Μετά το Cunning Stunts πρώτη φορά ακούω να λέει ο James “Who knows?” στο 4:27
Μόλις ανέβηκε, 68 views! Τραγουδάει ο Newsted φυσικά!
Μεταλ μιλισααααα
Τι φαση και γιατι ακουγονται λες και τα εχουν ανεβασει λιγο στην συχνοτητα
Απο το επισημο καναλι ειναι αυτα ε.
Δε τα ανεβάζουν αυτοί, είναι auto generated από το youtube, σαν το st anger που έχω ανεβάσει παραπάνω ή το sandman που είχες ανεβάσει πριν καμπόσο καιρό εσυ
Εξηγησε το μου λιγο παραπανω, γιατι νιωθω Boomer λιγακι τωρα. Πως δουλευει ολη αυτη η φαση?
Χωρίς να ξερω ακριβώς, με κοινή λογική και λίγο ψάξιμο για επιβεβαίωση:
Το youtube εχει κάνει συμφωνίες με τις δισκογραφικές για τα δικαιώματα των τραγουδιών. Αν πατήσεις ένα οποιοδήποτε τραγούδι, θα εμφανιστούν είτε το βιδεοκλιπ, είτε ένα του στυλ Metallica - One είτε τα άπειρα που ανεβάζει ο απλός κόσμος. Αν παρατηρήσεις τα βιδεο του δευτερου τύπου, έχουν πάντα καλύτερη ποιότητα (λογικό, αφού είναι το κανονικό τραγούδι) και έχουν ανεβεί τα τελευταία χρόνια (εξού και από κάτω τα comments “how this has only 20k views). Το youtube δημιουργεί κανάλια για topics ο,τι κατηγορίας μπορείς να φανταστείς (και συνήθως έχουν το χασταγκ από κάτω) ή αποδίδουν σε υπάρχοντα καναλια (των Μεταλλικά) ορφανά βιδεο. Δηλαδή υπάρχει ενα audio, κάνουν embedded ένα video και το δίνουν στο αντίστοιχο κανάλι, γιαυτο και υπάρχουν όλα τα τραγούδια με βιδεο το εξώφυλλο του άλμπουμ. Δεν καθεται ο Λαρς και ανεβάζει ένα ένα τα τραγούδια στο κανάλι τους δηλαδή, το κάνουν κάποιες γραμμές κώδικα της google. Αυτο γίνεται για να ελέγχεται η διαφήμιση και να παίρνουν όλοι ένα κομμάτι από την πίτα όταν εγώ κι εσυ βλέπουμε ένα βιδεο, ας πούμε ένα lyric video δεν μπορεί να πάρει διαφημίσεις αρα χάνουν όλοι λεφτά. Ειναι επίσης ο τρόπος ώστε να προστατευθούν τα copyrights, καθώς δεν βλέπω να υπαρχει τρόπος στο πολύ κοντινό μέλλον να μπορεί κάποιος να ανεβάσει τραγούδι και να μην υπάρξει claim αλγοριθμικα σε μηδενικό χρόνο (που και τώρα γίνεται, αλλά ακόμα υπάρχουν παραθυράκια). Αρα τα βιδεο που ανέβασες πιθανολογώ είτε υπήρχαν σε μια βάση δεδομένων και αυτόματα ανέβηκαν ή επειδή είναι και «πειραγμένα» κάπως βρέθηκαν στο youtube και αυτό αυτόματα τα πέταξε στο κανάλι των Metallica. Αρα τώρα που οι Μεταλλικα έχουν τα δικαιώματα της μουσικής τους γίνονται ακόμα πιο πλούσιοι όταν ακούμε ένα βιδεο στο youtube. Αποτι διάβασα αυτο γίνεται γιατί το youtube θεωρείται πια και streaming site μουσικής, όπως το Spotify.
tldr; Το youtube γαμιεται με τις διαφημίσεις, το ΑΙ θα μας εξουσιάζει και ο Λαρς τα βγάζει από παντού
Edit: πατώντας frayed ends of sanity μου πετάει πρώτο αυτο
Εκεί λέει auto generated,αρα συμπεραινουμε πως το yt έχει συμφωνία με την blackened recordings
Αν πατήσεις frayed ends of sanity topic στο search θα σου βγάλει όλα τα related, είτε μέσω ονόματος, είτε μέσω χασταγκ ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο (comments κάτω απτά βιδεο). Και αυτό είναι πολύ καλό κάποιες φορές γιατί βρίσκεις διαμάντια τα οποία είναι official
Κι εδώ λέει auto generated, αρα συμπεραίνουμε ότι το YouTube έχει συμφωνία με τους Μεταλλικα που έχουν συμφωνία με το house of humbug για το συγκεκριμένο λαιβ. Επίσης βλέπουμε πως καμία φορά το ΑΙ κάνει λάθη (4 horsemen)
Adblockers δεν έχετε;
Έχουμε premium, τι είμαστε τίποτα δεύτεροι;
Πολυ τιμια εξηγηση για τον αλγοριθμο του YouTube.
Δεν εχω καταλαβει γιατι να μην εχει ανεβασει ο επισημος λογαριασμος των Metallica ολα τα τραγουδια τους στο YouTube (οπως νομιζα οτι ισχυε). Δεν χρειαζεται να το κανει ο Lars αυτοπροσωπως ε. Αν και πιθανοτατα θα το εκανε. Δεν θα επαιρνε πανω απο 2-3 μερες να τα ανεβασουν ολα ενα προς ενα, ωστε τα εσοδα απο διαφημισεις ή οτιδηποτε αλλο να μπαινουν κατευθειαν στο επισημο καναλι τους, χωρις απωλειες.
Πολυ περιεργη φαση γενικα, δεν ειμαι σιγουρος παντως οτι καταλαβα ολα οσα λες.
Φαντάζομαι γιατί είναι ξεχωριστό το ποιος έχει τα δικαιώματα του τραγουδιού, ποιος έχει τα distribution rights και όλα τα παρελκόμενα. Στους Metallica μπορεί να είναι το ίδιο και το αυτό, αλλά αν εσύ υπογράψεις συμβόλαιο με μια δισκογραφική δεν ελέγχεις λογικά που πάει η μουσική σου, ό,τι λέει η συμφωνία.
Είναι πολύ απλό. Το youtube δημιουργεί αυτόματα κανάλια για topics. Αν πατήσεις music θα δεις ότι υπάρχει ένα κανάλι με 100m subs. Ποιος το διαχειρίζεται αυτό? Κανείς (πιθανότατα γιατί δε μιλάμε για εταιρεία ή κάτι τέτοιο). Το youtube μααζεύει ό,τι βίντεο υπάρχει σε αυτήν την κατηγορία (με κάποια κατηγοριοποίηση) και τα πετάει στο κανάλι αυτό. Αντίστοιχα στους καλλιτέχνες, λόγω των συμφωνιών τους, ανεβάζουν το υλικό που τους επιτρέπεται και το δίνουν στο αντίστοιχο κανάλι. Στην ουσία είναι ένα music library όπου σε εταιρικό επίπεδο, η μουσική θα ακούγεται μόνο από αυτούς που έχουν την άδεια. Οι Metallica και οι κάθε Metallica δεν έχουν λόγο να ανεβάζουν τα πάντα, γιατί πολύ απλά και χαζά μετά θα έπρεπε να “κυνηγάνε” όποιο βίντεο ανέβει από 3η πηγή (κάτι μου θυμίζει αυτό). Ε το youtube κάνει συμφωνίες και χρησιμοποιεί την υπολογιστική ισχύ του και μοιράζονται τα κέρδη. Μπορεί ακόμη να είναι νωρίς και να μη φαίνεται, αλλά είναι σίγουρο πως δε θα κυκλοφορεί ορφανή μουσική στο youtube, όλα θα είναι από official πηγές.
Again, δεν έχω inside info, τα λέω με απλή λογική και ψάξιμο, αν κάποιος ξέρει καλύτερα και λέω μπούρδες ας το πει.
Άσχετο με Metallica, αλλά σχετικό με το θέμα και την δουλειά μου, αυτό που πας να περιγράψεις είναι μια από τις απαντήσεις στο γιατί υπάρχει ανάγκη για AI Regulation. Πρώτα απ’ όλα η διαφάνεια των αλγορίθμων είναι τεράστια υπόθεση. Σαν users πρέπει να ξέρουμε γιατί μας διαφημίζεται το Χ προϊόν ή γιατί μας πετάγεται το Ψ relevant video στο YouTube.
Είναι κάτι που η Ευρώπη κοιτάει (θα είναι Regulation σαν το GDPR) και Hot topic σύντομα (πιστεύω γι’αυτό προσπαθώ να μπω στη φάση)
Αυτό αν μπορείς ανέπτυξε το, γιατί δεν το κατάλαβα. Σα user μιας τηλεόρασης πρέπει να ξέρεις γιατί σου διαφημίζεται κάτι?
Εκεί δεν είναι personalised η διαφήμιση, απευθύνεται γενικά στο κοινό. Άντε να απευθύνεται περισσότερο σε συγκεκριμένο φύλο ή ηλικιακό γκρουπ. Δηλαδή στη Μενεγάκη σε γυναίκες 50+ κοκ.
Στο ιντερνετ έχουν πρόσβαση στα πράγματα που έκανες αναζήτηση, έκανες like κοκ. Αν δηλαδή ψάξω Metallica vinyl τα google ads θα μου βγάζουν κάτι σχετικό πχ διαφήμιση Public. Αν ακολουθήσω ένα γκρουπ του Τραμπ στο fb (μακριά από μας), θα μου βγαζει διαφημίσεις για μπλουζάκια Make America Great Again.
Όλα αυτά, μαζί με δεδομένα τοποθεσίας κοκ και πράγματα που μοιράζεσαι με τους παρόχους, εταιρείες, διαφημιστικές χωρίς να το ξες δημιουργούν το προφιλ σου. Η ΕΕ έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια να προστατεύσει και να ανωνυμοποιήσει τα δεδομένα. Αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που συμβαίνουν παράλληλα (net neutrality κλπ)
Οκ αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με τα προσωπικά δεδομένα? Αυτά είναι γνωστά και υπάγονται σε αυτό το κομμάτι. Πως η διαφήμιση και το regulation της μπαίνει στη μέση, που αν κατάλαβα καλά αυτό ανέφερε ο akefaloskavalaris. Αν έχεις βάλει σε τάξη το κομμάτι των προσωπικών δεδομένων γιατί σε ενδιαφέρει το τι γίνεται μετά (σε ενδιαφέρε προφανώς αλλά είναι άλλο point) ? Η χρήση των προσωπικών δεδομένων είτε για διαφημιστικούς σκοπούς, είτε για ό,τι άλλο είναι ένα βήμα μετά. Εκεί κόλλησα και είναι μάλλον αυτά που λες ότι γίνονται παράλληλα.
Ουσιαστικά ταίζεις σε έναν αλγόριθμο (πες το και μηχανή το ίδιο είναι) δεδομένα και εκείνο δημιουργεί συνάψεις και προτείνει διαφημίσεις. Π.χ. το πιο απλό, male, 18-30 ετών, ακούει συνέχεια metal στο youtube, πέτα του διαφήμιση για μπύρα.
Μακάρι να ήταν τόσο απλά όμως…
Σήμερα μιλάμε για deep και machine learning και νευρωνικά δίκτυα, που λίγο ή πολύ, σημαίνει ότι μαθαίνεις τον αλόγριθμο να μαθαίνει μόνος του. Και μαθαίνοντας μόνος του, μπορεί να δημιουργήσει πολύ αποτελεσματικότερες συνάψεις και άρα πολύ πιο αποτελεσματικό customized περιεχόμενο για κάθε χρήστη.
Σε επίπεδο πολιτικής επικοινωνίας, και όχι marketing, δες τι έγινε με το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, στις καμπάνιες του Trump και του Brexit. Ουσιαστικά από τα δεδομένα που αγόραζε από το Facebook, αυτή η εταιρεία μπορούσε να βρει τους “undecided” ψηφοφόρους σε επίπεδο όχι πολιτείας, αλλά σχεδόν γειτονιάς, και να φτιάξει πολιτικά μηνύματα, αφίσες και γενικά πολιτικο επικοινωνιακό περιεχόμενο, customized ώστε να πείσει την συγκεκριμένη γειτονιά / ομάδα πληθυσμού κ.ο.κ. Τρομακτικό. Δες γι’ αυτό το ντοκιμαντέρ στο Netflix “The Great Hack” https://www.youtube.com/watch?v=iX8GxLP1FHo
Με όλα αυτά που λες όμως στην ουσία ενισχύεις το point μου. Δε φταίει η διαφήμιση, η πολιτική επικοινωνία ή ό,τι άλλο εννοιολογικά. Φταίει η κατοχή και χρήση των δεδομένων για “μη σωστούς” σκοπούς. Πως θα κάνεις regulation στη διαφήμιση ή στην επικοινωνία όταν εξ’ορισμού αυτά υπάγονται σε κάποιους κανόνες (έστω νομοθεσίες).
Για να το κάνω πιο λιανά που δυσκολεύομαι, πάρε το Cambridge Analytica. Φταίει η κατοχή, χρήση και πώληση των δεδομένων που κατεύθυναν τις ψήφους ή φταίει η πολιτική επικοινωνία? Είμαι σίγουρος πως υπάρχουν κανόνες και νόμοι που ελέγχουν το πως γίνεται και τι επιτρέπεται σε μια πολιτική καμπάνια, αλλά εδώ το θέμα είναι πως αυτό έγινε δυνατό λόγω των δεδομένων. Άρα αν καταφέρεις να περιορίσεις το πρόβλημα (τα δεδομένα) τότε το επόμενο (η πολιτική επικοινωνία) δε σε απασχολεί ως προς αυτό το σκέλος. Αντίστοιχα στη διαφήμιση ή όπου αλλού.
Βρε συ, δεν είπαμε να γίνει regulation της διαφήμισης, αλλά του AI! Όπως έγινε regulation και στα προσωπικά δεδομένα (GDPR).
Για να το θέσουμε πιο απλά, πρέπει να μπορείς να υποβάλλεις αίτημα στο Youtube ρωτώντας του “γιατί μου προτείνεις αυτά τα βίντεο;” ή “γιατί μου προβλήθηκε αυτή η διαφήμιση”, να μπορούν να σου απαντήσουν, τεχνικά και ουσιαστικά.
Εκεί μπαίνει σε δεύτερο βαθμό το regulation και λέει “Αν εκπαίδευσες τον αλγόριθμό σου να συνδέει τα μουσικά γούστα, ώστε να προβάλλει βίντεο των Iron Maiden, επειδή κάποιος έβλεπε βίντεο των Metallica, είναι οκ.
Αν εκπαίδευσες τον αλγόριθμό σου να συνδέει άλλα προσωπικά δεδομένα, όπως φύλο, ηλικία, θρήσκευμα κ.ο.κ., και έτσι να προβάλλει βίντεο του Τραμπ, επειδή κάποιος ξέρω γω έβλεπε βίντεο των Metallica, τότε δεν είσαι ok.”
Και μετά, μπαίνει στην κουβέντα το profiling. Που είναι πρόβλεψη της μηχανής, όχι πραγματικότητα. Το Facebook για παράδειγμα, βάσει των πληροφοριών που εσύ απλόχερα του χαρίζεις, προβλέπει αν είσαι δημοκρατικός ή ρεπουμπλικανός. Ω ναι. Και με αυτήν την πρόβλεψη, πρόσεξε την πρόβλεψη, όχι την αλήθεια, θα πουλήσει αυτά τα στοιχεία στον Χ πολιτικό για να κάνει την Χ καμπάνια.
Αντίστοιχα φαντάσου να κάνεις μια αίτηση για θέση εργασίας σε πλατφόρμα σε μια πολυεθνική. Και φαντάσου η εταιρεία να έχει βάλει στον αλγόριθμο της πλατφόρμας, ότι αν κάποιος τέλειωσε το Harvard παίρνει σκορ 10 σε αυτό, αν τέλειωσε το ΑΠΘ, παίρνει σκορ 2. Μετά, αν στο statement letter, συμπεριέλαβε τις λέξεις “ambition, teamwork, hard work”, παίρνει σκορ 7, ενώ αν όχι δεν παίρνει πόντους. Αν είναι γυναίκα, ηλικίας μεταξύ 28 - 35, παίρνει σκορ 3, γιατί “κινδυνεύουμε” να κάνει παιδί, ενώ αν είναι 40+ παίρνει σκορ 5, γιατί λογικά θα έχει τελειώσει με τα μαμαδίστικα.
Ταϊζεις όλα αυτά τα δεδομένα στον αλγόριθμο και προβλέπεις το ποιος είναι ο άνθρωπος, χωρίς να εξετάσεις ποιος πραγματικά είναι ο άνθρωπος και απαλείφοντας την μοναδικότητα του κάθε ατόμου. Αυτό δεν θα ήταν ηθικό. Γι’ αυτό πρέπει πρώτα να έχουμε το δικαίωμα να ενημερωνόμαστε για το πως λειτουργούν όλα αυτά και μετά να μπούν κανόνες για αυτά.
Σχηματικά και με παραδείγματα το λέω αυτό, γιατί στην πραγματικότητα το τι συμβαίνει εκεί έξω, είναι αδιανόητα πολυπλοκότερο και μεγαλύτερο από τα παραδείγματα που γράφω. Το τι κάνουν οι GAFA (Google, Apple, Facebook, Amazon) και οι άλλες πολυεθνικές σε επίπεδο προσωπικών δεδομένων και αλγορίθμων, δεν περιγράφεται.
Δε χρειαζόντουσαν τα παρακάτω, δεν ξέρω πως ξέφυγα έτσι από το νόημα