οι Green River και το EP τους “Come on Down” (έτος κυκλοφορίας 1985) είναι καινοτόμο για το λόγο ότι είναι η πρώτη grunge ηχογράφηση στην ιστορία. Δεν είχαμε ξανακούσει grunge μέχρι τότε.

To Kill 'Em All είναι καινοτόμο γιατί είναι ο πρώτος θεωρητικά thrash metal δίσκος στην ιστορία.

1 Like

ναι ειπαμε . ενα ειδος “ιδρυσαν”.

Δεν χρειαζεται να ιδρυσεις καποιο ειδος για να ειναι γεματο καινοτομιες.
You lebeled me , I’ll lebeled you!

2 Likes

fixed :stuck_out_tongue:

So I dub thee unforgiven :notes:

1 Like

Ναι εκ παραδρομής το 'll .
:heart:

1 Like

Ρε συ τώρα που το ξαναβλέπω είναι I’ll label you (χωρίς το ed φυσικά που δηλώνει simple past). Και αν θυμάμαι καλά, επίσημα στο booklet είναι 'll (simple future δηλαδή). Με 'll βγάζει και καλύτερο νόημα.

1 Like

Αφού λύσαμε ( ?? ) τα περί καινοτομίας… μιας και στο τέλος γίνεται αναφορά στο Unforgiven, ποιο από τα 3 είναι ανώτερο (σε ό,τι επίπεδο ο καθένας θεωρεί);

Χωρίς να υποτιμώ κανένα από τα 3, αλλά σε προσωπικό επίπεδο θεωρώ ΙΙΙ > ΙΙ > Ι (ή αρχικό).

Let the show begin… (παρεμπιπτόντως, από ποια κομματάρα του Load είναι αυτό; :sunglasses: )

Έχω απαντήσει στην απορία σου (για μένα πάντα εννοείται)

Step into the House that Jack built

Για τα Unforgiven, θα έλεγα 1 > 2 >>>>> 3. Το 3 δεν έχει λόγο ύπαρξης, τα άλλα δύο τα βρίσκω σχεδόν ισάξια αλλά είναι ΤΟΣΟ κλασικό πια το πρώτο που για μένα δε γίνεται να χάσει την πρώτη θέση.

2 Likes