Let's Play II : 52 Χρονια Μουσικης σε 52 Εβδομαδες

Συνειδητοποιώ ότι αν έπαιζα από την αρχή το παιχνίδι, οι λίστες μου θα διέφεραν σε μεγάλο βαθμό. Σε τόσο σύντομο χρόνο. Μακάρι να επαναληφθεί κάποια στιγμή.

4 Likes

2019

1. Lunar Shadow – The Smokeless Fires

Με ορισμένες αλλαγές στο ύφος που καταφέρνουν να μην ξενίζουν, όπως η τέρμα γοτθική χιταρα “Roses”, η επικομεταλλική μπάντα με κέρδισε ακόμη περισσότερο με το δεύτερο δίσκο της, σε βαθμό που πραγματικά δεν περίμενα. Τι να γράψω για μεταλλικά έπη όπως το “Red Nails (For the Pillar of Death)”? Μακάρι να μπορούσα να πω τα ίδια και για τον επόμενο δίσκο, αλλά διαφορετική συζήτηση εκείνη…

2. Atlantean Kodex – The Course of Empire

Νομίζω πως συνεχίζω να προτιμώ το “The White Goddess”, αλλά το έπος που μας χαρίζουν εδώ είναι εξίσου μνημειώδες. Το ομότιτλο είναι τεράστιο κομμάτι.

3. High Vis – No Sense No Feeling

Ένα από τα καλύτερα σύγχρονα ποστ πανκ σχήματα. Το “Altitude” είναι τέλειο και στο μυαλό μου συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία που χρειάζονται ώστε να αγαπήσει κανείς το ιδίωμα. Βέβαια, αυτό ισχύει για ολόκληρο το δίσκο. Εν ολίγης, το ποστ πανκ, όπως πρέπει να ηχεί στα αυτιά μου.

4 . Cloud Rat – Pollinator & Do Not Let Me off the Cliff (EP)

Δισκός και EP μαζί γιατί έτσι, από τη μια σταθερά κορυφαίο grindcore με τόνους ψυχής, από την άλλη αν δεν σας κάνει το grindcore και γουστάρετε μελωδίες, καθαρά φωνητικά, μπλιμπλίκια και πειραματισμούς πάτε προς τον γκρεμό. Ένα πρόσωπο του συγκροτήματος που θέλω πολύ να ξαναδώ.

5. Takafumi Matsubara – Strange, Beautiful And Fast

Ο καταπληκτικός κιθαρίστας, η ακραία ριφφομηχανή των κορυφαίων Gridlink, μαζεύοντας πολλές διαφορετικές φωνές για να πλαισιώσουν τις συνθέσεις του, χαρίζει κορυφαίο grindcore με προσωπική στάμπα.

Λοιπές Μουσικάρες:

Μαύρο Γάλα Ζητώ Νερό

Ακόμη μια πολύ καλή κυκλοφορία.

Antimob EP 2019 & ΙΙ

Διπλή επιστροφή, όλα καλά.

Chain Cult Shallow Grave

Δυναμικό εγχώριο ποστ πανκ.

Bandage – Build

Επιστροφή για το εγχώριο μελωδικό πανκ σχήμα. Περισσότερο προσεγμένο από το ντεμπούτο, αξιόλογη δουλειά.

Kalpa A Grand Misconception

Εγχώριο μεταλλικό χαρντκορ με διάφορα ωραία στοιχεία, πολλά υποσχόμενο σχήμα.

Autarch The Light Escaping

Κορυφαίο crust από την ίσως καλύτερη μπάντα του είδους της προηγούμενης δεκαετίας.

Full of Hell – Weeping Choir

Ακραία άσχημο grindcore. Με την καλή έννοια.

Mgła – Age of Excuse

Μπορούν να ειπωθούν πολλές δικαιολογίες, αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς, η δημιουργία κορυφαίου black metal συνεχίζεται.

No One Knows What The Dead Think – No One Knows What The Dead Think

Η φλόγα που άναψαν οι τεράστιοι Discordance Axis δεν σβήνει. Το grindcore του μέλλοντος συνεχίζει να συναρπάζει.

Teitanblood – The Baneful Choir

Ο καλύτερος δίσκος των Ισπανών, αν και ηχητικά πιο προσιτός (?!), μολύνει την ατμόσφαιρα το ίδιο αποτελεσματικά με τα προηγούμενα τερατουργήματα τους.

Dawn Ray’d – Behold Sedition Plainsong

Οι Dawn Ray’d άφησαν τις καλύτερες δημιουργίες τους για το τέλος. Καταπληκτικό black metal με φολκ στοιχεία να ταιριάζουν άψογα. Τα λέμε πάλι το 2023, δυστυχώς για τελευταία φορά.

Terminus – A Single Point Of Light

Διαφοροποιούνται και πειραματίζονται αρκετά στις συνθέσεις, χάνοντας την αμεσότητα του άψογου ντεμπούτου, χωρίς να σημαίνει πως αυτό είναι απαραίτητα κακό. Έχω περιέργεια για τη συνέχεια.

Crypt Sermon – The Ruins Of Fading Light

Κορυφαίο επικό doom.

Tanith – In Another Time

Δεν νομίζω πως υπάρχει καλύτερο 70’s influenced μέταλλο αυτή τη στιγμή. Φανταστικές συνθέσεις με προσωπικές αδυναμίες το κολλητικό εναρκτήριο “Citadel (Galantia Pt. 1)” και το επικό “Dionysus”. Εξαιρετικό.

Lagwagon – Railer

Χωρίς να είναι ο καλύτερος δίσκος τους, είμαι ικανοποιημένος έστω με 2-3 Lagwagon κομματάρες που προσφέρουν και πάλι, όπως τα “Stealing Light”, “Parable” και “Dark Matter”.

Blut Aus Nord – Hallucinogen

Η κορυφαία black metal μπάντα αλλάζει ήχο και ο πειραματισμός κρίνεται άκρως επιτυχημένος. Καταπληκτικές μελωδίες και ατμόσφαιρα, μαγικό και εφιαλτικό ταυτόχρονα.

Deathspell Omega – The Furnaces of Palingenesia

Ακόμη ένας τρομερός δίσκος, υπερβολικά καλοδουλεμένος και αγχωτικός, σχεδόν άβολος.

Chevalier – Destiny Calls

Ο πρώτος full-length δίσκος καθηλώνει από την αρχή με την καταιγιστική τελειότητα του “The Immurement”. Επικό arcane speed μεταλλο.

Vultures Vengeance – The Knightlore

Ακόμη μια μπάντα από την νέα μεταλλική φουρνιά που νιώθω πως δεν ακούγεται όσο θα έπρεπε. Ηχητικά μου βγάζει κάτι από το ένδοξο USPM των 80’s.

Smoulder – Times of Obscene Evil and Wild Daring

Το επικό doom της μπάντας και τα παθιασμένα φωνητικά της Sarah Ann με κέρδισαν από την πρώτη στιγμή.

Bad Religion – Age of Unreason

Μετά από ένα καταπληκτικό σερί κυκλοφοριών, χωρίς να συγκλονίζουν, προσφέρουν ακόμη ένα αξιόλογο δίσκο.

Possessed – Revelations of Oblivion

Τεράστια επιστροφή από ένα τεράστιο συγκρότημα-κλειδί του ακραίου ήχου. Αναπάντεχη δισκάρα.

Εξώφυλλο της Χρονιάς:

27 Likes

2019


In the Garden of Eden, baby…

…don’t you know that I love you?

bb



The Best of the Rest

(25 in total)


Tier B

  • Altar of Oblivion - The Seven Spirits

Εντελώς απρόσμενα, η 2019 λίστα μου ξεκινάει με διάθεση επική και συνάμα doom. Από τη Δανία, μια χώρα πιο γνωστή για την ποιότητα παρά για την ποσότητα των metal συγκροτημάτων που παράγει, έχουμε εδώ το τρίτο άλμπουμ των Altar of Oblivion και το μοναδικό τους που έχω ακούσει. Τα δύο πρώτα τους μάλιστα apparently έχουν πάρει ακόμα καλύτερες κριτικές απ’ αυτό, κάτι που σε ένα συμπέρασμα με οδηγεί: Πρέπει να τα ακούσω ASAP! Γιατί και απλά ισάξια του The Seven Spirits να είναι, θα μιλάμε για δισκάρες. Πόσο συχνά ακούς metal μεγαλοπρεπές, μελαγχολικό, ταυτόχρονα …πιασάρικο αλλά ποτέ ξεκωλιάρικο; Παράξενο άλμπουμ, αλλά πέρα για πέρα εθιστικό.

  • Angel Witch - Angel of Light

Αυτές οι δύο λέξεις, Angel και Witch, δεν θα πάψουν ποτέ να αγγίζουν ευαίσθητη χορδή. Και ακόμα πιο συγκινητική είναι η αναγέννηση της τελευταίας δεκαετίας, πρώτα με το As Above, So Below και πλέον και με το Angel of Light, δύο εξαιρετικούς δίσκους που διαβεβαιώνουν ένα από τα κορυφαία άλμπουμ στα χρονικά του heavy metal “δεν είσαι πια μόνο σου”. Είναι μια ιστορία δικαίωσης για αυτή τη μεγάλη - και όχι πια μόνο cult - μορφή της μέταλ μουσικής που λέγεται Kevin Heybourne, ο οποίος ενέπνευσε ένα σωρό μουσικούς που κατέληξαν να γίνουν πολύ πιο επιτυχημένοι από τον ίδιο, αλλά στη δική μου συνείδηση θα έχει πάντα περίοπτη θέση, γιατί τόσο όμορφα σκοτεινό heavy metal πολύ λίγοι έχουν παίξει.

  • Crypt Sermon - The Ruins of Fading Light

Το 2015 μας είχαν αφήσει εμβρόντητους με το φανταστικό Out of the Garden, εύκολα μέσα στους 4-5 κορυφαίους doom δίσκους της δεκαετίας. Τέσσερα χρόνια μετά, το ερώτημα ένα: Μπορούν να επαναλάβουν ένα τέτοιο επίτευγμα; Λοιπόν, η αλήθεια είναι ότι το The Ruins of Fading Light το βρίσκω κάνα δυο κλικ πιο κάτω. Αυτό όμως λέει περισσότερα για το πόσο μεγαλειώδες ήταν το πρώτο άλμπουμ, παρά για την ποιότητα του δεύτερου. Γιατί αν βγάλεις από τη μέση τον παράγοντα της σύγκρισης, κι αυτό είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετικός δίσκος, με όλα τα vibes “υμνικής ισοπέδωσης” που περιμένεις από το διαχρονικό epic doom.

  • Disillusion - The Liberation

Είχαν περάσει ΔΕΚΑΤΡΙΑ (13) χρόνια από το Gloria, εκείνο το αλλόκοτο αριστούργημα - προφήτη μιας νέας εποχής για τον προοδευτικό μεταλλικό ήχο. Οι Γερμανοί Disillusion είχαν αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς. Η ώρα για το τρίτο άλμπουμ επιτέλους έφτασε, αλλά δεν έπρεπε επ’ ουδενί να αγνοηθεί ο κανόνας που (πάω στοίχημα) έχουν βάλει οι ίδιοι στους εαυτούς τους, να μη φτιάξουν ποτέ δύο φορές τον ίδιο δίσκο. Η επιλογή λοιπόν ήταν να γυρίσουν πίσω σε καιρούς μεγαλείου (κρίμα που δεν θα το πιάσουν πολλοί αυτό) και, βάζοντας το φίλτρο της εξέλιξης που μεσολάβησε από εκείνο το “melodeath 2.0”, να θέσουν για άλλη μια φορά το στάνταρ για ό,τι μπορεί να θεωρείται extreme progressive metal. Και αυτό ακριβώς έκανε το Liberation.

  • Drastus - La Croix de Sang

Είναι ένας φορουμίτης που κάνει παρέα με δυο άλλους φορουμίτες αλλά τα δικά του μουσικά γούστα είναι - πλέον - πολύ μακριά από τα δικά τους. Επειδή λοιπόν καμιά φορά βαριέται να τους ακούει να συζητάνε για τα δικά τους και εκείνος να μην έχει τι να πει, γιατί θέλει να μιλήσει για τα δικά του αλλά οι άλλοι σταρχίδιατους, έχει αναπτύξει μια τάση να “αποκτά άποψη” για ένα συγκρότημα ή δίσκο με βάση μια-δυο φράσεις που άκουσε ή διάβασε κάπου, και να μοιάζει ενημερωμένος για όλους και για όλα. Φυσικά οι άλλοι δύο το ξέρουν αλλά επειδή είναι φίλοι, πάνε με τα νερά του. Μια φορά λοιπόν ο ένας του λέει, για τους Drastus (εκείνη την περίοδο τους λιώνανε) ξέρεις τίποτα, να εντυπωσιάσεις κάνα black metal γκομενάκι; Όχι, λέει εκείνος. Ρε συ - κάνει ο δεύτερος στον τρίτο - ρίχτου τίποτα να 'χει. Βεβαίως, λέει ο τρίτος, ξεροβήχει και αρχίζει:

Αυτό που κάνει τους Drastus ξεχωριστούς είναι ότι ενώ γενικά στο μπλακμέταλ ο πήχης ανεβαίνει όταν η μπάντα ή ο καλλιτέχνης βγάζει προς τα έξω μια αίσθηση παράνοιας, ξέρεις, ότι είναι εντελώς άρρωστοι ψυχικά, στους Drastus το evil συναίσθημα βγαίνει όχι ως ψυχοπάθεια αλλά ως υπολογισμένη και 100% ορθολογική μοχθηρία. Κάτι που μάλλον το κάνει και ακόμα πιο τρομακτικό.

Δεν ξέρω αν έχουν βάση τα παραπάνω, ούτε αν ο αναφερθείς στην αρχή φορουμίτης χρειάστηκε ποτέ να τα αξιοποιήσει για να πουλήσει μούρη (μάλλον όχι), αυτό που θέλω να ξέρετε εσείς οι υπόλοιποι είναι πως παρότι λείπουν τα ονόματα, όλα όσα παρατέθηκαν είναι 100% αληθινά.

  • Isole - Dystopia

ΟΚ εδώ τα πράγματα είναι λίγο μετρημένα κουκιά, και όχι με την κακή έννοια φυσικά. Βάζοντας να ακούσεις καινούργιο Isole ξέρεις ότι δεν θα σε απογοητεύσουν, όπως δεν το έκαναν ποτέ σ’ αυτά τα περίπου 20 παραγωγικότατα χρόνια παρουσίας τους. Ο έβδομος δίσκος τους είναι σαν τους προηγούμενους έξι - again, in a good way: Αργόσυρτο, θρηνητικό, μεγαλειώδες doom, με μια αίσθηση καθαρότητας να αφήνεται παντού, από τον κιθαριστικό τόνο και τις μελωδίες μέχρι τα φωνητικά, με ελάχιστες brutal παρεμβολές. Ο κόσμος δεν πολυενθουσιάζεται με τέτοια συγκροτήματα, ίσως επειδή είναι στη φύση αυτής της μουσικής να αρέσει (ευρέως) μόνο σε μικρές δόσεις. Και από κει και πέρα να καλύπτει την υπαρξιακή ανάγκη των λίγων για σωστό επικό doom, που οι Isole είναι πια από τους Βράχους του.

  • Legendry - The Wizard and the Tower Keep

Με τα προηγούμενα άλμπουμ των Αμερικάνων Legendry δεν έχω πολυασχοληθεί η αλήθεια είναι, αλλά το The Wizard and the Tower Keep είμαι βέβαιος ότι θα αποδειχθεί αρκετό να τους εξασφαλίσει τη δική τους ενότητα στη Μεγάλη Βίβλο του Αληθινού Μέταλ. Ίσως γιατί είχαν την οξυδέρκεια να σκεφτούν “outside the box” συγκριτικά με τα περισσότερα σχήματα του είδους! Ό,τι έγραψε κάμποσα ποστ πίσω ο @Ian_Metalhead ισχύει 100%, μιλάμε για ένα συγκρότημα που εξίσου με τα μεγαθήρια των 80s τιμά και αυτά των 70s, με αποτέλεσμα ο ήχος τους να μην ακούγεται τόσο “βαρβαρικός” αλλά αυτό το αντισταθμίζουν με αυτή τη σχεδόν παραμυθένια ατμόσφαιρα που φτιάχνουν. Must listen αν αγαπάς το διαφορετικό στο έπικ σου.

  • Lord Vicar - The Black Powder

Μ’ αυτό το άλμπουμ τα βρήκα λίγο σκούρα όταν το άκουσα. Αλλιώς τους ήξερα εγώ τους Lord Vicar, ως μια μπάντα που βρισκόταν ας πούμε στο “rock’n’roll άκρο” του doom metal, είχαν μεν φυσικά τα heavy riffs τους και τη μελαγχολία τους, αλλά το σπάγανε και λίγο αυτό το σκηνικό με γκρούβες, κλασικομεταλλάδικο feeling και τέτοια. Εδώ το πράγμα δείχνει να έχει σοβαρέψει απότομα και δραματικά: Καταπώς φαίνεται o Kimi θυμήθηκε τις μέρες του στους Reverend Bizarre και έγραψε τα πιο βαριά και ασήκωτα riffs που έχουν ακουστεί ποτέ σε Lord Vicar δίσκο, σε συνδυασμό με μελωδικά θέματα μες στη μαυρίλα και τον Christian να ερμηνεύει με περισσότερο πόνο από ποτέ. Ισοπεδωτικό, μονολιθικό, ζορίζει (πολύ) αλλά ανταμείβει.

  • The Lord Weird Slough Feg - New Organon

Τόσες και τόσες βδομάδες πέρασαν, αλλά τελικά με μεγάλη μου χαρά μπορώ να επαναφέρω αυτό το αγαπημένο συγκρότημα σε λίστα μου. Και έχει πλάκα που αυτό γίνεται μετά το μοναδικό πραγματικά μέτριο άλμπουμ που κυκλοφόρησαν ποτέ, το Digital Resistance. Εμφανώς ο Mike-αρος ο Scalzi ένιωσε ότι είχε πράγματα να αποδείξει, ίσως δε γι’ αυτό να πήρε την απροσδόκητη απόφαση να επιστρέψει η μπάντα στο αρχικό της όνομα, θυμίζοντας ότι δεν είναι απλά “Slough Feg”, είναι και “Lord Weird”. Το κλείσιμο του ματιού στο παρελθόν συνεχίζεται και σε μουσικό επίπεδο, με επικό ξέθαμμα του Headhunter για εναρκτήριο κομμάτι, είναι όμως το φανταστικό Coming of Age in the Milky Way (ρε σεις, είναι ιδέα μου ή παντρεύει το γνωστό επικό μέταλλο της μπάντας με …50s αισθητική;!) που βάζει τη σφραγίδα στην καλύτερη δουλειά της μπάντας εδώ και μια δεκαπενταετία περίπου.

  • Magic Circle - Departed Souls

Αυτή τη φορά είπα να μην το παρακάνω και να βάλω μόνο ένα πρότζεκτ του κωλόπαιδου Brendan Radigan, είτε black metal με τους Torture Chain είτε old-school doom με τους Magic Circle. Επελέγη το Νο 2, μεταξύ άλλων τιμής ένεκεν καθότι το Departed Souls είναι το κύκνειο άσμα αυτού του εγχειρήματος. I’ve Found My Way To Die (μεγάλη κομματάρα!), τραγουδάει και πράγματι είναι ο αποχαιρετισμός που άρμοζε, με το πιο πλούσιο και πολυσυλλεκτικό από τα τρία Magic Circle άλμπουμς, όπου ο στόχος δεν μοιάζει πια να είναι στενά να βγει το doom μεροκάματο (που εννοείται ότι γίνεται κι αυτό) αλλά ένας εορτασμός all things 70s, με hard rocking vibes, άφθονες bluesy στιγμές, ακόμα και ορισμένους άκρως επιτυχημένους ψυχεδελικούς πειραματισμούς, και όλα αναδεικνύονται μέσα από τη φωνάρα του Brendan. Δισκαρούμπα.

  • Mystik - S/T

Το να εμφανίζεται ένα συγκρότημα που παίζει heavy metal με γυναικεία φωνητικά έχει πάψει προ πολλού να προκαλεί εντύπωση (προσωπικά μάλιστα χαίρομαι δεόντως που αυτή η φάση έχει επιστρέψει εν μέρει στις 80s ρίζες της, με τις κοπελιές να συναγωνίζονται σε τσαμπουκά τον αρχιδόκαμπο, σπάζοντας τη μονοκαλλιέργεια σοπράνο περιπτώσεων hit or miss για μένα), όταν όμως ήρθα σε επαφή με αυτήν εδώ την μπάντα αιφνιδιάστηκα, καθώς ακόμα και σήμερα είναι σπάνιο να συναντάς ένα κατά τα 3/4 γυναικείο metal συγκρότημα. Και τις καμαρώνω πολύ ετούτες τις Σουηδέζες: Η (Tso kai) Lo και η Beatrice παίρνουν κεφάλια με τα riffs τους, η Julia κάνει κατάθεση ψυχής με τις ερμηνείες της, ε και ας πούμε ότι στα ντραμς ο Sven δεν είναι παραφωνία (και) σε μουσικό επίπεδο.

  • Spidergawd V

Όταν τα πατροπαράδοτα prog rock εργαλεία χρησιμοποιούνται με τρόπο έτσι ώστε να υπηρετήσουν την ακόρεστη διάθεση για ροκενρόλ ξεφάντωμα, όταν τα πνευστά κάνουν την εμφάνισή τους όχι για σοφιστικέ ασκήσεις αλλά για να σιγοντάρουν τις σκληρές κιθάρες στην ηχητική επίθεσή τους, η μαρκίζα δεν μπορεί να γράφει παρά μόνο ένα όνομα: Spidergawd. Οι Νορβηγοί αλητάμπουρες (που δεν τους φαίνεται) στην πέμπτη δουλειά τους εξακολουθούν να τελειοποιούν το απολαυστικό τους στυλάκι, που σε προστάζει να σηκωθείς και να χτυπηθείς, να χορέψεις, να τραγουδήσεις με όλη τη δύναμη της φωνής σου τα πιασάρικα - αλλά με την καλή έννοια - ρεφρέν τους. Δίσκος να τον βάλεις στο ηχοσύστημα του αμαξιού, να πας στο βενζινάδικο να το φουλάρεις, να πατήσεις play σε repeat mode …και όπου σε βγάλει ο δρόμος.

  • Tanith - In Another Time

Η παιχτάρα και συνθετάρα Russ Tippins είπε να κάνει ένα διάλειμμα από τις απανωτές επιδείξεις δύναμης με τους Satan και να παίξει κάτι …πιο χαλαρό; I know, αυτή είναι η πρώτη εντύπωση - έχεις τα εύθραυστα γυναικεία φωνητικά, τη 70s ατμόσφαιρα, την άπλετη μελωδικότητα κ.λπ., από την άλλη όμως ο Russ δεν σε αφήνει και να ξεχάσεις ποιανού δίσκο ακούς, με πολλές κοφτερές κιθάρες εδώ κι εκεί, σχεδόν σε power metal ύφος, απλά όπως είπαμε με την έμφαση να είναι μόνιμα στη μελωδία, κατοχυρώνοντας τον vintage χαρακτήρα του πρότζεκτ. Πολύ ενδιαφέρουσα ηχητική προσέγγιση, που θριαμβεύει χάρη στην (ως συνήθως) έξοχη τραγουδοποιία και την υπεράνω κάθε προσδοκίας, ζεστή φωνή του Russ. Brian πρόσεχε, αυτός εδώ θα σου φάει το ψωμί όπως πάει!

  • Terminus - A Single Point of Light

Ο ασταμάτητος καλπασμός των Μπελφαστινών Terminus από τη μία φέρνει στο μυαλό όλα τα γνωστά μεγαθήρια του κλασικού και του επικού metal, από την άλλη όμως με κάποιον τρόπο το πάει όλο αυτό σε μια δική τους κατεύθυνση, σε μια ηχητική γωνιά όπου αν έχεις ακούσει έστω ένα κομμάτι Terminus στη ζωή σου, μετά τους αναγνωρίζεις από τα πρώτα δευτερόλεπτα. Ίσως είναι αυτή η χαρακτηριστική “ιρλανδίλα”, και στη φωνή του James Beattie και στην αισθητική των riffs και των μελωδιών, που τους κάνει να ξεχωρίζουν. Και σίγουρα είναι ο συνδυασμός βαρβαρικού ήχου και sci-fi θεματολογίας που τους καθιστά ακαταμάχητους, ένα από τα συγκροτήματα που θα περιμένουμε ακόμα καλύτερα πράγματα απ’ αυτούς στο μέλλον. Cry! Cry Havok!

  • Twisted Tower Dire - Wars in the Unknown

Οι Twisted Tower Dire στα late 90s / early 00s ήταν ένα συγκρότημα πραγματικά ηρωικό: Σε μια εποχή που ελάχιστοι φύλαγαν το Μυστικό του Ατσαλιού και από τους υπόλοιπους οι περισσότεροι, μη έχοντας ιδέα, το χλεύαζαν μέχρι τελικής πτώσης, εκείνοι ακομπλεξάριστα υμνούσαν το επικό ιδεώδες και κρατούσαν τη φλόγα αναμμένη. Η διαδρομή τους διακόπηκε πρόωρα από τον θάνατο του εμβληματικού τους τραγουδιστή Tony Taylor, τα χρόνια πέρασαν, στο μεταξύ ξεπετάχτηκαν ορδές ολόκληρες από νέα συγκροτήματα που τιμούσαν εκείνες τις μουσικές αξίες, ήρθε λοιπόν το πλήρωμα του χρόνου για τη μεγάλη επιστροφή, με έναν εξαιρετικό νέο τραγουδιστή, τον Johnny Aune από τους Walpyrgus, και προϊόν της αναγέννησης το Wars in the Unknown, άλμπουμ αντάξιο του συγκροτήματος που έβγαλε ένα Crest of the Martyrs και ένα Netherworlds.

  • Waylander - Ériú’s Wheel

Όταν πρόκειται για celtic metal, για folk metal εν γένει, όλοι σκεφτόμαστε αυτόματα εικόνες ημίγυμνων βαμμένων πολεμιστών να ορμούν στο πεδίο της μάχης, αποφασισμένοι να δώσουν τη ζωή τους για να διώξουν τους εισβολείς από τη γη των πατέρων τους κ.λπ. κ.λπ. Έχει γίνει λίγο κλισέ η αλήθεια είναι. Πόσο αναζωογονητικό λοιπόν να έρχονται οι Waylander, ούτως ή άλλως ένα από τα κορυφαία συγκροτήματα του είδους, και να διηγούνται μια τόσο διαφορετική ιστορία, που δεν είναι καν ιστορία βασικά, είναι μια σειρά στιγμιότυπων ειρηνικής αγροτικής ζωής με άξονα τον εποχικό κύκλο. Όταν έρθει ο Samhain μην απελπίζεσαι αλλά γιόρτασε, οι μέρες θα μεγαλώσουν και πάλι, οι ακτίνες του ήλιου θα σπάσουν ξανά το σκοτάδι και την παγωνιά. Αλλιώτικο, αλλά υπέροχο άλμπουμ.


Tier A

  • Atlantean Kodex - The Course of Empire

Πόνεσε, πόνεσε πολύ που δεν κατάφερα να το χωρέσω αυτό στην πεντάδα - αλλά κάποιο έπρεπε να μείνει απέξω… Δεν ξέρω αν με εξιλεώνει καθόλου που το The Course of Empire είναι το άτυπο #6 μου για το 2019, το μόνο βέβαιο πάντως είναι πως εδώ οι Atlantean Kodex για άλλη μια φορά μεγαλούργησαν. Όταν έχεις να κάνεις με ατσάλι τέτοιου επιπέδου (που οι Kodex αναμφισβήτητα βρίσκονται στην κορυφή του), δεν ξέρω, οι τυπικές μουσικές περιγραφές μού φαίνονται πεζές, πιο ουσιώδες θεωρώ το να πούμε ότι η μπαντάρα εδώ έφτιαξε το τέλειο σάουντρακ μιας καθηλωτικής αφήγησης που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα καινούργιο είδος, το “thinking man’s epic metal”. Φαίνεται π.χ. από το A Secret Byzantium και πόσο βαθιά κόβει: And as the towers fell, we watched from afar a crescent moon rise to the east / Now thousand voices drown our song / Confusion of this modern age / Abandoned now the Agora lies as the haze of burning books blinds the mind / And so our glory passed with the pounding of hooves, and every truth became a dream…

Καλοί οι μύθοι, οι θρύλοι και οι σκιές, αλλά δεν υπάρχει τίποτα πιο επικό από την ίδια την Ιστορία, ειδικά όταν αποδίδεται τόσο ποιητικά.

  • Borknagar - True North

Λοιπόν νομίζω ότι ήταν ακούγοντας αυτό ακριβώς το άλμπουμ, κάποια στιγμή μέσα στην πανδημία, που μες στον ενθουσιασμό και τη συγκίνησή μου αναφώνησα (και το γνωστοποίησα και σε τρίτους) “ρε πόσο παίζει να λατρεύω Borknagar, μέσα στα 3-4 αγαπημένα μου νορβηγικά συγκροτήματα!”. Ίσως ο προαναφερθείς ενθουσιασμός να τυφλώνει και να οδηγεί σε υπερβολές, το πιο ωραίο απ’ όλα όμως είναι ότι και με “νηφάλια” σκέψη η παραπάνω δήλωση δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. Ναι, είναι διαχρονικά αγαπημένοι οι Borknagar, με το folk/prog/black στυλ τους να στρίβει τις ρώγες μου με όλους τους σωστούς τρόπους (είναι αγγλική έκφραση που προφανώς και είναι άκυρη η επί λέξει ελληνική μετάφρασή της, αλλά πόσο θα γάμαγε να την είχαμε κι εμείς;!). Το δε True North παίζει να είναι το κορυφαίο άλμπουμ στην τρέχουσα εποχή δημιουργικής τους ανάκαμψης και από τα καλύτερα στη δισκογραφία τους γενικώς, με την επική φωνητική τριανδρία των Simen / Lazare / Vintersorg για άλλη μια φορά να μου παίρνει τα μυαλά.

  • Chevalier - Destiny Calls

Fun fact (προς τον εαυτό μου ε), το Destiny Calls είναι το επίσημο full-length ντεμπούτο των Φινλανδών true metal ηρώων Chevalier αλλά ήδη έχω αναφέρει σε άλλες λίστες και τις τρεις προηγούμενες, “misc” δουλειές τους! Εδώ υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος… Ότι μπορεί να το έχω παραξηλώσει ναι, παίζει, αλλά δεν μου αφήνει και πολλά περιθώρια για “ορθολογισμό” η μπαντάρα: Το φανταστικό epic speed metal της μιλάει κατευθείαν στην ψυχή μου, θα μπορούσα να βάλω να παίξουν στη σειρά και τα δύο EP και αυτό εδώ το LP, και εννοείται και το σπλιτάκι με Legionnaire στο ενδιάμεσο, και μετά άνετα θα πάταγα και repeat. Θέλω να πάω στη σπηλιά όπου ηχογραφούν και να τους παρακολουθήσω live να δίνουν πόνο, να νιώσω όλο το μεγαλείο από τις “γδαρμένες” κιθάρες τους, να με πλημμυρίσει η αγαλλίαση των πολεμικών μελωδιών τους, και στο τέλος να πάω στη Θ-Ε-Α Emma και να της πω “κάνε με ό,τι θέλεις”.

Κατά προτίμηση δε με αυτήν ακριβώς την περιβολή:

499126_artist

Btw το βλέπουμε αυτό το patch-άκι στο μπράτσο έτσι;

Άμα έχει γούστο η γκόμενα…

  • Fvneral Fvkk - Carnal Confessions

Είναι άπειρες οι metal μπάντες που μέσα από τους στίχους τους έχουν κατακεραυνώσει την υποκρισία της Εκκλησίας, να κηρύσσει την “αγάπη” και την ίδια ώρα να καταστρέφει ζωές μικρών παιδιών. Άλλες τόσες έχουν χρησιμοποιήσει βλάσφημο χιούμορ για να δείξουν ότι είναι Απέναντι. Κάποιες τα έχουν κάνει και τα δύο. Δεν ξέρω όμως άλλη μπάντα από τούτους δω τους Γερμανούς που τα συνδύασε αυτά με μουσική τόσο κατανυκτική και σοβαρή, φαινομενικά. Διαβάζεις “Fvneral Fvkk” και περιμένεις κάτι ας πούμε βρώμικα διασκεδαστικό, ροκενρολάδικα σάπιο - και σου σκάει ένα doom από τα πιο επικολυρικά που έχουν ακουστεί εδώ και πολλά χρόνια, και μάλιστα όσο πιο γοτθικό πάει ώστε ταυτόχρονα να παραμένει “παραδοσιακό” (ορκίζομαι ότι ακούω γενναίες δόσεις παλιών καλών Paradise Lost εδώ!). Το αν αυτή η αντίστιξη λειτουργεί είναι στην κρίση του καθενός (για μένα πότε δουλεύει και πότε όχι - το εξώφυλλο πάντως είναι spot on), μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε ότι το Carnal Confessions είναι must για κάθε λάτρη του doom metal;

  • Iron Griffin - Curse of the Sky

Η λίστα αυτή περιλαμβάνει κάμποσες εξαιρετικές τραγουδιάρες που με τις φωνάρες τους ανέβασαν επίπεδο τις έτσι κι αλλιώς φοβερές δουλειές των συγκροτημάτων τους, καμία όμως τόσο εντυπωσιακή όσο η Maija Tiljander των Φινλανδών Iron Griffin. Το κορίτσι απλά δεν υπάρχει. Βάζεις το Curse of the Sky να παίξει, λες α ωραία άλλο ένα συγκρότημα που παίζει φουλ παλιομοδίτικο 70s style heavy metal με ωραίες μελωδίες, περνάς καλά, και τότε μπαίνουν τα φωνητικά και έρχεται το μεγάλο σοκ. Τι ΘΕΑ είναι αυτή; Οι μεσαίες της ακούγονται πανίσχυρες, επιβλητικές, αγέρωχες, καθηλωτικές. Οι ψηλές της αναστατώνουν με τη δύναμη και την καθαρότητά τους, φέρνοντας το αίμα σε σημείο βρασμού. Και οι πιο εύθραυστες, συναισθηματικές στιγμές της σε κάνουν να θες να πάρεις το αεροπλάνο για Ελσίνκι, να πας να τη βρεις και να της κάνεις πρόταση γάμου. Κάποια πράγματα στη μουσική πρέπει να βιωθούν για να γίνουν αντιληπτά, τέτοιες φωνές βγαίνουν μια φορά στα δέκα χρόνια και μετατρέπουν δίσκους όπως το - από μόνο του καταπληκτικό - Curse of the Sky σε ακατέβατο δεκάρι.

  • Kawir - Αδράστεια

Πλέον σε κάθε νέο άλμπουμ των Kawir το σκέλος της θεματολογίας είναι σχεδόν εξίσου συναρπαστικό με το καθαρά μουσικό. Παίρνοντας θάρρος από το πόσο καλό βγήκε το προ διετίας κόνσεπτ του Εξιλασμού, με τους καταραμένους της ελληνικής μυθολογίας, το 2019 αποφάσισαν να εξερευνήσουν κι άλλες σκοτεινές περιοχές αυτού του αχανούς πεδίου σε πλούτο ιδεών: Αδράστεια. Κόρη του Δία και της Νυκτός, θεά της εκδίκησης. Εκδίκηση θεών, εκδίκηση ανθρώπων, δεν έχει σημασία, το ζητούμενο είναι να τραγουδιστεί ο αέναος κύκλος ύβρης και νέμεσης, εγκλήματος και τιμωρίας, με θύτες και θύματα να μοιράζονται ως εμπειρία τον ίδιο ζόφο σ’ αυτές τις πέντε αιματηρές ιστορίες. Όσο για τη μουσική, τα πολλά λόγια είναι περιττά - ο συνδυασμός των μαυρομεταλλικών riffs με τα folk στοιχεία γίνεται πια τόσο φυσικά, που η αίσθηση είναι ότι οι Kawir έτσι όπως ξυπνάνε γράφουν και ένα επικό κομμάτι με μοχθηρές κιθάρες κι από πάνω αυλούς, ασκομαντούρες, ό,τι θέλουν και ό,τι χρειάζεται κάθε φορά.

  • Possessed - Revelations of Oblivion

Η ένδοξη σκηνή του Bay Area είχε σιγήσει για πολλά χρόνια, καιρός ήταν πια να έρθει από τη θρασομάνα ένας δίσκος που θα τάραζε τα ήσυχα νερά στο είδος και εμάς μαζί τους, μεταφέροντάς΄μας νοερά στα 80s αλλά υπό σύγχρονο πρίσμα ει δυνατόν. Και ήρθε από το πιο απροσδόκητο μέρος. Possessed;;; Τι-λες-τώρα. Μετά από τρεις ολόκληρες δεκαετίες αδράνειας, με τον Joey χρόνια τώρα καθηλωμένο σε αναπηρικό καροτσάκι, ήταν δυνατόν να είναι οι νονοί του death metal εκείνοι που θα έβγαζαν τον thrash δίσκο της χρονιάς; Κι όμως, ήταν. Το Revelations of Oblivion δεν μπορεί να περιγραφεί από άλλη λέξη πιο εμφατική από τον όλεθρο. Ακούγοντάς το δεν σου πάει καν από το μυαλό (μέχρι να μπουν τα χαρακτηριστικά φωνητικά του Joey) ότι πρόκειται για το comeback album βετεράνων της σκηνής, νομίζεις ότι ακούς κάποιο συγκρότημα καβλωμένων πιτσιρικάδων που θέλουν να αποδείξουν πράγματα. Μήπως όμως και οι Possessed δεν είχαν να αποδείξουν πράγματα; Έτσι είναι, η κάβλα χρόνια δεν κοιτά. Αν αυτό είναι ο επίλογος, δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος.

  • Smoulder - Times of Obscene Evil and Wild Daring

Η Sarah Ann μού είναι πολύ οικεία και συμπαθής φιγούρα εδώ και χρόνια, καθώς έχω περάσει ώρες παρακολουθώντας την σε διάφορα βίντεο του Banger TV να κάνει κριτικές δίσκων. Όταν λοιπόν πληροφορήθηκα ότι συμμετέχει και ως τραγουδίστρια σε συγκρότημα που παίζει επικό doom, ήξερα ότι έπρεπε να τσεκάρω. Και πάλι καλά, γιατί θα έχανα πολύ ωραία πράγματα. Ακούγοντας το Times of Obscene Evil and Wild Daring (τιτλάρα) το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό ήταν “ρε οι Eternal Champion αλλά λίγο πιο αργοί και με καλύτερα φωνητικά!”. Οπότε και όσοι δεν έχετε ακούσει, καταλαβαίνετε τι έχουμε εδώ: Βαρύ, ασήκωτο, τραχύ, βαρβαρικό ατσάλι στις παρυφές του doom, με το ζεύγος των Καναδών μεταναστών στη Φινλανδία Sarah - Shawn να κάνει θαύματα σε όλους τους τομείς - συνθέσεις, ερμηνείες, παιξίματα, τα πάντα. Ευπρόσδεκτη επίσης η θηλυκή πινελιά (διά χειρός Sarah προφανώς) στο στιχουργικό κομμάτι, ή αλλιώς δώσε μου κι άλλα Sword Woman και πάρε μου την ψυχή ζαργάνα μου.

  • Villagers of Ioannina City - Age of Aquarius

Ο δίσκος των αποδείξεων ήρθε. Το Riza αγαπήθηκε πολύ αλλά και αμφισβητήθηκε εξίσου, με κάμποσους να μην πείθονται και να μιλάνε για gimmicks, “γαμήσια με ξένη ψωλή” (βλ. το πλήθος των διασκευασμένων παραδοσιακών κομματιών) και λοιπές κακεντρέχειες. Εγώ πάλι ποτέ δεν κόλλησα στο “τίνος είσαι συ ρε” (έχω να πω διάφορα για Dubliners στην επικείμενη 60s edition), ίσως όμως αν ήμουν καλλιτέχνης να το έβλεπα αλλιώς και να ήθελα να βουλώσω στόματα. Δεν ξέρω αν συνέβη κάτι τέτοιο με τους VIC ή αν το πλάνο ήταν αυτό εξαρχής, σε κάθε περίπτωση όμως το Age of Aquarius είναι θρίαμβος. Πάρτε λοιπόν και το δικό μας υλικό, κουφάλες, και πείτε ότι δεν σας αρέσει. Και πώς να μην αρέσει αυτή η παρατεταμένη υπνωτική ομορφιά, με τα μεθυσμένα riffs, τις συμπαντικές ατμόσφαιρες, τις παθιασμένες ερμηνείες, τα κλαρίνα και τους άσκαυλους που ακούγονται πια εντελώς οργανικά στοιχεία του ήχου της μπάντας. Και όλα αυτά σε ένα φανταστικό πακέτο, υψηλής αισθητικής (βλ. και εξώφυλλο), αγκαλιάζοντας, επιτέλους, την ελληνικότητα - τη σωστή ελληνικότητα - χωρίς αναστολές.



The Top 5


NUMBER FIVE

.............

riot city

Ένα από τα πιο ευχάριστα μουσικά σοκ που έχω βιώσει τα τελευταία χρόνια ήταν όταν άκουσα το Burn the Night των Riot City.

Τουλάχιστον για λίγο καιρό μετά η αίσθηση ήταν ότι όλα εκείνα τα όμορφα που είχαν συμβεί τα προηγούμενα τουλάχιστον δέκα χρόνια στον χώρο του παραδοσιακού heavy metal σε διάφορες γωνιές του πλανήτη, στη Σουηδία, στις ΗΠΑ, στον Καναδά από όπου κατάγονται οι ίδιοι οι Riot City κ.α., ήταν ένα χτίσιμο, μια διαδικασία που οδηγούσε νομοτελειακά κάπου - και αυτό το “κάπου” ήταν αυτό εδώ το ντεμπούτο, ένας από τους πιο ισοπεδωτικούς metal δίσκους που άκουσα την περασμένη δεκαετία. Είναι πάνω απ’ όλα θέμα παιδείας: Τα πάντα στο Burn the Night, από το εξώφυλλο μέχρι τα riffs και από τα ντραμς μέχρι τις τσιρίδες, φωνάζουν με όλο τους το Είναι για τους Judas Priest θα δίναμε και τη ζωή μας αν χρειαζόταν. Όταν λοιπόν έχεις και σωστές βάσεις και ταλέντο από δω μέχρι το παγωμένο Κάλγκαρι, πώς να μη δείρεις μετά όλη την πλάση; Στα μόλις 37 λεπτά που διαρκεί το άλμπουμ - δεν χρειάζονται περισσότερα όταν ξέρεις τι κάνεις - το πωρωσιόμετρο (δικός μου όρος) σπάει, ξαναφέρνουν, ξανασπάει, ξαναφέρνουν, ξανασπάει…

Από τους δίσκους που σου βγάζουν αυτό το αρχέγονο μέταλ ρε αιδοία.


NUMBER FOUR

.............

grendel's syster

Οι υποσχέσεις που είχαν αφήσει οι Γερμανοί Grendel’s Sÿster με το “περσινό” τους EP, εδώ, στο Myrtenkranz (Myrtle Wreath), γίνονται πράξη με τον πιο μεγαλειώδη τρόπο.

Η περίπτωσή τους είναι απ’ αυτές που με πείθουν όλο και περισσότερο για μια άποψη που διατυπώνω τα τελευταία χρόνια: Για να συνεχίσει να αναπτύσσεται η metal μουσική γενικά, και ακόμα περισσότερο τα παραδοσιακά της παρακλάδια, πρέπει να γίνει ακόμα πιο αποφασιστική στροφή προς την παραδοσιακή μουσική του κάθε τόπου. Δύο διευκρινίσεις: 1) Δεν έχω παρελθοντολαγνικές βλέψεις, αυτό που θέλω να δω είναι μια δημιουργική αξιοποίηση της λαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, που φιλτραρισμένη μέσα από σύγχρονες ευαισθησίες θεωρώ ότι μπορεί να κάνει θαύματα. 2) Ούτε για το niche του folk metal μιλάμε, που κάνει πολλούς να κριντζάρουν. Δεν χρειάζονται ούτε πεντακόσια όργανα, ούτε τραγούδια για μπίρες και βότκες, αρκεί μια λελογισμένη χρήση folk θησαυρών για να βγούμε ασπροπρόσωποι. Όπως το κάνουν οι Grendel’s Sÿster, που μόνο με μια κιθάρα, ντραμς και φωνή αναπαράγουν μια ατμόσφαιρα μαγικά μεσαιωνική, ειδικά στο ανατριχιαστικό SteinmännleinCairns), που μοιάζει να κουβαλάει χιλιετίες ολόκληρες μουσικής παράδοσης.

Μην το φοβάστε το χθες - απλά εκπαιδεύει για το αύριο.


NUMBER THREE

.............

midnight force

Το άλμπουμ που έλιωσα περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέσα στο 2019 (και σε ένα μέρος του 2020, μέχρι να αρχίσουν οι γνωστές μαλακίες) πρέπει να ήταν το Gododdin των Midnight Force.

Τους ήξερα και τους εκτιμούσα πολύ ήδη από το Dunsinane της αμέσως προηγούμενης χρονιάς, αλλά τούτο δω το δεύτερο άλμπουμ ήταν πραγματική αποκάλυψη και τους ανέβασε κατακόρυφα στη συνείδησή μου. Τι ζητάει ένας οπαδός του παραδοσιακού heavy metal από τα καινούργια συγκροτήματα του χώρου; Να τον σέβονται. Να είναι οι εαυτοί τους, να μην πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες, να αναπλάθουν στη φαντασία σου τα 80s με έργα και όχι με λόγια. Αυτό κάνουν οι Σκωτσέζοι Midnight Force - επίσης από σεβασμό και αγάπη προς αυτή τη μουσική. Ιδίως βέβαια το NWOBHM, το οποίο μπολιάζουν με άπλετη επική διάθεση, με αποτέλεσμα να παράγουν κομματάρες, χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς φρου φρου κι αρώματα - πείθουν για τη γνησιότητά τους με τη μουσική τους και μόνο. Ειδικά εκείνο το γαμημένο το The Doom of Kiev (που βέβαια αναφέρεται σε μια μεσαιωνική πολιορκία της πόλης, αλλά οι κατοπινές εξελίξεις κάνουν την ακρόασή του …ενδιαφέρουσα) πρέπει να είναι από τα κομμάτια της χρονιάς.

(Άλλος ένας) από τους δίσκους που σου βγάζουν αυτό το αρχέγονο μέταλ ρε αιδοία.


NUMBER TWO

.............

tool

Ναι λοιπόν, το ξέρω ότι το Fear Inoculum θεωρείται ήδη από πολύ κόσμο ό,τι πιο αδύναμο έχουν βγάλει ποτέ οι Tool. Ο λόγος που αυτό δεν με σταματάει από το να κάνω ό,τι και με τα τέσσερα προηγούμενα (να το ψηφίσω) είναι πολύ απλός: Αυτά που λένε για το Fear Inoculum είναι παπαριές καμαρωτές!

Οι Tool δεν έχουν βγάλει ποτέ μέτριο ούτε απλώς καλό άλμπουμ, ό,τι έχουν κάνει είναι μέσα στους καλύτερους δίσκους της εκάστοτε χρονιάς, αν φυσικά δεν είναι το #1. Το δε γεγονός ότι το Fear Inoculum δεν είναι #1 και κατ’ επέκταση δεν θα μείνει στην Ιστορία ως ένα από τα καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών, όπως αναμφίβολα συμβαίνει με τα Aenima και Lateralus (και δευτερευόντως με τα Undertow και 10000 Days) δεν σημαίνει κάτι. Όπως χαρακτηριστικά μου είχε πει ο @Lupin όταν περιμέναμε να βγει το άλμπουμ τότε και συζητάγαμε τι θα προκύψει άραγε, “έτσι κι αλλιώς οι Tool το χρέος τους προς τη μουσική το έχουν κάνει”. Και με το παραπάνω, θα προσθέσω εγώ. Όσο για το μουσικό περιεχόμενο του πολυαναμενόμενου αυτού δίσκου, είναι κλασικό Tool μεγαλείο, ναι, (ακόμα) πιο ζόρικο σε σχέση με τα έργα του παρελθόντος, αλλά guess what: Παιδέψου λίγο παραπάνω και θα γίνει κτήμα σου.

Αν μία μπάντα αξίζει να της δώσεις αυτόν τον χρόνο, είναι οι Tool.


NUMBER ONE

.............

arch matheos

Πού είχαμε μείνει λοιπόν; Α, ναι. Στο ερώτημα “τελικά ποιο είναι το κορυφαίο progressive metal album των 2010s”. Όπως έλεγα προ καιρού, είναι έργο Arch / Matheos, ένα το κρατούμενο. Πάμε παρακάτω. Είναι το Sympathetic Resonance ή ο διάδοχός του, το παρόν άλμπουμ Winter Ethereal;

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Υπάρχουν επιχειρήματα υπέρ του καθενός από τα δύο. Οι διαφορές στην ποιότητα πολύ μικρές έως οριακές. Είναι σαν ένα άλλο που έλεγα μια φορά, όταν στέκεσαι ανάμεσα σε δύο βουνά που δεν βλέπεις καν πού τελειώνουν (γιατί έχει σύννεφα και ομίχλη εκεί ψηλά) είναι λίγο τρέχα γύρευε η φάση με το ποια κορυφή είναι πιο πάνω. ΟΚ - αν μου βάλεις το πιστόλι στον κρόταφο παίζει να σου πω το Sympathetic Resonance, το πιο πιθανό όμως επειδή έχει και πάνω από δεκαετία στην πλάτη, οπότε άλλος πια ο συναισθηματικός δεσμός σε σχέση με το Winter Ethereal που υπάρχει μόνο τέσσερα χρονάκια. Ποιος μου λέει όμως ότι σε δέκα χρόνια δεν θα έχει γίνει το ίδιο και μ’ αυτό; Για την ακρίβεια, είμαι σίγουρος ότι θα γίνει το ίδιο. Οπότε ας αφήσουμε τον χρόνο να κρίνει. Και στο μεταξύ να απολαύσουμε άλλη μια φορά το άλμπουμ της χρονιάς για το 2019.

Τζιμ, Τζον, και σεις οι υπόλοιποι παιχταράδες που βάλατε το λιθαράκι σας γι’ αυτό το έπος, προσκυνώ ταπεινά.



Εξώφυλλο της χρονιάς

Η απουσία του από την παραπάνω λίστα, προϊόν της σύγχυσης που εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να μου προκαλεί. Τέσσερα χρόνια μετά, ακόμα δεν έχω αποφασίσει αν αυτό το άλμπουμ αντιπροσωπεύει όλα όσα μισώ στο σημερινό μέταλ ή αν μέλλει να αποδειχθεί μουσικός σύντροφος ζωής. Έχω κάνει και τις δύο σκέψεις ακούγοντάς το. Χρειάζομαι κι άλλο χρόνο. Μέχρι να ξεδιαλύνει το πράγμα, μία παραχώρηση: Φόρος τιμής στην απίστευτη, στοιχειωτική ομορφιά αυτής της εικόνας την οποία χρησιμοποιεί ως εξώφυλλο.

leprous

32 Likes

2019

Δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για νέες αναλύσεις. Ούτως ή άλλως δεν θα άλλαζα κάποιο άλμπουμ από την 15αδα που είχα δώσει τότε και το ν.1 παραμένει ακλόνητο πέραν κάθε αμφιβολίας.

Οπότε παραθέτω την 15αδα που είχα δώσει:

Θα κάνω όμως κάποιες επιμέρους αλλαγές εσωτερικά για την 5αδα, ψηφίζοντας εν τέλει αυτά:

  1. Devin Townsend - Empath
  2. Leprous - Pitfalls
  3. Rival Sons - Feral Roots
  4. Sleep Token - Sundowning
  5. Soen - Lotus
33 Likes

Ότι θα έβλεπα τον DRASTUS σε λίστα @GRACCHUS_BABEUF δεν το περίμενα ποτέ.

Παρεμπιπτόντως, ποτέ δε με “έπιασε” ο συγκεκριμένος, ούτε εδώ ούτε στο ντεμπούτο, με τα EP κάτι πάει κι έρχεται…

2019 → The Bright Side of Aquarius


10. – 6.

10. AMESTIGON / HERETIC CULT REDEEMER “Amestigon / Heretic Cult Redeemer”
Καλώς τα ξανά τα παιδιά, και τα δικά μας και τα αυστριακά. Με λιτή αλλά ουσιαστικότατη split κυκλοφορία, από ένα 12-13λεπτο κομμάτι το κάθε σχήμα, κι αν για τους AMESTIGON είναι κάτι αναμενόμενο δεδομένου του ιστορικού τους, οι HCR εδώ τολμούν να διευρύνουν τους συνθετικούς τους ορίζοντες. Το (φοβερά εύγλωττο!) “Qvri Okbish 718” βρίσκει τους Αυστριακούς στη γνώριμη αλλά πάντα εντυπωσιακή συνταγή του να συνδυάζουν 90ς ξερακιανό blackmetal με «ατμοσφαιρικά περάσματα/αδειάσματα» ενώ στο “In the Depths of the Nine Chambers of Fire” θα βρούμε τις γνωστές δυσαρμονίες, ένα μεταβατικό mid-part και ένα βασανιστικά υπερβατικό κλείσιμο.

9. MALHKEBRE “Satanic Resistance”
Μερικές φορές αρκεί να γίνονται σωστά κάποια βασικά. Ή τουλάχιστον αρκεί σε μένα… Οι Γάλλοι MALHKEBRE δεν ανακαλύπτουν κανέναν τροχό, δεν κομίζουν οποιαδήποτε «προοδευτική» ή «αβανγκάρντ» νοοτροπία, δεν προσπαθούν να τερματίσουν την ακρότητα. Είναι ταγμένοι στο γνωστό και αγαπημένο χουλιγκανικό blackmetal που άνθισε στη χώρα τους εκεί τέλη 90s/αρχές 00s, αυτό που αποθέωσαν οι ANTAEUS (και όχι μόνο) με τα πρώτα δύο full-length και υπενθυμίζουν, μπαίνοντας σιγά σιγά στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, ότι το motto παραμένει: “We hope you die”

8. ULTRA SILVAM “The Spearwound Salvation”
Και μιας και είμαστε στο mood, λίγο ακόμα χουλιγκανικό μπλακμέταλ δεν έβλαψε πουθενά. Eίναι ultras τα παιδιά απ’ τη Σουηδία, πώς να το κάνουμε. Το “Spearwound Salvation” είναι ακριβώς αυτό το τσιτωμένο στα άκρα, μαυρισμένο και αυθάδες χεβιμέταλ της οργισμένης νεολαίας. Αυτό που είναι απαραίτητο για να σπάει λίγο τον ακαδημαϊσμό των «ενηλίκων» και μας πηγαίνει πίσω στις μέρες όπου κάποιοι Cronos, Mantas και Abbadon δε νοιάζονταν για τίποτα παραπάνω παρά να ισοπεδώσουν το εκάστοτε μαγαζί στο οποίο έπαιζαν…

7. FUNEREAL PRESENCE “Achatius”
Ταγμένος στις κορυφαίες κυκλοφορίες, είτε με τους NEGATIVE PLANE, είτε στα διαλείμματα με τους FUNEREAL PRESENCE, o Mattias Müller συνεχίζει ακάθεκτος στο “Achatius” το δημιουργικό concept μιας ιστορίας θρησκευτικού τρόμου. Τα τέσσερα μακροσκελή κομμάτια του δίσκους είναι ταυτόχρονα περιπετειώδη, πολύπλοκα και με ένα σωρό «κρυμμένα δωράκια» στις σκοτεινές γωνίες τους, αλλά και παραμένουν φόρος τιμής στο παλιό, λιτό ακραίο metal των 80s -τότε που διάφοροι Ελβετοί, Δανοί κ.α. έβαζαν τα ακλόνητα θεμέλια γι’ αυτό που αργότερα γιγαντώθηκε.

Όσο για το «αγνώστου μητρός/πατρός» εξώφυλλο μάλλον εύκολα ανεβαίνει στην κορυφή για φέτος.

6. NEDXXX “NEDXXX”
Μάλιστα, ΟΚ… Η αλήθεια είναι ότι κάτι με έκανε εξαρχής και ακόμα με κάνει διστακτικό απέναντι στη συγκεκριμένη κυκλοφορία -ποτέ δεν τα πήγαινα καλά με τα hidden identities, αλλά εδώ που τα λέμε η συγκεκριμένη σύμπραξη μοιάζει πράγματι να ήρθε από το πουθενά, να κήρυξε το σατανικό μανιφέστο της μέσα από έναν καταιγισμό από off-beat υστερικές κιθάρες και να χάθηκε ξανά στη μαύρη τρύπα που δεσπόζει στο εξώφυλλο. Η αλήθεια είναι ότι θυμίζει λίγο (ή πολύ) μια συγκεκριμένη περίοδο κάποιων συγκεκριμένων Αυστριακών και μαζί τη γαλλική ναυαρχίδα της Νόρμας, αλλά στο τέλος-τέλος μόνο για καλό μπορεί να εκληφθεί κάτι τέτοιο…


5.

DEATH LIKE MASS “Matka na Sabacie”

Θυμάμαι σαν τώρα να εντοπίζω κάπου στο fb wall ένα bandcamp link γι’ αυτό εδώ και να το βάζω να παίζει βράδυ με ακουστικά. Είχε φτάσει πια ο καιρός που η πλειοψηφία των νέων κυκλοφοριών του χώρου λίγα είχε να μου προσφέρει, κυρίως λόγω κορεσμού αλλά και επειδή ένιωθα ότι όλο και περισσότερα σχήματα είχαν υιοθετήσει μανιέρες. Εδώ τα πράγματα ήταν διαφορετικά -οι DEATH LIKE MASS, που όπως είπαμε αποτελούν τη σύμπραξη του Mark of the Devil (CULTES DES GHOULES) και του T.Kaos (LVCIFYRE), μαζί με τον πολυπράγμονα Menthor στα τύμπανα, δεν ακολουθούν μόδες και στο ενιαίο 30λεπτο “Matka na Sabacie” (κάτι σαν «Μήτηρ της Σύναξης») κοινωνούν απ’ το άγιο δισκοπότηρο του DMDS αλλά και των (πολύ) παλιών SAMAEL, εντάσσοντας μέσα κι ένα ambient πέρασμα γεμάτο ψίθυρους και δημιουργώντας εν τέλει μια καθηλωτική ατμόσφαιρα μαύρης μαγείας.

4.

NOCTURNUS AD “Paradox”

ΤΡΟΜΕΡΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ MIKE BROWNING ΥΠΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ NOCTURNUS θα έλεγα αν είχα δεήσει ποτέ να ακούσω το “The Key” για να μπορώ να μιλάω για «επιστροφή», οκ, φάουλ, το δέχομαι! Σε κάθε περίπτωση οι sci-fi αναζητήσεις εντός death metal είναι κάτι που με εξιτάρει στον μέγιστο βαθμό ενώ παράλληλα το “Paradox” ζέχνει 90-ίλα και στον ήχο και στις συνθέσεις και στο πώς ρέει απρόσκοπτα μέχρι το τέλος του. Δεν αναζητά να εντυπωσιάσει με (γρήγορες η αργές) ταχύτητες, με ηχητικά τερτίπια ή ακόμα και με καμιά πιασάρικη οκάλτ αισθητική. Το κάνει αβίαστα με τα κομμάτια του που καλούν ταυτόχρονα σε ταξίδια στροβιλίσματος στο διάστημα αλλά και για μια γερή δόση καλώς εννοούμενου «ξύλου».

3.

AKROTHEISM “Law of Seven Deaths”

Μεγάλο respect στα παιδιά, μετά από ένα πολύ καλό ντεμπούτο, δεν επαναπαύτηκαν, δεν ακολούθησαν εύκολες οδούς και έψαξαν να βρουν έναν εντελώς δικό τους ήχο. Στην αναζήτησή τους βρήκαν συνοδοιπόρο τον Steven Lockhart (συνδημιουργό του «μοντέρνου» ισλανδικού bm) και κάπως έτσι ένωσαν δύο κόσμους, εντάσσοντας το ελληνικό blackmetal στον «απλωτό», ολοκληρωτικό ήχο με τις DSO δυσαρμονικές αφετηρίες και τις post απολήξεις που κυριάρχησε σε αυτό το ιδιαίτερο νησί του βόρειου Ατλαντικού.

2.

DEATHSPELL OMEGA “Furnaces of Palingenesia”

LST-DSO-FOP

Πάνω που τους είχα ξεγράψει -τρόπος του λέγειν- μετά τον “Παράκλητο” (που ακόμα τον θεωρώ ολίγον «νερωμένο»), το “Drought” που δεν είχε την αύρα των παλαιότερων EPs και το “Synarchy” το οποίο να πω την αλήθεια μου φαίνεται κάπως βιαστικό. Εδώ όμως ο Hasjarl είναι spot on (που λέμε και στο χωριό) τόσο μουσικά συνδυάζοντας τους φρενήρεις ρυθμούς και τις δυσαρμονίες του παρελθόντος με πιο συμβατικές δομές, αλλά χωρίς να γίνεται πουθενά «λαϊκός», όσο και στιχουργικά μεταβαίνοντας από τον θεϊστικό σατανισμό του ξεκινήματος σε άλλα φιλοσοφικά μονοπάτια (που στον πυρήνα τους δεν διαφέρουν και τόσο ως προς το adversarial πνεύμα τους) εξίσου ενδιαφέροντα και αμφίσημα (στη λογική π.χ. του «σχολίου» που είχαν οι ταινίες του Kubrick) ώστε μην καθοδηγούν αλλά να προκαλούν το καθένα να πάρει τη θέση του πάνω/απέναντι σε αυτά.

1.

FUNERAL ORATION “Eliphas Love”

Μια παρέα Ιταλών επιστρέφουν μετά από 23 χρόνια και -ευτυχώς, για κάποιους λίγους από εμάς- κουβαλάνε μαζί τους όλη την αύρα εκείνης της δεκαετίας, χρησιμοποιώντας απ’ το σήμερα μονάχα ορισμένες λογικές παραγωγής κι αυτές με μέτρο. Με φινετσάτο λογοπαίγνιο στον τίτλο εξερευνούν (ίσως περισσότερο απ’ όσο θα περίμενε κανείς για μπάντα της γειτονικής χώρας) το σκανδιναβικό second wave χώνοντας παράλληλα και κάμποσα πλήκτρα που ενίοτε φέρνουν στο μυαλό ARCTURUS του “Sham Mirrors”. Στα σκάρτα 37 λεπτά του το “Eliphas Love” καταπιάνεται με κείμενα σημαντικών αποκρυφιστών των περασμένων αιώνων (αποκορύφωμα η μελαγχολική/μοναχική επένδυση του βιτριολικού “Anathema of Zos” του Austin Osman Spare) αποδίδοντάς τα μάλιστα στη μητρική τους γλώσσα, κάτι που όσο παράξενο κι αν μοιάζει αρχικά, λειτουργεί σε άψογο βαθμό.

35 Likes

2019:

#5+1

Hualun - An Elephant Sitting Still (OST)

Μία μοναδική κινηματογραφική εμπειρία όπου τα μουσικά θέματα πραγματικά την απογειώνουν. Είχα πάθει μεγάλο σοκ τότε με αυτήν την ταινία και το story του σκηνοθέτη και γενικά οι ήχοι της Ασίας εκείνη την περίοδο με άγγιζαν πάρα πολύ - θα φανεί και μετέπειτα στην λίστα.

#5

Glenn Hansard - The Wild Willing

Όσοι έχουν δει το Once, γνώρισαν τους Swell Season μέσα από το soundtrack και την πολύ ζεστή φωνή του Glenn. Ο Ιρλανδός μέσα στα χρόνια ωρίμασε, έγινε πιο εσωστρεφής και αυτή νομίζω είναι η πιο όμορφη και μεστή δουλειά του.

#4

Jambinai - Onda

Ασίας συνέχεια, στάση στην Κορέα. Στο album πάνω έπεσα από τα Underground Express του φίλτατου @Aldebaran σε περίοδο, όπως έγραψα πριν, που ήταν σιγουράκι ότι το album αυτό θα μιλούσε στην ψυχή μου. Αρκούσαν τα πρώτα δευτερόλεπτα του In the Woods.

#3

Cult of Luna - A Dawn to Fear

Μετά το εκπληκτικό Mariner, δεν ήταν πολύ ξεκάθαρο τι θα έκαναν οι CoL που θα μπορούσε να φτάσει στα επίπεδα του προκατόχου. Το A Dawn to Fear είναι ένα επίσης μοναδικό album στην δισκογραφία των CoL, πιο σκοτεινό και ατμοσφαιρικό από οτιδήποτε άλλο είχανε και κάνει. Ε, και εδώ αρίστευσαν οι άτιμοι.

#2

Brutus - Nest

Μεγάλος έρωτας που εξελίσσεται σε αγάπη. Και ΟΚ πως να μην είναι με αυτήν την χροιά της Στέφανι που άλλοτε τερματίζει σε ένταση και άλλωτε σπάει και λυγίζει. Εδώ γράφουν πια μεγάλα τραγούδια, με το Sugar Dragon όπως ειπώθηκε να είναι ένα δείγμα μεγαλείου αυτής της μπάντας. Το ότι καταφέραμε και τους είδαμε σε αυτό το σημείο της καριέρας τους, στο συναυλιακό Γιβλαρτάρ της Ευρώπης, είναι ένα μικρό θαύμα.

#1

Tool - Fear Inoculum

Είναι ξεκάθαρο ότι στο σύνολο της δισκογραφίας τους, το τελευταίο album των Tool, τυγχάνει της λιγότερης αποδοχής, μην πω ότι είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος. Δεν ξέρω τι οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα, η αναμονή των τόσων χρόνων, οι προσδοκίες, το ότι αλλάζουμε σαν ακροατές, το ίδιο το υλικό; Προσωπικά αυτό το album το έζησα στο έπακρο. Πρωτόακουσα το ομώνυμο που βγήκε σαν single Αυγουστιάτικα, έλιωσα το δίσκο, ταξίδεψα στο πρώτο μετά covid ταξίδι στην Κολωνία για να τους δω με τους κολλητούς και ακόμα, όταν το ακούω και φτάνω κάπου εκεί στο 8ο λεπτό του Invincible λέω ότι αυτό είναι ένα ακόμα μεγάλο album των Tool.

27 Likes

:black_heart:

2 Likes

2019, εξαιρετική χρονιά, πολλές καλές μουσικές, πολλά φρέσκα συγκροτήματα.
Λίστα χωρίς σχόλια.

  1. The Murder Capital - When I Have Fears
  2. Fontaines D.C. - Dogrel
  3. DIIV - Deceiver
  4. High Vis – No Sense No Feeling
  5. Fury - Failed Entertainment
  6. Oiseaux-Tempête - From Somewhere Invisible
  7. Apollo Brown - Sincerely, Detroit
  8. La Dispute - Panorama
  9. Cult Of Luna - A Dawn To Fear
  10. Add-2 - Jim Crow The Musical
  11. Black Futures - Never Not Nothing
  12. King Apathy - Wounds
  13. Sleaford Mods - Eaton Alive
  14. Fat White Family - Serfs Up!
  15. Cave In - Final Transmission
27 Likes

Πω ρε φίλε, τώρα συνειδητοποιω πόσο θα μου λείψει αυτό με τις λίστες να “ανεβαίνουν” σε καταιγιστικό ρυθμό τα κυριακάτικα πρωινά και για το υπόλοιπο της ημέρας!

5 Likes

:rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:

1 Like

1.Freya Ridings - Freya Ridings

1ος δισκος με χορταστικο πιανο,ποιοτικη ποπ και φωναρα…

2.Cannons - Shadows

Ο 2ος δισκος τους…Ο 1ος ειναι απλα καλος…Εδω εχουμε indie- pop επηρεασμενη απο synth 80’s και με υπεροχα αιθερια φωνητικα.Κομματια το ενα καλυτερο απο το αλλο…

3.Aurora - A Different Kind of Human (Step 2)

Electropop με folk επιρροες…Αλλος ενας πολυ καλος δισκος της…

4.Dream Theater - Distance over Time

Distance.Over_.Time_.Coversm-740x740

Προφανως και δεν φτανουν τα μεγαλεια του παρελθοντος αλλα ενας αρκετα καλος και ικανοποιητικος δισκος…

5.Evergrey - The Atlantic (+cover)

Evergrey_The-Atlantic

Αλλος ενας υπεροχος δισκος που συνεχιζει το στυλ των τελευταιων δισκων τους…

24 Likes
You got: Εικόνες που κουνιούνται.
1981 μαγεία

αν δεν είχα πάθει το σοκ της ζωής μου ένα δυο χρόνια πριν ,το High vis θα ήταν κανονικά το ν 1,αλλά…

  1. Atlantean Kodex- The course of empire
  2. High vis- No sense no feeling (post punk)
  3. Riot city - Burn The night
  4. Idle hands-Mana
  5. Devil Master - Satan spits on children of light

6 Traveler-Traveler
7.Borknagar - True north
8.Drei Affen - Seguimos Ciegxs (neocrust)
9.Arboricidio - What we leave behind (neocrust)
10.Khiis -Bezoar (hardcore-punk)

post punk,synth
Diat -positive disintegration
Chain cult - shallow grave
Γεμάτος αράχνες ρε φίλε! - Γεμάτος αράχνες
Fatamorgana- Terra alta

crust,hardcore

Swordwielder-System overlord
Antimob - II
Dishonor - Dishonor
Rocky & The Sweden- city baby attacked by buds
Larma - Larma
Ohyda-Koszmar

29 Likes

1. Chelsea Wolfe - American Darkness
image
Η βασιλισσα το γυρναει σε κατι πιο ακουστικο, και σπρωχνει την Αμερικανα σε σκοτεινα μονοπατια. Να πω την αληθεια στην αρχη ειχα κλωτσησει στον νέο αυτό ηχο μετα από 2 πιο βαριες κυκλοφοριες, αλλα τον αποδέχτηκα με ανοιχτες αγκάλες και αυτια - εξαιρετικο. Ένα λαιβ που ηταν να πετυχω το 2020 και δυστυχως ακυρωθηκε.

2. Waste of Space Orchestra – Syntheosis
image
Μια διαστημικα διεστραμενη συνεργασια των Oranssi Pazuzu και των Dark Buddha Rising πεταξε αυτό τον δισκο, που ειχα την τυχη να πετυχω ζωντανα ένα χρονο πριν στο Ροτπερν.
Eνα τρομερα πετυχημενο collab που σε ταξιδευει στα πιο σκοτεινα και Lovecraftian μερη του συμπαντος.

3. Russian Circles - Blood Year
image
Άλλος ενας εξαιρετικος RC δισκος γιατι κακος δεν γινεται να βγει.
Τα Arluck, Milano, Kohokia και Quartered εγιναν instant classics

4. Earth - Full Upon Her Burning Lips
image
Ειχα παθει τη πλακα μου με αυτό το αλμπουμ.
Μια εξαιρετικη κυκλοφορια ηχητικης αφηγησης μεσα από drone ριφφαρες κ περιπλοκα ηχητικα μοτιβα που με ειχε συνοδευσει πολύ το 19.

5. Cult of Luna - A Dawn to Fear
image
Μετα από το -μεχ- Μαρινερ, ευτυχως και ειχαμε την επιστροφη της μπανταρας με νέο υλικο. Nightwalkers, Lay your head to rest, Dawn to fear πολύ ωραιες φρεσκιες κομματαρες.

Αλλα ωραια:

Boy Harsher - Careful
Boris - Love Evol
Cranial - Alternate Endings
Pile - Green & Gray
Dessert Sessions - 11 & 12
Pelican - Nighttime Stories
Lingua Ignota - Caligula
Brutus - Nest

31 Likes

Ντουέτο έχουμε εδώ, ρε!

1 Like

Ωχ ναι σωστός, είχε φύγει ο Βίντερσοργκ.

Εκ παραδρομής.

Αχχχ, η νοσταλγία! Κάθε φορά που βλέπω ψήφο προς το “Fear Inoculum”, πηγαίνω πίσω σε εκείνες τις όμορφες μέρες του 2019 που η κριτική μου εξαγρίωσε κάποιους Tool fans επειδή τόλμησα να γράψω - άκουσον άκουσον - πως είναι καλό αλλά όχι αριστούργημα!

Αυτό τότε με έκανε πια να δω καθαρά πως η έννοια του “καλού” έχει πια εξαφανιστεί ή διαβρωθεί. Για πολύ κόσμο, καλό=τίποτα. Αν ειναι καλό, μπάινει λίστα, δεν είναι στην λίστα; Δεν είναι καλό. Google reviews, ή πέντε αστέρια ή ένα. Imdb, ή 10/10 ή 1/10.

Το αστείο φυσικά είναι πως τίποτα σχεδόν στην ζωή δεν είναι 0 ή 100. Όλος αυτος ο ιντερνετικός κόσμος των βαθμολογιών είναι παράλογος.

Για την ιστορία, κάποιοι δίσκοι που με συντρόφεψαν μια ζωή, όταν βγήκαν τους θεώρησα απλά καλούς.

Θέλω να πω με αυτό το ποστ πως, προσωπικά, θα συνεχίσω να γράφω κριτικές για πολύ καλούς δίσκους χωρίς να βάζω R! Choice και θα συνεχίσω να δίνω στα honourable mentions την ίδια σχεδόν αγάπη όσο και στις “τελικές” λίστες.

Ωραίο το “Fear Inoculum” αλλά με μέτρια ροή, είναι άλμπουμ που δεν σου επιβάλλεται αλλά λειτουργεί καλύτερα αν το επιλέξεις να ντυσει συγκεκριμένες στιγμές.

17 Likes

Σχετικά με το Fear Inoculum απλά πέφτεις έξω :stuck_out_tongue: αλλά συμφωνώ 100% με το πνεύμα αυτού που λες.

Θα ήμουν πολύ χαρούμενος αν καταργούσαμε τις βαθμολογίες γενικά. Έτσι που να πρέπει κάποιος να διαβάσει όλο το κείμενο για έναν δίσκο, για να αποφασίσει αν θα τον δοκιμάσει ή όχι.

6 Likes

Μα εμεις δεν έχουμε βαθμολογίες εδώ στο Rocking, φαντάσου να είχαμε!

Θα γράφουμε για όποιον διαβάζει τα κείμενα αδερφέ, οι άλλοι που κρινουν μονο απο το αν δουν στικεράκι, well, δεν με ενδιαφέρουν σαν μουσικόφιλοι.

2 Likes

Ναι ρε γενικά το λέω όχι για σας εδώ

1 Like