Let's Play II : 52 Χρονια Μουσικης σε 52 Εβδομαδες

Δεν καταλαβαίνω γιατί προβληματίζεστε. Ηχητικά, ιδίως όταν μιλάμε για τις πιο γκαζωμένες στιγμές τους, ήταν ξεκάθαρα thrash. Αλλά τα tempo που επέλεγαν σε (στα “πιο” ίσως; ) χαρακτηριστικά κομμάτια τους (ήδη από το “Morbid tales” -πόσο μάλλον στο “To mega therion” που η ατμόσφαιρα βάρυνε κι άλλο), οι χαρακτηριστικές “κακές” (από άποψη αρμονίας) μελωδίες και φυσικά η γενικότερη αισθητική και το πιο “συνολικό” concept που επέλεγαν να βγάζουν προς τα έξω τους κατατάσσει εύκολα σε μία death metal πρωτοπορία (π.χ. είναι χαρακτηριστικό ότι τόσα riffs τους είναι καρφί Obituary αλλά τους λείπει ο όγκος και η λασπούρα -δεν υπήρχαν αυτά εκείνη την εποχή).

Simple GIF - Simple Easy Easy Game Easy Life - Discover & Share GIFs

4 Likes

Εξαιρετικό κείμενο!

Τι τους λείπει τι τους λείπει τι τους λείπει;;;;;;;;;;;;;

Καλά, ξεκάθαρα θρας δεν το έλεγα, κυρίως γιατί το θρας (μέταλ) ακόμα υπό διαμόρφωση ήταν το ‘84, αλλά αν πούμε ότι θρας (τότε τουλάχιστον) ήταν ένα πιο ακραία/γρήγορα παιγμένο χεβιμέταλ, τότε ήταν κι απ’ αυτό οι Ελβετοί.

Είστε σοβαροί, ψηφίζουμε όντως σήμερα? !!!

Δεν υπάρχει λόγος για πολλά πολλά, τα είπανε οι προηγούμενοι. Τεράστια καρδούλα στον @GRACCHUS_BABEUF για το ποστ του, κάποια πράγματα δεν τα ήξερα οπότε άρχισε το ψάξιμο.

1. Metallica - Ride the lightning
    Ακόμα δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω το πόσο λυσσαλέα μπαίνει ο δίσκος…
  2. Mercyful Fate - Don’t brake the oath
  3. Metal Church - s/t
  4. Iron Maiden - Powerslave
  5. Rush - Grace under pressure

Μια μόνο αναφορά στο παρακάτω για τους 1-2 που θα ψαχτούνε.
image

Αυτοί λοιπόν είναι οι Valhalla, από το Pittsburgh, οι οποίοι παίζουν progressive/heavy metal.
https://www.metal-archives.com/bands/Valhalla/5991#band_tab_discography

Επανακυκλοφορία από την (ποια άλλη) Cult Metal Classics.

12 Likes

Ωραίος, πολύ καλοί οι Valhalla

Progressive βέβαια λίγο χλωμό, είπαμε, το '85 είναι η Χρονιά Μηδέν, αλλά τέλος πάντων :stuck_out_tongue:

Γιατί μανδάμ;;;

Ε τι, εδώ είχαμε αργήσει μια μέρα τις απόκριες ας πούμε, σήμερα γιατί όχι? ;p Τεσπα, την θεωρούσα αυτονόητη μια κάποια παράταση!

(ψήφισα παρόλα αυτά)

2 Likes

Μια χαρά death metal μου φαίνονται οι CF. Ντεμπούτο Obituary δεν μου φαίνεται επουδενι πιο heavy από To Mega Therion.

Δε νομίζω ότι υπάρχουν πολλά πράγματα πιο heavy από το Μέγα Θηρίο, γενικά

Αν υπάρχει έστω και ένα δηλαδή

1 Like

Κλέβεις, όμως, σύγκρινε ντεμπούτο με ντεμπούτο ή “Cause of death” με “To mega therion” που παίζουν και το ίδιο κομμάτι! :stuck_out_tongue:

Φυσικά οι Obituary είναι ένα τυχαίο παράδειγμα (που βολεύει, βέβαια, γιατί είναι ένα ενδεικτικό συγκρότημα που “ξεπατίκωσε” άπειρα riffs από τους Ελβετούς), δεν έχει νόημα να συγκρίνουμε μπάντα με μπάντα. Μιλώντας για έλλειψη όγκου και λασπούρας αναφέρομαι στον χαρακτηριστικό death metal ήχο που έχουμε όλοι στο νου μας των πρώτων δίσκων των Death, Morbid Angel, Deicide, άντε και Possessed, αν κι αυτούς στα όρια τους θεωρώ. Ποτέ δε θεωρούσα ότι οι Frost των 80’s κατάφεραν ηχητικά να αγγίξουν ακριβώς αυτό που ταίριαζε στη συνθετική τους αντίληψη -αυτό το καταφέρανε στο “Monotheist”.

3 Likes

@anhydriis , εδώ η κοπέλα θέλει 24ωρη παράταση.

1 Like

Ειλικρινά δεν νομίζω ότι κάνανε τίποτα παραπάνω στο Circle. Ίσα ίσα που θεωρώ πολύ νοσηροτερο (see what I did there?) αυτό που γίνεται στο Mega Therion

Ευρωπαϊκό death metal και λίγο από το αμερικανικό δεν νοείται χωρίς Celtic Frost. Αλλά η γνώμη μου ειναι οτι ο Warrior τους έδωσε και συνταγές, δεν πρόκειται δηλαδή απλά για επιρροές αλλά για textbook death metal δίσκο, όπως και το Seven Churches. Τσελεμεντεδες του death metal σαναλεμε :cook:

Α, δε διαφωνώ σ’ αυτό, ούτε εγώ προτιμώ τη διασκευή από το original. Μίλησα αποκλειστικά για το ζήτημα του ήχου, γι’ αυτό και συμφωνώ με την παρατήρησή σου περί textbook (concept το ανέφερα εγώ πρωτύτερα), επιρροής γενικότερα κλπ.

Για να φέρω ένα αντι-παράδειγμα, ο Quorthon π.χ. που αντίστοιχα θεωρείται πρωτοπόρος του black ξέρω ‘γώ, ηχητικά εξαρχής ήταν σ’ αυτό το πλαίσιο του πριμαριστού ήχου, χαοτικά ουρλιαχτά, ταχύτητες κλπ. -πράγματα, δηλαδή, που παρέμειναν αυτούσια και στο second wave. Ε, ηχητικά (όχι συνθετικά) οι Frost έχουν τεράστια απόσταση από αυτό που καθιερώθηκε μόλις λίγα χρόνια μετά σαν death metal ήχος.

Οι ρυθμικές εναλλαγές πάντως των Celtic Frost έφτιαξαν όλη τη νορβηγική σκηνή, πέραν της προφανούς επιρροής σε μεσογειακό/κεντροευρωπαικο/λατινοαμερικάνικο Μπλάκ.

Δηλαδή, δεν είναι μόνο τα riffs, που η death επιρροή είναι άμεση.

Θα φτάσουμε και στο “A Blaze…” Και θα τα ξαναπούμε, αλλά ειδικά τα αργά σημεία των CF ήταν καθοριστικά στο black, όπως και το πώς slide-αραν ανάμεσα στα riffs στην ταστιέρα, σαν ένα πρώιμο “σιδηρόδρομο”.

Όσον αφορά για τον όγκο, το σκοτάδι και το (ειδικό) βάρος του “Monotheist”, όλα στην ώρα τους.

Αυτά, από μένα, λίγο περιληπτικά.

4 Likes

Ε, θα διαφωνήσω :smile:

@Death.Eternal @drenie @martian @Owl @Tom7

Εν αναμονη

1984

1. Iron Maiden – Powerslave

2. Manowar – Sign of the Hammer

3. Hüsker Dü – Zen Arcade

4. Omen – Battle Cry

5. Samhain – Initium

Εξώφυλλο της Χρονιάς:

Το πολυ φαι δε με αφησε να αφιερωσω το χρόνο που έπρεπε ώστε να γράψω κάτι παραπάνω, oh well, πάμε 1985

16 Likes

Θα μας δώσεις παράταση μεχρι αύριο βράδυ;