Let's Play II : 52 Χρονια Μουσικης σε 52 Εβδομαδες

2017

eden

and a bonus for my friend the spur:

nemanja



The Best of the Rest

(25 in total)


Tier B

  • Below - Upon a Pale Horse

Στην πιο δύσκολη χρονιά της ζωής μου, είχα ανάγκη περισσότερο από ποτέ μουσικές θεραπευτικά πένθιμες. Και δεν υπάρχει κάτι πιο κατάλληλο γι’ αυτόν τον σκοπό από το good ol’ doom metal. Την πιο doom λίστα μου μέχρι τώρα λοιπόν εγκαινιάζουν οι επιμελέστατοι αυτοί μαθητές των Candlemass, οι (εννοείται Σουηδοί κι αυτοί) Below, κερδίζοντας επάξια τη θέση τους χάρη στην εντυπωσιακή τους βελτίωση, στο Upon a Pale Horse, σε σχέση με το προ τριετίας Across the Dark River ντεμπούτο τους.

  • The Dreadnoughts - Foreign Skies

Like bosses επέστρεψαν μετά από 6 χρόνια οι αγαπημένοι μου Καναδοί folk punks - με το πιο φιλόδοξο άλμπουμ της καριέρας τους: Με αφορμή τα 100 χρόνια από το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, έναν φόρο τιμής στα εκατομμύρια θύματα (και δεν εννοούν μόνο τους νεκρούς των μαχών…) εκείνου του τετραετούς εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας, όσο και ψυχολογική μελέτη πάνω στους θύτες, εντός ή εκτός εισαγωγικών.

Σε ποιους και ποιους δηλαδή;

Στους εξαπατημένους φαντάρους που έτρεχαν στο μέτωπο βέβαιοι ότι μέσα σε λίγους μήνες θα γύριζαν σπίτια τους ένδοξοι νικητές. Στις γυναίκες που έμειναν πίσω. Στους πιτσιρικάδες που έχοντας ζήσει τον εφιάλτη περίμεναν με αγαλλίαση το οριστικό τέλος του πολέμου - όχι όμως όπως τους το περιέγραφαν στην αρχή - και στους άλλους που λίγο πριν τους εκτελέσουν ως “δειλούς” θυμούνταν ξένοιαστες μέρες στην παμπ τους back home. Στους στρατιώτες του Κάιζερ που γύρναγαν την πλάτη στην προοπτική της “θριαμβευτικής” επέλασης στο Παρίσι, προτιμώντας να ξεφαντώσουν στην Αμιέν πίνοντας και κάνοντας καμάκι σε Γαλλιδούλες. Στον μοιραίο δολοφόνο του δούκα Φερδινάνδου και τις εφιαλτικές τελευταίες του μέρες στο κελί του.

Όσο περισσότερη τσαχπινιά και χιούμορ βάζουν στις ιστορίες που διηγούνται, τόσο πιο σκληρά σε χτυπάνε αυτές…

  • Droid - Terrestrial Mutations

Καναδάς + ξεβαμμένα τζιν μπουφάν / αθλητικά παπούτσια + sci-fi θεματολογία = ??? …έλα τώρα, εύκολο είναι. Ναι, προφανώς και είναι τεχνικό / εγκεφαλικό thrash στα χνάρια των Voivod και Vektor. Και για την ακρίβεια: Αν θεωρείς ενδιαφέρουσες τις μουσικές προτάσεις των προαναφερθέντων, αλλά οι μεν Voivod σου φαίνονται “υπερβολικά μυστήριοι”, στους δε Vektor δεν μπορείς να χωνέψεις το black στοιχείο, α) ρίξε λίγο νερό στη μούρη να συνέλθεις, ΒΛΑΚΑ, και β) συγχαρητήρια - βρήκες το νέο αγαπημένο σου άλμπουμ.

  • Iron Griffin S/T

Αυτή η βδομάδα έχει κάμποση Φινλανδία, καθώς (έχω την αίσθηση) βρισκόμαστε στο επίκεντρο μιας άνθισης του ευρύτερα παραδοσιακού μέταλ ήχου εκεί - επιτέλους κάποιοι αφήσανε τις συμφωνίλες / γιουροπαουερίλες και είπαν να παίξουν κάτι σοβαρό. Βέβαια οι Iron Griffin ακόμα δεν έχουν εκτοξευτεί όπως θα κάνουν τα επόμενα χρόνια που πήραν για τραγουδίστρια την Maija, έναν ασχημομούρη έχουν στο μικρόφωνο προς το παρόν, αλλά δεν πειράζει, καθότι το επικό feeling στις συνθέσεις, μέσα από μια εντελώς lo-fi/vintage προσέγγιση, είναι ήδη εδώ.

  • Kawir - Εξιλασμός

Για τη διάδοχη κατάσταση στα δύο προηγούμενα φανταστικά τους άλμπουμ, που ασχολούνταν κυρίως με θεούς και ήρωες, οι Kawir είχαν μια λαμπρή ιδέα: Να φύγουν λίγο από Όλυμπο, Ηλύσια Πεδία κ.λπ. και να τραγουδήσουν για τους καταραμένους της ελληνικής μυθολογίας. Λυκάονας, Οιδίποδας, Τάνταλος, Θυέστης, Αγαμέμνονας, Ορέστης. Ονόματα που προκαλούσαν φόβο και οδύνη στους αρχαίους και εκλιπαρούσαν τους θεούς να μην τους επιφυλάξουν ανάλογα σκληρή μοίρα. Εξιλασμός όνομα και πράγμα. Και η μουσική στο κεκτημένο, πια, υψηλότατο στάνταρ των Kawir.

  • Leprous - Malina

Καμιά φορά όταν βάζω Leprous, ιδίως από εκείνη την περίοδο πάνω κάτω και μετά (όταν δηλαδή είχαν αρχίσει να κόβουν τον ομφάλιο λώρο με αυτό που συνήθως εννοούμε όταν λέμε “prog metal” και να υιοθετούν ουσιαστικά pop rock φόρμες), αναρωτιέμαι γιατί το ακούω αυτό εγώ. Ειλικρινά δεν είναι καθόλου του στυλ μου. Η απάντηση όμως δίνεται πάντα μέσα σε λίγα δεύτερα: Είναι αυτό το συναίσθημα που βγάζουν και δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ των μουσικών “φυλών” (…στο να τις διαλύει όλες), οι εύθραυστες μελωδίες τους, το ηχόχρωμα του Einar…

  • Lord Vigo - Blackborne Souls

Χωρίς να χάσουν πολύ καιρό μετά το ντεμπούτο τους, οι Γερμανοί doomsters Lord Vigo (διστάζω να τους πω “epic doomsters”, παρόλο που το μουσικό τους στίγμα είναι αυτό, γιατί μου βγάζουν κάτι ανάλαφρο και χαβαλεδιάρικο, που δεν συνηθίζεται στο είδος) κυκλοφορούν το δεύτερο άλμπουμ τους που είναι μάλλον ακόμα καλύτερο, δείχνοντας με ακόμα μεγαλύτερη σαφήνεια ότι δεν θα το κουνήσουν ρούπι από τις λίστες μου τα επόμενα χρόνια. Μεγαλειώδεις συνθέσεις, με πρωταγωνιστή τη φανταστική φωνή του Patrick “Adda” Palm (κι ας φαλτσάρει αβέρτα!).

  • Moonspell - 1755

Συμφωνώ με @nikosPL ότι σ’ αυτόν τον δίσκο οι αγαπημένοι Πορτογάλοι πήραν ρίσκο, για άλλο λόγο όμως: Όταν καταπιάνεσαι με κάτι τόσο μεγάλο (ενδεικτικά, ο διεθνής αντίκτυπος της καταστροφής της Λισαβόνας ήταν μεταξύ άλλων να ξεκινήσει ολόκληρη συζήτηση στο Παρίσι, στις τάξεις του Βολταίρου και άλλων του Γαλλικού Διαφωτισμού, περί εγγενώς δίκαιου ή άδικου Θεού και αν τελικά υπάρχει τέτοιος!) είναι πολύ εύκολο να το “χάσεις”. Οι Moonspell όμως δεν το 'χασαν. Είπαν αυτή την ιστορία με άψογο τρόπο. Και μεγαλούργησαν ξανά…

  • Mother of Millions - Sigma

Άλλος ένας εξαιρετικός δίσκος της εγχώριας progressive σκηνής, από ένα συγκρότημα που πραγματικά ελπίζω να καταδειχθεί σε βάθος χρόνου ότι δεν το έχει λυγίσει η τραγωδία. Το θέμα είναι βέβαια να αναπληρωθεί η απώλεια του Μάκη, ο οποίος με το μετρημένο αλλά υπέροχο παίξιμό του αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους που το Σίγμα ακούγεται τόσο συναισθηματικά πλούσιο μέσα στον ιδιαίτερο prog μινιμαλισμό του - με κρίσιμη παράμετρο σε αυτό, φυσικά, και τις παθιασμένες, γεμάτες ένταση ερμηνείες του Γιώργου Προκοπίου.

  • Ne Obliviscaris - Urn

Μπορεί και να κάνω λάθος, αλλά έχω την αίσθηση ότι μόλις πέντε χρόνια μετά τη δισκογραφική τους πρεμιέρα οι Ne Obliviscaris είχαν γίνει πια “yesterday’s news” για πολλούς, ακόμα και κάποιους που - δικαίως - είχαν προσκυνήσει τότε. Ίσως περίμεναν από τους Αυστραλούς εξέλιξη που τελικά δεν την είδαν; Εγώ πάλι λέω πως όταν μια μπάντα έχει τόσο χαρακτηριστικό ύφος, καλά κάνει και το διαφυλάσσει ως κόρη οφθαλμού. Συνδυασμός ακραίου αλλά μελωδικού ήχου με ταξιδιάρικες πινελιές από το βιολί - αυτό ακριβώς θέλω πάντα από τους Ne Obliviscaris.

  • The Obsessed - Sacred

Πιάνοντας να πρωτακούσω το comeback album των θρυλικών Obsessed είχα περισσότερο περιέργεια παρά ενθουσιασμό. Μετά από τόσα χρόνια (το μακρινό 1994 είχε βγει το The Church Within!), σε τι κατάσταση να βρίσκεται άραγε ο Wino; Το εναρκτήριο Sodden Jackal ήταν αποστομωτικό: Ρε συ αυτό παίζει να είναι το πιο heavy κομμάτι που έχει γράψει ποτέ! Αν είναι έτσι και ο υπόλοιπος δίσκος… Και ναι, ήταν. Σίγουρα μιλάμε για το πιο heavy album στην ιστορία των Obsessed, ένα βρώμικο ροκενρόλ όργιο από την αρχή μέχρι το τέλος.

  • Origin - Uparalleled Universe

Είναι πανεύκολο να απορριφθούν ελαφρά τη καρδία οι Origin ως τυπικοί εκπρόσωποι του μοντέρνου brutal death metal, του ανούσια τεχνικού και “άψυχου”. Όταν άλλωστε μπαίνεις (όπως εδώ στο Unparalleled Universe) με ένα ζντουπ μπλαστίδι και κιθαριστικές μπουρμπουλήθρες από πάνω, η ενστικτώδης αντίδραση είναι “άσε μας κουκλίτσα μου”, σωστά; Επιμένω όμως ότι πίσω από αυτές τις ατέλειωτες νότες, αν ακούσεις πιο προσεκτικά, κρύβονται πραγματικά θέματα και συναισθήματα. Και μια φοβερή sci-fi ατμόσφαιρα. Άλλο ένα διαμάντι στη δισκογραφία τους.

  • Portrait - Burn the World

Δεν χαμπαριάζουν οι Portrait ρε. Μπορεί το “κέντρο βάρους” στον NWOTHM χώρο να έχει αρχίσει να μετατοπίζεται σιγά σιγά προς αυτό το εκλεκτικό μείγμα παραδοσιακού ατσαλιού και ατμόσφαιρας post-punk/gothic rock (κάτι για το οποίο φυσικά έχουμε να ευχαριστήσουμε - ή να αναθεματίσουμε - τους In Solitude), αλλά οι Portrait επιμένουν να θυσιάζουν στον (flipside βέβαια στην πραγματικότητα) βωμό του King Diamond και των Mercyful Fate. Και καλά κάνουν. Αυτή η πηγή έχει ακόμα πολύ μαύρο νερό να δώσει, όπως δείχνει και το Burn the World.

  • Les Ramoneurs de Menhirs - Breizh Anok

Αν το Dans an Diaoul ήταν ο Αστερίξ ο Γαλάτης (πρωτόλειο, αλλά μες στην γκάβλα), το Amzer an Dispac’h ο Αγώνας των Αρχηγών (η δημιουργικότητα στο ζενίθ, ιδανική ισορροπία μεταξύ νεανικού ενθουσιασμού και των ήδη πιο σύνθετων ιδεών) και το Tan ar Bobl η Κατοικία των Θεών (ώριμο, σοφιστικέ, εισάγει νέες θεματικές καλαίσθητα), ε το Breizh Anok είναι το Ρόδο και Ξίφος: Χωρίς την ίδια φρεσκάδα, ανακυκλώνει παλιές ιδέες, αλλά ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει πλέον. Και στην τελική είναι Αστερίξ. Σόρι, Ramoneurs de Menhirs.

  • The Tossers - Smash the Windows

Το δόγμα επιβεβαιώνεται: “Είναι Tossers, είναι καλό”. Τι κι αν δεν είναι στα ίδια επίπεδα με το Emerald City και γενικά με τις καλύτερες δουλειές τους; Είναι η πιο θορυβώδης folk μπάντα στον κόσμο και για άλλη μια φορά δείχνουν γιατί. Με τα κλασικά τους πια ξεφαντώματα, και με ορισμένες κορυφαίες στιγμές, όπως οι διασκευάρες στα πασίγνωστα Danny Boy και The Foggy Dew, ή με τη συγκλονιστική ατμόσφαιρα του Resurrection Mary, βασισμένου σε άλλο ένα διαχρονικό ιρλανδικό άσμα, το The Wind that Shakes the Barley.

  • Wrathblade - God of the Deep Unleashed

Επιτέλους, το δεύτερο άλμπουμ μίας από τις πιο γνήσια επικές μπάντες της ελληνικής σκηνής (να δούμε τώρα πότε θα βγει το τρίτο…). Για άλλη μια φορά οι Wrathblade δεν χρειάζονται τεράστιες συνθέσεις για να δημιουργήσουν την απαιτούμενη ατμόσφαιρα: Σε αντίθεση με διάφορους Αμερικάνους και Δυτικοευρωπαίους γνωρίζουν καλά ότι το Έπος δεν βρίσκεται στις διάρκειες αλλά στα riffs, στις μελωδίες, στο feeling. Τραγούδια to-the-point, λοιπόν, που όμως τιμούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κληρονομιά των Manilla Road, Omen, Brocas Helm etc.


Tier A

  • Argus - From Fields of Fire

Κάποια συγκροτήματα δεν έχει σημασία πόσο συνεπή και ποιοτικά είναι, μια ζωή θα είναι στην απέξω, καταδικασμένα να πασχίζουν να φτάσουν έστω στα ρηχά πατώματα του underground (για breakthrough στο mainstream ούτε λόγος). Αδικία, αντίφαση ή παράσημο ακεραιότητας; Όποια κι αν είναι η απάντηση, οι Argus είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Το doom στην πιο επιθετική του εκδοχή ή το κλασικό metal στην πιο doom έκφρασή του, οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος, πάντως η μπαντάρα μέτριο δίσκο δεν γίνεται να βγάλει και το From Fields of Fire όχι μόνο δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά στα καλύτερά του διεκδικεί και τον τίτλο του κορυφαίου τους album ever.

  • Chevalier - A Call to Arms

Η φινλανδική true metal αντεπίθεση που λέγαμε. Και η πιο σκληροπυρηνική της έκφραση είναι μάλλον τούτοι δω οι Ιππότες (Σεβαλιέ, ναι ρε κωλόβλαχοι έτσι προφέρεται). Το πρίσμα υπό το οποίο μεταφράζουν το Ατσάλι που καλούνται να υπηρετήσουν είναι ένα πραγματικά ισοπεδωτικό speed metal, με επικολυρικές απολήξεις, την Emma Grönqvist να φτύνει μερικά από τα πιο αγέρωχα γυναικεία φωνητικά που έχουν ακουστεί ποτέ και έναν ήχο ακατέργαστο και σπηλαιώδη μέχρι εκεί που δεν πάει, κάτι που όμως με κάποιον τρόπο κολλάει γάντι στο στυλ της μπάντας. Από τους πιο ιδιαίτερους ήχους που υπάρχουν εδώ και χρόνια σ’ αυτόν τον χώρο.

  • Death the Leveller I

Λίγο ακόμα και δεν θα έβαζα ιρλανδική μπάντα στη λίστα, χοχο. Ευτυχώς ήρθαν οι Death the Leveller να σώσουν την κατάσταση. Στους περισσότερους αυτό το όνομα μάλλον δεν λέει κάτι, όλο και κάποιον όμως θα ιντριγκάρει το ότι ουσιαστικά πρόκειται για τη διάδοχη κατάσταση των σπουδαίων Mael Mórdha, ενός από τα κορυφαία μέταλ συγκροτήματα του 21ου αιώνα. Αναμενόμενα doom λοιπόν η κατεύθυνση και των DtL, εν προκειμένω όμως χωρίς το έντονο celtic folk άρωμα των Mael Mórdha: Σ’ αυτούς εδώ η προσέγγιση είναι πολύ πιο απογυμνωμένη - διατηρώντας όμως το ίδιο χάρισμα στο χτίσιμο ατμόσφαιρας και έντασης, με αποτέλεσμα ένα από τα πιο ιδιαίτερα doom των τελευταίων πολλών χρόνων.

  • Doomocracy - Visions & Creatures of Imagination

Δεύτερο τρομερό άλμπουμ απ’ αυτούς τους άξιους εκπροσώπους της Κρήτης (ας πούμε και της Ελλάδας αν επιμένετε) στο λατρεμένο πεδίο του epic doom metal. Όλα τα στοιχεία που έκαναν το The End is Written ξεχωριστό επανεμφανίζονται σε όλο τους το μεγαλείο και στο Visions… και πρώτα και κύρια, φυσικά, αυτή η ιδιαίτερη άποψη της μπάντας πάνω στο επικό doom, χρησιμοποιώντας ως βασική πηγή έμπνευσης όχι τους Candlemass, όπως συμβαίνει 9 στις 10 (ή μάλλον 99 στις 100), αλλά τους Solitude Aeturnus. Όλα τα λεφτά, ξανά, εκτός από τσι ριφάρες, η εξωπραγματική φωνάρα του Μιχαλιού του Σταυρακάκη, που θα ήταν περήφανος γι’ αυτόν ακόμα και ο Robert ο Lowe. Χίλια μπράβο μπρε κοπέλια.

  • Need - Hegaiamas: A Song for Freedom

Fates Warning-meets-Nevermore-meets-Savatage-meets-ρεμπέτικο - και να ήθελα να αντισταθώ στη μουσική των Need, σε τούτη δω την ώριμη συνθετικά και ενορχηστρωτικά περίοδό τους, σιγά μην τα κατάφερνα. Πελώριο το θέμα με το οποίο καταπιάνονται (και) αυτή τη φορά, χλωμό δε να υπάρξει ποτέ συμφωνία για το αληθινό περιεχόμενο της λευτεριάς (δείγμα ελευθερίας ή ανελευθερίας να 'ναι αυτό άραγε;), η ποιητική προσέγγιση των Need όμως δεν προϋποθέτει φιλοσοφική σύγκλιση - μόνο ένα ζευγάρι αυτιά… Να βιώσεις την Αναθύμηση, να ξορκίσεις τον Θεριάνθρωπο, να περάσεις όλα τα στάδια μέχρι τη στιγμή της κλιμάκωσης: Η Γαία μας. 22 λεπτά ευτυχίας, 27 αν μετρήσετε - που πρέπει - και το προηγηθέν Γιώτα, με την υπέροχη στιχομυθία δύο υπέροχων ηθοποιών, πατέρα και κόρης, του Αλέξανδρου και της Ζωής Μυλωνά. Η ζωή σε μι ελάσσονα…

  • Obituary S/T

Δεν ξέρω αν μπορώ να το δικαιολογήσω, αλλά την είχα μια αίσθηση ότι οι Obituary μας χρωστάγανε άλλο ένα, τουλάχιστον, σπουδαίο άλμπουμ. Για χρόνια οι δουλειές τους - της reunion εποχής - ήταν το λιγότερο αξιοπρεπείς, στο γνωστό τους ύφος που τιμά τη Frost-ική κληρονομιά παντρεύοντάς τη με το προσωπικό τους στίγμα, σπουδαίες όμως δεν τις έλεγες. Για να βρούμε την τελευταία τέτοια έπρεπε να γυρίσουμε στα μακρινά 90s. Η αναμονή όμως έλαβε τέλος το 2017. Obituary. Πολλοί λένε ότι κάθε μπάντα που σέβεται τον εαυτό της οφείλει να βγάλει ένα ομώνυμο άλμπουμ, αν όμως δεν φροντίσει να το κάνει νωρίς αλλά αργότερα, it’d better be special. Ε, αυτό ήταν (είναι). In the Tardy bros (and the other dudes) we trust…

  • Pagan Altar - The Room of Shadows

Το μεταθανάτιο κύκνειο άσμα του Terry Jones δεν θα μπορούσε να μην είναι ένα συγκινητικό από κάθε άποψη άλμπουμ. Δεν βοηθάει άλλωστε την κατάσταση (με εκείνα τα ζουμιά εννοώ) ο επίλογός του, με τον αυτο-επικήδειο του εμβληματικού frontman των Pagan Altar. Και το εντυπωσιακό είναι ότι δεν χρειάζεται καν να φτάσουμε μέχρι εκεί. Και χωρίς αυτή την ισοπεδωτική στιγμή το Room of Shadows πάλι έπος θα ήταν. (Ελαφρώς) λιγότερο λυρικό και πιο σκοτεινό από το αξεπέραστο Mythical & Magical, αλλά εξίσου σκληρό, μερακλίδικο, ευθυτενές που θα ‘λεγε μια ψυχή, με τον υιό Jones να τιμά ιδανικά τη μνήμη του πατέρα του, με τις ριφάρες του και τις υπέροχες μελωδίες του. Μακάρι να μην αποδειχθεί και γι’ αυτόν κύκνειο άσμα.

  • Procession - Doom Decimation

Κοινός παρονομαστής για πολλούς doom κολοσσούς το 2017 ήταν ότι κυκλοφόρησαν φανταστικούς δίσκους …και μετά για όλα τα υπόλοιπα χρόνια μέχρι σήμερα “σίγησαν”. Τι παιχνίδια μου παίζει το σύμπαν; Doom giveth - Doom taketh away? Ελπίζω να μην πρόκειται για τέλος εποχής στην αγαπημένη μου μουσική και να έχουμε κάμποσες επιστροφές στο μέλλον, μία εκ των οποίων, fingers crossed, για τους Χιλιανούς Procession που με το Doom Decimation μπορεί να μην ξεπέρασαν το τεράστιο To Reap Heavens Apart αλλά τουλάχιστον το πλησίασαν, καταθέτοντας άλλο ένα άψογο δημιούργημα (…αν εξαιρέσεις το εξώφυλλο) με μουσική ισόποσα θρηνητική και πολεμική - όπως ακριβώς πρέπει να είναι το επικό doom.

  • Sorcerer - The Crowning of the Fire King

Και ο κύκλος της 2017 doom εποποιίας κλείνει κάπου εδώ, με τη νέα δισκάρα των Σουηδών Sorcerer. Η σκηνή είχε υποκλιθεί μπροστά τους για το καταπληκτικό In the Shadow of the Inverted Cross δύο χρόνια πριν, ο πήχης είχε μπει ψηλά, πολύ ψηλά, η γκρουπάρα όμως μας σόκαρε (ξεπερνώντας τον) στο The Crowning of the Fire King. Ναι, είναι μάλλον ακόμα καλύτερο, στο χαρακτηριστικό λατρεμένο ύφος τους φυσικά, κάπου μεταξύ Candlemass και Solstice - θρηνωδία και παιάνας μαζί, ο μοναχός της νήσου Αϊόνα χέρι - χέρι με τον Βίκινγκ που τον θερίζει. Όλα τραγουδισμένα από τη μόνη φωνή που θα μπορούσε να το κάνει (τόσο τέλεια), αυτή του Anders Engberg, με στυλ ροκάδικο και δυσοίωνο μαζί. Επικοντουμεταλικός θρίαμβος.



The Top 5


NUMBER FIVE

.............

5. emerald

Στη λογική “πες - πες, κάτι θα μείνει”, πάμε άλλη μια ανακεφαλαίωση: Το Down TownIron on Iron όπως επανακυκλοφόρησε) των Emerald είναι ο καλύτερος δίσκος στην Ιστορία του ολλανδικού heavy metal (και χωρίς να λείπει ο ανταγωνισμός, βλ. π.χ. Martyr και Defender), ένας ηχητικός χείμαρρος που αντικατόπτριζε το πνεύμα της εποχής του (1985) και παράλληλα συνόψιζε ό,τι είχε γίνει μέχρι τότε στον μεταλλικό ήχο. Αυτός ο για χρόνια μοναδικός δίσκος των Emerald απέκτησε (και δικαιολογημένα) τέτοια φήμη στους underground κύκλους που σε ένα παλιό Up the Hammers έγινε ο-κακός-χαμός όταν βγήκαν στη σκηνή. Τους έμαθα και τους αγάπησα κι εγώ, αλλά το τελευταίο που περίμενα ήταν να βγάλουν νέο άλμπουμ κάποια στιγμή.

Μέχρι που συνέβη, και το όνομα αυτού Voice for the Silent.

Το βασικό χαρακτηριστικό (και) αυτού του δίσκου είναι εκείνο που χωρίζει όσους έρχονται σε επαφή με τη μουσική των Emerald σε οπαδούς και κακόγουστους: Η χαρακτηριστική ψηλή φωνή του Bert Kivits, μια non-stop σειρήνα που σου τρυπάει τα αυτιά. Βέβαια αυτό είναι το heavy metal ε, σόρι κιόλας. Αν αυτή η μουσική έχει - από τις εποχές του πρωτόλειου hard rock ακόμα - ένα σήμα κατατεθέν, είναι ότι γυρνάει την πλάτη στις flat/μεσαίες ηχητικές καταστάσεις με τις οποίες νιώθουν άνετα οι normies και τιμά άφοβα τις “ακραίες” περιοχές του φάσματος των συχνοτήτων: Χαμηλά τα όργανα, με βαριές κιθάρες, και ψηλά οι φωνές. Και αυτή τη διαλεκτική ενότητα - πεμπτουσία του ατσαλιού οι Emerald την αποθεώνουν ξανά και ξανά, με πλήθος κομματάρες γεμάτες ένταση και μελωδικότητα.

Από τους αγαπημένους μου classic metal δίσκους της τελευταίας δεκαετίας.


NUMBER FOUR

.............

4. power trip

Δεν ξέρω αν οι Power Trip θα καταφέρουν ποτέ να ηχογραφήσουν τρίτο δίσκο - επιθυμία την οποία έχουν εκφράσει - με καινούργιο τραγουδιστή στη θέση του αδικοχαμένου Riley Gale, ενός από τα δεκάδες χιλιάδες θύματα της επιδημίας θανάτων από οπιοειδή η οποία θερίζει τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Υποψιάζομαι όμως ότι δεν θα ήθελα να δω να συμβαίνει κάτι τέτοιο, όσα δολοφονικά riffs κι αν έχουν στα συρτάρια τους όπως λένε - και τους πιστεύω. Καλύτερα, για μένα, να το διαλύσουν. Όχι (μόνο) για συναισθηματικούς λόγους, αλλά και γιατί είμαι της γνώμης ότι αυτό που μέχρι τώρα έχει κάνει τους Power Trip να απέχουν παρασάγγας από τον σωρό των re-thrash συγκροτημάτων της τελευταίας 20ετίας δεν είναι μόνο τα riffs αυτά καθαυτά, αλλά αυτή η μαγική χημεία τους ως συγκροτήματος, συστατικό στοιχείο της οποίας ήταν και το ερμηνευτικό στυλ του Riley.

Και αυτό αναδεικνύεται και στον δεύτερο και - ελπίζω - τελευταίο τους δίσκο, το Nightmare Logic.

Έναν αληθινό πανζουρλισμό ακραίας μουσικής, με thrash τεχνοτροπία και hardcore punk λογική, που σε μια σπάνια post-1990 στιγμή στην Ιστορία του είδους καταφέρνει να γράψει 10/10 σε όλους μα όλους τους τομείς. Slayer-ική υπερηχητική μανία, Exodus-ικό groove, σφιχτό παίξιμο, τεχνικό αλλά ποτέ σε επίπεδα επιδειξιομανίας, τρελαμένα/τσαμπουκαλεμένα φωνητικά, ήχος ευκρινής και γεμάτος αλλά μακριά από κάθε υπόνοια πλαστικούρας, ατμοσφαιρικότητα the thrash way, χωρίς φιοριτούρες, attitude να φαν κι οι κότες. Τελειότητα παντού. Όπως έλεγα και τον προηγούμενο μήνα, με αφορμή το Manifest Decimation, κάποια συγκροτήματα απλά το έχουν στο αίμα τους και καταστρέφουν τα πάντα στο διάβα τους χωρίς πολλά - πολλά.

RIP Riley Gale (1986 - 2020).


NUMBER THREE

.............

3. converge

The delusions of control / Are rotting the root of the tree / It’s the fear that keeps you there / And it’s mine that sets me free.

Ο τελευταίος δίσκος των Converge που έχω πραγματικά απολαύσει μέχρι σήμερα είναι το The Dusk in Us. Σόρι αλλά έτσι είναι - φαντάζομαι ότι κάποια στιγμή θα με πιάσει και το Bloodmoon, απλά δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα. Εδώ είμαστε λοιπόν, μία από τις κορυφαίες ακραίες μπάντες όλων των εποχών κάνει ό,τι έκανε και σε όλη την προηγούμενη σχεδόν 30ετή της πορεία: Κάνει το 99% των συγκροτημάτων που θεωρούνται ακραία να ακούγονται σαν επιλογές του Rock FM.

Το δύσκολο, όπως πάντα, είναι να αποτυπώσω σε λέξεις τα συναισθήματα που προκαλεί η ακρόαση ενός κλασικού δίσκου των Converge (και αυτός εδώ τέτοιος είναι, ναι, φυσικά). Θα μπορούσα ίσως να μετρήσω την αύξηση των παλμών όταν παίζουν τα καταστροφικά A Single Tear, Eye of the Quarrel, Under Duress, Arkhipov Calm (φόρος τιμής σε έναν μεγάλο Ήρωα της Ειρήνης, btw) ή να προσπαθήσω να ακούσω το συνταρακτικό ομότιτλο κομμάτι χωρίς να κρατάω την αναπνοή μου, αλλά δεν νομίζω ότι θα είχε νόημα. Τόσους μήνες δεν έχω καταφέρει ούτε μία φορά να εκφράσω επαρκώς το μέγεθος της έντασης, της παράνοιας, της συναισθηματικής φόρτισης που χαρακτηρίζουν τη μουσική τους, δεν έχω αυταπάτες ότι θα το πετύχω τώρα. Γι’ αυτό επιλέγω συνειδητά να δώσω τον λόγο στους ίδιους.

Our denial it speaks in tongues, there’s monsters among us / I ask from within my heart, where did our failures start / If we must imagine ourselves as someone, somewhere else / And what does the future hold, if we’re running low on health and hope / Our denial it speaks in tongues, there’s monsters among us.

Dusk lives within us, darkness won’t give up
Dusk in us.


NUMBER TWO

.............

2. legionnaire

Δεν ξέρω αν το θυμάται ο φίλος @martian, αλλά μια φορά πριν κάτι χρόνια έξω από το Κύτταρο (ποιο λάιβ να ήτανε τώρα, ο θεός κι η ψυχή μου) είχαμε μια έντονη διαφωνία περί σύγχρονου επικού μέταλ, γιατί δεν δίστασα να του ξεφουρνίσω ότι θεωρούσα τους Eternal Champion “υπερτιμημένους”. “Κάτσε ρε μαλάκα, δηλαδή από εποχές πρώτου Atlantean Kodex και μετά μπορείς εσύ να μου πεις κάποιο epic συγκρότημα καλύτερο από τους Eternal Champion;”, με ρώτησε, με ένα βλέμμα που ήταν σαν να έλεγε “πρόσεχε τι θα πεις κερατά γιατί σε τεμάχισα”.

“Βεβαίως”, του απαντάω, “τους Φινλανδούς τους Legionnaire τους ξέρεις;”. Και περίμενα να δεχτώ την οργή του. Η αντίδρασή του όμως ήταν τουλάχιστον ήπια. “Α, μάλιστα. Ναι, ΟΚ, το ακούω”, μου κάνει, κουνώντας το κεφάλι επιδοκιμαστικά.

Γενικά είναι δύσκολο να περιγράψω πόσο με πωρώνουν οι Λιζιονέρ (ναι ρε κωλόβλαχοι έτσι προφέρεται) στο Dawn of Genesis, τον μοναδικό τους full-length δίσκο (έχουν βέβαια και κάτι ψιλά γύρω - γύρω, θα τα πούμε και την άλλη βδομάδα) ενώ πραγματικά ελπίζω ολόψυχα να βγάλουν και κάτι άλλο κάποτε, γιατί την τελευταία φορά που τσέκαρα ήταν ανενεργοί. Θα είναι πραγματική τραγωδία για τον true metal χώρο αν έχει χαθεί αυτό το συγκρότημα, όσο υπερβολικό κι αν ακούγεται. Η προσέγγισή τους στην ατσάλινη επικούρα είναι καθαρά speed metal κατεύθυνσης, χωρίς φυσικά να λείπουν οι mid-tempo στιγμές - γενικά πάντως το vibe που βγαίνει από όλα ανεξαιρέτως τα κομμάτια είναι ένα “πουτάνα-όλα”, με ελάχιστες πιο αργόσυρτες στιγμές (οπότε όσοι θέλετε πολύ doom στο epic σας - και γενικά κι εγώ μαζί σας βέβαια - ψάξτε αλλού). Το θέμα είναι ότι μόνο με εκρηκτικότητα δεν πας πουθενά σ’ αυτό το στυλ μουσικής, οι λάτρεις του, θεωρώ, το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό. Το Α και το Ω είναι τα riffs και το feeling. “Χε, εδώ είμαστε”, κάνουν οι Legionnaire τρίβοντας τα χέρια και βάζουν μπροστά κάτι που δεν μπορεί να ονομαστεί αλλιώς παρά μόνο ως μια επίδειξη pure metal riffage δύναμης. Είναι συγκλονιστικό αυτό που συμβαίνει στο Dawn of Genesis, κάθε ένα από τα 8 κομμάτια του περιλαμβάνει και τουλάχιστον ένα riff Κ Ο Λ Ο Σ Σ Ι Α Ι Ο, που αν είχε γράψει οποιαδήποτε άλλη μπάντα έστω ένα απ’ αυτά θα συζητιόταν στους true κύκλους για μήνες και χρόνια. Είναι αδιανόητη η έμπνευσή τους. And they wrap it up με κλασικές Maiden-ικές δισολίες (που όμως, λόγω και του ήχου, παραπέμπουν περισσότερο στην πρώιμη εποχή τους, όταν ακόμα ήταν απλά μια μεγάλη ελπίδα από το NWOBHM) και ένα feeling - καρφί Brocas Helm, Omen etc. Είναι τόσο μεγαλειώδης κιθαριστικά αυτός ο δίσκος που ακόμα και το γεγονός ότι ο τραγουδιστής τους δεν είναι κάτι τρομερό, εμένα τουλάχιστον, δεν με ενοχλεί καθόλου.

Οπότε, ναι. Αυτός είναι ο δίσκος με τα riffs της χρονιάς για μένα. Hands down.


NUMBER ONE

.............

1. aherusia

Ο προμηθεϊκός μύθος αποτελεί διαχρονικά αγαπημένο θέμα των μεταλλάδων. Για ευνόητους λόγους. Ανυπακοή στη θεϊκή εξουσία (ως παραβολή για την ανυπακοή στην εξουσία γενικώς), αψήφηση του κινδύνου της τιμωρίας προκειμένου να φανείς χρήσιμος στην Ομάδα και να παρέχεις στα μέλη της τα εργαλεία που χρειάζονταν ώστε να σπάσουν τα δεσμά των περιορισμένων υλικών όρων διαβίωσης και να ορθωθούν ως δυνατοί, αυτόνομοι άνθρωποι (έτσι “πιάνεις” και το Εμείς και το Εγώ, που η μεταξύ τους διαλεκτική χαρακτηρίζει - όχι χωρίς αντιφάσεις ομολογουμένως - το heavy metal σε φιλοσοφικό επίπεδο από καταβολής του), στωική αντοχή στον πόνο του μαρτυρίου και δι’ αυτής καταγγελία / αποκάλυψη της σκληρότητας των Ισχυρών, ηρωική λύτρωση. Όλα τους πολύ δυνατά σε σημειολογικό και όχι μόνο επίπεδο μοτίβα, που αν μη τι άλλο ταιριάζουν με την ιδιοσυγκρασία αυτής της μουσικής.

Κατά τη γνώμη μου, όμως, καμία μπάντα δεν διηγήθηκε ποτέ αυτή την ιστορία τόσο τέλεια όσο το έκαναν οι δικοί μας Aherusia με τον τρίτο δίσκο τους, Prometheus: Seven Principles On How To Be Invincible.

Σε ένα παλιό Satan Upon New Long Fest είχα πιάσει κουβέντα με τον τραγουδιστή της μπάντας μετά την εμφάνισή της και του είχα εκφράσει την εκτίμησή μου προς τη μουσική τους (δεν θυμάμαι αν ήταν πριν ή μετά την κυκλοφορία του δεύτερου δίσκου τους, πάντως σίγουρα είχαν ακόμα ως μόνιμο μέλος τον λυράρη Αντώνη Χουρδάκη). Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι του είχα πει κάτι σε στυλ “θεωρώ ότι είναι πολύ ιδιαίτερο αυτό που κάνετε, black metal σε συνδυασμό με κρητική μουσική”. Η αντίδρασή του ήταν ευγενική αλλά και λίγο μαγκωμένη, μου είπε κάτι σαν “σ’ ευχαριστώ, αν και δεν προσπαθούμε να παίξουμε black με στοιχεία κρητικής μουσικής ειδικά, αλλά παραδοσιακής ελληνικής μουσικής γενικά”. Στην πραγματικότητα είχαμε δίκιο και οι δύο: Εγώ άκουγα αυτό που μέχρι τότε ήταν όντως το στίγμα της μπάντας, η ίδια η μπάντα δεν ήθελε να περιοριστεί εκεί. Και αφού μετά το δεύτερο άλμπουμ βεβαιώθηκαν ότι είχαν πάει αυτό το “μπλακμέταλ κοντυλιές” στυλ στα άκρα του, αποφάσισαν να επιχειρήσουν τη γενναία επέκταση: Να δημιουργήσουν έναν δίσκο που θα περιέκλειε μέσα του ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος ήχων και χρωμάτων της ελληνικής μουσικής. Ηπειρώτικα μοιρολόγια, βυζαντινοί ύμνοι (επανανοηματοδοτώντας σε ιδεολογικό επίπεδο - πάντα μ’ άρεσε αυτή η ατάκα των αναρχικών και πολύ χαίρομαι που βρήκα την ευκαιρία να τη χρησιμοποιήσω), ποντιακοί, θρακιώτικοι και κρητικοί πολεμικοί χοροί, ζεϊμπέκικα και πολλά άλλα, πάντα σε metal πλαίσιο. Για να αποδώσουν δικαιοσύνη σε ένα τέτοιο εγχείρημα, φυσικά, έπρεπε να επιστρατεύσουν όλη τους την έμπνευση. Και το έκαναν. Κάθε κομμάτι είναι θαρρείς ένας ολόκληρος κόσμος, γεμάτος riffs και μελωδίες που πλησιάζουν αυτό που λέμε Επικό όσο πιο κοντά γίνεται, σ’ αυτό το ιδιαίτερο, ολόδικό τους στυλ βέβαια.

Όλα αυτά τα στοιχεία καθιστούν τον Προμηθέα των Aherusia έναν από τους αγαπημένους μου δίσκους ελληνικού metal ever. Για την ακρίβεια, νομίζω ότι το τοποθετώ στο προσωπικό μου #2, πίσω μόνο από το Deus Diabolus Inversus των Horrified. Ναι, τόσο πολύ μ’ αρέσει.



Εξώφυλλο της χρονιάς

Τόσο απλό, τόσο επιβλητικό, τόσο πωρωτικό. Κάντε χώρο, περνάνε οι Obituary.

obituary

37 Likes

2017

  • It is what it is, I’ll find my way…
  • Forever falling on black days

#25-21

Summary

##25

Sons Of Apollo - Psychotic Symphony
εικόνα

Μια μάλλον μέτρια αρχή για τα δεδομένα των κυβικών που κουβαλάνε τα μέλη της μπάντας, αλλά και μόνο που ο Mike αποφασίζει να μπει ξαναμπεί σε progressive metal λημέρια είναι αρκετό για να βρει μια θέση εδώ.

#24

Mastodon - Cold Dark Place
εικόνα

Αν δεν ήταν EP ίσως να ήταν αρκετά πιο ψηλά, καθότι το ψυχικό φορτίο που φέρνει αυτό το θεοσκότεινο έργο των Mastodon είχε εξαρχής και διατηρεί πολύ μεγάλο αντίκτυπο μέσα μου.

#23

Ray Wilson - Makes Me Think Of Home
εικόνα

Όσοι δεν ξέρουν τον Ray Wilson (είτε από τους Stiltskin, είτε από το πέρασμά του από τους Genesis) αξίζει τον κόπο να ψάξουν την πολύ πλούσια προσωπική του δισκογραφία. Εδώ σε μια από τις καλύτερες στιγμές της.

#22

Art Of Anarchy - The Madness
εικόνα

Με τον Scott Weiland να έχει αποχωρήσει από τον μάταιο τούτο κόσμο, οι Art Of Anarchy επιχειρούν να κάνουν την καλλιτεχνική ανάσταση του Scott Stapp και αποδεικνύουν ότι το μόνο που χρειάζεται εν τέλει είναι ένα καλό συνθετικό πλαίσιο.

#21

Big Big Train – Grimspound
εικόνα

Άλλη μια τυποποιημένα εξαιρετική (και εξαιρετικά τυποποιημένη) κυκλοφορία ποιοτικού progressive rock από τους Big Big Train, για τους ηλικιωμένους ακροατές του.


Summary

#20-16

#20
As Lions - Selfish Age
εικόνα

Ο υιός Dickinson βαδίζει σε modern metal μονοπάτια και αξίζει πολύ περισσότερα από εύκολα/απαξιωτικά σχόλια για το γεγονός ότι είναι γιός του πατέρα του.

#19

Sepultura - Machine Messiah
εικόνα

Η καλύτερη δουλειά των Seps με τον Derrick Green, μαζί με το “Dante XXI”. Όλοι οι πειραματισμοί, ακόμα και τα prog elements, δουλεύουν φανταστικά.

#18

Horisont - About Time
εικόνα

Δεύτερη σερί (ή μήπως τρίτη) από τους Horisont. Παλιακό hard rock να το ευχαριστιέσαι…

#17

Nothing More - The Stories We Tell Ourselves
εικόνα

Κομπρεσαρισμένο μεν, super ενεργητικό και κοινωνικά προβληματισμένο με αρκετά επιτυχημένο τρόπο δε, το modern heavy rock των Nothing More είναι κρίμα που περνάει τόσο απαρατήρητο στη χώρα μας. Και τραγούδια σαν το “Fade In / Fade Out” είναι σπάνια.

#16

Steven Wilson - To The Bone
εικόνα

Μετά από ένα σερί αριστουργημάτων, το “To The Bone” μπορεί να μοιάζει ως κι απογοητευτικό, αλλά είναι απλά… διαφορετικό. Το μόνο λάθος του Steven είναι πως πασχίζει λίγο περισσότερο από όσο χρειάζεται να αποδείξει πόσο ελεύθερο καλλιτεχνικό και δημιουργικό πνεύμα είναι, φτάνοντας ως το cringe (“Permanating”). Αλλά πόσοι γράφουν ένα “Refuge” ή ένα “Pariah”; Σωστά, ελάχιστοι… ή και κανείς.


#15-11

Summary

#15

Ayreon - The Source
εικόνα

Back to form για τον Ajren, με ένα από τα καλύτερα casts που είχε ποτέ σε τραγουδιστές και επιστρέφοντας όσο πιο κοντά γίνεται στον πυρήνα των στοιχείων που έκαναν τους Ayreon τόσο αγαπητούς και δημοφιλείς. Κοινώς, δεν πήρε κανένα ρίσκο κι αυτό του βγήκε…

#14

Stone Sour Hydrograd
εικόνα

“If there’s a heaven on the other side, you’d better wish I don’t come through”. Δισκάρα και τίποτα λιγότερο από την παρέα του Corey. Μετά το πρώτο “House”, το καλύτερο Stone Sour μαζί με το “Come What(ever) May”.

#13

Power Trip - Nightmare Logic
εικόνα

Δυστυχώς, δεν μπορώ να αντιμετωπίσω αυτό το άλμπουμ χωρίς να σκέφτομαι την απώλεια του Riley. Θα πω απλώς ότι που και που το metal χρειάζεται δίσκους σαν αυτόν εδώ, για να το επαναφέρουν στη σωστή του βάση.

#12

Soen Lykaia
εικόνα

Το άλμπουμ με το οποίο οι Soen άλλαξαν επίπεδο και δεν ξανακοίταξαν πίσω. Με περισσότερο δική τους ταυτότητα και πολύ καλύτερα τραγούδια ξεκίνησαν ένα εξαιρετικό σερί που κρατάει ως σήμερα.

#11

Foo Fighters - Concrete And Gold
εικόνα

Πείτε μου άλλη μπάντα που γράφει τραγούδια σαν το “Sky Is A Neighborhood”, που γυρνάει βίντεο σαν του “Run”, που αναδεικνύει κάθε φορά έναν διαφορετικό παραγωγό, που πηγαίνει τόσο άνετα από το “Dirty Water” στο “Sunday Rain”. Εγώ δεν έχω άλλη μπάντα σαν τους Foo.


#10-6

Summary

#10
Lunatic Soul Fractured
εικόνα

Ο Mariusz έχοντας χάσει τον Piotr και τον πατέρα του (και με το μέλλον των Riverside αβέβαιο) επιλέγει τους Lunatic Soul ως το όχημα για να μιλήσει για όσα τον βαραίνουν. Νιώθεις το άγχος στο “Blood On The Tightrope”, νιώθεις τη στεναχώρια στο “Anymore” κοκ. Κυρίως, όμως, φτάνεις στο μουσικό απόγειο των 12 λεπτών του “A Thousand Shards Of Heaven”, ενός από τα καλύτερα τραγούδια που έχει γράψει ποτέ. Και εν τέλει έχεις, μάλλον, το καλύτερο άλμπουμ των Lunatic Soul.

#9
Trivium - The Sin And The Sentence
εικόνα

Ο Matt Heafy είναι ένας ήρωας για το heavy metal και αυτό εδώ είναι μια ατελείωτη καβλωτική metal δισκάρα, ό,τι υποείδος του κι αν αρέσει σε κάποιον.

#8

Caligula’s Horse - In Contact
εικόνα

Δεν υπάρχουν «κακοί» Caligula’s Horse. Δεν υπάρχουν «μέτριοι» Caligula’s Horse. Αλλά εδώ πάνε ένα level πάνω στα πάντα (παραγωγή, συνθέσεις, ερμηνείες, συνοχή). Το progressive metal μόλις απέκτησε νέους ήρωες.

#7

Leprous Malina
εικόνα

Μπορώ ανά εβδομάδα να διαφωνώ με τον εαυτό μου για το πιο είναι το καλύτερο (δηλαδή το αγαπημένο μου) άλμπουμ των Leprous. Το “Malina” είναι ένα εκ των υποψηφίων για αυτό τον τίτλο.

#6

The Night Flight Orchestra - Amber Galactic
εικόνα

Το αεροσκάφος απογειώθηκε και το πάρτι ξεκίνησε. Με τραγούδια σαν το “Midnight Flyer”, το “Star Of Rio” και κυρίως τα “Gemini” και “Domino” δεν γίνεται να μην περάσεις καλά με αυτό το άλμπουμ.


#5

Mother Of Millions Sigma
εικόνα

Η δουλειά που έκανε τους περισσότερους από εμάς να αγαπήσουμε τους Mother Of Millions. Σύγχρονο, διαφορετικό, φορτισμένο prog, με πραγματικά καλά τραγούδια. Υπέροχες μουσικές από καταπληκτικούς τύπους.


#4

Mastodon - Emperor Of Sand
εικόνα

Είναι η τόσο έξυπνα στημένες αλληγορίες. Είναι αυτά τα γαμημένα ατελείωτα τέλεια riff που γράφουν κάθε φορά. Είναι η τόσο καλή δουλειά που έχει γίνει στις φωνητικές μελωδίες. Είναι αυτό το συναίσθημα κάθε φορά που αβίαστα τραγουδάς μαζί με τον Hinds «They say I ain t bad , I m the best that I had » στο υπέρτατο “Jaguar God”. Είναι οι Μαστοντονάρες γαμώτο. Τι μπάντα είναι αυτή.


#3

Threshold - Legends Of The Shires
εικόνα

Ποιος θα περίμενε να πιάσουν τέτοια κορυφή οι Threshold, και δη με ένα διπλό (και διπλό νοηματικά) άλμπουμ, το οποίο μάλιστα συνοδεύεται από την επιστροφή του Glynn Morgan, ο οποίος παίζει να είχε να τραγουδήσει 30 χρόνια! Κανείς μάλλον! Αλλά το “Legends Of The Shire” είναι ένα progressive metal αριστούργημα, από όποια πλευρά κι αν το πιάσεις.


#2

Pain Of Salvation - In The Passing Light Of Day
εικόνα

Η μακρά περίοδος στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου που έφτασε σε ένα πολύ επικίνδυνο στάδιο οδηγεί τον Daniel σε μια ολική αναθεώρηση των πραγμάτων γύρω του και σε αλλαγή στάσης ζωής. Ταυτόχρονα, αποτελεί το καύσιμο της δημιουργίας του “In The Passing Light Of Day”, της ηχητικής επιστροφής των PoS στην metal βάση τους.

Σε συνθετικό επίπεδο, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ο Daniel βρήκε έναν wingman στο πρόσωπο του Ισλανδού Ragnar Zolber, ο οποίος βάζει κι αυτός το σημαντικό λιθαράκι του στο άλμπουμ (και ερμηνευτικά) και βοηθάει να ανέβει ένα επίπεδο. Αλλά αυτό δεν πήγε και τόσο καλά, εν τέλει.

Πολλά ακόμα μπορούν να ειπωθούν για τις συνθήκες δημιουργίας του και όσα διαμόρφωσαν το “ITPLOD”. Και πάλι, τίποτα δεν μπορεί να περιγράψει την ένταση που διατρέχει όλο το άλμπουμ, την συναισθηματική φόρτιση και την αγωνία που περνάνε μέσα από τις υπέροχες ερμηνευτικές ικανότητες του Gildenlow.

Άλμπουμ σαν αυτό αποτελούν κατάθεση ψυχής και δεν γράφονται κατά παραγγελία. Αν σε πιάσουν ως ακροατή (πόσο δε αν τύχει να ταυτιστείς σε άλλα επίπεδα) θα σε στιγματίσουν.

Μια συνέντευξη που θεωρώ ότι αξίζει να διαβαστεί:


#1

Need - Hegaiamas: A Song For Freedom
εικόνα

Πώς διαδέχεσαι ένα άλμπουμ σαν το “Orvam: A Song For Hope”; Ή μάλλον πως προσπαθείς να το ξεπεράσεις; Το “Hegaiamas: A Song For Freedom” έχει τις απαντήσεις.

Πολλά από τα πως και τα γιατί είχαμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε με τους ίδιους τους δημιουργούς του, όταν κυκλοφόρησε το άλμπουμ:

Οι Need γράφουν κι αποδίδουν progressive metal κορυφαίου επιπέδου σε τραγούδια όπως το “Rememory” (με τη videoclipάρα), το “Alltribe” ή το “Tilikum”, αλλά στην πραγματικότητα ξεπερνάνε τον εαυτό τους (κι όχι μόνο) με τα 19+3 λεπτά “Hegaiamas”.

Με τον Έκτορα Τσολάκη βρήκαν τον ήχο τους, ο Γιάννης ακούγεται πιο καλός από ποτέ ερμηνευτικά και η δημιουργική φλόγα του Γιώργου καίει για απαντήσεις που δημιουργούν περισσότερες ερωτήσεις. Ο Στέλιος, ο Βίκτωρας και ο Αντώνης έχουν το χώρο και το χρόνο να αποδείξουν πόσο σπουδαίοι μουσικοί είναι και ταυτόχρονα έχουν την ωριμότητα να διαχειριστούν το ταλέντο τους προς όφελος των τραγουδιών. Τα πάντα είναι στη θέση τους, τόσο όσο πρέπει.

«Die every day, be reborn every day. Deny all you have every day. The ultimate virtue is not to be free but to fight for freedom».

Το υπέρτατο έργο του Νίκου Καζαντζάκη, η Ασκητική, βρίσκει εδώ ένα (σχεδόν) soundtrack άξιο να την πλαισιώνει, δανειζόμενο τα όσα σοφά περικλείει. Κι όπως το εν λόγω βιβλίο είναι ένα δώρο που ανοίγεις ξανά και ξανά, έτσι και το “Hegaiamas” είναι ένα άλμπουμ στο οποίο μπορείς να επιστρέφεις, να εμπνέεσαι και να το απολαμβάνεις.

37 Likes

2017:

#5+1

Ufomammut - 8

Με έπιασε πάρα πολύ αυτός ο δίσκος και τότε που βγήκε. Από το 1ο riff του Babel σε πιάνει και δεν σε αφήνει μέχρι να ολοκληρώσει τον πλήρες κύκλο του. Βαρύ και ψυχεδελικό σε τέλεια ισορροπία, ακόμα δεν έχει χάσει στο ελάχιστο το πόσο εκλυστικό ακούγεται στα αυτιά μου.

#5

Allochiria - Throes

Αυτό είναι το μεγάλο album των Allochiria. Και αυτό γιατί έχει μία ηχητική αυτοπεποίθηση, μία “ξέρω ακριβώς τι κάνω” ηρεμία. Εδώ δένουν όλα, τα κομμάτια, η ατμόσφαιρα που πιάνει κορυφή (lifespotting - τι να λέμε τώρα), η φωνή της Ειρήνης, τα riffs. Μεγάλο βήμα μπροστά, ομολογώ δεν έχω ακόμα ασχοληθεί όπως θα έπρεπε με το φετινό, αλλά εδώ τους λάτρεψα, τιμώντας τους πολλές φορές live.

#4

Powertrip - Nightmare Logic

Τα είπε πολύ ωραία ο Γράκχος. Αν και απέχω πάρα πολύ από το να πω ότι γνωρίζω τα του thrash την τελευταία 20ετία, οι Powertrip στο Nightmare Logic ακούγονται τόσο αυθεντικοί και τόσο φρέσκοι, με attitude φτασμένης μπάντας στον χώρο. Μοναδική μίξη του τότε και του τώρα, ο δίσκος είναι στην τσίτα από το πρώτο ως το τελευταίο δευτερόλεπτο. Πέραν της δεδομένης μουσικής του αξίας, η συναισθηματική του δυναμική εκτιννάσεται μετά την απώλεια του Riley.

#3

Exquirla - Para quienes aún viven

ΣΟΚ. ΟΚ ήξερα τους Toundra αλλά κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσα ποτέ να το φανταστώ. Flamengo τραγουδιάρης;;; wtf? Ε αυτό που κατάφερε αυτό το side project είναι μοναδικό. Το δέσιμο είναι απίστευτο και το αποτέλεσμα φανταστικό. Υπέροχες μελωδίες, τρομερός ο τρόπος ερμηνείας και ειλικρινά θεωρώ ότι κάθε ακροατής καλής μουσικής πρέπει να εκτεθεί σε αυτό το μοναδικό πείραμα ροκ και φλαμένγκο. Είναι πέρα από είδη και κατευθύνσεις.

#2

Pain of Salvation - In the Passing Light of day

Μια παρολίγον προσωπική τραγωδία, ενεργοποιεί τον Daniel να κάνει και πάλι αυτό στο οποίο είναι ο καλύτερος. Να γράφει ιστορίες για την ψυχή και την ζωή και να εξωτερικεύει την δύναμη των ηρώων του μέσω της μουσικής. Εδώ ήρωας είναι εκείνος και η δύναμη περισσέυει. Το μουσικό ταξίδι είναι πανέμορφο, ονειρικό, σκληρό, γλυκό και πικρό. Όπως η ζωή. Για πολύ ιδιαίτερους και προσωπικούς λόγους όταν ουρλιάζει STAY λυγίζω και θα λυγίζω για πάντα. Για αυτά τα χαμόγελα που δεν είδαμε και ζήσαμε ποτέ, για αυτό που βλέπουμε μας κάνει κάθε μέρα καλύτερους και δυνατότερους. Α ρε καριόλη Daniel πως το κάνεις αυτό.

#1

Amenra - Mass VI

Ένας κύκνος, σύμβολο της ομορφιάς να στέκει ανύμπορος, αποκαμμωμένος, σχεδόν παραδωμένος. Πόνος αλλά και λύτρωση. Το βασίλειο της μοναξιάς και μία εμπειρία υπερβατική που δεν περιγράφεται με λόγια. Οι Βέλγοι μας έδωσαν το καλύτερο album της χρονιάς (και το καλύτερο εξώφυλλο). Το κατάλαβα όταν κατάφερα, φέτος πρώτη φορά να τους δω και ζωντανά στο Gagarin.

31 Likes

Πριν κάτι μήνες, στην ψηφοφορία για το 1997, ο αγαπητός φίλος @The_Black_League είχε εντοπίσει την τάση ορισμένων εξ ημών να αναγράφουμε Grey αντί για Gray στον τίτλο του δίσκου των Fates Warning!
Λοιπόν, κάτι ανάλογο συμβαίνει και 20 εβδομάδες αργότερα! Θες από αφηρημάδα, θες επειδή δεν είναι εξοικειωμένοι με το ρωμαϊκό σύστημα αρίθμησης, κάποιοι συμφορουμίτες βάζουν στις επιλογές τους τον δίσκο των Amenra από το 2017 μόνο που τον αναγράφουν ως Mass IV αντί για Mass VI, δηλαδή το 6 το κάνουν 4 (ή, σε αναλογία δυάδων, τους κάνουν τα τρία, δύο!)
Χαρακτηριστικά παραδείγματα…

… όμως ανώτερος όλων αποδεικνύεται ο φίλος @Rebel που επιλέγει το Mass IV μεταξύ των δίσκων της χρονιάς και το Mass VΙ για το καλύτερο εξώφυλλο, και δεν αφήνει κανέναν παραπονεμένο! :stuck_out_tongue:

Καλημέρα σας!

20 Likes

Πραγματικά το μελετας το θεμα οχι αστεια :stuck_out_tongue_closed_eyes:

Mastodon ψηφισα για νουμερο ενα και για εξώφυλλο για το 2017, πραγματικά φανταστικος και βιωματικος δίσκος.
Την καλημερα μου

4 Likes

2017 → Ρε Μπιλάρα άσε λίγο τον Ηττούδη να χαρεί λέμε!

Σε άλλα νέα:

_kdagger


Επιστροφή στις δεκάδες


10. – 6.

10. MORBOSIDAD “Corona de Epidemia”
Και μόνο για τον πιο προφητικό τίτλο στην ιστορία αξίζει να είναι σε αυτήν την λίστα. Κατά τ’ άλλα, καμία απολύτως έκπληξη, οι morboso junkies λαμβάνουμε και εδώ την απαραίτητη δόση καραβλάσφημου deathblackthrashing metal, έτσι όπως το όρισε η λατινοαμερικάνικη αύρα των SARCOFAGO & co.

9. TETRAGRAMMACIDE “Primal Incinerators of Moral Matrix”
Στο full-length τους λοιπόν, οι Ινδοί esoterrorists (λογοπαίγνιο ποιότητας ΑΑΑ) φαίνεται να ρίχνουν λίγο νερό στο noise κρασί τους, γιατί εδώ που τα λέμε έτσι που ακούγονταν μέχρι και το EP, δεν είχαν και πολύ μέλλον (μην κοιτάτε που εμένα αυτά τα «χωρίς στόχο» ακραία με εξιτάρουν). Ε, και όταν λέμε «ρίχνουν νερό» μη φανταστείτε, λίγο πιο «εύληπτα» φωνητικά, ένα τσικ παραπάνω δομή στα κομμάτια, άντε και κάτι διάσπαρτα σημεία με -ας το πούμε- lead περάσματα, έτσι για να σπάει η μονοτονία και να περνάμε ευχάριστα όσο διαβάζουμε εκστασιασμένοι τους αρρωστημένα καταπληκτικούς τίτλους των κομματιών τους.

8. SHRINE OF ORPHEUS “Λυκόφως”
Απροσδόκητο σφηνάκι (καθώς παραμένει μέχρι και σήμερα η μοναδική κυκλοφορία τους) μίξης του παλιού με τον νέο ελληνικό bm ήχο, το “Λυκόφως” έσκασε τότε σχεδόν από το πουθενά, έχοντας ως κύριο δημιουργό έναν καλλιτέχνη που μάλλον πάντα κινούταν στις σκιές. Τα τρία κομμάτια (+ ένα outro) του EP διαπνέονται από απόλυτα σκοτεινή ατμόσφαιρα, με την lead κιθάρα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο αντικατοπτρίζοντας μια αέναη κίνηση σε νυχτερινούς λαβυρίνθους.

7. WULKANAZ “Paralys”
O Magnus Eriksson (ή Wagner Ödegård) στο τρίτο full-length του ως WULKANAZ παίρνει μαζί και τον drummer των CRAFT (που ποτέ δε με ενθουσίασαν αλλά πάντα τους έβγαζα το καπέλο για την ωμή ενέργεια που εξαπέλυαν) και περίπου «τελειοποιεί» την δική του εκδοχή επάνω στα όσα μας κληροδότησε ο αυτοεξόριστος πλέον ILDJARN. Ένα blackmetal (η blackpunk μήπως; ) απογυμνωμένο απ’ τα πάντα, μινιμαλιστικό όσο πάει, κόντρα σε οποιαδήποτε τάση της εποχής, με διάσπαρτα ambient ατμοσφαιρικά σημεία τι σκατά να φτουρήσει μπροστά στις κάθε είδους ματζέστικ κυκλοφορίες των 10s; Αλλά «ουκ εν τω πολλώ το ευ» δεν είπε κάποτε ένας σοφός τύπος;

6. ACRIMONIOUS “Eleven Dragons”
Πέντε χρόνια μετά το “Sunyata”, οι ACRIMONIOUS πλέον λειτουργούν περίπου ως δίδυμο των Cain Latifer και Semjaza όπου εδώ το δημιουργικό πρόσταγμα έχει σε κυρίαρχο βαθμό ο πρώτος (σε αντίθεση με τους THY DARKENED SHADE όπου πρωτοστατεί ο δεύτερος). Μέσα στη χρονιά (νομίζω) είχαν δώσει κι ένα φανταστικό λάηβ μαζί με NOX FORMULAE και HERETIC CULT REDEEMER, από τα τελευταία πολύ δυνατά εκείνης της εκρηκτικής περιόδου του εγχώριου bm underground.

Στο “Eleven Dragons” σκληραίνουν εκ νέου τον ήχο τους, πάντα με εκστατική διάθεση, διατηρώντας παράλληλα αυτή την υφέρπουσα μελωδική κληρονομιά του σουηδικού ήχου, αλλά και το ευρύτερο πνεύμα από τις εποχές του πρώιμου hellenic blackmetal. Τελικά αποδεικνύεται ότι οι NECROMANTIA (κυρίως αυτοί) υπήρξαν τεράστιο κεφάλαιο όχι μόνο με τις καθαυτές κυκλοφορίες τους αλλά και με την έμπνευση που μεταλαμπάδευσαν σε αναρίθμητους ακόλουθους, οι οποίοι την πήραν, τη σεβάστηκαν και με αυτήν ως πρώτη ύλη έπλασαν τις δικές τους απόκρυφες διαδρομές.


5.

SHAARIMOTH “Temple of the Adversarial Fire”

LST-SMT-TAF

Δώδεκα χρόνια μετά το ντεμπούτο “Current 11” για το οποίο τα είχαμε πει στην ώρα του, οι Νορβηγοί επιστρέφουν με τον διάδοχο, συνεχίζοντας στις απρόβλεπτες ράγες ενός (στη βάση του και μόνο) death metal το οποίο απλώνει τα νύχια του σε ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς, από τις αναμενόμενες τεχνικές «παρεκκλίσεις», τις ανατολίτικες ενέσεις έως και σχεδόν core μοτίβα (βλ. “Lord of Putrefaction”), όλα στην υπηρεσία του ευρύτερου concept. Μια εκστατική φωνή διαλαλεί δαιμονικά μανιφέστα, ενώ τα μελωδικά περάσματα (σε τέτοιας λογικής δίσκους) σπάνια ακούστηκαν τόσο μαγευτικά -όταν πια σβήνει σιγά σιγά το “Point of Egress” επικρατεί μια αίσθηση πληρότητας μετά από ένα (μικρό) ταξίδι στις ομορφιές του Χάους…

“What others see from afar, I leave far behind
As I voyage into Formless, Unlimited and Undefined
Into the Eternal Sea I set, towards the great vast none,
Where No Thing Is and All is Not I will finally be undone”

4.

JORDABLOD “Upon my Cremation Pyre”

LST-JDB-UCP

Είχε προειδοποιήσει ο ταλαντούχος κύριος Filip Lundström με demo και promo τα προηγούμενα χρόνια, δε μπορούμε να πούμε. Απ’ την άλλη δύσκολα να προβλέπαμε πόσο ιδιαίτερο θα κατέληγε το one-man blackmetal του που μάλλον «δυστυχώς» κυκλοφόρησε απ’ την Iron Bonehead -δυστυχώς, για το λόγο ότι μέσα στο σωρό που κυκλοφορεί το συγκεκριμένο label εύκολο ήταν χαθεί. Σε κάθε περίπτωση όμως το “Upon my Cremation Pyre” διακατέχεται από μια ακαταμάχητη progressive και μαζί χεβιμεταλλάδικη (Σουηδία γαρ -τι lead-άρες είναι αυτές στο “Liberator of Eden”) διάθεση με την κιθαριστικές διαδρομές να έχουν προφανώς τον πρώτο ρόλο, αλλά -πράγμα σπάνιο για one-man projects- και τα υπόλοιπα όργανα (ειδικά τα τύμπανα) να μην υστερούν πουθενά. Βάλτε μαζί κι ένα άψογα στημένο σατανικό concept στους στίχους, χωρίς ακατάσχετη ονοματολογία δαιμόνων αλλά με μετρημένη σπουδή πάνω στις προκλήσεις και τους στόχους της Αριστερής Ατραπού (βλ. “Sculptor of the Future”) και μαζί το -μάλλον εύκολα- κορυφαίο εξώφυλλο της χρονιάς κι έχετε ένα φανταστικό πακέτο για το «μη παραδοσιακό» σας μαύρο μέταλλο.

3.

DØDSENGEL “Interequinox”

LST-DDE-IEQ

Αχ αυτή η βιασύνη μου να μιλήσω! Περί RECITATIONS και αγαπημένου νορβηγικού δίσκου τα τελευταία 10+ χρόνια ο λόγος… Που ΟΚ, δεν είναι και ότι ακυρώνεται, αλλά όσο και να το κάνεις το “Interequinox” το κοντράρει πολύ γερά. Ίσως φταίει το ότι οι DØDSENGEL εν τέλει δεν μοιάζουν σε τίποτα με νορβηγούς μαυρομέταλλους εκτός από ένα πράγμα -το σημαντικότερο… Να παίζουν τα δικά τους πράγματα αδιαφορώντας για νόρμες, σκηνές και παραδόσεις.

Μετά το κοπιαστικό διπλό “Imperator”, ένα δύσκολο εγχείρημα, το ντουέτο επανέρχεται πιο μαζεμένο σε διάρκεια, αλλά αχαλίνωτο σε διαθέσεις, με τρομερές φωνητικές ερμηνείες απ’ τον Kark που εκτείνονται από βορβορώδες death metal σε θρηνητικό, σχεδόν ένρινο doom. Κατ’ αντιστοιχία, το blackmetal τους χεβιμεταλλίζει, ατμομεταλλίζει, γκαζώνει και κόβει ταχύτητες όπου αυτό κρίνει σκόπιμο, στοιχειοθετώντας τελικά ένα θεατρικό δημιούργημα που είναι ταυτόχρονα δυσπρόσιτο αλλά και απευθύνεται σε πολλούς (αν όχι σε όλους).

2.

ΤΗΕ THIRD EYE RAPISTS “Deathtrip Transcendence”/“Magicians of the Holocaust”

Δυο κυκλοφορίες, δύο κομμάτια έκαστη. 17 λεπτά που μοιάζει να έρχονται κατευθείαν απ’ τις απαρχές των 90s τότε που το second wave ήταν ουσιαστικά μια αναδιατύπωση του πραγματικά ακραίου metal των 80s υπό μια πιο δομημένη (έστω άγουρη) αισθητική προσέγγιση με απόλυτο σκοπό την πρόκληση επάνω στα χρηστά ήθη μέσω της θεολογικής αντιστροφής. Το εντυπωσιακό με αυτούς τους δύο Σουηδούς είναι ότι δείχνουν να έχουν τόσο βαθιά κατανόηση των μουσικών και της αισθητικής ώστε η αυθεντικότητα των δημιουργιών να χτυπάει δυσθεώρητα ύψη, πράγμα εκπληκτικά σπάνιο στις μέρες μας. Εν αναμονή του full-length κάποια στιγμή (ελπίζουμε), μπας και συγκινηθούμε με κάτι καινούριο…

1.

ABIGOR / NIGHTBRINGER / THY DARKENED SHADE / MORTUUS “Collaboration”

LST-ANTM-MTNA

Μερικές φορές αρκεί μια μικρή λεπτομέρεια -μπορεί να μοιάζει ασήμαντη σε πρώτη ανάγνωση- για να πάρει κάτι που δείχνει εκπληκτικό αλλά γήινο και να το εκτοξεύσει στη στρατόσφαιρα και παραπέρα. Η σύμπραξη των 4 σχημάτων έμοιαζε εξαρχής με κάτι τρομερά ενδιαφέρον με DIY προσανατολισμό αλλά και απόλυτη έμφαση στο μήνυμα, γι’ αυτό άλλωστε δεν υπάρχουν τίτλοι ούτε για την κυκλοφορία γενικά ούτε για τα κομμάτια ξεχωριστά -το υλικό εδώ είναι ένα και το αυτό και απλώς μεταδίδεται από διαφορετικό μέσο ανά περίπτωση.

Ξεκινάει λοιπόν το βινύλιο να παίζει (δεν έχω ακούσει νότα έως τώρα) και οι ABIGOR χρησιμοποιώντας φόρμουλες του “Time is the Sulphur…” αλλά πιο θεατρικοί από ποτέ προετοιμάζουν πνευματικά την κάθοδο στην Κόλαση, την οποία συνοδεύει το σχεδόν εμβατηριακό κομμάτι των NIGHTBRINGER (τα trademark leads τους είναι λιγότερα από ποτέ -ο σκοπός εδώ είναι άλλος).

Αλλαγή πλευράς, τοποθέτηση βελόνας, κάτι περίεργο συμβαίνει, δεν παίζει τίποτα… Επιφοίτηση… Η πρώτη πλευρά ήταν η κάθοδος στην άβυσσο, άρα τώρα ξεκινάει ανάβαση. Τοποθέτηση βελόνας στην εσωτερική τρύπα, voi-la! Οι THY DARKENED SHADE αναλαμβάνουν τη διαδικασία της μεταμόρφωσης σε μια ανώτερη μορφή και οι MORTUUS με ένα από τα πιο συγκλονιστικά κομμάτια της bm ιστορίας ολοκληρώνουν το ταξίδι της ανόδου αναφωνώντας απολύτως ταιριαστά “…Below! Below! BELOW!”. To “As Above so…” προφανώς εννοείται…


Ειδικές Καταστάσεις
  • DEMO-NO-LOGY: Ως γνωστόν η φλόγα για να κρατήσει πρέπει να τροφοδοτείται συνεχώς με νέα καύσιμη ύλη. Ευτυχώς το 2017 είχαμε τέτοιες περιπτώσεις, όπως το demo των ULTRA SILVAM που έχει μέσα του όλη την απαιτούμενη 80s χεβιμεταλλάδικη αυθάδεια σαν αυτή που -κατ’ αντιστοιχία- είχαν φερ’ ειπείν οι VENOM στα ξεκινήματά τους. Από Πολωνία μεριά, η σύμπραξη του Mark of the Devil (CULTES DES GHOULES) με τον T.Kaos (LVCIFYRE) ως DEATH LIKE MASS στο “Jak zabija diabeł” EP παράγει ένα αποτέλεσμα με φανταστική αισθητική (ειδικά στην κασετική έκδοση της Triangulum Ignis), σιδηροδρομικό riffing και καθηλωτική σπηλαιακή ατμόσφαιρα -τα καλύτερα έρχονται. Τέλος, αν μου έβαζε κάποιος να ακούσω το demo “Stygian Serenades” των NECROMONARCHIA DAEMONUM (πιασάρικο όνομα, μπράβο παιδιά) χωρίς οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, θα στοιχημάτιζα ό,τι έχω και δεν έχω στο ότι είναι κάποια χαμένη doom/death κυκλοφορία από το ’92-’94.

  • LOST CONJURATIONS: Θα πρέπει να διορθώσω μια σημαντική παράλειψη του ’16 και αυτή είναι οι δύο κυκλοφορίες του Καταλανού DIY μουσικού Emesis, o οποίος είναι relevant και το ’17 πάντως, μιας και κυκλοφόρησε επίσης άλμπουμ που όμως έχω ακούσει ελάχιστα. Ωστόσο επιστρέφοντας στο “Saturn” (♄ → σύμβολο του Κρόνου) και το compendium του “Magia Negra” βρίσκουμε μια μοναδική περίπτωση μίξης darkwave με blackmetal, όπου συνήθως κυριαρχεί το πρώτο συστατικό -σκεφτείτε ίσως SUMMONING με τα πλήκτρα και το programming σε ξεκάθαρα πρώτο ρόλο και τα κιθαριστικά distortions στο background. Άλλες φορές αναδύεται μια ακόμα πιο electro πτυχή (κάτι kraftwerk-ικά a-la “Hall of Mirrors” περάσματα) ενώ και το καθαυτό darkwave δεν είναι από τα γλυκούλικα, μελαγχολικά και αιθέρια, αλλά μια αγχωτική ακολουθία από νότες με σαφή occult προσανατολισμό που εντείνονται από τα ανάλογα «πειραγμένα» φωνητικά.
    SPC-CJN-HMN

36 Likes

Άλλη μια χρονια με πολύ καλη μουσικη παραγωγη, σε βαθμο που συνεχως εβγαζα 5αδες πολύ αγαπημενες. Θα ηθελα να ξανα-ακουγα περισσοτερα από τη λιστα μου, μιας και η επιστροφη σε παλια ακουσματα/αλμπουμς μας εχει γινει πλεον η καλυτερη συνηθεια κάθε εβδομαδα.

Chelsea Wolfe - Hiss Spun
image
2η χρονια στη κορυφη, με έναν από τους αγαπημενους μου δισκους της 10ετιας.
Τα εχω πει όλα, σε ένα άλλο συμπαν ειμαστε οι καλυτεροι φιλοι.

Converge - The Dusk in Us
image
Το ειχα λατρεψει αυτό το αλμπουμ όταν βγηκε, και το 2017 ηταν μια χρονια που τους ειχα δει λαιβ 3 φορες λογω Ροτπερν οποτε το ειχα εμπεδωσει.
Γενικα μιλαμε για τρομερες κομματαρες/υμνους όπως το I can tell you about pain, αλλα και προσωπικο φαβοριτ η διπλετα Broken by Light / Cannibals. Αν κ δεν εχει νοημα να διαλεγω κομματια – ξερω κάθε παυση απεξω.

King Gizzard & The Lizard Wizard - Flying Microtonal Banana
image
Επικος δισκος μονο χιτς. Ο αγαπημενος των καγκουρο.

Amenra - Mass VI
image
Εδώ νιωθω ότι οι Βελγοι το πηγαν το πραγμα σε ένα άλλο επιπεδο.
Παντα δουλευαν σε ένα καλλιτεχνικο πακετο μεσω της κολλεκτιβας της εκκλησιας του Ρα, και εδώ φαινεται η πιο ολοκληρωμενη τους δουλεια.

Allochiria - Throes
image
Η τρομερη κυκλοφορια Throes, ηταν η αλλαγη τελευταιας στιγμης στη 5αδα μου.
Αν και ένα εξαιρετικο ντεμπουτο με Ομονοια, εδώ η μπαντα τα δινει όλα.
Χαιλαιτ ζωης όταν μου εκανε συντροφια ταξιδευοντας μεσα απο ζουγκλες της Καμποτζης σε ένα περιεργο 7ωρo ταξιδι με ΚΤΕΛ.

Δευτερη ισαξια 5αδα

A. Portugal. The Man - Woodstock
B. IDLES - Brutalism
C. Power Trip - Nightmare Logic
D. Goatwhore - Vengeful Ascension
E. Wolves in the Throne Room - Thrice Woven

Αγαπημενα EP
Oranssi Pazuzu - Kevät / Värimyrsky
Crumb - Locket

Υπολοιπα πολυ αγαπημενα

Lo! - Vestigial
The Horrors – V
Bell Witch - Mirror Reaper
Protomartyr - Relatives in Descent
LCD Soundsystem - american dream

Electric Wizard - Wizard Bloody Wizard
Mastodon - Emperor of Sand
Queens of the Stone Age - Villains
Tombs - The Grand Annihilation
Royal Blood - How Did We Get So Dark?

The National - Sleep Well Beast
Mutoid Man - War Moans
BIG|BRAVE - Ardor
Boris - Dear
The Body & Full of Hell - Ascending a Mountain of Heavy Light
Cigarettes After Sex - Cigarettes After Sex
Lana Del Rey - Lust for Life

LINGUA IGNOTA - ALL BITCHES DIE
Stormzy - Gang Signs & Prayer
Code Orange - Forever
Bonobo - Migration
Ulver - The Assassination Of Julius Caesar
Alexandra Savior - Belladonna of Sadness
Full of Hell - Trumpeting Ecstasy
London Grammar - Truth Is a Beautiful Thing
Pallbearer - Heartless

Kendrick Lamar - LOYALTY.
Spectral Voice - Eroded Corridors of Unbeing
Молчат Дома [Molchat Doma] - С крыш наших домов [S krysh nashikh domov]
Mutoid Man, ‘War Moans’
Unsane, ‘Sterilize’
Zeal & Ardor, ‘Devil Is Fine’
St Vincent – Masseduction

Cover ευκολακι

35 Likes

2017
Μακάρι όλες οι χρονιές να ήταν σαν το 2017, εκπληκτική χρονιά μουσικά! Μακάρι να είχα χρόνο να γράψω περισσότερα, αλλά δεν έχω, οπότε στη μούγγα:

1) He Is Legend - Few
2) While She Sleeps - You Are We
3) Trivium - The Sin and the Sentence
4) Queens of the Stone Age - Villains
5) Stone Sour - Hydrograd

Honorable δισκάρες:
Mastodon - Emperor of Sand
Dying Fetus - Wrong One to Fuck With
At The Drive - In - In-ter A-li-a
The Haunted - Strength In Numbers
Converge - The Dusk In Us
Eighteen Visions - XVIII
Comeback Kid - Outsider
Steven Wilson - To the Bone
Royal Blood - How Did We Get So Dark
Body Count - Bloodlust
Pain of Salvation - In The Passing Light Of Day
Power Trip - Nightmare Logic
Iron Reagan - Crossover Ministry

Εξώφυλλο: Converge - The Dusk In Us

33 Likes

Σοβαρά τώρα, η 2η πλευρά παίζει από μέσα προς τα έξω?

Indeed it does

Πρώτη φορά τ’ ακούω αυτό με τη βελόνα ανάποδα.

To top-5 ήταν εύκολη επιλογή, δίσκοι και συγκροτήματα που συνεχίζουν να είναι μόνιμοι κάτοικοι στο πικαπ και το spotify μου.

1. Brutus - Burst
Τους ανέφερα στη λίστα μου εκείνη τη χρονιά απ’ότι βλέπω και σημείωνα πως δεν ξέρω τι είναι αυτό που παίζουν, αλλά είναι φρέσκο και άμεσο. 6 χρόνια και 3 δίσκους μετά συνεχίζω να μη μπορώ να τους χωρέσω κάτω από ταμπέλα, μα συνεχίζουν να ακούγονται το ίδιο φρέσκοι (και γιατί όχι, καλύτεροι).
2. Power Trip - Nightmare Logic
Ενέργεια, πόρωση και ένας κόμπος στο λαιμό.
3. Hellripper - Coagulating Darkness
Το 2017 βρισκόμουν ακόμη στη Σκωτία. Κάποιος, κάπου (σε συναυλία των Sabbath, από όλα τα μέρη) μου είπε για ένα τύπο από το Aberdeen που έχει μια μπάντα που ονομάζεται Hellripper και παίζει κάτι μεταξύ speed, thrash και black metal. Αυτό που δε μου είπε, είναι για τα RIFF αυτού του τύπου που ονομάζεται James. Mάλλον δεν ήταν τυχαίο λοιπόν που τους άκουσα πρώτη φορά σαν όνομα σε live των Sabbath…
4. Soen - Lykaia
Όταν μια μπαντάρα σαν τους Soen κυκλοφορεί έναν από τους δύο καλύτερους δίσκους της, πρέπει να έχει θέση στην πεντάδα.
5. Enslaved - E
Ένας δίσκος που καταφέρνει να ακούγεται γνώριμος αλλά και διαφορετικός από τους προκατόχους του. Επίσης, Enslaved και moog organ = chef’s kiss

Από κοντά:
Avatarium - Hurricanes and Halos
Need - Hegaiamas: A Song For Freedom
Akercocke - Renaissance in Extremis
Dawn Ray’d - The Unlawful Assembly
Ulver - The Assassination Of Julius Ceasar

Ηοnorable Mentions:
Amenra - Mass VI
Converge - The Dusk in Us
Caligula’s Horse - In Contact
Ne Obliviscaris - Urn
Mastodon - Cold Dark Place
Wolves In The Throne Room - Thrice Woven
Godspeed You! Black Emperor - Luciferian Towers
Satyricon - Deep Calleth Upon Deep
Droid - Terrestrial Mutations
Harlott - Extinction
Pagan Altar - The Room of Shadows
Body Count - Bloodlust
Trivium - The Sin And The Sentence
Horisont - About Time

Kαι 5 μη-μεταλ:
Kendrick Lamar - DAMN.
Kairon IRSE! - Ruination
Rhiannon Giddens – Freedom Highway
Robert Plant - Carry Fire
Kamasi Washington - Harmony of Difference EP

31 Likes

Μετά τη δεύτερη θέση στη σωστη αναλογία επιλογων/πρωτης θέσης , ήρθε και η πρωτιά !! Never give up :smiling_face_with_tear:

Αυτή τη βδομάδα θυμήθηκα δύο καλές ελλείψεις. Η μία οι Powertrip και ευκαιρία να ακούσω

Όσο ακούω μου αρέσουν πάρα πολύ, αυτό είναι το ΜΟΝΟΘΡΑΣ το ωραίο

4 Likes

Το Burst υποθέτω εδώ ε?

1 Like

2017

οι τρεις πρώτες θέσεις βγήκαν σχετικά εύκολα αλλά για τις τελευταίες δύο δυσκολεύτηκα πολύ.
τρελή δουλειά στο γραφείο + παιδικό πάρτυ το σ/κ = ελάχιστος χρόνος:

5. Ulver - The Assassination Of Julius Ceasar
ulver

γιατί η φωνάρα του Garm είναι αρκετή για να βάλει οποιονδήποτε δίσκο στην 5άδα της χρονιάς και για να μην στεναχωριέται ο fixXxer

4. Gold - Optimist
gold

τόσοι roadburn-ικοί και δεν το ανέφερε κανείς?!? αδελφάκι του Climax για μένα, σπουδαίος δίσκος

3. While She Sleeps - You Are We
while she sleeps

“Bro metal” είχε γράψει κάποιος κάποτε εδώ μέσα για τους WSS, πιο ταιριαστή περιγραφή ever \m/

2. Motorpsycho - The Tower
motorpsycho

Ούτε 10άδα δεν θα πιάσουμε πάλι… πάει, χάλασε το φορουμ :sob:

1. Mother of Millions - Sigma
mother of millions

φαν φακτ: 2 φορές έχω πάει φίλους που δεν είχαν ακούσει ούτε νότα των ΜοΜ σε συναυλία τους και οι 2 φύγαν ενθουσιασμένοι(ο ένας σήκωσε και τον μισό πάγκο του merch στο τέλος). Μοναδικοί!
και μην ξεχνιόμαστε, το άλλο σ/κ παίζουν σε Αθήνα και Θεσ/νίκη!

28 Likes

I must have fallen asleep because I woke up with the stars in my face.

What a shit year. Hmph. No 2016 was shit.
Ugh fuck that year. 2017 was … transitional.
But I am still sobering up from 2023 festivities and charms.
Deliberate fabulousness marks the way onwards.
I’ll return to that half-twilight, forgettable past later tonight, albeit briefly.

I even said, “It’s not my fault.”

9 Likes

Ούτε μια λέξη στα ελληνικά, assimilation is complete.
Resistance is Futile.

9 Likes

2017

1. The Lillingtons – Stella Sapiente

Το πανκ συγκρότημα φλερτάρει με το occult και το horror punk, δίνοντας γοτθική ατμόσφαιρα και σκοτάδι στον ήχο του μαζί με χεβυμεταλλάδικα ριφφς και ο συνδυασμός είναι αξιοζήλευτος, ενώ οι συνθέσεις παραμένουν άμεσες και κολλητικές, με ρεφραίν και μελωδίες που τραγουδιούνται από την πρώτη ακρόαση. Ακούστε τους δυναμίτες “Insect Nightmares” και “They Live” καθώς και το καταπληκτικό ατμοσφαιρικό κλείσιμο του “Drawing Down the Stars” ώστε να πειστείτε και να αρχίσετε τις επικλήσεις στους Μεγάλους Παλαιούς.

2. Idles – Brutalism

Το ντεμπούτο είναι με μεγάλη διαφορά η καλύτερη δουλειά τους και είναι πλέον αποδεκτό πως αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα εναλλακτικού ροκ των τελευταίων χρόνων. Αυτό είναι πρόβλημα για μένα, γιατί ο,τι ακολουθεί δυστυχώς φαντάζει μέτριο και δεν μου έκανε κλικ όπως ήθελα και περίμενα. Αφήνοντας όμως την γκρίνια, εδώ μιλάμε για εκρηκτικό ροκ/πανκ/ποστ πανκ μείγμα, με τα τεράστια χιτς “1049 Gotho” και “Mother”. Ειδικά το τελευταίο δικαίως μπορεί να θεωρηθεί κλασικό κομμάτι. Λυπάμαι που έχασα το πρόσφατο λαιβ.

3. Integrity – Howling, for the Nightmare Shall Consume

Τεράστια επιστροφή από τους μεταλλικούς χαρντκορ τιτάνες, ένας από τους καλύτερους δίσκους τους. Από το τέρμα black metal “Blood Sermon” έως το απολαυστικά χεβυμεταλλάδικο “Die with Your Boots On”, ο δίσκος προσφέρει ποικιλία με βάση το γνώριμο ύφος του συγκροτήματος (δηλαδή σολάρες και σκληρό χαρντκορ).

4. Crusades – This Is a Sickness and Sickness Will End

Δυστυχώς τελευταίος δίσκος για την καταπληκτική πανκ μπάντα από τον Καναδά, ευτυχώς όμως είναι και αυτός εξαιρετικός όπως οι προηγούμενοι 2. Λείπουν έντονα.

5. Converge – The Dusk In Us

Προσπαθώ να μη τους βάζω συνέχεια στην πεντάδα, αλλά είναι αδύνατο.

Λοιπές Μουσικάρες:

Dephosphorus Impossible Orbits

Σταθερά ποιοτικοί και ενδιαφέροντες. Συναρπαστικό (astro)grind.

Stheno/Facada Primitive split

Καταπληκτικό εγχώριο grindcore με guest-έκπληξη τον Takafumi Matsubara των θεών Gridlink στο “Inclussion Dissuading”.

Morrow – Fallow

Εξαιρετικό, συναισθηματικό crust που βάζει φωτιά μέσα σου.

Full of Hell – Trumpeting Ecstasy

Η γνωστή πειραματική grindcore βαβούρα συνεχίζεται. Πολύ δυνατό.

Wolves in the Throne Room Thrice Woven

Φανταστικοί όπως πάντα. Ο συγκεκριμένος δίσκος ίσως είναι ο αγαπημένος μου, μου αρέσει πολύ ο ήχος του.

Seminary – Automnymous

Ακόμη μια υπόγεια μπάντα που τιμάει την κληρονομιά των Discordance Axis με εξαιρετικό grindcore.

Mutoid Man – War Moans

Ο καλύτερος δίσκος τους έτυχε να μου κρατήσει συντροφιά σε ιδιαίτερη περίοδο. Το κλείσιμο με “Bandages” φανταστικό. Ακούστε όλοι άφοβα, μιλάμε για μεγάλο κομμάτι που θα μείνει στο κεφάλι σας μόνιμα.

Lunar Shadow – Far from Light

Ντεμπούτο επικού μέταλλου με μεγάλες στιγμές.

Chevalier A Call To Arms (EP)

Επικό speed? Μεγάλη μπαντάρα-αδυναμία.

Iron Griffin Iron Griffin (EP)

Παλιακός 70’s proto-epic (?) ήχος που προσωπικά γουστάρω πολύ, το “Lord Inquisitor” μεγάλο έπος.

Death Toll 80k Step Down

Βρώμικος grindcore όλεθρος.

Slowdive – Slowdive

Επιστροφή για τη μεγάλη indie/shoegaze μπάντα, δηλαδή επιστροφή στα ονειρικά 90’s.

Propagandhi Victory Lap

Είναι γνωστό πλέον πως παίζουν μπάλα μόνοι τους. Ακόμη μια δισκάρα.

Grave Pleasures – Motherblood

Το γοτθικό/ποστ πανκ σχήμα συνεχίζει ακάθεκτο με απολαυστικές χιτάρες όπως τα “Infatuation Overkill” και “Joy Through Death”.

Dead Cross Dead Cross

Πειραματικό τρελαμένο χαρντκορ πανκ σουπεργκρουπ με Patton και Lombardo? Ευχαριστώ, θα πάρω.

Heresiarch Death Ordinance

Καταστροφικό, κτηνώδες death metal που τσακίζει κόκαλα.

Εξώφυλλο της Χρονιάς:

32 Likes

2017:

  1. Leprous - malina

Δεν έχει άλλα

8 Likes

2017

Πολύ συνοπτικά σήμερα.

Top 5
1)While She Sleeps - You Are We
2)Stone Sour - Hydrograd
3)Code Orange - Forever
4)Royal Blood - How Did We Get So Dark
5)Trivium - The Sin and the Sentence

Εξώφυλλο:
image

28 Likes