Let's Play II : 52 Χρονια Μουσικης σε 52 Εβδομαδες

2014

Κυριακή πρωί, καφεδάκι κ στην λίστα μου γράφω για extreme metal (κυρίως) ακούγοντας Pink Floyd, Renaissance, Yes. Oh well…

  1. Abigor - Leytmotif Luzifer (The 7 Temptations of Man)

Μεγάλη επιστροφή για τους Αυστριακούς αυτό το άλμπουμ. Μετά τα Fractal Possession και Time, όπου ήχος τους ήταν πιο clinical/industrial με πολλά κιθαριστικά layers, σε αυτό το άλμπουμ έχουμε μια κάπως μίξη των ήχων των πρώτων άλμπουμ με τα 2 (τότε) τελευταία.
Δεν είναι εύκολο άλμπουμ σίγουρα, γίνονται πολλά πραγματάκια εδώ μέσα. Σε 42 λεπτά υπάρχει τόση μουσική πληροφορία εδώ όσο δεν υπάρχει σε ολόκληρη δισκογραφία από άλλες μπάντες.

  1. Kriegsmaschine - Enemy of Man
    image

Έπαιξε για την πρώτη θέση, φοβερή δουλειά. Το ότι βρίσκεται τόσο ψηλά οφείλεται 50% στο απίστευτο drumming. Καμία έκπληξη βέβαια όταν πίσω από τα τύμπανα βρίσκεται ο Maciej Kowalski ή αλλιώς Darkside, από τους Mgla.

  1. Dead Congregation - Promulgation of the Fall

2ο άλμπουμ από τους Έλληνες deathsters, εξίσου καταπληκτικό, βλάσφημο όπως το ντεμπούτο. Ο μόνος λόγος που προτιμώ το ντεμπούτο είναι γιατί σε αυτό λείπει το σοκ του πρώτου άλμπουμ.

  1. Hail Spirit Noir - Oi Magoi

Αν ήταν Νορβηγοί, θα βλέπαμε το εν λόγω άλμπουμ να φιγουράρει δίπλα σε άλμπουμ όπως το La Masquerade Infernale… .

  1. Manes - Be All End All

Αν εξαιρέσει κανείς το απίστευτα κακό εξώφυλλο, μιλάμε για πολύ όμορφο άλμπουμ. (το οποίο θα ξεπεραστεί με μεγάλη ευκολία από το επόμενο)

Εξώφυλλο Sun Worship - Elder Giants
image

33 Likes

2014

1) Aenaon - Extance

“Progressive black metal done right!”
Ο όρος/κατηγορία Progressive black metal περιλαμβάνει κατά την γνώμη μου ένα υπερβολικά ευρύ φασμα ακουσμάτων με αποτέλεσμα να μην είσαι καθόλου σίγουρος τι πρόκειται να ακούσεις. Εδω λοιπόν έχουμε να κάνουμε με Progressive Metal (που είναι το κεντρικό είδος) με black γωνητικά και διαφορά σκόρπια black στοιχεία. Μιλάμε για αγαπημένο αλμπουμ που ερωτεύτηκα απο το πρώτο άκουσμα πισω στο μακρυνό 14. Δυνατό του σημείο ότι δεν κάνει “κοιλιά” πουθενα, ειναι ενα 9αρι καθόλη την 1 ώρα και 5 λεπτα που διαρκεί. Εδω θα ακόυσεις προγκ υψηλότατου επιπέδου,εδώ θα ακούσεις μελωδιάρες πιάνου ,εδώ θα ακούσεις Προγκ ροκ σόλο ,εδώ θα ακούσεις τη Τάνια (universe217) να δίνει πόνο για ένα τραγουδάκι και μετα να αποχωρεί, ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΣ???
Αγαπημένα τραγούδια τα 2 τελευταία “Funeral blues” και “palindrome”.

2) Mastodon - Once More 'Round The Sun
3) Schammasch - Contradiction

Νόμιζα πως θα το δω και σε άλλες λίστες (είχε αρκετό χαιπ πριν βγει τοτε) τεσπα .Black metal με πανέξυπνα ριφς και εναλλαγές ηρεμίας και έντασης όπου αναδεικνύει η μία την άλλη σε απίστευτο βαθμό. Είναι ένα μπλακ μεταλ δισκάκι που μπορούν να ακούσουν και αυτοί που δεν αντέχουν την “βαβούρα” του Μπλακ , εδώ υπάρχει μια τρομερή ευκρίνια ήχου, κάθε ριφ ,καθε
ντραμ μπιτ, κάθε μπασο-γραμμή, ακούγονται “ξεκαθαρά” και τα διακρίνεις ανετα το ένα απο το άλλο. Είναι μια τέλειως διαφορετική προσέγγιση του έιδους, έδω θα ακούεις καθαρά φωνητικά,
γυναικία φωνητικά , κλασική κιθάρα, lead guitar μελωδίες , είναι μια ευπεπτη μορφή μπλακ μεταλ ΧΩΡΙΣ να υστερεί σε ποιότητα απο τα κορυφαία αλπουμ του είδους, ΕΙΠΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΕΞΥΠΝΑ ΡΙΦ??? α είπα…Αλμπουμάρα 8.5/10

4) Lunatic Soul - Walking On A Flashlight Beam
5) Need - Orvam: A Song For Home
6) Destiny Potato - Lun

Oι καλύτεροι του underground-proggresive χώρου της Σερβίας ένωσαν τις δυνάμεις τους, βρήκαν το καλύτερο δυνατό όνομα για το γκρουπ τους , πήραν και μια γυναικία ΥΠΕΡΦΩΝΑΡΑ ( Aleksandra Djelmas ) στην ομάδα και δημιουργησαν ένα Prog-Djent Υπερ-Δίσκαρο. Μετά και πρίν απο αυτόν το χάος (με εξαιρέσεις βεβαια) αλλά εδώ η έμπνευση ξεχειλίζει.

7) Behemoth - The Satanist
8) Architects - Lost Forever // Lost Together
9) Mayhem - Esoteric Warfare
10) Shylmagoghnar - Emergence

Εξώφυλλο της χρονιάς :

32 Likes

Μου έκανε εντύπωση το όνομα της μπάντας, καθώς υπήρχε παλιότερα ελληνικό συγκρότημα με το ίδιο όνομα που ήταν αρκετά κοντά στο ύφος με αυτή που αναφέρεις.

2 Likes

2014 πολύ ξεκάθαρη χρονιά στο κεφάλι μου, με μπόλικη αιλυνική παρουσία στις λίστες μέχρι τέλους, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, αλλά όχι με τόσο πολλά άλμπουμ που με κέρδισαν.

Λόγω προγράμματος δεν προλαβαίνω να πω όσα θα ήθελα, οπότε σχόλια μόνο για την 15δα.

Σίγουρα ξεχνάω κάτι που θα μου κακοφανεί όταν το δω, προχωράμε.

The critical top 5:

Summary

1. Καταχνιά – Καταχνιά

Όπως είχα γράψει, ψύχραιμα, εδώ:
Πώς πάει το ρεφρέν του “Νεκροβατώντας”; «Πάλι σε είδα στα μονοπάτια που η θλίψη περπατά». Κάπως έτσι πρέπει να είναι. Η προαναφερθείσα έκρηξη της προηγούμενης δεκαετίας, είχε πολλά πρόσωπα. Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα, είναι αυτή εδώ η μπαντάρα. Που αν έχεις βρεθεί σε συναυλία τους ξέρεις τι ακριβώς συμβαίνει. Που τα τραγούδια του ντεμπούτου της, έχουν μια πνιγηρή χροιά, μπουκωμένη, φορτισμένη. Ένα χτικιό που, το, τόσο ιδιαίτερο, σκοτεινό neocrust ύφος της μπάντας του έδωσε στίχους, εικόνες, νότες, συναισθήματα. Όπως αυτά που ξεπροβάλλουν στην “Ανατριχίλα Της Προδοσίας”. Αυτά, που η χρεοκοπημένη σύγχρονη κοινωνία φροντίζει να τσακίζονται υπό τον ζυγό της ανασφάλειας και του φόβου. Αλλά όχι, δεν ειπώθηκε η τελευταία λέξη. Και αυτός ο δίσκος καθ’ όλη του τη διάρκεια, είτε συγκλονίζει με το “Επικίνδυνοι Φίλοι”, είτε σε ωθεί να ξεσπάσεις με το μεγαλειώδες τελευταίο riff του “Ξεψυχάμε”, θα προφέρει μια παράκληση που ηχεί ως ανάσα σωτηρίας: «Θέλω να θυμάσαι ό,τι ονειρεύτηκες».

2. Dead Congregation – Promulgation Of The Fall

Ακόμα συμφωνώ μαζί μου:
Είναι ένας από τους ελάχιστους δίσκους που έχω αγοράσει χωρίς να ακούσω νότα. Η σπάνια, για τα εγχώρια δεδομένα, ορμή και αναγνώριση που τους είχε δώσει το “Graves Of The Archangels”, είχε δημιουργήσει ένα μικρό μύθο. Το live που δώσανε δε, λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία του δεύτερου πονήματος τους, είναι ένα από τα εντονότερα που έχω βιώσει. Δεν ήταν μόνο η προσμονή για νέο υλικό. Είναι, πως το “Promulgation Of The Fall” είχε πετύχει ήδη μια νίκη στις καρδιές κάθε οπαδού, πριν ακόμη προλάβει να αφομοιωθεί. Οι συνθέσεις του, σκίσανε μονομιάς τον αέρα με τη μοναδική τους ταυτότητα. Τι είναι αυτό που καθιστά λοιπόν, τον δεύτερο δίσκο των Ελλήνων death metallers, ισάξιο, τουλάχιστον, πρώτου τους; Μήπως είναι η ζωντανή, οργανική αύρα των συνθέσεων; Μήπως είναι τα leads, καλύτερα τοποθετημένα και από τις γκραβούρες του Gustave Doré στη Θεία Κωμωδία; Μήπως είναι ο σεμιναριακός ήχος του ταμπούρου; Μήπως είναι η απόκρυφη διαδοχή του “Only Ashes Remain” από το ομότιτλο; Μήπως είναι η αγχωτική, ρυθμική έκσταση της Πτώσης, που προσφέρεται απλόχερα από τα “Immaculate Poison” και “Schisma”; Πιθανώς. Μάλλον όμως, είναι η διακήρυξη της Ανόδου των Dead Congregation σε προκαθήμενους ολάκερης της σκηνής παλαιομοδίτικου death metal. The Fallen Angel is rising…

3. Triptykon – Melana Chasmata

Δεν θα βαρεθώ ποτέ να μιλάω για Aυτόν:

Το σκοτάδι προϋπήρχε του φωτός. Είτε μιλάμε για μελανές οπές είτε για τον ψυχισμό του ανθρώπου, αμφότερα παραμένουν αχαρτογράφητα σε σημαντικό βαθμό. Εκτός αν είσαι Καλλιτέχνης. Αν έχεις τη δύναμη να συγκλονίσεις. Αν μπορείς με τα Έργα σου να ωθήσεις τον άνθρωπο σε μια καταβύθιση του Είναι του. Τέτοιος είναι ο Tom G. Warrior. Αφού κυκλοφόρησε ένα από τα ντεμπούτα της δεκαετίας, επανήλθε. Εμείς, με δέος και βλέμμα γεμάτο τρόμο, περιμέναμε τον προφήτη να μιλήσει. Βουβοί και σαστισμένοι είδαμε τη μυθική του κληρονομιά, λαξευμένη μέσω Μονοθεϊστικών διδαχών, να παρελαύνει μπροστά μας. Εδώ δεν υπάρχουν λυτρωτικές διαφυγές. Μόνο χάσματα. Εδώ δεν υπάρχει σωτηρία, παρά μόνο άσκηση. Εδώ έγκειται ένα θεϊκό όραμα, που μπορεί το σώμα του να ενταφιάστηκε έξι χρόνια πριν, το πνεύμα του όμως, εκείνο τον Απρίλιο, ενθρονίστηκε υπό τα άστρα. Εδώ υφίσταται η κορύφωση της Τρίτης Πράξης. Ευχαριστούμε, ξανά.

4. Blut Aus Nord – Memoria Vetusta III: Saturnian Poetry

Σε παλαιότερη στήλη μας με τον @aldebaran είχα αναλύσει διεξοδικά τους στίχους του MVIII, που σε συνδυασμό με την υμνητική χροιά του νεοκλασικού μελωδικού black metal, δημιούργησαν ένα κόσμημα του ήχου, της μουσικής. Το συναίσθημα και η πνευματική ανάταση που προσφέρει αυτός ο δίσκος δεν περιγράφεται, μαξιμαλιστικός μες την λακωνικότητά του. Θα αρκεστώ σε αυτό:
Ό,τι είναι το φεγγάρι για όσα βλέπεις, είναι και αυτό για όσα σε ταξιδεύουν.

5. Teitanblood – Death (+ εξώφυλλο χρονιάς)

Θα «δανειστώ» το κείμενο ενός ατόμου που εκτιμώ πάρα πολύ, σε παλαιότερο αφιέρωμά μας σε αυτό το ιδίωμα:

«Έχουν περάσει πάνω από πέντε χρόνια από τότε που το αποτρόπαιο βδέλυγμα των Teitanblood μας έφερε εφιάλτες στον ύπνο και στο ξύπνιο μας. Λιτά και δωρικά ονομαζόμενο “Death”, έτσι για να μπεις στο κλίμα κατευθείαν. Άλλωστε, το φανταστικό εξώφυλλο του Ketola καθοδηγεί άριστα τον ακροατή σε αυτό που βιώνει κάθε φορά που διαβαίνει τον δίσκο. Η δυάδα των NSK και J καταφέρνει να περνάει με άνεση τη γκρίζα περιοχή του death/black, η οποία έχοντας παραδοθεί στις φλόγες των Von, Blasphemy, Archgoat, Incantation, Demoncy, καταθέτει όλα τα στοιχεία του ιδιώματος στον υπερθετικό βαθμό και πλέον πρωτοστατεί με εμφατικό τρόπο. Με το δίσκο αυτό ξανά ορίζουν το στυλ και αν αναλογιστείτε την όλη εμπειρία που κομίζει στον ακροατή δύσκολα θα βρούμε άλλους μουσικούς να φτάσουν πάλι σε αυτά τα μέρη. Το “Death” έχει γραφτεί και ειπωθεί ουκ ολίγες φορές ότι δεν είναι απλά μουσική. Δεν το ακούς, το ζεις.

"Εγώ οδηγώ προς τη θλιμμένη χώρα,
Εγώ προς τον απέθαντο τον πόνο,
εγώ προς τις ψυχές τις κολασμένες."
Γ 1-3 Θεία Κωμωδία μτφ Ν. Καζαντζάκη

Το ανόσιο αυτό ηχογράφημα πολλές φορές φαντάζει σαν μια μεταφορά ενός οράματος. Μια μιμητική εικόνων. Είτε στιχουργικά είτε μουσικά δε σε αφήνει να ανασάνεις. Το φινάλε του απλά συγκαταλέγεται στις πιο έντονες στιγμές που μας έχει παραδώσει το metal αυτή τη δεκαετία. Η συμβολή του Reifert στο “Burning In Damnation Fires” το κάνει συγκλονιστικό, όντας από τους λίγους που θα μπορούσαν να το πραγματοποιήσουν. Οι φλόγες κατατροπώνουν τους δειλούς, τους άνανδρους, τους άθλιους και τους ανήθικους. Και αυτό δε λειτουργεί εξιλεωτικά, αλλά σηματοδοτεί μια αλλαγή. Μαύρα σύννεφα από τους καπνούς λερώνουν οτιδήποτε όμορφο και μένει μόνο η φλόγα της επιθυμίας. Μετά δε από το πέρασμα αυτό, σαν μια άλλη μυσταγωγική διαδικασία αυτό που μένει είναι μόνο η σιωπή των μυστών. Σαν τα Αρχαία Μυστήρια. Το “Death” σου ανοίγει (ή κλείνει) τα μάτια και τις αισθήσεις γενικώς για να σου παραθέσει με ωμότητα τον κόσμο του. Η λιτανεία του Θανάτου θα κλείσει ιδανικά υπό τους ambient ήχους του CG Santos. Δίσκος Ορόσημο».

Εγώ, θα προσθέσω σήμερα το εξής:
Φοβού αυτό που σκοτώνει και το σώμα και την ψυχή.

Για τη 15δα λοιπόν:

Summary

6. Abigor – Leytmotif Luzifer: The 7 Temptations Of Man

Η αγάπη μου για τους Αυστριακούς νομίζω έχει καταστεί σαφής και μέσω αυτού του παιχνιδιού. Όταν το 2014 βγήκε το “Leytmotif Luzifer” είχα μείνει μέγιστος παγοκολώνας. Ο ήχος. Τα πολυεπίπεδα κιθαριστικά στρώματα. Ναι, οι Abigor για δεκαετίες ήταν οι αρτιότεροι συνεχιστές και μεταλαμπαδευτές όλων των παραλαγών του Snorre-ικού riffing. Εδώ όμως, μοιάζουν σαν να παίζουν 2-3 διαφορετικά είδη avant-garde black metal ταυτόχρονα. Σαν να βλέπεις ένα δαίμονα με διαφορετικά κεφάλια, να ξεπροβάλλει σε παροξυσμό, σε διπολικότητα. Τα πολυσχιδή φωνητικά Silenius κλπ δίνουν τον τόνο. Γιατί η ατονικότητα πάει σύννεφο. Μετέπειτα, το, σαν σε γριμόριο, layout του A5 CD, με ξετίναξε. Σεβασμός. Σήμερα, ξανακούγοντας το δίσκο, θα πω πως ελάχιστα ορθόδοξα και πρωτοπόρα συγκροτήματα στον ακραίο ήχο καταφέρνουν να με τρομάζουν με τις δυνατότητες και τις προοπτικές που υπονοούν, όπως οι Abigor εδώ. Με μια διαφορά. Τη μια στιγμή, οι 7 πειρασμοί σου γεννούν προσδοκίες και την επόμενη σε κάνουν να φαίνεσαι αδαής που αυτές ήταν τόσο χαμηλές, γιατί τις ξεπέρασαν. Μυθικοί.

7. The Estranged – The Estranged

2014 θα το θεωρούμε μεσιέ λεπερ, καταπιεσμένα αμερικανάκια γαρ:
Ο αέρας που έδωσαν οι Αμερικανοί σε ολόκληρο το post punk revival της δεκαετίας με το “The Subliminal Man” τους καθιέρωσε ως πρωταγωνιστές. Ο τρίτος τους όμως δίσκος, είναι ένα διαφορετικό τέρας. Οι κύριες επιρροές από τους Wipers και το '80s ρεύμα, διανθίζονται με μια υποβόσκουσα, θεοσκότεινη rock αύρα, η οποία επιτρέπει σε ένα punk δίσκο να μεγαλουργεί με τζαμαρίσματα, με εκλεπτυσμένες συνθετικές δομές, με ένα πανταχού παρόν έρεβος. Το σκοτάδι του ομότιτλου πονήματος της μπάντας, δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό. Δεν διαθέτει εύκολες συνθέσεις. Έτσι και επιμείνεις να το κοιτάς κατάματα όμως, θα σου αποκαλυφθεί. Και θα είναι μεγαλοπρεπές, εθιστικό, ρυθμικό, μελωδικό, με μια, σπάνια για το ιδίωμα, ηχητική ταυτότητα Είναι τέτοιο το βάθος του που θα σου προκαλέσει μια ακόρεστη δίψα για οτιδήποτε είναι ηχητικά συναφές. Μια δίψα που μόνο με τις συνθέσεις του “The Estranged” μπορεί να ικανοποιηθεί.

8. Against Me! – Transgender Dysphoria Blues
image

Ή αλλιώς, όταν η Laura Jane Grace αναδείχθηκε σε μια larger than life προσωπικότητα. Ο @giasonas το είχε χαρακτηρίσει στην τότε κριτική του, ως «δίσκο – δήλωση». Η φυλομετάβαση, η δυσφορία, το coming out σε μια «ζόρικη» σκηνή, η μετάβαση από το κοινωνικό και πολιτικό στο προσωπικό και ο επαναπροσδιορισμός της θέσης στην κοινωνία, του ρόλου. Το folk-punk, το punk rock, η απομάκρυνση από το «κίνημα», ο Dylan και το πανκ των ‘90s, όλα στροβιλίζονται σε τραγούδια και ρεφραίν που ενώ ηχούν τεράστια, ταυτόχρονα κάνουν αυτιά και νου να ζορίζονται. Οι Against Me! Μπορεί εδώ να υπέγραφαν τους τίτλους τέλους τους, αλλά άφηναν ένα έργο, που όσο και εάν εναντιώνεται σε διάφορους τομείς στο αισθητικό και στιχουργικό τους παρελθόν, άλλο τόσο το πλαισιώνει ως μια ένωση διαφορών, ως το κόσμημα της underground υποκουλτούρας που ήθελε τέτοια σοκ για να κουνηθεί από τη θέση της. Και είχαμε 2014.

9. Panopticon – Roads To The North

Στην στροφή που πήραν με το “Kentucky”, οι λατρεμένοι Panopticon πήραν ένα δύσβατο μονοπάτι. Εδώ, ενώνουν τις apallachian/bluegrass στιγμές τους τόσο τέλεια με το black metal, που ενώ τιμούν τις πιο εκλεκτικές του σκανδιναβικές επιρροές, δίνουν έναν αρχοντικό αέρα της Μινεσότα. Η μαγεία του “Roads To The North” έγκειται στο ότι υπερβαίνει τα επιμέρους. Ναι, απομακρύνεται από το αναρχοσυνδικαλιστικό πνεύμα που είχαν καλλιεργήσει, αλλά στην οικολογική του στροφή δεν γίνεται ούγκανο, για να το θέσω κομψά. Το επιστέγασμα; Η ροή. Τόσα εντυπωσιακά θέματα, συνθέτουν κορυφαίες συνθέσεις, με μια φυσική αίσθηση όπως ο πάγος που λιώνει και ποτίζει το χώμα.

10. Diocletian – Gesundrian

Είναι το “Beast Upon The Trapezoid” το πιο τρομακτικό κομμάτι μουσικής που έχετε ακούσει ποτέ; Θα το θέσω κομψά. Οι Νεοζηλανδοί, πριν μαλακιστούν τέρμα, συνέθεσαν ένα πολεμικό, βάρβαρο και αμείλικτο έργο που, από όπου και αν το πιάσεις, ηχεί ως κάτι απροσπέλαστο. Ναι, οι Teitanblood σήκωσαν το βάρος αυτή τη χρονιά, αλλά οι Diocletian είναι το κακομαθημένο estranged ξαδερφάκι που πήρε τους Blasphemy και τους Conqueror και τους είπε, κοιτάξτε να δείτε, ολοταχώς πίσω στο μεσαίωνα. Όχι τον ηρωοποιημένο, πολεμικό, ούτε αυτό των λοιμών. Αυτόν της παρακμής, της βαρβαρότητας. Συγκλονιστικός δίσκος.

11. Thantifaxath – Sacred White Noise

Αχ, και πάνω που συλλογίζομαι την ύπαρξή μου και τη φετινή μου λίστα, έρχεται Δεκέμβρης. Αλλά δεν θα μιλήσω εδώ, ξανά, για τον φανταστικό διάδοχο τούτου του έργου. Όταν είχε βγει, το “Sacred White Noise με είχε κερδίσει, όπως και οι Mitochondrion, Dodecahedron, Imperial Triumphant, οι Ισλανδοί, οι Abyssal, γιατί δεν έμειναν στο DsO/Ulcerate-core. Εδώ, οι δυσαρμονίες όπως εντάχθηκαν στην κλασική μουσική, μια σελίδα από τη βίβλο του Steve Albini (αν και τη μελέτησαν καλύτερα στο μέλλον), και τα «τελευταία» riff μερικών συνθέσεων από το “666 International” ενώνονται σε μια απόπειρα ηχητικής ολιστικής επίθεσης. Πράγματι, οι Γάλλοι στα πλαίσια του total terror έδωσαν το έναυσμα για ολοκληρωμένα έργα avant-garde καλλιτεχνικής αισθητικής. Εδώ, ανορίοτοι, οι Τhantifaxath, με όπλο την απαγκίστρωση της τεχνικής από τη φόρμα, συνθέτουν ένα πετράδι του ρηξικέλευθου underground.

12. Hail Spirit Noir – Oi Magoi

Κάποτε είχα γράψει αυτά:
Η δεύτερη κυκλοφορία των Hail Spirit Noir συνοψίζει ιδανικά το όραμά τους. Ένα όραμα, που αποτελεί απόρροια μιας ευφυούς και ευφάνταστης αναζήτησης για μια πηγαία καλλιτεχνική έκφραση. Οι Θεσσαλονικείς, άφησαν το (σατυρικό) όργιο μεταξύ φαινομενικά ετερόκλητων επιρροών να ηχεί πιο αχαλίνωτο στη δεύτερη δουλειά τους, με ένα αποτέλεσμα που δοξάζει τη ρηξικέλευθη αντίληψη περί προόδου. Οι Μάγοι, δεν φέρνουν μόνο τον θάνατο επί Γης, αλλά και έναν διονυσιακό συγκερασμό προοδευτικού και ψυχεδελικού rock με εξωτικό black metal. “Blackness comes, colors go”. Λοξοκοιτάζοντας την επιρροή συγκροτημάτων όπως οι Sigh, αλλά και οι Abigor, ενσωματώνουν μια αισθητική εμποτισμένη από βαλκανικό αλλά και εγχώριο φολκλόρ, συνθέτοντας ένα δίσκο που, ρισκάροντας, υπερβαίνει τα επιμέρους. Μια από τις σημαντικότερες κυκλοφορίες της εγχώριας σκηνής, αλλά κυρίως, ένας δίσκος από μια μπάντα που κέρδισε τη δικαιωματική της θέση στο πάνθεον του σύγχρονου ακραίου ήχου. Χαίρε Πνεύμα Σκοτεινό!

13. Martyrdod – Elddop

Δεν πιστεύω πως περίμενε πολύς (σχήμα λόγου) κόσμος το άλμπουμ αυτό, έτσι. Οι μελωδίες έγιναν κύματα και οι At The Gates επιρροές μπήκαν δυναμικότερα στο παιχνίδι, αλλά μιλάμε για πληθώρα εμπνευσμένων neo-crust leads, με φανταστική παραγωγή, σε ένα αποπνικτικό black metal τοπίο. Οι Martyrdod εδώ αγκάλιασαν τη νοοτροπία της αρένας, και για μένα, κυκλοφόρησαν ίσως τον δίσκο που έχω συνδεθεί μαζί του περισσότερο από ποτέ. Ναι, οι μεταλλάδες εντυπωσιάστηκαν, γιατί πίστευαν πως τόσες σκοτεινές μελωδίες έβγαζε μόνο το norse-core. Φάπα αφύπνισης θα πω. Ακούγοντας σήμερα το “Elddop”, οι Martyrdod νιώθω πως έχασαν την ευκαιρία να γίνουν πραγματικά τεράστιοι. Στις καρδιές μας είναι.

14. Ascension – The Dead Of The World

Το θαύμα των Γερμανών σε αυτό το δίσκο θεωρώ πως δεν μνημονεύεται αρκετά. Πήραν το ορθόδοξο black metal από σουηδική σκοπιά (Watain, Ofermod, Funeral Mist), και το ένωσαν με περίτεχνα γαλλικά και πολωνικά πειράματα του στυλ Αosoth, Merrimack και Blaze of Perdition. Γενικά τότε η γερμανική σκηνή έκανε με 3-4 μπάντες ένα ενδιαφέρον ξεπέταγμα προς τα εκεί. Σήμερα, ακούγοντας το “The Dead Of The World”, αν και τείνει προς το πιο πομπώδες δίχως να χάνεται στο rock ύφος, δίνει ένα ιδιαίτερο αίσθημα μεγαλείου και τελετουργίας, πειστικότητας και βλασφημίας, το οποίο δεν ξεθώριασε, αντιθέτως, σαγηνεύει όπως τότε. Και δεν εννοώ απαραίτητα το 2014.

15. Swans – To Be Kind

Πόσο διαφορετικό και πόσο καλύτερο/χειρότερο είναι το “To Be Kind” σε σχέση με τον προκάτοχό του; Πόσο χωμένα είμαστε στο matrix της δεύτερης νιότης των Swans; Γιατί όταν το ξαναβάζω να παίξει νιώθω πως ακούω το magnum opus τους; Το μυστικό βέβαια, και η όποια απάντηση που δεν είναι κενή νοήματος, βρίσκονται όχι στο αίσθημα ή τις συγκινήσεις που ξεπροβάλλουν κατά τις ακροάσεις, αλλά στις μικρές πειραματικές πινελιές, ανάμεσα σε apocalyptic folk και noise, που πετυχαίνει ηλεκτρακουστικά το γκρουπ του Gira. Σήμερα, θεωρώ πως το post-rock που έχει κάτι νέο να πει (υπάρχει; Είναι imposter;) εδώ βρήκε τις γραφές για να ταχθεί σε σκοπό. Παρ’ όλα αυτά, αυτό το σερί δίσκων των Swans, είναι για μένα ένα από τα καλύτερα στην εναλλακτική μουσική.

Αυτή τη φορά δεν έχω χρόνο για αναλυτικό σχολιασμό, αλλά πρόκειται για άλμπουμ που λατρεύω και θα μπορούσαν άνετα να βρίσκονται στην 15δα.

Summary
  1. Plebeian Grandstand – Lowgazers
  2. November 13th – Standt In Flammen
  3. Behemoth – The Satanist
  4. Solstafir – Otta
  5. Bloodbath – Grand Morbid Funeral
  6. Artificial Brain – Labyrinth Constellation
  7. Grand Magus – Triumph And Power
  8. Spectral Lore – III
  9. Thy Darkened Shade – Liber Lvcifer I:Khem Sedjet
  10. Nightbringer – Ego Dominus Tuus
  11. Mayhem – Esoteric Warfare
  12. Aenaon – Extance
  13. Primordial – Where Greater Men Have Fallen
  14. Dephosphorus – Ravenous Solemnity
  15. Akrotheism – Behold The Son Of Plagues
  16. Trap Them – Blissfucker
  17. Burial Hordes – Incendium
  18. Total Control – Typical System
  19. Aevangelist – Writhes In The Murk
  20. Morbus Chron – Sweven

Μερικά ακόμα που πραγματικά θεωρώ άξια μνείας και ενδιαφέροντος. Θα προέτρεπα να ασχοληθείτε, αλλά you do you.

Summary
  1. Nux Vomica – Nux Vomica
  2. Anopheli – A Hunger Rarely Sated
  3. Sinmara – Aphotic Womb
  4. Misery Index – The Killing Gods
  5. Midnight – No Mercy For Mayhem
  6. Rival Sons – Great Western Valkyrie
  7. At the Gates - At War with Reality
  8. Skaphe – Skaphe
  9. Woods Of Desolation – As The Stars
  10. Young And In The Way – When Life Comes To Death
  11. The Deathtrip – Deep Drone Master
  12. Killer Be Killed - Killer Be Killed
  13. Instinct Of Survival – Call Of The Blue Distance
  14. Iceage - Plowing Into the Field of Love
  15. Full of Hell & Merzbow - Full of Hell & Merzbow
  16. Ought – More Than Any Other Day
  17. Interpol – El Pintor
  18. King Dude – Fear
  19. Nightfell - The Living Ever Mourn
  20. White Lung – Deep Fantasy
  21. Sanctuary – The Year The Sun Died
  22. Audrey Horne – Pure Heavy
  23. Portrait – Crossroads
  24. Robert Plant - Lullaby and the Ceaseless Roar
  25. Reverorum Ib Malacht – De Mysteriis Dom Christi
  26. Mortuous – Grape Of The Vine
  27. Baptists – Bloodmines
  28. The Last Internationale - We Will Reign
  29. Low Life – Dogging
  30. The Menzingers – Rented World
  31. ΛΕΞ - Ταπεινοί Και Πεινασμένοι
31 Likes

Άλλο ένα ΣΚ με αρκετή δουλειά, φαίνεται ότι έτσι θα πάω ως τις γιορτές, οπότε ας παίξω μπάλα με απλές αναφορές. Ότι θα είχα δύο δίσκους από ελληνικές μπάντες στην πεντάδα μου, δεν το φανταζόμουν ποτέ όταν πρωτοάκουσα αυτή τη μουσική πριν 549380 χρόνια. Ότι θα είχα κι άλλους τρεις να επιλέξω, νταξ, το 1990 θα μπορούσα να το κάνω βιβλίο sci fi. Ότι θα έμεναν εκτός Architects και Linkin Park για πάρτη τους, πάλι θα ήταν στα όρια του μυθικού. Ότι πλέον ακούω αυτά τα δύο συγκροτήματα (πια), ε… θαύμα.

Ο HR/prog/HM εαυτός μου επικράτησε, αλλά παιδεύτηκα πολύ μέχρι να αποφασίσω.

  1. Rival Sons - Great Western Valkyrie
  2. Need - Orvam ​: ​A Song For Home
  3. Primordial - Where Greater Men Have Fallen
  4. Grand Magus - Triumph and Power
  5. Villagers of Ioannina City - Riza

Χονόραμπλ δεκάδα, με δίσκους που θα μπορούσαν να είναι από πάνω:

1000mods - Vultures
Accept – Blind Rage
Architects - Lost Forever // Lost Together
Linkin Park - The Hunting Party
Judas Priest-Redeemer Of Souls
Mother of Millions-“Human”
Planet of Zeus- Vigilante
Slash - World On Fire
Triptykon - Melana Chasmata
Unisonic-Light Of Dawn

34 Likes

2014 → Ρε Ιγκουαΐν…!

_higuain-miss


Μετά το peak του ’08-’13, κάπου εδώ έχω ξεκινήσει να χάνω το ενδιαφέρον μου για νέες κυκλοφορίες. Για την ακρίβεια ενώ συνεχίζω να ασχολούμαι και ν’ ακούω, όλο και πιο σπάνια βρίσκονται πράγματα που με συγκινούν πραγματικά. Πλέον έχω καταλήξει πως γι’ αυτό πολύ λιγότερο «ευθύνονται» τα άλμπουμ καθαυτά και πολύ περισσότερο ο κορεσμός μου και η έλλειψη χρόνου για καλύτερο ψάξιμο. Ακόμα βαστάω για 12άδα πάντως…


12. – 6.

12. INCANTATION “Dirges of Elysium”
Οι Δάσκαλοι του αβυσσικού death metal «επέστρεψαν» εμφατικά, δηλαδή ήδη το είχαν κάνει με το προ διετίας “Vanquish in Vengeance” αλλά τώρα μας το έσκασαν στη μάπα με στόμφο. Όλα τα στοιχεία που τους έκαναν ξεχωριστούς στα 90s είναι εδώ χωρίς να αγκομαχάνε πουθενά στο να ακούγονται σύγχρονοι, χώνοντας εκεί που πρέπει και doom-ιάζοντας πάλι εκεί που πρέπει με αποκορύφωμα το 16λεπτο έ(ρ)πος “Elysium (Eternity is Nigh)”. Όποτε το ακούω, καταλήγω στο ότι άλμπουμ σαν το “Dirges…” είναι ακριβώς αυτό που θέλω από αγαπημένες «παλιοσειρές»…

11. NEFANDUS “Reality Cleaver”
Το λοιπόν μου πήρε καιρό να χωνέψω αυτό εδώ, εν μέρει επειδή για κάποιο λόγο είχα αντιπαθήσει σφόδρα το EP “Your God is a Ghost” που είχε προηγηθεί. Μάλλον είχα παρασυρθεί από την υστερική διάθεση του “…Holy Death” που είχε κάνει κατάληψη στο μυαλό μου. Τελικά το “Reality Cleaver” αποδείχτηκε βραδυφλεγής βόμβα, με υπόκωφο κρότο, παίζοντας σε μεσαίες ταχύτητες και στην πράξη ακουμπώντας περισσότερο πάνω στο doom παρά στο blackmetal -αν μπορέσετε να απομονώσετε τα φωνητικά, γίνεται σχεδόν άμεσα αντιληπτό. Κι αν όχι, μπορείτε πάντα να πάτε κατευθείαν στο τελευταίο κομμάτι, ένα μπαλαντοειδές ντουέτο όπου τα φωνητικά αναλαμβάνουν ο Thomas Erikson (YEAR OF THE GOAT, GRIFTEGARD) με την Elin Gårdfalk (δεν έχω παραπάνω πληροφορίες, λυπάμαι) που κάνει πλάκα στο 99% του τσίγκινου occult rock…

10. THY DARKENED SHADE “Liber Lvcifer I: Khem Sedjet”
Σ’ έναν στίχο του “I Am the Graves of the 80s” ο Fenriz λέει “there’s way too much black and there’s too little metal” και άσχετα με το τι εννοεί ο ίδιος στην τελική, ως δήλωση φέρει αρκετή δόση αλήθειας. Το blackmetal, επηρεασμένο απ’ τα όσα είχαν κομίσει στο δεύτερο των 00ς τόσο οι DSO όσο και το black/death revival (αναφέρομαι στην αναβίωση του ήχου π.χ. των BLASPHEMY), είχε γεμίσει από «δυσαρμονία», reverb, echo, αργόσυρτες συνθέσεις, σπηλαιακό με-το-στανιό ήχο και δε συμμαζεύεται…

Ευτυχώς πού και πού είχαμε έργα όπως το “Liber Lucifer I” των δικών μας THY DARKENED SHADE που στην πράξη είναι (πέρα από το όποιο «ιδεολογικό» κομμάτι) μια σπουδή πάνω στο metal των 80s, με τους IRON MAIDEN να είναι η κεκαλυμμένη μεν, βασική δε επιρροή, όχι η μόνη ωστόσο -εδώ μέσα υπάρχει και το επικό στοιχείο μέχρι και US power/prog, όλα φυσικά υπό το πρίσμα της εγγενούς ριζοσπαστικής οπτικής του blackmetal. Τεχνικό όσο πάει, αν το πείτε και κοπιαστικό άδικο δεν σας δίνω, αλλά γεμάτο ουσία και φλόγα όσο λίγα παρεμφερή δημιουργήματα…

9. ASCENSION “The Dead of the World”
Ομολογουμένως, το “Consolamentum” δεν με είχε αγγίξει όσο θα περίμενα, μου είχε παραφανεί χεβιμεταλλάδικο και straightforward. To “Dead of the World” παρότι διατηρεί αυτά τα στοιχεία (έχει κάτι σολάρες και leads μέσα) και κινείται ως επί το πλείστον σε mid-tempo, επαναφέρει -εν μέρει έστω- την περιπέτεια και αυτό το ασαφές αίσθημα κινδύνου που κυριαρχούσε στο demo. Όσον αφορά στις guest συμμετοχές, ενδιαφέρουσα αυτή του Magus και εξόχως ταιριαστή (μέσα στην αντίθεσή της) εκείνη του Mors Dalos Ra στο αριστουργηματικό κλείσιμο του “Mortui Mundi”.

8. MANTAR “Death by Burning”
Εντυπωσιακά καβλωτικό χύμα-στο-κύμα σκισμένο ροκενρόλ που ακούγοντας το λες ότι έρχεται κατευθείαν από ΗΠΑ κι όμως είναι γερμανικό. Τους MANTAR τους γνώρισα κι αυτούς live στο Hell Over Hammaburg του ’14 και ήταν πραγματικά αναζωογονητική εμπειρία να βλέπω πιτσιρικάδες στη σκηνή να τα δίνουν όλα, σλατζάροντας ανελέητα και βασικά τιμώντας το βρόμικο ροκ απ’ τους MOTORHEAD και τους WHITE ZOMBIE έως ακόμα και τους MINISTRY (αχ αυτό το “White Nights…”).

7. ABIGOR “Leytmotif Luzifer (The 7 Temptations of Man)”
Το ντουέτο των PK και TT (με διπλή φωνητική συμμετοχή από SUMMONING μεριά) έχει μπει για τα καλά στη νέα εποχή και αυτή τη φορά επιλέγει να εξερευνήσει τις αβαντ-γκαρντ διαδρομές του blackmetal, ξεκινώντας από το σύγχρονο (ο δίσκος ξεκινάει με ένα πιο-DSO-δε-γίνεται burst στα μούτρα μας) και από εκεί παλινδρομώντας στον χωροχρόνο. Το “Leytmotif Luzifer” μπορεί να μην είναι ο αγαπημένος μου δίσκος τους, αλλά μάλλον είναι αυτός που θα πρότεινα με τη μία σε κάποιον που να θέλει να τους γνωρίσει.

6. FUNEREAL PRESENCE “The Archer Takes Aim”
Μπορεί οι NEGATIVE PLANE μετά το “Stained Glass…” να μπήκαν κατά κάποιον τρόπο στον πάγο (δισκογραφικά) αλλά τουλάχιστον τα δύο βασικά μέλη τους συνέχισαν να μας απασχολούν. Οι OCCULTATION του Nameless Void είναι αλήθεια πως δεν με έψησαν ποτέ ιδιαίτερα, αλλά οι FUNEREAL PRESENCE του Bestial Devotion έγιναν σχεδόν instant hook.

Αυτό συνέβη διότι ο παίκτης κατάφερε να γράψει μουσική με βάση πιο-παραδοσιακή-δε-γίνεται -μιλώντας για ακραίο μέταλ, πάνω στις πρώιμες διδαχές των CELTIC FROST και του -επίσης πρώιμου- σατανικού θρας (μέχρι και SLAYER του ντεμπούτου υπάρχουν μέσα). Ταυτόχρονα το αποτέλεσμα ακούγεται εντελώς μοναδικό και μέσα στην εποχή του, σε καμία περίπτωση retro και προφανώς με αρκετές NP στιγμές και τέλος πάντως για μένα ήταν περίπου breath of fresh air σε έναν ήχο που συνολικά είχε αρχίσει να με κουράζει με την επαναληψιμότητά του.


5.

KRIEGSMASCHINE “Enemy of Man”

LST-KSM-EOM

Δύο στα δύο για το alter ego των MGLA και όπως έχω ξαναγράψει, κατ’ εμέ πολύ πιο ουσιαστικοί ως KSM, κατανοητό όμως ότι η εκδοχή των πρώτων είναι που φέρνει τα «προς το ζην». Εδώ έχουμε βιτριολικούς mid-tempo ρυθμούς, τύμπανα που βαράνε στο στέρνο χωρίς ποτέ να αφήνουν σαφές στίγμα και δύο φωνές που κηρύττουν αυτά που ελάχιστοι θέλουν ν’ ακούσουν.

Το “Enemy of Man” είναι άλλος ένας λαβύρινθος στον κόσμο του ορθόδοξου blackmetal, φέρνοντας τον ακροατή -μέσα από δαιδαλώδεις και κακοτράχαλες, καθόλου ευχάριστες διαδρομές- αντιμέτωπο με μια πραγματικότητα που δύσκολα γίνεται αποδεκτή -η ζωή και ο κόσμος που μας δόθηκε είναι άγονα τοπία χωρίς μέλλον, από έναν δημιουργό που πιθανότατα μας μισεί…

4.

TREPANERINGSRITUALEN “Perfection & Permanence”

LST-TRR-PNP

Αν με το industrial το μυαλό ταξιδεύει στο μέλλον, τότε το μέλλον ποτέ δεν έμοιασε τόσο ζοφερό (αλλά και τόσο ενδιαφέρον) όσο στις προβολές του Σουηδού Thomas Ekellund. Ο κόσμος των TxRxP είναι ομιχλώδης, ψυχοβγαλτικός και με ελάχιστο φως να τρυπώνει μέσα από χαραμάδες, καλώντας μας μέσα από επαναληπτικούς ρυθμούς και εφιαλτικούς βόμβους να ξεπεράσουμε τους φόβους και τους εφιάλτες που μας κρατάνε δέσμιους στη μετριότητα.

3.

EMPIRE OF THE MOON “Πανσέληνος”

LST-EOM-PNS

Είμαστε στην εποχή που το εγχώριο underground ζει μια κάποια αναζωπύρωση αυτού που προ εικοσαετίας ονομάστηκε hellenic bm sound. Πολλές ενδιαφέρουσες προσπάθειες που όμως περισσότερο φέρουν σε tribute παρά κομίζουν κάτι πραγματικά νέο και πέρα από αυτό μάλλον κανείς δεν μπορεί να αγγίξει το αδάμαστο πνεύμα της πιο ιδιαίτερης περίπτωσης εκείνου του ήχου -αναφέρομαι φυσικά στους NECROMANTIA.

Κάνεις; Κι όμως υπάρχει ένα σχήμα που ναι μεν δεν αποτελείται από νέους στον χώρο, αλλά ήταν για πολλά χρόνια on hiatus και περισσότερο μια «ιδέα» παρά κάτι χειροπιαστό. Οι EMPIRE OF THE MOON λοιπόν (επαν)έρχονται για να χαράξουν τα δικά τους μονοπάτια προς τον κήπο των μη επίγειων απολαύσεων, εμπνεόμενοι από την πάντα θελκτική Σελήνη και βασισμένοι στις χεβιμεταλλικές καταβολές τους -ακούστε για παράδειγμα το πώς μπαίνει με ένα υπέροχο lead το “Lunar Apocalypse”.

Η ψυχρή, απόκοσμη (λόγω μπλε εξώφυλλου) “Πανσέληνος” είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις δίσκων που ξεπροβάλλουν μέσα από ένα pool παρεμφερών κυκλοφοριών, έχοντας την προσωπικότητα να μετατρέψουν τις επιρροές τους σε κάτι μοναδικό και ουσιώδες, χωρίς τυμπανοκρουσίες και φανφάρες που συνήθως ακολουθούν τα μέτρια (ή τα «απλώς καλά»)…

2.

DEAD CONGREGATION “Promulgation of the Fall”

LST-DCR-POF

Έξι χρόνια το περιμέναμε και μέσα σε αυτά οι DC είχαν μεγαλώσει πολύ, πάρα πολύ, το ίδιο και οι προσδοκίες μας. Θα έβγαζαν ένα τίμιο “Graves…” pt.2, ανακατεύοντας απλώς τα riffs; Εύκολο θα ήταν και πάλι θα αλαλάζαμε, όμως όχι, αυτά είναι για τους απλούς θνητούς. Δυο σκασίματα στα τύμπανα και φύγαμε (για την κόλαση)…

Το “Promulgation…” λοιπόν ενώ μας τα ρίχνει στα μούτρα όπως και ο προκάτοχός του, ταυτόχρονα βαθαίνει επικίνδυνα (κρατήστε τη λέξη), παίζει με δυναμικές και με αλλαγές ταχύτητας και δεν φοβάται τον δύσκολο δρόμο ξεκινώντας με ένα δαιδαλώδες κομμάτι σχεδόν 15 λεπτών -το γιατί είναι σπασμένο στα τρία δεν το γνωρίζω (ή δεν το θυμάμαι πια) και συνεχίζοντας χωρίς ανάσα με στιχουργικές ενέσεις από Haasiophis και τον Timo Ketola που μας άφησε γι’ άλλους κόσμους. Φτάνοντας στο “Schism…” που είναι και το επιστέγασμα αυτού του τερατουργήματος, είναι εντυπωσιακό πως με απλά υλικά, δηλαδή τα αδιαπέραστα riffs και τα ατέλειωτα μικρά leads/solos φτιάχνουν μια σχεδόν soundtrack-ική ατμόσφαιρα απόκρυφου τρόμου.

Το death metal ποτέ δεν ακούστηκε ταυτόχρονα τόσο μανιασμένο και τόσο καλλιτεχνικά σκοτεινό όπως εδώ. Από τότε περιμένουμε άλλα δέκα χρόνια, κανονίστε…

1.

TEITANBLOOD “Death”

LST-TTB-DTH

Το σοκ το ίδιο! Ακόμα θυμάμαι ξινισμένες φάτσες νεκρομέταλλων (εξόχως σεβαστών κατά τ’ άλλα) όταν έσκασε το δεύτερο full των Ισπανών. Ελάχιστοι μπόρεσαν να χωνέψουν την ηχητική ακρότητα του “Death” -παρομοίως, ελάχιστοι (ίσως κανένας) μπορούν να χωνέψουν το άκρο που λέγεται «Θάνατος»…

Αν κάποτε οι διάφοροι POSSESSED, SARCOFAGO, BLASPHEMY κάθονταν να συλλογιστούν ποιο να ήταν άραγε το «τέλος» του ήχου που ως πιονέροι δομούσαν τότε, πιθανότατα να μην φαντάζονταν ότι θα έφτανε έως εδώ. Τα πάντα είναι τσιτωμένα όσο πάει, οι ταχύτητες, η ένταση, το αδιαπέραστο τείχος των riffs (και του μπάσου), τα relentless τύμπανα, τα χλιμιντρένια «σόλο», τα φωνητικά που ντουμπλάρονται με echo έτσι για να μην μπορεί να γλιτώσει κανείς.

Σε μια εποχή που στο black/death underground έχει κυριαρχήσει η «ατμόσφαιρα» έναντι της έντασης αλλά και οι «σοφιστικέ» πολυπλοκότητες (μουσικές και «λογοτεχνικές») έναντι της ωμής δύναμης, οι TEITANBLOOD είναι εδώ, όχι απλά για να θυμίσουν τι ήταν κάποτε (πολύ παλιά) αυτός ο ήχος, αλλά για να ισοπεδώσουν τα πάντα στον διάβα τους δείχνοντας μηδενικό έλεος (ring a bell?) στα άτυχα πλάσματα που θα βρεθούν μπροστά τους.


Ειδικές Καταστάσεις
  • ΑΙΜΑ, ΤΡΑΓΙΑ ΚΑΙ ΙΓΚΝΟΤΟΥΣ: Τριπλέτα εγχώριων σχημάτων που μοιράζεται κοινά μέλη, οι ΑΙΜΑ σε καρα-old-school black/death κάτι σαν BEHERIT-meets-early-hellenic-bm, οι GOAT SYNAGOGUE επίσης σε mood πρωτόλειου ελληνικού ήχου (και με εξώφυλλο Πάνου Σουνά παρακαλώ), ενώ οι DEUS IGNOTUS εξίσου καταιγιστικοί, με τρομερή φωνή Spoonman (EARTH OF DISTRUST, HEDVIKA κ.α.), κοιτάνε περισσότερο προς παλιό, καλό, οδοστρωτηρέ Ross Bay Cult.

  • DEMONOLOGY: Για τους FOR τα είπαμε και την προηγούμενη εβδομάδα, το ντεμπούτο EP ήταν τόσο καλό που μπήκε με άνεση στη λίστα μου. Τώρα συμπράττουν με τους Βρετανούς σκοταδιστές death metallers SHEOL (שְׁאוֹל) προκειμένου να πραγματευτούν την εποχή της Αρχέγονης Αβύσσου, οι μεν από σκανδιναβική σκοπιά, οι δε από την εβραϊκή. Από τα βάθη του νεοϋορκέζικου death metal underground χαιρετούν οι GATH ŠMANE με το “Transmuted Marrow” demo τους, το οποίο πατάει τόσο στις κλασικές διδαχές του ήχου με κάμποση τεχνική όσο και στις σύγχρονες απαιτήσεις για occult ατμόσφαιρα -δυστυχώς παραμένει η μοναδική κυκλοφορία τους ως σήμερα. Κλείνοντας την ενότητα, εν μέσω καραντίνας και όντας απογοητευμένος απ’ το ότι τα τελευταία χρόνια δεν έβρισκα κάτι να με ταρακουνάει, κάποια στιγμή έπεσα πάνω στους THIRD EYE RAPISTS οι οποίοι προήλθαν απ’ τις στάχτες των blackthrashers MORBID INSULTER. Εδώ λοιπόν δυο Σουηδοί, όχι πιτσιρικάδες αλλά ούτε και παλιοσειρές, κουβαλάνε αρκετή τρέλα, μαζί με γνώση και κατανόηση όμως για τις αρχές του ήχου, τέτοια ώστε να μας χαρίσουν τρία εκστατικά, εξυψωτικά κομμάτια ηχητικού πανζουρλισμού.

  • SPLITS ΚΑΙ ΑΛΛΑ: Τα όσα έκαναν οι BLUT AUS NORD στα 10s (τρία “777” και άλλα τρία “What Once Was”) πάντα μου φαίνονταν ενδιαφέροντα και τίποτα παραπάνω. Το “Memoria Vetusta III” ήταν πολύ καλό, ήταν κοντά στο να μπει στη λίστα μου. Το “Debemur Morti” EP και η πλευρά τους στο split με τους P.H.O.B.O.S. τα ίδια και τα ίδια. Όμως η πλευρά των δεύτερων είναι ένα εκπληκτικό ταξίδι μελετημένου, βιομηχανικού τρόμου -ειλικρινά δεν θυμάμαι να έχω ακούσει κάτι αντίστοιχο, ενώ το φανταστικό εξώφυλλο κερδίζει σχετικά εύκολα την ψήφο μου για τη χρονιά. Συνέχεια με τους Βέλγους LVTHN τους οποίους έμαθα από ένα ποστ της @power_fades και μέσα στη χρονιά μας απασχολούν με το υστερικό blackmetal τους τόσο στα demo όσο και με το split με τους Ισπανούς LLUVIA -οι δε τελευταίοι χαρίζουν ένα κομμάτι κατευθείαν από εποχές μυθικής Νορβηγίας. Άλλη ενδιαφέρουσα περίπτωση οι URZEIT με μέλη της σκηνής του Oregon (ASH BORER κ.α.) στα δύο demo τους (το πρώτο είναι του ’13 αλλά δεν πειράζει) βουτάνε σε μινιμαλιστικά burzum-οειδή και όχι μόνο νερά με -το σημαντικότερο- σωστό feeling και προσέγγιση. Πάμε τώρα σε λίγο πιο ψυχοπαθείς καταστάσεις, για BATHORY LEGION είχα κάνει μια αναφορά πριν κάποιες εβδομάδες, εδώ ο Ιταλός αλληλεπιδρά ως VERMIIN με άλλον έναν λογικά εξίσου διαστροφικό τύπο για ένα black/noise/power electronics μείγμα που σίγουρα δεν είναι για όλες τις ώρες -ιδανικά δε θα ήταν για οποιαδήποτε ώρα. Τέλος, μπορεί μέχρι τώρα να μην έχω αναφερθεί σχεδόν καθόλου σε dark/ritual ambient κυκλοφορίες, αλλά η σύμπραξη BLACK SEAS OF INFINITY (του Jhon Longshaw) με RED PATH (του Edgar Kerval) εξαπολύει σκοτάδια τόσο πυκνά που σχεδόν μπορεί να τα ψηλαφήσει κανείς.

  • SOFT SPOT: Τα δύο εφταράκια που σκάρωσαν η CHELSEA WOLFE με τον KING DUDE με τις απίστευτα ταιριαστές μεταξύ τους φωνές, χτυπάνε κάποια πολύ ευαίσθητα νεύρα μου και ειδικά το «φετινό» “Be Free” είναι ίσως το αγαπημένο μου κομμάτι κάτω των τριών λεπτών ever.
    SPC-KDCW-2014

37 Likes

έχεις δίκιο!ωραίοι και οι δικοί μας
αυτοί που αναφέρω είναι Ιταλοί.

αμάν τρελή η μνήμη σου! ντέμο κόλαση

2 Likes

2014 αισίως.
Απλή αναφορά σε Bullet - Storm of blades, Skelator-King of fear, Ancient Empire-Ancient Empire, Stallion - Rise and ride, οι οποίοι έβγαλαν εξαιρετικές heavy metal κυκλοφορίες, η κάθε μπάντα με το δικό της χαρακτήρα. Ειδικά Ancient Empire πιστεύω θα βάλω σε λίστες στο μέλλον.
Επίσης, καλές κυκλοφορίες από Body count-Manslaughter, Wo fat - The conjuring, Ripper - Raising the corpse (καταιγιστικό λατινοαμερικάνικο thrash με βάση τους πρώιμους Kreator), Insomnium-Shadows of the dying sun, Saor - Aura, Admiral sir cloudless shovel - Check em or leave em (κλασσικό rock από ανθρώπους που ξέρουν και το τιμούν αναλόγως)
Ειδική αναφορά στους βετεράνους Riot που κυκλοφορούν άλλη μια δισκάρα με το Unleash the fire, αν και κατώτερο του προηγούμενου. Και άλλη μία στην τελευταία κυκλοφορία των Sanctuary και όχι μόνο για αυτό το λόγο.
15 Primordial - Where greater men have fallen. Τότε μου άρεσε περισσότερο από τώρα. Έχει filler. Παρόλα αυτά είναι αρκετά καλό.
14 Mausoleum gate - Mausoleum gate. NWOBHM με τζουρες από Pink floyd. Δύσκολο αλλά εδώ το καταφέρνουν τα παλικάρια. Ιδιαίτερη μπάντα. Το ομότιτλο τραγούδι τους έβαζε στη λίστα μου από μόνο του . Κρίμα μετά άλλαξαν πορεία στη μουσική τους.
13 Ambush - Firestorm. Πατάει σε Accept/Judas priest με πινελιές Maiden,έχουν υψηλά τις ταχύτητες, είναι παικταραδες (Σουηδοί γαρ) και γράφουν ωραία τραγούδια. Heavy/speed metal από τα καλύτερα που θα συναντήσετε σε αυτή τη δεκαετία.
12 John garcia- John garcia. Δεν είναι μόνο το σύνδρομο έλλειψης από Kyuss. Είναι ότι εδώ γράφονται κομματαρες από την έρημο με αυτή τη φωνή να είναι το κερασάκι.
11 Joe Bobamassa- Different shades of blue. Σταθερά καλός. Δεν έχει μέτρια κυκλοφορία και η θέση στη λίστα μου είναι καπαρωμενη για το blues /rock του. Εδώ λίγο κλίνει παραπάνω στο blues αλλά οκ.
10 Royal blood - Royal blood. Album που άκουσα πριν τρία χρόνια και έμεινα χαζός. Φοβερός ροκ δίσκος με κομματαρες (figure it out, little monster πρέπει να παίζονται σε όλα τα ροκ ραδιόφωνα) που πατάει τόσο σε blues όσο και σε πιο εναλλακτικά μοτίβα. Κρίμα που δεν συνέχισαν έτσι.
9 VIC - Riza. Τα είπαν όλοι καλύτερα παραπάνω. Το feeling που βγάζουν είναι τρομερό και εμένα που μου αρέσουν πολύ τα παραδοσιακά με είχε στείλει τότε το στυλ τους. Οκ είναι λίγο “τεμπέληδες” όσον αφορά τις κυκλοφορίες τους (μπορεί και ναην προλαβαίνουν δεν ξέρω) αλλά αυτό εδώ είναι δισκάρα.
8 1000mods - Vultures. Είναι δισκάρα και αυτό. Μόνο ελλατωμα ότι διαρκεί λίγο. Ούτε 30 λεπτά νομίζω. Έχει μόνο κομματαρες (she, low, vultures, horses green) που live είναι ακόμα καλύτερες, πιο hard rock φάση που τους ταιριάζει, πιο καθαρή παραγωγή. Ίσως το πιο πολυακουσμενο από μένα άλμπουμ της λίστας.
7 Panopticon - Roads to the North. Είναι μεγαλειώδες από όπου και να το πιάσεις. Λίγο πιο κάτω από το Kentucky ίσως και λόγω της διάρκειας του, αλλά έχει ωραία τραγούδια και είναι πιο σκοτεινό.
6 Midnight - No mercy for mayhem. Speed metal ωμό, που μυρίζει αίμα, με punk διάθεση. Κομματαρες μόνο. Και ξύλο…
5 Psycrence - A frail deception. Μια αρκετά υποτιμημένη κυκλοφορία από μια ελληνική μπάντα που δυστυχώς δεν συνέχισε. Ίσως το αδικώ γιατί έχει μέσα εδώ φοβερές μελωδίες και συναίσθημα. Παίζουν ένα progressive metal που μοιάζει πολύ με ύστερους Fates warning, με πινελιές από Nevermore και Dream theater, όλα αυτά τόσο αρμονικά που στο τέλος δεν καταλαβαίνεις τίποτα παρά μόνο ότι έχουν γράψει μοναδικά μελωδικά τραγούδια, με μπόλικο συναίσθημα και φωνητικά ζεστά που σε καρδιζουν αμέσως. Δεν μπορώ με τίποτα να καταλάβω γιατί δεν έγιναν γνωστοί. Με τίποτα όμως.
4 Striker - City of gold. Εδώ αυτοί οι τρελοί οι Καναδοί έχουν βρει την απόλυτη ισορροπία μεταξύ catchy hooks, μελωδίας και τραχύτητας. Εκεί που λες ρε φίλε αυτοί είναι aor έρχονται και με ένα ριφ πιο βαρύ κι από εμένα σε επαναφέρουν. Η πιο ώριμη κυκλοφορία τους και από εκεί που θα πρότεινα σε όλους να ξεκινήσουν. Αν δεν κολλήσετε τα λέμε.
3 Need - Orvam . Μην πολυλογω τα είπαν όλα και καλύτερα παραπάνω. Και έπονται τα καλύτερα…
2 Solstafir - Otta. Είναι δισκάρα και ίσως έχω επηρεαστεί από το live, αλλά νομίζω ότι αξίζει αυτή τη θέση το Otta. Υπάρχουν μελωδίες που σου βγάζουν φοβερά συναισθήματα.
1 Rival sons - Great western valkyries. Η καλύτερη ροκ μπάντα της εποχής μας στον καλύτερο δίσκο τους. Δε ξέρω γιατί τα τραγούδια τους δεν παίζουν στα ραδιόφωνα , στα ροκομπαρα κλπ. Δε ξέρω γιατί άλλες μπάντες δυόμιση καλούς δίσκους απολαμβάνουν τέτοια προώθηση σε σχέση με αυτούς (γκουχ γκουχ arctic monkeys). Τέλος πάντων. Hard rock με αρκετό blues και τζουρες Zeppelin. Άντε να έρθουν Ελλάδα.
EDIT : Πρώτη θέση στους Deaf dealer για τη δισκαρα
Journry into fear. Όλα ένα κλικ κάτω γιατί δεν το ξαναπειραζω αυτό.
Εξώφυλλο:


Και πολύ καλή κυκλοφορία. (Mare cognitum γιατί κι εγώ όσες φορές κάποιος δεν βάζει όνομα τα ξυλαράκια δε τα βγάζω)

ΥΓ: Ευχαριστώ τους χρήστες που επιμένουν και βάζουν τους Drive-By trackers και Mael Mordha στις λίστες τους με επιμονή και έχω βρει ακούσματα για πολύ καιρό.
ΥΓ2 : Γαμημενε covid του χρόνου θα ξαναπροσπαθήσω για Μαραθώνιο.

37 Likes

Πρώτη φορά τους ακούω

1 Like

Δωσε τούς ευκαιρία. Πίστεψέ με. Κι εγώ μετά από επίμονη φίλου τους έπιασα που και αυτός από το αφιέρωμα του Hammer στο ελληνικό μεταλ (από τα τελευταία καλά αφιερώματα του περιοδικού) τους τσίμπησε. Θα σε πιάσουν πιασουν πιστεύω. Όλα τα τραγούδια είναι εξαιρετικά. Ίσως το αδικώ στη λίστα μου τώρα που το σκέφτομαι.

1 Like

Τώρα που το ξανασκέφτομαι ξέχασα Deaf dealer. Θα δω μήπως τους έβαλα το 1987 αλλιώς πάει για κορυφή και όλα τα άλλα ένα βαθμό κάτω. Μαλακία μου τεράστια. Γιγαντιαία.
Μπορώ να καναψηφισω έτσι? Και να ληφθεί η τελευταία μόνο ψήφος.
Edit : Τελικά κορυφή η δισκάρα των Deaf dealer που έρχεται πραγματικά όχι από άλλη εποχή αλλά από άλλο πλανήτη.
Ξαναστελνω λίστα.

2 Likes

38 ειναι!

1 Like

Μάλλον εκ παραδρομής, αλλά καθόλου αταίριαστο, μεγάλες καταναλώσεις παρατηρούνται στα king size σε κάθε λάηβ των συμπαθεστατων Ηπειρωτών

2 Likes

Δεν έχω ασχοληθεί τόσο πολύ με αυτό από τότε που το πήρα. Πρέπει να του δώσω περισσότερες ακροάσεις.

1 Like

2014

1. Lagwagon – Hang

Επιστροφή για τους αγαπημένους μου, με δισκάρα η οποία έχει και κάποιους ηχητικούς “νεωτερισμούς” που προσφέρουν ποικιλία, όπως το τρομερό “Obsolete Absolute”.

2. Bandage – North By Northeast

Εγχώριο πανκ που άνετα θα πίστευα πως έρχεται από την Καλιφόρνια και από κάποια Fat Wreck.

3. White Lung – Deep Fantasy

Δυναμισμός, ριφάρες, μελωδιάρες, πορωτικό πανκ. Μεγάλη μπάντα.

4. Gridlink – Longhena

Η υπερηχητική grindcore μπαντάρα αλλάζει σημαντικά τον ήχο της, προσθέτοντας χαρακτηριστικές και γενναίες δόσεις μελωδίας, και το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ενός αριστουργήματος για το ιδίωμα.

5. Dead Congregation – Promulgation of the Fall

Τρομερό το πρώτο, αλλά εδώ τα πράγματα σοβαρεύουν πολύ. Από τους καλύτερους death metal δίσκους της προηγούμενης (και βάλε) δεκαετίας.

Λοιπές Μουσικάρες:

Mummrah – Demo Album

Το “Προμηθέας Λυόμενος” είναι συγκλονιστικό κομμάτι, από τα καλύτερα της εγχώριας κραστ σκηνής.

Άκου, το σκότος θα πέσει
Θα λάμψει ο ήλιος
Τα σύννεφα μες στην ψυχή μας θα γίνουν βροχή
Με οργή θα ξεπλύνει
Τον πόνο, τη φρίκη
Και ελεύθεροι πια θα βαδίσουμε πάνω στη γη

Πάντα συγκινητικό και ανατριχιαστικό.

Chernobyl Attack – Chernobyl Attack

Χαοτικό πανκ και μες την πόρωση, καταστροφικό.

Lifewreck – Aggravation

Εγχώρια powerviolence βιαιότητα.

Fold the Nuts – Fold the Nuts (EP)

Τρομερό μελωδικό πανκ από τα μέρη μας, κρίμα που δεν υπάρχει συνέχεια προς το παρόν, πολλά υποσχόμενο και αρκετά τεχνικό.

10 To Go – All In Something Failed

Επίσης δυνατό εγχώριο μελωδικό πανκ. Το “Sundays” πολύ αγαπημένο.

Dephosphorus – Ravenous Solemnity

Σταθερά καταπληκτικό (Astro)grind.

Teitanblood – Death

Θανατερό μέταλλο από τα βάθη της κόλασης.

Behemoth – The Satanist

Μάλλον το magnum opus του συγκροτήματος.

Primordial – Where Greater Men Have Fallen

Μεγάλο ομότιτλο κομμάτι, γενικά ο τελευταίος τους δίσκος από ένα τρομερό σερί που ξέρεις τι πρόκειται να ακούσεις.

We Came Out Like Tigers – Ever-Crushed At Pecket’s Well

Screamo που πλησιάζει το black metal, ή το αντίστροφο? Αν σας ακούγεται καλή μίξη, αξίζει σίγουρα ακρόαση, πολύ έντονη δισκάρα.

United Nations – The Next Four Years

Το screamo supergroup καταστρέφει τα πάντα και εδώ.

Gerard Way – Hesitant Alien

Ο πολυτάλαντος και πολυπράγμων frontman των My Chemical Romance προσφέρει ένα πολύ εθιστικό και πιασάρικο δίσκο εναλλακτικού ροκ.

Cemetery – Collection

Κλέβω, αλλά πρόκειται για συλλογή μπάντας με φανταστικό, γοτθικό/deathrock ήχο.

Pixies – Indie Cindy

Οι γίγαντες του εναλλακτικού ροκ επιστρέφουν με πολύ καλό δίσκο, γεμάτο απολαυστικά και ευκολομνημόνευτα κομμάτια.

††† (Crosses) – ††† (Crosses)

Η ηλεκτρονική μουσική ταιριάζει πολύ στη φωνάρα του Chino.

Mayhem – Esoteric Warfare

Από τους καλύτερους δίσκους τους, μου αρέσει πολύ το ύφος εδώ και αλλάζουν πάλι επιτυχώς “δέρμα”.

Triptykon – Melana Chasmata

Αν και δεν περιέχει τεράστιες στιγμές όπως ενα “Goetia” για παράδειγμα, η συνέχεια είναι εξίσου ποιοτική. Άντε, που είναι το επόμενο, πέρασαν 10 χρόνια ρε Warrior.

Εξώφυλλο της Χρονιάς:

35 Likes

top γαμω τα c/p :smiling_face_with_tear: :clown_face:

Τη συνεχεια τους με νεο ονομα/μπαντα θα την ψηφιζεις ή μπα;

1 Like

Ο μπασιστας ειναι φιλος μου, πηγαμε μαζι στην ιδια σχολη για 1 χρονο πριν αλλαξω σχολη, αλλα ηταν ενας απο τα 12-15 ατομα που κρατησαμε μια μεγαλη φοιτητικη παρεα απο το 2000 εως το 2006 περιπου, μετα ο καθενας πηρε τον δρομο του.

Ολος ο δισκος ειναι παρα παρα πολυ καλος, αλλα ειδικα το συγκεκριμενο κομματι ειναι εξαιρετικο. Προφανως ο ηχος φερνει στο μυαλο Dream Theater και Iron Maiden (για να μην πω εποχης Blaze Bayley, αλλα δε θελω να νιωσει ο τραγουδιστης οτι το λεω για κακο - το αντιθετο). Τους εχω δει και live σε μικρα μπαρακια, στηριζα πολυ την φαση τους τοτε. Ο πρωτος τους δισκος (και μοναδικος) επρεπε να τους εχει δωσει μεγαλυτερο boost, συμφωνω μαζι σου. Εχει ποιοτητα. Νομιζω πως ειναι δυσκολο για μια μικρη μπαντα να τα καταφερει πλεον στην βιομηχανια της μουσικης, ενω μιλαμε για μια παρεα 5 ανθρωπων που εχουν και καθημερινες δουλειες, γυναικες και παιδια, και δεν νομιζω πως μπορουσαν να δωσουν το 100% της ενεργειας τους στην μπαντα. Και το Distance ειναι εξαιρετικο τραγουδι. Γενικα ο δισκος ειναι πανεμορφος, οπως ειπες κι εσυ.

5 Likes

Σήκωσα φρύδι όταν δεν είδα το Longhena στη λίστα σου :face_with_raised_eyebrow:

Dawn Ray’d σίγουρα θα μπουν σε επόμενες λίστες.

1 Like

Αυτό είναι τόσο καλό? Δεν το έχω ακούσει φοβούμενος για πατάτα και αφορμή για συναυλίες μόνο.

1. Swans - To Be Kind
image

2. Royal Blood - Royal Blood
image

3. Indian - From All Purity
image

4. Allochiria – Omonoia
image

5. The Black Keys - Turn Blue
image

5δα αναπληρωματικη:
Old Man Gloom - The Ape of God
Electric Wizard - Time to Die
YOB - Clearing The Path To Ascend
Thou - Heathen
Lana Del Ray - Ultraviolence

Τα υπολοιπα καλουδια:
Eyehategod - Eyehategod
Mastodon - Once More 'Round the Sun
Giant Squid - Minoans
Earth - Primitive and Deadly
Jack White - Lazaretto
Slipknot - .5: The Gray Chapter
Run the Jewels - Run the Jewels 2
Triptykon - Melana Chasmata
The Body - I Shall Die Here
Interpol - El Pintor

31 Likes