Let's Play II : 52 Χρονια Μουσικης σε 52 Εβδομαδες

1985

Jesus and the Mary Chain - Psychocandy

…and shoegaze was born.

Simple Minds - Once Upon A Time

Alive and kicking mothafuckaaa (Hank Moody voiceover)

New Order - Low-Life

Όπως κάθε μεγάλη μπάντα που χάνει έναν πρωταγωνιστή της, αναπόφευκτα αλλάζει για να επιζήσει, το ταλέντο για να γίνει τόσο φυσικά δεν ήταν ποτέ ζήτημα.

The Smiths - Meat Is Murder

Είναι καλύτερο απ’το προηγούμενο? Όχι. Είναι καλύτερο απ’το επόμενο? Όχι. Λίγη σημασία έχει.

RUN-D.M.C - King of Rock

Είναι καλύτερο απ’το προηγούμενο? Όχι. Είναι καλύτερο απ’το επόμενο? Όχι. Λίγη σημασία έχει.

Summary

Κόπηκαν στο τσακ
Megadeth - Killing Is My Business… and Business Is Good!
The Cure - The Head on the Door
INXS - Listen Like Thieves
Five Young Cannibals - Five Young Cannibals

18 Likes

Βλέποντας τη συζήτηση περί ελληνόφωνου νομίζω ότι με ασφάλεια μπορούμε να πούμε ότι μάλλον δε θα δούμε κανέναν τέτοιο δίσκο σε καμία δεκάδα καμίας χρονιάς, ε;

1 Like

Θα πρεπει να ειναι πολυ αλλοπρόσαλλη η χρονια… οπως τοτε με τον σταυρο του νοτου… ή φετος (1985) με τις τρύπες…

Α ρε, κι ήμουν στο τσακ να γράψω ότι δε θυμόμουν αν βγήκε ο “Σταυρός του νότου”, και τελικά είχε βγει, καλά θυμήθηκες. :+1: Άρα γράψε λάθος για την υπόθεσή μου.

1 Like

Might be a me problem, αλλά ενώ μ’ αρέσει να κοιτάω την γενική κατάταξη, μ’ ενοχλεί αφάνταστα που ψηφίζουμε 5 άλμπουμ και στα στατιστικά βγαίνει top10.

1985 → Η χρονιά του Μαύρου Μέταλλου

10. – 6.

10. THE POGUES “Rum, Sodomy and the Lash”
Από την Ιρλανδία -μέσω Λονδίνου- με αγάπη, το γρέζι του McGowan ντύνει υπέροχα τους ήχους αυτού του ιδιαίτερου τόπου, είτε πρόκειται για την καθημερινότητα (αγαπημένο “Dirty Old Town”), είτε για πάρτυ (“Sally MacLennane”), είτε για έρωτα (“A Pair of Brown Eyes”), είτε για πολέμο (“And the Band Played Waltzing Matilda”).

9. DESTRUCTION “Infernal Overkill”
Το “Sentence of Death” EP έδειξε τον δρόμο, το ντεμπούτο των Γερμανών ολοκληρώνει αυτή την πρώιμη, κάργα βλάσφημη εκδοχή τους, καθιστώντας τους οπωσδήποτε στις επιρροές των επερχόμενων ακόλουθων του Εωσφόρου, αλλά (κυρίως αυτό) κάνοντας όλους εμάς να ξεβιδώσουμε χωρίς οίκτο τον σβέρκο μας.

8. SLAYER “Hell Awaits”
Το άλμπουμ από την πρώτη πεντάδα των σφαγέων που μου αρέσει λιγότερο (δηλαδή του βάζω 9.8 στα 10 σε επίπεδο ικανοποίησης) αλλά μάλλον σέβομαι περισσότερο απ’ όλα τ’ άλλα. Η πρώτη πλευρά δεν με πιάνει και τόσο, η δεύτερη όμως με αποκορύφωμα το top of the tops “Crypts of Eternity” (πού είσαι Γιοβανίτη; ) καταβυθίζεται σε δυσθεώρητα βάθη.

7. WATCHTOWER “Energetic Disassembly”
Τι κάνει αυτή η τεχνικούρα στις λίστες μου θα αναρωτηθεί κανείς -και δικαίως, εδώ αναρωτιέμαι εγώ. Τα πάντα όμως έχουν τις εξαιρέσεις τους και στην περίπτωση του ντεμπούτου των WATCHTOWER, η παράνοια που αναδύεται από τις συνεχείς εναλλαγές (και την τρέλα του McMaster) αρκεί για να με κολλήσει στον τοίχο. Α, και κάποιοι από τους καλύτερους στίχους που εμφανίστηκαν μπροστά μας, αλλά δε θα τους συζητήσουμε ποτέ μιας και είναι σε US metal δίσκο και όχι σε τίποτα φωνακλάδικες φακ-δε-σύστεμ κυκλοφορίες. Ακούστε πανκ εσείς (όχι, που θα το άφηνα να πέσει κάτω).

6. CELTIC FROST “To Mega Therion”
Τα περισσότερα έχουν ειπωθεί, ίσως ιεροσυλία προς τη σχέση μου με τους CF το ότι μένει εκτός πεντάδας αλλά εδώ θα είμαστε, δε χανόμαστε. “Dawn of Megiddo” και “Necromantical Screams” (το πρώτο κομμάτι που άκουσα -κατεβασμένο από Napster- μιας και δεν μπόρεσα να αντισταθώ στον τίτλο) προφητικοί ήχοι μιας εποχής που αχνοφαίνεται. Μην ξεχνάμε και το “Emperor’s Return”, έτσι;


5.

EINSTURZENDE NEUBAUTEN “Halber Mensch”

LST-ENB-HMS

Αυθεντική βερολινέζικη τρέλα οδηγεί στα άκρα τις διδαχές σχημάτων όπως οι KRAFTWERK και οι THROBBING GRISTLE. Απεκδυόμενοι κάθε κομφορμισμό, οι NEUBAUTEN προσφέρουν έναν ατελείωτο διονυσιασμό μέσα από τη δυσαρμονική industrial υπόστασή τους και μας καλούν πότε σε υποχθόνιους χορούς και πότε σε επίπονη ενδοσκόπηση.

4.

SISTERS OF MERCY, THE “First and Last and Always”

LST-SOM-FLA

Επιτέλους οι πρωτο-γοτθο-μάστορες κάθονται, τα βάζουν κάτω και παραδίδουν ένα δημιούργημα με απίστευτη συνοχή, άφθονη ψυχή και σοκαριστικά τέλειες αναλογίες χιτακίωνε και deep-cuts (“A Rock and a Hard Place” / “Possession”). Όσο για το κλείσιμο της κάθε πλευράς, πόσο ταιριαστό -στην πρώτη έχει όνομα στη δεύτερη έχει ξεθωριάσει και αυτό, μόνο μια θαμπή ανάμνηση μένει. Ακόμα κι αυτή όμως αρκεί για ένα ταρακούνημα κι ένα τρεμόπαιγμα του βλεφάρου… Αφιερωμένα εξαιρετικά (και όχι μόνο σε μία).

3.

POSSESSED “Seven Churches”

LST-PSD-SCH

Κι αφού τελειώσαμε με τα λοιπά, ήρθε πλέον η ώρα του ΚΑΚΟΥ. Θυμάμαι κάτι κόντρες κάποτε (μπορεί και εδώ στο φόρουμ) για το αν οι POSSESSED παίξαν πρώτοι death metal ή αν είναι το άκρο του θρας και τελικά ο Chuck ήταν ο πρώτος. Φυσικά αυτό το ερώτημα ουδόλως με απασχολεί, αφού, σύμφωνα με τις δικές μου θεωρίες και ορισμούς, αυτό το ανοσιούργημα της μισής ανάσας είναι μαύρο (black) από εδώ μέχρι τη Sitra Ahra και σίγουρα εικόνισμα για μετέπειτα κολοσσούς του USBM όπως οι PROFANATICA, VON κτλ. Το μόνο που με απασχολεί και δεν έχω καταλάβει ακόμα είναι τι σκατά έμπνευση είχε όποιος έβαλε τη γιαπωνέζικη γραμματοσειρά στο εξώφυλλο.

2.

SODOM “In the Sign of Evil”

LST-SDM-ISE

Ναι τι, EP και κάτω από 20 λεπτά, πρόβλημα; Α, πρόβλημα ε; Ε, άντε γαμηθείτε! Οι πέντε υπερκόμματοι με την κιθάρα να γδέρνει, τα τύμπανα να καρφώνουν και την γαιδουροφωνάρα του Tom να ηχεί πιο ιδιαίτερη από ποτέ, στέκουν τοτέμ στον δρόμο για την πραγμάτωση μιας αντιμουσικής προσέγγισης, μιας αντιστροφής των αξιών. Ρωτήστε και τους Νορβηγούς, καλό το BATHORY riff, άψογες οι ρυθμικές εναλλαγές των CELTIC FROST, αλλά χρειάζεται και λίγο τευτονικό πνεύμα πολεμιστή για να δέσει το γλυκό.

“Shrill cries / Angel dies / Shrill cries / ΟUTBREAAAK OF EVIIIL!!!”

1.

BATHORY “The Return……”

LST-BTH-RDE

Ας τριτώσει το ΚΑΚΟ λοιπόν. Όποιος έχει διαβάσει το «Δρ. Φάουστους» του Τόμας Μαν, θα καταλάβει τι θέλω να πω, όποιος δεν (κάντε τη χάρη στον εαυτό σας) ας πούμε περιληπτικά ότι ο fictional πρωταγωνιστής, μεγάλος μουσουργός των αρχών του 20ού αιώνα, φτάνει μέσω μιας σειράς οδυνηρών γεγονότων να δηλώσει ότι «θα αντιστρέψει τη Συμφωνία της Χαράς του Μπετόβεν». Ο Τόμας Μαν μπορεί να νιώθει περήφανος διότι το πνευματικό του δημιούργημα απέκτησε αληθινή υπόσταση μέσω του δεύτερου δίσκου των BATHORY, ενός δίσκου που (ναι, ξέρω, “Under the Sign…” κτλ -δεν αλλάζω γνώμη) ΕΙΝΑΙ το black metal. Προφανώς δεν είναι μόνο αυτός ο δίσκος το black metal, αλλά είναι ο πρώτος (και από τους λίγους γενικά) που μπορεί να το πει για τον εαυτό του.

Και ψήφος εξωφύλλου γιατί ποιος ξέρει τι φως είναι αυτό και τι κρύβεται στα μαύρα σύννεφα.


Ειδικές Καταστάσεις
  • Live albums είπαμε αποφεύγω, αλλά ας γίνει ένα double honorable mention στο “Live After Death” που άκουγα καθημερινά 2-3 φορές τη μέρα το καλοκαίρι του ’08 για προετοιμασία, όπως και στο “Eine Kleine Nachtmusik” της VENOM-άρας, το οποίο ήταν και η πρώτη επαφή μαζί τους μέσω του CD του Hammer.
    SPC-IMD-LAD

  • Αν και μάλλον υπάρχει μικρό controversy σχετικά με το αν είναι του ’85 ή του ’86, θα πάω με το metal archives και θα κάνω «φέτος» την αναφορά στο πρώτο demo των Καναδών σπιντοθράσερς WITCHES HAMMER, οι οποίοι διέθεταν στις τάξεις τους ένα μελλοντικό μέλος των οδοστρωτήρων BLASPHEMY.
    SPC-WHM-DEM

  • ΑΑΑΑΑΑΡΓΚ, ΚΟΓΚΟΥΜΕΛΟΟΟΟΟΟΟ, ΑΑΑΑΑΡΓΚ
    SPC-SEP-BSD

  • Καὶ ἐστάθην ἐπὶ τὴν ἄμμον τῆς θαλάσσης· καὶ εἶδον ἐκ τῆς θαλάσσης θηρίον ἀναβαῖνον, ἔχον κέρατα δέκα καὶ κεφαλὰς ἑπτά, καὶ ἐπὶ τῶν κεράτων αὐτοῦ δέκα διαδήματα, καὶ ἐπὶ τὰς κεφαλὰς αὐτοῦ ὀνόματα βλασφημίας.
    SPC-FNM-BTF

  • Τα ποστ λατρείας θα ξεκινήσουν όταν πια οι ΤΡΥΠΕΣ αρχίσουν να αποκτούν προσωπικό ήχο, αλλά μια αναφορά σε κάθε κυκλοφορία επιβάλλεται να υπάρχει.
    SPC-TRY-TRY

29 Likes

FIELDS OF THE NEPHILIM

9 Likes

Για κάτι τέτοια βλέμματα του McCoy εγώ μπορεί να του καθόμουνα, ε.

687474~1

7 Likes

πώς ένας δισκος-τρολιά ανοίγει ολόκληρους δρόμους (including - but not limited to - shoegaze)
τα λαηβ της εποχής ήταν ακόμα μεγαλύτερες τρολιές
κλασικό το footage από το λονδίνο που κατέληξε σε βανδαλισμούς και μπάχαλο γενικευμένης οργής

αυτό το Slauter Xstroyes πόσο γαμάει :smiling_face_with_tear:

ναι ρε ροκιν , δίδαξε με

8 Likes

Spoiler alert : το επόμενο Slauter Xstroyes είναι καλύτερο :face_holding_back_tears:

Εγώ περιμένω να δω ποιος θα είναι ο πρώτος που θα πει ότι το τραγούδι Hell Awaits είναι από τα υπέρτατα έπη του Heavy metal.

Εκτός αν το πω μόνος μου.

6 Likes

Spoiler spoiled: Δεν είναι

Αλλά γαμάει κι αυτό εννοείται

Το λες σαν να είναι το κρυμμένο μυστικό ξέρω γω :stuck_out_tongue:

Τρελο κατορθωμα :stuck_out_tongue:

Ναι, δεν ειναι σπουδαια δήλωση, όμως δεν την έκανε κανείς ως τώρα κι είπα να θέσουμε μια βάση συνεννόησης.

3 Likes

τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται… τα λέει ο θυμόσοφος λαός

1 Like

@Aldebaran έχεις δίκιο
ζούμε σε εποχές αναθεωρητισμού και ιστορικού ρεβιζιονισμού
τέτοιες δηλώσεις, αυτονόητες μεν σε εποχές ανόδου του λαϊκού-μεταλλικού κινήματος,
πρέπει να γίνονται στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε
personal fav → At Dawn They Sleep

3 Likes

-ΝΤΡΙΝ
-Καλημέρα?
-Φιλαράκι σου χω πει ότι κάποτε έδωσα ραντεβού για ξύλο με Manowar ΚΑΙ Hanoi Rocks?
-Dee…εσύ?
-Μπράβο ρε έχεις μάθει απέξω όλες τις σεζόν RuPaul και για εμάς τους προπάτορες του drag meets heavy metal κουβέντα ε?
-Με αδικείς Deeκούλη μου, καταρχάς RuPaul μόνο μέχρι 7η σεζόν βαριά, μετά την Bianca Και την Katya το χάος. Επίσης το '85 βγάλατε τον καλύτερο δίσκο σας, θα δεις θα γράψω πολλά.
-Για να δούμε…

1985
BLUE
1. Magnum - on a storyteller’s night
Όπως τα είπε ο @martian . Προσυπογράφω κάθε λέξη. Η κορυφαία δουλειά ενός γκρουπ μοναχικού και βαθύτατα ποιοτικού. Επικό χαρντ ροκ, AOR όσο πρέπει, 80ς εκτός “μανιέρας”, άποψη, στιχάρες. Φυσικά και δεν θα “πούλαγε” καθότι εκτός “γραμμής παραγωγής” αν και τότε γνώρισαν ένα σύντομο heyday.
2. Twisted Sister - come out and play
Για μένα, η αγαπημένη δουλειά τους. Πιο μεταλλικό από το ultra-selling previous one, δεν λείπουν οι προσβάσιμες στιγμές, guest cameo Αλίκης πριν την μεγάλη του επιστροφή την επόμενη χρονιά (Kane Roberts ρε!), και κάποια απίστευτα heavy αριστουργήματα (τα γνωστά, μην σας κουράζω αλλά αξίζει μία αναφορά στο υπαρξιακό και αγέρωχο “Out on the streets”) που καταλήγουν (δια μέσω και της έτερης μπαλαντάρας “I believe in you”) στο υπέρτατο “King of the fools”, έναν ΥΠΕΡΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ κόμματο που κλείνει τον δίσκο και την (σωστή!) δισκογραφία τους. Dee σε ερμηνεία και στίχους ζωής και όποιος αντέξει.
3. WASP - Last command
Ναι το εντάσσω στα “χαρντ” αντί για “χέβι” όπως και το προηγούμενο, πάντα κινούνταν στην αμφίσημη γραμμή. Εδώ πάντως ποιοτικά το αποτέλεσμα μόνο αμφίσημο δεν είναι. Κομματάρες πορωτικές και ανάμεσά τους το “Cries in the night” με Blackie να τα δίνει όλα. Τσόγλανος αλλά με έμπνευση (τότε).
4. KISS - Asylum
Γυαλισμένο, μερακλίδικο, με υπέροχα απαράδεκτη “γκαρνταρόμπα” (θέλω όλα τα outfits). Who wants to be lonely? Well not me, Queen. Κατ ουσίαν σόλο δίσκος του Παύλαρου, δεν μας χάλασε.
5. Ratt - Invasion of your privacy
Yas, Bitch. Γκλαμουράτο, εντός “γραμμής παραγωγής” but here the hairspray rawks hard. Pass me the zebra now.

RED
1. Celtic Frost - To Megatherion
Philosopher-kings? Madmen of avant-garde noise? The new metal in the making? Deranged geniuses? All of the above? All of the above!
2. Slayer - Hell Awaits
Αν η μετάβαση των Metallica από το 1ο στο 2ο άλμπουμ είναι “προς τα έξω” (spherical) , η μετάβαση των Slayer είναι “προς τα κάτω” (vertical). Metal from hell, and it feels like it all the way through.
3. Overkill - feel the fire
Γιατί η Νέα Υόρκη δεν πήγε μόνο προς το epic ή προς το drag queen heavy, αλλά και προς βεντουζάτο σπινταρισμένο ντελιριακό μεταλ-θρας!
4. Dio - Sacred Heart
Σίγουρα δεν είναι στο σκαλί των δύο προηγούμενων και σίγουρα υπήρχαν φιλερς και cracks in the wall. Μα το ομώνυμο έπος, το πιασάρικο Rock and Roll Children και η αθάνατη παρουσία του Μεγάλου είναι εδώ και αυτό δεν αναιρείται.
5. Accept - Metal heart
Και κάτι πιο κλασικό. Ατελείωτο, υπέροχο, στις επάλξεις του οδοστρωτήρα του τευτονικού 80ς, αν και ένα σκαλί πιο κάτω από το προηγούμενο (κοινώς αποδεκτή άποψη), αλλά και από το επόμενο (αιρετική άποψη αλλά θεωρώ υπέρτατο το Russian…)

Near the finish line:
Warlock - Hellbound → Catch my heart έπος τιτάνιο. Συνολικά, ένα κλικ πιο κάτω από το επόμενο αριστούργημα.
Razor - Evil invaders → Northern Invasion, βεντουζάτο και razor-sharp (you got it).
Exodus - bonded by blood → οριακά εκτός πεντάδος, ανελέητο.
Anthrax - spreading the disease–> Another milestone of NYC’s thrashiest (and finest).

BLACK
1. The Sisters of Mercy - First and Last and Always
“Well it’s a grim world. Even in Belgium, it’s a grim world. So we feel the need to point that out and use it as a basis for everything else”. Αν θέλετε την καλύτερη τεκμηρίωση του τι και γιατί ήταν το “gothic rock”, παραπέμπω σε δύο πηγές (1) συνεντεύξεις του Robert τον Απρίλιο-Μαϊο 1982 και (2) συνεντεύξεις του Andrew τον Απρίλιο-Μαϊο 1985.
2. Christian Death - Ashes
Η ενδόρρηξη συνέβη. Σε αντίθεση με το σφικτό Catastrophe εδώ ο Rozz και ο Valor, λίγο πριν την πρώτη συγκρουση, δημιουργούν ένα χαοτικό ντανταϊστικό μεγαλειώδες-θεατρικό death/wave/rock αριστούργημα. Και η παλαβή Gitane τα δίνει όλα.
3. Fields of the Nephilim - Burning the fields
EP? Μάλλον το πρώτο σκαλί προς την αστρική μέθεξη. Trees Come Down και τα ρέστα , με την πρώτη (συγκρατημένη) εμφάνιση του φαινομένου McCoy που θα σάρωνε τα σκοτεινά 80ς στο διάβα του πριν γράψει τον σκοτεινότερο μεταλ δίσκο όλων των εποχωνε (ΜΕΓΑΛΕ).
4. Clan of Xymox - Clan of Xymox
Και εγένετω το ολλανδικό darkwave group που τόσο έχει αγαπηθεί στην ημεδαπή. Ronny Moorings front of house μα όλη η δουλειά μα όλη ανήκει στον μεγάλο Pieter Nooten. Οκτώ υπέροχες συνθέσεις που με το καλημέρα εδραίωσαν αυτό το συγκρότημα, που ξεκίνησε τόσο όμορφα.
5. Tuxedomoon - Holy Wars
Στην τέταρτη δουλειά τους, ακουμπάνε πλέον την εμπορική αναγνώριση. Όλοι παραπέμπουν στο υπέροχο “In a manner of speaking” , but the track that cuts (and deep) is “Some Guys”.

19 Likes

Ώπα

Zoon?

1 Like

Διαβασα βιαστικα αλλα… τι ψηφισες τελικα? :laughing:

Επίσης, προσυπογραφω για Russian Roulette. Δισκάρα.

2 Likes