1986
Δύσκολη χρονιά για λίστες με κορυφαίες κυκλοφορίες από μεγάλα και λιγότερα μεγάλα αλλά αγαπημένα συγκροτήματα και καλλιτέχνες. Έτσι έχουμε μόνο 10ρια όμως εκτός πεντάδας τα: LIFES RICH PAGEANT - R.E.M. Η παρέα του Michael Stipe στα '80 ήταν μια κατηγορία μόνη της και φάνταζαν ασταμάτητοι. Begin The Begin, Fall on me, Cuyahoga, I Believe, αγαπημένα. PLEASE - PET SHOP BOYS Ίσως όχι ο καλύτερος αλλά σίγουρα αυτός ο δίσκος που ακούω συχνότερα από PSB. Tα singles West End Girls, Opportunities,Suburbia και Love Comes Quickly είναι φυσικά pop classics αλλά όλα τα κομμάτια είναι δυνατά, ακόμη και τα Β’sides- In the Night, κομματάρα! MASTER OF PUPPETS - METALLICA Το εκτόπισμα και η αξία αυτού του δίσκου είναι αδιαμφισβήτητα. To Metal album που καλύτερα να μην είναι από τα πρώτα που θα ακούσει κάποιο νέο παιδί, τα επόμενα θα του φαντάζουν πολύ λίγα… YOUR FUNERAL… MY TRIAL - NICK CAVE & THE BAD SEEDS Χωρίς να υποτιμώ τα προηγούμενα, για εμένα το τέλειο σερί του Νick ξεκινάει από εδώ. Sad Waters, Stranger than Kindness και το ομώνυμο λειτουργούν ως καθαρτικά για την ψυχή. THE COLOUR OF SPRING - TALK TALK Αυτός και οι 2 επόμενοι ακόμη πιο εσωστρεφείς δίσκοι των TALK TALK θα πρέπει να διασωθούν σε περίπτωση πυρηνικής καταστροφής. Συγκίνηση στην αλήθεια αυτών των στίχων και στην ομορφιά αυτής της μουσικής. Baby, life’s what you make it Celebrate it
5)GODS OWN MEDICINE - THE MISSION
I still believe in God, but God no longer believes in me
Τι πιο τέλεια αρχή με το επικό Wasteland… ΟΚ για τα όρια του γκοθ επικό. Και πόσο υπέροχος δίσκος το GOM! Λιγότερο μαύρο από το FIRST AND LAST AND ALWAYS- δεν θα μπορούσε να το φτάσει άλλωστε- πολύ πιο ρομαντικό όμως και ταξιδιάρικο. Ενώ η μουσική των SISTERS είναι ιδανική για ένα σκοτεινό και παρακμειακό club, των MISSION είναι ότι πρέπει για τους εξωτερικούς χώρους ενός καλοκαιρινού φεστιβάλ-να πέσει ο ήλιος όμως πρώτα. Η ριφολογία των ΜISSION είναι κορυφαία στα ορόσημα του είδους Βridges Burning, Sacrilege και Blood Brother το οποίο είναι αφιερωμένο στον Ian Astbury των THE CULT!* Το Severina είναι τόσο μα τόσο κλισέ-και υπέροχο!- αλλά μετά θυμάσαι ότι αυτοί οι τύποι μαζί με τον Αndrew Eldrich ήταν οι πρώτοι και μετά τους αντιγράψαν οι πάντες. Το ίδιο και στο Love me to Death, ακούω για παράδειγμα κάποια κομμάτια των ΗΙΜ και μου ανάβουν τα λαμπάκια από τις εξόφθαλμες ομοιότητες. Anyway αν γουστάρετε με το GOM τότε τα Children, όπου εμφανίζεται μια απρόσμενη αγάπη για τους Zeppelin και Carved in Sand είναι επίσης απαραίτητα.
*Γαμώτο, είχα την εντύπωση πως το LOVE των ΤΗΕ CULT κυκλοφόρησε το '86 και έτσι το αγνόησα τελείως στην λίστα του '85. Δισκάρα με την ευκαιρία.
4)SO - PETER GABRIEL
Τέτοιοι δίσκοι μου έχουν λήψει τα τελευταία πολλά χρόνια, δίσκοι που δηλαδή ισορροπούν με επιτυχία ανάμεσα στην ποιότητα και την εμπορικότητα. Μετά από την θητεία του στους Genesis o Peter Gabriel θα πρέπει να ένιωθε τελείως ελευθερος να πάει την μουσική του όπου τον υπαγόρευε η μούσα του. Το So είναι τόσο πλούσιος δίσκος σε ήχους, ιδέες και συναισθήματα. Περιέχει γκρουβάτες ποπ επιτυχίες όπως τα Big Time και Sledgehammer, με το κλασσικό πια videoclip. To Don’t give up είναι ένα συγκινητικό ντουέτο με την εκπληκτική Kate Bush. Στο That Voice Again οι επιρροές από Police και Sting είναι έκδηλες, το εναρκτήριο Red Rain είναι ένας οικολογικός ύμνος, ενώ το Ιn your Eyes είναι ΤΟ ερωτικό τραγούδι που έκλεισε το κεφάλαιο ερωτικό τραγούδι. Στα συν η παραγωγή του δίσκου που είναι απλά κορυφαία, οι έθνικ πινελιές αλλά πάνω απ’όλα η ζεστή φωνή του Peter που σε κάνει να τον αισθάνεσαι σαν φίλο και αδερφό.
3)BLACK CELEBRATION - DEPECHE MODE
Ας αρχίσουμε με τα προφανή για εμένα:
Το album ξεκινά με το ομώνυμο Black Celebration που είναι το αγαπημένο μου DM κομμάτι κι αυτό λέει πολλά αν αναλογιστεί κανείς τον απίστευτα μεγάλο ανταγωνισμό.
Οι Depeche σε αυτό το album ακούγονται πιο ώριμοι, πιο επικίνδυνοι και πιο σκοτεινοί από ποτέ αν και νομίζω σε ένα από τα επόμενα τους το τερματίζουν.
Death is eveywhere…Come here…Kiss me…NOW!
Κάποιοι Γερμανοί φαίνεται πως αγαπάνε αυτόν το δίσκο και διασκευάσαν το Stripped.
Όποτε αποφασίζει να τραγουδίσει ο Martin θα είναι κάτι το ξεχωριστό και μαγικό.
Ακόμη και τα deep cuts του BC είναι το λιγότερο συγκλονιστικά ( Here is the House, Dressed in Black, New Dress).
Ακούγεται σήμερα το ίδιο φρέσκο όσο πριν σχεδόν 40 χρόνια.
2)RAGE FOR ORDER – QUEENSRŸCHE
Μήνες μετά και ακόμη να συνέλθω από την αυτοκρατορική εμφάνιση του Geoff Tate όπου στην κυριολεξία μας ισοπέδωσε και μας έδωσε τα μυαλά στα χέρια! Το Rage που είχε την τιμητική του στο live (μαζί φυσικά με το Empire) είναι ένας δίσκος που ξεχυλίζει από πάθος και έμπνευση. Οι δημιουργοί του αποφασισμένοι να ξεφύγουν από τα στενά όρια του ήχου που υπηρέτησαν με μεγάλη επιτυχία ομολογουμένως στις πρώτες κυκλοφορίες τους, μας χαρίζουν ένα διαμάντι προοδευτικού μέταλ χωρίς τίποτα το περιττό, χωρίς διαθεση παικτικής αυτοικανοποίησης και κυρίως χωρίς να κουράζουν τον ακροατή. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κανένα τραγούδι, είναι όλα ξεχωριστά και είναι όλα τέλεια. Θα πω όμως ότι τέτοιο κλάμα που έριξα στο live στo Killing Words, δεν θυμάμαι ειλικρινά άλλη φορά…
1)THE QUEEN IS DEAD - THE SMITHS
Σκέψη πρώτη: μόλις πέρυσι, μετά από 36 ολόκληρα χρόνια από την δημιουργία αυτού του καθοριστικού για την βρετανική ροκ σκηνή album και ο τίτλος του επιβεβαιώνεται…
Σκέψη δεύτερη: O Alain Delon του εξωφύλλου είναι προς το παρόν μαζί μας αλλά η ομορφιά της νιότης του έχει κάνει φτερά-όχι μόνο η δικιά του…
Παρατήρηση: Κοιτώντας την σελίδα του Wikipedia στο σημείο των κριτικών για το album δεν θυμάμαι να έχω δει περισσότερα αστεράκια μαζεμένα, γαλαξίας ολόκληρος από 5/5 και 10/10 βαθμολογίες. Τυχαίο, δεν νομίζω.
Αυτά που έχουν σημασία: Η φωνή του νεανία Μorrissey που μιλάει κατευθείαν στην ψυχή μου από την πρώτη φορά που την άκουσα σε μια κασέτα TDK της μεγαλύτερης 4 χρόνια ξαδέρφης μου που ανακάτευε SMITHS, CURE, INXS και Belinda Carlisle, καλλιτέχνες αγαπημένους δικούς της και δικούς μου στην συνέχεια. Η κιθάρα του Marr είναι παντοτινή. Ακόμη και σήμερα εάν μπω σε ένα μπαράκι και παίξει Big Mouth Strikes Again νιώθω μια ανάταση, στο Βoy with the thorn in his side συγκινούμαι αφάνταστα, το Τhere is a Light that never goes out με κάνει να ανατριχιάσω, το Cemetry Gates παραδόξως με γεμίζει με μια ανόητη αισιοδοξία-έτσι κι αλλιώς κάποτε όλοι θα πεθάνουμε. Η μουσική όμως θα συνεχίσει να υπάρχει και να γεμίζει τις μάταιες ζωές των επομένων.
best album cover