Μεγάλες κουβέντες:
Μία από τις καλύτερες hardcore μπάντες που έπαιξαν, παίζουν και θα παίξουν ποτέ σε αυτόν τον πλανήτη? Μία από τις επιδραστικότερες μπάντες του κόσμου, στον ακραίο ήχο? Οι πατέρες του σύγχρονου metalcore μαζί με τους at the gates? Ένας από τους πιο χαρισματικούς και χαρακτηριστικούς frontmen που βγήκαν ποτέ στο hardcore? Mία από τις πιο αμφιλεγόμενες, σκοτεινές, μυστήριες και love or hate μπάντες του πλανήτη??? H απάντηση σε όλα αυτά ερωτήματα είναι κατηγορηματικά ΝΑΙ.
Η ιστορία και η μουσική:
Οι integrity μετρούν 22 χρόνια ζωής περίπου. Δημιουργήθηκαν το 1988-1989, στην πόλη Cleveland της πολιτείας Ohio, USA, από τον Dwid Hellion, έναν χαρισματικό, ιδιαίτερο, και αμφιλεγόμενο τραγουσιστή/μουσικό -ο οποίος αποτελεί και τον βράχο, το μοναδικό σταθερό μέλος της μπάντας- από την ανάγκη του να εκφραστεί και να μιλήσει στον έξω κόσμο για τις σκέψεις του και τις φιλοσοφικές ανυσηχίες του. Παράλληλα με την βοήθεια 2 αδερφών που υπήρξαν πολύ σημαντικοί για την πορεία της μπάντας, των αδερφών melnick, ξεκίνησαν το όλο εγχείρημα και διαμόρφωσαν μαζί τον πολύ ξεχωριστό ήχο των integrity, που έμεινε στην ιστορία του Hardcore και όχι μόνο. Δολοφονικά thrash/punk ριφάκια, πολύ χαρακτηριστικά θανατηφόρα μελωδικά solos στις κιθάρες, δυνατό rhythm section άλλοτε αργό άλλοτε γρήγορο που σε ταρακουνάει και σ’ αγγίζει στην καρδιά, και από τα καλύτερα φωνητικά που έχουν υπάρξει ποτέ στο είδος, λιονταρίσιοι βρυχηθμοί κυριολεκτικά, όλα αυτά συνοδευούμενα από μία υποβόσκουσα, αποπνικτική, σκοτεινή ατμόσφαιρα. Η μουσική τους υπήρξε τόσο ξεχωριστή, που πραγματικά τάραξε τα νέρα ένος άπειρου, αναμασημένου και αδιάφορου ωκεανού, hardcore μπαντών και κυκλοφοριών τα πρώτα χρόνια (στις αρχές των 90’s), ενώ στη συνέχεια, η μπάντα δημιούργησε αθέλα της, ταμπέλες όπως metalic hardcore, hardcore with solos, metalcore, cleveland hardcore επιρρεάζοντας χιλιάδες άλλες μπάντες πολλών και διαφορετικών ειδών. Είναι επίσης ?οι ιδρυτές? μιας ολόκληρης σκηνής στο hardcore, την επιθετική ηχητική τρομοκρατία, γνωστή στους κύκλους και ως Holy Terror Hardcore. Σε αυτό το κλίμα πορεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια, με πάρα πολλές άλλαγές στα μέλη (και μία προσωρινή αλλάγη στο όνομα: integ 2000 και για λίγο: angela delamorte), διατηρώντας όμως τον ήχο που τους καθιέρωσε. Τέλος αποτιμάται ως θετικό το γεγονός, ότι όλα αυτά τα χρόνια, ειτε βρίσκονται σε σχετικά μικρές δισκογραφικές (στην victory records εδωσαν πόδι) είτε βγάζουν μόνοι τους τις κυκλοφορίες τους, κρατώντας έτσι ένα χαμηλό και underground προφιλ, ενώ θα μπορούσαν εύκολα να βρίσκονται σε τεράστιες δισκογραφικές εταιρίες.
Το θεωρητικό υπόβαθρο -οι στίχοι-:
Ανέκαθεν οι στίχοι του Dwid Hellion, όλες αυτές οι σκέψεις, οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες του, προκαλούσαν αντιδράσεις, παραμένοντας όμως σημαντική πτυχή της μπάντας. Θρησκευτικοί προβληματισμοί, μεταφυσική, όνειρα, υπαρξιακά ζητήματα, ζητήματα ηθικής και ψυχοσύνθεσης, συνθέτουν ένα γιγάντιαιο μυστήριώδη λαβύρινθο, που συνοδεύει αδιάκοπα, όλα αυτά τα χρόνια, το σκοτάδι της μουσικής τους. Στον πρώτο δίσκο τους για παράδειγμα, που θα τον έλεγα και concept κατά κάποιον τρόπο, έχουμε έναν τρομακτικό, ασφυκτικό εφιάλτη, ένα πόλεμο ηθικών, ψυχικών και θρησκευτικών σκέψεων, που κυριεύει το μυαλό ενός ανθρώπου που μόλις έχει δολοφονήσει έναν συνάνθρωπο του. Τουλάχιστον αυτή είναι η ερμηνεία μου. Πολλοί στίχοι του είναι γραμμένοι σε μια γλώσσα που δε γνωρίζω, ενώ άλλοι δεν έχουν τυπωθεί ποτέ, εντείνοντας έτσι το μυστήριο κλίμα που κυριεύει την μπάντα.
Αξιοσημείοτο, και σχετικό με την όλη cult-ια και ιστορία της μπάντας, είναι η σχέση της με τον Charles Manson, τον γνωστό ηθικό αυτούργο του δολοφονικού οργίου που έγινε στα τέλη των 60’s στην έπαυλη του Roman Polansky, και το οποίο πήρε μπάλα την αδικοχαμένη εγγυο πανέμορφη γυναίκα του γνωστου σκηνοθετη. Λέγεται ότι ο Charles Μanson εντυπωσιάστηκε με τους στίχους του Dwid Hellion, με αποτέλεσμα την επικοινωνία τους και σιγά σιγά να δημιουργηθεί μεταξύ των 2 αντρών μια ισχυρη φιλία που κρατάει μέχρι σήμερα (και όσο ο πρώτος βρίσκεται πίσω απ’ τα κάγγελα της φυλακής). Μάλιστα ο Dwid έχει αναλλάβει να εκδίδει της μουσικές δουλειές του Manson, ενώ από το πρόσωπο του Manson, εμπνέυστηκε και το πασίγνωστο Logo της μπάντας. Η σχέση αυτή των 2 ανδρών είναι υπαίτια, στον μεγαλύτερο βαθμό, για τις αμφιλεγόμενες απόψεις που περιβάλλουν την μπάντα. Οπως εχω διαβασει, μία άποψη του Hellion για τον Manson είναι ότι μετά το γνωστό μακελειό, ο Manson έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος της Αμερικής, παίρνοντας πάνω του όλα τα κακά που μάστιζαν τη χώρα, προσωποποίησαν κάτα κάποιον τρόπο τον διάβολο.
Humanity is the devil.
Η κληρονομιά:
Για καλό δικό μας, οι integrity, μας έχουν προσφέρει ένα πολύ μεγάλο πλήθος κυκλοφορίων απίστευτα σταθερού και υψηλού (κορυφαίου θα’ λεγα) επιπέδου, όπου κατά τη γνώμη μου κακή κυλοφορία δεν υπάρχει. Μαζί μ’ έναν από τους πιο κορυφαίους ντεμπούτο δίσκους του ακραίου ήχου που κυκλοφόρησαν ποτέ, το those who fear tomorrow (1992), έχουν κυκλοφορίσει 8 με 9 full length albums. Πέρα απ’ αυτά έχουν κυκλοφορίσει τόσα πολλά σπλιτάκια, Eps, και επτάιντσα που πραγματικά αν δεν είχες ξεκινήσει να τα μαζεύεις από την αρχή τους δε πρόκειται να τα καταφέρεις ποτέ. Ειδικά 7’‘s oι τύποι κυκλοφορούν ασταμάτητα. Ήδη απ’ το 2008 έχουν κυκλοφορίσει καμιά 15άρια μικρές και μεγάλες κυκλοφορίες. Και αυτό είναι το φοβερό ότι οι integrity έπειτα από 20 χρόνια σταδιοδρομίας, γράφουν με τον ίδιο ενθουσιασμό, το ίδιο πάθος, και την ίδια καύλα, μουσικάρα αντάξια της παλιάς, ανά σημεία και καλύτερη. Μάλιστα διάβασα κάτι ακραίο ότι ετοιμάζουν σύντομα και άλλο Lp δίσκο. Αναμένουμε.
Προσωπικά:
Οι integrity είναι πραγματικά αυτό που λέμε: ?μία από τις αγαπημένες μου μπάντες?. Δηλαδή όποτε τους ακούω νιώθω πραγματικά αυτό που λέμε ανατριχίλα. Με αποτελειώνουν κανονικά, με ξεκάνουν. Θεωρώ ότι πολύ λίγες μπάντες έχουν καταφέρει να είναι σταθερά τόσο κάλες. Αγαπημένοι μου δίσκοι, τους οποίους και θα πρότεινα είναι οι: those who fear tomorrow (1992), humanity is the devil (1996), to die for (2003), The Blackest Curse (2010). Οι δίσκοι αυτοί είναι σειμινάριο, με τον πρώτο να είναι από τους καλύτερους που έχουν βγει ποτέ. Eπίσης το τονίζω αυτό γιατί δε το έχουν καταλάβει πολλοί, πραγματικά διαμάντια υπάρχουν στα επτά-ιντσα τους. Aπό κει και πέρα ότι έχουν βγάλει είναι το ίδιο καλό, ίσως με μία ?κοιλιά? στα closure (2001) και integrity 2000 (2000). Πιο γνωστό θεωρείται το systems overload (1995), που είναι πολύ καλό, όχι όμως και το αγαπημένο.
Aφορμή για το θρεντ αποτέλεσε το ολοκαινουριο κομματι τους που θα με κανει να δακρυσω αν συνεχισω να τ’ ακουω. Βιντεοκλιπ σε σκηνοθεσια Dwid Hellion:
http://vimeo.com/20053926 (κλείνεις φώτα και πατάς wide screen. Μυσταγωγία)
Πραγματικά με το που το άκουσα, κάθισα και άνοιξα το θρεντ. Δάκρυα μόνο
Α! Και μη ξεχνάμε:
“Α chain is only as strong as it’s weakest link”