Κι όμως, εν προκειμένω, εικάζω ότι και τα δύο έχουν την ίδια αφετηρία και σκοπό, «οτιδήποτε κάνει τον μπαμπά και τη μαμά έξαλλους» δηλαδή. Εκτός αν θεωρούμε τον mixed race, now-anti-trumpist Kirk nazi και τον almost hillbilly James cinephile!! Μπάααα
Ναι ρε παιδί μου, μπορώ να το σκεφτώ αυτό που λες, αλλά όσο και να το κάνουμε, μία ταινία χόλυγουντ γίνεται πολύ πιο εύκολα φρανσάιζ και μόδα από ένα σύμβολο που αιματοκύλησε τον κόσμο πριν 40 μόλις χρόνια… Δηλαδή, από άποψη δυναμικής και μόνο, δεν είναι το ίδιο πράγμα και δεν εξισώνονται…
Οι Αμερικανοι δεν ξερουν τι ειναι ο Χιτλερ και ο ναζισμος σε μεγαλο βαθμο. Οι Ευρωπαιοι το ξερουν πολυ καλυτερα.
Ρε παιδιά, εγώ βλέποντας τη foto πάντως, βλέπω τη σβάστικα πάνω σ’ ένα cartoon τύπο με κράνος το οποίο περισσότερο μου φέρνει σε κάποιο είδος ειρωνείας/γελοιοποίησης/διαφορετικού concept τέλος πάντων, παρά σε ναζιστικό μπλουζάκι. Δεν το λέω για να υπερασπιστώ ντε και καλά έναν τύπο που ιδέα δεν έχω τι έχει μες στο κεφάλι του, αλλά π.χ. και το nazi punks fuck off μπλουζάκι των Napalm Death έχει μία τεράστια σβάστικα (όχι διαγραμμένη), που αν τη δεις από μακριά και δε διαβάσεις από κάτω τα γράμματα, ναι, μπορεί να την παρεξηγήσεις. Καλά όλα αυτά που λέτε για τη σβάστικα ως σύμβολο του “σοκ” που χρησιμοποιήθηκε (στα 70’s κυρίως) από πάνκηδες (αλλά κι απ’ το Lemmy σ’ εποχές Hawkwind), αλλά εδώ εγώ θα πόνταρα ότι ούτε καν αυτό δεν ισχύει.
Πολύ πιο αποκρουστική π.χ. μου είχε φανεί η φωτογραφία Hetfield εποχής “… And justice for all” κιόλας (!) με μπλουζάκι SS-Totenkopf το οποίο πολύ θα ήθελα να δικαιολογήσω κάπως για να κοιμάμαι πιο ήσυχος τα βράδια, αλλά δυστυχώς δεν το έχω επιτύχει μέχρι τώρα.
Στην Αμερικη ο Χιτλερ και ο ναζισμος θεωρειται χειροτερος κι απο τον Σατανα και την Κολαση, δεν ξερω που τα εχεις δει εσυ αυτα
Στο οτι δεν τον ενιωσαν στο πετσι τους, οπως οι Ευρωπαιοι ρε.
Ναι, αλλά στις ΗΠΑ ένιωσαν για τα καλά τις νεοναζιστικές συμμορίες.
Το πιο πιθανό είναι το μπλουζάκι να είναι αντιναζιστικο παρα το αντίθετο. Ο Κirk άλλωστε έχει δηλώσει από τα 80s τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Έχει πει πχ πως ήταν συνδρομητές με τον Cliff σε αριστερα περιοδικά κοκ.
Το εξώφυλλο του something else single των sex pistols είναι.
Κυκλοφόρησε μετά την διάλυση των sex pistols και μετά τον θάνατο του Saint Vicious ( φορούσε συχνά ένα κόκκινο μπλουζάκι με μια swastika πάνω και καλά για να πικαρει τον κόσμο, όχι μία έξυπνη κίνηση).
Οι Sex Pistols μπορεί να ήταν punk, αλλά μια χαρά τραμπικός μαλάκας είναι ο Rotten… Και όχι κι άγνωστη η σβάστικα στις ΗΠΑ, μην τρελαθούμε εντελώς. Πέρα από τα γκρουπούσκουλα των ναζίδων, υπήρχαν και αυτά:
Για να μην παρεξηγηθώ, δεν είπα ότι είναι άγνωστη. Ο Χίτλερ όμως δεν πάτησε το πόδι του εκεί, οπότε προσωπικά θεωρώ ότι όσο ευαισθητοποιημένοι και να είναι οι Αμερικανοί, δεν έχουν, ευτυχώς γι’ αυτούς, ίδιες μνήμες όπως ας πούμε εμείς, οι Γάλλοι, οι Ρώσσοι, οι Εβραίοι κλπ να τους κυνηγάνε. Από αυτή την άποψη το είπα. Όπως για παράδειγμα κι εμείς ξέρουμε ότι ο πόλεμος είναι κακό πράγμα, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχουμε ιδέα τι θα πει πόλεμος. Ευτυχώς.
Saint Vicious 'round my neck
Βρε ναι, γενικά έχω πιάσει το πνεύμα όσων λες. Ενώ ο Χίτλερ δεν πάτησε το πόδι του στις ΗΠΑ, πολλοί Αμερικάνοι πάτησαν το πόδι τους στην Χιτλερική Ευρώπη (και το έχασαν). Δεν γνώρισαν το σύμβολο όπως μπορεί να γνωρίσαμε εμείς την σημαία του Νότου (που ούτε μας αφορά, ούτε μας ενέπλεξαν οι Αμερικάνοι). Είχαν ενεργό ρόλο στην εποχή, όχι τόσο όσο υποστηρίζουν, αλλά σε κάθε περίπτωση καταλαβαίνεις που κολλάω
Σας κερασε παλι ο κυβερνητικος.
Μπανανιτσα απο Κirk δεν βλεπω ομως!
Καλα πλεον 80 χρονια μετα κανενας δεν εχει καμια μνημη, ολοι οτι διαβασαμε ειναι
Οι Αμερικανοι ξερουν, θυμουνται και αναλυουν τα γεγονοτα του ΒΠΠ οσο τιποτα αλλο ιστορικο, για προφανεις λογους. Νιωθουν στο πετσι τους κι αυτοι οτι εγινε με τον Χιτλερ, και σου θυμιζω οτι ειχαν πολυ ενεργο ρολο στον ΒΠΠ με τον τροπο τους κι αυτοι. Μπορει να μην εχουν τις μνημες των Σοβιετικων ή των Πολωνων, αλλα μια χαρα πληρως ενημερωμενοι ειναι για τον φασισμο των 1930ς και 1940ς , λιγο περιεργο να λεμε το αντιθετο.
Επισης εχουν απειρους Εβραιους στην χωρα.
με τις “βαριές” κιθάρες να μην είναι μπροστά στη μίξη (o Bob Rock ήταν εκείνος που επέμενε να είναι πιο μπροστά ), μου θυμίζει έντονα το “Τo Live Is to Die”.
Γενικότερα αν βγάλεις την τέλεια παραγωγή του Black Album , ακούς πολύ τζαστιφόρο (copyright to @QuintomScenario ) με λιγότερο πολύπλοκες δομές.
Οξυμωρο σχημα, αφου η παραγωγη του τζαστιφορο ειναι τελεια
OK… τέλεια γυαλισμένη του Black του Album. Καλύτερα τώρα;