1981
ξεκινάω με δυο υπερχιτάρες του 1981 που σύμφωνα με wiki είχαν κατακλύσει τα charts της εποχής και μου έκαναν εντύπωση καθώς δεν ήξερα την χρονολογία κυκλοφορίας τους . Δικαίως θα πω
(απο το ντεμπούτο του Face Value )
Honourable Mentions
Cirith Ungol - Frost and Fire
Journey - Escape ( έπος don’t stop believin’ )
Blue Öyster Cult - Fire of Unknown Origin ( burning for you και τα μυαλά στο μπλεντερ )
Dokken - Breaking the Chains ( λατρεία το ομώνυμο )
Joan Jett - I Love Rock 'n Roll ( ιστορικό χιτ το ομώνυμο )
Motley Crue - Too Fast for Love
Venom - Welcome to Hell ( ιστορική κυκλοφορία που μαζί με το επόμενο διαμόρφωσαν ολόκληρο ρεύμα , βάφτισαν με τα τραγούδια τους ιστορικά γκρουπ σαν άλλοι Πρηστ και πολλά άλλα )
ACDC - For Those About to Rock We Salute You ( ανταποδίδουμε τον χαιρετισμό με σέβας )
Accept - Breaker
Foreigner - 4 ( εδώ πόνεσα πολύ , το είχα για 5ο και άλλαξα γνώμη. Ψηφίστε το να μην έχω τύψεις
. Μεγάλη δισκάρα με διαχρονικές χιτάρες Juke Box Hero , Urgent κλπ )
TOP 5
5. Black Sabbath - Mob Rules
Το θεωρώ κατώτερο από Heaven & Hell γαμώ το Χριστό του έχει The Sign of the Southern Cross , Falling Off the Edge of the World , ομώνυμο , Country Girl , τι να το κάνω ;;
Λίγο η παραγωγή με χαλάει , δεν έχει αυτή την τελειότητα του προκατόχου , είναι λίγο πιο ωμός
4. Saxon - Denim & Leather
Αγάπη λατρεία αγάπη . Και πολύ άργησα να βάλω Saxon , έχω τύψεις για το Wheels of Steel
.
Denim and Leather
Brought us all together
It was you that set the spirit free
Αυτό μόνο τίποτε άλλο
3. Iron Maiden - Killers
το τι είναι για μένα οι Maiden , γνωστό . Ελαφρώς κατώτερο από το ντεμπούτο αλλά maiden είσαι αφού . Ξεχώριζαν ανάμεσα σε τεράστιες κυκλοφορίες της εποχής . Από του χρόνου γράφεται η ιστορία με χρυσά γράμματα και δεν ξεγράφεται ποτέ
2. Rush - Moving Pictures
Λοιπόν, δύσκολη παραδοχή . Η επαφή μου με Rush είναι ελάχιστη . Έχω ακούσει μόνο 2112 και αυτό εδώ . Και αν δεν είχαν μπει στη ζωή μου οι Dream Theater δεν θα άκουγα και καθόλου ίσως . Οι επιρροές κάτι παραπάνω από πασιφανείς . Η παραγωγή εδώ σκοτώνει , το επίπεδο είναι δυσθεώρητα υψηλό . Το Tom Sawyer με συγκλονίζει , το YYZ είναι μια αδιανόητη τελειότητα , το Limelight λατρεμένο , Red Barchetta ομορφιά , το Witch Hunt άκρως ενδιαφέρον στ’ αυτιά μου
Δεν υπάρχει αυτός ο δίσκος
1. Ozzy Osbourne - Diary of a Madman
εδώ μιλάει το συναίσθημα και όχι η λογική
Αυτόν τον δίσκο μου τον έκανε δώρο ένας θείος μου , πρώτος ξάδερφος της μάνας μου , μεταλας . Στην αρχή μιας και ήμουν 14-15 δεν με έπιασε και προτιμούσα το πιο mainstream Blizzard of Ozz καθώς είχε τα mega hits και ήταν πιο εύπεπτο, πιο straight forward
Είχε πολύ δίκιο όταν μου είπε να το ξανακούσω προσεκτικά
Εδώ έχουμε να κάνουμε ίσως με τον πιο ώριμο , σκοτεινό , μυστηριώδες και “δύσκολο” δίσκο του θείου . Ο μουσικός πλούτος που κρύβει είναι κάτι το απίστευτο και κιθαριστικά , όσο κι αν του λείπει το bigger than life - iconic riff ή σολο συγκριτικά με τα ιστορικά χιτ του προηγούμενου , είναι ένα σκαλί πάνω και η καλύτερη δουλειά του RR
Για μένα δεν υπάρχει ίχνος αδύναμης στιγμής
από το Over The Mountain με το drum intro , το πανέξυπνο riff που κόβει πριν το σολο με το χαρακτηριστικό devil’s note και το φανταστικό σολο που ακολουθεί και αποκορύφωμα το outro
το Flying High Again , το αδικημένο You Can’t Kill Rock and Roll που είναι απ’ τις πιο ωραίες μπαλάντες
το αγαπημένο μου Believer με τις συγκλονιστικές ριφφαρες του ( στο σολο αντιγράφει για λίγο το 1ο σολο του Mr. Crowley αλλά στ’ αρχίδια μας είναι από τα πιο iconic licks στη σκληρή μουσική και το ακούμε παντού
)
Το Little Dolls
και το Tonight ωραία μπαλάντα και ωραία lead μέρη
το επίσης αδικημένο SATO που είναι υπεργαμάτο ( που κάπου το έχω ξανακούσει μεταγενέστερα ίσως , ή τις φωνητικές μελωδίες )
Τώρα να πω κάτι για το ομώνυμο ΕΠΟC ;; Από τα καλύτερα κομμάτια του θείου , ανατριχιάζω ολόκληρος . Τρομερή κιθαριστική δουλειά στα αρπίσματα , στο main heavy riff αλλά και στα τελειώματα που κορυφώνει το κομμάτι πριν μπει η lead κιθάρα . Το ΚΛΕΙΣΙΜΟ του
Μουσικός πλούτος όλο το άλμπουμ
Τιμή και δόξα σε Randy Rhoads , Bob Daisley & Lee Kerlake για τους 2 αξεπέραστους δίσκους που έγραψαν και ηχογράφησαν για τον οινόφλυγα θείο Ozzy της καρδιάς μας
Με τον θείο Ozzy και τους κιθαρίστες του δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός
Εξώφυλλο χρονιάς : Moving Pictures