Το τελευταίο διάστημα, και με την ευκαιρία που έδωσε η καραντίνα πριν κανένα μήνα, έχω πιαστεί να συμμαζεύω δωμάτια, να αδειάζω παλιές κούτες και να ξεθάβω παλιά περιοδικά, κόμικ, cd, βιντεοκασέτες και ότι άλλη μαλακία έχω κρατήσει από τότε που γεννήθηκα όπως φαίνεται. Μέσα σε αυτά έχω ξεθάψει και παλιά metal hammer από 90s. Και μιας και επιτέλους κατάφερα να βάλω μια κάποια τάξη στο χάος, έπιασα να διαβάζω συνεντεύξεις και κριτικές της εποχής.
Σήμερα λοιπόν έπεσα στα αφιερώματα που έκανε το hammer με την κυκλοφορία του Reload. 2 τεύχη πήγε το πράγμα, Δεκέμβριος του 1997 και Ιανουάριος του 1998. Στο πρώτο τεύχος έγινε κριτική 7 κομματιών τόσο από μερικούς αναγνώστες που κέρδισαν κάποιο σχετικό διαγωνισμό όσο και από συντάκτες, ενώ στο άλλο υπήρχε συνέντευξη και κριτική όλου του άλμπουμ.
Αυτό που μου έκανε εντύπωση ειδικά στις αρχικές αντιδράσεις των πρώτων 7 κομματιών (Fuel, Memory Remains, The Unforgiven II, Where the Wild Things Are, Better Than You, Bad Seed και Fixxxer) είναι οι συγκρίσεις που έγιναν ακόμα και με το… Kill em All. Ήταν εμφανές νομίζω πως όλοι ήθελαν να ακούσουν τους Metallica απλά να είναι πιο heavy. Και μόνο λοιπόν που οι κιθάρες ακούγονταν κομματάκι πιο βαριές έφτανε και περίσσευε για να ξεκινήσει ένας τεράστιος ενθουσιασμός για την επιστροφή των Metallica σε πιο σκληρά μονοπάτια. Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι πως οι περισσότερες αντιδράσεις αυτού του τύπου ήρθαν από τους συντάκτες και λιγότερο από τους αναγνώστες.
Στην αρχή σκέφτηκα πως αυτά μόνο στο hammer συνέβαιναν. Έλα όμως που καθώς διάβαζα, ενώ ταυτόχρονα έχωσα και το cd και το άκουσα ολόκληρο μετά από χρόνια, θυμήθηκα και μερικά περιστατικά από αντιδράσεις φίλων εκείνη την περίοδο.
Θυμήθηκα πως η αρχική ξενέρα όλων από το Memory Remains, που είχε κυκλοφορήσει ως πρώτο single, αντικαταστάθηκε γρήγορα από τον ενθουσιασμό που μετάδωσε σε όλους (εκτός από εμένα) το Fuel. Ενθουσιασμό που οδήγησε ένα φίλο να με πάρει τηλέφωνο και να βάλει το Fuel για να το ακούσω μέσω του ακουστικού!! Αυτός να λέει για κομματάρα και να χτυπιέται, εγώ να έχω ξενερώσει περισσότερο απ ότι με το Memory αλλά να μην έχω την καρδιά να του το πω.
Ίσως να έφταιγε που εκείνη την περίοδο άκουγα πάρα πολύ συχνά τόσο τα πρώτα Metallica όσο και σχεδόν τα άπαντα των Slayer, αλλά το άλμπουμ στην αρχή μου φάνηκε κακό. Σιγά σιγά βελτιώθηκε μεν η άποψη μου αλλά με κανένα τρόπο δεν μπαίνει στις κορυφαίες στιγμές των Metallica, μάλλον το αντίθετο ισχύει. Ωστόσο οι αντιδράσεις της εποχής, και η φανερή δίψα των περισσότερων για πιο σκληρούς Metallica μετά την κυκλοφορία του Load και τον διχασμό που είχε φέρει αυτό, ομολογώ πως είχαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.