2012
1)Devin Townsend Project - Epicloud
Κάθε χρονιά - για το παιχνίδι- κοιτάζω να δω τι κυκλοφόρησε ο ασταμάτητος Devin Townsend και πόσο με έχει πιάσει, ώστε να αξίζει αναφορά ή και παραπάνω. Tο Εpicloud είναι δισκάρα, αν και του λείπει εκείνο το WTF στοιχείο που έχουν κάποιοι άλλοι Devin δίσκοι. Τι δεν λείπει: η φωνάρα της Anneke, εδώ και εκεί να ομορφαίνει τις συνθέσεις. Στο σύνολο του το Epicloud είναι σαν μια συνέχεια του Addicted, με αρκετά pop, feel good songs περασμένα μέσα από το Devin-φίλτρο, αλλά και με μια απροσδόκητη gospel επιρροή σε κάποια σημεία. Το Grace είναι ένα τέτοιο highlight, αξίζει κανείς να απολαύσει την live εκτέλεση, όπως και πολλά άλλα κομμάτια του δίσκου στο απίστευτο dvd/ bluray “The Retinal Circus”. Το Kingdom που στην καινούρια εκδοχή του είναι ανυπέρβλητο, το πρώτο κομμάτι που άκουσα από τον Devin και δεν μπορούσα να συγκρατήσω τα δάκρυα μου από την μοναδική τελειότητα. Μετά είδα σε reaction videos του Youtube να το παθαίνουν και πολλοί άλλοι οπότε ησύχασα.
2)Enslaved - Riitiir
Παρότι δεν είμαι και ο μεγαλύτερος φαν των Enslaved, παρακολουθώ από κοντά κάθε τους κυκλοφορία και ομολογώ ότι είχα να ενθουσιαστώ έτσι από εποχές Ιsa. To Riitiir εκτός από τα στάνταρ - την υψηλή απόδοση της μπάντας, τον τέλειο ήχο, την υποβλητική ατμόσφαιρα, την ποικιλία στα φωνητικά κλπ - έχει να περηφανεύεται για μερικά από τα πιο καλογραμμένα κομμάτια που έχει δημιουργήσει η μπάντα, με καθένα από αυτά να είναι μια ηχητική περιπέτεια που δεν ξέρεις τι να περιμένεις και που θα καταλήξει. Η έμπνευση βρίσκεται στα ύψη. Roots of the Mountain, εύκολα top 5 Εnslaved. Materal, και γαμώ τις Alice in Chains επιρροές. Forsaken, διαστημικό φινάλε δίσκου! Αλλά πραγματικά, όλο το Riitiir παίζει να είναι η κορυφαία ώρα (+7 λεπτά) της μπάντας. Άσε που έχει και Pearl Jam-iko εξώφυλλο για να γουστάρουμε!
3)Tindersticks - Τhe Something Rain
Όπου οι Τindersticks ξαναβρίσκουν την φόρμα τους. Στο Τhe Something Rain θα συναντήσουμε όλα τα στοιχεία που κάνουν την μπάντα του Stuart Staples ξεχωριστή αλλά και κάποια επιπλέον. To εναρκτήριο Chocolate ξαφνιάζει, καθώς τα φωνητικά ανήκουν στον κιμπορτίστα της μπάντας, David Boulter, που περισσότερο εξιστορεί παρά τραγουδά μια ιστορία ενός μάλλον απρόβλεπτου one night stand. H συνέχεια με τον Stuart να παίρνει τα ηνία παρουσιάζει τους κλασσικούς Tindersticks που αγαπήσαμε στα τρία πρώτα και καλύτερα albums της μπάντας. Τι να πω; Για εμένα το The Something Rain είναι το τέταρτο. Δεν είναι και λίγο.
4)Lana Del Rey - Born to Die
Τα singles που προηγήθηκαν (Video Games, Born to Die) προετοίμασαν το έδαφος για την κυκλοφορία του δίσκου που από πολλές έννοιες κατέληξε να είναι το μουσικό γεγονός της χρονιάς και σαν παλιρροιακό κύμα σκέπασε καθετί άλλο στο πέρασμα του. Οι κριτικοί τα είχαν χαμένα (5,5/10! στο Pitchfork - γελάω), αλλά οι μάζες υποκλίθηκαν στο νέο αυτό είδωλο δημιουργώντας τεράστιο ντόρο και παραφιλολογία (παπαρολογία) γύρω απ’ το άτομο της. Η γνώμη μου για το άλμπουμ είναι ότι είναι απλά υπέροχο και το γεγονός ότι μερικά χρόνια αργότερα κατάφερε να το ξεπεράσει ποιοτικά λέει πολλά για την Lana ως καλλιτέχνη.
5)Ulver - Childhood’s End
Δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνομαι λέγοντας πόσο υπέροχη φωνή έχει ο Kristoffer Rygg. Ο συνδυασμός λοιπόν της ζεστής ερμηνείας του και μερικών λιγότερο ή περισσότερο ξεχασμένων διαμαντιών της περιόδου τέλη 60s - αρχές 70s, είναι ότι καλύτερο για να ρίξει την πίεση σας και να σας ταξιδέψει σε πιο ανέμελα χρόνια. Το album διασκευών που δεν γνωρίζατε πόσο έλειπε από την ζωή σας, μέχρι που το ακούσατε.
special mentions:
Moonspell - Alpha Noir/Omega White
Μιλάμε για την τουμπανιασμένη limited κυκλοφορία με bonus ένα ολόκληρο album γεμάτο κομματάρες. Το σχεδόν extreme metal του Alpha Noir απέναντι στην gothic και “ζαχαρένια” πλευρά των Moonspell. Η μπάντα (ή τα τζιμάνια της Napalm Records) αδικεί και υποτιμά το υλικό του Omega White και δεν το κυκλοφορεί αυτόνομα. Το προτιμώ αναμφίβολα, παρότι σε κάποια σημεία μοιάζει με tribute στους Sisters of Mercy και σε άλλα στους Type O Negative (το New Tears Eve είναι άλλωστε αφιερωμένο στην μνήμη του Peter Steele).
Paradise Lost - Tragic Idol
Ενώ σε καμία περίπτωση δεν είναι κακό album - ούτε καν μέτριο - μου είναι κάπως δύσκολο να το αγαπήσω όσο άλλα των Lost. Ίσως γιατί μου ακούγεται περισσότερο επιτηδευμένο απ’ ότι θα ήθελα. Μια εκδοχή του Draconian Times για τον 21ο αιώνα. Tα τρία πρώτα κομμάτια και το ομότιτλο είναι απλά Lost στα καλύτερα τους. Γι’ αυτό και ανήκει στα memorables της χρονιάς.
Calexico - Algiers
Το αγαπημένο μου album από μια μπάντα που έχει να επιδείξει μόνο αξιόλογες κυκλοφορίες. Αρκετά χαμηλών τόνων, νοσταλγικό, μελαγχολικό, με τις καθιερωμένες για τους Calexico λάτιν πινελιές. Η γλυκιά Americana που παίζουν ξεπερνά τα σύνορα και αγγίζει τις καρδιές εκείνων των ανθρώπων που δέχονται το κάλεσμα.
speedrun:
Chromatics - Kill for Love
Deftones - Koi No Yokan
Baroness - Yellow and Green
Rush - Clockwork Angels
High On Fire - De Vermis Mysteriis
Gojira - L’Enfant Sauvage
Ihsahn - Eremita
best album cover: