Επείδη έγινε λόγος πιο πάνω, ναι μεν λατρεία οι Sabbath των οποίων το DNA ανιχνεύεται λίγοτερό ή περισσότερο σε ότιδήποτε φέρει τον προσδιορισμό metal, όμως δεν ανήκουν στις βάσικές επιρροές των Maiden, ανεξάρτητα από κάποιες, ελάχιστες συγκριτικά, δηλώσεις αβροφροσύνης από πλευράς Harris ή Dickinson.
Στις οποίες βασικές επιρροές περιλαμβάνονται ξεκάθαρα κάτι Wishbone Ash, UFO, Thin Lizzy αλλά και πιο συγκεκαλυμμένα οι διάφοροι Jethro Tull, Genesis, Camel, Golden Earring, Nektar! Όλους αυτούς τους έχει πάμπολλες φορές εκθειάσει ο Αρχηγός είτε σε συνεντεύξεις είτε κάνοντας κάποια διασκευή, ή και όλα τα παραπάνω!
Επίσης, στα χρόνια ακριβώς πριν το ξεπέταγμα οι Maiden (όπως και ένα 80% - 90% του NWOBHM συνολικά άλλωστε) επηρεάστηκαν βαθιά από Judas Priest, άλλο που για διάφορους λόγους δεν το παραδέχτηκαν και δεν θα το παραδεχτούν ποτέ.
Στιλιστικα😭 Ο Dave ήταν ίδιος ο KK τότε. Μουσικά ρε συ δεν βρίσκω κάτι από Priest (Δεν έχω ασχοληθεί με την 70’s δισκογραφία οπότε εδώ να μου διαφεύγει κάτι)
-
Είσαι με τα καλά σου; Δεν έχεις ακούσει Sad Wings of Destiny, Sin After Sin, Stained Class και Killing Machine;;;;; Τράβα ασχολήσου αγόρι μου, έλα σε παρακαλώ όμως.
-
Δεν εννοώ ότι θα βρεις συγκεκριμένα ριφ ξέρω γω που παραπέμπουν ευθέως σε Priest (αν και - spoiler alert - πάλι θα βρεις αν ψάξεις, εν πάση περιπτώσει όμως αυτό είναι άλλη ιστορία) και είναι λογικό γιατί στα formative years των Maiden - early 70s βασικά - οι ίδιοι οι Priest ακόμα δεν είχαν αναδειχθεί. Αλλά το βάιμπ είναι εκεί. Γενικά οι Priest όχι μόνο με την όλη αισθητική τους αλλά και με την ενέργεια και την επιθετικότητα που έβγαζαν έφτιαξαν το blueprint για όλο το NWOBHM, πιστεύω.
Ίσως να αναγνωρίσει αν έχει ακούσει έστω και μια φορά το wicker man😎
Καλά αυτό είναι το προφανές, αλλά υπάρχουν κι άλλα, που μπορεί να μην είναι ξεπατικωμένα αλλά είναι Priest στο συναίσθημα, π.χ. 2 Minutes to Midnight
Δηλαδη ενα τραγουδι καλυτερο απο το 99% της δισκογραφιας των Priest
Fixxxed
Κατά πρώτον, οι Priest με το Exciter, έφεραν στη μόδα και θα έλεγα καθιέρωσαν τα γρήγορα κομμάτια με τις δίκασες τυμπανιές. Οι Priest διαμόρφωσαν σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό το NWOBHM, στυλιστικά και εμφανισιακά κυρίως. Για σκεφτείτε ενδυματολογικά επί εποχής Di Anno τι φορούσαν. Ναι, καλά μαντεψατε, πετσινα και καρφιά στα χέρια, όπως έκαναν και οι Priest εκείνη την περίοδο.
Γενικά πάντως, πέραν των Thin Lizzy & Wishbone Ash, μη ξεχνάμε ότι και οι Priest είχαν υιοθετήσει τις διφωνίες στις κιθάρες, πριν τους Maiden συνεπώς, να και που αλλού βρίσκεται η επιρροή των Priest. Μη ξεχνάμε επίσης και τα φωνητικά ακροβατικά που έχουν και οι δύο μπάντες, ενδεχομένως όμως οι Maiden να το υιοθέτησαν και από τους Deep Purple…
Οι Purple είναι μεγαλύτερη επιρροή για τους Maiden απ’ ό,τι οι Priest, είναι ξεκάθαρο αυτό. Και ο λόγος είναι πολύ απλός, χρονολογικός: Ο Steve πιτσιρικάς αυτά άκουγε. Ακόμα κι όταν ξεκίνησε να παίζει σε συγκροτήματα οι Priest ήταν λίγο πολύ άγνωστοι.
Στο δεύτερο μισό των 70s όμως οι Priest έδωσαν (και) στους Maiden μεγάλη ώθηση. Άλλωστε ο ίδιος ο Steve έχει πει τόσες φορές πόσο σιχαινόταν το πανκ που είχε πάρει κεφάλι εκείνη την περίοδο. Ήταν δυνατόν την ίδια εποχή οι μαλλιάδες του Λονδίνου να μην εκτιμούν (και να μην επηρεάζονται από) τη μία από τις μετρημένες στα δάχτυλα μπάντες που είχαν απομείνει να είναι “δικές τους”;
Αυτή η συζήτηση μου θυμίζει το “όποια μπάντα παίζει μέταλ, επηρεάστηκε από σάμπαθ”. Που δεν ισχύει. Δεν έχω ακούσει ποτέ maiden και να πω “αυτό θυμίζει priest”. Ό,τι επιρροή υπήρχε, θεωρώ ήταν σε ένα γενικότερο επίπεδο, όχι σε απευθείας μουσική επιρροή. Ή δεν το άκουσα ποτέ.
Εννοείται ότι ισχύει. Κάθε μπάντα που έχει παίξει μέταλ (και όχι μόνο, βέβαια, απλά τώρα αυτό συζητάμε) έχει πάρει κάτι από τους Σάμπαθ. Απλά άλλες έχουν πάρει περισσότερα και άλλες λιγότερα. Με άλλα λόγια, οι Σάμπαθ για ένα κομμάτι της μέταλ μουσικής δεν αποτελούν τη βασική, τη Νο 1 επιρροή, όπως για το υπόλοιπο. Αυτό είναι όλο.
Σκέφτηκα να απαντήσω, μετά να σε ειρωνευτώ, τελικά δε θα πω τίποτα.
Αν κανεις και τα δυο μαζι, θα μπω κι εγω στη μαχη, ετσι για τη φαση.
Σοφή απόφαση
Η καθολική επιρροή των Sabbath στα μετέπειτα συγκροτήματα, ήταν ότι υπήρξαν οι πρώτοι που απέδειξαν ότι ο χώρος και το συγκεκριμένο είδος, έχουν ψωμί. Από μουσικής άποψης, επηρέασαν μεν, όχι όμως άπαντες, επηρέασαν με διαφορετικό τρόπο πολλά συγκροτήματα. Έδειξαν το δρόμο και όχι μόνο μουσικά…
Και εδώ έρχεται και η επιρροή των Priest στους Maiden, δεν τους επηρέασαν τόσο μουσικά, όσο δείχνοντας τους ότι υπάρχει ζωή και πέραν της πανκ που ευδοκιμούσε στα τέλη της δεκαετίας του 70, οι Priest ήταν από τα ονόματα που κρατούσαν ψηλά το λάβαρο του μέταλ, έδειξαν ότι δεν έχει ξοφλήσει ακόμα…
Είναι κάτι σαν το όποιοι παίξαν έπικ, by default έχουν επιρροές μάνογουορ;
Άνοιξε το κουτάκι ο άλλος πάλι, δεν κρατήθηκε…
Ήμασταν νιοι και γεράσαμε