Let's Play II : 52 Χρονια Μουσικης σε 52 Εβδομαδες

blue oyster cult είναι αδύνατο σχεδόν για εμένα, όπως είχα γράψει και στο σχετικό post του 1972, να μην συμπεριλαμβάνω στις επόμενες χρονιές ένα δίσκο στη 5άδα μου… funny story -ή και όχι- θα τη πω anyway :stuck_out_tongue: (σε spoiler για να μην σπάω μπάλες):

Summary

είχα ακούσει μικρός το Don’t Fear the Reaper σε κάποιο τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό του Ηρακλείου στη Κρήτη και έχοντας μονίμως ένα κασετόφωνο δίπλα από το κρεβάτι, πάνω στο κομοδίνο μου -γιατί μου άρεσε να γράφω κασέτες γενικά- πάτησα το rec και έγραψα κάπου το μισό κομμάτι -λίγο πριν αρχίσει το solo στη μέση… αυτά τώρα γύρω στα 11-12, λίγο πριν μπω Γυμνάσιο anyway.

Λοιπόν αυτή η κασέτα ήταν μια από τις δεκάδες που είχα γράψει εκείνα τα χρόνια, με κομματάρες που προφανώς ούτε ήξερα ποιοι τις λέγαν εκείνα τα χρόνια, ούτε υπήρχε και ένας άμεσος τρόπος να μάθω -οι 40άρηδες καταλαβαίνεται πόσο εύκολο ήταν εκείνη την εποχή να ακούσεις κάτι και αν δεν σημειώσεις στίχους και να έχεις κανένα φίλο/συγγενή σκληροπυρηνικό fan του ήχου αυτού, να μην μάθεις ποτέ ποιος το έλεγε.
Με το εν λόγω κομμάτι έπαθα παροξυσμό για μια περίοδο, παίζει να το άκουγα κάθε μα κάθε μέρα και να φαντάζομαι ένας θεός ξέρει τι για το ποιοι το έγραψαν, από που ήρθε, αυτό, εκείνο, Θεριστής, αγάπες, παραλίες, καλοκαίρι, τι συμβαίνει κτλ κτλ κτλ -enter gif <δεν μπορώ άλλο, συγκινήθηκα> που λέει και ο Μπουμπούκος…

Φτάνουμε πλέον Γ Λυκείου, έχοντας αρχίσει να αποκτώ μια μουσική ταυτότητα ας πούμε, ώσπου ξαφνικά σε μια εκκαθάριση κασετών πετυχαίνω την εν λόγω με το “Don’t Fear the Reaper” και λέω ρε γαμώτο, τι κομματάρα είναι αυτή πάλι και πως το άφησα/ξεχάστηκα, ας το ψάξω λίγο παραπάνω…

Πάω σχολείο και λέω στον φίλο κολλητό μου Νικόλα, ότι “ποπο μλκ βρήκα μια κομματάρα παλιά, πρέπει να το ακούσεις, πρέπει να ήταν τρελό χιτάκι στην εποχή, ποπο μλκ έλα φέρε walkman κτλ κτλ”…“πως το λένε”, με ρωτάει ψύχραιμα και με αύρα μεταλλοπατέρα, “Ripper μάλλον” του απαντάω εγώ, “Α ΜΛΚ, σε έφτιαξα, εννοείται το ξέρω, ύμνος, κλασσικό, α ρε μλκ κοροίδευες και τώρα θα κολλήσεις και συ κτλ κτλ, έλα από το σπίτι μετά το σχολείο μια να σου δώσω το cd γιατί το έχω”

Δεν πήγαινε 14.00 να σχολάσουμε με τη καμία, αγωνία, λαχτάρα, χαμός, χτυπάει κουδούνι, καρφί σπίτι του και μου δίνει το… Sad Wings of Destiny των Priest.

Λέω γω “χμ χμ, δεν μου ταιριάζει υφολογικά αυτό που βλέπω τώρα με αυτό που ακούω από 10 χρονών, μου φαίνεται κοντά σε αυτά που ακούς εσύ”.
Ο φίλος Νικόλας ήταν μεταλλάς , από τους πρώτους της παρέας που το γύρισαν στον σκληρό ήχο, ενώ εγώ κλασσικά επέμενα με Τρύπες/Σπαθιά/Γενιά του Χάους/MetroDecayΧάσμα/alternativonewwave-ίζοντα ξένα συγκροτήματα της εποχής και λίγο πιο πίσω, καμία απολύτως σχέση δεν είχα με αυτόν τον ήχο, ενώ έκανα και σαν 12χρονος κομπλεξικός “πολέμιος του μέταλ”, όποτε κάναμε σοβαρές μουσικό-συζητήσεις (ασχέτως αν ήμουν 18 τότε) αλλά δε γαμιέται, τον εμπιστευόμουν, κολλητός, κάτι ήξερε…

Πάω σπίτι τρέχοντας, cd-player με τη μια, σκάω το cd μέσα, track 2 (?) και… γντούπ, η ξενέρα του αιώνα! Παίζει να μην το άκουσα καν ολόκληρο + να του μανούριασα μετά κιόλας, “ρε μλκ με δουλεύεις, τι είναι αυτά κτλ κτλ”

Αnyway, στο πρώτο έτος ήρθε η λύση του μυστηρίου, αφού άρχισα να ακούω σχεδόν τα πάντα που μου έκαναν το παραμικρό κλικ χωρίς τα λυκειακά κόμπλεξ ευτυχώς, κάπου κάπως έπεσε γρήγορα στα χέρια μου ένα best of των BoC και όλα μετά πήραν το δρόμο τους (και ευτυχώς γρήγορα εδραιώθηκε και η πίστη/αγάπη μου στους Priest)… φοβερό δλδ πως “ενώθηκαν” τρόπο τινά η αγαπημένη μου metal μπάντα με το αγαπημένο μου heavy rock συγκρότημα :blush:

Να πω ότι στο live του 2008 (? 2008 ήταν; δεν θυμάμαι) παίζει να άφησα τη ψυχή μου στο θέατρο Βράχων -κυριολεκτικά ανέβασα πυρετό την άλλη μέρα, φωνή 0 για μια βδομάδα κτλ- αλλά ήταν ένα από τα ίσως 5 αγαπημένα μου live ever, που έζησα στο έπακρο κάθε μα κάθε δευτερόλεπτό του!

αυτά :expressionless:

18 Likes

Εξαιρετικά τα λένε οι φίλοι @Ian_Metalhead κ @Lupin

Το μόνο που θα προσθεσω εδώ σαν γνώμη, ειναι ότι, ακριβώς επειδη μιλάμε για μια μπανταρα με πολλα κ διαφορετικά μεταξυ τους μουσικά προσωπα, αν θες μια κ μόνη, definitive προταση για να ξεκινήσεις την ενασχόλησή σου, κατ εμε η λυση ειναι μονόδρομος:
Το Fires of Unknown Origin θα μπορουσε σχεδόν να θεωρηθεί το δικό τους Black Album κ ενδείκνυται απειρα ως πρωτη επαφή - κ μια παραπάνω αν δεν εισαι τρέλα εξοικειωμένος με τα 70ς, μιας που εδω, στις αρχές της επόμενης δεκαετίας, κ με την βοήθεια της παραγωγαρας του τεράστιου Martin Birtch, ραφιναρουν/ απλοποιούν/ ανανεώνουν την μαγικη τους μουσική συνταγή παρουσιάζοντας το ίσως πιο προσιτο τους προσωπο.
Νομίζω ότι δεν υπάρχει πιο ιδανικό σημείο εισόδου στον κόσμο της μπανταρας.

Κ μια δευτερη κ τελευταία (αρκετά σε βομβαρδισαμε με πληροφορίες, νομίζω!) προταση από μένα, κάτι σχετικο με ένα άλλο πολυ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης μπάντας, που, αν δεν κάνω λάθος, δεν αναφέρθηκε παραπανω:

Το Some Enchanted Evening, του 1978,
ειναι το δευτερο live album τους, συγκεντρωνει κάποια από τα πιο επιβεβλημένα τους έπη των 70ς σε μια κυκλοφορία (Godzilla, Don’t Fear the Reaper, Astrolonomy κλπ), αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι οι εκτελέσεις τους είναι ΑΔΙΑΝΟΗΤΕΣ κ κλάσεις ανωτερες από τις αντίστοιχες studio.

Αυτό είναι άλλο ένα χαρακτηριστικο της μπάντας: θεωρούνται από τα κορυφαία Live Acts της γενιάς τους κ τα live albums τους είναι κλασικα ( ειδικά το συγκεκριμένο).

Για μια συγκεκριμένη live εκτελεση ενός από τα πιο αγαπημένα μου τραγούδια ever ( λεγε με και Veteran of the Psychic Wars), θα φανμποΐσω όταν φτάσουμε στα 80ς.
Για την ώρα νομίζω ότι σε καλυψαμε φίλε @nikosPL !

12 Likes

Χαχα, δεν την ήξερα αυτή την ιστορία (ή δεν τη θυμόμουνα), nice.

Και σκεφτείτε ότι το τρολάρισμα ανυποψίαστων βάζοντάς τους Judas Priest ήταν μόλις η 3η πιο αγαπημένη ασχολία του εν λόγω ατόμου εκείνη την περίοδο, μετά την ΑΕΚ και τις γκόμενες (για την ακριβή σειρά των πρώτων δύο δεν είμαι απόλυτα σίγουρος οπότε θα το αφήσω να αιωρείται).

OH NO!
THERE GOES TOKYO!
GO, GO, GODZILLA!

4 Likes

Μην εισαι τοσο woke τι ουρανια τοξα ειναι αυτα ελεος

1 Like

Έρχεται σεληνιασμενη τσαπου στο νο1 λέμε :alien:

3 Likes

BΟC σπέρνουν, κάθε συναυλία τους είναι μυσταγωγία. To Veteran ειναι το magnus opus τους. Ή ισως το Astronomy. Μπορεί το Flaming Telepaths. Δεν ξέρω, πιθανώς αλλα 10-20-30 τραγούδια τους. Τόσο πολύ ταλέντο σε συγκρότημα δύσκολα βρίσκεις.

Τα υπόλοιπα (σχετικά με το θέμα του τόπικ) αύριο.

11 Likes

Κοίτα τώρα που θα με βάζουν να ακούω BoC στα γεραματα

2 Likes

Εμενα παλι οχι, τους βαριεμαι αφορητα και δεν ενστερνιζομαι ουτε στο ελαχιστο τους διθυραμβους στις τελευταιες σελιδες, αλλα προφανως απλα δεν ειναι για μενα. Οτι γουσταρει ο καθενας.

Tους είχα δει το 2009, ακόμα το θυμάμαι ως ένα από τα καλύτερα λαιβ που έχω πάει! :smiling_face_with_tear:

Αγαπημένη μπαντάρα.

3 Likes

Μαζι σου σε αυτο

  1. Demons and Wizzards (Uriah Heep)
  2. Machine Head(Deep Purple)
  3. Argus(Wishbone Ash)
  4. Vol 4 (Black Sabbath)
  5. Blue Öyster Cult (Blue Öyster Cult )
9 Likes

Πάντοτε είχα ένα πρόβλημα όταν έπρεπε να διαλέξω τι θα ακούσω πρώτο: το magician’s ή το demons. Το ομωνυμο του πρώτου είναι ένα συγκλονιστικό έπος και για να φτάσω εκεί έχει ένα build up με όλα τα προηγούμενα τραγούδια του δίσκου. Στο δεύτερο όμως το δίδυμο Paradise/The Spell αποτελεί τις δύο όψεις ενός νομίσματος, δύο τραγούδια σε ένα, δύο συγκλονιστικές ερμηνείες από μαγικές φωνές που συνδυάζονται για να απογειώσουν ηχητικά τον δίσκο στα τελευταία 5 δευτερόλεπτα.

Let us not begin
This fight we cannot win
Be sure you’re watching me
Cause all through your life
Everyday and everynight
You should know that I’ll be watching you

Οι επιλογές μου
Deep Purple - Machine Head
Uriah Heep - Demons
Black Sabbath - Vol. 4
Blue Oyster Cult - Same
Dust - Hard Attack

Ζητώ συγγνώμη από (μόνο πεντάδα):
David Bowie - Rise and Fall
Uriah Heep - Magician’s Bday
Scorpions - Lonesome Crow
Jethro Tull - Thick
Alice Cooper - Schools Out

Και απο Aphrodite’s Child, Eagles, Yes, Wishbone Ash, Neil Young, Manfred Mann’s Earth Band, Santana, Hawkwind, Eagles, T.Rex και οσους δεν χωρεσαν.

Ξεχνα το 1973 @pantelis79, το 1974 ειναι πολυ δυσκολο να ξες.

9 Likes

Για παμε λιγο @Sh_Wo_f , @nnnkkk
7 ωρες ακομη ε
:hourglass_flowing_sand::hourglass_flowing_sand::hourglass_flowing_sand:

Ελα τα buzzer beaters :wink::laughing:

Μου κάνει εντύπωση η τόση δημοφιλία του “Lonesome crow”. Όχι ότι δεν το θεωρώ καλό album, περιέχει 2-3 (όχι περισσότερες για τα δικά μου γούστα) αρκετά δυνατές στιγμές, αλλά από εκεί και πέρα ωχριά μπροστά στην επόμενη πορεία του συγκροτήματος. Δεν πάνε συγκριτικά αυτά, βέβαια, ωστόσο πρόκειται για έναν ήχο που οι Scorpions δεν “πρόλαβαν” να εξελίξουν/εξερευνήσουν παραπάνω, οπότε απορώ (όχι ειρωνικά, το γράφω εννοώντας ότι δεν έχω τα επαρκή ακούσματα/γνώσεις αυτού του prog/kraut/hard rock ήχου) αν κατάφεραν όντως να δώσουν κάτι τόσο ποιοτικό σε σχέση με τα standards του ήχου ή απλά αυτό το album κέρδισε την αίγλη του “μοναδικού” ντεμπούτου.

1 Like

Προσωπικά εγώ τους υπόλοιπους σκόρπιονς δεν τους μπορώ… όχι οτι μου έχουν κάνει κάτι, αλλά δεν…βαριέμαι… ε αυτο το μοναχικό κοράκι με άφησε άφωνο… άλλη μπάντα… και όντως δλδ, αφού διάβασα λίγο κατάλαβα γιατί όντως δεν υπάρχει συνέχεια στο ήχο αυτό…

1 Like

Θα μιλησω για εμενα. Προκειται για εναν “ξεκαρφωτο” δισκο Scorpions, οποτε απο μονος του αποκτα ειδικο βαρος. Και κυριως, τον επελεξα στο context του ετους και των προσωπικων ακουσματων.

Για αλλη μια φορα γραφω οτι ψηφιζω τους 5 δισκους που θα επελεγα ενστικτωδως να ακουσω απο την εκαστοτε χρονια, αν π.χ. γυριζα σπιτι κουρασμενος απο τη δουλεια. Αλλιως σιγουρα υπαρχουν καλυτεροι δισκοι ή πιο εμβληματικοί δίσκοι απο το Lonesome Crow, μην τρελαθουμε κιολας. Σε αυτη τη λογικη, ο συγκεκριμενος δισκος θα ηταν μεσα στις 10-15 επιλογες μου. Simple :sunglasses:

1 Like

6 Likes

Δεν νομιζω οτι θα εχουμε πολλες εκπληξεις στην δεκαετια του 70. Το χαος θα ξεκινησει απο το 80 και μετα.
Ζω για το 88…η καλυτερη χρονια ever.

Ψήφισα! Η ιδέα να ψηφίζω Κυριακή με την αυγούλα και τον καφέ έχει πάει άπατη, αλλά δεν πειράζει, αυτό το της τελευταίας στιγμής, το “έλα τελείωνε βράδιασε”, αυτό το ξεχείλωμα, έχει λειτουργήσει. ;p

So,

  1. The Rolling Stones - Exile on Main St.
  2. Neil Young - Harvest
  3. Blue Öyster Cult - Blue Öyster Cult
  4. Manassas - Manassas
  5. Big Star - #1 Record

H καθυστέρηση προέκυψε από το γεγονός ότι πέρα από τις δύο πρώτες θέσεις δεν ήξερα πραγματικά πού θα κάτσει η μπίλια, δηλαδή θα μπορούσαν εύκολα όλα τα υπόλοιπα άλμπουμς να αλλάξουν με τις υπόλοιπες επιλογές μου. Δεν μπόρεσα ωστόσο να αντισταθώ στο ντεμπούτο των BOC, το οποίο αν και πρώιμο δείγμα, έχει αποτελέσει το πρώτο αγαπημένο μου από αυτή την υπερμπάντα. Aυτό το μυστήριο ασπρόμαυρο εξώφυλλο με είχε τραβήξει από τα σχολικά μου χρόνια και το Then Came the Last Days of May είναι πάντα το νούμερο ένα κομμάτι τους για μένα. Το Manassas είναι άψογο και αν και διπλό* - το δεύτερο της πεντάδας μου, κάτι που με εκπλήσσει γιατί συνήθως τα βαριέμαι τα μεγάλα αλμπουμς - δεν με κουράζει επουδενί. Όμορφη ιστορία για μένα και αυτή της απόκτησής του σε ένα ταξίδι για λαιβ Maiden, από το δισκάδικο του Michael Denner, την ώρα που οι άλλοι ψάχνανε απεγνωσμένα οτιδήποτε απο Mercyful (δεν υπήρχε τπτ), εγώ είπα να φέρω σπίτι ως αναμνηστικό αυτό. Το #1 Record μετά σαν κάτι στο οποίο κι εγώ ανατρέχω συχνά και απολαμβάνω φουλ.

Το Captain Beyond θα μπορούσε να βρίσκεται στα 5, βεβαίως. Το First Base που λατρεύω. Χαίρομαι που και τα 2 έχουν από μία πρωτιά σε λίστες, τους αξίζει. Το Thick as a Brick (καλύτερος δίσκος με δύο κομμάτια** έβερ ορ γουατ?!) επίσης. Ένα τόσο δα τσακ πιο μετά το Demons & Wizards και για να κλείσει η δεκάδα πρέπει να έχω άλλα δέκα υποψήφια ;p γι αυτό θα μείνω εδώ για την ώρα.

*H χρονιά έχει σοβαρά διπλά αλμπουμς ε. Πέρα από δισκάρες που αναφέρθηκαν (666 ας πούμε, έτσι, τυχαία ;p), θα αφήσω δύο (more than) honourable mentions, το Something/Anything του Todd Rundgren και το Will the Circle Be Unbroken των Nitty Gritty Dirt Band.

**Ωραία κατηγορία με, επίσης σοβαρές, υποψηφιότητες.

*** (ναι οκ δεν είχα βάλει κάπου τρεις αστερίσκους, αλλά από την άλλη άφησα την δεκάδα μου στα εννιά οπότε who cares!) Σπουδαία χρονιά για το rock progressivo italiano με τις δύο δισκάρες των PFM (δικό μου αγαπημένο το Storia btw), με τα επίσης δύο Banco del Mutuo Soccorso, με Le Orme, Quella Vecchia Locanda, το (λατρεμένο) An Escape from a Box των Circus 2000 και ποιός ξέρει πόσα άλλα.

15 Likes

Εκανα το λαθος να τσεκαρω στα πεταχτα τους δισκους του 1973. Παω να κλαψω στη γωνιτσα μου.

7 Likes