Us And Them ξεκάθαρα θα πάει η φασούλα το ‘73…
Χαχαχαχ… τερματοφυλακας, κι ομως εβαλες γκολ στο 90’ με βαθια (μωβ) μπαλια!
1. Lynyrd Skynyrd - Pronounced 'Lĕh-'nérd 'Skin-'nérd
Ίσως το κλασικοτερο southern rock studio album ever. Κάποια από τα θρυλικότερα κομμάτια του genre, αιώνιοι ύμνοι.
2. Johnny Winter - Still Alive and Well
Βρώμικο, σκληρό, από τα καλύτερα rock album του Winter. Από τις πρώτες νότες του Rock Me Baby, παθαίνεις σοκ με την φρασεολογία του Winter (η πρώτη μου επαφή με αυτόν τον θρύλο). Όλα τα κομμάτια, ακόμα και οι country μπαλάντες είναι πανέμορφες. Απαραίτητο στους φίλους του blues rock (να τιμήσω και το Avatar μου).
3. Little Feat - Dixie Chicken
Φανταστική και σχεδόν ξεχασμένη πλέον μπάντα. Και δύσκολο να την χαρακτηρίσεις. Σίγουρα ακούγεται νότια αλλά φέρνει πιο πολύ στην New Orleans funk και R&B. Mπoλιασμένο με μπλουζ και rock, slide κιθάρες, κάποιες ακουστικές σχεδόν συνθέσεις, το ταλέντο αυτής της μπάντας ήταν απίστευτο
4. Genesis - Selling England by the Pound
Σίγουρα στο τοπ-10 μου όσον αφορά prog rock δίσκους. Το ξεκίνημα με το Dancing… όπως και το τελείωμα με το Aisle of Plenty ακόμα με ανατριχιάζει. Στο ενδιάμεσο ένας χαμός μελωδιών, καινοτομίας, συναισθημάτων…
5. The Doobie Brothers - The Captain and Me
Φανταστική μπάντα. Κρίμα που πέρα του πασίγνωστου, χορευτικού, φανταστικού Long Train Runnin’, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστοί εδώ. Φοβερή μίξη rock, blues, pop, soft rock, folk, υπέροχες συνθέσεις.
Θέσεις 5-10, χωρίς αυστηρή σειρά:
6. The Marshall Tucker Band - The Marshall Tucker Band
Άλλη μια μπάντα που έπαιξε southern rock και χάρισε πολλά διαμάντια στα 70ς. Η χρήση φλάουτου και κάποιες πιο jazzy συνθέσεις, έδωσαν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα σε αυτά τα πρώτα άλμπουμ της μπάντας. Tεράστιος Tοy Caldwell στις κιθάρες.
7. Stevie Wonder - Innervisions
Εδώ μιλάμε για μεγαλείο. Από τα αριστουργήματα της μαύρης μουσικής για την δεκαετία. Soul, funk, απίστευτη απόδοση από όλη τη μπάντα. Stevie ΘΡΥΛΟΣ.
8. ZZ Top - Tres Hombres
Φανταστικό southern-ίζον blues rock. Για πολλούς η καλύτερη στιγμή της μπάντας, πολλά κλασικά τραγούδια της μπάντας βρίσκονται εδώ.
9. Montrose - Montrose
Από τα σημαντικότερα hard rock άλμπουμ που έβγαλε ποτέ η Αμερική. O Montrose στην κιθάρα ήταν ασύλληπτος (κάποιος Van Halen κρατούσε σημειώσεις), ο Hagar είχε τη φωνή, είχε και το attitude. Δίσκος πολύ μπροστά από την εποχή του και πολύ heavy.
10. Black Sabbath - Sabbath Bloody Sabbath
Αμφιταλαντεύτηκα πολύ αλλά τελικά δεν κατάφερα να το αφήσω εκτός. Το αγαπημένο μου Sabbath. Το ξέρετε όλοι, δεν θα πω κάτι παραπάνω.
1973 Top 5+1 (ξεδιάντροπη κλεψιά)
1. Jesus Christ Superstar OST
Σόρι Ίαν, σ’ αγαπάμε, σ’ εκτιμάμε, είσαι και ο ορίτζιναλ Σούπερσταρ Χριστός, αλλά δεν είσαι ο καλύτερος ever Σούπερσταρ Χριστός. Αυτός είναι ο Ted motherfuckin’ Neeley, από την ταινία. Εδώ είναι επίσης ο καλύτερος ever Ιούδας Ισκαριώτης, ο Carl motherfuckin’ Anderson.
Για τη μουσική δεν έχω να πω κάτι, όποιος δεν ξέρει τι εστί Jesus Christ Superstar απλά χάνει.
2. Genesis – Selling England By The Pound
Τον χειμώνα του 2012 ένας φαντάρος είναι σε ένα φυλάκιο στην Κω. Τα πράγματα στη σκοπιά ένα βράδυ είναι αρκετά χαλαρά, οπότε βάζει στα ακουστικά Dancing with the Moonlit Knight και αρχίζει μια προμενάδα προς την πύλη που θα ‘λεγε κι ο συχωρεμένος ο Αλκέτας. Στο κάγκελο της πύλης έχει βρεθεί ένα αλογάκι της Παναγίας (ΔΕ ΘΑ ΤΗ ΒΡΙΖΕΙΣ!) και στέκει εκεί, ακίνητο. Ο φαντάρος το περιεργάζεται με ενδιαφέρον, όταν ξαφνικά, τη στιγμή που μπαίνει το “χορευτικό” μέρος στο ρεφρέν, το ζωύφιο αρχίζει να λικνίζει τα ποδαράκια του με μπρίο. Έτσι ρε, στο ξεκάρφωτο. Some shit you just can’t make up.
3. Black Sabbath – Sabbath Bloody Sabbath
«Όχι, δεν έχω ιδέα γιατί μας λένε μουσικούς Κρόνους και μουσικές Μήδειες. Τι λένε ότι σκοτώνουμε; Ποιο; Α… Ναι, έχω ακούσει γι’ αυτό. Άκου να δεις, το έχουμε πει πεντακόσιες φορές, εμείς παίζουμε rawk, εντάξει; Ναι, βεβαίως και παίρνουμε ιδέες από το progressive. Γιατί θέλουμε να συμβαδίζουμε με την εποχή μας, όχι μόνο τώρα αλλά στο διηνεκές. Και το progressive θα είναι στην κορυφή ως η τελευταία λέξη της μουσικής για πολλές δεκαετίες ακόμα. Όλοι το ξέρουν αυτό».
4. Thin Lizzy – Vagabonds Of The Western World
«Ναι, δεν θα διαφωνήσω, αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή λίγο πολύ το έχουμε εξαντλήσει, πρέπει να βρούμε κάποια έτσι καινοτομία, κάτι που θα γίνει συνώνυμο με τη μουσική μας, που θα το ακούει ο κόσμος δεκαετίες μετά και θα λέει ΩΠΑ! ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ THIN LIZZY! Έλα μου; Ναι, εννοείται ότι πρέπει να είναι κάτι που δεν θα μπορεί απλά να το πάρει κάποιος άλλος και να ταυτιστεί εκείνος με αυτό. Για χτεσινούς μας πέρασες; Ναι, κάτι έχουμε στο μυαλό μας, στο επόμενο ή βαριά μεθεπόμενο άλμπουμ μας θα το έχουμε εξελίξει και θα το παρουσιάσουμε στον κόσμο».
- Horslips – The Táin
«Χαχαχαχαχαχαχα, αλήθεια το θεωρείς “hit”; Μιλάμε για ένα κομμάτι που το βασικό θέμα του είναι αρχαίας προέλευσης, το καταλαβαίνεις έτσι; Βεβαίως! “Η Επέλαση των Ο’Νιλ” λέγεται. Ε και τι που η ροκ ενορχήστρωση το έχει κάνει πιο πιασάρικο; Έλα μωρέ τώρα, σιγά μη γίνει και ποδοσφαιρικός ύμνος, σοβαρέψου».
5. Icecross – S/T
«Εντάξει ρε φίλε, τα 2/3 του χρόνου εδώ πάνω έχουμε μαύρο σκοτάδι, πίσσα λέμε τώρα 24 ώρες το 24ωρο, τι θες να κάνουμε; Εννοείται ότι θα ήταν πιο σκοτεινή η μουσική μας από τη μέση ροκ μπάντα. Πόσο πιο σκοτεινή; Εεεε μήπως υπερβάλλεις λίγο; Όχι βέβαια, δεν είμαστε σατανιστές. Ούτε είμαστε πρόδρομοι σε κάτι, δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει μουσικό είδος που θα έχει στο επίκεντρο τη λατρεία του Σατανά. Ειδικά η Ευρώπη δεν θα το επιτρέψει ποτέ αυτό».
Με λιγο πειραγμενη σειρα…
Ε ναι… και την προηγούμενη… απο όσο θυμαμαι μόνο στη δικη σου λίστα υπηρχε ταυτιση και σε θεση, στην 4η
Λοιπόν, αρχικά είπα να σκεφτώ μια 10άδα για το 1973 και τελικά βγήκε άκοπα μια 30άδα, η οποία χτες και μετά από μια κουβεντούλα με @GRACCHUS_BABEUF ανέβηκε σε 50+1 δίσκους που έχω πολύ υψηλά στις προτιμήσεις μου από εκείνη τη χρονιά, τους οποίους μάλιστα έχω ακούσει ΠΟΛΥ.
Κοινώς, άφησα πολλούς δίσκους έξω που έχω ακούσει λίγες φορές ή anyway δεν μπορώ να πω ότι τους “κατέχω” ιδιαίτερα -ασχέτως αν για μερικούς, όπως πχ το Birds Of Prey των Mahavishnu Orchestra ή και το Innervisions του Stevie Wonder, κατανοώ ότι με μερικές ακροάσεις ακόμα πιθανότατα θα τους έβαζα στο top μου εύκολα και χωρίς πολλά πολλά
Τεσπά, η 50άδα +1 μου είναι η εξής, ψιλοαναμενόμενη και χωρίς νομίζω εκπλήξεις -σε τυχαία σειρά εννοείται (ελπίζω να μην έχω κάτι διπλό, δεν την πολύ-τσέκαρα μετά που την κατέγραψα):
Summary
- Cockney Rebel - The Human Menagerie
- Μικροαστικά - Λουκιανός Κηλαηδόνης
- Ακρίτας – Ακρίτας
- Camel – Camel
- Rolling Stone - Goat Head Soup
- Angel’s Egg - Gong
- Over-Nite Sensation - Frank Zappa
- Jesus Christ Superstar - Andrew Lloyd Webber
- Mëkanïk Dëstruktïẁ Kömmandöh -(MDK) - Magma
- Kings of Oblivion - Pink Fairies
- Dark Side of the Moon - Pink Floyd
- New York Dolls - The New York Dolls
- Premiata Forneria Marconi - Photos of Ghosts
- Chameleon in the Shadow of the Night - Peter Hammill
- Alain Goraguer - La Planète Sauvage
- Remember the Future - Nektar
- Legend - Henry Cow
- Ashes Are Burning - Renaissance
- Future Days - Can
- Lark’s Tongue in Aspic - King Krimson
- Tubular Bells - Mike Oldfield
- Raw Power - Iggy and the Stooges
- Selling England by the Pound - Genesis
- Sabbath Bloody Sabbath - Black Sabbath
- Billion Dollar Babies - Alice Cooper
- Herbie Hancock - Head Hunters
- Here Come the Warm Jets - Eno
- We’re an American Band - Grand Funk Railroad
- Houses of the Holy - Led Zepellin
- Stranded - Roxy Music
- Tyranny & Mutation - Blue Öyster Cult
- Brain Salad Surgery - Emerson, Lake & Palmer
- Quadrophenia - Who
- Catch a Fire - Bob Marley and The Wailers
- Faust IV - Faust
- Let’s Get it On - Marvin Gaye
- Tales from Topographic Oceans - Yes
- Aladdin Shane - David Bowie
- For your pleasure - Roxy Music
- Berlin - Lou Reed
- Goodbye Yellow Brick Road - Elton John
- Closing Time - Tom Waits
- A Woofer in Tweeter’s Clothing - Sparks
- Pronounced 'Lĕh-'nérd 'Skin-'nérd - Lynyrd Skynyrd
- Tangerine Dream – Atem
- Alice Cooper – Billion Dollar Babies
- Jethro Tull – A Passion Play
- Thin Lizzy – Vagabonds of the Western World
- Bruce Springsteen – The Wild Innocent & The E Street Shuffle
- Hawkwind – Space Ritual
- Eloy - Inside
Από αυτή τώρα, για να μην είμαι υπερβολικός, οκ ξεχωρίζω αρκετούς δίσκους που μου τους προτιμώ προσωπικά από τους υπολοίπους, βασικά γιατί κολλάνε στο αυτί μου και στο γούστο μου -όχι γιατί τους θεωρώ “ανώτερους” σε γενικότερο επίπεδο αναγκαστικά- και λίγο πολύ μεγάλωσα μαζί τους. Αυτοί είναι καμιά 30αριά βέβαια οπότε και πάλι, η 5αδα βγαίνει ακραία δύσκολο και εύκολα αν την κάνω πχ σε μια ώρα, θα είναι διαφορετική. Πάω με τις safe μου προς το παρόν επιλογές, όμως κάθε μα κάθε δίσκος παραπάνω έχει ένα σωρό ιστορίες που μπορώ να διηγηθώ μέσα από αυτόν και τόσα κρυμμένα συναισθήματα που σχεδόν τρομάζω με την ιδέα ότι θα πρέπει να τα διαχειριστώ αν κάτσω και τους ακούσω πάλι με τη σειρά:
Goodbye Yellow Brick Road - Elton John
Το απόλυτο αριστούργημα του Elton John, glam, prog, musical, rock, folk, cabaret κτλ, το απόλυτο χωνευτήρι ιδεών και τάσεων ντυμένο με φοβερούς στίχους από τον Bernie Taupin, τόσο τολμηρούς όσο και γνήσια προοδευτικούς για την εποχή. Αριστούργημα με κάθε σημασία της λέξης.
Tyranny & Mutation - Blue Öyster Cult
Πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατο να αφήσω δίσκο των Blue Öyster εκτός 5άδας μέχρι μια εποχή και προφανώς το δεύτερό τους album δεν μπορεί με τίποτα να λείπει, αφού όλα μα όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της μπάντας είναι εδώ και στο απόλυτο 100% τους!
Kings of Oblivion - Pink Fairies
Θυσιάστηκε ολόκληρος Iggy Pop για να πάρει τη θέση του αυτή εδώ η δισκάρα των Pink Fairies, την οποία αγόρασα μικρός ξεκάθαρα λόγω εξωφύλλου -γιατί μου φαινόταν cool απλά- και στη συνέχεια εξελίχθηκε σε αγάπη παντοτινή! Punk, grunge, σκληρό rock, metal, ψυχεδέλεια, και τι δεν βρίσκει κανείς σε κάθε δευτερόλεπτο αυτού του αδιανόητα φρέσκου δίσκου, ακόμα και σήμερα.
Aladdin Shane - David Bowie
Όπως και οι BoC, Bowie και lupin θα πάνε παρέα για πολύ καιρό ακόμα και προφανώς δεν μπορεί να λείπει ο πρώτος του δίσκος που αγόρασα το 2002 από το παλιό Metropolis στην Ομόνοια. Τι να πει κανείς για τα Time, Prettiest Star, το Panic in Detroit, το Jean Genie και το Lady Grinning Soul, ή απλά το ομότιτλο με το παρανοϊκό solo στο πιάνο από τον Michael Garson -μετέπειτα συνεργάτη, μεταξύ άλλων, με τους ΝΙΝ και τους Smashing Pumkins; Αν κάποιος μέχρι και σήμερα μου πει πρώτο δίσκο Bowie για αγορά και πρώτη ακρόαση, άκοπα και αβίαστα λέω πάντα το Aladdin Shane!
Lark’s Tongue in Aspic - King Krimson
Αν κάνω τη τοπ5 λίστα σε μια ώρα, σίγουρα θα βάλω μέσα το Future Days των Can, το Selling England by the Pound των Genesis, το Mëkanïk Dëstruktïẁ Kömmandöh -(MDK) των Magma και μάλλον το Remember the Tomorrow των Nektar. Πρώτο όμως εκ αυτών -και εν τέλει αυτό που θα κρατήσω για το prog opening στη λίστα μου- θα είναι μάλλον εσαεί το Lark’s Tongue in Aspic. Για το οποίο δεν έχω να πω και πάρα πολλά, είναι King Krimson, η μουσική προχωράει μπροστά με κάθε τους νότα (και κάθε φορά που πιάνει το βιολί ο David Cross, η ψυχούλα μου το ξέρει πως νιώθει ).
στο τσακ μένει off και το Jesus Christ Superstar (τα μεγάλα πνεύματα με @GRACCHUS_BABEUF κτλ) αλλά αξίζει μια ακόμα αναφορά, ως ένα από τα αρτιότερα και πληρέστερα musicals που έχουν γραφτεί ποτέ -και προφανώς ακούγεται πλήρως αυτόνομα, στα πλαίσια μιας φανταστικής rock όπερας που μάλλον δεν θα ξεπεραστεί ποτέ.
Babeuf:
“Carl motherfuckin’ Anderson”
Pink Floyd - Dark Side of the Moon
Black Sabbath - Sabbath Bloody Sabbath
The Stooges - Raw Power
Manfred Mann’s Earth Band - Solar Fire
jesus Christ Superstar - Original Soundtrack
1973
Pink Floyd - The Dark Side Of The Moon
Black Sabbath - Sabbath Bloody Sabbath
Lynyrd Skynyrd - Pronounced ‘Leh-‘Nerd ‘Skin-‘Nerd
Rory Gallagher - Tattoo
Emerson, Lake And Palmer - Brain Salad Surgery
Dear Thread Master @anhydriis, υπάρχει δυνατότητα στα tabs ανα έτος, να υπάρχουν κάτω απο τα συγκεντρωτικά όπως τα έχεις τώρα και τι ψήφισε ο καθένας ξεχωριστά;
Ουσιαστικά εννοώ τα raw data που λογικα παίρνεις από κάθε φόρμα. Αν στα συγκεντρώνει κάπου, θα με βοηθούσε να πηγαίνω καρφί σε συγκεκριμένους χρήστες για προτάσεις και μετά στο γενικό, αντί για ψάξιμο στο thread.
Όλα αυτά βέβαια, αν υπάρχει η πληροφορία έτοιμη και χρειάζεται μόνο ένα copy paste. Κανεις ήδη παρα πολλά (και σε ευχαριστούμε όλοι για αυτό) μην το ψοφήσουμε!
Το Τατου κι εμενα με πονεσε που το αφησα εκτος. Τεραστιος δισκος.
Ερώτηση live album υπάρχει η δυνατότητα να ψηφίσουμε.
Επίσης τα 5 αρχίζουν και γίνονται πάρα πολύ λιγα σιγά σιγά
Ναι! Απλώς οι περισσότεροι τα αφήνουμε απέξω για να βολευόμαστε. ;p
(Όταν τελειώσει η δεκαετία θα προσπαθήσω να κάνω ένα τοπ 10… Ιδανικά 1/χρονιά, αλλά βλέπουμε.)
Πιστευω και 10 να βαζαμε παντως καποια στιγμη παλι θα λεγαμε οτι ειναι λιγα…
η λιστα με τα 60 album που σκοπευω να ακουσω μεχρι τελος της εβδομαδας ¨
Summary
Aerosmith | Aerosmith |
---|---|
Alice Cooper | Billion Dollar Babies |
Alphataurus | Alphataurus |
Black Sabbath | Sabbath Bloody Sabbath |
Bruce Springsteen | The Wild, the Innocent & the E Street Shuffle |
Budgie | Never Turn Your Back on a Friend |
Buffalo | Volcanic Rock |
Camel | Camel |
Campo Di Marte | Campo Di Marte |
Can | Future days |
Cockney Rebel | The Human Menagerie |
David Bowie | Aladdin Sane |
Elton John | Goodbye Yellow Brick Road |
Embryo | Steig aus |
Embryo | Rocksession |
Emerson, Lake & Palmer | Brain Salad Surgery |
Fantasy | Paint A Picture |
Far Out | 日本人 (Nihonjin) |
Fruupp | Future Legends |
Genesis | Selling England by the Pound |
Gentle Giant | In a Glass House |
Golden Earring | Moontan |
Granicus | Granicus |
Herbie Hancock | Head Hunters |
Iggy and The Stooges | Raw Power |
Johnny Winter | Still Alive and Well |
Julian Jay Savarin | Waiters on the Dance |
Jumbo | Vietato ai minori di 18 anni? |
Kebnekaise | Kebnekaise |
King Crimson | Larks’ Tongues in Aspic |
Le Orme | Felona e Sorona |
Led Zeppelin | Houses of the Holy |
Lou Reed | Berlin |
Lynyrd Skynyrd | (pronounced 'lĕh-'nérd 'skin-'nérd) |
MAGMA | Mekanïk Destruktïw Kommandöh |
Mahavishnu Orchestra | Birds of Fire |
Message | From Books and Dreams |
Metamorfosi | Inferno |
Mike Oldfield | Tubular Bells |
Montrose | Montrose |
Museo Rosenbach | Zarathustra |
Nazareth | Razamanaz |
Nektar | Remember the Future |
New York Dolls | New York Dolls |
Osanna | Palepoli |
Pescado Rabioso | Pescado 2 |
Pink Floyd | Dark Side Of the Moon |
Premiata Forneria Marconi | Photos of Ghosts |
Procol Harum | Grand Hotel |
Renaissance | Ashes Are Burning |
Rory Gallagher | Tattoo |
Semiramis | Dedicato a Frazz |
Strawbs | Bursting at the Seams |
The Allman Brothers Band | Brothers and Sisters |
The Blue Öyster Cult | Tyranny and Mutation |
The Rolling Stones | Goats Head Soup |
The Who | Quadrophenia |
Thin Lizzy | Vagabonds Of The Western World |
Tom Waits | Closing Time |
Yes | Tales From Topographic Oceans |
Θα το βάλω εγώ . Τεράστιος δίσκος, ναι. Τον ακούω αυτή τη στιγμή . Ας μην ξεχνάμε ότι την ίδια χρονιά ο Rory έβγαλε και το Blueprint, με “Walk on Hot Coals”, “Daughter of the Everglades” και φυσικά το καλύτερο τραγούδι με τίτλο “Seventh Son Of A Seventh Son”
Επίσης, εγώ live δε βάζω, τέλος.
Ψυχή δεν έχουν κ αυτά όμως?! Είδες να ψηφίζονται πουθενά τα καλύτερα σε “52 χρονια live μουσικής”?! ;p
Ναι
ΚΑΙ ΝΑΙ
Έχουν. Αφού περάσανε 1971 και 1972 χωρίς να βάλω “At Fillmore East” και “Made In Japan” όμως, καταλαβαίνεις ότι μάλλον τίποτα δε θα με λυγίσει
Χαχαχ ε ναι. Γι αυτό λέω για μια λίστα στο τέλος, για το καλό.
Θα πονέσω επίσης με Irish Tour, Alive και Strangers in the Night.