Let's Play II : 52 Χρονια Μουσικης σε 52 Εβδομαδες

I’m not sorry bruh, I was just being me :upside_down_face:
Εδώ να πω, βγαίνοντας off topic, πως σχεδόν όλες οι βόλτες με @Lupin για μπασκετάκι είναι επεισοδιακές με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, οπότε νταξ, αυτά δεν είναι τίποτα.

3 Likes

2022

  1. Iron Griffin – Storm of Magic
  2. Messa – Close
  3. In The Woods… - Diversum
  4. Ode and Elegy – Ode and Elegy
  5. The Nest – Her True Nature

Κενοτάφιον

  • Brutus – Unison Life
  • The Temple – Of Solitude Triumphant
  • Amorphis – Halo
  • Blood Python – Acheron
  • Fer De Lance – The Hyperborean
  • Audrey Horne – Devil’s Bell
  • Sumerlands – Dreamkiller
  • Zeal & Ardor – Zeal & Ardor
  • Extra Life – Secular Works, Vol.2
  • Fontaines D.C. – Skinty Fia
  • Maule – Maule
  • Morrow – The Quiet Earth
  • Parish – Parish
  • Darkthrone – Astral Fortress
  • The Mars Volta – The Mars Volta

Cover Art

32 Likes

Εν τω μεταξύ, να πούμε πως κι αυτό θέτει για υποψήφιο εξώφυλλο δεκαετίας:

11 Likes

και +1000, αλλα εξτρα μπραβο και καρδουλες σε αυτον που εκτος απο συναίσθημα και προσωπικο γουστο εβαλε και τον κινηματογράφο στο παιχνιδι… @Lupin εισαι μεγαλη λατρεια και περιμενουμε κατι αναλογο να μπει μπρος και με ταινιες :kissing_heart:

Τα 60ς μας περιμενουν

:ninja:t2:

9 Likes

:heart: @anhydriis

Offtopic λίγο, αλλά κινηματογραφικό αντίστοιχο παιχνίδι -μιας και το έχω διαβάσει και αλλού αλλά και μου το έχουν πει αρκετοί από κοντά ή pm- αν στηθεί θα έλεγα να στηθεί σε κάμποσο καιρό από τώρα ώστε να μην υπάρξει fatigue και “μπούκωμα” με το 52 (και επερχόμενο dlc), το οποίο και μας κράτησε παρέα τόσο καιρό.

Προφανώς θα έλεγα επίσης να ξεκινήσει εξαρχής από αρκετά νωρίτερα -θεωρώ τα '40s ιδανική αρχή, όπου πολλοί θα εκπλαγούν με πόσο σημαντικά υπήρξαν εκείνα τα χρόνια στο παγκόσμιο κινηματογραφικό στερέωμα, πόσες ταινίες πριν το '70 φαντάζουν φρέσκιες και επίκαιρες στο σήμερα, αλλά και πόσα από αυτά τα film ήδη έχουν δει και το αγνοούν.

Τα 30s και πίσω οκ, ίσως είναι too much λόγω έλλειψης πολλών κλασικών ταινιών από τα streaming/torrents/cinema/dvds/whatever αλλά και γενικότερης “δυσκολίας” στην παρακολούθηση από μερίδα θεατών που θα ζοριστούν με την τεχνική και αφηγηματική ιδιαιτερότητα της εποχής, τα 40s όμως θεωρώ είναι πλήρως προσβάσιμα, αρκούντως ενδιαφέροντα και πολύ σημαντικά για αρχή -κοκ στην συνέχεια.

Έτσι ίσως να γίνει ένας σωστός “οδηγός” για όποιον ενδιαφερθεί στο μέλλον να επενδύσει χρόνο και ουσία στο σπορ, καθώς το όλο point είναι να ανακαλύψουμε και κάτι νέο/να πάρουμε έναυσμα να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας λίγο, όπως ακριβώς έγινε και με πχ το παρόν τοπικ (το οποίο με έχει γεμίσει ένα μπαμπάτσικο excel από δίσκους) και όχι να γράψουμε ένα χιλιοστό post για τον Νονό

Αλλά να το τρέξω εγώ μάλλον δύσκολο, λόγω υπερβολικά μεγάλου φόρτου καθημερινής εργασίας (+ δεν έχω και την δική σου υπομονή :stuck_out_tongue: )

13 Likes

Ήλπιζα αλλά δεν περίμενα πρωτιά το Turnstile το 2021, δεδομένων ποιών και πόσων δεν τα κατάφεραν στο παιχνίδι αυτό στο παρελθόν, ένα άλμπουμ που προσωπικά θα πω και λίγα λέμε για αυτό οπότε ας βάλουμε ένα οπτικοακουστικό χάος να γιορτάσουμε με ένα απλό και τυχαίο δείγμα της δυναμικής ενός συγκροτήματος που (σχεδόν) όλα μας ενώνει:

ΟΚ, τυπικά κάπου εδώ τελειώνει και το παιχνίδι για μένα, αφού λίστες για το 2023 έχω ποστάρει πριν μερικές ημέρες παραδίπλα, αλλά θα συνεχίσω τα τιμητικά (re)posts για τα τελευταία χρόνια. Πολύ ευχάριστη προσθήκη στην καθημερινότητα το LPII, ευτυχώς το ισορρόπησα κάπως με το να γράφω και για νέες κυκλοφορίες. Πολύ ευχάριστο να επανεξετάζεις το που στέκεσαι σε πράγματα που σε όρισαν και σε σημάδεψαν, και να αφήνεις πίσω όσα πλέον δεν ανταποκρίνονται στον εαυτό σου σήμερα, ή και να τα διαφυλάσσεις αφού βλέπεις πως ακόμη κατέχουν ένα κομμάτι σου. Οπότε, thanks for everything @anhydriis !!

Τέρμα το βιωματικό ποστ. Φουλ μέσα στα 60s, δεν πιστευω προσωπικά πως θα ειναι χειρότερα από ότι τα τελευταια 5-6-7-8 χρόνια του παρόντος παιχνιδιού σε εύρος δίσκων που ψηφίζονται, βεβαια δεν ειμαι και απο αυτους που θεωρουν πως το παρελθον στη μουσική ειναι ατόφιος θησαυρός αποκλειστικά, οπότε ναι.


2022 λοιπόν.

  • A Πεντάδα plus 10 για την απόλυτη λίστα :stuck_out_tongue: :speak_no_evil:

(Έριξα πολλή σκέψη για τη σειρά πριν από 13 μήνες για να το αναθεωρήσω τόσο εύκολα, αν και κανονικά έπρεπε να δώσω βαθμούς στους High Vis ελέω του πλέον συναισθηματικού δεσίματος και συμβολισμού που έχει το “Blending” για μένα, αλλά ξεροκέφαλος).

  • Κυκλοφορίες που οφείλω να αναφέρω:
Summary
  • Κυκλοφορίες που τότε περιορίστηκα και δεν έβαλα σε λίστες αυτοπεριοριστικά, αλλά τώρα σε εορταστικό κλίμα τελετής λήξης τις αφήνω εδώ μπας και ασχοληθεί κανένα (για περισσότερα σχόλια κλικ στο link except stated otherwise):
Summary
  1. Adrestia - III: The Betrayal & IV: The Mark Of Cain

  2. Bad Breeding - Human Capital
    Στην punk / hardcore ανασκόπηση του 2022 (που λίγο πολύ αναφέρονται όλα τα άλμπουμ αυτής της κατηγορίας) είχα γράψει τα εξής:
    Οι Βρετανοί κατάφεραν ένα μικρό θαύμα στο νέο τους άλμπουμ. Προερχόμενοι από την, υπόγεια προφανώς, μα ακμάζουσα νέα φουρνιά ευρωπαϊκών anarcho-punk σχημάτων, πήραν τις διδαχές των Crass, Rudimentari Peni, Conflict, Crisis κλπ και δίσκο με δίσκο τις φίλτραραν περισσότερο. Στο “Human Capital” έπιασαν κορυφή. Συγκλονίζουν στιχουργικά, ισοπεδώνουν μουσικά, κρύβουν ευαίσθητες (μελωδικές) ανησυχίες κάτω από την κοινωνική τους οργή, αναζητούν την ελπίδα στα σκοτεινά σοκάκια των αστικών κέντρων. Οι Bad Breeding εδώ ηχούν απαραίτητοι, οριακά διαχρονικοί. Φαντάζουν κρίσιμοι, είναι σπουδαίοι.

  3. Flower - Hardly A Dream
    Οι αναμνήσεις από Apallachian Terror Unit ξυπνάνε, με ένα anarcho/crust punk μανιφέστο που από το εξώφυλλο μέχρι τους στίχους και από τα riffs μέχρι τα φωνητικά τα κάνει όλα σωστά. Make punk a threat again.

  4. Age Of Apocalypse - Grim Wisdom

  5. מזמור (Mizmor) - Wit’s End (double entry - no regrets)

  6. Birds In Row - Gris Klein

  7. Malatesta - Unter Tage

  8. Imperial Triumphant - Spirit Of Ecstasy

  9. Bombardement - Le Futur Est Là

  10. Candy - Heaven Is Here

  11. Negative Plane - The Pact

  12. Clear X Cut - Songs Of Desire Armed

  13. Non Serviam - We Are Nothing But Your Krill

  14. Foreseen - Untamed Force
    Ας έχουμε το θάρρος να παραδεχθούμε μερικές αλήθειες. Οι Φινλανδοί Foreseen στο τρίτο τους άλμπουμ κατάφεραν το εξής απλό, αλλά όχι αυτονόητο. Κυκλοφόρησαν το απόλυτο crossover hardcore άλμπουμ. Το “Untamed Force” πρέπει να το ακούσεις για να καταλάβεις πόσο σωστό είναι από όλες τις απόψεις του. Διαθέτει τους ρυθμούς, την παραγωγή, τα φωνητικά, τα κοψίματα και τα σπασίματα, τα riffs, την ενέργεια, τη διάρκεια, όλα σε υπερθετικό αλλά όχι πλεονάζοντα βαθμό. Βασικά, είναι αλάνθαστο. Δεν ξεπερνιέται εύκολα, εμπιστεύσου και άκου.

  15. Nightfell - Never Comes The Storm

+1. Autarch - Excession//Excision

Σταματώ εδώ γιατί δεν θα τελειώσω ποτέ που λέει ο λόγος.

Μόνο Darkthrone, είχα επιλέξει να μην το βάλω σε “αξιολογική” θέση στις λίστες μου του 2022 το “Astral Fortress” (που προφανώς είναι ποιοτικότατο), θα το τηρήσω και σε τούτο το ποστ γιατί είναι αυτά τα μικρά κολλήματα που οργανώνουν το χάος και δημιουργούν νοήματα.

Devil Master - Ecstasies Of Never Ending Night

Καλή χρονιά, υγεία, καλά κουράγια, καλές μουσικές εξερευνήσεις.

Υ.Γ. Προφανώς μέσα για αντίστοιχο παιχνίδι με ταινίες, προφανώς μέσα να το ξεκινήσουμε με αφετηρία όσο πιο πίσω στο παρελθόν είναι εφικτό.

33 Likes

To Venator μόνο εμένα μου ξεφουσκώσε από τη μέση και μετά και δεν με κράτησε?
Ήθελα πολύ να μου αρέσει, ο,τι είχα ακούσει από αυτούς ήταν καλό μέχρι τότε, το άλμπουμ ξεκινάει φοβερά, αλλά μετά κάπου κινείται στη μετριότητα και δεν με κράτησε. Δεν είναι του πεταματου βέβαια προς θεου.

1 Like

Υπηρξαν και αν υπηρξαν λιστες που περασαν απο τα ματια μου τον τελευταιο χρονο… Υπηρχαν καποιες που αφορουσαν ενα διαφορετικο φασμα απο αυτο με το οποιο εγω εχω ασχοληθει, υπηρξαν ομως και καποιες που τεμνονταν και επικαλυπτονταν σε αρκετα και ιδιαιτερως σημαντικα σημεια με τις δικες μου. Τετοιου ειδους ηταν και του @apostolisza8 (ειδικα στο διαστημα 80ς early 90ς). Σεντονατες παρουσιασεις και αναλυσεις που εχουν απειρο ζουμι, μουσικαρες απο την “λαθος” μερια …

:ninja:t2:

Παμε τωρα να ψαξουμε τα 60ς να βρουμε και αλλους neu! ή new york dolls

Ως τοτε…

5 Likes

Top 5 2022

  1. Zeal & Ardor - Zeal & Ardor
  2. Marina Satti - Yenna
  3. Rosalía - Motomami
  4. The Mars Volta - The Mars Volta
  5. Muse - Will of the People
εξώφυλλο

Without Waves - Comedian

31 Likes

Όσο πλησιάζουμε στο τέλος παραδέχομαι με πιάνει μια μελαγχολία. Η ενασχόληση με τις λίστες για την κάθε χρονιά, όσο ασήμαντη (ή σημαντική) και να ήταν, είχε μπει για τα καλά στην καθημερινότητα μου. Διάβαζα το κάθε κείμενο και έδινα σημασία σε κάθε λίστα, όσο κοντά ή μακριά βρισκόταν στα γούστα και στις προτιμήσεις μου. Ελπίζω να μην κούρασα πολύ με τα δικά μου γραπτά. Όσο πιο πολύ αγαπούσα κάποιο άλμπουμ, τόσα περισσότερα λόγια ήθελα να γράψω για εκείνο.
Όπως απείχα από τις ψηφοφορίες για τα '70s έτσι θα απέχω και από τα '60s καθώς δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα. Το σίγουρο είναι ότι θα σας διαβάζω με ενδιαφέρον και ίσως κάνω και καμιά παρέμβαση. Tην επόμενη και τελευταία εβδομάδα επιτρέψτε μου μαζί με την λίστα του 2023 να χώσω στα γρήγορα και μία για το 1980 καθώς ξεκίνησα να συμμετέχω από το 1981 και δεν μου κάθετε καλά. Α και μόλις τελειώσει το παιχνίδι, τότε είναι που αρχίζει η πραγματική εξερεύνηση!
Παρακάτω η λίστα μου για το 2022, είναι ίσως η περισσότερο από όλες επηρεασμένη από το Rockin.gr.

1)Ghost - Impera
Ghost_-_Impera

Είναι φορές που βάζω το Impera στην πρώτη θέση με τα αγαπημένα μου Ghost albums - ναι, πάνω και από το Meliora ακόμη. Χρειάζεται αιτιολόγηση; Aπό το πρώτο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο το Impera τα σπάει, δεν υπάρχει σημείο που να πω βαριέμαι ή τι σούπα είναι αυτή τώρα. Ότι και να λέμε για τον Tobias ο τύπος ξέρει να γράφει κομματάρες πατώντας στους ένδοξους ήχους των προηγούμενων δεκαετιών και το κάνει με μεγάλη άνεση που καταντάει εκνευριστικό. Τι να κάνουμε ρε παιδιά; Δεν υπάρχει άλλος δίσκος την χρονιά αυτή με Kaiserion, Spillways, Call Me Little Sunshine, Watcher In The Sky, Darkness At The Heart Of My Love, Griftwood και Respite On The Spitalfields - αν και θα έπρεπε μάλλον να τα ονομάσω όλα…

2)Suede - Autofiction
autofiction

Τι δισκάρα έβγαλες ρε Brett! Aν κυλήσαν δάκρυα συγκίνησης με έναν δίσκο το 2022 αυτό έγινε με το Αutofiction. Θέλεις το εναρκτήριο She Still Leads Me On, αφιερωμένο στην μνήμη της μητέρας του που αγγίζει ευαίσθητες χορδές, θέλεις η αδιαπραγμάτευτη στροφή σε πιο post-punk ήχους, θέλεις τέλος η συνειδητοποίηση ότι οι ήρωες της νιότης σου μπορεί να μεγαλώνουν και αυτοί μαζί σου, αλλά παραμένουν ακμαίοι και πιστοί στο όραμα τους. Γιατί, γιατί, γιατί…όμως έναν ολόκληρο χρόνο μετά ξαναβγάζετε το album με ένα σωρό ακυκλοφόρητες κομματάρες; Πάλι στην τελική θα βάλουμε το χέρι στην τσέπη ρε κερατάδες!
PS Συγνώμη ειλικρινά για τότε που ήρθατε και δεν θυμάμαι απολύτως τίποτα από το live που υποτίθεται παρακολούθησα! Έχω ενθύμιο το εισητήριο μα καμιά απολύτως ανάμνηση, WTF!

3)Brutus - Unison Life
a3840304213_65

Τυχεροί εσείς που τους είδατε live! Είχα γράψει σαν σχόλιο στο thread του συγκεκριμένου δίσκου:
Μπορεί να μην ακούω όση “νέα” μουσική θα ήθελα τα τελευταία “πολλά” χρόνια, πού χρόνος για ψάξιμο, γίνεται και ένας πανικός με αυτά που βγαίνουν διαρκώς…Και εδώ πρέπει πω πόσο ευτυχής είμαι που είμαι μέλος στο φόρουμ αυτό. Παιδιά που έχουν όρεξη για ανακαλύψεις και που φέρνουν στην επιφάνεια μπάντες και δισκάρες σαν τους Brutus και το unison life που θα το είχα προσπεράσει από άγνοια σε άλλη περίπτωση. Συνεχίστε λοιπόν έτσι, εσείς που ακόμη μπορείτε!

4)Zeal & Ardor - Zeal & Ardor
Zeal_and_ardor_self_titled

Tο πιο απροσδόκητο για εμένα πάντρεμα ήχων τα τελευταία χρόνια- άντε μαζί με τις Babymetal. Δεν τους είχα αρχικά υπόψιν αλλά έβλεπα το όνομα Zeal & Ardor σε πολλές λίστες στο τέλος της χρονιάς και τελικά η περιέργεια κέρδισε την μάχη με την -δε βαριέσαι καμιά χιπστεριά θα είναι- στάση που κρατούσα. Ο δίσκος κυλάει νεράκι. Στην πρώτη ακρόαση - σοκ, που γρήγορα το διαδέχθηκε η αγνή πώρωση. Πόσο γαμιστερά τέλειο είναι πχ το Church Burns, το Golden Liar ή το σφηνάκι αδρεναλίνης του J-M-B. Τώρα που τους ξανάπιασα ώρα μάλλον να εξερευνήσω και τα προηγούμενα τους.

5)Messa - Close
messa-close

Eξώφυλλο της χρονιάς, τραγουδίστρια της χρονιάς (φωνάρα από τις λίγες), κιθαρίστας της χρονιάς (πολύ παικταράς), live της χρονιάς(Στο 8ball αλλά τι να κάνουμε), τραγούδι και βίντεο της χρονιάς (Pilgrim). Πού και να ήμουν φαν του είδους - ρε μπας και είμαι και δεν το ξέρω;! Ορίστε, προτείνετε μου παρόμοια πραγματάκια, εδώ σας θέλω!

πέρασα καλά και με τα:

The Cult - Under The Midnight Sun
Οι γερόλυκοι κυκλοφορούν ένα απρόσμενα δυνατό album γεμάτο δυναμικές κομματάρες όπως τα Mirror, Give Me Mercy και το James Bond-ικό ομότιτλο. Λίγο ήθελε για να μπει πεντάδα.
Sylvaine - Nova
Το πανέμορφο αυτό album ξεκινά με μια “προσευχή” αλα Dead Can Dance πριν μπει στο ψητό με το μανιασμένο black-gaze του Mono No Aware, ενώ το Nowhere, Still Somewhere είναι το καλύτερο Alcest τραγούδι που δεν είναι των Alcest. Μετά και το live δηλώνω fan boy. Tι να πω άλλο;
The Smile - A Light For Attracting Attention
Ο Τhom York και ο Jonny Greenwood όταν βαριούνται με τους άλλους Radiohead, παίρνουν το όνομα The Smile και παίζουν στο στυλ των…Radiohead. No problem αν βγάζουν μουσικάρες όπως εδώ.
Strange as Angels - Chrystabell Sings the Cure
Ίσως την προσέξατε στο Twin Peaks:Τhe Return ως πράκτορα του FBI στο πλευρό του David Lynch. Eδώ διασκευάζει το αγαπημένο μου συγκρότημα.
Stratovarius - Survive
Σε μεγάλη φόρμα, τους απολαύσαμε live και πρόσφατα. Το Survive βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφές της σπουδαίας δισκογραφίας τους.
Paul Draper - Cult Leader Tactics
Δεύτερος σόλο δίσκος του mastermind των Mansun. Πιο κοντά στο ύφος της πρώην του μπάντας απ’ ότι στο ντεμπούτο. Μια χαρά!
Immolation - Acts Of God
Συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν με την υψηλή ποιότητα και απόδοση σε κάθε νέα δουλειά τους. Συνεχίζουν να παίρνουν κεφάλια.
Wet Leg - Wet Leg
Το πιο παιχνιδιάρικο και Feel Good album της χρονιάς. Τα κορίτσια ήρθαν για να μείνουν.
Calexico - El Mirador
Υπέροχος δίσκος. Εκείνο το καλοκαιριάτικο βράδυ του '22 στην Μονή Λαζαριστών περάσαμε τέλεια μαζί τους.

36 Likes

Έχω μερικές εκατοντάδες από άλμπουμ που στη ροή του παιχνιδιού άκουσα 1-2 φορές, μου έκαναν καλή εντύπωση, αλλά δεν ξανακουσα επειδή ερχόντουσαν οι νέες χρονιές με τις νέες λίστες και νεοι δίσκοι που λόγω είτε των πολλών ψήφων είτε των ενδιαφερουσων παρουσιάσεων έπαιρναν και αυτοί τις ακροάσεις τους.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό την προσθήκη τους στη βιβλιοθήκη του Spotify, μου έχουν δώσει υλικό για χρόνια ολόκληρα, χωρίς υπερβολή. Θα τα συζηταμε σε διάσπαρτα τοπικ του φόρουμ.

10 Likes

Άρρωστη χρονιά το 2022, βγήκαν δίσκοι που ακούω ακόμα και θα ακούω για χρόνια σίγουρα. Λίστα δεν βλέπω να είχα κάνει, όμως έχω σημειώσεις στο τεφτέρι μου. Voivod, Autopsy, Doomocracy, Dream Unending, Critical Defiance, Cauchemar μεταξύ άλλων βγάλανε δισκάρες αλλά η πενταδούλα μου θα πάει κάπως έτσι:

1. Hällas - Isle of Wisdom

Τι να γίνει, είναι η καψούρα μου. Ακόμα πιο έντονο το περιπετειώδες προγκ στοιχείο εδώ, όχι πως τα αιθέρια, πομπώδη, μελωδικά σημεία λείπουν. Πολυσχιδείς συνθέσεις, πλούσιος και προσωπικός ήχος, η ανάγκη για δραπέτευση από την πραγματικότητα επιτυγχάνεται με ευκολία και για όσο διαρκεί ο δίσκος περιμένω πάντα με την ίδια ανυπομονησία την επόμενη στροφή και την επόμενη θαυμαστή εικόνα που πλάθουν αυτοί οι σύγχρονοι τροβαδούροι.

2. Iron Griffin - Storm of Magic

Αν οι Hällas σε καλούν να δραπετεύσεις σε περιπέτειες που ξεφεύγουν της πεζής πραγματικότητας, τότε οι Iron Griffin σε παγιδεύουν μια και καλή σε μια άχρονη, μυστηριακή, ελάχιστα γνώριμη και πολύ αλλόκοτη διάσταση όπου η Μαγεία είναι καθεστώς και, αν και λίγο σκιάζεσαι με όσα βλέπεις τριγύρω, εν τέλει αφήνεσαι στα αόρατα νήματα που σε κρατούν εκεί πέρα. Και γιατί να θες να φύγεις; Θα ακούσεις πουθενά αλλού αυτό το αηδόνι, την νύμφη, το Πνεύμα που ακούει στο όνομα Maija Tiljander? Γιατί άνθρωπος σίγουρα δεν τραγουδάει στο Storm of Magic. Αυτή η φωνή σε συνδυασμό με τις τελετές που στήνει ο πολυοργανίστας Oskari Räsänen δημιουργούν έναν μουσικό συνδυασμό που είναι αδύνατο να αφήσει ασυγκίνητο εμένα πρωτίστως αλλά σε κάποιον βαθμό και οποιονδήποτε ακούσει τον δίσκο, θα τολμήσω να μαντέψω. Η ψυχή του 70ς prog folk, το επικό ντουμ, κάτι ύπουλες ψυχεδέλειες, όλα αρμονικά δεμένα μεταξύ τους για να βγει αυτό το αριστούργημα.

3. Birth - Born

Από τις στάχτες των Astra, γεννηθήκαν (no pun intended) οι Birth και στο ντεμπούτο τους μας κάνουν δώρο prog/heavy psy από το πάνω ράφι. Μεθυστικές μελωδίες στα πλήκτρα, κιθάριστικά θέματα κομψά, ανήσυχο rhythm section που γεμίζει το κενό με πλουραλισμό και ένταση. Είτε στα spacey χασίματα είτε στις ηλεκτρικές, κιθαριστικές κορυφώσεις, οι Birth προσφέρουν έναν πολύ έντονο δίσκο, με ηχάρα (ο τόνος της κιθάρας είναι μέλι), ζωντάνια και ένα χαρμάνι ήχων που δύσκολα θα αφήσει ασυγκίνητο τον ακροατή.

4. Phantom Spell - Immortal’s Requiem

Συνεχίζουμε στο ευρύτερο προγκ πεδίο. Οι Phantom Spell παίζουν ας πούμε προγκ ροκ μπολιασμένο με διακριτικά, αλλά υπαρκτά και σε σωστές δόσεις, heavy metal στοιχεία (ιθύνων νους είναι άλλωστε ο Kyle McNeill των Seven Sisters). Φουλ Kansas ήχος, οι Phantom Spell κατορθώνουν να ακούγονται μεγαλεπήβολοι χωρίς φανφάρες, γράφοντας κομμάτια με ουσία χωρίς να πλατιάζουν και γενικά έχω την αίσθηση πως υπήρχε ξεκάθαρο focus πίσω από αυτό το πρότζεκτ. Πομπώδεις, δυναμικές συνθέσεις, οι οποίες κινούνται ως επί το πλείστον στα 4-5 λεπτά και παρ’όλα αυτά, όχι μόνο δεν ακούγονται φορτωμένες ή μπερδεμένες, αλλά εμπεριέχουν φιλτραρισμένες και άψογα αφομοιωμένες ένα κάρο ιδέες με τρόπο που αγκιστρώνουν το ενδιαφέρον του ακροατή. Δίσκαρος.

5. Riders of Rohan - Riders of Rohan

Τσιτωμένο, κεφάτο hard rock με ανδρική γαϊδουροφωνάρα (που σε παρασέρνει) και γυναικεία φωνητικά/καλέσματα σε επιδρομή το οποίο αντλεί έμπνευση από τα έργα του Τόλκιν; What’s not to like? Άλλο ένα ντεμπούτο στην λίστα μου, λοιπόν. Παλιομοδίτικο hard rock, που γκαζώνει ξένοιαστα και ανεύθυνα και σε ξεσηκώνει με τον ρυθμό του. Ριφφάρες, γκρούβα, cool attitude, φωνητικές γραμμές που θα σε κάνουν να γκαρίξεις, μικρή διάρκεια που καθιστά τον δίσκο ακόμα πιο εύκολο να παίξει στο repeat, παραγωγή ζεστή και οικεία. Απλά πράγματα. Και bonus διασκευούλα (και γαμώ) σε Black Diamond, αν θέλετε έξτρα κίνητρο να τσεκάρετε.

32 Likes

Περιμένουμε αντιστοιχο τοπικ με κινηματογράφο ή σειρές, άμεσα. Και videogames θα ήταν τέλειο. Και βιβλία, και γενικά, είναι παιχνίδι που μπορείς να πιάσεις πολλά πράγματα.

5 Likes

…και κάπου να ηρεμήσουμε με το μπαράζ προτάσεων επίσης :stuck_out_tongue:

Εδώ τρομάξαμε να τα βγάλουμε πέρα με τούτο δω το τέρας

2 Likes

Rrr GIF - Rrr - Discover & Share GIFs

(όλα στον καιρό τους, να πάρουμε τις απαραίτητες ανάσες και θα οργανωθούμε)

2 Likes

Κααααλη χρονια :beers:


2022

  • BLIND GUARDIAN - The God Machine
  • SCORPIONS - Rock Believer
  • POETS OF THE FALL – Ghostlight
  • THE HELLACOPTERS - Eyes Of Oblivion
  • JOE SATRIANI - The Elephants of Mars

  • JONATHAN JACKSON + ENATION - Ultraviolet Empire
  • PINEAPPLE THIEF - Give It Back (rewired)
  • PORCUPINE TREE - Closure Continuation
  • PURE REASON REVOLUTION - Above Cirrus
  • MUSE - Will Of The People

προπερσινα γλυκα σταφυλακια

Summary
  • INFECTED MUSHROOM – IM25
  • BILLY TALLENT - Crisis of Faith
  • MADRUGADA - Chimes At Midnight
  • PLACEBO - Never Let Me Go
  • MY SLEEPING KARMA – Atma
  • THE GATHERING - Beautiful Distortion
  • MARILLION - An Hour Before It’s Dark
  • THRESHOLD - Dividing Lines
  • ARCHIVE - Call To Arms & Angels
  • SAMAVAYO – Payan
  • KORN - Requiem
  • DISTURBED – Divisive
  • BIRTH – s/t
  • WOVENHAND - Silver Sash
  • MEGADETH - The Sick, The Dying… And The Dead!
  • JOE LYNN TURNER - Belly Of The Beast
  • STEVE VAI - Inviolate
  • EVERGREY - A Heartless Portrait (The Orphean Testament)
  • GRAVE DIGGER - Symbol Of Eternity
  • MSG - Universal
  • AVANTASIA - A Paranormal Evening With The Moonflower Society
  • RHCP - Unlimited Love
  • RHCP - Return Of The Dream Canteen
30 Likes

Μεταξύ Brutus και Messa θα παιχτεί, δηλαδή (προσωπικά ποντάρω στους δεύτερους).

Επίσης:

Εκτιμώ ότι το topic “Με λίγα λόγια” θα πάρει φωτιά ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο τον επόμενο καιρό. Μιλάμε για μία ζωντανή εγκυκλοπαίδεια εδώ πέρα, π.χ. εγώ δεν ξέρω αν θα πρέπει να ξεκινήσω από λίστες “κοντινές” στις δικές μου ή απλά να πάρω όλα τα top-10 με τη σειρά που είναι και πιο ιντριγκαδόρικο (π.χ. έτσι απέκτησα το “Rumours” των Fleetwood Mac τις προάλλες -σιγά μην το άκουγα ποτέ στη ζωή μου αλλιώς).

10 Likes

Εγω παλι εχω χασει τη μπαλα με ολο το γκοθ/ποστπανκ 80’ς μεγαλειο που ξεδιπλωθηκε μπροστα μου, αλλα και το μεταλκορ που εχασα στα γεραματα. Προφανως ο τοπικ σταρτερ ειναι υποχρεωμενος απο το νομο να καλυψει ενα μεγαλο μερος των (αναμενομενα υψηλων) εξοδων που θα κανω μεσα στο 2024 για αγορες (μεταχειρισμενων, ας μην ανησυχει πολυ) βινυλιων απο το ειδος.

Εναλλακτικα με φανταζομαι με καναλι στο ονλιφανς ως “τριχωτος αρκουδος” ή κατι τετοιο ξερωγω. Δεκτες ολες οι προτασεις.

15 Likes

(post deleted by author)

Η ανασκόπηση πολύ πρόσφατων ετών και δίσκων οπωσδήποτε ενέχει τον κίνδυνο μιας “θολωμένης” οπτικής λόγω της μικρής χρονικής απόστασης, και πάλι όμως παρουσιάζει ενδιαφέρον, όσο και αν υπάρχει η πιθανότητα/βεβαιότητα ότι όλο και κάποια δισκάρα έχει ξεφύγει! (Προσωπικά το ελπίζω, μου φαίνεται απογοητευτική η σκέψη ότι δεν μένει τίποτε να ανακαλύψω!)
2022 λοιπόν… για πάμε:

1. Kenn Nardi - Trauma

Ορμώμενος από τις thrash… αναμνήσεις του, ο Kenn ο Nardi εξακολουθεί να συγκεράζει είδη, να δοκιμάζει πράγματα και ενορχηστρώσεις με συναρπαστικά αποτελέσματα, να καταθέτει ευρηματικούς ρυθμούς κι εθιστικές μελωδίες ακόμη και στα λιγότερο εξέχοντα κομμάτια, με το Orphan που κλείνει την “κανονική διάρκεια” να είναι χαρακτηριστικό των προθέσεων του κι ένα από τα πλέον φιλόδοξα δημιουργήματα του.
Το τελικό αποτέλεσμα τον δικαιώνει απόλυτα αφού διέπεται από την τόσο ιδιαίτερη προσωπικότητα του ενώ, ακόμη κι όταν μοιάζει να ακολουθεί μια συγκεκριμένη φόρμουλα, βρίσκει τρόπους να εκπλήξει ευχάριστα τον ακροατή, σε έναν δίσκο που κυκλοφόρησε μεν ψηφιακά την προηγούμενη χρονιά, σε φυσική μορφή όμως αυτό έγινε αρχές του 2022!

2. Messa – Close

Λέγεται συχνά, δίκην επαίνου, ότι ένα συγκρότημα είναι προορισμένο να “κατακτήσει τις μεγάλες αρένες”! Στην περίπτωση των Messa κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο. Αυτό που μας προτείνουν τούτοι εδώ οι Ιταλοί, παρότι doom στην καρδιά και την ουσία, συνδυάζει τόσο πολλά που καθίσταται απρόσιτο και καταδικασμένο να απευθύνεται σε έναν σχετικά ευάριθμο μεν αλλά μικρό κύκλο πιστών!

3. Riot City - Electric Elite

Οι Καναδοί με το δεύτερο αυτό χτύπημα τους, καθιερώνονται σαν αιχμή του δόρατος του όλου 80s metal revival ρεύματος και αφήνουν τους οπαδούς να ανυπομονούν για την επόμενη τους δισκογραφική εμφάνιση και με την περιέργεια ποιο… άγριο ζώο ή πτηνό σε ρομποτική μορφή θα επιλέξουν για το εξώφυλλο του!

4. Voivod - Synchro Anarchy

Μετά από τέσσερεις δεκαετίες αδιάλειπτης παρουσίας οι Voivod παραμένουν απολαυστικά αδιάφοροι για τα τεκταινόμενα γύρω τους, δεν αφήνουν την παραμικρή υπόνοια κόπωσης λόγω ηλικίας ή προϋπηρεσίας (άλλωστε ο αντίστοιχος χρόνος σε… αστρικά έτη είναι ελάχιστος!) και εκ των πραγμάτων συγκρίνονται μόνο με τον πρότερο εαυτό τους! Άξιοι!

5. Satan - Earth Infernal

Διατηρώντας την νεανική ορμή τους σε βαθμό που κάποιος βάσιμα θα πίστευε ότι μπήκε λάθος φωτογραφία συγκροτήματος στο εσώφυλλο, οι Satan με το τέταρτο LP τους μετά την επανασύνδεση δικαιούνται να καυχώνται ότι ξεχωρίζουν με άνεση από κάθε, καινοφανή ή όχι, εκπρόσωπο του παραδοσιακού metal απ’ αυτούς που κατέκλυσαν το σύμπαν τα τελευταία χρόνια, και να προσβλέπουν σε ένα ακόμη πιο θριαμβευτικό μέλλον! Με δίσκους όπως το Earth Infernal ποιος μπορεί να τους αρνηθεί αυτό το δικαίωμα;

Και λίγα ακόμη για τον δρόμο:

Sumerlands – Dreamkiller: Έξι ολόκληρα χρόνια μετά το ντεμπούτο τους που προκάλεσε αίσθηση, οι Sumerlands, το… μελωδικό project (σε αντιδιαστολή με την epic obscure-ίλα των Eternal Champion) του παιδιού θαύματος του “σύγχρονου παραδοσιακού” metal, Arthur Rizk, επανήλθαν με έναν νέο δίσκο που όσο κι αν χαρακτηρίζεται από το fun στοιχείο, διακρίνεται στην ατμόσφαιρα του μια υποβόσκουσα μελαγχολία, απόρροια ίσως του πένθους για τον χαμό του καλού τους φίλου Riley Gale των Power Trip.
Με πολλή αγάπη για μια περασμένη μόδα λοιπόν και… περιφρόνηση για τις τρέχουσες, οι Sumerlands με το Dreamkiller κρατάνε τα όνειρα όσων τους πίστεψαν ζωντανά για μια εξίσου καλή - αν όχι ακόμη καλύτερη - συνέχεια!

Jethro Tull - The Zealot Gene: Ο πρώτος δίσκος των Jethro Tull με νέο υλικό μετά από 19 έτη, (αν μάλιστα δεν υπολογίσουμε το… χριστουγεννιάτικο album, πρέπει να πάμε ακόμη πιο πίσω, στο 1999 και το Dot Com) έχει ένα κοινό θεματικό υπόβαθρο στα τραγούδια χωρίς να είναι concept. Συγκεκριμένα, λαμβάνοντας αφορμή από διάφορα χωρία της Βίβλου, θέτουν ερωτήματα σχετικά με τις ανθρώπινες κοινωνίες και συμπεριφορές χωρίς να υποδεικνύουν κάποια “σωστή” απάντηση, αφήνοντας τον ακροατή να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Από μουσικής άποψης δεν επιφυλάσσονται εκπλήξεις, όμως παρά το άμεσα αναγνωρίσιμο ύφος δεν υπάρχει η αίσθηση της επανάληψης. Η ταλαιπωρημένη φωνή του Ian Anderson που στις ζωντανές εμφανίσεις προκαλεί τουλάχιστον αμηχανία, εδώ κινείται σε ασφαλείς περιοχές, με την άνεση που πάντα προσφέρει το studio, ενώ η μεγαλοφυΐα του Μεγάλου αναδεικνύεται σε ουκ ολίγες στιγμές και οι ενορχηστρώσεις εμπλουτίζονται κατά περίπτωση με φυσαρμόνικα ή ακορντεόν, με το φλάουτο σε πρωταγωνιστικό ρόλο φυσικά!

Κλείνοντας, δεν θα μπορούσα φυσικά να παραλείψω μια εύφημο μνεία στους The Temple που στο καταπληκτικό Of Solitude Triumphant αναδεικνύουν την ελληνική τους ιδιοπρωσωπία και εμπλουτίζουν επιτυχώς το doom metal τους, τους Hällas που συνεχίζουν να κάνουν αυτό που αγαπάνε στο Isle of Wisdom και να το κάνουν τόσο πολύ καλά, αλλά και τους Iron Griffin που, εντελώς δικαιολογημένα, κέρδισαν νέους οπαδούς με το σπουδαίο Storm of Magic!

Υγεία και μακροημέρευση!

29 Likes