Let's Play II : 52 Χρονια Μουσικης σε 52 Εβδομαδες

2024

1. Iotunn - Kinship
  2. Hail Spirit Noir - Fossil Gardens
  3. Writhen Hilt - Ancient Sword Cult
  4. Dödsrit - Nocturnal Will
  5. Judas Priest - Invincible Shield

Κενοτάφιον

• Mother of Millions - Magna Mater
  • Doedsmaghird - Omniverse Consciousness
  • Warlord - Free Spirit Soar
  • Tigran Hamasyan - The Bird of a Thousand Voices
  • Innerwish - Ash of Eternal Flame
  • Hamferð - Men Guðs hond er sterk
  • Bloody Valkyria - Kingdom in Fire
  • Vendel - Out in the Fields
  • Yoth Iria - Blazing Inferno
  • Grendel’s Sÿster - Katabasis into the Abaton / Abstieg in die Traumkammer

Χωνευτήριον

• The Cure - Songs of a Lost World
  • Yovel - The Great Silence
  • Arysithian Blade - Iriath
  • VOLA - Friend of a Phantom
  • Kvadrat - The Horrible Dissonance of Oblivion
  • Triumpher - Spirit Invictus
  • Scald - Ancient Doom Metal
  • Capilla Ardiente - Where Gods Live and Men Die
  • Crypt Sermon - The Stygian Rose
  • Achelous - Tower of High Sorcery

Cover Art

25 Likes

2024

Ας γραψω και εγω για τους αγαπημενους μου δισκους της χρονιας που πλησιαζει στο τελος της, φυσικα με τον παραγοντα χρονο να μην εχει ακομα παιξει τον ρολο του, αλλα και καποια κενα σε δισκους που θελω να ακουσω και δεν εχω προλαβει ακομα.

Εβαλα την 40αδα μου στο νημα με τις καλυτερες κυκλοφοριες 2024, χωρις σχολια για τους δισκους, σε αυτο το νημα θα επιχειρησω να πω και δυο λογια για οσους ειναι στην πρωτη δεκαδα, τηρωντας ευλαβικα το format 5+5 που ειχα σε ολη τη διαρκεια του let’s play ξεκινωντας απο τα 70s και μετα.

1. Blood incantation- Absolute elsewhere

Ισως ο δισκος που ακουσα περισσοτερες φορες απο οποιονδηποτε αλλο φετος. Απολυτως αψεγαδιαστος και στην death metal και στην prog rock (με τους τιτανες Eloy να ξεχωριζουν σαν επιρροη εδω) πλευρα του, αλλα και στις εναλλαγες μεταξυ των δυο να ειναι σεμιναριακες. Instant classic απο την πρωτη ακροαση, απο τους δισκους που τους ακους και λες “δεν μπορει να ειναι τοσο τελειοι σε καθε δευτερολεπτο τους”

2. Doedsmaghird- Omniverse Consciousness

Τι να γραψω για αυτο τωρα, δυσκολευομαι παντα να περιγραψω το τι ακουω σε δισκους της παρεας του Vikotnik. Χαραζοντας μια εναλλακτικη πορεια που θα μπορουσαν να εχουν παρει οι τιτανες Dodheimsgard απο το Satanic Art EP και μετα κανει μια τομη στο χωροχρονο και δινει εναν ακομα δισκο που μονο ιδιος θα μπορουσε να δωσει. Δισκος που ακομα και μετα απο απειρες ακροασεις με κανει να ανακαλυπτω πραγματα σε αυτον, και που ειμαι βεβαιος πως θα “γερασει” εξαιρετικα, οπως και ολοι οι δισκοι της μπανταρας που απολαυσαμε πριν 2 βδομαδες στο Temple αλλωστε.

3. Hail spirit noir- Fossil gardens

Μεγαλη εκπληξη φετος για την μαλλον αγαπημενη μου ελληνικη metal μπαντα, εκει που πιστευα πως, μετα το πολυ καλο κατα τ’ αλλα Eden in Reverse θα χανοντουσαν στο 70s prog rock και το synthwave, κανανε μια επιστροφη στον πιο σκληρο ηχο, και την κανανε αρχοντικοτατα, οχι δηλαδη γυρνωντας πισω στα (καταπληκτικα) Pneuma, Magoi και Mayhem in Blue, αλλα αλλαζοντας τον ηχο τους σε κατι πιο μεγαλειωδες και δαιδαλωδες, κρατωντας ταυτοχρονα ολα τα στοιχεια που με εκαναν να τους αγαπησω. Τεραστιος δισκος.

4. Mamaleek- Vida Blue

Αλλος ενας δισκος που δυσκολευομαι πολυ να περιγραψω. Ακραιο metal, sludge, jazz, blues, αντισυμβατικες συνθεσεις, τελετουργικα και ταυτοχρονα τοσο αμεσο και προσωπικο. One of a kind πραγματικα και η μπαντα και ο δισκος. Αν σας αρεσει το πειραματικο ακραιο metal ακουστε το ανεπιφυλακτα.

5. Khirki- Κυκεώνας

Ειχα παθει πλακα με την Κτηνωδια, ξαναεπαθα με αυτο. Εδω λοιπον η μπαντα εχει κρατησει την ορμη της και τις αψογες συνθεσεις, εχει προχωρησει καποια στοιχεια της μουσικης της και εχει βαλει νεα (οι Συμπληγαδες στην ολοτητα τους, το μπασιμο του Heart of the sea και τα τρελα που γινονται στα τελευταια 2.5 λεπτα του Hekate ειναι τα πρωτα παραδειγματα που μου ερχονται στο νου). Δισκαρος, και φυσικα περιμενω το επομενο βημα τους με ανυπομονησια.

6. Full of hell- Coagulated bliss

Εχω λιγο τουριστικη σχεση με το grind, με καποιες εξαιρεσεις, οπως τους λατρεμενους Pig Destroyer. Αυτος ο δισκος, οντας αρκετα πειραματικος και οχι 100% κλασικο δειγμα grindcore, αλλα κυριως λογω των εξαιρετικων συνθεσεων του, με τραβηξε σε αυτα τα μονοπατια πολλες φορες φετος, και ειναι οτι καλυτερο εχω ακουσει τα τελευταια χρονια στον ευρυτερο ηχο του μαζι με το προπερσινο Hiss των Wormrot. Αλλα ειπαμε, ειμαι λιγο τουριστας. Αν ειστε και εσεις τουριστες του grindcore, πιστευω θα σας αρεσει.

7. Scarcity- The promise of rain

Δεν ειναι πολλες οι φορες που μια μπαντα εχει να παρουσιασει μια καλλιτεχνικη δουλεια τοσο ριξικελευθη οσο αυτη, και μαλιστα που τα παντα βγαζουν απολυτο νοημα μετα απο λιγες ακροασεις. Μινιμαλισμος, ακροτητα, μικροτονικοτητες, πειραματισμος, ψοφαω για ολα αυτα, ειδικα οταν συνυπαρχουν με καλοδουλεμενες συνθεσεις σε μια τοσο ολοκληρωμενη προταση οσο το The promise of rain.

8. Crypt Sermon- The stygian rose

Epic doom απο το πανω ραφι, τοσο καλο που αν ειχε κυκλοφορησει πριν λιγες δεκαετιες εκτιμω πως θα ηταν στα κλασικα του ηχου. Εχει και κατι τζουρες Savatage για εμας τους αρρωστους, εχει και αρκετο μεγιστο King Diamond, αλλα το πιο σημαντικο, εχει συνθεσεις που δεν τις καταπινει η μεγαλοπρεπης υποβλητικοτητα τους, αλλα αναδεικνυονται μεσα απο αυτην, προσφεροντας 6 τραγουδια που ολα εχουν το δικο τους λογο υπαρξης. Modern classic.

9. Opeth- The last will and testament

Σαν αρρωστακιας των Opeth που σεβεται τον εαυτο του για 2 βδομαδες οταν κυκλοφορησε δεν ακουγα σχεδον τιποτα αλλο. Μετα τις απογοητευσεις των Pale Communion και Sorceress (οχι πως δεν εχουν και καλες στιγμες) και το φαρμακο για την αυπνια που ονομασε In Cauda Venenum (και τωρα που το γραφω μου ερχεται να χασμουρηθω), ο Μιχαλακης et co. ξαναγυρισε σε ενα δισκο που με εκανε να θελω να τον ακουω συνεχεια, να ανακαλυπτω πραγματα σε αυτον και να αισθανομαι (εν μερει) οπως οταν πεταγαν τα αριστουργηματα το ενα μετα το αλλο. Οχι, το The last will and testament δεν ειναι αριστουργημα, αλλα ειναι ενας παρα πολυ καλος δισκος που αντλει πολλα απο τα δυνατα στοιχεια των Σουηδων, που περιεχει αρκετες απο τις μιαρες ατμοσφαιρες της περιοδου Deliverance- Watershed κυριως, μεταλλαγμενες και δωσμενες με εναν απολυτα πολυπλοκο και στριφνο τροπο, που μετα απο αρκετες ακροασεις με κερδισε στο 100%. WB.

10. Oranssi Pazuzu- Muuntautuja

In Oranssi Pazuzu we trust. Καθε φορα που πατας το play σε εναν δισκο τους ενα βιομηχανικο και ψυχρο, μα ταυτοχρονα απολυτα εθιστικο και κινηματογραφικο συμπαν ξεδιπλωνεται μπροστα σου, ή μαλλον περισσοτερο μπαινεις εσυ μεσα του. Απο τις πιο ξεχωριστες μπαντες του ακραιου ηχου εκει εξω, ενας απο τους καλυτερους δισκους της.

Εξωφυλλο Doedsmaghird.

25 Likes

Με χαροποιεί πολύ που η δισκάρα των Iotunn εισπράττει γενικότερη εκτίμηση. Σκοπεύω να τους ψηφίσω κι εγώ και σε περίοπτη θέση :slightly_smiling_face:

3 Likes

Κ εγώ.

2 Likes

@Meldinor πάλι έπεσες στην παγίδα

2 Likes

Η πεντάδα για το επίσημο του πράγματος!

1) Iotunn - Kinship

2) Dvne - Voidkind

3) Mother Of Millions - Magna Matter

4) Zeal And Ardor - Grief

5) Ihsahn - Ihsahn

Εξώφυλλο

Alcest - Les Chants De L’ Aurore

Όλα τα υπόλοιπα εδώ:

26 Likes

Είναι σπουδαίο πράγμα να έχεις βρει ρυθμό… επί 64 εβδομάδες συνεχόμενες (με ένα διάλειμμα μετά τις 54 πρώτες) έκανα διαλογή και κατάταξη στους δίσκους κάθε έτους – με “βαριά καρδιά” ενίοτε, αλλά άσχετο αυτό – και έγραφα το συνοδευτικό σεντόνι το οποίο και ανέβαζα μέχρι τα μέσα της εβδομάδας.
Έλα όμως που για το 2024 δυσκολεύτηκα πολύ! Θες ότι μετά από 9 μήνες έχω βγει εκτός ρυθμού, θες ότι είναι πολύ πρόσφατα όλα αυτά και δεν έχουν γίνει βίωμα, πάντως κατέληξα να τα γράψω επιγραμματικά με την βεβαιότητα ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν προλαβα να ακούσω (ούτε καν υπέπεσαν στην αντίληψη μου ενδεχομένως) και ότι στο μέλλον η λίστα με τα κορυφαία θα αναθεωρηθεί! Για πάμε λοιπόν, έστω κι έτσι:

1. Blood Incantation – Absolute Elsewhere
Το ακράιο metal που χρειαζόμαστε!

2. Crypt Sermon – The Stygian Rose
Το epic doom metal που τόσο επιθυμούμε!

3. Iotunn – Kinship
Το (μελωδικό) metal που έχουμε ανάγκη!

4. Opeth – The Last Will and Testament
Οι Opeth που θέλουμε!

5. Doedsmaghird- Omniverse Consciousness
(Άλλος) Ένας Vicotnik που γουστάρουμε!

Κατά τα λοιπά, απόλαυσα τα LPs του Dickinson, των Judas Priest, των Scald, όπως φυσικά και το EP των Writhen Hilt ενώ και η εγχώρια παραγωγή ήταν για άλλη μια χρονιά πλουσιότατη με τους Mother of Millions, τους Triumpher, τους Hail Spirit Noir και όχι μόνο, να εντυπωσιάζουν!

Ευτυχές το νέο έτος, με υγεία για όλο τον κόσμο!

29 Likes

η πενταδα μου

Judas Priest - Invincible Shield

Savage Oath- Divine Battle

Khirki - Κυκεωνας

Grand Magus- Sunraven

Crypt Sermon - The Stygian Rose

26 Likes
  1. Dödsrit - Nocturnal Will
  2. Blood Incantation - Absolute Elsewhere
  3. Judas Priest - Invincible Shield
  4. Firewind - Stand United
  5. Midnight - Hellish Expectations
26 Likes

2024

5)Judas Priest – Invincible Shield
4) Linkin Park – From Zero
3)Khirki - Κυκεωνας
2) The Cure – Songs of A Lost World
1)Knocked Loose – You Won’t Go before you’re supposed to

Εκτος στο νημα:
Opeth – The Last Will and Testament
Palaye Royale – Death or Glory

Cover Of The Year:

Και τα 2 τραγουδια που μαλλον ελιωσα περισσοτερο φετος:

25 Likes

Top 5 2024

Marina Satti - P.O.P.
Billie Eilish - Hit Me Hard and Soft
Leprous - Melodies Of Atonement
Willow - empathogen
Zeal & Ardor - Greif

εξώφυλλο

Abby Sage - The Rot

19 Likes

2024 λοιπον ή αλλιώς 65 χρόνια μουσικής σε 104 εβδομάδες :upside_down_face:

Τα 5 καλύτερα είναι σχετικά εύκολη υπόθεση καθώς ξεχώρισαν και έμειναν για καιρό στο πικαπ/spotify μου.
Η κορυφή δικαιωματικά πάει στους Blood Incantation με το Absolute Elsewhere. Θεωρώ αστεία τα σχόλια περί “φασαίικου” δίσκου και δικαιωματικά δεσπόζει σε mainstream μέσα (ναι, ακόμη και στο Time). Έχω την αίσθηση ότι θα μνημονεύεται για χρόνια ως ένα άλμπουμ που έθεσε νέα στανταρ, όχι μόνο όσον αφορά το death/progressive metal, αλλά την ακραία μουσική γενικότερα.
Knocked Loose – You Won’t Go Before You’re Supposed To Έγραψα και στις καλύτερες κυκλοφορίες πως οτιδήποτε έχει πλάι του “core” μάλλον με κάνει να μη θέλω να το ακούσω. Κάπως έτσι ένοιωθα το 1999 με το Nu Metal, μέχρι που άκουσα τους Slipknot. Έχουν όλα τα φόντα να έχουν τον ίδιο αντίκτυπο και να γεμίζουν τις ίδιες αρένες.
Kirkhi – Kυκεώνας Είναι οι Συμπληγάδες το καλύτερο τραγούδι του 2024; Θα ήθελαν οι ύστεροι Metallica να έχουν ένα τραγούδι σαν τον Featherless;
Sprints - Letter to Self Το live τους ήταν ένα energy boost που δεν ήξερα πως χρειαζόμουν. Το ότι ανέβασε το δίσκο τους μερικές θέσεις στη λίστα μου λέει πολλά.
Hail Spirit Νoir - Fossil Gardens Επιστροφή στον ήχο (τους) που αγάπησα.

Εύφυμος Μνεία:
Opeth - The Last Will And Testament Όταν ο Mikael έχει έμπνευση.
Nestor - Teenage Rebel Ταξίδι στο χρόνο.
Mayhemic - Toba Ή αλλιως πως θα ακούγονταν οι Kreator του Pleasure to Kill χωρίς την (καλώς εννοούμενη) κουλαμάρα.
Midnight - Hellish Expectations Το βρώμικο rock n roll που χήρεψε όταν χάσαμε το Lemmy.
Lowen - Do Not Go To War Without The Demons Of Mazandaran Όταν πρωτοακούς αυτό το όνομα σε random συζήτηση σε live των Ulcerate από τύπο με ραφτό Brutus, κάτι υποσχόμενο υπάρχει. Όλοι μιλάνε για τα ανατολίτικα στοιχεία–σωστά–αλλά εμένα με έκανε να ψαχτώ από πότε έχουν να βγάλουν δίσκο οι Universe217.

25 Likes

Oh it’s been way too long…

2 Likes

2024

πολυ πράμα φέτος έχω αφήσει πολλές κυκλοφορίες εκτός που μέχρι αύριο θα εχω μετανειώσει.

25 Likes

2024

1. Alkaline Trio – Blood, Hair, And Eyeballs

Μελωδικό πανκ ροκ που σου ζεσταίνει την καρδιά και μελωδίες που δεν βγαίνουν από το κεφάλι σου. Το ομότιτλο δεν ξέρω πόσες φορές το έχω ακούσει, μιλάμε για συγκινητικά καταπληκτικό ρεφρέν. Επιπλέον κολλήματα τα Bad Time, Break, Shake With Me, Teenage Heart… πραγματικά εξαιρετικός δίσκος, από τους καλύτερους του συγκροτήματος.

2. Touché Amoré – Spiral In A Straight Line

Σταθερά καταπληκτικοί. Υπομονή μέχρι το Μάρτιο.

3. Marilyn Manson – One Assassination Under God – Chapter 1

Πάλι δυνατό δίσκο έβγαλε ο παπάρας, κοιτάζοντας σε παλιότερες δουλειές του μετά από αρκετά χρόνια.

4. Doedsmaghird – Omniverse Consciousness

Ένα λιγότερο δύστροπο alter ego, αλλά το ίδιο εντυπωσιακό και ενδιαφέρον.

5. Sun of Nothing – Maze

Η πολυπόθητη επιστροφή, επιτέλους. Ήχος που καταστρέφει σώματα και ψυχές.

Λοιπές Μουσικάρες:

Umbra Vitae - Light Of Death

Svdestada – Candela

Full of Hell - Coagulated Bliss

The Cure - Songs of a Lost World

Blood Incantation - Absolute Elsewhere

Drug Church – Prude

lagrimas - A Life Of Destruction

Spectral Wound - Songs Of Blood and Mire

Ulcerate - Cutting the Throat of God

Oranssi Pazuzu - Muuntautuja

High Vis - Guided Tour

Εξώφυλλο της Χρονιάς:
Drug Church – Prude

27 Likes

Περίεργη χρονιά. Έχω ακούσει κάποια άλμπουμ πολύ, κυρίως από αγαπημένους μου καλλιτέχνες, αρκετά λίγο λιγότερο (και πολλά σίγουρα αξίζουν τον χρόνο μου) και κάποια πραγματικά λίγο που δεν αναφέρονται καν αλλά δεδομένα θέλουν πιο πολλές ακροάσεις γιατί φαντάζουν πανέμορφα. Γενικά φέτος άκουσα πολύ 60s-70s και πολλά φετινά άλμπουμ πέρασαν σε δεύτερη μοίρα.

Ελπίζω, επειδή πολλοί από τους αγαπημένους μου καλλιτέχνες δισκογράφησαν τα δύο τελευταία χρόνια, να προλάβω να καλύψω τρύπες το 2025.

Οι θέσεις ένα έως τρία, θα μπορούσαν λογικά να αλλάξουν θέσεις, Πραγματικά φανταστικοί δίσκοι:

1. Gillian Welch & David Rawlings - Woodland

Έχω ξαναπεί στο παρόν thread νομίζω πως γουστάρω που οι Welch/ Rawlings κυκλοφορούν κάτι μόνο όταν έχουν κάτι να πουν. Το Woodland έρχεται μετά από πολλά χρόνια αναμονής για νέες συνθέσεις. Στο μεσοδιάστημα, το ζευγάρι έχτισε στούντιο το οποίο και έχασε από ανεμοστρόβιλο. Μέσα από όλες τις αντιξοότητες που αντιμετώπισαν και τον πόνο που προκλήθηκαν όμως, ξεπήδησε αυτό το διαμάντι, ένα άλμπουμ τόσο καλό όσο οι καλύτερες δουλειές τους. Όταν τους ακούς να παίζουν και να τραγουδούν μαζί αυτές τις πανέμορφες αρμονίες, η ζωή φαίνεται πιο γλυκιά.

2. The Commoners - Restless

Είχα υποψίες πως αυτό μαζί με Georgia Thunderbolts, Blackberry Smoke, Robert Jon and the Wreck θα πάλευαν για την classic/ southern rock/ hard rock κυκλοφορία της χρονιάς. Kέρδισαν στο νήμα αυτοί οι φοβεροί Καναδοί. Φοβερό hard rock, απίστευτα hooks και κιθάρες (ένα τσικ πιο βαρύ από το ντεμπούτο), ελπίζω να γνωρίσουν την απήχηση που πρέπει γιατί την αξίζουν και το παλεύουν πολύ. Ο δίσκος που άκουσα περισσότερο από φετινές κυκλοφορίες.

3. Waxahatchee - Tigers Blood
image

90s alt rock/ alt country, pop στοιχεία, με κομμάτια όλο ουσία και τέλεια τραγουδοποιία. Το τρώνε τα 1 & 2 γιατί αυτό το άκουσα κυρίως πιο νωρίς στη χρονιά.

4. Sierra Ferrell - Trail of Flowers

Ποιότητα από την αρχή ως το τέλος. Μελωδίες που ανταγωνίζονται το Tigers Blood σε ποιότητα αν και πιο “παραδοσιακές”. Με πέτυχε και σε φάση που δεν ήμουν σε φάση και “χάθηκαν ακροάσεις”, ίσως η 4η θέση το αδικει. Η έλλειψη έστω και αναφορών σε εγχώρια μέσα απλά με θλίβει. Πανέμορφος americana δίσκος που σε κάνει να χαμογελάς ακόμα κι όταν είναι στενάχωρος.

5. Blackberry Smoke - Be Right Here
image

Θα έλεγα το αδερφάκι του Holding All the Roses. Πιο clean ο ήχος, λίγο ενισχυμένο Tom Petty στοιχείο, πολύ πιο classic rock από southern. Δισκάρα, κλασικά. Τους είδα και στο tour, το έλιωσα γενικά για καιρό, είναι κι από τις αγαπημένες μου μπάντες οπότε δεν πάει η καρδιά μου για κάτω από 5.

1. Johnny Blue Skies - Passage Du Desir

Ξέραμε πως o Sturgill είναι θεός, το ίδιο θεϊκό και το alter-ego του, ονόματι Johnny Blue Skies. Λίγο μειωμένη η country, πολλές τζούρες J.J. Cale, λίγο soft rock, καταπληκτικές κιθαριστικές μελωδίες μα και ενορχηστρώσεις πλούσιες και ζεστές. Υπέροχος.

Οι υπόλοιπες θέσεις χωρίς κατάταξη:

Fu Manchu - The Return of Tomorrow

Έχουν καλύτερα, έχουν και χειρότερα αλλά αν αρέσουν σε κάποιον, θα του αρέσει κι αυτό. Εγγύηση η μπαντάρα.

The Georgia Thunderbolts - Rise Above It All

Εκρηκτικό hard rock αλλά και κάτι απρόβλεπτες τζούρες Free εδώ που νοστιμεύουν απίστευτα την southern μουσική τους. Ελπίζω να συνεχίσουν έτσι και καλύτερα.

White Dog - Double Dog Dare

Αν μειώσουν το garage στοιχείο λίγο και αυξήσουν το southern θα τους προσκυνήσω ακόμα πιο πολύ. Αλλά παίζουν για δεκάδα οπότε απλά παραπονιέμαι.

Hurray for the Riff Raff - The Past Is Still Alive

Με τον καιρό γίνεται καλύτερος ο δίσκος. Βγάζει κάτι γλυκόπικρο η “country” της Segarra, μια στεναχώρια. Αλλά την αναζητάς. Ειδικά στο τέλος, η μελαγχολία αποκτά μια μεγαλοπρεπή διάσταση και προσφέρει ανατριχίλες.

American Aquarium - The Fear Of Standing Still

Oι ΑΑ είναι από τις καλύτερες alt country μπάντες τα τελευταία 20 χρόνια κι αυτό νομίζω πως είναι από τους καλύτερους δίσκους τους οπότε δε θα επεκταθώ. Θα παίζει μαζί με τα άλλα για πάντα.

Old Heavy Hands - Small Fires

Alt-country, southern και heartland rock. Εγκαταλείπουν τα πιο έντονα country rock στοιχεία που έκαναν το ντεμπούτο τους τόσο αγαπημένο για μένα αλλά απλά άλλαξαν λίγο τον τρόπο της διήγησής τους. Η ποιότητα δεν τους εγκαταλείπει ούτε εδώ, στο τρίτο φοβερό άλμπουμ τους.

Pearl Jam - Dark Matter
image

Τα έχουν πει όλοι, το καλύτερο άλμπουμ τους εδώ και πολλά χρόνια, σχεδόν 20. Με ενοχλούν λίγο οι πιο μοντέρνες παραγωγές τους αλλά δεν έχω άλλο αρνητικό να προσάψω. Φανταστικός δίσκος, τα πιο πολλά τραγούδια τόσο καλά όσο τότε…

Robert Jon & the Wreck - Red Moon Rising

Δεν φτάνουν το περσινό αλλά είναι ακόμα ένα απολαυστικό άλμπουμ σύγχρονου, πιασάρικου southern rock. Κανένα σημάδι κόπωσης, όλο δισκάρες.

Adeem the Artist - Anniversary

Ποιοτικός, μεταξύ alt country και heartland, μπαίνει στους to check καλλιτέχνες. Και στίχοι με μηνύματα ου πάντα δίνει πόντους.

Amy Helm - Silver City

Το έβαλα να παίξει χωρίς να δίνω σημασία, σκέφτηκα “typical” και το διέκοψα για να φύγω. Συνεχίζω σε άλλη φάση την ακρόαση χωρίς ιδιαίτερη όρεξη με τα δύο τελευταία τραγούδια και λέω “τι φανταστικά κομμάτια είναι αυτά”. Κλασική περίπτωση που αν δεν είσαι συγκεντρωμένος, χάνεις πράγματα. Εξαιρετική soul/folk από την Amy που συνεχίζει να μην απογοητεύει ποτέ.

Beachwood Sparks - Across the River of Stars

Φοβερό “americana” άλμπουμ, συνεχίζει από εκεί που έμειναν με το προ-δωδεκαετίας, The Tarnished Gold. Θα έλεγα πως to Αcross… είναι καλύτερο από εκείνο χωρίς βέβαια να φτάνει τα απίστευτα πρώτα 2 άλμπουμ αλλά και πάλι.

Cedric Burnside - Hill Country Love

Δεν φτάνει τον παππού του ασφαλώς αλλά προσφέρει όμοιας αισθητικής μερακλίδικα, ωμά blues.

Crowded House - Gravity Stairs

Επίσης δεν πιάνει μεγαλεία Woodface αλλά και πάλι η χαλαρή pop τους βγάζει μεγάλη ποιότητα με κάποιες φοβερές μελωδίες και ενορχηστρώσεις. Εγγύηση.

Deep Purple - 2024 - =1

Δεν το περίμενα αλλά σκοτώνει η μπάντα. Μια ένωση Blackmore-Morse εποχών (ο νέος είναι πολύ ωραίος), το άκουσα καπάκια 3-4 φορές και θα παίξει ξανά μέχρι να χωνευτεί. Μπράβο.

Emu - Emu

Aυστραλιανό τρίο που ισχυρίζεται πως παίζει Prog Rock n’ Roll. I like it, στην πραγματικότητα μου ακούγονται σαν heavy blues rock με κάποια prog και ψυχεδελικά στοιχεία αλλά το κάνουν πολύ καλά. Και πολύ δύναμη η μουσική τους.

Judith Hill - Letters from a Black Widow

Φοβερή soul από την Hill, παραδοσιακή και μοντέρνα, με ζεστό ήχο και φοβερούς μουσικούς, δισκάρα.

Jupiter Fungus - Garden Electric

Πώτς γένειν αυτό και απολαμβάνω τόσο έναν σύγχρονο αν και παλιακό prog δίσκο με 4 μόλις κομμάτια, σε σημείο να παίζει απανωτά, δεν ξέρω. Είναι και δικά μας παιδιά. Φοβερές συνθέσεις, μελωδίες, κι αυτό το φλάουτο, ε?

Marcus King - Mood Swings

Πολύ καλός δίσκος, απλά δε με ενθουσίασε όσο οι προηγούμενοι, ειδικά το συγκλονιστικό προπέρσινο, Young Blood. Ας τα βρει με τον εαυτό του και θα πάει και καλύτερα.

Ramblin’ Preachers - Sins & Virtues

Βρετανοί southern rockers, σαν Robert Jon and the Wreck ένα πράμα, αφαιρώντας όμως το country element εκείνων και προσθέτοντας πιο bluesy επιρροές. Πολύ catchy, μια ομορφιά.

The Red Clay Strays - Made By These Moments

Αυτή η μπαντάρα ήρθε για να μείνει. Kαλύτεροι από το εξαιρετικό ντεμπούτο τους, παντρεύουν country και southern rock, έχουν υπέροχες μελωδίες και τραγούδια, από τις καλύτερες “νέες μπάντες” εκεί έξω.

Wilco - Hot Sun Cool Shroud (ΕP)

Δεν καταλαβαίνω με τους τελευταίους πολλούς δίσκους τους γιατί μου κάνουν ή όχι. Αυτό το φετινό ep, μου άρεσε περισσότερο από τα δύο τελευταία άλμπουμ άνετα.

H “απογοήτευση”:

The Black Crowes - Happiness Bastards
image

Καλός rock δίσκος. Καλός Black Crowes δίσκος? Not sure… Έχει τις στιγμές του πάντως, απλά τον αναφέρω, με διχάζει. Νιώθω πως είναι “κατασκεύασμα”, κάτι που δε μου έχει ξανασυμβεί με δίσκο τους.

27 Likes

Κάτι καταφέραμε και φέτος να ακούσουμε:

Honorable Mention

Sprints - Letter to self

Πολύ ενέργεια για να το αγνοήσεις, η τύπισσα είναι δύναμη και περιμένω να τους δω με Idles & Glass Beam.

5+1

Slift - Ilion

Μουσική παράσυρση χωρίς φρένα, noise, ψυχεδέλια, stoner, τα πάντα όλα.

5

Blood Incantation - Absolute Elsewhere

Δηλώνω hyped. Δεν τους ήξερα, δεν είχα ασχοληθεί με το 1ο. Γενικά μηδέν interaction. ΟΚ, μέχρι τους Opeth του Watershed φτάνω και δηλώνω λατρεία (μετά τους άφησα), αλλά μέχρι εκεί. Αλλά εντάξει, ξεκινάς με το 1ο μέρος του Stargate και δεν γίνεται να μην γίνεις hyped. Ειδικά στις prog στιγμές, ξαναγεννιέσαι. Και μετά ανελέητο riffing. Πωπωπω…Και αντάξιο grand finale στο κλείσιμο του Message. Εξακολουθεί βέβαια να έχει σημεία δύσκολα για μένα αλλά all in all, η ποιότητα μιλάει.

4

Chat Pile - Cool World

1-2 μαζί με το God’s Country, όπως κάνανε παλιά στην F1 η Ferrari και η Mclaren Mercedes (τα καινούρια δεν τα ξέρω). Θέλω να τους δω με κάποιο τρόπο, πιστεύω θα είναι μεγάλη εμπειρία live. Όγκος και ατμόσφαιρα που δεν βρίσκεις σε άλλη μπάντα.

3

Beth Gibbons - Lives Outgrown

Εντάξει αυτά τα album είναι οικουμενικά, τι να λέμε τώρα. Η έκπληξη για μένα είναι ότι με κερδίζουν τόσο πολύ albums από καλλιτέχνες που δεν είχα σε πρώτο πλάνο ή που δεν είναι στις πρώτες επιλογές των ακουσμάτων μου. Σέβας στους Portishead προφανώς, μην παρεξηγηθώ. Το blend της γνώριμης φωνής της με το πιο ακουστικό μουσικό ύφος είναι killer συνδυασμός.

2

The Cure - Songs of a Lost World

Άλλη κεραμίδα από εδώ. Νομίζω αυτό το album με έπιασε πολύ και στο κομμάτι της ψυχολογίας. Μίλησε πολύ βαθιά μέσα μου. Ομοίως, η σχέση μου με τους Cure είναι αρκετά επιφανειακή, οπότε αφήνω σε άλλους το πόσο μεγάλο come back ήταν αυτό. Θα πήγαινε καρφί νούμερο 1 αλλά προτίμησα από την μελαγχωλία του πόσο γρήγορα φτάνουμε στο τέρμα της διαδρομής, ΤΑ ΝΙΑΤΑ.

1

Slope - Freak Dreams

SLOPE GANG! To album που διασκέδασα πιο πολύ από όλα, που μόλις το έβαζα, σχεδόν χόρευα ότι ψυχολογία και να είχα. Το έλιωσα, το γούσταρα όσο και αν έχει εμφανείς επιρροές, όσο αν και δεν έχει status για #1. Απλά το βάζεις και περνάς καλά και αυτό μόνο δεδομένο δεν είναι.

Καλή χρονιά σε όλους με υγεία!

24 Likes

Μιας και μετράμε αντίστροφα για την νέα χρονιά, ξέχασα αυτήν την υπέροχη σύνδεση του honorable mention μου με το #1 και αυτόν τον πολύ relevant τίτλο

Ticking & It’s Tickin

Όχιιιι, ξέχασα δισκάρα.

Danielle Nicole - The Love You Bleed

Είχα αναφέρει στο παρόν θρεντ κάποτε μια φοβερή blues μπάντα, τους Trampled Underfoot των αδερφών Schnebelen. Χαμπάρι δεν πήρα ποτέ πως η μικρή Danielle που μάγευε με τις ερμηνείες της τότε έγινε “Danielle Nicolle” και δισκογραφεί αραιά εδώ και κάποια χρόνια. Έπεσε στα χέρια μου το The Love You Bleed και την ξαναγάπησα. Blues, rock, soul, με φανταστικές ερμηνείες. Τι κι αν δεν ακούμε κάτι πολύ φρέσκο, το κάνει τέλεια. Στέκεται άνετα δίπλα σε Susan Tedeschi, Beth Hart, Joanne Shaw Taylor και λοιπές αγαπημένες.

6 Likes

Τι υπεροχες λιστες κυκλοφορούν και φέτος!!! Ελπιζω να βρω λιγο χρόνο να γραψω κανα δυο πραγματα παραπανω… παρακαλω,συνεχιστε

2 Likes