Εκείνα τα χρόνια άκουγα πολλή περισσότερη μουσική από ότι τώρα, οπότε sorry for the long post, αυτά κρατάω από τότε μέχρι σήμερα για το 2015:
Πεντάδα:
Summary
1. Dodheimsgard – A Umbra Omega
Με εξαιρετική ψυχραιμία, είχα γράψει εδώ:
Υπάρχει ένα μέρος που αποκαλείται πραγματικότητα. Κρυφό από όλους. Μπορείς μόνο να το προσεγγίσεις μέσω της τρέλας, αλλά δεν υπάρχει γυρισμός. Ένα μέρος όπου κρύβεται ο Διάβολος, πέραν της Μοναδικότητας, όπου όσα έχασες είναι εκεί και σε περιμένουν. Εκεί που, πίσω από κοσμική τέφρα, σε περιμένει ένας εαυτός αλλιώτικος. Ευτυχώς, αν και οι DHG άργησαν μόνο οκτώ χρόνια και 63 δευτερόλεπτα, τελικά μας οδήγησαν σε αυτό το μέρος. Έκτοτε, ο χωροχρόνος καμπυλώθηκε. “Time Without limit, eternity in a minute”, όπως βγήκαν οι λέξεις από το εξωγήινο λαρύγγι του Aldrahn.
Υμνώ τον αρχιτέκτονα του Σκότους Vicotnik, του οποίου ο παλμός χτυπά απελευθερωμένος, ώστε τόσο μακριά στην διαδρομή του, να αποδομήσει την Τέχνη του μέσω παρανοϊκής έμπνευσης, επαναπροσδιορίζοντας την μέσω της Γένεσης αυτών των συνθέσεων. Κάθε ακρόαση, αφηρημένα, ερυθρά, παντοτινά δάκρυα.
2. Ghost – Meliora
Η κορυφαία στιγμή ενός συγκροτήματος καταδικασμένου να πετύχει. Ένα σκληρό hard rock που ακομπλεξάριστα ρευστοποίησε τις επιρροές του και τις μετέτρεψε σε κάτι πολύ ανώτερο των όσων προκύπτουν από την αποδόμησή του. Όλα, είναι απλώς καλύτερα. “Can’t you see that you are lost without me?” είπε γλυκανάλατα ο Papa Emeritus και ακόμη δηλώνω μαγεμένος και περήφανος οπαδός.
3. Chelsea Wolfe – Abyss
Η τιτάνια καλλιτέχνιδα κυκλοφορεί την κορυφαία της στιγμή. Από το post-metal στο darkwave και από το neo-folk στο shoegaze, όλα λιώνουν σε ένα μαύρο μάγμα. Η Chelsea εδώ κλέβει το θρόνο της Jarboe, της Siouxsie, της Diamanda. Βλασφημία; Όχι, σύγχρονο classic του σκληρού εναλλακτικού ήχου. Τι βρήκε το metal ακροατήριο και ταυτίστηκε με κάτι που απέχει τόσο πολύ; Την αισθητική. Και αυτό το crossover ανάμεσα σε διαφορετικές υποκουλτούρες, δίχως υπόνοιες gatekeeping από καμία πλευρά, δεν είναι αυτονόητο ούτε σύνηθες. Άβυσσος η ψυχή της σκοτεινής μουσικής…
4. Tribulation – The Childen Of The Night
Κοιτώντας πίσω στο “Children of The Night”, θα επιμείνω στην άποψή μου πως εκεί το 2013 ξεκίνησε, από Σκανδιναβία κυρίως, ένα έντονο φλερτ του gothic με το metal, αλλά το αποτέλεσμα ευτυχώς δεν ήταν η αηδία του gothic metal (sorry ). Η στροφή των Tribulation από το τρομακτικό “The Formulas Of Death”, τέκνο του προοδευτικού death metal, που ξέχασα να έχω στη λίστα μου, σε αυτό το καταραμένο post-punk/gothic/melo-death’n’roll/ταμπέλα, ήταν για μένα ένα σοκ. Ακόμη και σήμερα, βρίσκω στιγμές που θα μπορούσαν να το χαρακτηρίσουν άνισο. Η γοτθική ατμόσφαιρα και το βαμπιρικο essence του όμως το κάνουν και εδώ, σημασιολογικά και αισθητικά, ένα αριστούργημα. Που μπορεί στο μέλλον όχι απλά να μην το ξανάφτασαν αλλά να έγιναν και κακέκτυπά του, αλλά οι Tribulation εδώ κυκλοφόρησαν, για μένα και ελπίζω όχι μόνο, ένα από τα σημαντικότερα metal άλμπουμ των τελευταίων 20 και βάλε ετών. Το ρεύμα που δημιούργησαν δε, καλά κάνει και υπάρχει ακόμα. Παραλίγο εξώφυλλο χρονιάς.
5. Awe – Providentia
Πώς θα ηχούσαν οι DsO αν ήταν αθεϊστές υπαρξιστές; Οι Έλληνες Awe κυκλοφορούν ένα LP που στις ανατριχιαστικές του στιγμές, ναι, θα βλασφημίσω, ξεπερνά τους καλλιτεχνικούς του προπάτορες. Οι Awe εδώ πέρα απαρνιόνται τον Εοσφόρο για το Σίσυφο. Δεν γίνονται κυνικά πεζοί ούτε κενά φιλοσοφικοί. Οι τρείς πράξεις, δομημένες από μια ατομοκεντρική μεν, δραματική δε προσέγγιση, καταλήγουν κάπου, διαμέσου μιας εντυπωσιακής ροής. Ένα από τα κορυφαία άλμπουμ που έβγαλε η εγχώρια κιθαριστική σκηνή για μένα, δεν θα μπορούσε να μην πάρει έστω μια τιμητική ψήφο. Εδώ μιλάμε για ένα συντριπτικό αριστούργημα που αν το είχαν βγάλει Ισλανδοί φερειπείν θα είχε μοσχοπουλήσει. Ναι, γραφική ατάκα, αλλά το αποτέλεσμα για μένα είναι εξωπραγματικό και βαθιά εσωτερικό. Έχει όμως διέξοδο και άποψη. Να το ακούσετε.
Για να ολοκληρωθεί η δεκαπεντάδα:
Summary
6. Mgla – Exercises In Futility
Κακά τα ψέματα, το “Exercises In Futility” είναι ένα από τα πιο επιφανή black metal άλμπουμ της δεκαετίας. Έκανε τους Πολωνούς first class act στη σκηνή, στον ήχο. Έπιασε τους μεταμοντέρνους και όσους τη βρίσκουν με norse/DMDS-core. Επένδυσε στον ροκ πυρήνα του υπέρτατου προκατόχου του και παρέδωσε ένα συμπαγές και αλάνθαστο άλμπουμ μνημονικού black metal, επικού και εσωστρεφούς ταυτόχρονα, ένα οικουμενικό έργο. Με φοβερούς στίχους. Η αγκίστρωση πάνω στο πνεύμα βέβαια και την έλλειψη νοήματος θα αποτελούσε ιδανικό μανδύα για να κρυφτούν τα λογικά άλματα στα οποία θα υπέπιπταν στο μέλλον σε πράξεις και δηλώσεις τους. Οι Mgla επιχείρησαν να αποκόψουν έργο και καλλιτέχνη, και εδώ το πέτυχαν. Απλώς δεν άντεξαν την πίεση της σύγχρονης εποχής και καλά να πάθουν. Κλασικός δίσκος, όπως και να έχει. Ελάχιστες φορές το, φαινομενικά παραδοσιακό, black metal έφτασε σε τέτοια επίπεδα αποδοχής.
7. Misþyrming - Söngvar elds og óreiðu
Ντεμπούτο που τάραξε ολόκληρο το σοβαρό extreme metal underground. Ψυχωμένα και ψυχρά δυσαρμονικά riffs πάνω σε παραδοσιακές φόρμες, φωτιά και πάγος σε φωνητικές ερμηνείες που μπαίνουν στο πάνθεον του black metal, εμβάθυνση σε μια παράνοια που φαινομενικά είχε προηγούμενο στο χώρο, αλλά επί της ουσίας αποτέλεσε μια κλωτσιά στον ήχο όταν φαινόταν να περνά καμπή στη φαντασία του. Οι Ισλανδοί μεγαλούργησαν και στο μέλλον θα τα κατάφερναν ακόμη καλύτερα. Ίσως η καλύτερη μπάντα της εποχής της.
8. Jungbluth – Lovecult
Το όνομα της μπάντας ήδη προμήνυε πολλά. Εδώ όμως είναι το concept του δίσκου. Η αγάπη, η επιθυμία, ο ερωτικός δεσμός, στα χρόνια της καπιταλιστικής αλλοτρίωσης, και ο ανατρεπτικός του χαρακτήρας. Με σαφές ιδεολογικό και αναλυτικό υπόβαθρο από πίσω, για όσα άτομα έχουν εξοικείωση με Φρανκφούρτες, ιαπωνικό new wave και μεταδομισμούς. Όχι, δεν είναι χιππηδες. Στο “Part Ache” δεν είχαν ξεπεράσει ακόμη το neo-crust του πρότερου βίου των Alpinist. Εδώ όμως, πήραν από το noise rock και το screamo όλα όσα χρειάζονταν για να φτιάξουν ένα άλμπουμ που δύσκολα πλησιάστηκε ξανά συναισθηματικά ή ηχητικά. Όχι από τους ίδιους. Αυτοί χαιρέτησαν. Το φορτισμένο crust των Jungbluth εδώ δεν είναι μόνο συναίσθημα ή καλές ιδέες. Είναι κάτι ολοκληρωμένο και διαχρονικό.
9. Leviathan - Scar Sighted
Νομίζω πως το “Scar Sighted” είναι πολύ καλύτερο από ότι του πιστώνεται. Δεν ήταν απλώς επιστροφή σε φόρμα, και παρά το γεγονός πως εν τέλει δεν σοκάρει καλλιτεχνικά όπως οι μεγάλες στιγμές της προηγούμενης δεκαετίας, έχει κάτι το ξεχωριστό. Ξανακούγοντάς το, δεν μπορώ παρά να πω πως είναι το ιδιαίτερο riffing, η εγκεφαλική προσέγγιση στις διαστροφικές ατμόσφαιρες και ο ανόθευτος τρόμος που αναδύεται από τα στροβιλιστά riffs και τα ιδιότυπα φωνητικά. Οι Leviathan, μέσα σε όλη την παρακμή που τους διέπει, έλαμψαν για μια τελευταία φορά και έδειξαν πόσο απέχουν από το ιδίωμα ποιοτικά αλλά και ως άποψη.
10. Iskra – Ruins
Η τελευταία κυκλοφορία των μυθικών Iskra για μένα είναι και η κορυφαία τους. Κάτι το συναισθηματικό δέσιμο του να την ακούσω στην ώρα της, κάτι το ότι οι πολιτικοποιημένοι στίχοι για ακόμη μια φορά είχαν πράγματα να μου πουν και να μου δώσουν άλλο ένα πειστήριο στο πως το metal μπορεί να ηχήσει ριψοκίνδυνο, ακόμη και από αυτή την αντικοινωνική σκοπιά, κάτι τα αμέτρητα εντυπωσιακά riffs. Ναι, το crust μένει πίσω αν και στα γυρίσματα και τα κοψίματα, στα μπάσα και τα mid-tempo, είναι δυναμικά παρόν. Από την άλλη, ξανά ναι, το black metal στα πιο ατμοσφαιρικά και βλάσφημα σημεία, διατηρεί την απόκοσμη αίγλη του. Το “Ruins” είναι ένα άλμπουμ επικίνδυνο. Είναι το άριστο black metal.
11. Anopheli – The Ache Of Want
Το μοναδικό, μέχρι στιγμής (2024 αργείς;) LP των Anopheli φέρνει το όραμα των Fall Of Efrafa ξανά στις crust punk ρίζες του. Επηρεασμένο από μια αλληγορία φαντασίας που θα κάνει, μέσα από διάφορα σχήματα, τον κύκλο της το 2022, το “The Ache Of Want” έχει τα τσέλα, τα post σημεία, τα πανκ ξεσπάσματα, τις τρομερές και ευφάνταστες ατμόσφαιρες, τη σωστή διάρκεια, και κυρίως τη γοητεία ενός έργου που όσο και αν πατά σε γερές ρίζες δημιουργεί κάτι που στέκει αυτόνομο στην παρακαταθήκη του ιδιώματος τα τελευταία 15 χρόνια. Οκ, αρκετός βερμπαλισμός, οι Anopheli είναι από τα καλύτερα neo-crust σχήματα της εποχής τους.
12. VI - De Praestigiis Angelorum
Side project μελών των Aosoth και Antaeus μεταξύ πολλών άλλων, και ενώ ηχεί τόσο κοντά, η έμφασή του σε πιο avant-garde τοξικά black μονοπάτια, πάντα φονταμενταλιστικά και ορθόδοξα, το καθιστά ένα εντυπωσιακό άλμπουμ που για μένα αποτελεί μια από τις καλύτερες post-00s στιγμές του ιδιώματος και της σκηνής.
13. Arcturus – Arcturian
Η δισκογραφική επιστροφή των Arcturus ευτυχώς ήταν ανώτερη του προκατόχου της και έφερε κάτι ουσιώδες και φρέσκο στην κληρονομιά τους. Πέρα από την ισχυρή τραγουδοποιία, το “Arcturian” έχει πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες συμπυκνωμένες και ευτυχώς μέχρι και σήμερα ηχεί αριστουργηματικό. Μύστες.
14. Abyssal – Αντικαταστάσεις
Σήμερα, ίσως θεωρώ αυτή την στιγμή των Abyssal ως την κορυφαία τους. Με συνθέσεις όπως το συνταρακτικό “Veil Of Transcendence” ή το υπνωτικό “Chrysalis” εν μέρει λογικό. Κάπως δάμασαν το death metal με avant-garde τρόπο χωρίς να ηχήσουν τεχνοκρατικοί, ούτε ακατάσχετα δυσαρμονικοί, ούτε και υπέρ του δέοντος σπηλαϊκοί. Πλέον, έχοντας συνομιλήσει και με τον μύστη G.D.C., καταλαβαίνω πως δεν υπάρχει απλά μια υψηλή θεωρητική και τεχνική κατάρτιση, αλλά και μια γενικότερη φιλοσοφία στο πώς συνθέτεις ακραία μουσική, γιατί, τι θες να πεις, στο σήμερα, που να αφορά και να εξάπτει την φαντασία.
15. Imperial Triumphant – Abyssal Gods
Ένα από τα ελάχιστα πραγματικά σπουδαία avant-garde black metal σχήματα των τελευταίων ετών κυκλοφορεί την πρώτη αδιαμφισβήτητη δισκάρα του. Free/avant jazz, πνευστά, μπασογραμμές και τρελά εφέ και συχνότητες, εκρηκτικά τύμπανα, κιθάρες πιο χαοτικές και από τους Gorguts ξερω γω, γενικά ένα αχαλίνωτο όργιο που διατηρεί την πνιγηρή του ατμόσφαιρα και μας μεταφέρει σε ένα κόσμο όπου τα ‘60s και τα ‘10s στη Νέα Υόρκη συνυπάρχουν σε μια ασπρόμαυρη ταινία που εξυμνει την παρακμή μιας κοινωνίας που χτίστηκε στο εγωκεντρικό. Αν θέλετε, στο μυαλό μου συνοδεύεται και με αυτό το άσχετο ντοκιμαντέρ αν θελετε να μερακλώσετε κανένα σαββατόβραδο και να απελευθερώσετε τη φαντασία σε εντελώς συνειρμικές/ατμοσφαιρικές αναζητήσεις. Και αυτή η μπαντάρα έχει και μέλλον ε.
Άλλοι 15 δίσκοι που αξίζουν τουλάχιστον σχολιασμό για τα γούστα μου:
Summary
- Cloud Rat – Qliphoth
Η ίσως, καλύτερη grind/crust μπάντα των τελευταίων 15 ετών ξερω γω, κυκλοφορεί την πρώτη της δισκάρα. Στιχάρες τέλεια ισορροπημένες ανάμεσα σε προσωπικό βίωμα και κοινωνικό σχολιασμό, ambient/ατμοσφαιρικά/ηλεκτρονικά μέρη που δείχνουν την μελλοντική άλλη πλευρά, τρομακτικά τύμπανα και riffs που περικλείουν εντός τους πολλή γνώση για τον ήχο. Τεχνικό αλλά και τόσο συναισθηματικά φορτισμένο όσο λίγα, και πάνω από όλα μια Madison Marshall στο μικρόφωνο που αναδεικνύεται ως η απόλυτη ερμηνεύτρια για αυτή τη μουσική. Οι Cloud Rat είναι τεράστιο συγκρότημα και τους ευχαριστώ που υπάρχουν.
- Nightfell – Darkness Evermore
Ήδη άλλα μέλη του φόρουμ έχουν αναφερθεί στους Nightfell σε αυτό το νήμα, αλλά τα έχουμε πει και διεξοδικά για μετέπειτα έπη τους σε άλλα εδώ μέσα και στην κεντρική. Σε κάθε περίπτωση, όταν έσκασε το “Darkness Evermore” δεν ήξερα από πού να κρυφτώ. Βαθύ, black/doom metal που όμως αξιοποιεί το gloom του σκοτεινού death metal, και κυρίως, προσεγγίζει κάτι που δεν είναι άλλο από την αποκαλυπτική νύχτα των ύστερων Tragedy. Η μαύρη λιτανεία που πετυχαίνει εδώ ο ζόφος των Nightfell στο μέλλον θα ενταθεί, χτυπάει όμως καίρια και στιγματίζει.
- Cult Leader – Lightless Walk
H διάλυση των Gaza δεν άφησε τρια από τα μέλη να τα βάψουν μαύρα και να μείνουν άπραγα. Έφτιαξαν έτσι τους Cult Leader και το sludge/mathcore/extreme/metallic hardcore που φτύνουν στο ντεμπούτο αυτό με έναν τρόπο που τους διαχωρίζει και από τις επιρροές και από τον πρότερο καλλιτεχνικό τους βίο. Σε σέρνουν στο σκυρόδερμα, σε πετάνε μέσα σε φρεάτια, σε κάνουν να απορείς με τα riffs και τις εναλλαγές θεμάτων, νιώθεις το λαιμό σου να πονά όταν ακούς τα φωνητικά. Τεράστιο σχήμα.
- Apallachian Terror Unit – We Don’t Need Them
Άψογο anarcho-punk/’90s crust/thrashcore/profane existence punk με γυναικεία φωνητικά από ένα από τα καλύτερα σχήματα που το έπαιξαν ποτέ, στην καλύτερη στιγμή τους. Στίχοι, συνθέσεις, εναλλαγές, ένταση, πείσμα, προοπτική, όλα μέσα. Γενικά ένα από τα καλύτερα crust άλμπουμ της δεκαετίας και ένα από τα απολύτως αγαπημένα μου γενικά. Τεράστιο συγκρότημα και αρκετά επιδραστικό θα πω, όπως αντιλαμβάνομαι το underground.
- Serpent Noir – Erotomysticism
Νομίζω ελάχιστες φορές μια εγχώρια black metal μπάντα κατάφερε να επηρεαστεί τόσο ξεκάθαρα από ένα ρεύμα του εξωτερικού αλλά ταυτόχρονα με υπομονή να δημιουργήσει κάτι εντελώς μοναδικό. Με άλλες κυκλοφορίες των Serpent Noir δεν έχω νιώσει τόσο, αλλά κάτι σε αυτά τα εκλεπτυσμένα και αραχνοϋφαντα κιθαριστικά θέματα, και σε αυτό τον επικίνδυνο ρομαντισμό κάτι βρίσκω. Εντελώς προσωπικό άκουσμα.
- Diat – Positive Energy
To post-punk των Diat εδώ ηχεί ως το επόμενο μεγάλο banner της αναβίωσης μετά τους Estranged. Ναι, dark punk, κυνικό βρετανικό beat/the fall-ικό rock ‘n’ roll, με μια γερμανική Bauhaus-ική αύρα, χειμωνιάτικο αλλά και βαθιά αστικό, το “Positive Energy” είναι η μουσική της doomer γενιάς πριν γίνει (ΟΚ boomer) tiktok trend. Το anarcho—post-punk των The Mob και Crisis επισκέπτεται τη new wave αισθητική επανάσταση και επιστρέφει με τη μορφή συγκλονιστικών τραγουδιών. Ένα από τα άλμπουμ που όρισε γούστα και συνειδήσεις.
- The Order Of Apollyon – The Sword And The Dagger
Δεν χορταίνουμε την Aosoth-ίλα και έτσι άλλο ένα side project μελών από εκεί αλλά και από άλλα αξιότιμα σχήματα του γαλλικού (και όχι μόνο) black metal, αν και τέκνο κατά βάση του Β.S.T., είπαν να επιλέξουν τη βία και να παραδόσουν κάτι που αναμενόμενα δεν πιάνει πολύ κόσμο, εκτός αν διψάτε για ορθοδοξίλα και πηχτά black/death riffs και αποκρυφιστικά φωνητικά. Και τότε και τώρα, ψηλά στη λίστα μου.
- Παροξυσμός – Σήψη Γενεών
ΑΟΥΑ. Θα το πούμε crust/hardcore αλλά στην πραγματικότητα είναι πολλά περισσότερα, μιλάμε για σεμινάριο συνθέσεων και γνώσης στα extreme metal riffs και πως ενσωματώνονται. Τιτάνιο συγκρότημα, δεν θέλω να αθρώσω λέξεις για το πόσο υπερτούμπανο άλμπουμ είναι αυτό, πως συνδυάσει ξεσπάσματα ακρότητας και τα γυρίζει σε τρομερή γκρούβα, πόσο η μουσική ακολουθεί τους στίχους. Τι να λέμε. Αν δείτε που αλλού παίζουν τα μέλη της μπάντας θα καταλάβετε γιατί πολλά βγάζουν νόημα.
- Αrchgoat - Apocalyptic Triumphator
Και ενώ οι Φινλανδοί έχτιζαν καρτερικά τον underground μύθο τους και ήδη αποτελούσαν μεγάλο όνομα στη φάση και επηρέαζαν και ηχητικά το black/death ρεύμα τους, ένιωθα πως δεν είχαν παραδόσει έναν πραγματικά σπουδαίο δίσκο. Ε, εδώ, το κάνουν. Από τα καλύτερα πράγματα που έβγαλε το ιδίωμα γενικά.
- Wiegedood – De Doden Hebben Het Goed
Η απαρχή ενός τόσο υπέροχου ταξιδιού για ένα τόσο ξεχωριστό σχήμα. Ακούσε Mgla εσείς Οι Wiegedood ξεκίνησαν τόσο φουριόζοι μεταλαμπαδεύοντας το πνεύμα της Εκκλησίας του Ρα στον σκανδιναβικό ήχο, δημιουργώντας ένα απόκοσμο και ψυχωμένο έργο μελωδικού/ατμοσφαιρικού bm που παραμένει άκρως επιθετικό, και βρέθηκαν μονομιάς στην εμπροσθοφυλακή του ιδιώματος, όπως θα έπρεπε να είναι για μένα. Στο μέλλον δε, θα μεταμορφωθούν σε κάτι ακόμη ανώτερο.
- Embrace Of Thorns – Darkness Impenetrable
Αν και ανέκαθεν θεωρώ πως οι EoT τιμούν πολύ τους Archgoat, Proclamation και λοιπές επιρροές, εδώ δεν πιάνουν απλώς ένα υψηλό ποιοτικό επίπεδο εντός των, ομολογουμένως, πολύ στενών ορίων του subgenre. Το “Darkness Impenetrable”, αν αρέσκεται φυσικά κανένα σε αυτό τον ήχο, θα παρατάξει μια πιο μαύρη, πιο ατμοσφαιρική με την έννοια ενός κεριού που σιγοκαίει σε μια τελετουργία, μια πιο πηχτή ατμόσφαιρα. Μέχρι σήμερα, το θεωρώ από τα καλύτερα extreme metal άλμπουμ που βγήκαν από τούτα τα μέρη.
- Revenge – Behold.Total.Rejection
Για μένα, αυτό εδώ είναι το καλύτερο μάλλον άλμπουμ των Καναδών. Διαθέτει τις μεγάλες συνθέσεις, τα βροντερά mid-tempo, τα αποκρουστικά black/grind riffs και τύμπανα, τη μνημονικότητα και κυρίως την αίσθηση πως τίποτα δεν υφίσταται απλά για το εφέ. Ισοπέδωση και άλλα τέτοια κλισέ.
- Djevel - Saa Raa Og Kalt
Πρώτος πραγματικά μεγάλος δίσκος για το ίσως, καλύτερο νορβηγικό black metal σχήμα των τελευταίων 10 ετών. Οι Djevel, με τότε ακόμα στα φωνητικά τον Hjelvik των Kvelertak, έγραφαν απλά τέλεια κομμάτια στο παραδοσιακό ύφος. Τόσο τέλεια, που κάνουν μερικές «σημαίες» της μαρκίζας του tnbm να φαίνονται ακόμη περισσότερο άμπαλες. Οι στιγμές δε με το συνδυασμό υμνητικών και harsh φωνητικών, κάνουν τα κόκκαλα να τρίζουν. Τεράστιο συγκρότημα.
- Napalm Death – Apex Predator – Easy Meat
Επιστροφή στις πολύ μεγάλες κορυφές για του λατρεμένο σχήμα, με ένα τρομακτικό δίσκο. Ναι, οι επιρροές, οι θεματικές, οι στίχοι, το κονσεπτ, είναι in our faces. Ο αυθορμητισμός και ο πλουραλισμός που επικαλέστηκαν βέβαια κατά τη δημιουργία οι Embury & σία είναι περίτρανα παρόντες και αυτοί καθορίζουν το τελικό αποτέλεσμα. Η πανκίλα κυριαρχεί και κάνει ακόμη και τα πιο σκληρά death metal riffs να ηχούν τόσο εκλεπτυσμένα. Αυτό είναι το grindcore που μας ανανεώνει την πίστη κάθε χρόνο.
- Svalbard – One Day All This Will End
Οι αγαπημένες μου ημέρες των Svalbard, πριν τους χάσω στιγμιαία και τους ξαναβρω, διαφορετικούς αλλά όχι τόσο, φέτος. Πιο ακραίος ήχος, πιο πνιγηρός, πιο hardcore, με τα black περάσματα εκεί αλλά όχι κυρίαρχα. Και φυσικά, πάντα, βαθιά συναισθηματικά και οργισμένα, απεγνωσμένα. Μπαντάρα.
Για την πενηντάδα:
Summary
- Panopticon – Autumn Eternal
- Absconditus – Katavasis
- Katavasia – Sacrilegious Testament
- Firespawn – Shadow Realms
- Sleater-Kinney – No Cities To Love
- Viet Cong – Viet Cong
- Protomartyr – The Agent Intellect
- Tau Cross – Tau Cross
- Liturgy – The Ark Work
- Under The Church – Rabid Armaggedon
- Goatsnake – Black Age Blues
- Sulphur Aeon - Gateways to the Antisphere
- Outre - Ghost Chants
- Macabre Omen - Gods of War-At War
- Old Man’s Will - Hard Times-Troubled Man
- King Dude - Songs of Flesh and Blood-In the Key of Light
- Killing Joke – Pylon
- Terrible Feelings – Tremors
- Myrkur – M
- A Forest Of Stars – Beware The Sword You Cannot See
The nightmare continues:
Summary
-
Black Breath – Slaves Beyond Death
-
Envy – Atheist’s Cornea
-
Grave Pleasures – Dreamcrash
-
Iron Maiden – The Book Of Souls
-
Ad Nauseam - Nihil Quam Vacuitas Ordinatum Est
-
Visigoth – The Revenant King
-
Abigail Williams – The Accuser
-
Trial – Vessel
-
Lik – Mass Funeral Evocation
-
Era Of Fear / Πανδημία – split
-
Grave – Out Of Respect For The Dead
-
Year of the Goat - The Unspeakable
-
Luciferian Light Orchestra - Luciferian Light Orchestra
-
Marilyn Manson – The Pale Emperor
-
Amestigon - Thier
-
Perdition Temple – The Tempter’s Victorious
-
Kendrick Lamar – To Pimp A Butterfly
-
Nile – What Should Not Be Unearthed
-
Millencollin – True Brew
-
Strung Out – Transmission.Alpha.Delta
-
Spectral Lore – Gnosis
-
Crypt Sermon – Out Of The Garden
-
Dawn Ray’d – A Thorn, A Blight
-
Batushka – Liturgyia
-
Downfall Of Nur – Umbras De Barbagia
-
Myteri – Myteri
-
Gattaca – Gattaca
-
Daily Ritual – Daily Ritual
-
G.L.O.S.S. – demo
-
Birds In Row – Personal War
-
Cruciamentum – Charnell Passages
-
Clandestine Blaze - New Golgotha Rising
-
Dodsferd – Wastes Of Life
-
Praise The Flame – Manifest Rebellion
-
Crypt Sermon – Out Of The Garden
-
Archivist – Archivist
-
Metz – Metz II
-
Ghostbath – Moonlover (+εξώφυλλο χρονιάς)
-
Dead To A Dying World – Litany
-
Khemmis – Absolution
-
Sorcerer - In the Shadow of the Inverted Cross
-
Beach Slang – The Things We Do To Find People Who Feel Like Us
-
Leprous – The Congregation
-
Rolo Tomassi – Grievances
-
Sacral Rage – Illusions Of The Infinite Void