Δεν έχει νοημα να πω κι εγώ πόσο με δυσκόλεψε η χρονιά, πόσα πράγματα έμειναν απ’ έξω, και πως τελικά κατέληξα σε μια λίστα που κάπως μου τη σπάει γιατί δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη. Eπίσης, αυτή ήταν η πρώτη χρονιά που οποιοδήποτε από τα 5 άλμπουμ θα μπορούσε να είναι #1.
Για πάμε λοιπόν.
Bauhaus - In The Flat Field : Κι ύστερα ήρθαν οι νυχτερίδες. Σίγουρα βγήκαν και πιο επιδραστικά άλμπουμ για τη δεκαετία αλλά αυτό είναι μάλλον το πρώτο και το πιο επιδραστικό. Ο ήχος στις κιθάρες, η cult darkιλα, το μπάσο του David J. και το παίξιμο του Kevin Haskins, οι απόκοσμες κιθάρες που Daniel Ash, και ο Peter Murphy να συνδυάζει παράλληλα ττον David Bowie, τον Marc Bolan, τον Iggy Pop, τον Bryan Ferry και τόσους ακόμη με ένα προσωπικό στυλ που θα έφτιαχνε σχολή, οι Bauhaus είχαν όλα τα φόντα να είναι το απόλυτο συγκροτημα της δεκαετίας αλλά, από τη μία, τους έφαγε ο Τύπος που δεν καταλάβαινε τι άκουγε, και, από την άλλη, οι προσωπικές τους αδυναμίες, δείγμα των οποίων παρακολουθήσαμε και το καλοκαίρι στο Release Athens. Τεράστιος δίσκος όπως και να έχει.
Joy Division - Closer: Μέσα σε ένα χρόνο οι Joy Division έκαναν ηχητικά άλματα. Το “Closer” είναι ταυτόχρονα πιο δύσκολο και πιο εύκολο άλμπουμ αφού από τη μία είναι γεμάτο παράξενους πειραματισμούς και, από την άλλη, παρουσιάζει μια άλλη σκοπιά ενός συγκροτήματος που μπορεί να γράφει hits. Με μόλις δύο δίσκους, το συγκρότημα ξεπέρασε κάθε προσδοκία και πέτυχε όσα άλλοι δεν πετυχαίνουν σε δεκαετίες καριέρας. Ο τάφος στο εξώφυλο σηματοδοτεί και το τέλος μιας εποχής. Ζήτω η νέα τάξη πραγμάτων.
The Feelies - Crazy Rhythms: Ακόμη δεν έχω καταλάβει πως αυτός ο δίσκος δεν έχει πάρει ακόμη την αναγνώριση που τους αναλογεί. Αντιγράφω από εδώ γιατί τα λέω ωραία. “Καθώς λοιπόν, το underground ετοιμάζεται για την έκρηξη του hardcore και στη Georgia ο Peter Buck έχει μόλις γνωρίσει τον Michael Stipe, κάτι πιτσιρικάδες από το New Jersey, ηχογραφούν το ντεμπούτο τους και, χωρίς να σημειώσουν εμπορική επιτυχία, κυκλοφορούν ένα από τα πιο επιδραστικά άλμπουμ της δεκαετίας. Με επιρροές από τους Beatles (δεν είναι τυχαία η διασκευή του “Everybody’s Got Something to Hide Except Me and My Monkey”) και τον Lou Reed, οι Feelies είχαν ήδη από το 1978 κερδίσει τον τίτλο του “Καλύτερου Underground Συγκροτήματος στη Νέα Υόρκη”. Κι εδώ αποδείκνύουν δισκογραφικά το γιατί. Punk χωρίς ηλεκτρισμό, post-punk χωρίς αυτοαναφορικές καλλιτεχνίλες, pop με avant-garde ανησυχίες, παλαβά κρουστά και κρυφές ματιές στους The Byrds, σε συνδυασμό με το αντί-rock star look τους και το απολύτως nerdy εξώφυλλο, καθιστούν σαφές γιατί η Stiff Records μίσησε το άλμπουμ με αποτέλεσμα να κάνει ελάχιστο promotion και γιατί, παρά τις θετικές κριτικές, αυτό δεν κατάφερε να αγγίξει τα πλήθη. Ευτυχώς όμως, άγγιξαν αυτούς που έπρεπε με αποτέλεσμα να πυροδοτήσουν την indie κι εναλλακτική σκηνή των Η.Π.Α.”.
Killing Joke - Killing Joke: Μαύρη μαυρίλα πλάκωσε και μας πήρε τα μυαλά. Οι Killing Joke του πρώτου δίσκου είναι το πιο αγριεμένο και πιο ακραίο ηχητικά συγκρότημα εκεί έξω. Όταν μιλάμε για σκληρο ήχο, κάποιοι εννοούμε όντως σκληρό ήχο κι όχι κάτι φλώρους με κολάν που τραγουδάν για χαμένες αγάπες και ξωτικά ενώ παράλληλα επιδίδονται σε μελωδικά σολο. Πρωτογονο και συγχρόνως πρωτοποριακό, παραμένει ακόμη αξεπέραστο.
Wipers - Is This Real?: Πάρα πολύ ζορίστηκα όσον αφορά το τι θα ψηφίσω εδώ αλλά πήγα με το συναίσθημα. Απλά δεν μπορούσα να μην βάλω το “Is This Real?”. Οι Wipers του πρώτου δίσκου παίζουν το punk σαν να μην είχε υπάρξει κανένας πριν και μετά από αυτούς. Προσωπικά, δεν ξέρω πως θα είχε εξελιχθεί ο κιθαριστικός ήχος στις Η.Π.Α. αν δεν υπήρχε αυτός ο δίσκος αλλά νομίζω πως θα ήταν πολυυυυυ πιο βαρετός.
Και 10 ακόμη για το καλό
Iron Maiden - Iron Maiden - Δεν υπήρξα ποτέ ούτε μεγάλος fan των Maiden, πόσο μάλλον της περιόδου με τον Paul Di’Anno αλλά μέχρι τελευταία στιγμή ήμουν έτοιμος να το βάλω 5αδα. Όταν μιλάμε για επιδραστικά άλμπουμ που όρισαν σκηνές, ο μόνος λόγος για να αποκλείσει κανείς το πρώτο άλμπουμ των Iron Maiden το οποίο είναι γεμάτο φανταστικές συνθέσεις είναι από κόμπλεξ, κακία, ή κακό γούστο. Τίποτα άλλο.
Dead Kennedys - Fresh Fruit For Rotting Vegetables: Άλλο άλμπουμ που βρέθηκε τελευταία στιγμή εκτός 5αδας, το ντεμπούτο των Dead Kennedys είναι απλά μέσα στα 4-5 καλύτερα πανκ άλμπουμ όλων των εποχών.
David Bowie - Scary Monsters (and Super Creeps): Ο τελευταίος του πραγματικά σπουδαίος και πρωτότυπος δίσκος για πολλά πολλά χρόνια.
Black Sabbath - Heaven And Hell: Καθόλου δεν τον μπορώ τον κοντό γενικά αλλά εδώ έχουμε το μισό (καλό) heavy metal της δεκαετίας σε ένα άλμπουμ. Τα πράγματα που έκαναν εδώ τεχνικά, συνθετικά κι ενορχηστρωτικά τα 3/4 των Sabbath είναι αδιανόητα. Κι ο κοντός καλος είναι, εντάξει.
The Comsat Angels - Waiting for a Miracle: Σχολή ολόκληρη αυτός ο δίσκος. Αν θέλετε τη γνώμη μου, οι U2 τους κατακλεψαν για να γίνουν αυτοί που είναι.
XTC - Black Sea: Αυτή την περίοδο, ένα βήμα προς τα μπροστά για τους XTC, πάει μπροστά όλη την σύγχρονη μουσική της εποχής.
The Jam - Sound Affects: Αυτό είναι το τελευταίο πραγματικά σπουδαίο τους άλμπουμ και η τελευταία -νομίζω- φορά που κάτι από τους δημιουργούς του θα βρεθεί σε λίστα μου. Όσο εξάλλου αγαπώ τους The Jam, τόσο δεν μπορώ τον Paul Weller.
Echo and The Bunnymen - Crocodiles: Τελευταία στιγμή μπήκε στη λίστα και κατέληξε να μην είναι καν στον πάτο της. Δεν γινόταν κι αλλιώς. Το “Crocodiles” είναι ένα πάρα πάρα πολύ καλό άλμπουμ που, δικαίως, μετάτρεψε το συγκρότημα σε ένα από τα πιο hot ονόματα του πλανήτη.
The Cramps - Songs The Lord Taught Us: Ηχητική αλητεία στην οποία χρωστάμε 2-3 αγαπημένες σκηνές. Lux Interior will always be the Lord our protector.
The Beat - I Just Can’t Stop It: Στη γαλαρία όλων αυτών βέβαια, το 2-Tone και το Ska σταδιακά γίνονταν ό,τι πιο “συμβαίνει τώρα” συμβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο και με τραγούδια σαν αυτό, πως αλλιώς θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα;
Honourable mention:
Τhe Cure - Seventeen Seconds: Με θλίψη πρέπει να ομολογήσω πως το αγαπημένο μου άλμπουμ των The Cure δεν είναι ούτε το καλύτερο τους, ούτε χώρεσε στη λίστα με τα καλύτερα της χρονιάς.
Και αυτό γιατί είναι άνισο αφού το μισό άλμπουμ υστερει μπροστά στο άλλο μισό.
Όπως και να έχει, εγώ το λατρεύω και δεν θα ξεχάσω ποτέ το πως με έκανε να το αισθανθώ την πρώτη φορά που το άκουσα και πως με κάνει ακόμη να νοιώθω κάθε φορά που το ακούω.
Εξάλλου, έχει τρία τραγούδια που θα τα έβαζα σε κάθε best-of των Cure που θα έφταχνα. Όπως και να έχει, θα έρθει ο καιρός να μιλήσουμε εκτενώς για το πως οι Smith, Gallup και Tolhurst θα άλλαζαν για πάντα τη μουσική. Δυο χρονακια υπομονή.
Εdit: Εξώφυλλο - Βeat this if you can