Let's Play II : 52 Χρονια Μουσικης σε 52 Εβδομαδες

Γιωργο Γκινη εσυ?

11 Likes

Metallica - Metallica
Έχουν γραφτεί βιβλία, έχουν γυριστεί documentaries, έχει αναλυθεί, αποθεωθεί, επικριθεί. Είτε το αγαπάς, είτε το μισείς αυτό το άλμπουμ αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής για τόσους και τόσους οπαδούς της σκληρής μουσικής και προς όφελος κάθε μεταλ μπάντας.

Αλλά οι λίστες δεν είναι εδώ για να τονίζουν την ιστορική σημασία ενός δίσκου. Είναι προσωπικές. Και ως τέτοιες το βρίσκουν στην κορυφή της δικής μου. Το Wherever I May Roam, το εικονικό fill του Lars στο Sad But True, οι ανατριχίλες που ένιωσα όταν άκουσα για πρώτη φορά live το My Friend of Misery με τον James να παίζει 70.000 κόσμο στα δάχτυλα του - κλικ για ανατριχίλες:

Pearl Jam - Ten
Ο δίσκος που έχει τη βαθμολογία στον τίτλο του, για διευκόλυνση μας. Από τις μπάντες του Σιάτλ, οι Pearl Jam ήταν οι πιο κλασικοί rockers, αυτοί που οφείλουν περισσότερα στους Bad Company και στον Neil Young παρά στο πανκ και το πρώιμο metal. Στο μυαλό μου ο δίσκος αποτελεί μια φυσική προέκταση των Mother Love Bone. Διαχρονικό, διαρκώς επίκαιρο, ένα από τα άλμπουμ που αγγίζουν την τελειότητα πέρα και πάνω από ταμπέλες.

Death - Human
Το magnum opus του Chuck; Πιθανόν. Σίγουρα όμως η αρχή ενός σερί τεσσάρων μυθικών δίσκων (ή πέντε, αν συνυπολογίσουμε τους Control Denied; ). Η ιδιοφυΐα του αείμνηστου Chuck εμφανίζεται σε όλο της το μεγαλείο στην τέταρτη κυκλοφορία των Death, μέσω της μοναδικής ικανότητάς του να γράφει εθιστικά περίπλοκη μουσική. Αλλά το Human δεν τον βρίσκει να είναι μόνος. Paul Masvidal, Sean Reinert και Steve Di Giorgio τον πλαισιώνουν και μαζί διευρύνουν τα τεχνικά όρια του metal. “Lack of Comprehension”, “Suicide Machine”, το jazzy instrumental “Cosmic Sea” είναι ουσιαστικά το template για την επόμενη γενιά τεχνικών death metal συγκροτημάτων που θα εμφανίζονταν στο μεταλλικό τοπίο από τη δεκαετία του 2000 και έπειτα.

Sepultura - Arise
Η καριέρα των Sepultura είναι συνυφασμένη με την εξέλιξη και την προθυμία να κινηθούν προς διάφορες κατευθύνσεις. Το Arise βρίσκει μια μπάντα στο μεταίχμιο της εξέλιξης του ήχου της. Το εναρκτήριο ομώνυμο και τα διαδοχικά χτυπήματα των “Dead Embryonic Cells” και “Desperate Cry” βρίσκουν τους Seps εκεί που τους άφησε ο θρας όλεθρος του Beneath the Remains. Αλλά ταυτόχρονα κομμάτια σαν το “Under Siege (Regnum Irae)” ανοίγουν την πόρτα σε industrial, tribal και hardcore στοιχεία που αρχίζουν σιγά-σιγά να εισχωρούν στον ήχο τους. H επιστροφή στα θρυλικά Morrisound Studios και ο Scott Burns στη θέση του παραγωγού σαφώς άσκησαν κι αυτά την επιρροή τους. Αυτό που σίγουρα δεν άλλαξε είναι η απίστευτη αίσθηση της μπάντας για το ρυθμικό μπετόν-αρμέ riffing. Θα ήταν παράλειψη να μη σταθούμε στο Lovecraftian αριστούργημα του Michael Whelan που κοσμεί το εξώφυλλο.

Queen - Innuendo
Το κύκνειο άσμα του μεγαλύτερου performer όλων των εποχών. Ίσως το αγαπημένο μου Queen. Ο λόγος–μάλλον υποσυνείδητα–είχε να κάνει με τον Freddie. Λίγο πριν υποκύψει στην ασθένεια του, άφησε το στίγμα του τόσο θριαμβευτικά. Δεν υπάρχει πιο επιβλητικό κλείσιμο σε μια τέτοια καριέρα, σε μια τόσο γεμάτη ζωή, από το The Show Must Go On…

Θέσεις 6-10:
Atheist – Unquestionable Presence
Με τη δεύτερη τους κυκλοφορία οι Atheist καθιερώθηκαν ως αυτοί που άνοιξαν το δρόμο του progressive/technical death metal. Ίσως κανένας άλλος δίσκος 30 και κάτι λεπτών δεν έχει τόσες νότες, εναλλαγές ρυθμού, time signatures όσο το Unquestionable Presence. Δίσκος μπροστά από την εποχή του.

Bathory - Twilight of the Gods
Τα γράψαμε για το 1990, τα γράψαμε το 1988, έχουν στερέψει τα κοσμητικά επίθετα για τον Quorthon και τη Epic Metal εποχή των Bathory.

Savatage - Streets
Άλλη μια μπάντα σε σταυροδρόμι, με το Jon για τελευταία φορά σαν lead singer, ένας δίσκος πρόδρομος των TSO; Όπως και να έχει, κομμάτια σαν το Believe με συμμάδεψαν και συνεχίζουν να το κάνουν ακόμα και σήμερα.

Fates Warning - Parallels
Ακούω την κουβέντα περί “εμπορικής” απόπειρας των Fates–ειδικά βλέποντας την επιτυχία των 'Ryche–αλλά το Parallels δεν στερείται στο παραμικρό έμπνευσης. Το συγκρότημα έβαλε χαλινάρι στη φιλόδοξη/πολύπλοκη σύνθεση τραγουδιών υπέρ των πιο παραδοσιακών δομών και των (υπέροχων) hooks και βρίσκει την τέλεια συμμετρία ( pun intended) τεχνικής, ποιότητας και καλώς εννοούμενης εμπορικότητας. Ένα από τα crown jewels των Fates Warning.

Heathen - Victims of Deception
Ένας δίσκος που θα μπορούσε να ακουστεί back to back με το Rust In Peace και να μην ξενίσει.

Ηοnorable Mentions:
Νirvana - Nevermind. Δίσκος-συνώνυμο μιας γεννιάς.
Guns N Roses - Use Your Illusion I&II. Πως να κάνεις follow up στο πιο επιτυχημένο ροκ ντεμπούτο όλων των εποχών; Με μια γιγαντιαία κυκλοφορία 29.5 κομματιών και 2.5 ωρών που πετάει στον κάλαθο των αχρήστων κάθε πεπατημένη εμπορικής επιτυχίας. Και τι να την κάνουν άλλωστε όταν γράφουν ύμνους σαν το November Rain, αλλάζοντας το modus operandi όσον αφορά το airplay από το MTV μέχρι τον τελευταίο πειρατικό σταθμό.
Ozzy - No More Tears. Μεγάλη αγάπη για αυτό το δίσκο, όσο άνισος κι αν είναι.
Morbid Angel – Blessed Are The Sick. Ή αλλιώς, πως να διαδεχτείς το καλύτερο death metal άλμπουμ όλων των εποχών; Με ένα διάδοχο που μπαίνει στην κουβέντα για το καλύτερο death metal άλμπουμ όλων των εποχών.
Overkill – Horrorscope. Oι unsung heroes του θρας με τον πιθανότατα καλύτερο δίσκο τους. Μια συλλογή pit-worthy ύμνων.

Και λίγο name dropping ελλείψει χρόνου:

Summary

Coroner - Mental Vortex
Corrosion of Conformity – Blind
Swans – White Light From The Mouth Of Infinity
Temple of the Dog – Temple of the Dog
Primus – Sailing the Seas of Cheese
Soundgarden – Badmotorfinger
Skid Row - Slave to the Grind
Carcass - Necroticism
Entombed - Clandestine
Anacrusis - Manic Impressions
Mr. Bungle - S/T
Cathedral – Forest of Equilibrium
Sieges Even - A Sense Of Change

27 Likes

1991

  1. Death - Human
  2. Tool - 72826
  3. Meshuggah - Contradictions Collapse
  4. Septicflesh - Temple Of The Lost Race
  5. Metallica - Metallica

Η πιό ποιοτική χρονιά για μενα μεχρι τώρα. Συνεχίζω:

  1. Rotting Christ - Passage To Arcturo
  2. Iced Earth - Night Of The Stormrider
  3. Solitude Aeturnus - Into The Depths Of Sorrow
  4. Master’s Hammer - Ritual
  5. Samael - Worship Him

Ξέρω κλέβω αλλά θελω να κάνω μια αναφορά και στο (Εp) Pan.thy.monium - Dream II ( ειδικές καταστάσεις όπως θα λέγαν μερικοί :stuck_out_tongue: :stuck_out_tongue: :stuck_out_tongue:)

21 Likes

:heart:

Είχα την εντύπωση ότι ήταν του 1992, αλλά έχεις δίκιο!

1 Like

1991

1. Nirvana – Nevermind

Οι Nirvana είναι συγκρότημα που εκτίμησα με την πάροδο του χρόνου σε μεγαλύτερη ηλικία. Τα λόγια περιττεύουν, all killers, no fillers υπερκλασικός δίσκος, ακόμα και όταν “κλέβουν” μεγαλουργούν, τα έχει όλα και συμφέρει.

2. Integrity – Those Who Fear Tomorrow

Χεβυ μεταλ σολάρες στο χαρντκορ μου? Εμφατικό ναι. Ο ήχος-σήμα κατατεθέν που δημιούργησαν οι Integrity και η φωνάρα του Dwid Hellion σαρώνουν τα πάντα. Αγαπημένη μπάντα.

3. Screeching Weasel – My Brain Hurts

Συγκρότημα που μεταξύ άλλων επηρέασε μπάντες όπως Blink-182 και Green Day, διακρίνεται για το άμεσο, ακατέργαστο πανκ ροκ ύφος του και τις μικρές διάρκειες. Εξαιρετικός δίσκος με πολλά κολλητικά κομμάτια όπως το Teenage Freakshow και τα προσωπικά αγαπημένα μου Science of Myth και My Brain Hurts. Έπειτα από μια ακρόαση του Science of Myth κατά πάσα πιθανότητα θα τραγουδάτε για καμιά βδομάδα στίχους όπως “somehow no matter what the world keeps turning, somehow we get by without ever learning”.

The Science of Myth - YouTube
My Brain Hurts - YouTube

4. Leatherface – Mush

Οι Leatherface είναι μπαντάρα. Η φωνή του Frankie Stubbs μάλλον δεν είναι για όλους, αλλά το songwriting και ο ήχος που πετυχαίνει σε αυτό το δίσκο το συγκρότημα είναι κορυφή. Αν θέλετε το πανκ σας μελαγχολικό και μινοριάρικο ακούστε τώρα το “Dead Industrial Atmosphere”. Ακόμα και όσοι δεν ακούτε πανκ βασικά ρίξτε μια ακρόαση καθώς πρόκειται για ένα τέλειο alt. rock τραγούδι.

Dead Industrial Atmosphere 2 - YouTube

5. My Bloody Valentine – Loveless

Μουσικές παραισθήσεις. Γλυκιά ηχητική μαστούρα. Για την όμορφη σκηνή στο Lost in Translation με τη χρήση του Sometimes και το πόσο ιδανικά δένει με την ατμόσφαιρα της ταινίας δε βρίσκω λόγια. One of a kind ήχος.

Εξώφυλλο της Χρονιάς:

21 Likes

Είχα ξαναγράψει για αυτήν τη χρονιά κάποτε εδώ. Να μην επαναλαμβάνομαι (γι’ αυτό σε κάποια δε θα κάτσω καν να γράψω σχόλια), τη θεωρώ την πιο αγαπημένη μου χρονιά ever, το πιο εύκολο top-5 μέχρι τώρα, ιδίως οι πρώτοι 2 δίσκοι είναι αυτή που με καθόρισαν μουσικά σε τρυφερή [sic] ηλικία και όλοι υπόλοιποι που μείναν απ’ έξω είναι τουλάχιστον συγκλονιστικοί.

Βασική πεντάδα:

Nirvana “Nevermind”

Το άκουσα στα 10-11 μου. Μέχρι τότε είχα κάνα δίχρονο που άκουγα rock, ενθουσιαζόμουνα, δε λέω, αλλά ξέρετε ποιο ήταν το πρόβλημα; Όλες οι μπάντες που άκουγα, ήταν οι μπάντες των γονιών μου. Doors, Deep Purple, Pink Floyd, τα γούσταρα όλα, αλλά σχεδόν είχα συνδέσει το rock με ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Morrison και γενικά με κάτι που υπήρξε, πέρασε και πάει. Και ξάφνου, πραγματικά από σπόντα, έρχεται στα χέρια μου το “Nevermind” και ξέρετε ποιο ήταν το κύριο σοκ μου (πέρα από τις πρώτες συγχορδίες του “Smells like teen spirit”); Ανοίγω το booklet και βλέπω μέσα ΧΡΩΜΑ, βλέπω κάποιους που δεν έμοιαζαν με τους 70’s ήρωές μου, είχαν ένα πιο μοντέρνο look, ήταν κάτι που συμβαίνει τώρα (ΟΚ, στο περίπου, αλλά you get the point). Δεν μπορώ να το περιγράψω πιο εύκολα, αλλά σε εποχές ελληνικής επαρχίας 90’s, χωρίς internet ή MTV, εγώ δεν ήξερα ότι υπήρχε ακόμα rock. Οι Nirvana έγιναν η μπάντα ΜΟΥ εκείνο το βράδυ.

Metallica “ Metallica”

Πώς καταλαβαίνεις ότι έχεις να κάνεις με δισκάρα; Έχεις λιώσει ήδη “Enter sandman”, “The unforgiven” και “Nothing else matters” από κασετοσυλλογές, παίρνεις όλο το CD υποψιασμένος αλλά σε φάση «τα καλύτερα δυστυχώς μάλλον τα άκουσα», και έρχεσαι αντιμέτωπος με το riff του “Sad but true”. Με αυτό το “The god that failed”. Με το “Wherever I may roam”, ΜΑΛΑΚΑ ΜΟΥ. Με τη γαμημένη μπασογραμμή του “My friend of misery”. Με το “Don’t tread on me” που, δεν ξέρω τι λέτε όλοι, εμένα εξαρχής ήταν all-time favourite. Τι να πω, 1-2 χρόνια μετά την ανακάλυψη του “Nevermind”, ήταν σαν να βρήκα ένα νέο δισκοπότηρο.

Carcass “Necroticism-Descanting the insalubrious”

Το ξέρω ότι το “Necroticism” ανήκει σε μία πολύ συγκεκριμένη σχολή του death metal ώστε να συγκριθεί με άλλα ιερά κειμήλια του είδους, αλλά για εμένα παραμένει μακράν ο αγαπημένος μου extreme metal δίσκος (άντε, για να μην το περιορίσω στο death). Τι γκρούβα, τι θεϊκά, άρρωστα leads (και πόσο παραγνωρισμένος ο Steer σε σχέση με τον Amott; Εδώ του βάζει τα γυαλιά, sorry κιόλας), τι τέλεια ισορροπία ανάμεσα στην καφρίλα και τη μελωδία. Δε νομίζω οι Carcass να ξαναεμφανιστούν σε πεντάδα μου, οπότε θέλω να σημειώσω ότι για εμένα αποτελούν από τα λίγα συγκροτήματα που μέχρι να διαλυθούν (κι αφήνω απ’ έξω το reunion τους) εξελίσσονταν σταθερά χωρίς να βγάλουν ούτε έναν κακό δίσκο κι επηρεάζοντας 2-3 διαφορετικές μουσικές σχολές στον ΜΕΓΙΣΤΟ βαθμό. Ε, αυτό είναι κατόρθωμα. ΔΙΚΑΙΩΣ κατέκτησαν τη θέση του να είναι η μοναδική ακραία μπάντα που αναφέρθηκε στα “Φιλαράκια”! :stuck_out_tongue:

Death “Human”

Μεταξύ πολλών, πολλών δεκαριών, το έντεκα. Η μουντάδα της παραγωγής συνεισφέρει στο ηχητικό στίγμα του δίσκου (αν είναι δυνατόν, κάποιοι παραπονιούνται γι’ αυτήν).

Sepultura “Arise”

Από εκεί και πέρα:

Τα death:

Summary

Entombed “Clandestine”

Morbid Angel “Blessed are the sick” (+ εξώφυλλο)

Atheist “Unquestionable presence”

Paradise Lost “Gothic”

Pestilence “Testimony of the ancients”

ΟΚ, σε σχέση με άλλες μπάντες που πέρασαν σαν technical death metal, οι Pestilence ήταν πάντα αρκετά απλοϊκοί και παραδοσιακοί, έτσι; Αυτό δεν αλλάζει ότι έχουμε να κάνουμε με μία τρομερή δισκάρα (τι riff-άρα αυτό το “Twisted truth” και τι επικό solo στο “Land of tears”; ) η οποία, παραδόξως, δε χάνει σε συνοχή από τα συνεχή ιντερλούδια αλλά κερδίζει σε ατμόσφαιρα!

Οι hardcore-ίλες:

Summary

Κακώς πέρασαν στα ψιλά κάποιοι από τους παρακάτω δίσκους! Μιλάμε για ιστορικές κυκλοφορίες για το είδος!

Integrity “ Those who fear tomorrow”

Ο καλύτερος metalcore δίσκος που βγήκε ποτέ -το ανταγωνίζεται μόνο το “Forever war” των Kickback.

Death Side “Bet on the possibility”
Όταν οι πάνκηδες παίζουνε metal καλύτερα από πολλούς μεταλλάδες part I.
-Μα καλά, χωράνε leads επηρεασμένα από Metallica κι επικού χαρακτήρα riffs στο γιαπωνέζικο hardcore;
-Χέζουν οι αρκούδες στο δάσος;

Infezione “Religione oppio dei popoli”

Τίγκα πολιτικοποιημένη μπάντα από Ιταλία μεριά κι αυτή είναι η πιο μελωδική τους κυκλοφορία, punk-ικη στην ουσία.

Οι ροκιές:

Summary

Guns n’ Roses “Use your illusion I”

Guns n’ Roses “Use your illusion II”

Red Hot Chili Peppers “Blood sugar sex magik”

Νομίζω ο Aldebaran το ανέφερε; Ότι μιλάμε για μία από τις πιο ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ παραγωγές rock δίσκου. Τρομερός ήχος και μάλιστα σε όλα τα εύρη, στα καθαρά ακουστικά κομμάτια, στα πιο θορυβώδη κλπ. Και το μπάσο ΟΚ, ξεχωριστή κατηγορία από μόνο του.

Temple of the Dog “Temple of the Dog”

Soundgarden “Badmotorfinger”

Pearl Jam “Ten”

Λοιπόν, το “Ten” το ξαναέβαλα από περιέργεια για να δω αν αξίζει να το αναφέρω έστω σαν honourable mention (!), και λέω άααντε, ας τους κάνω τη χάρη. :stuck_out_tongue: Που λέτε, εγώ πέρασα μεγάλο grunge κόλλημα μικρός, πρώτα οι Nirvana, μετά οι Alice in Chains, ε, κάπου εκεί προφανώς αναζήτησα και το “Ten”… Και πάααρε απογοήτευση ο μικρός Leper. Τι νερόβραστο rock είναι αυτό; Που είναι η καταθλιψάρα του Cobain ή έστω οι punk αναφορές του; Που είναι το σκοτάδι και η αρρώστια των Alice in Chains; Λοιπόν, ποτέ δεν κόλλησα με την πάρτη τους, όπως καταλαβαίνετε. Φυσικά αναγνωρίζω ότι μιλάμε για ένα πολύ καλοπαιγμένο album, κλασικής rock κληρονομιάς θα έλεγα, αλλά ακόμα και τώρα μπορώ ν’ αντιληφθώ γιατί ποτέ δε μου έκανε το κλικ τότε. Πολύ απλά δε διασταυρώνεται πουθενά με ό,τι αγάπησα εγώ σ’ αυτό που λέμε «grunge», είτε αυτό αφορά τη βρωμιά των Skin Yard π.χ. ή τη μελαγχολία των Mad Season. Ακόμα και οι Soundgarden π.χ. που ούτε αυτοί ήταν «βρώμικοι» ή «σκοτεινοί» και κάλλιστα θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι κι αυτοί απομυζούσαν από τη 70’s κληρονομιά, κατάφερναν να δημιουργούν κάτι καινοτόμο, που δεν είχε ακουστεί μέχρι τότε, ηχητικά είχαν ένα μοντέρνο στίγμα, ρε παιδάκι μου. Ε, για εμένα οι Pearl Jam αυτό δεν το είχαν, γι’ αυτό και δεν τους έψαξα παραπάνω. Περιμένω block από Παντελή τώρα.

Από heavy metal:

Summary

Coroner “Mental vortex”

Μ’ αρέσουν όλα των Coroner, αλλά μόνο αυτό και το “Grin” θα έλεγα ότι με συνεπαίρνουν σε τέτοιο βαθμό. Εδώ είναι που αρχίζουν να γοητεύονται σχεδόν ολοκληρωτικά από την αίσθηση του groove (πράγμα που θα γιγαντωθεί στο επόμενο φυσικά), οι ρυθμοί και τα στακάτα riffs είναι για σεμινάριο και αυτός ο πιο ξεγυμνωμένος, «κλινικός» ήχος βρωμάει νεωτερίλα (με την καλή έννοια).

Fates Warning “Parallels”

Armored Saint “Symbol of salvation”

Το riff του “Hanging judge” γιατί δεν αναφέρεται συχνότερα ως ένα από τα καλύτερα heavy metal riffs ever; Γιατί δε συμβαίνει το ίδιο για την μπαλάντα “Another day”; Το γρέζι του John Bush είναι ένα από τα καλύτερα και πιο αναγνωρίσιμα που υπάρχουν; Ρητορικά ερωτήματα.

2 EPs:

Summary

Arcturus “ My angel”

Είναι αυτό το πιο σκοτεινό, στοιχειωμένο και υποτιμημένο τραγούδι των Arcturus; ΝΑΙ. Τι ήχους σκαρφίστηκε αυτός ο Sverd στα keyboards του, ρε πούστη μου. Και να φανταστεί κανείς ότι ήταν η πρώτη τους επίσημη κυκλοφορία. Και τι εφιαλτική ερμηνεία αυτός ο Vold (δεν ξέρω αν οι «αναστεναγμοί» στο μεσαίο μέρος είναι δικοί του, αλλά αν υπήρχαν στ’ αλήθεια φαντάσματα, έτσι θ’ ακούγονταν); Άραγε η ιστορία τους θα ήταν διαφορετική αν επέλεγαν αυτό το κομμάτι ως «οδηγό» της καριέρας τους, αντί για το “Morax” (κομματάρα κι αυτό φυσικά. Λέτε από εκεί να «ξεσήκωσαν» οι Ενδελέχεια το βασικό riff του “Διαμαντένια προβλήτα”;);

Rotting Christ “Passage to Arcturo”

Δεν είμαι εγώ πρωτοδισκάκιας, αυτό είναι δισκάρα.

2 demo:

Summary

Thorns “Grymyrk” demo

Δεν είναι το cult της υπόθεσης. Ούτε ο ιστορικός του αντίκτυπος. Είναι ότι το βάζεις και μπαίνεις σε ψυχεδελικό trip γιατί δεν υπάρχει κάτι άλλο σαν αυτό. Το απολαμβάνεις (και) γι’ αυτό που είναι.

Χαοτικό Τέλος “Πέρα από τα τείχη της σιωπής” demo

Όταν οι πάνκηδες παίζουνε metal καλύτερα από πολλούς μεταλλάδες part II. Το καλύτερο ελληνόφωνο D.I.Y. demo; To demo που αν έβγαινε από κάποια metal μπάντα θα μνημονευόταν ως «η επιτομή του ακραίου»; Ιδού το βιλλιώτικο hardcore που λέγανε κάποιοι.

Κι ένα live για το τέλος:

Summary

Slayer “Decade of aggression-Live”

Συμπέρασμα: από το hardcore μέχρι το «κλασικό» metal, από το grunge μέχρι το extreme metal, κι από τις διεργασίες του undeground μέχρι τις αρένες του mainstream, καλώς ήρθατε 90’s. Η δεκαετία προμηνύεται συναρπαστική.

27 Likes

@anhydriis που βρισκόμαστε?

2 Likes

Ώπα, λάθος τσατ

10 Likes

1. Massive Attack - Blue Lines
Ε να, αυτό ας πούμε ακούγεται σα να βγήκε προχθές. Και να μην όριζε ένα ολόκληρο είδος, η ποιότητά του είναι για #1.

2. Primus - Sailing The Seas Of Cheese
Το σκέφτηκα σοβαρά και για #1 αλλά έχασε στις λεπτομέρειες. Οι Primus είναι ο ορισμός της “acquired taste” μπάντας, ο μπαρμπα-Les είναι ο ορισμός του “κάνω παπάδες και στον ύπνο μου” παικταρά. Ίσως το μεγαλύτερο συναυλιακό απωθημένο μου.

3. Nirvana - Nevermind (+ εξώφυλλο, φυσικά)
Αν με τον αποπάνω δίσκο κάποιοι λίγοι έχουμε σκεφτεί να τα παρατήσουμε, με αυτόν έχουμε κάνει πολλοί περισσότεροι τις πρώτες μας απόπειρες να παίξουμε κάποιο όργανο. Τα υπόλοιπα τα έχετε γράψει όλοι.

4. Soundgarden - Badmotorfinger
Εντάξει όχι ότι ο υπόλοιπος δεν είναι καλός αλλά το 1ο μισό απλά δεν υπάρχει, “Η” φωνή μάς κάνει πλάκα με το καλημέρα. Τα λέω τώρα γιατί το ’94 έτσι όπως είναι, υπάρχει ενδεχόμενο το Superunknown να μην χωρέσει στο top 5 (αν είναι δυνατόν!).

5. Sepultura - Arise
Η riffομηχανή είναι ασταμάτητη. Ισάξιο του μεγάλου προκατόχου του.

+5:

Public Enemy - Apocalypse 91… The Enemy Strikes Back
Άλλη μια δισκάρα που ίσως αν δεν έβγαινε κατευθείαν μετά το FOABP να είχε ακόμα μεγαλύτερο στάτους.

Pearl Jam - Ten
Με Pearl Jam έχω εντελώς επιφανειακή σχέση αλλά το συγκεκριμένο δεν το βαριέμαι ποτέ, είναι δισκάρα (τι να κάνει αυτή η ψυχή ο @vedder;).

Red Hot Chili Peppers - Blood Sugar Sex Magik
Το σκέφτηκα για 5άδα γιατί έχει μπόλικες κομματάρες οι οποίες ευθύνονται για πολλούς κάλους - και στα 2 χέρια - αλλά νομίζω ότι κάπου το χάσανε με τη διάρκεια και σε αντίθεση με τα υπόλοιπα που βλέπετε εδώ, σπάνια θα το ακούσω όλο σε μια καθισιά.

Fates Warning - Parallels
Τα ακούω αυτά περί εμπορικότητας κλπ. Έχουμε ακόμα για την κορυφή τους, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο.

Queen - Innuendo
Περισσότερο από “απλά ένας τίμιος” δίσκος, με κορυφές αντάξιες των 70s, όπως έπρεπε.

22 Likes

Εδώ εννοείς τον “μεγάλο αυνανισμό” που λέγαμε παραπάνω ή είσαι μπασίστας;

4 Likes

Ε για να λέω ότι σκέφτομαι να τα παρατήσω όταν ακούω Primus… :stuck_out_tongue:

2 Likes

Ενδιαφέρουσα σκέψη

Εμένα πάλι μου ερχόταν πάντα στο μυαλό το We Rock του θείου Ρόνι :bangbang:

1 Like

@anhydriis ανεξαρτητα απο την παραταση, μπορεις να ανακοινωσεις τα αποτελεσματα ρε συ. Μπορουσες να το εχεις κανει κι απο την προηγουμενη Δευτερα, δεν υπαρχει λογος να περιμενουμε.

5 Likes

μα δεν είχε manowar το 1991 :wink:

2 Likes

Manowar ψηφιζουμε με το αιμα των εχθρων μας, δεν φτιαχνουμε φλωρικα whatsapp γκρουπακια. Βγαλε αποτελεσματα για 1991 και ασε αυτα που ξερεις. Στο μεταξυ, αυριο ψηφιζουμε.

4 Likes

:laughing: :laughing: :laughing:

ασε το πνευμα να εργαστεί για εμας αύριο και το φιδάκι θα κρυφτεί στη φωλίτσα του

3 Likes

Μεχρι σημερα τα μεσανυχτα ε, το νου σας

5 Likes

Επειδή θέλω να συμμετέχω κι εγώ, στη φόρμα που ανέβασες ψηφίζουμε και στα ποστ λέμε δυο (ή τρία ή δεκατρία) λόγια για τις επιλογές μας;

4 Likes

Στη φορμα μονο Metallica, στο ποστ νταξει οτι θελει ο καθενας :stuck_out_tongue:

19 Likes

Χαχαχαχα οπως ακριβως περιπου τα ειπε και ο @RiderToUtopia

Φορμα τις επιλογες, κειμενακι οσο θελει ο καθενας ως και απλη ξερη λίστα… καλωςορισες κουκουβαγατα

ξεκαθαρα η επομενη μαλακια που θα κανω ειναι να μπερδευσω τις ψηφους σας με τον @Owl :rofl::rofl::rofl:

Ατσουμπαλοσυνη forever

12 Likes