Η προηγούμενη εβδομάδα πήγε έργο από δουλειές και κούραση αλλά για την ιστορία, τίποτα από τις ψήφους μου απ ότι φαίνεται δεν επηρέασε την κατάταξη μιας που πήγαν σε κάτι τελείως υποτιμημένους Grails, Giles Corey και Car Seat Headrest. Περνάμε πλέον σε χρονιές πολύ δύσκολες. Πολύ δύσκολες γιατί ήμασταν ενεργά εκεί. Θα το κάνουμε όμως.
ΠΕΝΤΑΔΑ
Converge - All We Love We Leave Behind
Υπάρχει άραγε μεγαλύτερη χαρά και πόνος από την αγάπη; Η καλύτερη μπάντα του σύμπαντος σε έναν από τους πέντε καλύτερους δίσκους της δεκαετίας εξηγεί το γιατί. Δεν μπορώ να λέω πολλά για αυτό το δίσκο, και δεν χρειάζεται.
Amenra - Mass V
Το πέμπτο ήταν η πρώτη μου επαφή με αυτό το ανοσιούργημα του φλαμανδικού τρόμου που ονομάζεται Amenra. Από τότε, πίστεψα. Στη μαύρη σπηλιά του Nowena και στον πόνο που δεν έχει πρόσωπο και μορφή. Στην πρώτη μου ενήλικη αγορά βινυλίου με δικά μου λεφτά, ήταν ένα από αυτά.
Witchcraft - Legend
Θυμάμαι να έχω μάθει αυτό το δίσκο εδώ μέσα. Θυμάμαι να μην μπορώ να συγκρίνω καλύτερο κομμάτι για τουλάχιστον ένα χρόνο με το It’s Not Because Of You. Και το ειρωνικό είναι ότι μέσα στο μυαλό του magnus δεν ξέρω τι επικρατεί, μας έδωσε όμως κάτι συνολικά πανέμορφο και σαρωτικό.
Katatonia - Dead End Kings
Ο αγαπημένος μου δίσκος Katatonia. Η τελευταία τους για μένα μεγάλη στιγμή ήταν ένα τεράστιο μπαμ. Η πρώτα φορά που δεν τους είδα απλά λυπημένους. Είχαν νεύρα στο Dead End Kings. Η γνωστή κατατονική παραίτηση και όλα πάνε λάθος που κυριαρχούσε στην μουσικογραφία τους, εδώ για πρώτη φορά βρίσκει μια μανία να καταστρέψει και να βγει από πάνω. Να βασιλέψει στο τίποτα. Το έκαναν, σε εκατοντάδες τίποτα που τους κοιτούσαν σαν χάνοι στην περιοδεία του δίσκου που είναι για μένα, η συγκλονιστικότερη εμφάνισή τους.
Baroness - Yellow And Green
Θυμάμαι να ακούω το εισαγωγικό ριφ του Take My Bones Away σε φιλικό αυτοκίνητο στην αρχή μιας εκδρομής. Πρέπει να μάθω οπωσδήποτε τι είναι αυτό. Ευτυχώς οι μύστες της παρέας είχαν αγοράσει το δίσκο που μόλις κυκλοφόρησε. Απαγόρεψα στον οποιονδήποτε να αλλάξει τη μουσική σε αυτή την τρίωρη διαδρομή. Κάπως έτσι η αγάπη μου για τους Baroness έγινε ιστορία. Στην πρώτη μου ενήλικη αγορά βινυλίου με δικά μου λεφτά, ήταν και τούτο, ένα από αυτά.
ΚΛΑΙΩ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΝΤΑΔΑ
Εδώ θα κλέψω λίγο. Οι υπόλοιποι δίσκοι της δεκάδας δεν είναι πέντε αλλά εφτά. Αυτό επειδή οι τέσσερις εξ αυτών ,σε δυάδες, ανήκουν στον ίδιο καλλιτέχνη και ανήκουν εδώ, στις κορυφές.
Jess And The Ancient Ones - Jess And The Ancient Ones
Η πρώτη φορά που άκουσα αυτό το δίσκο με βάρεσε σαν τούβλο στο δόξα πατρί και έπρεπε οπωσδήποτε να μάθω τι γίνεται σε όλη αυτή τη σκηνή που αναβίωνε το σεβεντιζ ροκ με οκαλτ στοιχείο. Εφτά κομμάτια από την πιο όμορφη κολαση, εκεί που γίνεται σουαρέ, όλοι φοράνε κόκκινα και κάποιος παίζει στο πιάνο το “Devil in C Minor”.
Swans - The Seer
Από την καλή στην κακή κόλαση, το να ξεκινάς ένα δίσκο με το Lunacy είναι τουλάχιστον απάνθρωπο. Δεν νομίζω όμως ότι ο Gira ενδιαφέρεται για κανέναν άνθρωπο γύρω του. Εξαπολύει την παράνοιά του χωρίς κάποιο δισταγμό και όποιον πάρει ο χάρος. Φήμες λένε πως είναι ο ίδιος ο χάρος.
Royal Thunder - CVI
Τι απίστευτος δίσκος θεέ μου. Έχει υμνηθεί πολύ ήδη εδώ μέσα αλλά ας πάρει και το δικό μου πατ πατ.
Perturbator - Terror 404
Perturbator - I Am The Night
Δεν θα το κρύψω, ένιωσα λίγο άσχημα που ένας τύπος στην ηλικία μου έγραψε αυτά τα δύο αριστουργήματα μέσα σε ένα χρόνο ενώ πρίν 2-3, έγραψε τα πιο δημοφιλή κομμάτια του soundtrack της μεγαλύτερης indie gaming επιτυχιας τότε, Hotline Miami. Η αδυναμία μου προς τη ρετροφουτουριστική αισθητική θα έβρισκε σπίτι σε ένα νέο ιδίωμα, αυτό του new retrowave που την πόρτα μου άνοιξε αυτός ο Γάλλος περίεργος και τον αγαπώ ασταμάτητα από τότε μιας που, από τότε έχει βγάλει μόνο θεόρατους δίσκους με σταθερά ανοδική πορεία. Το I Am The Night το βρίσκω ελαφρώς ανώτερο κατ’ αυτή τη λογική λοιπόν.
Death Grips - The Money Store
Death Grips - No Love- Deep Web
Άλλη μια έναρξη αιώνιας αγάπης. Με το χεπ χοπ καλά δεν τα πήγαινα ποτέ, είναι όμως αυτή η φάση που στο μπασταρδεύουν με πράγματα και γίνεται ελκυστικό, σκοτεινό. Οι Death Grips οικειοποιούνται όλα τα στοιχεία που τους κάνουν ανθρώπους και διαλύουν τα πάντα με ωμή βία. Ρατσισμός και πουριτανισμός τρώνε χοντρό χαστούκι από τη χερούκλα του Στεφάν ενώ τους φτύνει στίχους μπας και τους καθαρίσει λίγο το οπτικό πεδίο. Ανατριχίλα.
TEN MORE TILL TWENTY
Gazpacho - March Of Ghosts
To Mary Celecte είναι ένα από τα καλύτερα κομμάτια που έχουν γραφτεί ποτέ. Από εδώ και πέρα μπορούμε να πούμε πολλά για αυτόν τον πανέμορφο δίσκο. Δεν χρειάζεται, απλά όταν νιώθετε να ξεχνάτε πως είναι η ομορφιά, βάλτε το να παίξει.
The Menzingers - On The Impossible Past
Θυμάμαι την κριτική του @giasonas σαν γράφτηκε χθες. Έμαθα το δίσκο και την μπάντα αυτή από την αφεντιά του (και πολλή μουσική ακόμη αν θέλουμε να είμαστε εντελώς ειλικρινείς), δίσκο που παραμένει τόσο φρέσκος, ζωντανός και κάτι σαν περίληψη όλων όσων αντιπροσωπεύει. I fed the liars everything I got. Τον ξαναβάζω βασικά όπως μιλάμε.
Toundra - III
Εξώφυλλο χρονιάς. Ισπανικό βίαιο post rock για αρχόντους, μεγαλειώδες ζωντανά. Τα έκαναν όλα τόσο σωστά εδώ πέρα που τους βάζω πάνω από τους μπαμπάδες.
Mono - For My Parents
Οι μπαμπάδες. Προτιμώ το προηγούμενο ένα κλικ, αλλά συνεχίζουμε να μιλάμε για Ιαπωνικό θαύμα.
All Them Witches - Our Mother Electricity
Και μόνο που ξεκινάω να μιλάω για τους All Them Witches νιώθω ιδρωμένη. Το ντεμπούτο τους έβαζε φωτιές και ακόμη βάζει, μπάντα με τρομερή ψυχή μέσα της που κρατήθηκε αναλλοίωτη όσο περνούσαν τα χρόνια.
Gaslight Anthem - Handwritten
Υπάρχουν λίγοι δίσκοι που όταν τους ακούς θες να βγεις να τους φωνάξεις από το μπαλκόνι. Το Handwritten είναι εύκολα ένας από αυτούς.
Antimob - I
Μετρώντας μέρες αδράνειας. Η μπάντα που με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι υπάρχουν καλοί μουσικοί στη χώρα μου και να αρχίσω να το ψάχνω.
Propagandhi - Failed States
Νομίζω πως και για αυτο έχουν ειπωθεί πολλά. Θα προσθέσω μόνο ότι για μένα πλέον δεν είναι δίσκος, αλλά σύμβολο.
Birds In Row - You, Me And The Violence
Πονάω το ίδιο να μιλήσω για αυτό εδώ όσο και με το All We Love We Leave Behind. Μερικές στιγμές screamo παράνοιας.
The Taxpayers - “God Forgive These Bastards” Songs from the Forgotten Life Of Henry Turner
Κράτησα αυτό για το τέλος της εικοσάδας μας που δεν είναι ακριβώς κάτι που θα περίμενε κανείς από μένα, αλλά το συγκεκριμένο δίσκο των Taxpayers μπορώ να τον ακουώ αποκλειστικά για μια εβδομάδα χωρίς να τον βαρεθώ. Μουσική για μπαρ τρύπες και κακή ή της καλύτερης ποιότητας ουίσκια ώρες αποκλειστικά 3.30-4.00 το ξημέρωμα.
ΤΗΕ NAMEDROPS
Sigur Ros - Valtari
Godspeed You! Black Emperor - Allelujah! Don’t Bend! Ascend!
A Place To Bury Strangers - Worship
Gojira - L’ Enfant Sauvage
Igorrr - Hallelujah
If These Trees Could Talk - Rest Forest
Woods Of Ypres - Woods 5: Grey Skies & Electric Light
Om - Advaitic Songs
Loma Prieta - I.V.
Everytime I Die - Ex Lives
Οδός 55 - Οδός 55
Stoned Jesus - Seven Thunders Roar
Alcest - Les Voyages De L’ Ame
The Pineapple Thief - All The Wars
She Past Away - Belirdi Gece
mewithoutyou - Ten Stories
Jack White - Blunderbuss
Pig Destroyer - Book Burner
Wolfbrigade - Damned
Grand Magus - The Hunt
Panopticon - Kentucky
Ahab - The Giant
While She sleeps - This Is The Six
Paradise Lost - Tragic Idol
Downfall Of Gaia - Suffocating In The Swarm Of Cranes
Caspian - Waking Season
The Devin Townsend Project - Epicloud
Anaal Nathrakh - Vanitas
Protomartyr - No Passion All Technique
Lebanon Hanover - Why Not Just Be Solo
Pallbearer - Sorrow and Extinction
Martyrdod - Paranoia
Cloud Nothings - Attack On Memory
Bell Witch - Longing
Sigh - In Somniphobia
Ufomammut - Oro : Opus Alter
Car Seat Headrest - Monomania
Pile - Dripping
Of Montreal - Paralytic Stalks
Rolo Tomassi - Astraea
ΤΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ
Gaza - No Absolutes In Human Suffering
Ένας από τους καλύτερους δίσκους του ιδιώματος και στενάχωρα επίκαιρος, δυστυχώς καταλήγει εδώ γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν ξέρουν να κρατάνε τα χέρια τους εκεί που πρέπει. Εξακόλουθεί να είναι μνημείο, με την πίστη μας να εναποτίθεται στους Cult Leader.
Grimes - Visions
Είναι τυφλός όποιος δεν βλέπει ότι η Grimes επαναπροσδιόρισε όλη την pop, ειδικότερα με αυτό το δίσκο. Είναι ακόμη πιο τυφλή η ίδια με αυτόν που πήγε και παντρεύτηκε.
Εντιτ με φωτονταμπ, το ξέχασα