Let's Play II : 52 Χρονια Μουσικης σε 52 Εβδομαδες

2018


It just had to be this collector’s item of a football moment

dier



The Best of the Rest

(25 in total)


Tier B

  • Alkaloid - Liquid Anatomy

Η λίστα αυτής της χρονιάς έχει μπόλικο death metal, αποτέλεσμα μιας παρατεταμένης ακραίας φάσης που πέρασα στη διάρκεια των lockdowns (κάτι παράξενα πράγματα όμως) καταβροχθίζοντας διάφορες χαρακτηριστικές κυκλοφορίες των τελευταίων χρόνων στο είδος, σε μια προσπάθεια να βρουν διέξοδο οι σκοτεινιασμένες μου σκέψεις.

Ανάμεσά τους και το δεύτερο άλμπουμ μιας μπάντας για την οποία έχω ξαναμιλήσει, των Βαυαρών Alkaloid, οι οποίοι συνδυάζουν death καφρίλα με σοφιστικέ progging (δικός μου όρος) καλύτερα από τους περισσότερους, θεωρώ. Αν δεν σε “πιάσει” το εναρκτήριο Kernel Panic, με ηχητικές αναφορές σε μια ντουζίνα άκρως ετερόκλητες μεταξύ τους μπάντες, από τους Rush μέχρι τους Solefald (!) και από τους Dawnbringer (!!!) μέχρι τους Meshuggah, αυτή η μπάντα σίγουρα δεν σε αφορά. Ε, εμένα με έπιασε. Ααααζαγκτόοοοοοτ! Ρε μλκ Τρέι σε φωνάζουνε (αχαχούχα)

  • Battleroar - Codex Epicus

Το άλλο από τα δύο άλμπουμ που έβγαλαν οι Battleroar με τον Γερμανό κατσαπλιά δεν με ενθουσίασε μεν στον ίδιο βαθμό, ίσως επειδή έλειπε το στοιχείο της - ευχάριστης - έκπληξης (έχω ξαναπεί ότι είχα σχετικά χαμηλές προσδοκίες για το Blood of Legends), αλλά είναι grower και στο κάτω κάτω της γραφής επιβεβαιώνει ότι εν τέλει δεν έχει υπάρξει καλύτερος συνδυασμός για τη μουσική των εγχώριων epic ηγετών από τη χαρακτηριστική - και για πολλούς απάλευτη - φωνή του Γκέριτ (Ματς) Μουτς. Ποιος να το πίστευε.

  • Chevalier / Legionnaire split 7"

Δεν πρέπει να έχω ξαναβάλει split σε λίστα μου - για όλα υπάρχει μια πρώτη φορά. Τι είναι φινλανδικό, εμπνέεται από τη γαλλική γλώσσα για το όνομά του και γουστάρει επικό speed metal; Ε ναι, διπλή η απάντηση. Chevalier και Legionnaire, Ιππότες και Λεγεωνάριοι. Let the ass kicking begin: Το έναυσμα δίνουν οι Σεβαλιέ με The Greed of the Cross, ξεκινάει εμβατηριακά, εννοείται σύντομα περνάει σε speed όλεθρο, ρεσιτάλ η Emma, μια τελειότητα. Σειρά των αγαπημένων Λιζιονέρ τώρα, Born of Ash and Blood, θέλω να βάλω τα κλάματα με το πόσο κομματάρα είναι, επικούρα, ριφάρες, θεϊκές μελωδίες, άνετα θα μπορούσε να είναι στο Dawn of Genesis. Σας παρακαλώ ρε, μην το διαλύσετε, σας έχω ανάγκη.

Α btw οι Chevalier είχαν και το Chapitre II EP μέσα στη χρονιά. Και ναι, προφανώς σπέρνει κι αυτό.

  • Eternal Lies - Burning the Nest

Σουηδικό melodeath στα 30 καλύτερα της χρονιάς; Από πότε είναι αυτή η εφ… - ώπα. Και δεν είναι καν από τους At the Gates;;;; Τι συμβαίνει;;;; Ελπίζω να έχετε ιντριγκαριστεί, όσοι έχετε ένα στοιχειώδες ενδιαφέρον τέλος πάντων (τυχαίο ταγκ - @stammargg_v2 ). Γιατί τότε θα έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε ένα θαμμένο διαμάντι αυτής της ταλαιπωρημένης (από φλώρους) μουσικής. Πρωτοτυπούν οι Eternal Lies σ’ αυτό που κάνουν; Ελάχιστα έως καθόλου. Έχουν όμως φα-ντα-στι-κά riffs. Και αυτό μερικές φορές (θα έπρεπε να) φτάνει.

  • A Forest of Stars - Grave Mounds & Grave Mistakes

Ως γνωστόν ( ; ) όταν θέλουμε να βάλουμε να παίξει λίγο μπλακμέταλ θεατρικό, μελοδραματικό (με την καλή έννοια) και να φωνάζει “βλαμμένοι εστέτ” από χιλιόμετρα, μία από τις πρώτες επιλογές είναι διαχρονικά οι Αγγλούρες A Forest of Stars. Για άλλη μια φορά πανέμορφες ατμόσφαιρες, κλαμπατσίμπαλα να κολακεύουν τις παγερές κιθάρες, ανατριχιαστικές ερμηνείες υπό τη μορφή σαιξπηρικής πρόζας στο πιο μακβεθικό της άκρο, α - και μάλλον ο τίτλος της χρονιάς. Grave Mounds and Grave Mistakes λέει, πού πάνε και τα σκέφτονται ρε…

  • Grendel’s Sÿster - Orphische Goldblättchen (Orphic Gold Leaves)

Μία από τις πιο ιδιαίτερες epic περιπτώσεις των τελευταίων χρόνων, οι Grendel’s Sÿster από τη Στουτγκάρδη παίζουν παλιομοδίτικο ατσάλι με γυναικεία φωνητικά, αλλά αυτό από μόνο του δεν λέει τίποτα. Αυτό που τους κάνει να ξεχωρίζουν είναι ο τρόπος που ενσωματώνουν απόηχους από μεσαιωνικές folk μελωδίες (χωρίς όμως να πετάνε μέσα χίλια δυο περίεργα όργανα, είναι πολύ subtle η φάση) και η βγαλμένη από μια άλλη εποχή φωνάρα της Caro, ενώ έχουν και τη μοναδικότητα κάθε κυκλοφορία τους να είναι σε δύο γλώσσες, και στα αγγλικά και στα γερμανικά! Κι αν σκέφτεσαι “του σκιπ το κάγκελο δηλαδή”, κάνεις λάθος: Με σκιπ δεν μπορείς να αποφασίσεις αν προτιμάς τον υπερύμνο Falkenflug …ή τον υπερύμνο Falcon’s Flight. Το μυστικό; Δεν χρειάζεται να διαλέξεις!

Και αυτό δεν ήταν τίποτα, “του χρόνου” να δεις τι έχει να γίνει…

  • Horrendous - Idol

Κι άλλη σχετικά πρόσφατη ανακάλυψή μου, ήτοι COVID era και δώθε. Είναι κρίμα που δεν ακούω Horrendous περισσότερα χρόνια, να μάθαινα καλύτερα και τα προηγούμενα άλμπουμ τους και να τιμούσα κι αυτά στις λίστες μου και όχι μόνο τούτο δω, με το οποίο τους έμαθα. Το τεχνικό/προοδευτικό death τους είναι πρακτικά τέλειο, όλα τα κομμάτια κυλάνε άψογα χωρίς να με κουράζουν ούτε στιγμή. Τα riffs σκοτώνουν, ο ντράμερ επίσης, τα φωνητικά είναι ακριβώς στο στυλ που θέλω στο ακραίο metal μου. Δεν έχω να προσθέσω κάτι - ο λόγος στον χρόνο.

  • Ice Sword - Dragon Magic

Η ενασχόληση με τον υπέροχα παλαβό κόσμο του επικού heavy metal ενίοτε διδάσκει μερικά απροσδόκητα trivia. Case in point, μπάντα από την Αριζόνα λέγεται Ice Sword και φωτογραφίζεται αναλόγως (με σπαθιά σε χιονισμένο δάσος). Τι αρρωστημένο τρολάρισμα είναι αυτό; Κι όμως, η πόλη τους, το Flagstaff (ακόμα και το όνομα του τόπου τους επικό είναι διάολε), όντως είναι σαν τη μύγα μες στο γάλα σ’ αυτή την πολιτεία - έρημο, εκεί χιονίζει λέει like a motherfucker.

Περιττό να πω ότι θέλω να πάω εκεί αύριο κιόλας και να πετύχω σε κάποιο μπαρ τους Ice Sword να βαράνε στο χαρακτηριστικό τους στυλ, που μοσχοβολάει βιντατζίλα, Manilla Road-ίλα και γενικά είναι υπερ-cult με την καλύτερη δυνατή έννοια, με επιστέγασμα τα στεντόρεια, ένρινα αλλά καταπληκτικά φωνητικά του …Greco. Ξέρω γω ρε σεις; Τι ψάχνετε να βρείτε; Θεότρελοι είναι. Και θεόθεοι.

  • Imperial Triumphant - Vile Luxury

Όταν είσαι η πιο πολυσυζητημένη black metal μπάντα των τελευταίων πολλών χρόνων, όπως και εκείνη που προκαλεί τις πλέον ακραίες αντιδράσεις (seriously: τόσο έντονες εκφράσεις λατρείας και συνάμα αγνού μίσους δεν έχω συναντήσει για άλλη μπάντα καιρό τώρα), μόνο συστάσεις δεν χρειάζεσαι. Ας μην προσποιούμαστε ότι απαιτείται οποιαδήποτε περιγραφή για τους Imperial Triumphant, ακόμα κι όσοι δεν έχουν ασχοληθεί με κάποιο δίσκο τους σίγουρα έχουν να πουν για “αυτούς τους ψυχοπαθείς που φοράνε γκροτέσκες μάσκες και παίζουν έναν υπερτεχνικό μαυρομεταλλικό θόρυβο”. Και - διορθώστε με αν κάνω λάθος - η ιστορία της εκτόξευσής τους ξεκινάει κάπου εδώ. Άξια στη λίστα.

  • Manimal - Purgatorio

Δεν είναι ότι έλειψε από το 2018 το ατόφιο heavy metal με τα απόλυτα φωνητικά στο είδος, και μάλιστα στο πάνω - πάνω ράφι της χρονιάς (foreshadowing κι έτσι), για όποιον όμως θέλει και μια λιγότερο προφανή επιλογή υπάρχουν και οι Σουηδοί Manimal, με μία από τις πιο συγκλονιστικές metal φωνές του τρέχοντος αιώνα (δεν θα κουραστώ να το γράφω). Το τρίτο τους άλμπουμ μπορεί να αξιολογηθεί συγκριτικά με τα δύο προηγούμενα και να ειπωθούν διάφορα, αλλά θα έχει χαθεί η ουσία: Το metal που αγαπήσαμε στην εφηβεία μας είναι εδώ.

  • Portal - Ion

Σαπίλας συνέχεια - αν και στην περίπτωση των Αυστραλών Portal μάλλον πρέπει να βρούμε άλλη λέξη για να δώσουμε το στίγμα του death metal τους. Όσοι έχουν ακούσει, ξέρουν τι εννοώ. I’ve had my fair share από θορυβώδη, αινιγματικά, απόκοσμα ακούσματα στη ζωή μου, αλλά τίποτα δεν πλησιάζει καν τον Τρόμο των Portal. Το όνομά τους είναι κάτι παραπάνω από αντιπροσωπευτικό: Πατάς το play και μέσα σε λίγα δεύτερα νιώθεις σαν να έχει ανοίξει μια πύλη που την περνάς και καταργείται γύρω σου το χωροχρονικό συνεχές, ξάφνου ο εφιάλτης σε πλημμυρίζει και λες Παναγίτσα μ’ πού έμπλεξα. Κι αυτός ο μόνιμος ψίθυρος που περνιέται για “φωνητικά” δεν βοηθάει ρε, ο γαμώσπιτος.

  • Sulphur Aeon - The Scythe of Cosmic Chaos

Κι άαααααλλο εγκεφαλικό death, Κυριάκο να 'σαι καλά ρε, μου άνοιξες πολλαπλούς μουσικούς ορίζοντες με το απαράμιλλο crisis-handling στυλ σου. Και αν η κυκλοφορία - κράχτης στον ήχο για το 2018 λάμπει διά της απουσίας της μέχρι στιγμής (keep looking, there’s another tier coming up) εγώ δεν νιώθω κάποια έλλειψη έχοντας γκρουπάρες σαν τους Sulphur Aeon. Btw το “εγκεφαλικό” ίσως είναι παραπλανητική περιγραφή, μια χαρά πηγαίοι είναι μέσα στην κοσμική/παραισθησιογόνα καφρίλα τους. Και με μπόλικο heavy metal μέσα τους - always a good thing in my book.

  • Thunderwar - Wolfpack

Δεύτερη και σίγουρα τελευταία αναφορά που θα γίνει στους Πολωνούς epic death metallers (!) στο παιχνίδι, μετά από τούτο δω ούτε φωνή ούτε ακρόαση, τι διάολο ρε μόνο εγώ έχω ψαρώσει μ’ αυτό το χαρακτηριστικό στυλάκι τους που συνδυάζει At the Gates, Bolt Thrower και (στον τομέα των φωνητικών) Obituary; Τέεεελος πάντων. Πέντε κομμάτια όλα κι όλα στο Wolfpack και κανονικά θα έλεγα “όταν η ποιότητα είναι εκεί, δεν πειράζει”, μόνο που εν προκειμένω πειράζει. Θέλω κι άλλο. Κάποιος να τους βρει και να τους ψήσει να ξαναμπούν στούντιο.

  • Varathron - Patriarchs of Evil

Το (μάλλον) καλύτερο άλμπουμ των Varathron στον αιώνα που διανύουμε έχει τιμηθεί δεόντως αυτή τη βδομάδα στο παιχνίδι και ένα μεγάλο μπράβο γι’ αυτό στους συμφορουμίτες. Είναι ένας δίσκος που προσωπικά μου δημιουργεί νοσταλγική διάθεση. Με μεταφέρει νοερά στις εποχές που το Hellenic Black Metal μεσουρανούσε, τις οποίες μπορεί να μην έζησα ως fan αλλά ακούγοντας κάτι His Majesty at the Swamp και Walpurgisnacht ένιωθα πάντα σαν να είχε γίνει αυτό. Και το Patriarchs of Evil τιμά αυτή την κληρονομιά με ιδανικό τρόπο.

  • VOJD - The Outer Ocean

Για όσους είναι σε φάση “ποιος ήρθε;” διαβάζοντας αυτές τις γραμμές, ας διευκρινίσω: Οι VOJD είναι το συγκρότημα - φυσική συνέχεια των φανταστικών Black Trip! “Κάτι μας είπες τώρα”. Ουφ, δεν μπορώ ρε, αλήθεια. Πηγαίνετε αλλού, bye bye. Για όσους τώρα ξέρουν ότι οι (δύο όλοι κι όλοι) δίσκοι των Black Trip είναι από τα καλύτερα πράγματα που βγήκαν την τελευταία δεκαετία στον χώρο του hard rock/heavy metal: Rejoice, οι VOJD το πιάνουν από εκεί που το είχαν αφήσει με το προηγούμενό τους όνομα. Τρελά γούστα δηλαδή. Μέχρι και pure blues κομμάτι πετάνε εδώ πέρα, έτσι για την αλητεία!

  • W.M.D. - Lethal Revenge

Είναι Καναδοί. Ηχούν σαν να έχουν περάσει όλη τους τη ζωή ακούγοντας Megadeth (τα παλιά!) και Annihilator. Τους κάνεις εικόνα να πιάνουν κουβέντα με τις ώρες για obscure techno-thrash διαμάντια, με αναλύσεις που ξεκινάνε από ατάκες τύπου “φίλε άκου Dyoxen”. Επί σκηνής παίζουν Rush με μια αξιολάτρευτη άγνοια κινδύνου. Το όνομά τους είναι συντομογραφία του When Minds Develop. Και προς το τέλος εδώ έχουν κομμάτι όπου φωνάζουν Thrash Attack! Do the Toxic Waltz!

Φυσικά και τους έχω στην καρδιά μου.


Tier A

  • Achelous - Macedon

Ναι ναι, Μακεδών, α, ου, “ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος; - ζει”, μπράβο-είσαι-Έλληνας, ξέρω, να 'χαμε να λέγαμε. Εγώ όμως θα πω το εξής: Αν απορρίψεις με συνοπτικές τους Achelous ως άλλο ένα τσούρμο αρχαιόκαβλων που στη ζωή τους έχουν ακούσει α) Maiden, β) Manowar και γ) ε και κάνα προσωπικό του Bruce στο τσακίρ κέφι, από τις δεκάδες ανάλογες περιπτώσεις που έχει βγάλει αυτός ο τόπος ανά τις δεκαετίες, θα χάσεις. Τα παιδιά το 'χουν. Το epic/power τους, πέρα από το ότι είναι ολόσωστο σε “αναλογίες”, παίξιμο κ.λπ., είναι και φοβερά εμπνευσμένο. Από τα τοπ εγχώρια προϊόντα των τελευταίων χρόνων, κατά τη γνώμη μου.

  • Aura Noir - Aura Noire

Ε-πι-τέ-λους καινούργιο άλμπουμ Aura Noir :bangbang: Το συγκρότημα που όχι μόνο βάφτισε αλλά και ταβάνιασε το blackened thrash, οι Νορβηγάρες μέτριο άλμπουμ δεν έχουν βγάλει ποτέ (ΟΚ ομολογουμένως βοηθάει η χαλαρότητά τους στη δισκογραφία) και το - περίπου - ομώνυμό τους δεν αποτελεί εξαίρεση σ’ αυτόν τον κανόνα. Τιτάνας Blasphemer για άλλη μια φορά παρέχει τα απόλυτα “πώρωση / ανατριχίλα combo” riffs, γίγας Carl-Michael επιβάλλει ξανά την κυριαρχία του με τις trademark κραυγές του, οδοστρωτήρας Apollyon κινείται αβίαστα από Motorhead worship (Demoniac Flow) στις πιο λαμπρές ιδέες (Shades Ablaze και Cold Bone Grasp, μα …groovy blast ρε σκύλε;!).
Θ ε ο ί.

  • Dautha - Brethren of the Black Soil

ΟΚ, το 2018 μπορεί να μην ήταν τόσο κολοσσιαίο στον doom τομέα όσο το 2017 (ή εγώ δεν ασχολήθηκα στον ίδιο βαθμό, δεν ξέρω, μπορεί κι αυτό), σε κάθε περίπτωση όμως υπάρχουν μερικές top class κυκλοφορίες. Όπως το μονάκριβο μέχρι τώρα (μακάρι να αλλάξει αυτό) άλμπουμ των (drum roll) Σουηδών Dautha. Ε, από τη στιγμή που δηλώθηκε η προέλευση είναι εύκολο να καλυφθούν τα κενά, έτσι δεν είναι; Επικότροπο traditional doom της ύψιστης βαθμίδας, μεγαλειώδες, με τρομερά φωνητικά, θεϊκές μελωδίες, πραγματικά ό,τι μπορεί να αποζητάει ο λάτρης του είδους βρίσκεται εδώ, και εν αφθονία. Όπως σωστά ανέφερε ο Νικόλας, έχουν πολύ Griftegård μέσα τους, κάτι που με κάνει πολύ ευτυχισμένο …μήπως όμως έχουν και κατιτίς από Lamented Souls; Και γι’ αυτό παραλίγο να τους έβγαζα Νορβηγούς;;;

  • Gatekeeper - East of Sun

Πάμε άλλο ένα τυχαίο ταγκ, @Death.Eternal τι λέει μαν όλα καλά; :stuck_out_tongue: Εντάξει μωρέ το ξέρω ότι μια μπάντα σαν τους Gatekeeper μοιάζει λες “σχεδιασμένη” έτσι ώστε να διώχνει κόσμο, δεν χρειάζεται καν να βάλεις να τους ακούσεις δηλαδή, και μόνο από το όνομα - με την αρνητική φόρτιση που έχει προσλάβει εδώ και χρόνια, ιδίως στα ίντερνετς. Να σας πω κάτι όμως; Some gates should be kept. Το μέταλλο το επικό είναι ξεροκέφαλη ιστορία και αυτό είναι μέρος της γοητείας του αν μπορείς να παραβλέπεις τις γραφικότητες. Τι πειράζει εξάλλου και λίγη γραφικότητα όταν τα riffs είναι όπως πρέπει, όταν οι συνθέσεις και οι ερμηνείες έχουν χαρακτήρα και προσωπικότητα. Και ο Ζαν-Πιερ με την παρέα του έχουν πλεόνασμα.

  • Lord Vigo - Six Must Die

From strength to strength πάνε οι Γερμανοί τρελάρες, καταθέτοντας και τρίτο συνεχόμενο έπος στο οποίο εξελίσσουν παραπέρα το απόλυτα προσωπικό τους ύφος, αυτό το… χμμμ… epic doom το είπαμε ε; Ρε σεις δεν ξέρω, νομίζω ότι μας ξεγελάσανε εκεί στα ξεκινήματα ώστε να τους κολλήσουμε το tag και μετά να βρισκόμαστε επανειλημμένως προ εκπλήξεως. Γιατί αν η ροκενρόλ νοοτροπία σε epic doom πλαίσιο δεν είναι αντίφαση εν τοις όροις, at the very least είναι τρομερά ασυνήθιστο αυτό το πάντρεμα και τροφοδοτεί με γενναίες δόσεις προσωπικότητας κάθε νέα κυκλοφορία των Lord Vigo. Το λες και κόλπο γκρόσο. Δεν ξέρω αν βγάζουν νόημα τα παραπάνω, αν όχι αρκεστείτε στο “κομματάρες με το τσουβάλι, τραγουδισμένες από φωνάρα”.

  • Sacral Rage - Beyond Celestial Echoes

Μπορεί να γίνει ολόκληρη κουβέντα για το αν το δεύτερο άλμπουμ των Sacral Rage είναι ανώτερο του Illusions in Infinite Void, κατώτερο, ισάξιο κ.λπ. Εγώ, κλασικά, θα την αποφύγω. Το βλέπω ως εξής το πράγμα: Όταν έχεις να διαδεχτείς ένα ντεμπούτο τόσο ολοκληρωμένο και ψαρωτικό, που έκανε κόσμο και κοσμάκη να παραμιλάει, “μαλάκα πόσα χρόνια είχαμε να ακούσουμε τέτοιο πράγμα σε τεχνική speed/thrash φάση”, και χωρίς αυτή τη φορά να έχεις με το μέρος σου τον παράγοντα του αιφνιδιασμού, είναι πολύ εύκολο - ό,τι και να κάνεις - η επόμενη αυτή προσπάθεια να αποδειχθεί underwhelming που λέμε και στο χωριό. Τα παιδιά όμως μας θάμπωσαν και αυτή τη φορά. Και αυτό είναι μεγάλο επίτευγμα. Μήτσο, Μάριε, Χρήστο, Βαγγέλη, άξιοι.

  • Voivod - The Wake

Είναι πλέον επίσημο: Οι Voivod έχουν εισέλθει σε μια εποχή που μπορεί να χαρακτηριστεί δεύτερη νιότη τους. Η δύσκολη περίοδος των πρώτων χρόνων χωρίς τον Piggy πέρασε όσο γινόταν πιο ανώδυνα (χάρη βέβαια και στη δική του συνεισφορά που είχε αφήσει πίσω του και “γέμισε” δύο άλμπουμ), ο νεοφερμένος Daniel Mongrain αποδείχθηκε λίρα εκατό και το The Wake αποτελεί το αποκορύφωμα αυτής της δημιουργικής αναγέννησης του θρυλικού καναδέζικου συγκροτήματος. Και ιδού τα πειστήρια: Περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο, Voivod σημαίνει ηχητική έκπληξη, “από πού ξεφύτρωσε τούτο δω”, και ακριβώς αυτό συμβαίνει π.χ. στο Iconspiracy (τι τιτλάρα!), όπου μέσα στην κλασική τους μεταλλική ψυχεδέλεια κάνει ξαφνικά την εμφάνισή της μια ενότητα με σχεδόν κινηματογραφικά έγχορδα (βλ. σάουντρακ φάση) και σε στέλνει στο διάολο. Έπος έπος έπος έπος έπος έεεεποοοοοοςςςςςςςς :bangbang:

  • Wytch Hazel II: Sojourn

Αυτή η λίστα έχει πολλή Ασχήμια (με την καλή έννοια). Ας έχει λοιπόν και λίγη Ομορφιά (μπορεί να υπάρχει κακή έννοια;). Τι λίγη δηλαδή, που οι Άγγλοι Wytch Hazel, κάθε φορά που βγάζουν δίσκο, απλά πλημμυρίζουν τον - κάθε - χώρο με ήχους νοσταλγικούς, συγκινητικούς, θεσπέσιους και προκαλούν ένα ανεπανάληπτο αίσθημα αγαλλίασης και ευφορίας, που ουσιαστικά το συναντάς μόνο σε “αρχαίους” δίσκους: Απ’ αυτούς που πλέον έχουν γίνει Ιεροί για σένα και κάποτε δεν περίμενες ούτε στιγμή πως θα άκουγες κάτι παρόμοιο από τωρινό συγκρότημα. Κι όμως, οι Wytch Hazel δείχνουν αλάνθαστοι στο να αναπαράγουν εκείνο το μαγικό feeling. Οι Pagan Altar στο λιγότερο doom, οι Wishbone Ash στο πιο heavy, οι Thin Lizzy στο πιο μεσαιωνικό, όπως και να τους περιγράψεις είναι απλά από τα ωραιότερα πράγματα που έχουν συμβεί στο hard rock / heavy metal εδώ και πολλά χρόνια.

  • Yovel - Hɪðəˈtu

Κάθε ακρόαση οποιουδήποτε από τα δύο άλμπουμ των Yovel (άρα και αυτού εδώ του ντεμπούτου τους με τον παράξενο τίτλο) μου φέρνει ένα σφίξιμο στο στομάχι. Μου έρχεται πάντα στη μνήμη εκείνη η μέρα που μου μίλησε γι’ αυτούς και μου πρότεινε να τους ακούσω ένας πολύ αγαπητός συνάδελφος και φίλος, αγνά παθιασμένος με τη metal μουσική, ο οποίος δεν ζει πια. “Φίλε, πρέπει να τσεκάρεις Yovel”. “Τι είναι αυτοί, ούτε που τους έχω ακουστά”. “Έλληνες μπλακμεταλλάδες, δηλωμένοι αντιφασίστες και η μουσική τους ακούγεται πολύ φρέσκια και μοντέρνα, καμία σχέση με τα μπλακμέταλς που ακούμε συνήθως”. “Όταν λες φρέσκια εννοείς ότι έχουν προγκ τάσεις ή κάτι τέτοιο;”. “Μπορείς να το πεις κι έτσι, αν και δεν το πάνε προς αβανγκάρντ, είναι in-your-face αλλά με πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Και χρησιμοποιούν spoken words πολιτικοποιημένης ποίησης όπως κανένας άλλος, πρακτικά ως οργανικό στοιχείο του ήχου τους. Άκου τους και δεν θα χάσεις”. Πόσο δίκιο είχες ρε Φώτη…



The Top 5


NUMBER FIVE

.............

midnight force

Με το που ξεκινάει το ντεμπούτο των Γλασκωβέζων Midnight Force, Dunsinane, νιώθεις κάτι μαγικό να συμβαίνει.

Σχεδόν ξεχνάς ότι το έτος είναι 2018 (2019, 2023, whatever), κλείνεις τα μάτια και συντονίζεσαι με τον παλμό του μουσικού ρεύματος / κινήματος (did we ever agree?) που άλλαξε τον ρου της Ιστορίας του σκληρού ήχου στα late 70s / early 80s, με ήρωες και πρωταγωνιστές τα εργατόπαιδα της Αλβιώνας από την κορφή μέχρι τη βάση της - από τα κατσάβραχα του Ινβερνές μέχρι τα ψαροχώρια της Μαύρης Χώρας. Killer! Killer! / Nothing is safe, even you / Killer! Killer! / Just one mistake and you’re through / Killer! Killer! / No one escapes his knife / Now say goodbye to your life! Έτσι :bangbang: Τα μανιφέστα του …New Wave of the New Wave of British Heavy Metal δεν χρειάζεται να “σημαίνουν κάτι”, και άναρθρες (ΟΚ, όχι άναρθρες) κραυγές να είναι, μεταδίδουν το πρόσταγμα “μην ξεχάσουμε ποτέ πώς ακουγόταν μια φορά κι έναν καιρό αυτή η μουσική”. Μην ξεχάσουμε τα πρώτα Maiden, τους Diamond Head, τους Holocaust, όλους εκείνους τους σεμνούς ήρωες του Ατσαλιού. Πρέπει να ειπωθεί για πολλοστή φορά: Όταν μια μπάντα έχει ψυχή δεν έχει σημασία πόσο “ντεμοντέ” θεωρείται η μουσική της - υπάρχει χώρος γι’ αυτήν σε κάθε εποχή.

Και είμαστε ακόμα στο ορεκτικό. Μετά να δεις τι έχει να γίνει…


NUMBER FOUR

.............

chapel of disease

Λοιπόν τελικά οφείλω στον αείμνηστο Φωτάρα περισσότερες συναρπαστικές μουσικές ανακαλύψεις απ’ ό,τι συνειδητοποιούσα. Να, σαν τους Chapel of Disease με το …And As We Have Seen the Storm, We Have Embraced the Eye.

Αυτοί οι Γερμανοί κάποια στιγμή ένιωσαν την ανάγκη για μια αλλαγή από τις death-metal-business-as-usual, άπλωσαν σε ένα τραπέζι μπροστά τους τις διαθέσιμες στυλιστικές επιλογές, τις μελέτησαν προσεκτικά και σαν γνήσιο σχήμα με ταλέντο, άποψη και προσωπικότητα, αναφώνησαν “τίποτα απ’ όλα αυτά!”. Ώρα να σκεφτούμε outside the box, μάγκες. Έχει ξαναπαιχτεί ποτέ μελωδικό death metal σουηδικής κοπής (εκ πρώτης ακροάσεως) αλλά με rock’n’roll νοοτροπία - προσοχή όμως, όχι κατά τις διδαχές π.χ. των Motorhead (άρα βλ. Entombed και death’n’roll) αλλά σε μια εντελώς laid back φάση, με αρπίσματα τύπου …Mark Knopfler; Όχι βέβαια, ε; Βουρ τότε! Η ιδέα θεωρητικά ακούγεται ως ό,τι πιο νοσηρά άκυρο σκέφτηκε ποτέ κανείς, κι όμως οι Chapel of Disease το κάνουν να λειτουργεί τόσο καλά που ακούγεται ως το πιο λογικό πράγμα στον κόσμο και “γιατί χρειάστηκαν ρε τόσες δεκαετίες μέχρι να εισαχθεί στον extreme metal canon”. Ό,τι και να παίξουν μεταδίδουν κάτι το ξεσηκωτικό, όχι ακριβώς πάρτι όμως, περισσότερο “ο κόσμος οδεύει προς το τέλος του και απαιτείται να περιγράψουμε αυτή την εποχή με ένα ανησυχητικά διφορούμενο μπρίο” είναι το vibe. Και αυτές οι κιθάρες, διάολε. Κάνουν κάθε νότα να ακούγεται πιο ξεχωριστή και βαρυσήμαντη απ’ ό,τι θα ακουγόταν ολόκληρο άλμπουμ από κάποια τυπική, βαρετή καφρομπάντα.

Επιμένω: Όταν η αντι-μουσική δεν φαντάζει πια επαναστατική, η επόμενη επανάσταση είναι η αντι-αντι-μουσική.


NUMBER THREE

.............

madder mortem

Εν αναμονή της όγδοης δισκάρας των Madder Mortem που σκάει τον άλλο μήνα (btw ούτε το ένα κομμάτι που έχει διαρρεύσει δεν έχω ακούσει ακόμα) είναι αν μη τι άλλο ταιριαστό, στην τελική ευθεία του γαμωπαίχνιδου που μας έχει φάει τη ζωή το 2023 (τραβάτε με κι ας κλαίω), να πέσει η δέουσα αποθέωση - μαζί με τρία κολλαριστά βαθμουλάκια - στην έβδομη δισκάρα τους, το Marrow, όπως άλλωστε είχε γίνει και για όλες, μία προς μία, τις έξι προηγούμενες δισκάρες τους.

Ναι, σ’ αυτόν τον αβέβαιο και ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο είναι καθησυχαστική η επίγνωση της ύπαρξης αυτής της Σταθεράς που λέγεται Madder Mortem. Ότι όταν κυκλοφορεί καινούργιο Madder Mortem θα είναι 1000% άλλο ένα θηριώδες, τρομακτικά εμπνευσμένο άλμπουμ ασυμβίβαστου, γνήσια προοδευτικού metal που δεν ακούγεται σαν τίποτα άλλο, που αδιαφορεί για τις γύρω του τάσεις και κατευθύνσεις και εξακολουθεί να τραβάει τον δικό του δρόμο, υπηρετώντας απαρέγκλιτα το όραμα αυτής της μπάντας - κόσμημα γι’ αυτή τη μουσική. Ότι τα μακρόσυρτα ατμοσφαιρικά τους χτισίματα - ear candy θα προετοιμάζουν μεθοδικά τις αισθήσεις σου για να υποδεχτείς κάθε φορά το επόμενο ξέσπασμα που θα βάψει το νοητό σου περιβάλλον με το πιο ανεξίτηλο Μαύρο, σηματοδοτώντας άλλον έναν παράδοξα ελκυστικό εφιάλτη. Ότι η Agnete για άλλη μια φορά θα δώσει τον εγκυκλοπαιδικό ορισμό της Τέλειας Ερμηνείας, με πάθος, ένταση και δημιουργική απόγνωση. Ότι θα είναι ένα γαμημένο αριστούργημα - όπως είναι (και) το Marrow.

Αυτά. Και τώρα Άγιε μου Βασίλη για το 2024 θέλω να μου φέρεις …θα σου πω άλλη μέρα βασικά γιατί πρέπει να το σκεφτώ, σιγά μη σου ζητήσω να μου φέρεις δισκάρα Madder Mortem. Δεν χαραμίζουμε δώρα ζητώντας δεδομένα πράγματα.


NUMBER TWO

.............

satan

Αν ήμουν αντικειμενικός ή εν πάση περιπτώσει αν προσπαθούσα να είμαι αντικειμενικός (γιατί πολλοί βγάζετε και σπειριά μ’ αυτό το κόνσεπτ) θα έβαζα #1 για το 2018 το Cruel Magic των Satan. Καθώς όμως δεν τράβηξα τελικά τέτοιο ζόρι, η τρίτη δισκάρα της reunion εποχής των Άγγλων θαυματοποιών (I’ll explain) έπεσε μία θέση στη σταυροδοσία. Ωιμέ, γιατί να είμαι τόσο άδικος.

Ψυχραιμία. Σ’ αυτούς τους χαλεπούς καιρούς το μόνο βέβαιο είναι ότι οι Satan αποτελούν την πιο σταθερή αξία για το heavy metal που δεν απαιτεί περιγραφικά επίθετα από μπροστά. Το κλασικό, ντε. Ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των συγκροτημάτων που ιδρύθηκαν κάπου μεταξύ 1970 και 1985 πασχίζουν να διατηρηθούν revelant από μουσικής άποψης και να δημιουργήσουν έστω ένα άλμπουμ που να σε τραβάει να συνεχίσεις να το επισκέπτεσαι και μετά τις πρώτες 9-10 ακροάσεις, όταν ο αρχικός ενθουσιασμός (και σεβασμός) ξεθωριάζει, τα αγόρια από το Νιουκάστλ με μια σχεδόν εκνευριστική άνεση έχουν ήδη βγάλει αυτόν τον αιώνα ΤΕΣΣΕΡΑ (4) άλμπουμ που μοιάζουν να μην τσιμπάνε ούτε ένα τσικ από τη φθορά του χρόνου, να αντέχουν αγέρωχα και κάθε φορά που μπαίνουν να παίξουν, να ακούγονται το ίδιο πηγαία και καυλωτικά όσο την πρώτη φορά. Αν αυτό δεν είναι μουσικό θαύμα, δεν ξέρω τι είναι. Ίσως τελικά το γεγονός ότι μια μπάντα που χωρίς να παίζει ακραίο μέταλ λέγεται ΣΕΗΤΑΝ δεν είναι απλά ένα διασκεδαστικό οξύμωρο αλλά μία ένδειξη για το τι πραγματικά έχει παιχτεί: Κάποιου είδους deal με Εκείνον, θα μας επιτρέψεις να γράφουμε metal κομματάρες μέχρι να σβήσει ο ήλιος και εμείς θα συνεχίσουμε να τραγουδάμε για τον ερχομό της Μέρας Σου, τότε που …well, θα σβήσει ο ήλιος.

Ραντεβού τώρα κάποιες μέρες μετά το ρεβεγιόν (εκείνη η λίστα θα βγει πιο εύκολα από τις μέχρι τώρα, θέλω να πιστεύω) για την επόμενη και πιο πρόσφατη ισοπέδωση από το κορυφαίο heavy metal συγκρότημα του 21ου αιώνα.


NUMBER ONE

.............

judas priest

Όλοι έχουμε τις αδυναμίες μας, και αυτές καθορίζουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό και τις επιλογές μας σ’ αυτό το παιχνίδι. Επιβεβαιώθηκε πριν δυο βδομάδες με το τελικό αποτέλεσμα εκείνης της ψηφοφορίας, επιβεβαιώνεται και σ’ αυτό το κείμενο, καθότι μεγαλύτερη μουσική αδυναμία από τους Judas Priest δεν έχω και σίγουρα αυτό έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στο να ονομάσω το Firepower το #1 μου για το 2018.

Το ενδιαφέρον δε μ’ αυτή την εξουσία που ασκεί πάνω μας ο παράγοντας “προσωπική αδυναμία” είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι απαραίτητο να “τυφλώνεσαι” προκειμένου να δηλώσεις υποταγή. Εγώ ας πούμε έχω πλήρη επίγνωση της ισχυρής πιθανότητας να μην είναι το Firepower, αν κάτσω να το εξετάσω απ’ όλες τις πλευρές το πράγμα, ο κορυφαίος δίσκος του 2018. So fuckin’ what. Η ψύχραιμη αποτίμηση της μουσικής σοδειάς ως γνωστόν δεν κάθεται ποτέ μόνη της σε κάποιον απροσπέλαστο θρόνο της κρίσης περί της μουσικής, πάντα ή σχεδόν πάντα στέκεται δίπλα της αυτό το πράγμα που λέγεται συναίσθημα και ενίοτε παίρνει κεφάλι, γέρνοντας την πλάστιγγα προς την πλευρά που επιλέγει εκείνο.

Εν προκειμένω - από τη στιγμή που οι Priest κατάφεραν να αναπληρώσουν το κενό του ΚΚ (γιατί κάποτε πρέπει να πιστωθεί αυτό στον τίμιο Ρίτσι) και να ξεπεράσουν και το επόμενο συντριπτικό πλήγμα με την ασθένεια του Γκλεν, έτσι λοιπόν μεταγγίστηκε το απαραίτητο νέο αίμα και η μεγαλύτερη metal μπάντα όλων των εποχών παρέμεινε μάχιμη, όχι ένα hopeless τσούρμο παλαίμαχων που δεν έχουν καταλάβει ότι είναι ώρα να πάνε σπίτι, μία και μοναδική εκκρεμότητα απέμενε: Να φανεί αν ο νέος δίσκος θα ήταν απλά εξαιρετικός, σε επίπεδα Angel of Retribution, Nostradamus, Redeemer of Souls, οπότε θα καταλάμβανε μια τιμητική θέση “κάπου” στα 30 καλύτερα της χρονιάς, ή αν ο πήχης θα ανέβαινε ποιοτικά, οπότε θα χόντραινε το πράγμα και θα έπρεπε να συζητήσουμε υπό άλλους όρους. Spoiler alert, η κουρτίνα έβγαλε το Β. Ώρα λοιπόν να ειπωθεί χωρίς περιστροφές: Το Firepower δεν είναι απλά ό,τι καλύτερο έχουν κάνει οι Θεοί από το Painkiller και μετά, αλλά κοιτάει στα μάτια και μια σειρά παλιότερους δίσκους τους, μένει δε ο χρόνος να πάρει εν δυνάμει σοκαριστικές αποφάσεις για την τελική αξιολογική σειρά ή να μας προσγειώσει, που κι αυτό να γίνει δηλαδή δεν έγινε και κάτι στην τελική, αυτόνομα το Firepower θα παραμείνει ένα άψογο από όλες τις απόψεις heavy metal album, γεμάτο με riffs που βρίσκουν στόχο, μελωδίες αντάξιες του θρύλου που λέγεται Judas Priest και προφανώς αυτή τη Φωνή, που σαν κι αυτήν δεν υπήρξε ούτε θα υπάρξει άλλη, με τέτοιο χρώμα, τέτοιο “ατσάλινο” vibe.

Δεν απομένει παρά να πάρουμε τη θέση μας στην εξέδρα (τι “κάτοχοι εισιτηρίου διαρκείας” θα ήμασταν) και να αρχίσουμε να φωνάζουμε προς τα σουηδάκια ε-ε-ε, ω-ω-ω, αν δεν σας _________ δεν φεύγετε από δω.



Εξώφυλλο της χρονιάς
Πλησίασα στο να βάλω αυτόν τον Alien-ικό εφιάλτη των Horrendous...

horrendous


...αλλά τελικά αποφάσισα να πάω με αυτό το έπος των DreamLongDead, ιδανικό ακόμα και για εξώφυλλο λαβκραφτικής ανθολογίας

dreamlongdead

32 Likes

2018

(@GRACCHUS_BABEUF καλό το East of Sun μωρέ οκ. Αν ήταν και κανα 10λεπτο μικρότερο…)

1. Daron Malakian and Scars On Broadway – Dictator

Μια δεκαετία μετά, αφού προκοπή δεν βλέπει με τους SOAD, ο Malakian αποφασίζει να βγάλει τον διάδοχο του αγαπημένου 1ου δίσκου. Δεν θεωρώ ότι τον πλησιάζει συνθετικά και ποιοτικά, αλλά η τόσο οικεία στα αυτιά μου μουσική του κιθαρίστα μου κράτησε και πάλι συντροφιά για αρκετό καιρό με κάμποσα κομμάτια να παίζουν συχνά, ειδικά το “Never Forget”.

2. The Damned – Evil Spirits

Μεγάλη επιστροφή από τους goth-punk μπαμπάδες μας.

3. Khemmis – Desolation

Εξαιρετικό doom, έπαιζε πολύ συχνά και ειδικά “Flesh to Nothing” και “Maw of Time” τα έλιωνα.

4. Battleroar – Codex Epicus

Ίσως η καλύτερη κυκλοφορία της εγχώριας επικής μπάντας. Η συμμετοχή του μοναδικού Shelton πάλι συγκινεί.

5. Death Grips – Year of the Snitch

Ακόμη μια εξαιρετική κυκλοφορία από το καταπληκτικό πειραματικό χιπ χοπ σχήμα.

Λοιπές Μουσικάρες:

Judas Pries – Firepower

Δεν είμαι Priest-ακιας αλλά λατρεύοντας επιλεκτικά ορισμένους δίσκους τους, το χτύπημα του Firepower ήταν πραγματικά απρόσμενο. Φρέσκο και εθιστικό.

Saboter – Architects of Evil

Η μπάντα σοφά εγκαταλείπει το Priest-ικο μεταλ των προηγούμενων κυκλοφοριών και δημιουργεί αξιοζήλευτο σκοτεινό χεβυ μεταλ με επικές προεκτάσεις.

Sacral Rage – Beyond Celestial Echoes

Καθηλωτικό μεταλ. Μεγάλη μπάντα, περιμένουμε το επόμενο χτύπημα.

Μαύρο Γάλα – Hands-Tired

Σταθερά αξιόλογες κυκλοφορίες από τη screamo μπάντα.

cold i – Άνθη Γκρεμού

4 άκρως καλοδεχούμενα κομμάτια γοτθικού ροκ.

Vodka Juniors – Warrior Anthems

Από το καταπληκτικό εναρκτήριο “Fighting Giants” το πανκ σχήμα ξεκαθαρίζει πως συνεχίζει ακάθεκτο να κάνει αυτό που ξέρει τόσο καλά.

Lifewreck – Lifewreck

Χορταστικό χαρντκορ ξυλίκι.

Portal – Ion

Ακόμη ένα δείγμα εξωγήινου, καταπληκτικού ακραίου μεταλ από τη μυστηριώδη μπάντα.

Underworld & Iggy Pop – Teatime Dub Encounters (EP)

Απροσδόκητη αλλά άκρως ταιριαστή και απολαυστική συνεργασία.

Chevalier – Chapitre II (EP)

Είπαμε, επική speed λατρεία, 3 κομμάτια αρκούν για πολλές καρδούλες.

Deafheaven – Ordinary Corrupt Human Love

Ένα βήμα πριν την πλήρη στροφή, το blackgaze (?) σχήμα μας προϊδεάζει προσφέροντας 1 ώρα ταξιδιάρικου και ατμοσφαιρικού ακραίου μεταλ με ταιριαστά στοιχεία εναλλακτικού ροκ.

Lethean – The Waters of Death

Πολύ καλό επικό doom με τα ιδιαίτερα φωνητικά της Thumri Paavana να προσφέρουν πόντους στην ταυτότητα του σχήματος.

Litovsk – Dispossessed

Οι Γάλλοι είναι από τα αγαπημένα μου ποστ πανκ σχήματα των τελευταίων αρκετών χρόνων.

Pig Destroyer – Head Cage

Τίποτα λιγότερο από υποδειγματικό μοντέρνο, φρέσκο grindcore από την μπαντάρα.

Converge – Beautiful Ruin (EP)

6 λεπτά Converge? Καλοδεχούμενα.

Εξώφυλλο της Χρονιάς:

33 Likes

Εντάξει, το ακούω.

Αυτό το Lethean πώς σου φαίνεται; Εμένα μ’ αρέσει η μουσική τους αλλά η τραγουδίστρια μεγάλη απάτη.

edit
Never mind, τώρα πρόσεξα ότι τους ανέφερες και στις μουσικάρες

1 Like

2018

Can you live a life worth dying for?


#25-21 – Honorable Mentions

  • Scars On Broadway – Dictator
  • Godsmack - When Legends Rise
  • Arena - Double Vision
  • Redemption - Long Night’s Journey Into Day
  • Oak - False Memory Archive

#20-16

Summary

#20

Bullet For My Valentine – Gravity
εικόνα

Υποτιμημένο και κάπως διαφορετικό (πιο μελωδικό ίσως), αλλά σίγουρα εξαιρετικό άλμπουμ από τους BFMV

#19

Spock’s Beard - Noise Floor
εικόνα

Το τελευταίο (οριστικά; ) στούντιο άλμπουμ των Spock’s Beard είναι ένα progressive rock διαμαντάκι, όπως αυτοί ξέρουν μόνο να γράφουν.

#18

Tremonti - A Dying Machine
εικόνα

Concept βασισμένο σε μια νουβέλα που έγραψε ο ίδιος ο Mark, το “A Dying Machine” φέρει την σφραγίδα της ποιότητάς του, σε μια ακόμα αρκετά σκοτεινή για τα δεδομένα του και εν τέλει πολύ δυνατή κυκλοφορία.

#17

Coheed And Cambria - Vaxis - Act I: The Unheavenly Creatures
εικόνα

Επιστροφή στην πολύπλοκη, δαιδαλώδη ιστορία του Amory Wars, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις που παίρνουν τα τραγούδια των C&C μέσα στο άλμπουμ. Απαιτητικό και ταυτόχρονα πιασάρικο, όπως ακριβώς θέλουμε και πρέπει να είναι τα άλμπουμ της μπάντας.

#16

The Temperance Movement - A Deeper Cut
εικόνα

Πανέμορφο hard rock, με κάμποσα σπουδαία τραγούδια στην καλύτερη (aka αγαπημένη μου) δισκογραφική στιγμή των The Temperance Movement.


#15-11

Summary

#15

Poem – Unique
εικόνα

Με ακόμα καλύτερη παραγωγή, χτίζει πάνω στον χαρακτήρα του “Skein Syndrome”, περιλαμβάνει κάποια εξαιρερικά τραγούδια (βλέπε “My Own Disorder”) και θεωρητικά δείχνει ότι τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την πορεία των Poem. Αλλά…

#14

The Night Flight Orchestra - Sometimes The World Ain t Enough
εικόνα

Δεύτερη σερί δισκάρα από του TNFO να διεκδικεί στα ίσα τον τίτλο της καλύτερης δουλειάς τους από τον προκάτοχό του.

#13

Slash ft. Myles Kennedy And The Conspirators - Livin’ The Dream
εικόνα

Όταν έχουν κέφια ο Slash, ο Myles και η λοιπή παρέα τους, τότε το hard rock που βγάζουν δεν έχει συναγωνισμό. Όπως εδώ.

#12

Between The Buried And Me - Automata I
εικόνα

Καταλαβαίνω την σκοπιμότητα που είχε το πείραμα του να μοιράσουν σε δυο μέρη την άπειρη πληροφορία που περιλαμβάνει ένα σύνηθες άλμπουμ. Κρίνοντας εκ των υστέρων, ίσως να ήταν καλύτερα να είχαν κυκλοφορήσει ένα ενιαίο “Automata” καθώς αυτό μπορεί να αποτελούσε και το magnum opus τους. Έστω κι ως μισό, το πρώτο μέρος παραμένει εντυπωσιακό.

#11

Audrey Horne Blackout
εικόνα

Μεγάλα κέφια από τους – πάντα υπέροχους – Audrey Horne σε μια hard rock δισκάρα ολκής.


#10-6

Summary

#10

Shinedown - Attention Attention
εικόνα

Κοντολογίς, θεωρώ αυτό το άλμπουμ ίσως το καλύτερο των Shinedown μετά το “The Sound Of Madness” (άντε μαζί με “Amaryllis”). Εξαιρετικά στημένο, με πολύ ανθρώπινο concept, που ακόμα και στις cringy poppy στιγμές του (“Get Up”) έχει κάτι να πει – μουσικά και στιχουργικά. Οι δε καλές στιγμές του άλμπουμ είναι πραγματικά υπέροχες.

#9

Between The Buried And Me - Automata II
εικόνα

Ισχύουν όσα είπα για το πρώτο μέρος, με τη μόνη διαφορά πως το δεύτερο είναι ακόμα καλύτερο από το πρώτο.

#8

Riverside – Wasteland
εικόνα

Από τα άλμπουμ που μοιάζουν σαν να έχουν φτιαχτεί για να είναι εκεί μαζί σου όταν θα χρειαστείς να διαχειριστείς κάποια συγκεκριμένα συναισθήματα. Τα διαχειρίστηκε πρώτος ο Mariusz Duda, αντιμετωπίζοντας την διπλή απώλεια που τον χτύπησε και μέσα από αυτό το έργο κατάφερε να κρατήσει εν τέλει ζωντανούς τους Riverisde.

#7

The Ocean Collective - Phanerozoic I: Paleozoic
εικόνα

Το καλύτερο - κατά την ταπεινή μου άποψη κατά την ταπεινή μου άποψη - άλμπουμ που έχει βγάλει αυτή η τρομερή μπάντα,. Τόσο φορτισμένο, τόσο εμπνευσμένο, τόσο ιδιαίτερο.

#6

Haken Vector
εικόνα

Το progressive metal χρειαζόταν νέους ηγέτες και οι Haken ήταν εκεί να αρπάξουν την ευκαιρία και να εδραιωθούν – αν όχι στην κορυφή – στις κορυφαίες θέσεις του.


#5

Ghost – Prequelle
εικόνα

Tobias ήρθε η ώρα σου να γίνεις mega star. Το αξίζεις ρε μπαγάσα.


#4

Alice In Chains - Rainier Fog
image

Χρωστάμε τόσα πολλά σε αυτόν τον αλητάμπουρα που λέγεται Jerry Cantrell. Αυτό που συνεχίζουν να κάνουν οι AiC με κάθε άλμπουμ τους ξεπερνάει τη λογική και τους καθιστά μοναδικούς. Το “Rainier Fog” επιβεβαιώνει πως σε βάθος χρόνου είναι οι - με διαφορά -καλύτεροι εκπρόσωποι της μεγάλης εκείνης σκηνής.


#3

A Perfect Circle - Eat The Elephant
εικόνα

Μερικά από τα καλύτερα τραγούδια της εν λόγω χρονιάς μαζεμένα και μερικές από τις καλύτερες ερμηνείες του Maynard. Και μερικοί από τους καλύτερους στίχους που έχει γράψει. Και μια σεμιναριακή παραγωγή. Ειδικά το “So Long And Thanks For All The Fish” ποιος να πει ότι δεν είναι υποψήφιο τραγούδι της χρονιάς; Ένα άλμπουμ- αριστούργημα σε όλα του.


#2

Architects - Holy Hell
εικόνα

Δεν ξέρω αν έχω ακούσει πολλά μουσικά έργα περισσότερο φορτισμένα από αυτό εδώ. Είναι στιγμές που νιώθω το μεγαλείο της ψυχής να υψώνεται πάνω από το τέρας (ένα είναι το τέρας), σε στιγμές που όντως πείθομαι ότι ο θάνατος δεν είναι κάποιου είδους ήττα.

Νιώθω τον άδικο αγώνα μέσα από τους στίχους και τις ερμηνείες – σαν να παλεύεις με σπασμένα κόκαλα.

Μου υπενθυμίζει ότι όλοι είμαστε επαίτες, πάντα θεωρώντας τον εαυτό μας ανώτερο από τον δίπλα μας, μέχρι να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε τίποτα στην πραγματικότητα.

Κι όταν φτάνω στο “Wasted Hymn” νομίζω ότι ποτέ δεν μπορώ να μην λυγίσω, έστω λίγο.


#1

Myles Kennedy - Year Of The Tiger
εικόνα

Σε μια σχεδόν παράλληλη ιστορία ζωής με τον James Hetfield, ο Myles έχασε τον πατέρα του σε πολύ μικρή ηλικία, καθώς αυτός αρνιόταν να δεχθεί φαρμακευτική αγωγή, λόγω των θρησκευτικών του πεποιθήσεων. Στο πρώτο του προσωπικό άλμπουμ επισκέπτεται αυτό το τραύμα και φοράει για πρώτη φορά το καπέλο του singer/songwriter… Και δημιουργεί ένα αριστουργηματικό άλμπουμ.

Έχοντας ως βάση την ακουστική κιθάρα του και την φωνή του (αλλά όχι μόνο), ο Myles μας πάει ένα ταξίδι μέσα από γεγονότα, συναισθήματα, μνήμες, σκέψεις και καταθέτει όσα έχει στην ψυχή του. Ξεκινάει από το σκοτάδι (“The Great Beyond”) και περνάει από πολλά στάδια μέχρι να φτάσει στο φως (“Love Can Only Heal”).

Τα βάζει – προφανώς – με την τυφλή πίστη που έχουν κάποιοι άνθρωποι και τι αντίκτυπο μπορεί να έχει αυτό στους γύρω τους, αναλογίζεται πως ο καθένας μας είναι υπεύθυνος για να ορίσει τη μοίρα του και θυμάται πως αντέδρασε ο κοντινός κόσμος στην τραγωδία που βίωνε η οικογένειά του: κάνοντας πλιάτσικο στο σπίτι που ζούσε με τον αδερφό και τη μητέρα του… Πίστη στην ανθρωπότητα σου λένε μετά.

Βρίσκει την δύναμη να προχωρήσει τη ζωή του, αναγνωρίζοντας ότι το τραύμα θα είναι πάντα εκεί και θα τον στοιχειώνει, ειδικά όταν προσπαθεί να κλείσει τα μάτια του. Αφιερώνει λίγο χρόνο να εκφράσει την ευγνωμοσύνη στην μητέρα του που ήταν πάντα εκεί και προσπαθεί να αναλογιστεί τι σημαίνει πλέον για αυτόν εκείνη η απούσα πατρική φιγούρα: τίποτα παρά ένα όνομα, παρόλο που παραδέχεται ότι ακόμα του λείπει.

Και φτάνει στον προορισμό του αναγνωρίζοντας ότι μόνο με τη συγχώρεση και την αγάπη μπορεί να γιατρεύσει το τραύμα και να προχωρήσει τη ζωή του. Ούτως ή άλλως, όλα αυτά μια ωραία μέρα θα έχουν χαθεί και πρέπει να κάνουμε αυτό που μπορούμε κάθε μέρα για να αντέξουμε ο καθένας την τραγωδία που βιώνει πίσω από κλειστές πόρτες.

Άλμπουμ ζωής, πρώτα από όλα για τον ίδιο. Και μέσα από το βίωμά του, όπως συχνά συμβαίνει με την τέχνη και δη με την μουσική, βρίσκουμε κι εμείς οι ακροατές τους παραλληλισμούς μας, ταυτιζόμαστε, εκτονώνουμε κάτι μέσα μας, κοιτάμε ένα δικό μας τραύμα και βρίσκουμε σε ένα καλλιτεχνικό έργο μια επιπλέον βοήθεια.

29 Likes

Πω-πω, εντωμεταξύ βλέπω κάποια εξώφυλλα (συμπτωματικά, αυτά που post-αραν Γράκχος και Deathster) και συνειδητοποιώ ότι έχει ξεφύγει η φάση με τα όμορφα εξώφυλλα, σαν επιβλητικοί πίνακες είναι όλοι. Δεν ξέρω αν ήταν πάντα έτσι και δεν το 'χα συνειδητοποιήσει ή αν λόγω εποχής “σκοτείνιασαν” περισσότερο θεματικά και είναι πιο κοντά στα γούστα μου.

3 Likes

2018A New Beginning


10. – 6.

10. ATROCE “Necromantiae Bestialis”
Γαλλόφωνοι Καναδοί νεκρομέταλλοι συνδυάζουν με απρόσμενη επιτυχία death metal από τα δοξασμένα 90s, με μπομπάτο ήχο, βίαιη riff-ολογία, ασταμάτητα leads και solos και ανελέητα τύμπανα μαζί με παχιές χούφτες από occult, λίγο cheesy ώρες-ώρες είναι η αλήθεια, αλλά το συγχωρούμε λόγω πάθους. Το ότι μιλάμε μάλιστα για DIY παραγωγή κάνει το αποτέλεσμα να φαντάζει ακόμα πιο εντυπωσιακό. Κρίμα που σταμάτησαν εδώ και δεν τους τσίμπησε κανένα σοβαρό label τύπου Dark Descent για να βλέπαμε πού θα μπορούσαν να το φτάσουν…

9. VARATHRON “Patriarchs of Evil”
Kudos και στον Στέφανο και στο «νέο αίμα» της μπάντας, ειδικά στον τύπο απ’ τους AENAON (που εμένα δε με «πιάνουν» καθόλου), διότι είναι τεράστιο κατόρθωμα να κάνουν αυτή τη μπάντα-ορόσημο του ελληνικού bm να ακούγεται ταυτόχρονα αυτή που ήταν και «τότε» αλλά το αποτέλεσμα να μη μοιάζει σε καμία περίπτωση retro η tribute άλλων εποχών. Φαινόταν ήδη απ’ το “Untrodden Corridors…”, εδώ όμως είναι που φτάνει στη κορυφή αυτό το αβίαστο πάντρεμα του «ζεστού» χεβιμέταλ ήχου που ανέδυαν στα early 90s με τις ατμόσφαιρες, την παραγωγή και την αισθητική η οποία είχε κυριαρχήσει στην παρούσα δεκαετία -νομίζω καλύτερο παράδειγμα απ’ το “Saturnian Sect” δεν υπάρχει.

8. ADAESTUO “Krew Za Krew”
Στο πρώτο full-length της αμερικανο-φινλανδο-πολωνικής σύμπραξης, μπορεί να απουσιάζει το αναπάντεχο του EP, όμως τα ambient σημεία που μπουκάρουν ανάμεσα στο γεμάτο αγχωτικά thorn-o-riffs blackmetal τους, παράγουν μια κλειστοφοβική ατμόσφαιρα στην οποία οι ψίθυροι, τα ουρλιαχτά και οι ψαλμοί της Hekte Zaren μοιάζουν να έρχονται κυριολεκτικά από παντού.

7. STRIGOII “The Oldest of Blood”
Περίεργος τύπος ο Akhtya Nachttoter (κατά κόσμον Michael W. Ford) αλλά κανείς δε μπορεί να πει ότι δεν γνωρίζει τις πτυχές του βαμπιρικού μύθου καλύτερα απ’ τους περισσότερους. Σε αντίθεση με τους BLACK FUNERAL όπου όταν δεν παίζει ambient επιδίδεται σε αρκετά raw blackmetal, εδώ χρησιμοποιεί το όχημα των STRIGOII (με δύο “i”, μην μπερδεύεστε) για να εκφράσει την πιο μελαγχολική/μοναχική πλευρά των πλασμάτων της νύχτας. Κάπως έτσι εν τέλει κινείται στα χνάρια των SUMMONING με medieval πλήκτρα να μπλέκονται με noisy κιθάρες και απελπισμένα shrieking φωνητικά, ενώ στο τρίτο κομμάτι (“Coffins Filled with Blood”) το βασικό riff, που ανοίγει και κλείνει τη σύνθεση, υπό διαφορετική ηχητική προσέγγιση κάλλιστα θα μπορούσε να βρίσκεται σε κάποιον 90s δίσκο μελωδικού πανκ -για να καταλάβετε για τι sensitive πράγμα μιλάμε δηλαδή…

6. EMBRACE OF THORNS “Scorn Aesthetics”
Έχοντας περάσει πια στη φάση της «ωριμότητας», οι EMBRACE χωρίς να μαλακώνουν σε καμία περίπτωση, γίνονται λιγότερο επιθετικοί και περισσότερο αποστασιοποιημένοι και βιτριολικοί. Σε έναν κόσμο που η πλειοψηφία αρκείται σε μια ισοπεδωτική καθημερινότητα, όπου η αποδοχή της μιζέριας είναι τρόπος ζωής και η όποια διαμαρτυρία αντί να γίνει εξέγερση, μετατρέπεται σε «θυμωμένες» αναρτήσεις στα ΜΚΔ, η περιφρόνηση είναι το μόνο που αξίζει. Αν και είναι πειρασμός καμιά φορά να αμολήσεις τους λύκους και όποιον πάρει ο χάρος…


5.

NECROS CHRISTOS “Domedon Doxomedon”

LST-NCH-DDX

Ρε άτιμε Mors, φινάλε μας υποσχέθηκες αλλά τόσο grande κανείς δεν το περίμενε. Χαλάλι που το γύρισες στον Γνωστικό Χριστιανισμό (πάντα υπό το νεκρομαντικό πρίσμα) άμα είναι να το κάνεις με τόσο ενδιαφέροντα τρόπο. Φυσικά, το τελευταίο album των NECROS CHRISTOS, ειδικά αν αντιμετωπιστεί ως ολότητα, σίγουρα αφορά πολύ λίγους -εδώ μιλάμε για σχεδόν δύο ώρες death METAL με πλείστα όσα διαλείμματα ambient και ανατολίτικων περασμάτων, με τρομερό οργανικό ήχο και ένα συνολικό καλλιτεχνικό concept που βιώνεται μονάχα συνοδεία στίχων, artwork και «μελέτης» σχετικών παραπομπών ως προς την «φιλοσοφία» του.

4.

HERETIC CULT REDEEMER “Κέλευσμα”

LST-HCR-KLS

Άλλο ένα under-the-radar υπέροχο σχήμα του εγχώριου bm underground, οι HERETIC προχωράνε πολύ το πράμα σε σχέση με το ντεμπούτο, χρησιμοποιώντας τη δυσαρμονία, κάποια σημεία που αγγίζουν το post, αλλά και μια καλή δόση χέβι μέταλ. Όλα αυτά με σεμιναριακό ήχο που είναι ευκρινής και οργανικός, δημιουργώντας μια αμεσότητα με τον δέκτη και ανοίγοντας διάπλατα τις πύλες για παράλληλα σύμπαντα, μανιφέστα των οποίων μας διηγείται ο πάντα εκφραστικότατος Funus.

3.

ANNA VON HAUSSWOLF “Dead Magic”

LST-AVH-DMG

Τον δίσκο αυτόν τον άκουσα τους μήνες κάποιας καραντίνας (δεν έχει σημασία ποιας, πλέον όλες έχουν ομογενοποιηθεί μέσα σε μια χοάνη πεταμένου χρόνου απ’ τη ζωή μου) και μπορώ να πω ότι -μεταξύ άλλων- ήταν μια φανταστική συντροφιά σε νυχτερινές βόλτες μέσα σε άδειους δρόμους, καθώς αυτό το αμάλγαμα dark ambient, folk, art pop με ολίγη από DEAD CAN DANCE αλλά και από αποδομημένο blackmetal αναλάμβανε να σπάσει αυτή τη σχεδόν μεταφυσική ησυχία που επικρατούσε σε μια κοινωνία που την είχε κυριεύσει ο τρόμος.

2.

ABIGOR “Höllenzwang (Chronicles of Perdition)”

LST-ABG-HZW

Ακάθεκτοι οι Αυστριακοί, οδηγούν (αυτό που οι ίδιοι έστω νομίζουν ότι είναι) το blackmetal στα 20s, φορώντας διαφορετικό μανδύα σε κάθε τους προβολή. Στο “Hollenzwang” μοιάζει να αποποιούνται σχεδόν πλήρως τα οποιαδήποτε avantgarde στοιχεία και να στοχεύουν κατευθείαν στον πυρήνα του second wave και του πρώτου μισού των 90s. Το κάνουν όμως με έναν διεστραμμένο, ολόδικό τους τρόπο, χρησιμοποιώντας mid-tempo και αργόσυρτα, «κυκλικά» riffs που μοιάζει να μην καταλήγουν πουθενά ή, πιο σωστά, να καταλήγουν εκεί που ξεκίνησαν, με αποτέλεσμα τα κομμάτια σπανίως να «αναπνέουν» και η αίσθηση να γίνεται αποπνικτική. Γι’ άλλη μια φορά θαρρώ υπάρχει ένα hint στον υπότιτλο (”perdition…”) και η πλήρης ανάπτυξη γίνεται στους μάλλον καλύτερους στίχους που έχω διαβάσει απ’ αυτούς, με αγαπημένο (μικρό) απόσπασμα το παρακάτω:

bending Kether to Malkuth
while separating all and not
letting you survive under the ruins of your temple

contemplation and retreat is regress
once the abyss is crossed
the severity of the devil’s verities
ends all eternally

1.

ALTAR OF PERVERSION “Intra Naos”

LST-AOP-INS

Δεκαεπτά χρόνια μετά το ντεμπούτο full-length και δώδεκα μετά την τελευταία εμφάνισή του (με ένα μάλλον αγνοημένο EP) το ιταλικό ντουέτο επιστρέφει για κάτι που μόνο ως ηθελημένο magnum opus μπορεί να θεωρηθεί. Δύο ώρες μουσικής, σπασμένες σε έξι κομμάτια, σύμπραξη NoEvDia με Ajna Offensive, artwork από πιο-hot-δεν-πάει καλλιτέχνες (Denis Forkas, Ketola), μένει να δούμε αν υπάρχει ουσία πίσω από όλο αυτό. Λοιπόν, όχι απλά υπάρχει, αλλά η ατμόσφαιρα και το feeling που επικρατούν είναι μοναδικά, μοιάζει να έχουν χτίσει έναν ολόκληρο κόσμο με νότες, διατηρώντας σχεδόν μόνιμα ένα mid-tempo το οποίο διαπνέεται από μια υφέρπουσα παράνοια και τον φόβο (αλλά και την έξαψη) του άγνωστου.

Αν με ρωτάτε, εδώ μέσα κρύβεται το αγέρωχο πνεύμα του DMDS (βοηθάει και το περιπετειώδες μπάσο), ραφιναρισμένο και προσαρμοσμένο για να ταρακουνήσει ττην εποχή μας, μια εποχή εύκολου εντυπωσιασμού και μικρής εμβάθυνσης. Σίγουρα δίσκος για λίγους, όχι για λόγους ψευδο-intellectual ελιτισμού, αλλά γιατί απαιτεί υπερβολικά πολύ χρόνο και προσοχή και αυτά δύσκολα βρίσκονται πια. Όσο για το φιλοσοφικό υπόβαθρο, από τη στιγμή που μένει σε καθαρά μεταφυσικό επίπεδο, εμένα μου κάνει.


Ειδικές Καταστάσεις
  • Οι Φινλανδοί NECROMONARCHIA DAEMONUM συνεχίζουν να κυκλοφορούν κασέτες (“Funeralis de Malefica” αυτή τη φορά ο τίτλος) με xerox εξώφυλλα και σπηλαιακό doom/death/black που δεν-γίνεται-να-μην-ηχογραφήθηκε-το-90/91.

  • Οι Ολλανδοί (!) ZWARTE DRAAK (χωρίς άλλες πληροφορίες) βγάζουν το πρώτο τους demo, το οποίο ενώ δεν είναι κάτι ιδιαίτερο, εντούτοις δείχνει ότι κάπως κατέχουν το πριμαριστό, ολίγον μελαγχολικό blackmetal χωρίς πολλές και περιττές φιοριτούρες.

  • Οι Γάλλοι ORATORIVM (κι εδώ έλλειψη άλλων πληροφοριών) στο demo τους “Credo” παραδόξως κοιτάνε λιγότερο προς τη χώρα τους και περισσότερο προς το σουηδικό, καταιγιστικό orthodox. Ακόμα πιο παραδόξως, είναι αρκούντως πειστικοί σε αυτό που κάνουν, ωστόσο όπως και με τους παραπάνω, «επίσημη» κυκλοφορία για να τους βλέπαμε σε «πλήρη ανάπτυξη» δεν υφίσταται.

  • Οι Πολωνοί UNTERVOID είναι ωραία περίπτωση. Διαθέτοντας στα φωνητικά τον (αποχωρήσαντα απ’ τους KRIEGSMASCHINE -δεν κατάλαβα γιατί οι KSM πήγαν να γίνουν MGLA, μέτριο το “Apocalypticists” για μένα) Destroyer δημιουργούν ένα EP εντελώς έξω από τις μόδες τις εποχής, κοιτώντας προς πιο avantgarde (όχι σε ακραίο βαθμό όμως) metal καταστάσεις -ιδίως η φωνή φέρει κάμποσα ICS Vortex και ARCTURUS vibes.

  • Οι Αμερικάνοι DISPIRIT, η αλλιώς το σχήμα του Cascadian ηγέτη John Gossard, κυκλοφορούν το τελευταίο (μέχρι σήμερα) “demo” τους, “Enantiodromian Birth”. Τα εισαγωγικά στο ντέμο μπαίνουν επειδή κατά βάση μιλάμε για δύο 20λεπτα κομμάτια, με ηχογράφηση πρόβας, που ακόμα κι έτσι κάνουν πλάκα στο 99% των σχετικών ατμοσφαιρικών bm κυκλοφοριών.

  • Οι Σουηδοί ELDHAMN κατά βάση είναι ο κύριος Tommie Eriksson σε ένα διάλειμμα από τη βασική ασχολία του (SATURNALIA TEMPLE), επιδιδόμενος σε ένα πάντα φορτισμένο με αποκρυφισμό, αλλά και ζεστό, οργανικό 70s ψυχεδελικό ροκ με τα “Bhairavi Eyes” και “Sulphur Gaze” -ειδικά το δεύτερο άφηνε πολλές υποσχέσεις για έναν πλήρη δίσκο που τελικά δεν ήρθε ποτέ.

32 Likes

1.Coheed and Cambria - Vaxis – Act I: The Unheavenly Creatures (+cover)

Για μένα ο καλύτερος δίσκος που έχουν βγάλει ποτέ.Όλα τα στοιχεία που τους κάνουν μοναδικούς είναι και πάλι εδώ.

2.On Thorns I lay - Aegean Sorrow

Φανταστικός δίσκος,το μόνο που με “χαλάει” είναι η απουσία γυναικείων φωνητικών.

Ξεκάθαρα το στυλ που τους ταιριάζει περισσότερο.

Riverside - Wasteland

Τον θεωρώ ανώτερο απο τον τελευταίο καθώς αυτή η μαυρίλα που έχει το Wasteland μου έλειψε.

4.Seventh Wonder - Tiara

SW_Tiara_2018_CD_600x600

Οταν κυκλοφόρησε δεν με τρέλανε αλλά με τον καιρό τον εκτίμησα περισσότερο και πλέον μου αρέσει πολύ.Δεν μπορούν να απογοητεύσουν όσο και να προσπαθήσουν.

5.A Perfect Circle - Eat the Elephant

Όταν βγήκε τον άκουσα 1-2 φορές και μετά ξέχασα την υπάρξη του.Προφανώς κάτι με τράβηξε περισσότερο εκείνο το διάστημα.Πέρασαν μήνες μέχρι να θυμηθώ ότι είχαν βγάλει νέο δίσκο.
Στα υψηλά στάνταρντ που ξέραμε.

31 Likes

2018

1) Greyhaven - Empty Black
Ο δίσκος που έψαχνα μια ζωή και δεν ήξερα πού και πώς να τον βρω. Τελικά τον βρήκα κατά τύχη ψάχνοντας σε αφίσες άγνωστες μπάντες που κάνουν support σε μεγαλύτερα σχήματα. Εκείνη την περίοδο το μεγάλο σχήμα ήταν οι Norma Jean. Μεγαλειώδες έργο τέχνης χαοτικού και πειραματικού hardcore/metalcore με επιρροές από The Dillinger Escape Plan, Every Time I Die, Norma Jean κτλ. Βρίσκεται στο πάνθεον του προσωπικού μου all time best of.

2) Cancer Bats - The Spark That Moves
Ο αγαπημένος μου δίσκος τους μετά το Hail Destroyer! Φοβερό comeback, μου αρέσει από την αρχή μέχρι το τέλος. Hardcore/metalcore/punk για να περνάω πάντα καλά. Εδώ μπόλιασαν τον ήχο τους και με πιο καινούρια πραγματάκια που τους πήγαιναν πάρα πολύ.

3) Turnstile - Time & Space
Επίσης ίδιος τρόπος εύρεσης νέου αίματος που βράζει, με τους Greyhaven. Οι Turnstile στην προκειμένη περιόδευαν με τους Every Time I Die και έβλεπα stories στο instagram με έναν frontman να χορεύει με φουλ άβολο αλλά και ταυτόχρονα ελκυστικό τρόπο πάνω από hardcore punk μουσικές, τραγουδώντας με τον δικό του ξεχωριστό και τσιτωμένο τρόπο. Όταν έβαλα να παίζει ο δίσκος τους ερωτεύτηκα. Χωρίς να παίζουν κάτι νέο, είχαν κάτι ξεχωριστό και είχα εθιστεί. Το μεγάλο μπαμ έγινε με τον επόμενο δίσκο τους, όπου τους παραδέχτηκαν και οι πιο δύσπιστοι.

4) The Prodigy - No Tourists
Επίσης ιδανικό comeback, ο τελευταίος τους δίσκος, έχει φάει πολλές ακροάσεις με ταυτόχρονα rave χορευτικά μόνος μου στο σαλόνι. Ειδικά στο τελευταίο τραγούδι - Give Me a Signal - βλέπω κύκλους.

5) Turbonegro - Rock’n’Roll Machine
Απλό, λιτό, διασκεδαστικό, γαμάτο. Hot For Nietzsche και αρχίζουν οι χοροί!

Honorable δισκάρες:
Architects - Holy Hell
Tesseract - Sonder
Soulfly - Ritual
Slash ft Myles Kennedy & the Conspirators - Living The Dream
Ghost - Prequelle
Dimmu Borgir - Eonian
A Perfect Circle - Eat The Elephant
Beartooth - Disease

Edit:
Judas Priest - Firepower
Alice in Chains - Rainier Fog

Εξώφυλλο: The Prodigy - No Tourists

32 Likes
  1. Battle ruins-Glorious Dead (punk)
  2. Chain cult -Demo 2018 (post punk)
  3. Primer Regimen - Ultimo testamento (punk)
  4. Sabire - Gates Ajar (heavy metal)
  5. Litovsk - Dispossessed (post punk)

dbeat,crust,hardcore

Raw peace-Total death
Dead hunt- Dead hunt
Tragedy -Fury
Candy -Good to feel
Lifewreck-Lifewreck

metal

Visigoth- Conqueror’s oath
Aura Noir - Aura Noire

punk
Night birds - roll credits
Youth avoiders- Relentless
Kronstadt - Kronstadt

25 Likes

1. Ghost - Prequelle
2. Deafheaven - Ordinary Corrupt Human Love
3. Sacral Rage - Beyond Celestial Echoes
4. Zeal & Ardor - Stranger Fruit
5. Sigh - Heir To Despair (+ εξώφυλλο)

Honorable Mentions:

Satan - Cruel Magic
Funeral Mist - Hekatomb
Oceans of Slumber - The Banished Heart
Khemmis - Desolation
Rolo Tomasi - Time Will Die and Love Will Bury It
Black Viper - Helions of Fire
Daughters - You Won’t Get What You Want
Varathron - Patriarchs of Evil
Harakiri for the Sky - Arson
Voices - Frightened
Wytch Hazel - II: Sojourn
A Forest of Stars - Grave Mounds and Grave Mistakes
John Carpenter - Halloween (2018) - και μόλις συνειδητοποίησα το πόσο μεγάλη παράλειψη ήταν τα Lost Τhemes πριν 2 και 3 εβδομάδες…
Black Viper - Hellions of Fire
Judas Priest - Firepower
Yovel - Hɪðəˈtu
Audrey Horne - Blackout

33 Likes

Επειδή έγινε μια συζήτηση, μάλλον με αφορμή του ότι έχουμε μέσα Δεκέμβρη και βγαίνουν λίστες χρονιάς κλπ, σχετικά με το πώς, πότε και γιατί επιλέγει ένα μέσο να τις κυκλοφορήσει, και πόσο υποκειμενικές ή όχι είναι, ή και δίκαιες, νιώθω την ανάγκη να κάνω ένα σχόλιο, αν και είναι ατέρμονη συζήτηση. Καλώς ή κακώς, θεωρητικά πάντα, μέλη μιας συντακτικής ομάδας, έχουν, πέρα από το προνόμιο να ακούν την πλειοψηφία δίσκων πριν κυκλοφορήσουν, και το “μικρόβιο” να ψάχνονται με πολλές κυκλοφορίες, να συζητάνε αλλά και να επιχειρηματολογούν (ή τουλάχιστον θα έπρεπε), στο τι βρίσκουν σε άλμπουμ, με αποτέλεσμα όταν έρθει η ώρα να δώσουν λίστα, με τα δικά τους εσωτερικά κριτήρια/προτάσεις, να μπορούν να βγάλουν μια συνεκτική αποτύπωση του πως είδαν και έκριναν μουσικά μια χρονιά, από τη σκοπιά τους. Προσωπικά βρίσκω μεγάλη ευθύνη σε αυτό. Αλλά that’s just me.

Κάπου αναφέρθηκε πως είναι εν τέλει προτάσεις με την ελπίδα να βρούν φιλόξενα αυτιά, προφανώς, δεν είναι ρητή θέσμιση πως τούτα ή εκείνα τα άλμπουμ είναι αριστουργήματα. Όλα είναι αποτέλεσμα συνδιαμόρφωσης, απλά πάντα για μένα το θέμα είναι, πέραν του από ποιά σκοπιά προτείνεις κάτι, το τι περιεχόμενο δίνεις στην πρότασή σου.

Κάτι που είδα και σε εμένα όταν τότε (το 2018 ντε) μπήκα στο R!, και που, αν και ήδη θεωρώ πως άκουγα ικανή ποσότητα μουσικής κάθε χρονιά, είδα αλλαγές στο πως την ερμήνευα από άλλη σκοπιά, όχι απλά του ακροατή (όχι πως είμαστε κάτι απαραίτητα ξεχωριστό), μεγάλη συζήτηση. Μπορεί να λέω και μαλακίες.

Οπότε, χο χο, πλέον το παιχνίδι γίνεται πολύ πιο εύκολο για μένα, δεν αναθεωρούνται εύκολα τόσο πρόσφατα χρόνια, αλλά ψήφισα το 1 εβδομάδα/έτος γιατι το βρήκα πιο ισορροπημένο και δίκαιο.


Στο θέμα μας.
A, 2018 λοιπόν, χρονιά μεγάλων αλλαγών στη ζωή μου, σε όλους τους τομείς.

Κάποιες καλές, κάποιες θα δείξει στο μέλλον, και κάποιες είχαν μείνει ατελείς μέχρι πρόσφατα.

Πολύ βιωματική πεντάδα, ήταν έτος σκληρό:

Summary

1. ΛΕΞ – 2ΧΧΧ

“Η ζωή μας είναι ζάρι, πέσιμο στο Βαρδάρη
Αμάξι που μαρσάρει 10 μέτρα πριν στουκάρει
Ιπτάμενα αντικείμενα πάνω από τις πλατείες
Οι τελευταίοι γήινοι μες στις πολυκατοικίες”

Νομίζω πλέον και μόνο που ακούγεται το πρώτο τετράμπαρο του εναρκτήριου “Vittorio” όσα άτομα τον έχουν ακούσει και τον έχουν εκτιμήσει, ξέρουν τι έπεται, τι σημαίνει, τι συμβολίζει, καταλαβαίνουν πολλά δίχως να μιλήσουν. Από τις κυκλοφορίες που όταν έσκασαν μύτη ένιωσα λες και μπήκαμε σε ένα συλλογικό hive mind, όπου αναλύαμε διεξοδικά κάθε τι που λαμβάνει χώρα εδώ, μόνο για να βγαίνουμε από τη διαδικασία με μια καλύτερη κατανόηση των πραγμάτων γύρω μας. Το ποιοι είμαστε εμείς, δεν ξέρω, ίσως οριοθετείται από τους στίχους. Από εκείνα τα σπινθιροβόλα βλέμματα στις συναυλίες από άτομα που μοιάζουν να έχουν έρθει από διαφορετικούς κόσμους αλλά όταν ανταμώνουν μέσα στο χάος χαμογελούν. Από τα βιώματα. Δεν ξέρω αν είναι ο πιο σημαντικός ελληνόφωνος δίσκος της δεκαετίας του, ξέρω όμως πως είναι από τα άλμπουμ – εμπειρίες – συναισθήματα που αν δεθείς μαζί τους δεν θα σε προδόσουν ποτέ. Σε αντίθεση με πολλά άλλα που κινούνται στην σφαίρα της επίπλαστης δηθενιάς.

Δεν πιστεύω πως κανείς εδώ μέσα θα κάτσει να το ακούσει στα πλαίσια αυτού του παιχνιδιού, και ούτε προσπαθώ να πείσω. Αλλά είναι τέτοιος δίσκος.

Δεν ξέρω τι στίχο να διαλέξω για να κλείσω, πάω με αυτόν εδώ, συνειρμικά εντελώς:

Όταν φύγουμε θα μείνουν μόνοι δρόμοι
Κανείς δε θα χορεύει όταν νυχτώνει
Το μόνο που θα αφησούμε ιστορίες
Και κάνα 2 φωτογραφίες.

2. Panopticon – Scars Of Man In The Once Nameless Wilderness I &II



Ο Austin Lunn αποφάσισε να διαχωρίσει τις δύο πτυχές της μπάντας του και να τις ξεδιπλώσει στο έπακρο. Ένας δίσκος ψυχωμένου Windir/κασκάδιου black metal με ανυπέρβλητα riffs, και ένας με dark folk/Americana, βραχνός αλλά σίγουρος, όπως τα βήματα στη χιονισμένη βουνοπλαγιά. Μέχρι και σήμερα, ένα από τα άλμπουμ της δεκαετίας για μένα. Panopticon, είστε τιτάνιοι και δεν μας αξίζετε.
3. Idles – Joy As An Act Of Resistance


Δεν μπορεί άλλο να είναι εξώφυλλο χρονιάς.

I sing at fascists 'til my head comes off
I am Dennis Skinner’s molotov
I’m lefty, I’m soft
I’m minimum wage job
I am a mongrel dog
I’m just another cunt
I’m scum
I’m scum
This snowflake’s an avalanche.

Μάλλον ο σημαντικότερος punk δίσκος του αιώνα. Αυτός που, όπως είχα διαβάσει τότε τρομερά εύστοχα, τον ακούει παιδί και φτιάχνει συγκρότημα. Ποτέ κανείς δεν συμπύκνωσε τόσο όμορφα, άμεσα, απλά, θετικά, τόσα κοινωνικά σχόλια σε ένα δίσκο. Πάλι καλά τους είδαμε και ζωντανά και καταλάβαμε γιατί όταν όλα τελειώσουν θα είναι στο πάνθεον της εναλλακτικής μουσικής.

4. Svartidaudi – Revelations Of The Red Sword

Ε, θα το πω, καλύτερο από το ντεμπούτο. Μιλάμε για κολοσσιαίο επίτευγμα. Και μόνο το “Reveries Of Conflagation” να είχε μέσα. Οι Ισλανδοί τερμάτισαν αυτό που οι ίδιοι ξεκίνησαν. Το black metal των '10s, ψυχωμένο όσο και περίπλοκο. Άμεσο όσο και χαοτικό. Τέλειο.Η συνέχεια θα προέλθει από μια μαύρη τρύπα.

5. Abigor - Hollenzwang (Chronicles Of Perdition)

Πρώτη κριτική που παρέδωσα στο site όταν μπήκα τέτοιες μέρες το 2018. Αλλά και πέρα από αυτό, είναι αξιοσημείωτο το πώς αυτό το συγκρότημα επέλεξε να γίνει old-school στη διαδοχή του αριστουργηματικού πρότερου πειραματισμού του και το αποτέλεσμα, κακοτράχαλο μεν, μόνο παλιομοδίτικο δεν το λες. Οι Abigor εδώ τεστάρουν όρια, δυσαρμονίες, κοψίματα και δαιδαλώδη σημεία που όμως μοιάζουν βγαλμένα από μια εποχή που ήταν ανήκουστα στο black metal. Δίσκος - εμβύθιση.

Για την ολοκλήρωση της λίστας:

Summary

6. Ghost – Prequelle


Το σώζουν τα τραγούδια του. Καλό είναι μωρέ.
7. Daughters – You Won’t Get What You Want

Κλασικός post-hardcore/noise rock δίσκος που πολλοί επιχείρησαν να αντιγράψουν, ούτε για δείγμα όμως δεν έπιασαν την τοξική του ατμόσφαιρα.
8. Ancst – Ghosts Of The Timeless Void

Οι Γερμανοί τελειοποιούν το blackened crust τους, που κυριαρχεί έναντι των metallic hardcore στιγμών και κλείνουν το δίσκο και με τραγούδι που με γονατίζει προσωπικά. Στιχάρες, συναίσθημα, συνθεσάρες, μελωδίες πνιγηρές και riffs που ξυλοκοπούν, προσεγμένη ισορροπία τεχνικής και ευθύτητας. Τεράστιοι.
9. Sulphur Aeon – The Scythe Of Cosmic Chaos

Μέχρι και σήμερα, το θεωρώ από τα απολύτως απαραίτητα black/death metal άλμπουμ των τελευταίων ετών. Τελετουργικοί, πομπώδεις όσο όσο, φουλ riff-άτοι και μάλιστα με σεμιναριακές κιθάρες, δαιδαλώδεις Azagthoth-ικοί αλλά και μελωδικά blacksters, οι τύποι ξεπέρασαν τους εαυτούς τους. Μην τα ξαναλέμε.
10. A Forest Of Starts – Grave Mounds And Grave Mistakes

Προσωπικά μιλώντας, το κορυφαίο άλμπουμ που έβγαλε αυτό το συγκρότημα.
11. One Tail, One Head – Words Open, Worlds Collide

Η σκηνή του Trondheim έδωσε πολλά καλά, όσο και πολλή ελιτίστικη σαβούρα, εδώ όμως δίνει ένα από τα καλύτερα νορβηγικά black metal άλμπουμ όλων των εποχών, μέρος Α’.
12. Imperial Triumphant – Vile Luxury

Έχοντας με τον προηγούμενο δίσκο τους τραβήξει τα βλέμματα, οι Νεοϋορκέζοι εδώ κυκλοφορούν ένα από τα 2 πραγματικά αριστουργήματα που έβγαλαν. Όχι πως τα άλλα είναι παρακατιανά, αλλά, εδώ κάτι ηχεί πιο διαφορετικό, πιο μαζικό.
13. Funeral Mist - Hekatomb

Έλα μωρέ, τι να μας πει ο μαλάκας ο Arioch το 2018. Ώπα ρε, τι γίνεται στο “Cockatrice”. Αυτό.
14. Mare – Ebony Tower

Η σκηνή του Trondheim έδωσε πολλά καλά, όσο και πολλή ελιτίστικη σαβούρα, εδώ όμως δίνει ένα από τα καλύτερα νορβηγικά black metal άλμπουμ όλων των εποχών, μέρος Β’.
15. Καταχνιά – Κρεσέντο Απελπισίας

Έχει το Εζμαχάλ. Και κάτι τραγουδάρες ακόμα. Τελικά δεν έχω αποφασίσει που το κατατάσσω στη δισκογραφία τους γιατί πάντα του βάζω έναν αστερίσκο δίπλα, αλλά σίγουρα είναι στα 15 άλμπουμ που συνδέθηκα μαζί τους εκείνη τη χρονιά.

Θα παραλείψω αρκετά άλμπουμ που θεωρώ πως άφησαν το στιγμα τους μουσικά το 2018, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν τα εκτιμώ, αλλά ήταν ευκολάκι αυτή η χρονιά. Άλλα 25 στα μπαμ, έχουμε να φτιάξουμε και τις ανασκοπήσεις για το 2023 :upside_down_face: :saluting_face:

Summary
  1. Alice In Chains – Rainier Fog
  2. Varathron - Patriarchs Of Evil
  3. Panphage – Jord
  4. Cultes Des Ghoules – Sinister, Or Treading The Darkest Paths
  5. Panegyrist – Hierurgy
  6. Zeal & Ardor – Strange Fruit
  7. Cult Leader – A Patient Man
  8. Necrophobic – Mark Of The Necrogram
  9. Rites Of Thy Dengrigolade – The Blade Philosophical
  10. Dodsrit – Spirit Crusher
  11. Necros Christos – Domedon Doxomedon
  12. Altar Of Perversion – Intra Naos
  13. Visigoth – Conqueror’s oath
  14. Guðveiki - Vængför
  15. Σκοτοδίνη – Σκοτοδίνη
  16. Pig Destroyer – Head Cage
  17. Litovsk - Dispossesed
  18. Rolo Tomassi – Time Will Die And Love Will Bury It
  19. Svalbard – It’s Hard To Have Hope
  20. Deszcz – III
  21. Morrow – Fallow
  22. Trespasser - Чому не вийшло?
  23. 1914 – The Blind Leading The Blind
  24. Fatum – Edge Of The Wild
  25. Voivod – The Wake
29 Likes

2018:

#5+1

Turnstile - Time & Space

EΡΧΟΜΑCTE.

#5

Yob - Our Raw Heart

Δίσκος κατάθεσης ψυχής για τον Mike. Αν και αριστούργημα των Yob θεωρώ το The Unreal, αυτό εδώ είναι πολύ προσωπικό album, με πολύ δυνατές στιγμές. Άσχετο αλλά το The Screen είναι το καταλληλότερο κομμάτι για ανηφόρες σε long run. Δεν πέφτεις δευτερόλεπτο.

#4

Messa - Feast for Water

ΉΡΘΑΜΕ. Και ήρθαμε αιθέριοι και μαγευτικοί. Και θα ξαναέρθουμε καλύτεροι. Μέχρι τότε η 4άδα Leah - The Seer - She knows - Tulsi σε βουτάει και σε ταξιδεύει στον υπέροχο κόσμο των Messa.

#3

Fu Manchu - Clone of the Universe

H πιο καυλιάρικη μπάντα του σύμπαντος δεν χώρεσε στις λίστες μου σε 90’s και 00’s αλλά αυτό το λάθος έπρεπε να διορθωθεί. Διαλέγω το Clone of the Universe γιατί και στα 50+ τους παραδίδουν 6 σφηνάκια αλητείας και αυθεντικής νεανικής καύλας και ένα τιτάνιο κομμάτι 18 λεπτών σε συνεργασία με τον τεράστιο Alex Lifeson των Rush όπου μπολιάζουν το δικό τους προσωπικό στυλ με την μαεστρία του 1/3 των θεών Rush. Το απολαμβάνω κάθε μα κάθε φορά που το ακούω και οι Fu είναι μπάντα που πρέπει να την δεις ζωντανά.

#2

Idles - Joy as an Act of Resistence

Από αυτά τα μεγάλα album που δημιουργούν τους επόμενους μεγάλους ροκ ήρωες. Το διαπιστώσαμε και τον Σεπτέμβρη εις διπλούν. Από το μπάσιμο του Colossus και ήδη έχεις φάει την πρώτη σφαλιάρα. Ακοκουθούν ασταμάτητα κομματάρες - χιτάρες (όπως και να τις πούμε μέσα θα πέσουμε). Λίγα albums σήμερα έχουν τόσο μεγάλη δυναμική και αυτήν την αίγλη του μελλοντικού κλασσικού. Στο June ένα σκουπιδάκι μπαίνει στα μάτια μας, ok δεν είναι τίποτα.

#1

A Perfect Circle - Eat the Elephant

Δεν ξέρω και ιδιαίτερα γιατί κάνανε τόσο πολύ καιρό να επαναδραστηριοποιηθούν, ούτε γιατί το Eat the Elephant δεν τυγχάνει παρόμοιας εκτίμησης με τα Mer de Noms & 13th Steps αλλά το Eat the Elephant έχει φανταστικές κομματάρες, έναν φανταστικό Keenan και μία ατμόσφαιρα μοναδική. Για κάποιο λόγο είναι ότι ακριβώς ζητάω από έναν μοντέρνο ροκ δίσκο, δηλαδή εντάξει τι άλλο ακριβώς να ζητήσεις που δεν υπάρχει στο the Doomed ή στο εκπληκτικό By and Down the River. Πως να μην τραγουδάς όσο άφωνος και αν είμαι DISILLUSIONED??? Δίσκος της χρονιάς με σφραγίδα!

27 Likes

Άλλη μία δύσκολη Κυριακή με δουλίτσα και errands, συνεπώς ας ρίξω τη λίστα μου όσο είμαι ακόμη χαλαρός. Από το 2018 άρχισα πια να ακούω πάλι αρκετή μουσική, κυρίως επειδή “ανακάλυψα” το spotify και όλα ήταν πιο εύκολα από τα torrent και λοιπά κόλπα “κατεβάσματος”.

1. Daron Malakian and Scars On Broadway – Dictator
Αρχές Ιούλη του ‘18 βρέθηκα στο εξωτερικόν για “μόνιμη” εγκατάσταση. Επέστρεψα πολύ σύντομα, αλλά δεν το ήξερα τότε. Μόνος, στον 12ο όροφο, χάζευα τη θάλασσα και άκουγα αυτόν τον δίσκο που κυκλοφόρησε στις 20 Ιουλίου. Εκτός του ότι το λατρεύω μουσικά, τον ακούω συχνά-πυκνά (εκτός από φέτος προφανώς, @anhydriis ξέρω πού παρκάρεις, αλλά νταξ, το νήμα ήταν φανταστικό και δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις), έχει και την ιδιαιτερότητά του λόγω των συνθηκών.
2. Judas Priest - Firepower
Για τον παραπάνω λόγο έχασα εκείνο το επικό διάστημα με τις συναυλίες των JP και των ΙΜ στη Μαλακάσα. Δεν έχασα όμως τη δισκάρα εκείνης της χρονιάς. Πραγματικά μεγάλη επιστροφή σε ήχους και ταχύτητες που μόνο οι JP μπορούν να έχουν. Και τι φωνή είναι αυτή ρε metal god…
3. Ghost - Prequelle
Πόσες φορές έχω γράψει ότι μου φαίνονται pop; Ε, γκρουπάρα και δισκάρα!
4. Parkway Drive - Reverence
Αυτοί είναι πρόσφατη ανακάλυψη, γι’ αυτό έμειναν στην 4η θέση. Ωστόσο, δεν μπορώ να αφήσω τον δίσκο εκτός.
5. Architects - Holy Hell
Ομοίως με από πάνω. Απλώς κάποιος έπρεπε να πάει 4 και κάποιος 5. Αύριο μπορεί να αλλάξω γνώμη. Έχω την εντύπωση ότι μου αρέσουν περισσότερο οι παρκαδόροι από τους αρχιτέκτονες, ίσως έπαιξε ρόλο ότι τους είδα live με δύο μήνες διαφορά φέτος και ήταν η μέρα με τη νύχτα.

Χονόραμπλ αλφαβητικό, με δίσκους που θα έπρεπε να είναι πεντάδα και απλώς δεν χώρεσαν (ξέρετε ποιοι είστε, σας ψάχνουμε, θα σας βρούμε).

Amorphis - Queen of Time
A Perfect Circle - Eat the Elephant
Haken – Vector
Primordial - Exile Amongst the Ruins
Riverside – Wasteland
Satan - Cruel Magic
The Night Flight Orchestra - Sometimes The World Ain ’ t Enough
Visigoth- Conqueror’s oath
U.D.O. - Steelfactory
Wytch Hazel - II: Sojourn

29 Likes

Ay, ay, ay, ayy-

2018

  1. Ólafur Arnalds - Re:member
    Αν μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις, ένα πιανάκι του Óli είναι 10*ν, με ν στο άπειρο. Μπορεί και παραπάνω.

  2. Rolo Tomassi - Time Will Die And Love Will Bury It
    Λιγότερο μαύρο και υστερικό, σταθερά ευφυές και στριφνό. Τα ωραιότερα μαθηματικά.

  3. Architects - Holy Hell
    H O L Y F U C K

  4. Anna Von Hausswolff - Dead Magic
    Ατμόσφαιρα από τις τελειότερες ιστορίες τρόμου. Φωνή από άλλο σύμπαν.

  5. Jack White - Boarding House Reach
    Σα να βλέπεις τον Τζακ να κοιτάζει χαμογελαστά για σαρανταπέντε λεπτά ένα τσούρμο χαρτογιακάδες δισκογραφικών.

+5(*2):

  • Conjurer - Mire
    Μουντάδα, λάσπη και μέταλλο απευθείας από κάποιο ατελείωτο εγγλέζικο βράδυ.
    Ή: Amorphis - Queen Of Time – Ξεχωριστή αναφορά σε Amongst Stars, γιατί.
  • Deafheaven - Ordinary Corrupt Human Love
    Το ροζ ξέβαψε, αλλά τα γούστα παραμένουν. Ισορροπημένο κι απολαυστικό μέχρι τη μικρότερη λεπτομέρεια.
    Ή: Long Distance Calling - Boundless – Αν ειχαν χαθεί πεντέξι χρόνια πίσω, αυτό θα ήταν το μεγάλο καμπάκ. Κιθαριστικό, οργανικό ροκ στα καλύτερά του.
  • Idles - Joy As An Act Of Resistance.
    Dirr-ty-ro-tten-fil-thy-scum! :partying_face:
    Ή: Black Foxxes - Reiði – Με τα πόδια στη γη, σπαστό χαμόγελο και ισλανδικά αρώματα. Απλό, υπέροχο εναλλακτικό ροκ.
  • Mike Shinoda - Post Traumatic
    Κάτι σαν άτυπο ημερολόγιο του μυαλού των LP από τους μήνες μετά τον χαμό του Chester Bennington, με εκλεκτούς καλεσμένους και τραγουδάρες. Πολλές τραγουδάρες.
    Ή: Nalyssa Green - ΜπλουμΓια δες, φωτίζεται το Αιγάλεω ωραία. :heart:
  • Parkway Drive - Reverence
    Κάποια ζώα δεν τους πιστεύανε. Μετά από αυτό τους πίστεψαν, ευτυχώς, και τα ζώα. Τα περισσότερα τέλος πάντων.
    Ή: Amaranthe - Helix – Πετάμε εξώφυλλο, κρατάμε hooks, τσιτώνουμε μπλιμπλίκια και πάμε αεροδρόμιο για μεταγραφάρα Nils Molin.

Μπόνους:

  • Jonny Greenwood - You Were Never Really Here / Thom Yorke - Suspiria
    Από τη μία, ambient-ish γραμμές να χρωματίζουν μία χαμένη ψυχή. Από την άλλη, μελωδίες να ντύνουν τη σύγχρονη μεταφορά ενός αξεπέραστου horror. Δύο σάουντρακ τόσο διαφορετικά και τόσο τέλεια όσο οι ταινίες για τις οποίες γράφτηκαν. Το απόλυτο κινηματογραφικό Radiohead supremacy.

Εξώφυλλο (απαραίτητα με making of):

+1:

29 Likes

Άλλη μια τρομερη εβδομαδα/χρονια με ιστορικες μουσικαρες και αναμνησεις…
Δυσκολευτηκα παρα πολύ να κλεισω τη 5αδα μου, οποτε ακολουθω τη τακτικη των προηγουμενων ψηφοφοριων να κλεψω κ να βαλω και δευτερη – γιατι απλα είναι αδυνατον.
Μια χρονια που πηγα σε ΠΟΛΛΕΣ συναυλιες, πηγα για πρωτη φορα Roadburn, οποτε ειμαι τυχερος που παρακολουθησα λαιβ τα περισσοτερα της 10αδας μου (και Converge 4 φορες σε εναν χρονο τοτε).

1. Daughters - You Won’t Get What You Want
image
Ένα από τα καλυτερα αλμπουμ των τελευταιων δεκατιων .-
Το λαιβ του τουρ ηταν από τις πιο εντονες συναυλιακες εμπειριες που εζησα στο Λονδινο.
Κριμα που ο παπαρας ο Alexis χαλασε με τον χειροτερο και μη αναστρεψιμο τροπο το ονομα αυτης της μπανταρας.

2. Sumac - Love in Shadow
image
Μιλωντας για βιωματικα λαιβ, άλλο ένα είναι η πρωτη φορα που ειδα Sumac στα πλαισια αυτου του τουρ. Θυμαμαι να βγαινω χαζεμενος και μουδιασμενος από μια αδυσωπητη σε ενεργεια και δημιουργικοτητα συναυλια. Είναι το The Task η σπουδαιοτερη συνθεση τους?ΕΙΝΑΙ θα πω εγω εμφατικα. Mια λεξη: monumental.

3. YOB - Our Raw Heart
image
O Mike είναι για μενα από τους αγαπημενους μου καλλιτεχνες και ανθρωπους της σκηνης.
Το βλεπεις και στη μουσικη που παραγει με τοσο μερακι κ αγαπη, αλλα οποιος και να τον παρακολουθησει θα δει για τι διαμαντι μιλαμε.

Το live του 2018 ηταν άλλη μια κορυφαια εμπειρια για εμενα ως φαν της μπανταρας αλλα και γενικα ως ανθρωπος.
Ηταν το τουρ μετα από μια παρα πολύ δυσκολη και σοβαρη περιπετεια υγειας, οπου και παρολιγο να μας αφησει, και βρισκοταν για πολύ καιρο με ακραιο πονο στο νοσοκομειο.
Από τα πιο συναισθηματικα λαιβ – γραφω τωρα και ανατριχιάζω – να εχεις έναν ανθρωπο να σε ευχαριστει από τα βαθη της καρδιας του για την υποστήριξη και μετα να στο μεταδιδει με τη μουσικη του. Συγκινηση.

4. Deafheaven - Ordinary Corrupt Human Love
image

Τα ειπαμε – μπαντα που εφτασε τη κορυφη με τον δικο της τροπο ολοκληρωτικα.
Honeycomb και Glint από τα καλυτερα τους τραγουδια.

5. Sleep - The Sciences
image

Θυμαμαι να ειμαστε Ολλανδια για Roadburn, και κατά τη διαρκεια του φεστιβαλ να πεφτει συρμα ότι βγηκε νέο αλμπουμ Sleep ! 4:20 η ημερομηνια φυσικα της κυκλοφοριας, οποτε και αποθεσαμε και εμεις έναν φορο τιμης. Eξαιρετικος.

Αναπληρωματικη 5αδα

A. Thou - Magus
Ηταν 5αδα μου το 2018, και ακομα ειναι κατα βαθος. Πολυ αγαπημενος.

B. IDLES - Joy as an Act of Resistance.
Πονεσε πολυ που δε μπηκε ψηλοτερα γιατι ειναι ο αγαπημενος τους, και ο πιο πολυακουσμενος.

C. Jesus Piece - Only Self
Αλητεια, βια και σκλεραδα. Ενα μαστ ακουσμα.

D. Gouge Away - Burnt Sugar
Εξαιρετικη κυκλοφορια με περίσσεια ενεργεια και ορεξη για μεγαλα πραγματα.

E. Dopethrone - Transcanadian Anger
Λαθος μου που ξεχασα προηγουμενες τους κυκλοφοριες γιατι το αξιζουν και ειμαι φαν.

Τριτη και καλυτερη:

Bongripper - Terminal
Anna Von Hausswolff - Dead Magic
Cult Leader - A Patient Man
Pig Destroyer - Head Cage
High on Fire - Electric Messiah

Τεταρτη και καταυδρωμενη:

All Them Witches - ATW
Windhand - Eternal Return
KEN mode - Loved
Drug Cult - Drug Cult
Conjurer - The Mire

31 Likes

2018

1) Rivers Of Nihil - Where Owls Know My Name

ΗΡΘΑΜΕ !!! Καλύτερος Ντεθ μεταλ δίσκος όλων των εποχών και ναι αυτό που ακούγεται είναι σαξόφωνο.

(εντάξει ίσως το παράκανα απο ενθουσιασμό , κονταροχτυπίεται με Human και Individual Thought Patterns για τον τίτλο GOAT)

2) Ghost - Prequelle

3) Chapel Of Disease - …And As We Have Seen The Storm, We Have Embraced The Eye

Περίεργη μίξη ειδών? Μη πεις τίποτα άλλο, τον Owl τον εχεις κερδίσει ένα 80% , το υπόλοιπο 20 είναι να το κάνεις να δουλεψει σε έναν μεγάλο βαθμό και στην συγκερκιμένη περίπτωση “δουλεύει” και “παραδουλεύει”. Death metal μίξη με hard rock/stoner , με έμφαση στην λιντ κιθάρα και τις εμπνευσμένες μελωδιάρες που υπάρχουν μέσα στο δίσκο αυτό. Ενα κομψοτέχνιμα που ακροβατεί ανάμεσα στις γραμμές τόσο δIαφορετικών ειδών και όχι απλά τα καταφέρνει αλλά το κάνει να φαίνεται και εύκολο. 9.5/10

4) Riverside - Wasteland

Ενας δίσκος που στη πρώτη ακρόαση με απογοήτευσε, στην τρίτη μου φανηκε μέτριος και στην 20στη τον ΛΑΤΡΕΨΑ.

5) Little Dead Bertha - Age Of Silence

Γκόθικ μελωδίες, προγκ ριφς ,γροουλίνγκς και γυναικία οπερατικά φωνητικά και όλα αυτά δεμένα με μία απο τις καλύτερες παραγωγές του 21’ αιώνα. Ενας δίσκος που σε κερδίζει απο τα πρωτα λεπτά με την ευθυτητά και τίς απλές μεν αλλά εμπευσμένες δομές του. Σίγουρα ένας απο τους καλύτερους δισκους της χρονιάς.

6) Turnstile - Time & Space

Δεν χρειάζονται συστάσεις…

7) Shining - X - Varg Utan Flock

8) Haken - Vector

9) Poem - Unique

10) Kekal - Deeper Underground

Εξώφυλλο της χρονιάς : Karg - Dornenvögel

25 Likes

Ανακάλυψα ότι, λόγω της εγγύτητας του 2018, πολλά άλμπουμ που μου αρεσουν αρκετά (Dautha, Rapture, Ice sword, Gama bomb, Sabïre, Whipstriker) δεν τα έχω ακούσει αρκετά για να τα εκτιμήσω όπως έπρεπε, αν και είναι στα ραντάρ μου. Τουτέστιν σε δέκα χρόνια μπορεί να είναι στη λίστα μου αν γίνει το παιχνίδι .
Ειδική αναφορά στους Heir Apparent οπου κάπου δεν με κέρδισαν αν και εκτιμώ ότι έχει μπόλικη ποιότητα το The view from below.

Εκτός λίστας αλλά αρκετά καλά :
Primordial - Exiled amongst the ruins. Όχι πολύ καλό, ούτε κακό βέβαια, έχει τις στιγμές του.
Hitten - Twist of fate
Monument - Hellhound. Ενοχή maiden - ικη απόλαυση.
Gatekeeper - East of sun.
The crown - Cobra speed venom. Το αγαπημένο μου με μελωδικό death/thrash n roll όπως λένε.
Wytch hazel- II Sojourn. Μουσική για πρίγκιπες - αρχόντους όπως λέει μια ψυχή.
Visigoth - Conqueror’s oath. Κατώτερο από το πρώτο αν και έχει το χιτ-ακι του (steel and silver).
Deafheaven - Oedinary corrupt human love. Πιο ποστ μονοπάτια.
The ocean - Phanerozoic κλπ.

15 Striker - Play to win. Λίγο πιο μαλακός ο ήχος αλλά πάντα με 4-5 κομμάτια που σου κολλάνε στο μυαλό. Λείπουν δισκογραφικά.
14 A Forest of stars - Grave mounts and grave mistakes. Album αποκάλυψη για μένα. Δύσκολο. Θεατρικό με πολλά να βρεις όταν το πιάσεις.
13 Sacral rage - Beyond celestial echoes. Πέρα από τη δεδομένη υψηλή ποιότητα και άλλο ένα εξαιρετικό εξώφυλλο.
12 Sleep - The sciences.
11 Haken - Vector.
10 1914 - Blind leading the blind. Μελωδικό black metal με bolt thrower πινελιές και ατμόσφαιρα, ποτισμένα όλα αυτά στην καταθλιπτική ατμόσφαιρα του Α ΠΠ. Έπος.
9 Deathhammer - Chained to hell. Black thrash και σατανάς.
8 Amorphis - Quern of time. Η πιο σταθερά ποιοτική μπάντα του χώρου μας .
7 Manacle - No fear to persevere. US metal στα καλύτερα του. Αν και EP στα 28 λεπτά που διαρκούν τα 6 κομμάτια του νομίζω ότι αρκούν να βρεις μέσα φοβερά ριφ, δυναμικές και μια εξαιρετική φωνή. Οι τύποι ξέρουν τι κάνουν. Priest ακούς, Savage grace στα πιο γρήγορα σημεία επίσης (το journey’s end αρχίζει καρφί ίδιο με το fear my way). Δισκάρα.
6 Seven sisters - The cauldron and the cross. Πριν ένα χρόνο αυτό εδώ δεν θα βρισκόταν. Μεσολάβησε το περσινό UTH όπου οι Εγγλέζοι με κέρδισαν με το ιδιαίτερο heavy metal τους. Βάλτε να ακούσετε τα ομότιτλο έπη (pt 1 & 2) που κλείνουν το άλμπουμ και θα πειστειτε.
5 Deceased - Ghostly white. Πιο πολύ heavy metal τζουρεςστο μελωδικό τους thrash. Σάπια φωνητικά. ΡΙΦΑΡΕΣ. Αυτά.
4 Black viper - Hellions of fire. Ξεκινάει και ακούς Queensryche με το καλημέρα. Συνεχιζει και βγαίνουν Helstar, Metal church και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις. Εξαιρετικό.
3 Judas priest - Firepower. Για μένα που είχα ψιλοξεγραμμενους τους Priest μου ήρθε και κεραμίδα με αυτό. Ότι καλύτερο έχουν βγάλει από το Painkiller. Μακάρι και άλλοι συνοδοιπόροι τους να γράψουν τέτοια δισκάρα στο εγγύς μέλλον.
2 Panopticon - The Scars of man… Εντάξει το πρώτο μισό είναι οι ατμοσφαιρικοί Panopticon με τις folk πινελιές στο black metal τους. Όλα καλά. Έλα μου ντε που εγώ έχω ξετρελαίνει με το δεύτερο μέρος και το bluegrass americana ήχο που με φέρνει σε μια ξύλινη καλύβα στη μέση του χιονισμένου δάσους, να σγαρτζαλαω τη φωτιά και να πίνω μπερμπον. Όποιος μπορεί να μου προτείνει κάτι ανάλογο σε ήχο (@hopeto σε εσένα ακουμπάω) ευπρόσδεκτος.
1 Ghost - Prequelle. Εδώ τους υποκλίθηκα.
Εξώφυλλο: Εύκολα κιόλας.

24 Likes

Κοβιντιασμένη λίστα, χωρίς πολλά λόγια…

1. Riverside - Wasteland
Με έχει σημαδέψει.

2. Sleep - The Sciences
Τα είπατε. Μπαντάρα και λαϊβάρα το '19.

3. Voivod - The Wake
Ο Chewy έγινε ο Piggy γιατί απλά δε γινόταν αλλιώς. Εδώ μεγαλούργησαν και πάλι.

4. Judas Priest - Firepower
Σχεδόν εύχομαι να ήταν ο τελευταίος τους.

5. Idles - Joy As An Act Of Resistance
Οργή, τσαμπουκάς, νεανικότητα, ορμή.

Honrable mentions:
Architects - Holy Hell
Zeal & Ardor - Stranger Fruit
Graveyard - Peace
Alice In Chains - Rainier Fog
A Perfect Circle - Eat The Elephant
Fantastic Negrito - Please Don’t Be Dead
Spiritualized - …And Nothing Hurt
Kamasi Washington – Heaven and Earth
Yob - Our Raw Heart
Messa - Feast for Water

Και ένα ελληνικό:
The Last Drive - The Last Drive, δεν εύχομαι να είναι το τελευταίο τους, γιατί νιώθω ότι έχουν κι άλλη δισκάρα να δώσουν.

Εξώφυλλο: Idles

35 Likes

τι ωρα ειναι;

6 Likes

Κι εγώ αγχώθηκα μόλις είδα post Παντελή, νόμιζα ξεχάστηκα, τελικά έχω 2 ωρίτσες ακόμα.

5 Likes