Let's Play II : 52 Χρονια Μουσικης σε 52 Εβδομαδες

γιατι καλε, μαρεσουν τα πιο σκοτεινα/σοβαρα τους.
they tip-toed on that fine goth/grunge/new-yawk-city-sarcasm threshold and that was great
and i am a sucker for their dark-pop
and pete was the original bubblegum bitch
BUT!
“wolf moon” is full on darkness
And in lupine ways
We’ll alleviate the pain

1 Like

Σημαντική ερώτηση, επειδή χαζεύω το μέλλον, όταν ένας δίσκος έχει κυκλοφορήσεις σε μία χώρα ας πουμε το 97 και worldwide το 98 τι κάνουμε; Γιατί έχω δύο μελλοντικούς προβληματισμούς.

Και εγώ ήθελα αρχικά να βάλω για το 96 τους Symphony X. To γιαπωνέζικο cd του The Divine Wings of Tragedy που έχω λέει 1996, αλλά φαίνεται ότι παντού αλλού κυκλοφόρησε το1997, οπότε…

3 Likes

97 αυτο

2 Likes

97 και ίσως 5αδα η δισκαρα

Ή και όχι;; Χμμμμ , το έχω πετύχει να αναφέρεται και στα δύο έτη

1 Like

Δυστυχώς για τις επόμενες 2-3 βδομάδες ελλείψει χρόνου θα πάω πιο επιγραμματικά.

Metallica - Load
Ο πιο πολυσυζητημένος δίσκος του μεταλ; Πιθανότατα. Αν βγάλεις από την εξίσωση τρίχες, αίμα, σπέρμα, γούνες, φιλιά στο στόμα (ΣΟΚ!) μένει ένας εξαιρετικός δίσκος. Προσωπικά έχω τραγούδια σαν το Outlaw (of) Torn σε τοπ-whatever της δισκογραφίας τους. Bleeding Me, Until it Sleeps, The House Jack Build από κοντά…

Devil Doll - Dies Irae
Τα είχαμε ξαναπεί και σε αυτό και σε άλλα τοπικ για τους Devil Doll. Σίγουρα το πιο βατό, ίσως το καλύτερο άλμπουμ τους.

Tool - Aenima
Βreakthrough δίσκος. Αριστούργημα, magnum opus (πλάι στο επόμενο), μερικές δεκάδες κοσμητικά επίθετα… Καλά που βγάζουν δίσκο κάθε …τόσο και δε γινόμαστε μαϊντανοί.

Depressive Age - Electric Scum
Αντισυμβατικοί, progressive στην ψυχή και τη νοοτροπία, με μια εξέλιξη που κανείς δε μπορούσε να προβλέψει. Οι S.O.A.D. πρέπει να πίνουν νερό στο όνομα τους.
Σαν επιμέρους-φορουμίτικο σχόλιο, έχω συνδέσει αυτό το δίσκο με τον panagiotis - να είναι καλά όπου κι αν είναι.

Satyricon - Nemesis Divina
Προσπέρασε τους Arcturus για τη θέση στην 5αδα (οι οποίοι θα απασχολούν πολλές λίστες από την επόμενη κιόλας εβδομάδα οπότε δεν έχω τύψεις) και αυτό κάτι λέει. Ένας Νορβηγικός black metal θρίαμβος.

Honorable mentions:
Arcturus - Aspera Hiems Symfonia
Burzum - Filosofem (σκατά στο Varg)
Type O Negative - October Rust
Sabbat - The Dwelling
Angra - Holy Land
Blut Aus Nord - Memoria Vetusta I - Fathers Of The Icy Ages
Samael - Passage
Nevermore - The Politics of Ecstasy
Sacramentum - Far Away from the Sun
Therion - Theli
Hypocrisy - Abducted
Rotting Christ - Triarchy of The Lost Lovers
Edge of Sanity - Crimson
Converge - Petitioning the Empty Sky
Ιn Flames - The Jester Race

30 Likes

Τρελαίνομαι που όλοι όσοι έχουμε ψηφίσει Burzum έχουμε κάνει και σχετικό disclaimer, σε φάση “μας βλέπει και ο κόσμος ε” :sweat_smile:

11 Likes

Εντύπωση μου κάνει το μαύρο στο Dark Saga, αλλά και στο Burnt Offerings που προηγήθηκε. Που χάθηκαν οι πολυάριθμοι fans των Ιced Earth; Λίγα πράγματα ως τώρα.Μην ντρέπεστε, εδώ ακόμη κι ο Varg παίρνει ψηφαλακια! Εγώ πάντως μια αναφορά στο DS θα την κάνω.

1 Like

Εμένα το Dark Saga και το SWTWC μου αρέσουν πάρα πολύ, θεωρώ ότι ισορροπούν τέλεια ανάμεσα στο γραφικό κορεσμένο αναχρονιστικό μέταλ, και το σκοτεινό βαρύ και γεμάτο χαρακτήρα μέταλ, και κερδίζουν αυτό το στοίχημα.

Απλώς δεν έχει κανένα από τα δύο χώρο στην πεντάδα μου για καμία από τις δύο χρονιές αυτές, καθώς εκείνη την δεκαετία βγήκαν δεκάδες δισκαρες σε όλα τα είδη μουσικής. Και παίζει ίσως και μια λογική ξενερα για όλους λόγω του πόσο γελοίος είναι ο Σαφφερ. Προσωπικά μου φταίει και το ότι μετά το 2000 δε μου έχει πει σχεδόν τίποτα κάποιος δίσκος τους, άρα δεν επιστρέφω και ποτέ σε αυτά που μου άρεσαν τότε.

4 Likes

Αυτό το φαινόμενο ήταν πολύ συχνό σε παλιότερες δεκαετίες. Στα 70s π.χ. υπήρχε περίπτωση να κυκλοφορήσει ένας δίσκος με διαφορά μηνών, πριν ή μετά, στις ΗΠΑ σε σχέση με την Ευρώπη, και ενίοτε άλλαζε το ημερολογιακό έτος. Σε τέτοιες περιπτώσεις θεωρώ ότι λαμβάνουμε υπ’ όψιν την χρονολογία της πρώτης κυκλοφορίας, είτε είναι η ευρωπαϊκή είτε η αμερικάνικη. Τι να πούμε και για τα 60s δηλαδή, που οι αμερικάνικες εκδόσεις είχαν άλλο τίτλο και tracklist από τις ευρωπαϊκές ;

Αυτό συνεχίστηκε απ’ ότι φαίνεται και αργότερα, σε πιο ειδικές περιπτώσεις όμως. Δεν ξέρω αν αυτή ήταν η αφορμή να αναρωτηθείς, αλλά κάποιοι δίσκοι των Riot στα nineties βγήκαν πρώτα στην Ιαπωνία και αργότερα στον υπόλοιπο κόσμο. Το Inishmore π.χ. βγήκε τέλη του 1997 στην Ιαπωνία και αρχές του 1998 στις άλλες χώρες, το Brethren of the Long House ομοίως (τέλη 1995 – αρχές 1996), πιθανόν θα είναι κι άλλοι. Ενδεχομένως λόγω της μεγάλης τους δημοφιλίας στην ασιατική χώρα, πιθανότερα επειδή τότε τα εισαγόμενα CD ήταν φθηνότερα στην Ιαπωνία απ’ ότι τα εγχώρια (!) και οι εταιρείες έκαναν διάφορα τέτοια τεχνάσματα, όπως τα “διαβόητα” bonus tracks στις γιαπωνέζικες εκδόσεις!

Για μένα σε τέτοιες περιπτώσεις, αφού πρόκειται για μεμονωμένη χώρα και όχι μια από τις μεγάλες αγορές (ΗΠΑ για παράδειγμα), λαμβάνουμε σαν χρονολογία κυκλοφορίας την γενική.

2 Likes

Burnt offerings ηταν πιθανά δεκάδα, αλλά όχι πεντάδα. Απίθανος δίσκος

Κανένα πρόβλημα για εμένα με τον Σαφερ/Σειφερ, δεν έκανε και κακούργημα θεωρω

Έχω δύο προβληματισμούς για το 97 συγκεκριμένα! Το ένα είναι το entropia των pain of salvation με κυκλοφορία το 97 σε Ιαπωνία και παγκοσμίως το 99!! Και όχι τίποτα άλλο είναι 5δατος δίσκος για το 97 ενω το 99 θα παλέψει πολύ να μπει πεντάδα… Ο άλλος είναι το Something Wild των Bodom με κυκλοφορία το 97 Φινλανδία και 98 Rest of the world, αλλα αυτο πες δεν πειραζει παίζει και να μη χωραει σε καμία πεντάδα…
Αυτό που σκεφτόμουν για να λυθεί ο γόρδιος δεσμός είναι μπει στη χρονιά που ο δισκος ολοκληρώθηκε και “τυπώθηκε”, έστω και σε μια χώρα, αλλά δέν ξέρω αν είναι δίκαιο για το παιχνίδι.

3 Likes

Entropia παντως εγω το βαζω στο 97…

2 Likes

Ναι του 97 θεωρειται…

1 Like

1996

1)THE AFGHAN WHIGS - BLACK LOVE
Black_Love_(Afghan_Whigs_album)

Το πρώτο κομμάτι του BLACK LOVE, του δίσκου που διαδέχθηκε το καταπληκτικό GENTLEMEN, λέγεται Crime Scene Part One και αποτελεί την καταλληλότερη εισαγωγή για να σε βάλει στο mood του δίσκου. Τυχαίνει να είναι και το αγαπημένο μου κομμάτι από WHIGS. Αρχίζει με ένα διακριτικό εκκλησιαστικό όργανο, ακολουθούν η κιθάρα και το μπάσο που παίζουν ένα παρόμοιο αλλά όχι ακριβώς ίδιο θέμα και τέλος η φωνή του Greg Dulli να μουρμουρίζει τους πρώτους στίχους:

Tonight, tonight, I say goodbye/To everyone who loves me.

H ένταση ανεβαίνει σταδιακά μέχρι το σημείο της έκρηξης:

Do you think I’m beautiful?/Or do you think I’m evil?

Και έτσι ξεκινά η ιστορία μας. Με μια αυτοκτονία από απαγχονισμό και η αιτία; Η ερωτική απογοήτευση; Έχει σημασία; Το ΒLACK LOVE δεν είναι concept album αλλά σου δίνει την αίσθηση ότι είναι. Σαν μια ανθολογία νουάρ ιστοριών, τα έντεκα τραγούδια ή καλύτερα οι έντεκα ιστορίες που περιγράφονται έχουν πολλά κοινά μεταξύ τους, το κυριότερο: τις περισσότερες φορές δεν έχουν ευχάριστο τέλος. Το My Enemy που ακολουθεί είναι μανιακό σαν τον χαρακτήρα των στίχων ενώ η παράνοια κυριαρχεί στο Double Day. Το Blame Etc είναι ένα soul-influenced αριστούργημα με τις κιθάρες και τα κρουστά να κάνουν παπάδες, το δε ρεφρέν σε παρασέρνει στον ξέφρενο ρυθμό του:

Blame, deny, betray, divide/A lie, the truth/Which one shall I use?

Ενδιάμεσα υπάρχουν μερικές ακουστικές στιγμές Step into the Light, Night by Candlelight για να εκτονώσουν την ένταση. Η κατάσταση ξεφεύγει στο φάνκι Going to Town όπου μια Bonnie και Clyde φαντασίωση γεννιέται με τον εμπρησμό σαν μέσο ερωτικής επιβεβαίωσης.

Go to town, burn it down, turn around/And get your stroll on, baby/I’ll get the car/You get the match/And gasoline

και λίγο αργότερα:

When you say/Now we got hell to pay/Don’t worry, baby, that’s okay/I know the boss.

Στο Honky’s Ladder ο ίδιος ο διάβολος παίρνει τον λόγο και δεν υπάρχει περίπτωση να ξεφύγεις από την αγκαλιά του.

Come a little closer, baby/I only wanna try to and be your friend.

Η τριάδα του τέλους είναι ένα μουσικό ολοκαύτωμα από τα λίγα. Το Bulletproof σε γεμίζει ενέργεια, το Summer’s Kiss ευδαιμονία ενώ το Faded είναι πολύ απλά το Purple Rain του Dulli, η μετάνοια και η λύτρωση, το ιδανικότερο κλείσιμο για αυτό το ανεπανάληπτο άλμπουμ.

Faded/This I feel/Behind the blue clouds I remain concealed/Lord, lift me out of the night/Come on, look down/And see the mess I’m in tonight

Aν με ρωτήσετε λοιπόν ποιο είναι το ένα - ναι για εμένα είναι το BLACK LOVE.

2)SKYCLAD - IRRATIONAL ANTHEMS
Irrationalanthems

Είναι φορές που βάζω το άλμπουμ αυτό πιο πάνω ακόμη κι απ’ το αδιαπραγμάτευτο αριστούργημα που λέγεται PRINCE OF THE POVERTY LINE. Είναι από κάποια έννοια η θεματική συνέχειά του ( πχ στο δυναμικό εναρκτήριο Inequality Street) αλλά είναι και πολλά παραπάνω. Τι ακριβώς είναι το Wrong Song αν όχι η έκφραση της απογοήτευσης του Martin για την μουσική βιομηχανία και την μη επιτυχία της μπάντας του. Το ανατολίτικο Snake Charming, άλλη μια αλληγορία του Martin που δεν μπορώ να ερμηνεύσω. Το εύθυμο μουσικά Penny Dreadful αντιπαραβάλλεται με την πικρία που βγάζουν οι στίχοι του. Ο εκκολαπτόμενος φασισμός γίνεται στόχος στο The Sinful Ensemble. Το ποιητικό Μy Mother in Darkness και το πανέμορφο instrumental The Spiral Starecase όπου ο ρόλος του βιολιού έχει αναβαθμιστεί σε μεγάλο βαθμό, κάτι που ισχύει γενικά στο IRRATIONAL ANTHEMS. Η πρώτη μεριά του άλμπουμ είναι τόσο τέλεια που ίσως αδικεί την δεύτερη που και αυτή έχει κάποια δυνατά κομμάτια όπως το ενεργητικό ΗIstory Lessens και το μελαγχολικό φινάλε με το Quantity Time. Σίγουρα λιγότερο μέταλ από πριν, με πιο έντονο το φόλκ στοιχείο και την επιθυμία να δοκιμάσουν καινούρια πράγματα. Η οργή και ο θυμός όμως παραμένουν κινητήρια δύναμη τους. Και η επιθυμία τους να πουν αλήθειες που πονάνε.

3)THE NEFILIM - ZOON
410SEXNJ61L

Ένα πραγματικά τρομακτικό άλμπουμ. Still Life. Mέσα από μια θολή ατμόσφαιρα από samples ταινίας τρόμου και ριφς που σιγοβράζουν ακούγεται μια γνώριμη φωνή πολύ πιο άμεση και αδιαμφισβήτητη απ’ ότι στο παρελθόν. Xodus. H απρόβλεπτη μεταλλική επιστροφή του Carl McCoy μετά την διάλυση των FIELDS OF THE NEPHILIM γίνεται παραπάνω απ’ όσο ελπίζαμε αισθητή. Shine. H σύντομή σύνδεση με το γοτθικό παρελθόν. Penetration Οι μηχανικοί ρυθμοί βιάζουν αλύπητα τα αυτιά μας. Melt (The Catching of the Butterfly). Το έρπον χάος που πλησιάζει ή αλλιώς Ο Σάκης Τόλης Στήνει Αυτί. Venus Decomposing. Τι δουλειά έχουν οι Seps στο gothic μου. Ο Carl λέει πως είναι απαραίτητοι κι αυτοί για να δέσει ο εφιάλτης, ε, το γλυκό εννοούσα. Pazuzu (Black rain). Τι δουλειά έχουν οι Ministry στο gothic μου. Ο Carl λέει κλεισ’το και listen… I’m here with you, you know/No need to hide/Lay your head in mine/Just close your eyes. Zoon(Saturation) Οι πλανήτες ευθυγραμμίστηκαν. Zoon (Wake World). H πραγματική κόλαση είναι όταν ξυπνάμε… ( απίστευτη ριφάρα παρεμπιπτόντως σε ένα κομμάτι αντίστοιχου συναισθηματικού βάθους με το Last Exit For the Lost ). Ένα πραγματικά τρομακτικό άλμπουμ.

4)ΤΡΥΠΕΣ - ΚΕΦΑΛΙ ΓΕΜΑΤΟ ΧΡΥΣΑΦΙ
Trypes_kefali_gemato_xrysafi

Όταν κυκλοφόρησε το Κεφάλι… είχα την αίσθηση ότι ξαφνικά ήταν παντού. Στα ραδιόφωνα, στα περιοδικά, στα tshirts, στα καφέ, στα μπαρ, στα προαύλια των σχολείων. Παιδιά που δεν είχαν μεγάλη επαφή με το ροκ το είχαν στην συλλογή τους. Θα μου έκανε εντύπωση αν δεν είναι ο πιο πετυχημένος εμπορικά δίσκος των Τρυπών και γενικά του ελληνόφωνου ροκ. Μπορεί το 9 πληρωμένα τραγούδια να είχε κάνει αντίστοιχη αίσθηση, δεν ξέρω, λόγω ηλικίας δεν το αντιλήφθηκα. To '96 ήμουν ώριμος να εκτιμήσω αυτό που κάναν και πρεσβεύαν οι Τρύπες καλύτερα, και να το ζήσω (το '98 στον Μύλο) μέσα από το μοναδικό live που τους είδα ποτέ, ένας πραγματικός χαμός! Στα του δίσκου, μπορούμε με ασφάλεια να τον χαρακτηρίσουμε και best of του συγκροτήματος. Δεν έχει νόημα να ξεχωρίσω κάποια κομμάτια, πραγματικά δεν πιστεύω ότι υπάρχει αδύνατη στιγμή ή υποψία filler, οι Τρύπες σπέρνουν απ΄ την αρχή ως το τέλος. Μια μπάντα στο απόγειο της δημιουργικότητας της που ζει την απόλυτη επιτυχία και αναγνώριση με έναν δίσκο που άνετα σήμερα χαρακτηρίζεται ιστορικός!

5)NOIR DESIR - 666.667 CLUB

Noir_Desir_-_666.667_Club

Μεγάλη μάχη έγινε μέσα μου για να βάλω αυτό το άλμπουμ στην πεντάδα. Λέτε για τους ICED EARTH ή για τα διάφορα φασιστάκια που μπορεί να κυκλοφόρησαν δισκάρες αλλά δεν πάει η καρδιά να τους ψηφίσετε. Λέτε για τον Marylin Manson ή για τους RAMMSTEIN με τα πρόσφατα περιστατικά και ρίχνετε cancel. Ο Bertrand Cantat, o frontman και ψυχή των NOIR DESIR είναι ένας απίστευτος αλλά καταραμένος καλλιτέχνης που έκανε κάτι πολύ χειρότερο και κολάσιμο. Η μουσική όμως όταν κυκλοφορεί δεν ανήκει πια στον καλλιτέχνη αλλά στο κοινό που την αγάπησε και την έβαλε στην καρδιά του. Σε αυτό το άλμπουμ των NOIR DESIR ο λυρισμός, το πάθος, ο δυναμισμός, οι εκτελέσεις και οι ερμηνείες των κομματιών είναι απλά συγκλονιστικές. A Ton Etoile, Un Jour En France, Comme Elle Vient, L’homme pressé, κορυφαίες στιγμές σε ένα έτσι κι αλλιώς υψηλού επιπέδου σύνολο. Το 666.667 CLUB είναι το καλύτερο γαλλόφωνο ροκ άλμπουμ που έχω ακούσει και αυτό σας το λέει κάποιος που δεν μιλά λέξη Γαλλικά!

special mentions:

Το αγαπημένο μου metal album για πολλά χρόνια δεν ήταν άλλο από το ΤΗΕ DARK SAGA, όχι πια, αλλά δεν έχει σημασία. Όσο και να φαίνεται υπερβολικό αυτό που θα πω, οι ICED EARTH ήταν οι MAIDEN της γενιάς μου. Τo DARK SAGA είχε και το τέλειο consept για να με τραβήξει. Ένας αντιήρωας που έχει χάσει ότι πιο πολύτιμο (I Died For You), επιστρέφει για να πάρει εκδίκηση (Vengeance Is Mine). Στο τέλος (Α Question of Heaven) επέρχεται η εξιλέωση(?). Ότι και να μου πείτε για την σημερινή κατάντια του Schaffer τα γράφω βερεσέ. Χαλάλι το bulling που έφαγα στο σχολείο από κάποιους κοπρίτες για το “σατανιστικό” μπλουζάκι μου ICED EARTH. Α, επίσης Matt Barlow forever!
Να περιμένεις μάταια τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά το WISH για τα νέα τραγούδια της αγαπημένης σου μπάντας (μην κοιτάτε που τώρα περιμένουμε 15 και συνεχίζουμε…) και ξαφνικά εκεί που περπατάς να βλέπεις το εξώφυλλο του WILD MOOD SWINGS στην βιτρίνα ενός δισκάδικου-τι απόλυτη αίσθηση χαράς! Ακούγοντας το βέβαια η χαρά αυτή κάπως μετριάστηκε…Μέσα στον κυκεώνα της Brit Pop το WMS μοιάζει χωρίς προσανατολισμό, οι CURE κάπως κουρασμένοι και ο Robert Smith σαν να μην πολυνοιάζεται. Παρ΄ όλα αυτά μερικές τραγουδάρες τις έχει ( Want, This is a Lie, Jupiter Crash, Treasure, Bare ) οπότε δεν γίνεται να μην το αγαπήσω στο τέλος.
Ο ιδιοφυής Dan Swano με λίγη βοήθεια από το φιλαράκι τον Mikael Akerfeldt. Ένα concept άλμπουμ που ποτέ μου δεν έδωσα σημασία στο θέμα του. Ένα τραγούδι 7395 ριφς. ΟΚ δεν τα μέτρησα αλλά στο απίστευτο CRIMSON των EDGE OF SANITY γίνεται πραγματικός χαμός από άλλοτε κοφτά και ασήκωτα ριφς, άλλοτε γρήγορα και δυναμικά, άλλοτε επικά και άλλοτε γοτθικά και μελωδικά. Το αποτέλεσμα πολύ κοντά σε αυτά που κάναν οι ΟPETH στο Still Life για παράδειγμα, αν και χρωστά λιγότερα στο Progresive rock και περισσότερα στους Mercyful Fate. Σκέτη απόλαυση και ότι πρέπει για μια ζεστή καλοκαιρινή βραδιά σαν κι αυτήν!
Ίσως το πιο εντυπωσιακό άλμπουμ της χρονιάς. Ο Christofer Johnsson σε παροξυσμό δημιουργικότητας. Οι THERION στο THELI πραγματοποιούν το ιδανικό πάντρεμα του σκληρού ήχου με την συμφωνική μουσική. Η μαγεία της Ανατολής. Αρχαίοι πολιτισμοί. Ξεχασμένες λατρείες. Οι αινιγματικοί και απόκρυφοι στίχοι αναδεικνύουν την μυστηριακή πλευρά της μουσικής και το αντίστροφο. To Megatherion, Cults of the Shadow, In The Desert of Set, Nightside Of Eden, The Siren Of The Woods, Έπη που διαδέχονται το ένα τ’ άλλο.
Xωρίς αμφιβολία το IRRELIGIOUS είναι το κορυφαίο δημιούργημα των MOONSPELL. Το μπάσιμο και μόνο με το ριφ του Opium, οι στίχοι του Pesoa, μια πρώτη ανατριχίλα.
Por isso eu tomo ópio, é um remédio/sou um convalescente do momento/moro no rés do chão do pensamento/e ver passar a vida faz me tédio
Η συνέχεια με το ονειρικό Αwake και το κυκλοθυμικό For a Taste of Eternity. Το χιτάκι Ruin & Misery είναι ο ορισμός του Gothic Metal. Το ίδιο ίσως μπορούμε να πούμε και για το υπερενεργητικό Raven Claws με την συμβολή των γυναικείων backing vocals. Tα πλήκτρα κάνουν έντονη την παρουσία τους εδώ και εκεί στο άλμπουμ. Η ισορροπία ατμόσφαιρας και έντασης σε κομμάτια όπως το Mephisto είναι απλά τέλεια. Τέλος το Full Moon Madness που κλείνει τον δίσκο είναι (μαζί ίσως με το Alma Matter) το σήμα κατατεθέν τους.
Αν οι ANGRA με το HOLY LAND πάρουν την πρώτη θέση για το '96 θα το καταλάβω απόλυτα και θα το χειροκροτήσω! Απίστευτη δημιουργία, η ποιότητα στις συνθέσεις αδιαμφισβήτητη, ο Andre Matos μοναδικός, ένα νοητό ταξίδι σε μέρη μακρινά και εξωτικά. Δεν μπορείτε ( ή μήπως μπορείτε; ) να φανταστείτε τι μπορεί να κάνει ένας τέτοιος δίσκος στην φαντασία ενός εφήβου. Πρόλαβα τους είδα και αυτούς όταν είχαν παίξει το 97 στον Μύλο για την προώθηση αυτού του έπους, όπου στο φινάλε μας κεράσαν και διασκευές σε Painkiller και Wasted Years. Αυτά ήταν χρόνια!
Πόσο λάθος έκανα όταν αντάλλαξα το cd του LOAD των METALLICA λίγες μόνο μέρες αφού το αγόρασα! Aυτό το πράγμα δεν έμοιαζε σε τίποτα με τους METALLICA που ήξερα! (Μεταξύ μας ούτε οι ίδιοι έμοιαζαν στις φώτος του booklet) Στην πρώτη ακρόαση θυμάμαι να γουστάρω μόνο το Ain’t my Bitch και το Wasting My Hate. Στο Ηero of the day ήθελα να ξεράσω. Πόσο λάθος έκανα αλήθεια τότε, χρόνια μετά το Load είναι μάλλον ο αγαπημένος μου δίσκος της μπάντας με τα Bleeding Me και Τhe Outlaw Torn ανάμεσα στα καλύτερα κομμάτια της δεκαετίας!
Ένα χρόνο μετά το εντυπωσιακό AMOK οι SENTENCED επιστρέφουν με το DOWN ένα εξίσου εντυπωσιακό άλμπουμ με νέο τραγουδιστή ( ΟΚ αυτό όχι απαραίτητα θετικό), πιο μελωδικοί και πιο ατμοσφαιρικοί από πριν. Το σίγουρο είναι πως τα τραγούδια εδώ είναι όλα υπέροχα. Δυναμικά (Bleed), με πιασάρικα ρεφρεν (Sun Won’t Shine), εμπνευσμένες κιθάρες (Crumbling Down) και σόλος ( I’ll Throw the First Rock ). Κάπου εδώ βέβαια αρχίζει και μια μάλλον ενοχλητική κατά την γνώμη μου στιχουργική επιμονή σε θανάτους, αυτοκτονίες και συναφή που θα συνεχιστεί και στις επόμενες κυκλοφορίες τους.
Πάντα προτιμούσα τον Μark Lanegan σε πιο ροκ καταστάσεις. Στο DUST των SCREAMING TREES οι συνθήκες είναι ιδανικές. Η χαρακτηριστική φωνή του Mark παραμένει πρωταγωνιστής αλλά κιθάρες και ντραμς δίνουν πραγματικό show σε κομματάρες όπως τα Halo of Ashes και All I Κnow. To Look At You είναι μια πανέμορφη γκραντζοειδής μπαλάντα, το Dying Days ισορροπεί ανάμεσα σε μια νοσταλγική αίσθηση και μια αλα Zeppelin εκρηκτικότητα. Οι κορυφές του DUST για μένα δεν είναι άλλες από την συγκινητική power balad Sworn and Broken και το σαρωτικό και ανεβαστικό Witness. Τέλος το Gospel Plow που κλείνει το δίσκο είναι ένα ακόμη αριστούργημα που δανείζεται ιδανικά από την μουσική παράδοση των ΗΠΑ.

31 Likes

Με έκανες να θέλω να το ακούσω - και δεν έχω καμία επαφή με τέτοια - ρε μπαγάσα

R E S P E C T

4 Likes

Κι εγω τα ιδια, αλλα ακομα ανακαλυπτω τα 2 προηγουμενα…

2 Likes

1.Deep Purple - Purpendicular

Νομιζω κανένας δεν περιμενε τετοιον απιστευτα καλο δισκο μετα την φυγη του Blackmore…
Τα πληκτρα αποκτουν και παλι σημαντικο ρολο και οι συνθεσεις εχουν μια μεγαλη δοση φρεσκαδας.
O Gillan σε φορμα οπως και ολοι οι υπολοιποι.Για μένα ο μοναδικος δισκος απο την επανασυνδεση και μετα που κοντραρει στα ισια τα 70’s

2.Psychotic Waltz - Bleeding (+cover)

Οι PW δεν θα μπορουσαν ποτε να βγαλουν δισκο που να μην ειναι υψηλου επιπεδου…
Ετσι και αυτος…Συνεχιζει τις πιο απλες φορμες του Mosquito αλλα ειναι περισσοτερο ατμοσφαιρικος.
Νομιζω οτι ειναι ο πιο ευκολα προσβασιμος τους δισκος…

3.Tori Amos - Boys for Pele

3ος δισκος για την Tori και προσωπικα ο 2ος καλυτερος της…Ο Καλυτερος θα ακολουθησει σε 2 χρονια.
Κομματια κυριολεκτικα διαμαντια…

4.Anathema - Eternity

Αλλαγη υφους που τους πηγαινει ακομα περισσοτερο και η μεγαλη αναγνωριση δεν θα αργησει να ερθει…

5.Helloween - The Time of the Oath

Αλλος ενας πολυ καλος δισκος της νεας τους εποχης με κομματια σαν το Power και το Forever and One που εμειναν για παντα κλασικα…

27 Likes

Σημερα διαβαζα στο φουμπου να λενε πως, τι να παω δω, Purple χωρίς Blackmore?

You nailed it! Νομίζω η πιο περιεκτική περιγραφή του WMS, with context and all. Τα τραγούδια που αναφέρεις είναι αυτά που ξεχωρίζω και εγώ (θα προσέθετα και το Club America… Robert “meeting” the crowd of fellow-Taurus Michael Alig in NYC… fabulous). Αυτό το “δεν πολυνοιάζομαι” νομίζω ήταν το μπλαζέ attitude του Αγαπημένου απέναντι στο brit-pop (προσυπογράφω, πιο δηκτικό φτυάρι είχε ρίξει και ο Brett).

Want & This is a lie = αριστουργήματα.

2 Likes