Μετά από 3 καλές ακροάσεις και με ότι αυτό σημαίνει (ότι δηλαδή δεν είναι αρκετές), να γράψω κι εγώ μερικές εντυπώσεις. Δε γράφω πόσο κορυφαίοι είναι οι Maiden, αυτά εννοούνται
-
Το καλύτερο κομμάτι του δίσκου είναι το “If eternity should fail”. Σίγουρα το καλύτερο opener (χρονικά) μετά το μακρινό - πια - “Sign of the cross”. Το άκουσα πρώτη φορά και σκεφτόμουν “αν πάει έτσι, μιλάμε για το δίσκο της δεκαετίας” και τέτοια γραφικά! Τελικά δεν πήγε έτσι όλος ο δίσκος, αλλά δεν πήγε και άσχημα.
-
Το “Speed of light” γαμάει επίσης. Είχα πάντα μία θετική διάθεση απέναντι στις χαρντροκάδικες στιγμές των Maiden και είναι αλήθεια ότι ακούγεται καλύτερα μέσα στο άλμπουμ από ότι σαν σινγκλ.
-
Το “The great unknown” είναι ως τώρα για μένα το filler του δίσκου. Δεν μπορώ να το συμπαθήσω. Θυμίζει τις μέτριες στιγμές του DoD και του AMOLAD, αλλά στο πιο μέτριο. Ακόμα και τα solos δε λένε.
-
Το “The red and the black” είναι άκρως ικανοποιητικό - νομίζω το πρώτο που ακούμε solo Gers σε αυτό το δίσκο. Η εναλλαγή των 3-4 θεμάτων γίνεται αβίαστα, το ο-ο-ο δεν ενοχλεί και το όργιο solos στο δεύτερο μισό ήταν ευχάριστη έκπληξη.
Για τα άλλα δεν έχω ακόμα πλήρη άποψη, αλλά το ομώνυμο “The book of souls” συνεχίζει την πολύ καλή παράδοση για τις συνθέσεις Gers και το “Empire of the clouds” έχει αυτό το υπέροχο θέμα στο πιάνο και μετά στις κιθάρες, αλλά κάπου ξεχειλώνει. Δεν ξέρω αν γίνεται σα το σώβρακο Μινέρβα που γράφει ο φίλος παραπάνω :D, αλλά κάπου στη μέση οι αλλαγές θεμάτων στις κιθάρες δε μου κολλάνε. Δεν κουράζει πάντως, οπότε μπορεί σε καμία βδομάδα να το λατρέψω. Εδώ κάποτε δεν πάλευα το “Rime of the ancient mariner” - ιεροσυλία - για τις πρώτες 5-6 ακροάσεις, αλλά τότε ήμουν 15 και τώρα είμαι 38.
Θα δούμε…
Επίσης, το artwork ΓΑΜΑΕΙ επιεικώς. Ακόμα και για μας τους παλιομοδίτες. Πήρα το βινύλιο χτες στα χέρια μου και ήταν μία απόλαυση να το βλέπω.
Και τέλος, τα solos δεν είναι τόσο καλά, έτσι νομίζω… Ειδικά ο Murray που είναι σταθερή αξία, σε αυτό το δίσκο έχει αλλάξει ήχο/στυλ κάπως, το οποίο είναι ενδιαφέρον, αλλά κάπου δεν του βγαίνουν τα solos… Θα δούμε και για αυτό.