Let's Play II : 52 Χρονια Μουσικης σε 52 Εβδομαδες

Δύσκολη χρονιά τελικά. Ήλπιζα να κάτσω ήσυχα με το καφεδάκι μου την Κυριακή και να βγάλω μια λίστα και με έπιασε πονοκέφαλος!

Η 5άδα μου λοιπόν

  1. Queen – A Night at the Opera. To σερί συνεχίζει με το -πιθανόν- magnum opus τους. Αν το SHA ήταν το breaktrhough τους, αυτό ξεδιπλώνει όλες τις αρετές τους σε όλο τους το μεγαλείο.

  2. Patti Smith – Horses. Θα ένοιωθα τύψεις αν δεν το είχα στην 5άδα. Είναι από αυτά τα μαγικά άλμπουμ που μόλις η βελόνα ακουμπάει το βινύλιο, μεταφέρεσαι άμεσα στο CBGB, στη Νέα Υόρκη των 70s, στα σπάργανα του punk. Όσο σημαντικοί ήταν οι Ramones, o Iggy, οι Television, άλλο τόσο (και παραπάνω) ήταν η ποιήτρια του punk και αυτό εδώ το άλμπουμ.

  3. Led Zeppelin – Physical Graffiti. Το ένδοξο αποκορύφωμα όλων των διαφορετικών μουσικών στυλ που αυτή η μπαντάρα εξερεύνησε στην καριέρα της. Μιλώντας για magnum opus, ένας δίσκος που περιλαμβάνει το Kashmir δε μπορεί να λείπει από λίστα με τα “κορυφαία”, όσο μικρή κι αν είναι αυτή η λίστα.

  4. Alice Cooper – Welcome to My Nightmare. Θεατρικό shock rock αριστούργημα.

  5. Ritchie Blackmore’s Rainbow – S/T. Στο μυαλό μου, αυτός ο δίσκος είναι τόσο cornerstone για το μεταλ, όσο ήταν το Black Sabbath, το In Rock και τα πρώτα άλμπουμ των Led Zeppelin. Ένας κορυφαίος κιθαρίστας (με κίνητρο να αποδείξει πράγματα), ένα κορυφαίο λαρύγγι και ένας μάγος της κονσόλας (έπρεπε να πάρει credit ο Martin Birch σε αυτές τις αράδες) συνθέτουν ένα αριστούργημα.

Τα 5 που θα ήταν στην παραπάνω λίστα, αν τη συνέθετα κάποια άλλη στιγμή.
Black Sabbath – Sabotage. Τους αδικώ τους Sabbath που δεν τους συμπεριέλαβα στα 5. Θα μπορούσαν να είναι και στην κορυφή.

Kiss – Alive! Βρίσκω τη δικαιολογία του “live album” για να το αφήσω έξω, όμως είναι τόσο σημαντικό -ίσως και περισσότερο- από τα στούντιο άλμπουμ των Kiss.

Pink Floyd – Wish You Were Here. Το βάλατε όλοι οι υπόλοιποι και μειώσατε τις ενοχές μου.

Rush – Fly by Night. Ερχόμαστε.

Rush - Caress of Steel. Ερχόμαστε

Και το καθιερωμένο shameless name dropping με ένα plus ten:

Budgie – Bandolier
Electric Light Orchestra – Face the Music
Paul Simon – Still Crazy After All These Years
Neu! – Neu! 75
Nazareth – Hair of the Dog
Deep Purple – Come Taste The Band
Bruce Springsteen – Born to Run
Pavlov’s Dog – Pampered Menial
Camel – Snowgoose
Scorpions – In Trance

12 Likes

Queen - A Night At The Opera
Pink Floyd - Wish You Were Here
Scorpions - In Trance
Led Zeppelin - Physical Graffiti
Kraftwerk - Radio-Activity

9 Likes

@38aris @apostolisza8 @pantelis79 @Sh_Wo_f @Silent_Winter @Tom7

4 Likes

Χαχαχαχα μόνο κανα δυο τρία μπορώ να σκεφτώ αυτή τη στιγμή.

4 Likes

Ηλια ριχτο!

1 Like

Όπως κατέβαινα τα ποστς είδα πρώτη τριάδα @nnnkkk και λίγο χάθηκα.

1975

  1. Queen - A Night At The Opera
    Μνημείο. Έτσι για να υπάρχει, ξεχωριστή αναφορά στο science fiction αριστούργημα Interstellar '39.

  2. Pink Floyd - Wish You Were Here
    Come on you stranger, you legend, you martyr, and shine. Σκουπιδάκια στα μάτια μου. Κάθε φορά.

  3. Scorpions - In Trance
    Είναι ο καλύτερος 70ς δίσκος τους; Μπορεί και όχι. Είναι ο αγαπημένος μου; Β Ε Β Α Ι Ω Σ.

  4. Rainbow - Rainbow
    Πιο κλασικό πεθαίνεις. Σε όλα του. Με την καλή έννοια. Duh.

  5. Led Zeppelin - Physical Graffiti
    Πήγα να γράψω αποψάρα για να δικαιολογήσω τη θέση, έσκασαν The Rover + In My Time Of Dying, φεύγω όπως είμαι.

21 Likes
  1. Rainbow - Ritchie Blackmore’s Rainbow
  2. Pink Floyd - Wish You Were Here
  3. Queen - A Night at the Opera ααα, αυτό έχει τραγούδια-κολοσσούς, το είχα ξεχάσει
  4. Black Sabbath - Sabotage δεν συγκρίνεται με τα προηγούμενα, κατώτερο αλλά εξακολουθεί να στέκεται ψηλά
  5. Led Zeppelin - Physical Graffiti (δεν το θυμάμαι καθόλου, αλλά έχει και ένα Kashmir, για να συμπληρωθεί η 5αδα)
13 Likes

2 Likes

Ναι αλλα οταν το λεω εγω για μεγαλη ποσοτητα μουσικης στα 70ς με κραζουν!

1 Like

“Wish you were here” και “In trance” απο εμένα.

Το πρώτο δεν είναι μόνο το αγαπημένο μου Floyd album, είναι γενικά το αγαπημένο μου rock album, αλλά έχουν γραφτεί τόσα πολλά γι’ αυτό (εδώ και γενικά) που δεν έχω κάτι καινούριο να γράψω (άντε, μόνο δύο γουστόζικα trivia: έχετε καταλάβει ότι στο τέλος του “Shine on you crazy diamond (part two)” ακούγονται οι νότες του “See Emily play”, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι παρ’ όλο που όλο το κομμάτι κινείται σε μινόρε κλίμακες, ΜΟΝΟ η τελευταία νότα, εντελώς αναπάντεχα, το γυρίζει σε ματζόρε (αυτό ίσως ο generationX μπορεί να το εξηγήσει πιο καλά);;; Επίσης, στο refrain του “Welcome to the machine” ο Gilmour αναγκάστηκε να “πειράξει” με μηχανικά (pun intended) μέσα τη φωνή του ώστε να πιάσει τη νότα που ήθελε).

Το “In trance”, από την άλλη (όπως και όλη η δισκογραφία Scorpions), είναι μία πολύ πρόσφατη ανακάλυψη για ‘μένα, οπότε τα έχω και αρκετά φρέσκα: είναι σίγουρα το αγαπημένο μου album της Roth περιόδου, κι αν δεν υπήρχε το “Lovedrive” θα ήταν και το αγαπημένο μου Scorpions album γενικά. Ο λόγος γι’ αυτό είναι μία σειρά αρκετά “θλιμμένων” κομματιών που ανταποκρίνονται στο γούστο μου, δηλαδή το ομώνυμο, το “Life’s like a river”, το “Living and dying” και το “Evening wind” -σχεδόν ανά κομμάτι υπάρχει κι από μία τέτοια λυπητερή power ballad (OK, το τελευταίο διαφοροποείται λίγο γιατί είναι κομμάτι του Roth και πάει και προς πιο επικά μονοπάτια). Αυτό κάνει συνολικά το “In trance” να έχει καταχωρηθεί στη μνήμη μου ως ένα πολύ συναισθηματικό album με πολύ έντονες μελωδίες.

By the way, έχει πλάκα ότι σχεδόν όλα τα κομμάτια του Roth (τουλάχιστον τα πιο “ιδιαίτερα”) έχουν “εξοριστεί” στη β’ πλευρά του δίσκου, ενώ τυχαία (; ) η “ραχοκοκκαλιά” του album αποτελείται από τα εμπορικά hits του δίδυμο Shenker-Meine, δηλαδή τα “Top of the bill”-“Living and dying”-“Robot man” (κομματάρες όλα τους). Επιπλέον, νομίζω ότι το “In trance” σηματοδότησε την πραγματικά νέα περίοδο των Scorpions, δηλαδή της μπάντας που θα στηριζόταν στα δυναμικά heavy metal τραγούδια, τις μελωδικές μπαλάντες και άντε και τις παραξενιές του κιθαρίστα τους για δύο album ακόμη, μιας και το “Fly to the rainbow” “κρατούσε” ακόμη κάποιον πειραματισμό από τις πρώτες τους μέρες (ακόμα και αισθητικά στο εξώφυλλο). Τέλος, έχει πλάκα αν παρατηρήσει κανείς τα κομμάτια του Roth (όχι μόνο σ’ αυτό το album, αλλά και στο προηγούμενο και στα επόμενα) ότι οι τίτλοι τους δείχνουν μία συνεχή προτίμηση στα φυσικά φαινόμενα και στοιχεία: ουράνια τόξα, νύχτες, ποτάμια, άνεμοι, ήλιοι και φωτιές. Δεν ξέρω αν όλα είναι δικά του, βέβαια, αλλά τώρα το παρατήρησα και είναι ένα μοτίβο που επαναλαμβάνεται (αυτό είναι πλεονασμός μάλλον σαν έκφραση, αλλά το αφήνω). Βλέπε μετά και Electric Sun κλπ.

6 Likes

Εντωμεταξύ εγώ δεν έβαλα το In Trance μόνο και μόνο γιατί δεν μου το έβγαζε στο 1975, και είναι κρίμα γιατί σίγουρα θα είχε την 4η θέση στην λίστα μου, ίσως και την 3η δηλαδή. Να κάνουμε κάτι για αυτό @anhydriis ή πολύ αργά?

1 Like

Αργά? ε οχί ντε… Ρίξε ξανά στην φόρμα για να σβήσω την παλιά αλλιώς αν βαριέσαι πες κατάταξη να κάνω τις αλλαγές…βιτ βιτ χααχαχαχ

1 Like

Οκ θα το κανω τωρα, η νεα μου λιστα ειναι αυτη (την προσκομισα ηδη στην φορμα):

Δεν θυμαμαι τι ειχα βαλει ως καλυτερο εξωφυλλο, αλλα τωρα εβαλα το Pink Floyd. Αν καταλαβα καλα, δεν μου το εβγαζε σε κανεναν οδηγο και σε κανενα google search στο 1975 το Scorpions, γιατι στην Αμερικη βγηκε το 1976. Γαμημενα 70ς, ακομα και σε αυτο σκατα τα κανουν οι μπαντες.

5 Likes

χαχαχαχα αντε να μπει το 8 μπροστα… είχες βάλει queen στο εξώφυλλο αλλα εντάξει αντικειμενικα τωρα… χααχαχχα

1 Like

Οντως? Θυμαμαι να ειχα βαλει κατι αλλο, αλλα μπορει να σκεφτομαι το 1974 αυτην την στιγμη.
Οπως και να χει το Pink Floyd ειναι καλυτερο :stuck_out_tongue:

1 Like

4 άσωτοι/ες ακόμη, 90 λεπτά πριν να σφυρίξει λήξη ο ρέφερι… :bell: :bell: :bell:

1 Like

Α τέλεια, εγώ έχω ξεχάσει ότι είναι Κυριακή και εκκρεμεί ΑΥΤΗ η υποχρέωση.

Επίσης, χρειάζομαι τουλάχιστον 7 θέσεις. :upside_down_face:

2 Likes

Απλά τα πράγματα για το 1975 για μένα, η πεντάδα είχε κλείσει από όταν με θυμάμαι ξργω. Οπότε, πάμε κλασικά 5+5, με τη δεύτερη πεντάδα να με δυσκολεύει πολύ περισσότερο:

1. Patti Smith - “Horses”: Μερικές φορές κλείνω τα μάτια και σκέφτομαι να είμαι στο CBGB εκείνη την εποχή, με ηλίθια ένδυση, όχι πολύ διαφορετική από τώρα, και να νιώθω την αγωνία της έντασης του “Gloria” σε λάιβ απόδοση, το κτίσιμο, την εκτόνωση, το πάθος. Η Patti ήταν ιέρεια του punk ήδη από το επτάιντσο “Hey Joe/Piss Factory” μια χρονιά πριν, εδώ απλά έγινε σύμβολο. Και για μένα, κυκλοφόρησε ένα δίσκο που θα ήταν το νο1 πιθανώς όποια χρονιά και αν έβγαινε (ΟΚ εκτός του '82). Δεν είμαι άξιος να πω άλλα.

2. Pink Floyd - “Wish You Were Here”: Η πρώτη (και μοναδική;) φορά που βάζω prog άλμπουμ σε πεντάδα μου, αν και με ζόρισε το “Mirage”. Τούτο δω είναι το αγαπημένο μου από δαύτους. Και όχι επειδή έχει μέσα το “Welcome To The Machine”, το αγαπημένο μου τραγούδι από τούτους εδώ. Δεν υπάρχει μισή στιγμή που να μην με εντυπωσιάζει, που να μην νιώθω πως την “ξέρω”, με τη βαθιά έννοια της γνώσης, ακόμη και αν το έχω μάθει απ’ έξω, διότι έχει κάτι το μυστικιστικό. Συγκλονιστική κυκλοφορία.

3. Led Zeppelin - “Physical Graffiti”: Οι Led Zeppelin να κερδάνε και όλοι οι άλλοι ναπανα… Είναι εκνευριστικό, για να μην πω αστείο, το πόσα πράγματα έχουν χωρέσει εδώ μέσα. Συνεχίζοντας την καλειδοσκοπική νοοτροπία του προκατόχου του, το “PG” από το tracklist και μόνο σε ψαρώνει. Δεν είναι θνητοί. Γιατί τέτοια άλμπουμ τους έκαναν αθάνατους. Και να σκεφτείς πως στην προσωπική μου κατάταξη απέχει πολύ από τα αγαπημένα μου. Ή και όχι, σχετικά όλα αυτά. Τι έκαναν ρε γαμώτο μου εδώ πέρα;

4. Bob Dylan - “Blood On The Tracks”: Ο δεύτερος αγαπημένος μου του κυρίου, και μάλλον αν είμαι ψύχραιμος, ένας από τους καλύτερούς του. Ο Dylan έχει σπουδάσει δια του πειράματος, το τι εστί τραγούδι. Το έχει αποδομήσει μέσα του, και στα κενά ανάμεσα στα επιμέρους έχει διοχετεύσει όλη τη σοφία της ζωής, όλη την αμεσότητα αλλά και την πολυπλοκότητα του βιώματος, ή τουλάχιστον έτσι νιώθω όποτε κάθομαι να ακούσω, βγάζοντας το σκασμό, κάποιο άλμπουμ του, φωνάζοντας μέσα μου, “πες τα ρε Bob”. Ε, σε αυτή την περίπτωση από την έναρξη με το ΤΕΡΑΣΤΙΟ “Tanged Up In Blue”, νιώθω πως θα μπορούσε να είναι το best of του. Ίσως και να είναι.

5. Bruce Springsteen - “Born To Run”: Πλήκτρα και φυσαρμόνικα κάνουν ντου στο αξεπέραστο και συγκινητικό “Thunder Road”, και όντως, κάτι έμελλε να έρθει. Το αγαπώ το αφεντικό (χοχ) και αν και δεν είναι για μένα το νο1 του, δεν μπορώ παρά να τρελαίνομαι κάθε φορά που μπαίνει οποιοδήποτε κομμάτι από αυτό. Heartland rock το είπαν, δεν διαφωνώ, αλλά αυτός ο ήχος που βγάζει η E Street Band σαν συμφωνία είναι το κάτι άλλο. Και εξωφυλλάρα ε, και ας μην την ψήφισα. Τι σερί ξεκίνησε εκεί ο άτιμος.

καθιερωμένο (sic) check also:

Summary

6. Neil Young - “Tonight’s The Night”: Από την μαυρίλα του ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟΥ εξωφύλλου καταλαβαίνεις τι έρχεται. Σήμερα θα φας καλά. Η απαισιοδοξία και η εσωστρέφεια συνεχίζονται, το ίδιο και οι τραγουδάρες. Αδικημένο, ή και όχι.

7. Earth, Wind & Fire - “That’s The Way Of The World”: Τι να πω, δείτε το tracklist. Άπειρα πρωϊνά ξυπνήματα και επακόλουθοι καφέδες υπό τους ήχους του, έπος για όλους τους καιρούς.

8. Parliament - “Mothership Connection”: Αυτό το funk/r&b δεν ξέρω αν είναι το καλύτερό τους, αλλά σίγουρα σε μένα δουλεύει όσο λίγα πράγματα εκείνης της φουρνιάς και γενιάς. Το μπάσο του Bootsy Collins είναι μεθυστικό, ενώ μαζί με τον George Clinton ηγούνται μιας αρμάδας καλλιτεχνών που έκαναν πλάκα όπου έβρισκαν. Δισκάρα.

9. Rainbow - “Ritchie Blackmore’s Rainbow”: ΟΚ, 'ντάξ, μεταλλάς είμαι και εγώ, το έχω λιώσει. Βασικά, μόνο για το “Temple Of The King”, που είναι η παλαιότερη ανάμνηση που έχω από μουσική, σε ηλικία 3 ετών να το παίζει σε κασέτα ο πατέρας μου (καλός και αυτός). Αλλά ο δίσκος ως γνωστόν έχει και άλλα.

10. Smokey Robinson - “A Quiet Storm”: Κατηγορώ τον Method Man και τους Wu-Tang για αυτό μου το κόλλημα, που μου τον έμαθαν μαζί με τους The Miracles, χάρη σε διαρκή samples και λογοπαίγνια-αναφορές. Δεν μπορώ να πω πως έχω εμβαθύνει, αλλά αυτό εδώ είναι μασάζ στα αυτιά.

Ειδική μνεία (πέραν των Dictators - δεύτερο καλύτερο αφεντικό της χρονιάς ο κιθαρίστας, στο magnum opus του, ένα punk αριστούργημα, αλλά πάω συναισθηματικά, Aerosmith - τι δίσκος, και Neu! που βρίζω τον εαυτό μου):

Summary

Death - “…For The Whole World To See”: 34 χρόνια μπροστά από την εποχή του, αλλά τι να κάνεις. Πιστεύω πως αν κάπως, σε ένα σενάριο εναλλακτικής ιστορίας, δίχως να υποκύψουν στις απαιτήσεις της Columbia ή οπουδήποτε αλλού, όντως είχαν καταφέρει να ολοκληρώσουν και να κυκλοφορήσουν τις ηχογραφήσεις το '75, η ιστορία της κιθαριστικής μουσικής θα ήταν διαφορετική. Εκείνα τα επτά κομμάτια βγήκαν το 2009, και αδυνατώ μέχρι και σήμερα να πιστέψω πόσο φρέσκα ήταν, είναι και θα είναι.

Εξώφυλλο χρονιάς:

Summary

image

15 Likes

ζητήθηκε 15λεπτη παράτα λόγω ηλίασης… :rofl: ευκαιρία για @pantelis79 και @Tom7 να αφήσουν τις πίτσες και να το ρίξουν ειδάλλως το ξίφος του @nnnkkk θα σας στοιχειώνει… :wink:

1 Like

Λολ, ασάλιωτο δόσιμο. Ψήφισα, στην τύχη, αύριο λέω να ποστάρω άλλα. ;p

1 Like