Πλησιαζουν και οι λιστες του '24 βεβαια, με το γνωριμο ευχαριστο πονοκεφαλο επιλογης πενταδας.
Εεεεετσιιιι!! Για να ζεστανομαστε σιγα σιγα ο οκτωβρης δε ειχε ειχε και μερικες απο τις καλυτερες μουσικες της χρονιας
Θα συμφωνήσω ότι η χρονιά φέτος είναι Ε Ξ Α Ι Ρ Ε Τ Ι Κ Η από κυκλοφορίες και έχουμε δύο μήνες ακόμη
Με πρώτο και καλύτερο το Offspring!
Είχε την καλύτερη της χρονιάς για 'μένα και ευτυχώς δηλαδή. Γιατί δε θυμάμαι και πολλά που να κυκλοφόρησαν φέτος.
Ακούω 60s-70s φέτος, θα έχω μόνο λίγες προτάσεις γμτ.
Σε αντίθεση με όλες τις άλλες χρονιές
Θέλω παιχνίδι με μουσική!!
Το ίδιο διασκεδαστικό με αυτό άλλα να χρειάζεται λιγότερη δουλειά !!!
(χτύπαγα 8ωρη κάρτα,δεν έχω τα κουράγια πάλι… )
Ζητάω πολλά ? Ισως…
Αλλα μιλάμε για την παιχνιδο- εφευρετο - ιδιοφυία Anhy-f@cking-driis !!!
Αν δε το βρει αυτός τότε δεν υπάρχει κατι ΓΙΑ να βρεθεί.
Εγώ πάλι περιμένω κάποιος να φτιάξει τον… αλγόριθμο για τον υπολογισμό της “συμβατότητας γούστου” με τους διάφορους άλλους συμμετέχοντες βάσει των προτιμήσεων που δήλωσαν στις ψηφοφορίες!
Είχε “πέσει” αυτή η ιδέα πριν κάποιο καιρό στο παρόν τόπικ και υπήρξαν ορισμένοι που έλεγαν τις σκέψεις τους για το πώς θα μπορούσε να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο!
Το ειχα ξεκινησει αλλα αποδειχτηκε πολυ δυσκολο
Υπαρχουν καπου τα ευρηματα μου αν θελει καποιος να ασχοληθει, αλλα πιθανως να χρειαστει καποια βαση δεδομενων για να γινει σωστα (οχι απλα σεξελ).
Το ξανάπιασα, αλλά στο ίδιο κατέληξα, είναι πολύ χάλι τα δεδομένα, θέλουν αδιανόητο καθαρισμό.
Πέρα από τα απλά, μια παύλα εδώ, κάτι παραπέρα, το χειρότερο είναι ότι στις ψήφους άλλος έχει βάλει SOAD, άλλος S.O.A.D., άλλος System of a down κλπ…
Αν ξεπεραστεί αυτός ο σκόπελος, μετά ο κύριος αδιανόητος σκόπελος είναι να κάνω match τα genre του κάθε άλμπουμ. Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι η Wikipedia είναι η αλήθεια και το reference, δεν έχω κάνει ποτέ scraping ή κάτι αντίστοιχο για να το κάνω αυτόματα, που σημαίνει ότι θα πρέπει να το κάνω χειροκίνητα. Βάλε και ότι για πλ πλ άλμπουμ επειδή είμαστε μύστες, η λογική λέει ότι η Wikipedia δε θα έχει καταχώρηση, σημαίνει πως πρέπει να τα βάλω χεράτα.
Αν βρω όρεξη να τα κάνω αυτά, μετά είναι παιχνιδάκι, αλλά γενικά χρεώνω 55€ την ώρα, τώρα απλά βαριέμαι να το ξεκινήσω γιατί με ξέρω, και σημαίνει ότι αν το ξεκινήσω θα το κάνω μέχρι τέρμα, και θα χάσω άπειρες ώρες για ένα παιχνίδι
Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι πιο αδιάφορο από δείκτη συμβατότητας σε μουσικό γούστο. Παίζει να προτιμώ να ξεκινήσω bird watching #grumpyoldman
Έλα μλκς για να μη λέτε. Λοιπόν έφαγα 5-6 ωρίτσες αλλά κάτι βγήκε (μάλλον).
Όπως σας είπα, το πιο δύσκολο πράγμα ήταν ο καθαρισμός των δεδομένων, που δεν ξέρω αν σας το είπα αλλά γαμιέστε. Ελληνικά, Κινέζικα, Γιαπωνέζικα, Ρώσικα, Unicode Γ Α Μ Η Σ Ε Τ Α. Επίσης πως γίνεται να μη βάζετε σωστά το username σας στις διαφορετικές φόρμες???
Ένιουει, μετά από αρκετή προσπάθεια, παρακάτω βλέπετε το γράφο, όχι ολοκληρωμένο, αφού έχει πολλά nodes και relationships. Καλά αν βάλουμε πάνω και τα genres τον ήπιε το καημένο το pc mου, εδώ έβαλα μόνο Album, Χρονιά και User, τον Artist είπα γάμα το βρμ.
Λιιιιγο πιο κάθετα, πως φαίνεται από κοντά, κάθε χρήστης είναι node, κάθε άλμπουμ είναι node, κάθε έτος είναι node, και δυνητικά κάθε καλλιτέχνης και genre θα είναι και αυτά nodes. Εδώ βλέπουμε ότι εγώ ο Lupin και o ChrisP έχουμε ψηφίσει κάποια, ενώ οι άλλες ακμές έρχονται από αλλού. Κάθε voted/ακμή έχει “από κάτω”/property τη βαθμολογία (θα βοηθήσει για να γίνει πιο ωραίος ο αλγόριθμος ομοιότητας μάλλον)
Πάμε στα καλά, παρακάτω ένα heatmap το πλήθος ίδιων ψηφίσαντων άλμπουμ μεταξύ χρηστών. Δε μας απασχολεί η βαθμολογία, μας απασχολεί αν είναι κοινά. Αν θυμάμαι καλά, είχα βγάλει το top10 του κάθε χρήστη, γι’ αυτό και τα πολλά μηδενικά
Παρακάτω μια πρώτη απόπειρα ομοιότητας. Δε χρησιμοποίησα κλασσικούς αλγόριθμους (cosine, Jaccard), αλλά έβαλα λίγη εξυπνάδα, για να πάρει σαν bias τα κοινά άλμπουμ ανά τα χρόνια, και να δίνει και κάτι επιπλέον αν έχουν πέσει στις ίδιες θέσεις. Δεν ξέρω αν είναι καλός, δε με νοιάζει και ιδιαίτερα, αν βρω όρεξη θα το σκεφτώ παραπάνω. Βασικά σίγουρα δεν είναι καλός, αφού η “οικουμενική αλήθεια” είναι το 1 (αν και δε σκέφτηκα πολύ καλά το normalize στο 0-1, έκανα κάτι απλό) που σημαίνει πως κάποιοι έχουν ψηφίσει ακριβώς τα ίδια στην ίδια σειρά, και εδώ βγάζει 1 χωρίς να έχει συμβεί αυτό. Κλαιν, είναι μια πρώτη ένδειξη.
Στα πιο πεζά, τα γραφήματα βγήκαν από τα παρακάτω csv, αν θέλετε και θέλει ο gamemaster να μου πείτε να του τα στείλω να τα ανεβάσει στο drive να τα βλέπετε.
Δυστυχώς με το frontend δεν ασχολούμαι καθόλου, άρα δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δείτε κάτι γαμάτο και ωραίο
Και για να κλείσω με το κακά νέα, όλο αυτό έγινε για τη δεκαετία 1970-1979. Αν θέλετε να τα βγάλω γρήγορα τα νούμερα, τότε θα πρέπει να κάτσετε να μπείτε στα excel και να διορθώσετε το format, δηλαδή τα θέλω όλα στη μορφή Album - Artist και σε λατινικούς χαρακτήρες.
Δεν κάθισα να κάνω αναλυτική εξακρίβωση, σίγουρα έχει λαθάκια λόγω των πεδίων και της μορφής των δεδομένων, αλλά τα βασικά τα διόρθωσα (δλδ τους users και τα μη αγγλικά). Χρυσό βατόμουρο στον φίλτατο Γράκχο, που έφαγα 30’ να καταλάβω γιατί υπήρχε διπλός κόμβος με το ονομά του στο γράφο, μέχρι να βρω ότι είχε βάλει ένα space στο τέλος σε κάποια φόρμα, γαμιέσαι πατόκορφα. Φταίω κι εγώ βέβαια γιατί δε σκέφτηκα ότι μπορώ να τον διαγράψω με το id, και έψαχνα σαν τον μλκ, αλλά τέσπα. Πέρασε απ’ το μυαλό μου να τον διαγράψω εντελώς κιόλας, αλλά είπα κρίμα είναι.
Τέσπα αυτά, αν βαριέστε να φτιάχνετε το format σε κάθε χρονιά (πες μες στη χρονιά την ίδια οκ παλεύετε, το πιο βασικό όμως είναι να μην έχουμε αλλαγές στα ονόματα των συγκροτημάτων ανά τα χρόνια, πχ System of a Down και SOAD ή Ghost και Ghost BC ή Ghost B.C, γιατί είναι πάρα πολλή η πληροφορία), fair, αλλιώς θα το συνεχίσω αν και όταν μου έρθει όρεξη.
Φιλιά και καληνύχτα
Καλά, σπουδαία δουλειά και πολλά μπράβο @nnnkkk για την σκέψη και τον χρόνο που αφιέρωσες…
… είμαι σίγουρος πως θα αναφωνήσω μόλις αρχίσει να λειτουργεί σε υποφερτές ταχύτητες το ρημαδοφόρουμ και καταφέρω να δω όλα αυτά που ανέβασες!
φοβερή δούλεια ρε!!! τέλειο !! μολις βρω λίγο χρόνο θα προσπαθήσω και εγώ λίγο να βοηθήσω, τουλάχιστον σε ότι αφορά την ομαδοποίηση!!
Πολυ ωραιο μπραβο! Μαρεσει πολυ ειδικα που με εχεις σκιπαρει
Κάτσε ρε, είχες ψηφίσει μεταξύ 70-79?
αα σορρυ ρε - νομιζα ηταν ολα.