Ρεαλιστικα, ετσι γινεται με τις μπαντες οι fans των οποιων δεν εχουν ακουσει ποτε αλλη μουσικη
Πέρα από την πλάκα, πιστεύω ότι τα Load/Reload μου έχουν κάτσει καλά στη συνείδηση γιατί η όλη ατμόσφαιρα, φέρνει κάτι από Sabbathιλα στο νου και επειδή γουστάρω Sabbath, την έχω βρει με τα Load/Reload. Όσο τα ακούω, τόσο καλύτερα καταλαβαίνω τις επιρροές και γουστάρω ακόμα περισσότερο…
το μονο σιγουρο με τοσα ειδη που εκλεψαν.
Δεν ειπα οτι εκλεψαν γλυκε μου μεταλλιwarrior, αλλα δεν ειναι και πρωτοτυποι.
τα ειπαμε τα συμφωνησαμε , γλυκουλη. Τι να μας πουν και αυτοι μωρε.
Ενταξει, τους μειωνεις, μουσικαρες και πανεξυπνοι επιχειρηματιες ειναι. Απλα δεν ειναι πρωτοτυποι.
Θα σου πω ενα μυστικο: Καθε τους μουσικη “στροφη” δεν εγινε ουτε απο καλλιτεχνικες ανησυχιες ουτε για να τσαντισουν τους βλαχομεταλλαδες. Παντα εγινε χαρη σ ενα παθος να ακουστουν σε περισσοτερο κοσμο που ακουει ηδη ποπ/nu/ροκακι, ενα παθος να τους παιξει αλλος ενας σταθμος και ενα παθος για περισσοτερα λεφτα. Το drive τους δεν ηταν το “πως θα εξελιχθω” αλλα το “πως θα βγαλω κι αλλα και τα μεγαλωσω το brandname”.
Και το εκαναν πολυ καλα. Και με ωραιες μουσικες.
Το αποτελεσμα ειναι πως επεισαν παρα πολυ κοσμο πως ανακαλυπτουν τον τροχο σε καθε αλλαγη, γιατι ειχαν κυριως βλαχομεταλλικο παρελθον και η στρατια των “monometallica” οπαδων τους ειναι κατα κυριο λογο οχι πολυ μορφωμενα μουσικα ατομα, που ακουνε πολλα ειδη μονο γιατι τα παιζουν οι μεταλλικα, και οχι γιατι εχουν ξοδεψει χρονο η μερακι με τα συγκεκριμενα ειδη.
Αν παιξουν hip hop οι Μεταλλικα, ειμα βεβαιος πως εδω μεσα θα διαβασουμε “ποιοι Wu tang”
Ειναι μια απ τις αγαπημενες μου μπαντες, απλα ειμαι εξωγαμικος.
Αυτό το ξέρουν μόνο οι ίδιοι.
Θεμιτό είναι να θες να είσαι πετυχημένος στη δουλειά σου, θεμιτό είναι να βγάζεις και λεφτά.
Από την άλλη δε θα πρωτοτυπήσω, θα σου πω απλά πως εκατομμυριούχοι ήταν από την εποχή Puppets άντε βία-βία Justice. Σε πολύ κόσμο ακούγονταν ήδη και -μάντεψε- περισσότερο κόσμο απ’ όσους άκουσαν το Load στην τελική.
Βάζω εδώ αυτό για να αντιληφθούμε το μέγεθος των εσόδων που είχε ένα album -καυλάντισμα και στη συνέχεια να κάνεις μία σύγκριση για το τι έβγαζαν από την εποχή του Puppets.
“This album came out in 1998 and sold over five million copies. It contains four Diamond Head songs, and the royalties have changed my life a lot. I bought a house with my wife, and the constant flow of royalties mean that I no longer have to work”.
Ο Τατλερ με λίγα λόγια δεν έχει ανάγκη να δουλέψει επειδή παίρνει royalties από 4 κομμάτια σε ένα δίσκο που πούλησε 5 εκ. αντίτυπα. Το ίδιο λέει και ο Lemmy στο 49/51. Σκέψου τώρα το Puppets ή το ΑJFA που ήταν χρυσά/πλατινένια από τις πρώτες τους εβδομάδες τι έσοδα τους έφεραν και αν είχαν ανάγκη να χαλάσουν την πεπατημένη απλά και μόνο για να “ακουστούν” σε μεγαλύτερο κοινό (που δεν το κατάφεραν με το Load).
Δεν ειπα πως δεν ειναι θεμιτο.
Δε στέκομαι μόνο σε αυτό, περισσότερο στέκομαι στο ότι είχαν μία συνταγή που τους έκανε πολυεκατομμυριούχους από τα late 80s. Αν κίνητρο είναι αποκλειστικά τα λεφτά και όχι η όποια καλλιτεχνική ανησυχία, μένεις στην πεπατημένη. Άποψη μου φυσικά.
Η δικη μου αποψη ειναι πως αν ειχα συνταγη απο μικρος και γινομουν εκατομμυριουχος, θα σημαινε πως οτι κι αν παιξω οι “diehards” θα ακολουθησουν αμασητο. Χρονια μετα, τους ακουνε μεταλλαδες, πρωην μεταλλαδες και κοσμος που ακουει μεταλ και βγαζει σπυρια.
Προφανώς, αυτό ισχύει για πολλές μεγάλες μπάντες (genre-defining) ανεξαρτήτως μουσικού είδους. 2-3 μέταλ μπάντες ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.
Αντίστοιχα οι Prodigy λ.χ. ακούγονταν από κοινό πολύ έξω από τα όρια του rave ή οι N.W.A. για το ραπ κοκ.
ΠΩΣ ΤΟΥΣ ΠΕΤΣΟΚΟΨΕΣ ΕΤΣΙ ;
Σοβαρά απαντώντας, τα ως άνω ισχύουν φουλ για τον Lars, νομίζω για τον Hetfield λιγότερο. Ο Hetfield είναι ψυχαρα, ακόμα και σήμερα θυμίζει σε αρκετές στιγμές τον εύθραυστο έφηβο που μεγάλωσε σε απίστευτα καταπιεσμενο περιβάλλον και παρακολουθούσε την μαμά του να λιώνει από καρκίνο και να μην παίρνει φάρμακα ούτε για τον πόνο από επιλογή της. Ο Hetfield είναι ένας από τους καλλιτεχνικους τιτανες της μουσικής γενικά. Ο Lars είναι ένας πάρα πολύ έξυπνος και φιλόδοξος ανθρωπος, ένας ικανότατος επιχειρηματίας και χομπιστας, που ειχε την σε ένα βαθμό και τύχη να έχει για βάρκα στις φιλοδοξίες του τον Hetfield. Καλά όσο γισ τον Kirk ασχολίαστο, για πάντα θα με ξενερώνει η παρουσία του για να είμαι ειλικρινής. Οπότε όλα αυτά που λες ισχύουν, αλλά περισσότερο για τον Lars και λιγότερο για τον James.
Και πάλι επειδή περνάω καλά, θα πω ότι εμένα ο Lars μου φαίνεται οτι μοιάζει πάρα πολύ με τον Κούγια σαν περίπτωση. Έτσι κομπλεξικός κοντός που θέλει να κατακτήσει τον κόσμο και ήταν αρκετά έξυπνος ώστε να τα καταφέρει. Βέβαια ο Lars δεν είναι ούτε 0,00001% ανήθικος και γλίτσας όσο ο άλλος, αλλά I hope you get it.
…και η αλήθεια είναι ότι δεν το αρνήθηκαν ποτέ ότι πάλευαν για την κατάκτηση του κόσμου, δηλαδή τι άλλο; το ΧΡΗΜΑ. Ήδη από το 2ο album τους βλέπουμε την παραδοχή αυτού. Το έκαναν όμως με μουσικάρες, όπως προείπες.
Υγείες και ειλικρινές. Άλλοι το έχουν πετύχει με τα ψέματα που λέει και η έκφραση. Αυτοί πρόσφεραν εξαιρετική μουσική για να το καταφέρουν
20 χρόνια από αυτό το live είπαμε;
Πετσοκομμα για μπαν εντος διημερου, ηδη οι fans ειναι σε συνεδριο για να βρουν τρολλοσημεια στο ποστ.
Συμφωνουμε 100%, ο Χετφιλντ ειναι ψυχαρα και μουσικαρα, ο Λαρς ειναι μανατζεραρα, χρειαζονταν κι οι δυο για να φτασουν το μεγεθος που ειναι και κανεις χωρις τον αλλο δε θα τα καταφερνε σε τετοιο βαθμο. Απλα ε, τα τσουβαλιαζω για να νιωσουμε λιγο ανθρωποι. Λες και δεν τους αγαπαμε ολοι, μαλωνουμε 2 βδομαδες για μπαντα που χαιρει καθολικης αποδοχης κι αναγνωρισης αντι να λεμε για τιποτα σοβαρο.
Ειναι σαν τα ζευγαρια που αν δε λενε καθε μερα “σαγαπω” θα σφαχτουν. Ο ενας θελει να φαω μπαν γιατι “πειραζω” τους φανς, ο αλλος μου λεει οτι δεν αξιζω να βρισκομαι στο λαιβ επειδη δεν ξεχωρισα το reload σε 1χ1. Μην τρελαθουμε.
Για τα πρακτικά να πούμε ότι όταν ήταν μικρός ο Hetfield και έπαιζε κιθάρα είχε πει στον μεγάλο του αδερφό ότι κάποια μέρα θα γίνει rock star, φυσικά δεν τον πίστεψε αλλά ο Het το έκανε και με το παραπάνω…
Ο κόσμος σε ανεβάζει εκτός των άλλων και οικονομικά, αν οι Metallica έγραφαν παπαριές θα είχαν μπει από νωρίς στο χρονοντούλαπο της μουσικής ιστορίας αλλά επειδή δεν έγραφαν παπαριές μέχρι τα Loads ότι έκαναν γινόταν χρυσός και φυσικά όταν έγραφαν τα τραγούδια δεν ήξεραν καν αν και ποια θα άρεσαν στον κόσμο…
Όταν ένα πράγμα έχει απήχηση στον κόσμο ευτυχώς ή δυστυχώς φέρνει λεφτά και φυσικά λεφτά, πολλά λεφτά, έβγαλαν μεταξύ 86-89 και στην περιοδεία του ΒΑ, τα ποσά εκτοξεύτηκαν και σ αυτό μου έρχεται ένα ερώτημα, πως γίνεται μια πετυχημένη συνταγή με MOP AJFA BA που ήδη έφερε παρά πολύ χρήμα να αλλάξει και να γράψουν τα Loads? Πως είναι δυνατόν να ξεπουλήθηκαν τότε με μια αμφιλεγόμενη μουσική στροφή ενώ ήταν ήδη εκατομμυριούχοι?
Το “ξεπούλημα” ειναι η λαθος λεξη εδω, προφανως και δεν ξεπουληθηκαν και μαλιστα κανεις (η ελαχιστοι) δε λεει πως οι δισκοι ειναι κακοι!
Απλα ηθελαν και να τους ακουσει η σουπερ κατερινα και επελεξαν να το κανουν εκ του ασφαλους και ξεροντας οτι εχουν κουφιοκεφαλους (με την καλη εννοια) φανς. Ε για λιγακι τους εκαναν μουτρα οι τοτε 15χρονοι εαυτοι μας, μετα μας περασε και συνεχισαμε με την παρεα της σουπερ κατερινας να μας κανει συντροφια στα λαιβ
Δεν τους κρατήσαμε μούτρα ποτέ, μεγάλωσαν την αξία τους και τον μύθο τους με τα Load Reload, και το πόσο μπροστά ήταν σαν μπάντα γενικά από τα 80ς και σε όλα τα 90ς, μέχρι να φτάσουν σε ελεύθερη πτώση για μια δεκαετία σχεδόν.
Και ο λαρς είναι πιο ψυχαρα για την μπάντα και τους φανς από τον Τζεημς. Ο Τζεημς έχει υπάρξει και μαλακακος.