Iced Earth

Ρε παιδια δεν νομιζω οτι υπαρχει καποιος που να μην ακουει καποιον αμφιλεγομενο η και ξεκαθαρα καραγκιοζη. Δυσκολο να το φανταστω αυτο και να δεχτω καποιον να ειναι δηκτικος προς τους αλλους. Νομιζω οτι στον καθενα γινεται μια μικρη εσωτερικη διαμαχη μεταξυ γουστων, ανησυχιων, ιδεολογιας και καταληγει να το αντιμετωπιζει αναλογως. Αλλου κανουμε στραβα ματια. Αλλου ακουμε πειρατικα και δεν δινουμε δραχμη, αλλου το παιζουμε δικαστες ντρεντ γτ μαλλον δεν μας καιει ο καλλιτεχνης κτλ κτλ. Θεωρω οτι ειναι εντελως υποκειμενικο θεμα και πιο πολυ αναδεικνυει ουσιαστικα τι ειναι αυτο που τριγκαρει περισσοτερο τον καθενα μας. Δεν προκειται πχ να μην ακουσω το Night of the Stormrider αν μου ρθει, οσο καραγκιοζη και να θεωρω τον Σαφερ εδω και πολλα χρονια. Θα μουνα υποκριτης αν ισχυριζομουνα το αντιθετο.

14 Likes

Κι εδώ είναι μία μεγάλη αλήθεια, εύκολο να κρίνεις κάποιον που δεν σου αρέσει η ακόμα αντιπαθείς κιόλας για δικούς σου λόγους.

Προσωπικά βρίσκω μαλακα τον Σαφφερ, ανέκαθεν ήταν, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι πέρασα υπέροχα το 99 ή ότι ανατριχιαζα μικρός όταν άκουγα το Burnt offerings.

3 Likes

Νομίζω ότι είναι γνωστά θέματα

Είναι υποκειμενικό αλλά εκεί που χανόμαστε ίσως λίγο είναι στο εξής…(Ακολουθεί σεντόνι)

Summary

Στον διαχωρισμό του να ακούσεις απλώς κάτι με το να επιβραβεύσεις τον δημιουργό. Εδώ μάλλον κολλάει αυτό που λέει ο Παντελής για το δημιούργημα και συμφωνώ μαζί του: το Night of the Stormrider καλά κάνεις και το ακούς, θες γιατί βγήκε μια άλλη εποχή, θες γιατί ενδεχομένως το κατέβασες παράνομα οπότε δεν επιβράβευσες τον καλλιτέχνη?
Το clue αν θέλεις της υπόθεσης (για μένα πάντα) είναι ότι τώρα που έχει γίνει ότι έχει γίνει, πόσοι από εμάς αν αύριο μεθαύριο με το καλό αρχίσουν οι συναυλίες και σκάσει μύτη ο Schaffer, θα έχουν την διαύγεια ή την ωριμότητα, την αποφασιστικότητα, να μην πατήσουν κάν. Να μην αγοράζουν επίσημο merch, γενικώς να μην…Με αυτόν τον τρόπο μποϋκοτάρεις ξεκάθαρα τον καλλιτέχνη. Το πόνημα του τώρα αν το αγόρασες σε cd πριν 15 χρόνια δεν έχει να κάνει. Έχει να κάνει όμως αν από δω και πέρα αγοράσεις π.χ το cd του εκάστοτε Schaffer, ή του εκάστοτε Anselmo. Εκεί το “έλα μωρέ, μουσική είναι” είναι η μεγαλύτερη παγίδα.
Και θα φέρω ένα προσωπικό παράδειγμα. Πριν από σχεδόν δύο χρόνια, παραβρέθηκα στην τελευταία εμφάνιση των ΙΕ στην χώρα μας. Δεν είχα ξαναπάει ποτέ σε live τους, θα τους έβλεπα για 1η φορά. Δεν πήγα όμως για τους ΙΕ. Πήγα γιατί ξέρω το support που έπαιζε και δεν πλήρωσα εισιτήριο. Ομολογώ ότι στο σετ των ΙΕ πέρασα γαμάτα. Κοπανήθηκα σε παλιά, σε νέα τραγούδια, μου άρεσε πολύ ο Stu, όλα ήταν τζάμι. Ο λόγος μέχρι στιγμής που δεν πήγαινα σε live των ΙΕ ήταν γιατί ποτέ δεν ήταν στα top συγκροτήματα του γούστου μου. Εντάξει μου αρέσουν κάποια καλά τραγούδια (ούτε καν ολόκληρο άλμπουμ) μέχρι εκεί. Το ότι ο Schaffer είναι μαλακάκος το ήξερα αλλά βέβαια επουδενί δεν ήταν λόγος αυτός για να μποϋκοτάρω την μπάντα.
Το resume λοιπόν πιο είναι… τώρα πλέον, με αυτά που έχουν γίνει, με όλα αυτά τα νέα…“μη μουσικά” πονήματα του Schaffer θα ξαναπήγαινα σε live?? Ούτε καν απέξω. Τέλος. Ναι αλλά αν τυχόν βρεις πάλι εισιτήριο? Ο-Χ-Ι. Ναι αλλά μήπως αν ξαναπαίξουν οι γνωστοί σου? Αν λοιπόν παίξουν πάλι τίποτα γνωστοί μου support και ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ δεν έχω πληρώσει εισιτήριο, τότε πολύ απλά δεν θα κάτσω να τους δω και να χειροκροτήσω. Βλέπω το support και άντε γεια.
Και επειδή χθες με αφορμή τα γεγονότα, είχα μια συζήτηση με φίλο. Μου πετάει…“μιλάς εκ του ασφαλούς γιατί πρόκειται για τους ΙΕ και χεστηκες. Άντε να γίνει τίποτα με κανά Harris ή
κανά Hansi εκεί να σε δω”. Την σκέφτηκα την κουβέντα του, δεν είχε άδικο ομολογώ αλλά και πάλι σε τέτοια περίπτωση λέω το εξής. Σίγουρα θα ξενερώσω απίστευτα αν ένας καλλιτέχνης που συμπαθώ εξελιχθεί σε μαλάκα/παιδόφιλο/ρατσιστή. Το αυτό όμως ισχύει και για αυτόν… Τέλος η υλική επιβράβευση από εμένα, παραμένουμε με τις αναμνήσεις.

2 Likes

Ούτε καν γνώριζα για αυτά.
Παρά ταύτα, είναι της γυναίκας του Αράυα και όχι του ίδιου, με εξαιρετικές πιθανότητες βέβαια να πιστεύουν τα ίδια.

Κρίμα αν είναι ψεκασμένος. Το καλό είναι ότι αυτά βγαίνουν αφού οι Σλέυερ έχουν τελειώσει, οπότε κάνει τις ζωές μας πιο εύκολες.
Γενικά οι Σλέυερ πάντως ήταν controversial μπάντα η οποία συγχρόνως όμως, πέραν της θρησκείας, δεν είχαν πάρει ξεκάθαρη θέση σε κάτι, πολιτικά.
Προφανώς, δεν έχω ψάξει ιδιαιτερα τις ιδέες των ίδιων, οι οποίοι είχαν το καλό να κρατούν το στόμα τους κλειστό για τέτοια πράγματα όσο είχαν την μπάντα (ή τουλάχιστον αυτό είχα αποκομίσει).
Το οποίο το βλέπω πραγματικά με άλλο μάτι, γιατί αυτή η στάση δείχνει μια τάση να θέλει να αποστασιοποιηθούν οι ιδέες του καλλιτέχνη από το έργο.

Κρίμα πάντως, ειδικά για τον Αράυα, ο οποίος ήταν εξαιρετικά συμπαθής και όντας μετανάστης ο ίδιος, θα μπορούσε να έχει μια πιο ευρεία ματιά.
Btw, μου λείπουν ακόμα 2 δίσκοι των Σλέυερ, θα τους αγοράσω.

(Κάπου εδώ να πω, πως είχα μιλήσει για φασίστες στο αντιστοιχο θρεντ, που για μένα εκεί είναι η διαχωριστική γραμμή)

edit: Από την άλλη έχουμε τον Κέρυ τον Κινγκ, ο οποίος εκτός απο ελαφρομαιντανός, έχει πεί αυτά τα πραγματάκια και πραγματικά απορώ μήπως όλος ο κόσμος έχει μπλέξει αυτούς του 2 και βγάζει τις “ειδήσεις” με εντελώς διαφορετικά ανεστραμμενα πρόσωπα :open_mouth:

2 Likes

Βλέπω το νήμα και όσα (ξανα)λέγονται αυτές τις μέρες και θυμήθηκα τον διάλογο μας τότε για τους Mgla (εδώ ξεκινάει στο νήμα), με αποτέλεσμα να μην έχω όρεξη να τα ξαναθίξω και εδώ (αν και έχω καλυφθεί από μερικούς σχετικά) :stuck_out_tongue:

3 Likes

Κι αν αλλάξει στο μέλλον ο Schaffer και ο κάθε Schaffer; Όπως πριν 30 χρόνια ήταν διαφορετικός από ότι είναι σήμερα, αν αύριο δει το φως το αληθινό και μετανιώσει για τις μαλακίες που έκανε; Θα τον ξανακούς τότε;

Slayer πήγες στο live στο ΟΑΚΑ; Πόσο μεγάλη είναι η διαφορά του να είναι κάποιος μαλάκας και να το κρύβει και του να είναι κάποιος μαλάκας και να μην το κρύβει; Ουσιαστικά δηλαδή κρίνουμε αν κάποιος μπορεί να μη δείχνει ότι είναι μαλάκας, ανεξαρτήτως αν είναι ή όχι;

Δεν έχω οριστικές απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, όπως ξανάπα. Μου δημιουργούνται όμως και τα μοιράζομαι.

Ποιος να το έλεγε ότι ο Kerry King θα κατέληγε πιο συμπαθής από τον Araya ε :joy:

1 Like

Lol, το ίδιο γράψαμε συγχρόνως (με το edit), δεν έχω πάρει χαμπάρι για αυτά.
Για μένα οι Slayer τελείωσαν όταν διάλυσαν - από την άποψη ότι δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με “νέα” των προσωπικοτήτων τους. Το μόνο που θα με απασχολήσει είναι το γκρουπ που λένε ότι θα φτιάξουν King/Bostaph, για να δω ποιά είναι η συνέχεια.

Γουελ, εδώ έχει τεράστια διαφορά. Αν κάποιος είναι μαλάκας και το κρύβει, τότε πως ακριβώς να τον κρίνεις? Αν το πάρεις χαμπάρι βέβαια και είναι εν ενεργεία, τότε αλλάζει το πράγμα.
Αν έχει τελειώσει η καριέρα του, τι κάνεις?
Όπως είχα πεί και στο γνωστό θρέντ, 1 είναι ο λόγος να ακους πράγματα από κάποιον μαλάκα: Να εχεις συνδεθεί μαζί του σε τρυφερή ηλικία, που δεν γνώριζες για τέτοιες προεκτάσεις. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει και δεν υπάρχει λόγος. Απλά εδώ υπάρχει η απογοήτευση της αποκαθήλωσης της προσωπικότητας.

2 Likes

Για μένα το πρόβλημα είναι ότι η γνώμη και το γούστο φιλτράρονται από την πληροφορία. Δεν τίθεται θέμα ενοχής ή μη ενοχής στην απόλαυση, αυτά μπορεί να εμπίπτουν στις ηθικολογίες… Αλλά προφανώς διαφορετικά συναισθανόμαστε ένα προϊόν όταν αντιλαμβανόμαστε την διαρκώς παρουσία του καλλιτέχνη από πίσω και μέσα σε αυτό. Κι αυτό δεν έχει να κάνει με το ίδιο το έργο, έχει να κάνει με εμάς ως δέκτες. Το έργο αποκτά πληροφορία όταν την αποκτάμε κι εμείς.

Και για να πω για κάτι που πολύ με έχει πονέσει, μέσα στα '10s έμαθα να λατρεύω τον Steven Wilson και η μουσική του ακόμη με αγγίζει σε πάρα πολλά επίπεδα - άσε τις πόσες αναμνήσεις. Αλλά όταν τον είδα να μην έχει ΚΑΜΙΑ συνείδηση επί του Παλαιστινιακού και να αναρωτιέται γιατί ο κόσμος κράζει το Ισραήλ ‘‘μιας και δεν είναι καθόλου θεοκρατική χώρα’’ (λες και αυτή είναι η κριτική που του ασκείται), ξενέρωσα. Και μετά συνειδητοποίησα ότι σε πάρα πολλά πράγματα διαφωνούσα μαζί του. Ακούω τη μουσική του ακόμη; Φυσικά, χωρίς την παραμικρή ενοχή. Όμως το φίλτρο έχει κόψει ένα κομμάτι της συναισθηματικής μου δέσμευσης, κι αυτό δεν με πειράζει, γιατί από την άλλη κέρδισα το εξής: βλέπω πια τον Steven Wilson ως προϊόν της εποχής του, και της κοινωνίας του και των πολλών του διαφορετικών ταυτοτήτων του, κι όχι ως μία θεότητα και άπιαστη ιδιοφυΐα. Τον είδα ως άνθρωπο.

9 Likes

Oπως εγω που, αν κ δεν με ενδιαφερουν οι Μetallica, βρισκω απο το Some kind of monster κ μετα πιο συμπαθη τον Λαρς απο τον Τζεημς :joy:

2 Likes

Τον Τζεημς θα εφερνα και εγω ως παραδειγμα. Ποσο πιθανοτητα δινουμε να μην διαφωνει καθολου με αυτα που εγιναν προχτες? Εγω προσωπικα αρκετα μεγαλη, απο την αλλη ειναι αρκετα εξυπνος ωστε να μην το εκφρασει γιατι ξερει οτι θα τον βλαψει. Αυτο τον κανει λιγοτερο ηθικα κατακριτεο απο τον βλακα τον Σαφφερ? Μας δινει καθαρη συνειδηση να ακουμε την μουσικη του και να τον λατρευουμε ως Θεο ενω οποιος ακουει Σαφφερ ειναι υποκριτης?

Φυσικα οτι δεν το εκφραζει η καραταει αποσταση απο τετοιες αποψεις κανει πολυ μεγαλη διαφορα στο αν θα του ξαναδωσεις λεφτα. Αν χρισημοποιουσε τα υλικα μεσα που του δινω ωστε να περναει τις αποψεις του τοτε ναι, αυτο θα με καθιστουσε συνενοχο. Γι’αυτο ποτε δεν θα ξαναδωσω λεφτα στον Βαργκ, στον Σαφφερ η στην Ροουλινγκ. Το οτι τα εργα τους σε καποιον βαθμο με εκαναν αυτο που ειμαι σημερα δεν μπορω να το αλλαξω ομως.

4 Likes

Η Ροουλινγκ τι εκανε???

Η Ροουλινγκ μας βγηκε σκληρη TERF, αλλη μεγαλη ιστορια απο εκει, μαλλον πρπει να τα παμε σε αλλο θρεντ ολα αυτα γιατι εχουμε ξεφυγει παρα πολυ :smiley:

1 Like

Δεν χρειάζεται να συμφωνείς στα πάντα, με τον καθένα.
Έχω φίλους (και Αμερικάνους) που μπορεί να είναι και Τραμπικοί κτλ, αλλά ΔΕΝ είναι απολυτοί. Βάζουν νερό στο κρασί τους, θα συζητήσουν το θέμα και δεν θα μαλώσουν μαζί σου. Αντιφατικό λίγο αλλά υπάρχουν. Αναλογικά, δεν θα σβήσω έναν καλλιτέχνη, έκτος αν είναι εκτός ορίων.
Πχ, ο medieval steel, δόξαζε το χίτλερ. Ο Βάργκ, είναι φονιάς και νεοναζί. Ο τύπος εδώ έκανε “στάση”. Βοηθάει αν δεν μ αρέσει ή μουσική. Βλέπε Burzum. Medieval 2 κομμάτια μ αρέσουν όλα κι όλα, οπότε κλάιν. Μπορώ να τ ακούσω, αλλά τον θεωρώ χτικιό και δεν θα τον έβλεπα λάιβ. Iced Earth μετά το horror show (και όχι όλοκληρο) δεν μου λένε κάτι, πάρα 2-3 κομμάτια με ριππερ και 2 με μπλόκ. Και απο όταν άρχισε τις διάφορες δηλώσεις του ο σαφ, πάντα τον θεωρούσα γραφικό. Πάντως κατάφερε να αμαυρώσει το γκρούπ του/πηδήξει την καριέρα του - σε μεγάλο βαθμό. Απο άτομα που είπαν οτι θα πετάγανε τους δίσκους/μπλούζες, μέχρι μαγαζιά που ακύρωσαν τις παραγγελίες του. Άλλο λίγο και θα αυτό-αφανιστεί, εκτός αμα το ρίξει σε τπτ Χριστουγεννιάτικα, κάντρι και παίζει σε γελάδια σε ράντζα στο τέξας. Oh wait, το πρώτο το έκανε ήδη.
Είναι καλό κάποιος να ξέρει τα όρια, του κοινωνικά αποδεκτού και αν αποφασίσει να τα ξεπεράσει να έχει το θάρρος να υποστεί τις συνέπειες. Όπως και είναι σωστό να μπορεί η κοινωνία να συγχωρήσει όσους δείχνουν ειλικρινή μεταμέλεια. Απο εκεί και πέρα, οι πράξεις και οι λόγοι μας, μας κρίνουν.

Τωρα ειδα τι και πως. Καλα θα μπλεξουμε με αυτη την κουβεντα.
Ωραιες αυτες οι κουβεντες καθε φορα που σκαει ενα τετοιο “χοτ” θεμα.

Να πω κι εγω οτι το “δε δινω λεφτα” σε καποιον καλλιτεχνη ειναι μεν μια πρωτη γραμμη αμυνας, δεν ειναι ομως λυση. Προφανως, στη σημερινη κοινωνια, τεχνη=εμπορευμα κτλ. αλλα ουτε ηταν παντα ετσι, ουτε θα ειναι παντα ετσι. Η συνδεση λοιπον, μονο με τον οικονομικο παραγοντα (οικονομικο = αγοραζω κατι), ειναι μονομερης. Ειδικα τωρα με τα μεσα που υπαρχουν μπορεις να ακουσεις το οτιδηποτε θεωρητικα ΑΝΕΞΟΔΑ. Θεωρητικα παντα, γτ ειναι μεγαλη κουβεντα για τις πλατφορμες μουσικης και το ρολο τους κτλ, για αλλο thread.

Για το Σαφερ τωρα συγκεκριμενα, οποιος ηθελε να κανει ριξει x ειχε δωσει αμετρητες λαβες, τοσα χρονια. Δεν νομιζω οτι περιμενε καποιος τα προχθεσινα, ολοι ξεραμε τι δηλωνει ο Σαφερ μεσα απο τη μουσικη του. Και δεν ειναι καν σε φαση, καλλιτεχνης-δημιουργημα, μια χαρα τα δημιουργηματα του Σαφερ ειχαν τις αποψεις του. Εγω παντως δε σταματησα να ακουω τα δισκακια εξαιτιας αυτων, ουτε θα σταματησω να ακουω σημερα.

4 Likes

Εμενα απο όλη αυτή την ιστορία, άλλο είναι που με προβληματίζει. Το αν κάποιος θα ξανακούσει αις ντερθ λίγο που μαπασχολεί. Πιο πολύ με νοιάζει μηπως απο όλους αυτούς τους μπετόβλακες που μαζευτηκαν εκει μέσα, όλοι κολλήσουν πάνω στον Σάφερ και στην μουσική γενικότεραμ και τελος πάντων αρχήσουμε να συνδεουμε πάλι το μέταλ με τον ναζισμο και περα βρεχει και πάρει η μπάλα μια ολόκληρη μουσική και βγουνε απόψεις των σπηλαίων ξανα μανα…
Το οτι ενας τραγουδιστης με την στάση του εν ετη 2021 τους τρομάζει πιο πολύ απο εναν μαλακα που ντύθηκε αγελάδα ας πουμε… ε αυτο εμενα με προβληματίζει περισοτερο.
Σορρυ για τα λάθη, γραφω απο την δουλεια/κιν

Μεθαύριο θα ασχολούνται με κανιέ/κιμ. εδώ με σαρβαίβορ. Θα πέσουν 2-3 κορώνες και θα τελειώσει η φάση.

Ε κοιτα ο καθενας ασχολειται με οτι τον αγγιζει. Ελαχιστοι στην Αμερική ασχολούνται με τον Σαφερ. Αντιθετως για τον γελαδαρη εχουν βγει ένα σωρό πληροφορίες. Εμεις εδω είμαστε άλλη ιστορία

1 Like

Εδώ είχανε ολόκληρο Καιάδα, τον Σάφφερ περιμένανε;

1 Like