2005
top 5
1)SIGUR ROS - TAKK…
Καταρχήν είναι αυτό το απίστευτο Glósóli, που τα έξι και κάτι λεπτά που διαρκεί ισοδυναμούν με μια ανεπανάληπτη εξωσωματική εμπειρία. Το απαράμιλλης ομορφιάς βίντεο του, προκαλεί ανατριχίλες και ρίγη συγκίνησης. (Όχι δεν κλαίω- εσύ κλαις) Είναι άραγε το τέλος της αθωότητας, η μαγεία της παιδικής ηλικίας που χάνεται όταν γινόμαστε ενήλικες; Τότε το βίντεο του Hoppípolla -ένα από τα πιο χαρούμενα τραγούδια που έχουν γραφτεί ποτέ- γιατί υποστηρίζει ότι η μαγεία αυτή δεν χάνεται ποτέ όσα χρόνια κι αν περάσουν; Μπορεί εξωτερικά να αλλάζουμε και να γερνάμε, μέσα μας όμως κρύβεται ένα παιδί! Sigur Ros μας μπερδέψατε, τι ισχύει τελικά; Το Sæglópur είναι ένα ακόμη συγκλονιστικό κομμάτι. Το πιανάκι στην αρχή ίσως συμβολίζει την θάλασσα όταν είναι σε ηρεμία, γρήγορα όμως οι κιθάρες και τα ντραμς προκαλούν αναταραχή. Πανύψηλα κύματα σηκώνονται και ο βυθός μας καλεί σαγηνευτικά. Στο μαγευτικό Svo hljótt το κρεσέντο για άλλη μια φορά χτίζεται ιδανικά, από τα μινιμαλιστικά ηχοτοπία της αρχής, στα έγχορδα που εμφανίζονται διακριτικά, στα ντραμς και στην εκρηξη των αισθήσεων και πάλι πίσω στο μινιμαλιστικό τελείωμα- κάτι σαν μια αναπαράσταση του ταξιδιού που κάνει ο καθένας μας σε τούτο τον μάταιο κόσμο. Όλο το Takk… είναι υπέροχο. Οι Sigur Ros μπορεί να μας ευχαριστούν στον τίτλο, αλλά και εμείς οι απλοί φίλοι της μουσικής, τους ευχαριστούμε για το δώρο αυτό που μας έκαναν.
2)FIELDS OF THE NEPHILIM - MOURNING SUN
Η συνέχεια του διαστρικού ταξιδιού μας που ξεκίνησε με το Elysium αλλά διακόπηκε βίαια με την διάλυση του πληρώματος. Το Zoon που μεσολάβησε ήταν η εκπλήρωση της προφητείας. Ωστόσο δεν υπάρχει Αρχή και δεν υπάρχει Τέλος. Κάτι κρυμμένο αναδύεται μέσα από ένα πυκνό πέπλο νεφών, εφορμούμε βίαια προς το φως και o ουρανός καίγεται. Στην άλλη πλευρά μια νέα χρυσή εποχή ξημερώνει. Ο Χρόνος παύει να έχει νόημα. Το Αύριο είναι Τώρα. Ένας Σιωπηλός Παρατηρητής μας υποδέχεται στον παγωμένο κόσμο της Xiberia. 86 βαθμοί υπό του μηδενός. Αυτή, με δάκρυα στα μάτια που την ίδια στιγμή γίνονται κρύσταλλα, περιμένει για αμέτρητες εποχές την βροχή που θα την απελευθερώσει. Εμείς όμως είμαστε η φωτιά. Σαν ήλιος που θρηνεί. Η πορεία μας πρέπει να συνεχιστεί μέχρι τον τελικό προορισμό. Είμαστε οι έκπτωτοι που αναζητούμε τον Νέο Παράδεισο γιατί ο Πρώτος έχει χαθεί για πάντα… Mourning Sun. Ένας απολαυστικός επίλογος(?) για τους Fields of the Nephilim του Σαμάνου Carl McCoy.
3)OPETH - GHOST REVERIES
Χωρίς την βοήθεια του Steven Wilson αυτήν τη φορά, αλλά με όλα εκείνα τα στοιχεία που έκαναν τόσο ξεχωριστούς τους προηγούμενους δίσκους τους, οι Opeth κυκλοφορούν ίσως την πιο ισορροπημένη δουλειά της καριέρας τους. Το Ghost Reveries ξεκινά δυναμικά με το στοιχειωμένο Ghost of Perdition, ένα δαιδαλώδες έπος που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις κορυφές του παρελθόντος της μπάντας. Και ο δείκτης απόλαυσης του Οπεθόμετρου μου βαράει κόκκινο! Το groove του Baying of the Hoods που ακολουθεί είναι άκρως εθιστικό, σε πιάνει από τον γιακά και σε ταρακουνά μέχρι το μυστηριώδες και απειλητικό εκείνο πέρασμα στα μισά του κομματιού για να συνεχίσει με περιπετειώδη τρόπο μέχρι το τέλος. Η ιδιοφυία του Αkerfeldt είναι αδιαμφισβήτητη στο Beneath the Mire με το ιδιαίτερο intro του να ξεχωρίζει, ενώ μέσα στον κυκεώνα μια σειρά από εκτυφλωτικά κιθαριστικά σόλος μας χαρίζουν στιγμές ευδαιμονίας. Το ψυχεδελικό Atonement είναι σε ένα βαθμό επηρεασμένο από Porcupine Tree - τι έκπληξη!- ενώ το Reverie / Harlequin Forest είναι απλά η πεμπτουσία των Οpeth. Sorry Βleak, Blackwater Park, Deliverance κλπ, αλλά αυτό είναι το ένα κομμάτι που θα πρότεινα σε κάποιον που δεν έχει ακούσει ποτέ του Opeth. Το Hours of Wealth είναι ένα αιθέριο διάλειμμα πριν το αγχωτικά εφιαλτικό The Grand Conjuration, ενώ το ακουστικό Isolation Years κλείνει μελαγχολικά άλλον ένα σπουδαίο δίσκο της μπάντας.
4)KAMELOT - THE BLACK HALO
Το σερί μετά τα μεγαλειώδη Karma και Epica συνεχίζεται και με το The Black Halo. Οι Kamelot διανύουν αναμφίβολα την πιο εμπνευσμένη περίοδο τους με άκρως εντυπωσιακά αποτελέσματα. Μερικές από τις πιο δυνατές στιγμές τους βρίσκονται εδώ με bonus συμμετοχές εκλεκτών καλεσμένων, όπως του Shagrath των Dimmu Borgir στο εναρκτήριο March of Mephisto και της Simone Simons των Epica στο The Haunting. Η ποιότητα των κομματιών αυτών, όπως επίσης των When the Lights Are Down, Soul Society, Abandoned και Moonlight , αποδεικνύεται επί της σκηνής στο One Cold Winters Night dvd, όπου και αναδεικνύονται οι παθιασμένες ερμηνείες και η μαγνητική παρουσία του Roy Khan με τον ιδανικότερο τρόπο. Το The Black Ηalo αποτελεί δυστυχώς τον τελευταίο σημαντικό δίσκο της μπάντας, αν και ψήγματα του μεγαλείου τους θα συναντούμε σε κάθε τους δουλειά στο εξής.
5)DEPECHE MODE - PLAYING THE ANGEL
Τo Playing the Angel έρχεται τέσσερα χρόνια μετά το μέτριο για τα δεδομένα του συγκροτήματος, Exciter, για να διορθώσει τα πράγματα. Είναι ισάξιο του ένδοξου παρελθόντος; Χμμ. Και ναι και όχι. Έτσι κι αλλιώς οι Depeche δεν ήταν ποτέ ίδιοι χωρίς την σφραγίδα εγγύησης του Alan Wilder. Το άλμπουμ χωρίς να ανακαλύπτει τον τροχό είναι απόλυτα εθιστικό και έχει 5-6 πολύ δυνατά κομμάτια για να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό οπαδό τους. Πρώτο και καλύτερο ένα από τα κορυφαία singles ever των DM, το πανέμορφο Precious. Aκολουθουν από κοντά δύο κομμάτια με στίχους του Gahan (για πρώτη φορά σε δίσκο των Depeche!) το αυτοβιογραφικό Suffer Well και το moody Nothing’s Impossible που άνετα θα μπορούσε να βρίσκεται σε κάποιον από τους πιο σκοτεινούς δίσκους τους. Το Lilian λες και ξεπήδησε από κάποιο νεορομαντικό πάρτι των eighties, ενώ το John the Revelator στο φτωχό μυαλό μου αποτελεί το μικρό αδερφάκι του Personal Jesus.
special mentions:
THE NATIONAL - ALLIGATOR
Το μεγάλο break through των The National έγινε με αυτό το άλμπουμ-αν και το προηγούμενο τους, το άγουρο Sad Songs for Dirty Lovers τα σπάει. Στο Alligator οι συνθέσεις είναι σίγουρα πιο δουλεμένες και καλογυαλισμένες από πριν. Εμένα όμως η καρδιά μου χτυπά πιο δυνατά στα Lit Up, Abel και Μr November όταν μπαίνουν οι κιθάρες στους ενισχυτές και η ενέργεια ξεχύνεται προς κάθε κατεύθυνση.
BOLT THROWER - THOSE ONCE LOYAL
Tο άλμπουμ που δυστυχώς έμελλε να είναι το τελευταίο της καριέρας των Bolt Thrower είναι ταυτόχρονα και το κορυφαίο τους. Από το πρώτο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο, μια αβυσσαλέα εισβολή από τα πιο πορωτικά ριφς που έχουν παιχτεί ποτέ. Αφήνω τους παραλληλισμούς με τανκς και πολεμικές μηχανές σε κάποιους που κατέχουν καλύτερα το αντικείμενο και βάζω να ακούσω The Killchain όσο αντέχει ακόμα ο σβέρκος μου.
SENTENCED - THE FUNERAL ALBUM
Το The Funeral Album είναι μάλλον το άλμπουμ που άκουσα περισσότερο μέσα στο 2005. Έμελλε (κι αυτό) να είναι δυστυχώς το τελευταίο για τους Φινλανδούς. Από τον τίτλο του αλλά και το θέμα των τραγουδιών φαίνεται πως ήταν κάτι που το γνώριζαν από πριν, έτσι βάλαν τα δυνατά τους να είναι όλα άψογα - και όλα είναι. Από τo May Today Become the Day που ξεκινά φουριόζικα τον δίσκο μέχρι το δακρύβρεχτο φινάλε του End of the Road και με μικρές αναφορές στο death metal παρελθόν τους (Where Waters Fall Frozen) όλα τα κομμάτια είναι ξεχωριστά. R.I.P
MY MORNING JACKET - Z
“We are the innovators/They are the imitators” Οι Radiohead φαίνεται πως κάναν “κακό” σε πολλά συγκροτήματα, έτσι και οι My Morning Jacket αφήνουν τις κιθάρες τους σε δεύτερη μοίρα και αποφασίζουν να πειραματιστούν. Το αποτέλεσμα τους δικαιώνει απόλυτα. Ωστόσο είναι το κιθαριστικό κρεσέντο του Lay Low η αιτία που πάντα με κάνει να επιστρέφω - μετά αναπόφευκτα όλες οι υπόλοιπες ομορφιές. Δύσκολο να αντισταθεί κανείς στις αρετές αυτού του άλμπουμ.
TRIVIUM - ASCENDANCY
Τι δισκάρα! Ο Μatt Heaffy δεν είχε κλείσει ακόμη τα είκοσι όταν κυκλοφόρησε το Ascendacy, αυτό αξίζει σίγουρα μια αναφορά. Βλακείες λέω ενώ οι κομματάρες μιλάνε μόνες τους. Pull Harder on the Strings of Your Martyr και A Gunshot to the Head of Trepidation σαρώνουν τα πάντα με την ορμή τους και ξυπνάνε ακόμη και πεθαμένο.
ULVER - BLOOD INSIDE
Μάλλον το πιο WTF άλμπουμ των Λύκων. Σαν να παίζει ανάποδα το βινήλιο. Πολλά ναρκωτικά. Απορώ σε ποιο καμένο κοινό απευθύνεται αυτός ο δίσκος…(Κοιτάζεται ένοχα στον καθρέφτη ενώ από τα ηχεία ακούγεται …HOSPITAAAL! )
NINE INCH NAILS - WITH TEETH
Δυναμική επιστροφή μετά από αρκετά χρόνια δισκογραφικής απουσίας για τους ΝΙΝ. Μπάσο και ντραμς αρκετά μπροστά σε πολλά κομμάτια. Το σινγκλ The Hand that Feeds θυμάμαι με είχε ενθουσιάσει όταν πρωτοβγήκε-κάτι σαν ένα δεύτερο Head Like A Hole. Οnly και The Collector, αμφότερα δυναμίτες. Every Day Is Exactly The Same, επίσης μεγάλο κομμάτι. Τrent Reznor - εγγύηση.
DEUS - POCKET REVOLUTION
Κακώς δεν τους ανέφερα ούτε για το Worst Case Scenario, ούτε για το Ιn a Bar Under the Sea, oύτε για το Τhe Ideal Crash, τρεις από τους καλύτερους alternative δίσκους των 90s. To Pοcket Revolution δεν πάει πίσω, περιέχει και το απολαυστικό What we talk about (when we talk about love), μια απευθείας αναφορά στον Raymond Carver.
PARADISE LOST - PARADISE LOST
Τώρα μπορεί να γουστάρω αρκετά, όταν όμως κυκλοφόρησε απογοητεύτηκα κάπως. Paparia cover-art από SETH. Τζούφιος ήχος σε σχέση με το Symbol of Life. Ο Νικόλας το παλεύει με τα καθαρά φωνητικά, στιχουργικά όμως πέφτει τρελός Paradise Lost Lyrics Generator. Ο δίσκος αρχίζει να στροφάρει από το δυναμικό Grey και μετά. Sun Fading - me gusta mucho, Forever After κολλητικό. Spirit και Over the Madness οι κορυφές του δίσκου.
DEFTONES - B’SIDES & RARITIES
ΟΚ, ομολογώ ότι τρελαίνομαι για άλμπουμ διασκευών! Και οι Deftones 1ον: έχουν φοβερό γούστο στις επιλογές καλλιτεχνών που διασκευάζουν ( Cocteau Twins, Duran Duran, The Cure, Lynyrd Skynyrd, Sade, The Smiths κ.α. ) και 2ον: το κάνουν γαμημένα τέλεια! Ανάμεσα στις διασκευές θα συναντήσουμε και κάποιες ακουστικές κυρίως εκτελέσεις δικών τους κομματιών. Νοτ μπαντ ατ ολ!