Let’s Play V : 5 Δεκαετίες σε 52 Εβδομάδες (70s)

Ευκαιρία σήμερα να “βγάλουμε την υποχρέωση” για τα seventies. Ζόρικη η επιλογή των 15 δίσκων για τον καλύτερο της δεκαετίας (σαν να είχαμε… 1,5 επιλογή για κάθε χρονιά), για λόγους συνέπειας επέλεξα μόνο από τις πεντάδες που ανέβασα για κάθε έτος (με μια εξαίρεση!) θέτοντας ταυτόχρονα οικειοθελώς στον εαυτό μου τον περιορισμό του ενός δίσκου ανά συγκρότημα για να υπάρξει μεγαλύτερη εκπροσώπηση, και επειδή ένιωθα τύψεις σε κάποιες περιπτώσεις προτείνω και καναδυό ακόμη τίτλους κάτω από το ίδιο όνομα!
Πολλά σχόλια δεν έχει, τα είπαμε αναλυτικά κάθε χρονιά. Πάμε λοιπόν στα γρήγορα πριν αρχίσω να τα ξανασκέφτομαι!

1 the Who – Who’s Next (1971): Πριν από κάτι δεκαετίες ο μακαρίτης ο Lord στη στήλη του στο ΜΗ είχε αποφασίσει για κάποιον λόγο να δημοσιεύσει μια λίστα του με τα (100; ) καλύτερα album όλων των εποχών. Στην πρώτη θέση είχε το Who’s Next των Who τους οποίους προφανώς και αγνοούσα τότε. Κάποια στιγμή πήρα τον εν λόγω δίσκο και κατάλαβα προς τι η αποθέωση!

2. Black Sabbath - Black Sabbath (1970): Θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε από τα 6 πρώτα, βάζω το πρώτο για λόγους ιστορικής… βαρύτητας!

3. Jethro Tull - Thick as a Brick (1972): Εξίσου λογικό θα ήταν να μπει το Aqualung ή το Minstrel…

4. Genesis – Selling England by the Pound (1973): …ομοίως, άνετα θα είχε προκριθεί το Lamb…

5. Kansas – Point of Know Return (1977) …ή το Leftoverture!

6. Van der Graaf Generator – Godbluff (1975): Η εξαίρεση που λέγαμε! Το απίστευτο Godbluff δεν το συμπεριέλαβα αδικαιολογήτως στην πεντάδα μου για το 1975 και, το χειρότερο, δεν το έβαλε κανείς άλλος (ντροπή!) με αποτέλεσμα η συγκεντρωτική λίστα εκείνης της χρονιάς να έχει μια κραυγαλέα έλλειψη.
Επανορθώνω τώρα, αφήνοντας έξω το εξίσου τιτανοτεράστιο Pawn Hearts

7.Judas Priest – Sad Wings of Destiny (1976) …με πολλή αγάπη και για το Stained Class

8. Wishbone Ash – Argus (1972)

9. Camel – Mirage (1974)

10. Queen - A Night at the Opera (1975)

11. Rush – Hemispheres (1978)

12. Pink Floyd - Wish You Were Here (1975)

13. Rainbow – Rising (1976)

14. King Crimson – Red (1974)

15. Blue Öyster Cult – Secret Treaties (1974)

Πάμε μια και τα ζωντανά ηχογραφημένα album:

1. the Who – Live at Leeds Το καλύτερο live album στο rock/metal στερέωμα όπου τα, έτσι κι αλλιώς θεϊκά, κομμάτια των Who λαμβάνουν μια άλλη υπόσταση, και φανερώνουν την απίστευτη δυναμική τους.
Το “My Generation” π.χ. απλώνεται και ενσωματώνει διάφορα θέματα σε μια εκτέλεση από αυτές που συλλαμβάνουν την εξαιρετική περίσταση να παρακολουθείς ζωντανά ένα συγκρότημα που διάγει την καλύτερη εποχή του – πολλώ δε μάλλον αυτό το συγκρότημα!
(Για την πλήρη εμπειρία, εννοείται ότι επιλέγουμε να ακούσουμε την έκδοση που περιέχει ολόκληρο το set, του “Tommy” συμπεριλαμβανομένου.)

2. Hawkwind - Space Ritual: Μιλώντας για εκτελέσεις που απογειώνουν τα κομμάτια, το Space Ritual το ακούς στο σπίτι σου και “ανεβαίνεις”, δεν θέλω να σκέφτομαι τι επίδραση θα είχε σε όσους ήταν παρόντες τότε εκεί (και, φαντάζομαι, κατάλληλα… προετοιμασμένοι γι’ αυτό!)

3. Judas Priest - Unleashed in the East: Τι να λέμε τώρα, βλέπεις το εξώφυλλο και μπαίνεις στο νόημα (παρεμπιπτόντως δεν είναι τυχαίο που ο drummer δεν φαίνεται, είχε αποχωρήσει ο Binks!) Για το αν και πόσο live είναι τα είπαμε, μην επαναλαμβανόμαστε!

12 Likes

Να 'μαι κι εγώ εδώ μετά από κάνα 2-3 χρόνια που είχα να ποστάρω! Η αλήθεια είναι ότι σας βλέπω και σας καμαρώνω και σε αυτό το νήμα, και κυρίως στο άλλο (εξαιρετικό btw), και έχει σταθεί αφορμή να ξεθάψω πολύ πράμα από την δεκαετία του '70. Δεν αποφάσισα πάντως να συμμετέχω διότι είμαι κλασικός φυγόπονος και ούτε μόνο 5 άλμπουμς ανά έτος μπορώ να επιλέξω, αλλά και το ranking πάντα το μισούσα - ανέκαθεν στις λίστες μου έβαζα σε παρένθεση το πούστικο ‘in random order’! Αλλά μιας και κάνετε συνολικό απολογισμό της δεκαετίας ας καταθέσω κι εγώ την αποψάρα μου, και βλέπουμε μελλοντικά για το άλλο (τι βλέπουμε, αν για το '70 δεν έφταναν οι 5 θέσεις για το '80 δεν θα φτάνουν ούτε οι 25…).

1970-1979 top-15

  1. BLACK SABBATH – Paranoid: Το ομώνυμο τραγούδι είναι ίσως το πρώτο filler στην ιστορία (με την κανονική έννοια του όρου, όπου filler = τραγούδι που γράφτηκε / μπήκε τσόντα τελευταία στιγμή για να συμπληρώσει τη διάρκεια του δίσκου, και όχι τραγούδι που δεν μου αρέσει!). Για πολλά χρόνια (ακόμα κι εγώ παιδάκι ήμουν!) φιγουράριζε στην 1η πεντάδα σχεδόν σε κάθε λίστα με τα κορυφαία τραγούδια έβερ, συχνά καπαρώνοντας την κορυφή. Τι μου λέτε μωρέ, με το ζόρι πιάνει πεντάδα στον δίσκο που το φιλοξενεί!

  2. JUDAS PRIEST – Sad Wings of Destiny: Χωρίς πολλά-πολλά! Αυτό είναι το πραγματικό ντεμπούτο των Πριστ, εδώ είναι το σημείο εκτόξευσης της έτερης σπουδαίας μπάντας από το Birmingham. Και, για να μην ξεχνιόμαστε, το σωστό tracklisting είναι Prelude/Tyrant, Genocide, Epitaph, Island of Domination, Victim of Changes, Ripper, Dreamer Deceiver, Deceiver. Με αυτή τη γαμημένη σειρά!!

  3. WISHBONE ASH – Argus: Τι να πρωτοπιάσεις; Την εξωφυλλάρα, τις συνθέσεις, την ατμόσφαιρα, το πρώιμο επικό στοιχείο που ξεχειλίζει, τις κιθάρες που κεντάνε; Ασύλληπτο έπος!

  4. CAMEL – Mirage: Αιώνιες μελωδίες, τόσα χρόνια (δεκαετίες!) ακροάσεων και κάθε φορά που το ακούω αισθάνομαι ρίγη να με διαπερνούν.

  5. RAINBOW – Rising: Το Έπος! Η απόλυτη κορύφωση. Αν αναλογιστούμε τι έχει κυκλοφορήσει ο Ριχάρδος με τους DP και ότι αυτή είναι, κατά πάσα πιθανότητα, η καλύτερη δουλειά που φέρει το όνομά του στα credits, κάνουμε τουμπεκί και απολαμβάνουμε!

  6. RUSH – Hemispheres: Παντοτινή λατρεία αυτή η μπάντα, και ειδικά η περίοδος ’75-’81 όπου έβγαζαν το ένα αριστούργημα μετά το άλλο! Εδώ είναι το peak τους κατ’ εμέ.

  7. URIAH HEEP – The Magician’s Birthday: Όταν στην θεϊκή πρώτη πλευρά η μακράν χειρότερη στιγμή είναι το εξαιρετικό Spider Woman, καταλαβαίνεις το δυσθεώρητο επίπεδο αυτής της δισκάρας. Byron η κορυφαία φωνή των 70’s για μένα, και Thain από τους αγαπημένους μου μπασίστες – δυστυχώς έφυγαν αμφότεροι πολύ νωρίς, και ειδικά ο τελευταίος.

  8. UFO – Phenomenon: Ούτε περιττό νανοσεκόντ. Μιχαλάκης Θεός και αιώνιες κομματάρες!

  9. SCORPIONS – In Trance: Λατρεύω οτιδήποτε έχουν βγάλει οι Σκορπιοί με Uli – θα μπορούσε στη θέση του να βρίσκεται κάλλιστα κάποιο από τα 2 επόμενα, αλλά το In Trance είναι τελικά αυτό που κερδάει για μένα. Και αν επικαλεστώ το κλισέ ‘η αξία του ηττημένου δίνει δόξα στο νικητή’, καταλαβαίνουμε για τι δίσκο μιλάμε!

  10. THIN LIZZY – Jailbreak: (με παράλληλο ξύσιμο κεφαλιού) ‘αυτό ή το Johnny the Fox; Ή μήπως το Black Rose;’ Ώχου, παρατήστε με, πάω με το πρώτο χρονικά τιμής ένεκεν (είναι κι αυτές οι ρημαδες οι σολιές στο Cowboy Song που μ’ έχουνε στοιχειώσει…)

  11. DEEP PURPLE – Machine Head: Σε αντίθεση με το ‘όχι-άλλο-πια’ Smoke on the Water, παραδόξως δεν έχω βαρεθεί μετά από χιλιάδες, στην κυριολεξία, ακροάσεις, το Highway Star – αλλά και τα ‘λιγότερο γνωστά’ του άσματα θερίζουν (Pictures of Home κανείς;; )

  12. AC/DC – High Voltage (το ιντερνασιονάλε!): Ανακάλυψα την Bon-era μετά το BiB και το ‘κανονάκι’ που ήταν τα πρώτα που άκουσα back in the day, και έπαθα τρελό σοκ. Το High Voltage παραμένει, οριακά ίσως, το αγαπημένο μου ανάμεσα στα αριστουργήματα όπου τραγούδησε ο μακαρίτης.

  13. QUEEN – A Night at the Opera: Το, πολλά χρόνια μπροστά από την εποχή του, Bohemian Rhapsody, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου – υπάρχει τεράστιος πλούτος σε αυτή την δισκάρα.

  14. BAD COMPANY – Bad Co: Απίστευτη σύναξη μουσικών (Rodgers από τους αγαπημένους μου ερμηνευτές), και ένα σερί από χιτάρες που ακούγεται μονορούφι.

  15. MOTORHEAD – Overkill: Ε, σιγά μην έλειπε ο Λέμμαρος και η συμμορία του!

Honorable mentions δεν έχει γιατί θα ανοίξει σεντόνι και θα σκεπάσει το μισό φόρουμ!

Live album

Το Unleashed in the East είναι πραγματικά εκτός συναγωνισμού (δεν το λέω επειδή είναι ‘πειραγμένο’, ρε κακεντρεχείς ανθρώποι!), αφήνει πολύ πίσω του οποιαδήποτε άλλη ζωντανή κυκλοφορία των 70’s – και αυτό είναι από μόνο του τρελό credit αν αναλογιστούμε ότι οι λοιποί μνηστήρες είναι κάτι Tokyo Tapes, Live and Dangerous (ντανγκερόις όπως το πρόφερε ένας παλιός γνωστός μου που πρέπει να κόπηκε 22 φορές στο Elementary :sweat_smile:), Made in Japan, to name but a few… Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει πάντως στο Alive! – δεν ήμουν ποτέ τρελός Kiss fan, αλλά οι εκτελέσεις εδώ ισοπεδώνουν τις αντίστοιχες στουντιακές!

Obscure album of the decade

Όσο κι αν έχω λιώσει τα εκ-Σκανδιναβίας prog rock διαμάντια των early/mid-70’s (Ruphus, Kaipa, November, Host), όσο κι αν αγαπώ το ομώνυμο των Γερμανών Dschinn, όσο κι αν θα μπορούσα κάλλιστα να έχω στην κορυφή το θεϊκό ομώνυμο άλμπουμ των Ισλανδών Icecross, ή κάποιο των Αυστραλών Buffalo, ή το Pound of Flesh των Cain ή το ομώνυμο των Jerusalem, ή, ή…, δεν υπάρχει περίπτωση να μην απονεμηθεί ο τίτλος στους LEGEND και το μοναδικό From the Fjords! Τα έχουμε πει και παλαιότερα σε άλλο θρεντ, δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό το ότι επανασυνδέθηκαν, περιμένω αν μη τι άλλο με περιέργεια να δω αν θα κάνουν κάτι και τι θα είναι αυτό.

Εξώφυλλο

Πολλές οι επιλογές (και) από τους δίσκους της 15άδας μου, ας επιλέξω ωστόσο χάριν πλουραλισμού κάτι που δεν χώρεσε στα 15, και είναι αυτό:

index

19 Likes

Τώρα που γυρνάει, χωρίς πολύ-πολύ σκέψη:

Studio albums:
Pink Floyd-Wish you were here
Pink Floyd-The wall
Scorpions-Lovedrive
Scorpions-In trance
Crass-The feeding of the 5,000 EP
Scorpions-Virgin killer
Scorpions-Taken by force
Scorpions-Fly to the rainbow
Νικόλας Άσιμος-Με το βαρέλι που για να βγει το σπάει
Deep Purple-Machine head
The Clash-London calling
Lynyrd Skynyrd-Pronounced Leh-nerd Skin-nerd
Παύλος Σιδηρόπουλος & Σπυριδούλα-Φλου
Ξυδάκης/Ρασούλης-Η εκδίκηση της γυφτιάς
Leonard Cohen-Famous blue raincoat

(Και τώρα μόλις συνειδητοποίησα ότι τόσο fanboy-ίστικη λίστα ούτε οι Meine/Shenker δε θα κάνανε)

Live albums:
Deep Purple-Made in Japan
Scorpions-Tokyo tapes

Εξώφυλλα:
Judas Priest-Sad wings of destiny
The Clash-London calling
Pink Floyd-Wish you were here

10 τραγούδια:
Derek and The Dominos-Layla
Leonard Cohen-Famous blue raincoat
Lynyrd Skynyrd-Simple man
Pink Floyd-Shine on you crazy diamond (part one)
Scorpions-Yellow raven
The Clash-The guns of Brixton
Νικόλας Άσιμος-Δεν πα να μας χτυπάν
Deep Purple-You keep on moving
Pink Floyd-Comfortably numb
Eagles-Hotel California

8 Likes

10 Likes

Ας πούμε σε αυτό το σημείο, μια εβδομάδα σχεδόν μετά το προγραμματισμένο “κλείσιμο της κάλπης” για τα συγκεντρωτικά των 70s, πόσο ατυχής ήταν η ιδέα να πραγματοποιηθεί τώρα αυτό.
Η συμμετοχή – τουλάχιστον αυτή που ανακοινώθηκε από τους ίδιους τους συμμετέχοντες - είναι πενιχρή, όχι απλώς μικρότερη, αλλά κλάσμα αυτής που υπάρχει στο αρχικό παιχνίδι. Ενδεικτικό είναι ότι ούτε καν όλοι όσοι ψήφισαν υπέρ του να γίνει τώρα η ψηφοφορία δεν φαίνεται να έχουν συμμετάσχει, ενώ προφανώς ο @anhydriis αφήνει την φόρμα ανοιχτή μη τυχόν και μπει κανένας ακόμα, αφού οι υποβολές είναι ελάχιστες.
Προσωπικά θεωρούσα και θεωρώ ότι η ιδέα για συγκεντρωτικά δεκαετίας ήταν μια πολύ ωραία ευκαιρία να μείνει ζωντανό το αρχικό πολύ δημοφιλές thread και μετά την συμπλήρωση του έτους (όπως πολύ καλή ιδέα είναι και η επέκταση προς τα πίσω στο χρόνο!) και τάχθηκα υπέρ του να γίνει μετά για να μην “την κάψουμε” τώρα που υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να βαρεθούν πολλοί και να το απαξιώσουν – όπως και συνέβη άλλωστε!

Έχοντας αυτά κατά νου, θα πρότεινα τις ανασκοπήσεις των επομένων δεκαετιών να τις αφήναμε για αργότερα!

6 Likes

Το εχω πει εδω και πολλεσ μερες , και δεν αφορα μονο αυτο αλλα ολα οσα τρεχουν παραλληλα

:slight_smile:

4 Likes

τέλειο… και τέλεια ευκαιρία να τονίσουμε το αυτονόητο… οτι δεν χωράνε δύο καρπουζια στην ίδια κοιλιά… όποιος θέλει βάζει όποτε βρει χρόνο αλλα ρεαλιστικά πάμε για του χρόνου ε…χιχι

1 Like

Παρόλο που θα ορκιζόμουνα ότι η παροιμία μιλάει για δυο καρπούζια στην ίδια μασχάλη (σε κοιλιά δύσκολο να χωρέσει και το ένα!) καταλαβαίνω την σκέψη του @anhydriis και την σκοπιμότητα να μην κάνουμε εικόνα ένα κατ’ εξοχήν καλοκαιρινό φρούτο με ιδρωμένες (λόγω της εποχής) μασχάλες!

Επί της ουσίας τώρα, μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος των 52 ετών σε 52 εβδομάδες θεωρώ πολύ πιο ενδιαφέρουσα την επέκταση “πισω στον χρόνο” (60s) παρά τα συγκεντρωτικά δεκαετίας.
Βέβαια, μέχρι τότε, βλέπουμε!

2 Likes

Συμφωνω σε αυτο 100%… για τα 60ς ε, οχι για τις μασχαλες :rofl::rofl:

2 Likes

υπήρξε μια αλλαγή γιατί είχα ξεχάσει ένα άλμπουμ όταν ψηφίζαμε

6 Likes

:slightly_smiling_face:

5 Likes

Πάλι καλά που υπάρχει και ο @JTN και ανασύρει από την… φορουμική λήθη αυτό το τοπικ που ξεκίνησε με τόσες φιλοδοξίες!
Εν τω μεταξύ, κοιτώντας την τελευταία από τις ωραίες παρουσιάσεις των επιλογών του παρατηρώ ότι για το διάστημα 2000-2009 είχαμε 8 κοινές, ενώ μέχρι τώρα συμπίπταμε σε 3-4 ανά δεκαετία - σε σύνολο 50!

Αν μπορούσα να σκεφτώ έναν πρακτικό και εύκολο τρόπο, θα έμπαινα στη διαδικασία να υπολογίσω τον “βαθμό συμβατότητας γούστου” με τους διάφορους συμμετέχοντες στις ψηφοφορίες, πιστεύω θα είχε ενδιαφέρον!

:slight_smile:

3 Likes

Ζηλεψα και εγω αγαπημενε μου με την παρουσιαση σου, απλα μου βγήκε να το κανω με καθετο προσανατολισμό :rofl::rofl:

1 Like

:slight_smile:

3 Likes

Στο περιθώριο της προετοιμασίας της δικής μου δυναμικής (?) εισόδου στο “Let’s Play 60s” και καθώς είχα χρόνο τελευταία, είπα να κλείσω τη μία εκκρεμότητα που έμενε στη βασική έκδοση του παιχνιδιού:

Top 15 albums per decade


1980s

Summary

Queensrÿche Operation: Mindcrime


Judas Priest Defenders of the Faith

Queensrÿche Rage for Order


Iron Maiden Somewhere in Time

Manowar Into Glory Ride

Helloween Keeper of the Seven Keys Pt. 1


Accept Restless and Wild

Judas Priest Screaming for Vengeance

Candlemass Epicus Doomicus Metallicus

Angel Witch S/T


Manowar Hail to England

Black Sabbath Heaven and Hell

Rush Moving Pictures

Iron Maiden Killers

Watchtower Control and Resistance


1990s

Summary

Judas Priest Painkiller


Tool Ænima

Paradise Lost Icon


Bathory Twilight of the Gods

Megadeth Rust In Peace

Psychotic Waltz Into the Everflow


Fates Warning A Pleasant Shade of Gray

Queensrÿche Promised Land

Paradise Lost Draconian Times

Arcturus Aspera Hiems Symfonia


Death Individual Thought Patterns

Arcturus La Masquerade Infernale

Bruce Dickinson The Chemical Wedding

The Dillinger Escape Plan Calculating Infinity

Dødheimsgard 666 International


2000s

Summary

Tool Lateralus


Meshuggah Nothing

Converge Jane Doe


Mars Volta De-Loused in the Comatorium

Mars Volta Frances the Mute

Converge Axe to Fall


Tool 10000 Days

The Dillinger Escape Plan Miss Machine

Lamented Souls The Origins of Misery

Nevermore This Godless Endeavor


Bathory Nordland I

Meshuggah obZen

Nevermore Dead Heart in a Dead World

Symphony X Paradise Lost

Thorns S/T


2010s

Summary

Arch/Matheos Sympathetic Resonance


Satan Life Sentence

Paradise Lost Tragic Idol


Meshuggah The Violent Sleep of Reason

Satan Atom by Atom

Judas Priest Firepower


Aherusia Prometheus: The Discipline of Fire and Demise

Arch/Matheos Winter Ethereal

Accept Stalingrad

Legionnaire Dawn of Genesis


Gridlink Longhena

Karan Casey & John Doyle Exiles Return

Riot Immortal Soul

Cathedral The Guessing Game

Arcturus Arcturian

22 Likes

Επικο ποστ!!! Νομιζω οτι καποια στιγμη αξιζει να γινει και αυτο το ανα δεκαετια πανηγύρι :bomb::bomb::gem:

1 Like

Το Into Glory Ride ειναι ως μη γενομενο με αυτο το εξωφυλλο. Η Βαλχαλα φλεγεται εξαιτιας σου και ο Αρχηγος ειναι στο νοσοκομειο με εγκεφαλικο. Θα το διαβασεις συντομα στο ΤΜΖ που ειδικευεται στα νεα των Μανογουορ. Εισαι υπευθυνος για το ο,τι συμβει. Απορω πώς δεν εχει υπαρξει παρεμβαση @Curehead

Χρωσταω μινι λιστες με μερικους δισκους κλασικης μουσικης που ξεχωρισα (και ακουγα) τις προηγουμενες εβδομαδες. Ενα ταξιδακι στο πανεμορφο Βερολινο, πολλη πολλη δουλεια και η αδυναμια μου να καθισω ησυχος τις τελευταιες Κυριακες, με καθυστερησαν. Ισως σημερα, ισως εντος της εβδομαδας.

5 Likes

Αυτό δεν είναι εκκρεμότητα γιατί δεν έχει ανοίξει ψηφοφορία - συζήτηση για τα καλύτερα κάθε δεκαετίας!
Η “εκκρεμότητα” που εξακολουθεί να υφίσταται είναι να μπεις (εσύ και οι λοιποί “σεντονάτοι” και όχι μόνο) στο Ευρετήριο και να βάλεις παραπομπές για τις λίστες σου για να μην κάθεται και ψάχνει όποιος θέλει να διαβάσει τι έχει γραφτεί για το οποιοδήποτε έτος από κάποιο συγκεκριμένο user! (Ειδικά όταν αυτός ο user είναι… πολυγραφότατος και το φιλτράρισμα κατ’ όνομα δεν βοηθάει πολύ!)

2 Likes