Let's Play II : 52 Χρονια Μουσικης σε 52 Εβδομαδες

Στο νήμα εκτός το Among The Living, πάμε να δούμε πενταδούλα. Σίγουρα η πιο θρασάτη χρονιά μου, με 3/5 επιλογές να ανήκουν εκεί. Persecution Mania εκτός συναγωνισμού, με Voivod ότι καλύτερο παίχτηκε τότε, αλλά έβαλα In The Sign of Evil πρωτύτερα, άρα δίνω χώρο σε άλλες αγαπημένες κυκλοφορίες τώρα.

1. Pretty Maids - Future World

Αφού ξέχασα το ντεμπούτο το 84 (που παίζει να είναι και το αγαπημένο μου), οφείλω να επανορθώσω τιμώντας αυτή εδώ την δισκάρα. Εδώ οι PM παραμένουν heavy metal, αλλά κλείνουν το μάτι σε μια πιο ροκ προσέγγιση, τα πλήκτρα αποκτούν κυριαρχικό ρόλο (χωρίς να υποβαθμίζουν όμως τα υπόλοιπα όργανα) και ο Atkins ακούγεται πιο ώριμος από ποτέ. Από heavy metal δυναμίτες όπως το ομότιτλο, σε συγκινητικές μπαλαντάρες (Eye of the Storm), το Future World είναι ένα καταιγιστικό, υπερπλήρες hard rock/heavy metal album.

1. Overkill - Taking Over

Ο @38aris ανέφερε νομίζω μερικές θρας μπάντες που έβγαλαν τους καλύτερους δίσκους τους το 87. Θα προσθέσω και Overkill στην λίστα του, καθώς θεωρώ πως το Taking Over είναι μακράν η κορωνίδα της δισκογραφίας τους. Όλα τα προτερήματα του πρώτου δίσκου βρίσκονται και εδώ σε πολλαπλάσιο βαθμό. Το δρομίσιο attitude παραμένει αναλλοίωτο, αλλά όλα είναι ανώτερα. Από το παίξιμο της μπάντας, μέχρι τις ίδιες τις συνθέσεις, οι Overkill εδώ χτυπάνε τρελές κορυφές. Έχουμε δύο αιώνιους θρας ύμνους (Wrecking Crew, In Union We Stand), έχουμε θανατηφόρα mid tempo (Fear His Name με θριαμβευτικές, σχεδόν power metal φωνητικές γραμμές) και θρας οδοστρωτήρες που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αντίδρασης (βλέπε Electro-Violence ή Use Your Head). Επίσης, το μπάσιμο με το Deny The Cross το θεωρώ μια από τις καλύτερες εισαγωγές σε δίσκο ανεξαρτήτως ιδιώματος. Πατάς Play και δεν σταματάς λεπτό, σπουδαίος δίσκος.

1. Testament - The Legacy

Δίσκος που με πήρε από το χεράκι και με έβαλε στον μαγικό κόσμο του heavy metal (μαζί με κάποιους εκλεκτούς ακόμα φυσικά) και εννοείται gateway thrash metal δίσκος, στο δικό μου μουσικό σύμπαν. Δεν θα βαρεθώ ποτέ να το ακούω και δεν θα σταματήσω ποτέ να πιστεύω πως εδώ ηχογραφήθηκαν τα καλύτερα σόλο (ίσως και οι καλύτερες κιθάρες γενικότερα) του ιδιώματος.

1. Voivod - Killing Technology

Δίσκος (και μπάντα)-τομή στην ενήλικη ζωή μου. Ενδέχεται να μην είχα ακούσει γρι από Voivod, όταν 7-8 χρόνια (?) πριν το αγόρασα από μια αγγελία. Μιλάμε για κατραπακιά μεγατόνων, πρέπει για μια βδομάδα να το άκουγα 2 φορές την μέρα. Εδώ οι Voivod διατηρούν σε σημαντικό βαθμό την ωμότητα, την αμεσότητα και το θράσος των πρώτων δύο δίσκων, αλλά παράλληλα ξεδιπλώνουν για πρώτη φορά το όραμά τους, τόσο συνθετικά με τις παρανοϊκές, αλλοπρόσαλλες συνθέσεις, όσο και αισθητικά, με την δυστοπία να ξεφεύγει από τα στεγανά του post apocalyptic και να αποτυπώνεται πλέον σε sci fi και space opera σκηνικά. 40 οργασμικά λεπτά γεμάτα φαντασία, πρωτοποριακή μουσική, φρέσκες ιδέες, στιχουργία που κάνει το μυαλό ενός sci fi geek να δονείται από ηδονή. That’s my generation, the nonsense tiiiiiiimeeeee…

1. Savatage - Hall Of The Mountain King

Φραγμένο ε, τι περιμένατε? :stuck_out_tongue: Η ναυαρχίδα του US Metal, νομίζω πως πλέον μπορώ να παίξω κάθε όργανο από μνήμης. Για πάντα στην κορυφή, αγέρωχο και ακλόνητο.

27 Likes

1987
Πολύ κοντά στην πεντάδα αλλά μείναν έξω τελικά:
KICK - INXS ΟΚ το παραδέχομαι, είμαι τρελό fanboy του Michael Hutchence και της παρέας του! Με τα προηγούμενα album ανέβαιναν συνεχώς επίπεδο. Με το ξέχειλο από επιτυχίες KICK σημειώνουν δικαίως την μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας τους, θα τους κρατήσω ωστόσο εκτός πεντάδας για λίγα χρόνια ακόμη όπου την θέση την έχουν καπαρωμένη! CLUTCHING AT STRAWS - MARILLION Η τελευταία studio κυκλοφορία τους με τον Fish δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις προηγούμενες. Υπέροχες μουσικές, μελοδραματική ατμόσφαιρα, ενδοσκοπικοί στίχοι δηλώνουν δυναμικά το παρών. Το Warm Wet Circles είναι ένα κορυφαίο αριστούργημα που δεν αισθάνομαι ικανός να περιγράψω, από κοντά και τα White Russian και Sugar Mice. Πονάω πραγματικά που το αφήνω εκτός…KISS ME KISS ME KISS ME - THE CURE Ναι, εδώ θα γίνω λίγο αυστηρός με την αγαπημένη μου μπάντα. Ήταν ανάγκη βρε Bob το διπλό album, 18 κομμάτια; Ανάμεσα στα πολυάριθμα δείγματα απίστευτου μουσικού ταλέντου και έμπνευσης επιπλέουν για πρώτη φορά και μερικά σκατουλάκια. Ευτυχώς θα επανορθώσουν σε 2 χρόνια με τον καλύτερο δίσκο στην ιστορία της μουσικής. ΜUSIC FOR THE MASSES - DEPECHE MODE Το σερί τους συνεχίζεται δυναμικά με το απίστευτο MFTM. Με τα πρώτα αριστουργηματικά ασπρόμαυρα βίντεοκλιπς του Anton Corbijn να γράφουν ιστορία-αγαπημένο μου αυτό του Behind the Wheel. Με τον Martin σε δαιμονισμένη έμπνευση. Και με ένα Never Let Me Down Again να ξεσηκώνει τις λαοθάλασσες στα live όσο ακόμη αντέχουν τα πόδια του Dave. CHRIS ISAAK - CHRIS ISAAK Θα το κλέψω αυτό από την λίστα του JTN, σχεδόν είχα ξεχάσει πόσο μου αρέσει αυτός ο δίσκος. Η μουσική σαν να ξεπήδησε μέσα από ταινία του David Lynch. Blue Hotel, Heart Full Of Soul, Lie to Me, You Owe Me Some Kind Of Love - μαγική αίσθηση να τα ακούς νύχτα μοναχικός με ένα μπουκάλι ουίσκι και ένα ποτήρι μπροστά σου.

Top 5

5)FLOODLAND - THE SISTERS OF MERCY
ΟΚ, τα κατάφερα, φύγαν όλοι εκτός από τον πιστό μου φίλο, τον Dr. Avalance! Και τώρα τι κάνουμε; Τραγούδια γράφω και μόνος μου…θα χρειαστώ σίγουρα μία τύπισσα για τα βίντεοκλιπς, θα γούσταρα πολύ να γυρίσω ένα στην έρημο…κάτσε πού έχω και το τηλέφωνο από εκείνον τον παραγωγό…και εγένετο FLOODLAND!
Οι μαύρες μελωδίες του ντεμπούτου ανήκουν στο παρελθόν, τώρα κυριαρχεί ένας βιομηχανικός και πιο bombastic ήχος. Γυναικεία δεύτερα φωνητικά και σαξόφωνα κάνουν την εμφάνιση τους ενώ κάποιες από τις συνθέσεις είναι σχεδόν χορευτικές-το σίγουρo πάντως είναι ότι δεν παίζει να μην κουνηθώ λιγάκι με τα Dominion και This Corrosion. Τα Flood Ι και Flood II που συνδέονται ηχητικά και στιχουργικά είναι η σκοτεινή ψυχή του δίσκου και από κοντά το μικρό αδερφάκι τους Driven Like Snow. Το Lucretia my Reflection είναι το κερασάκι στην τούρτα του FLOODLAND, με το απίστευτα εθιστικό του μπάσο και τον Eldritch να τραγουδά για μηχανές, βασίλεια και αυτοκρατορίες- Such things I hear, they don’t make sense - λέει κάπου και ο ίδιος - και έχει απόλυτο δίκιο!

4)SECRETS OF THE BEEHIVE - DAVID SYLVIAN
Ο David Sylvian είναι “o τελευταίος ρομαντικός”. Μετά την θητεία του με τους Japan αναζητεί νέους συνεργάτες και κάποτε οι δρόμοι του συναντιούνται με τον Ryuichi Sakamoto. Πριν λίγες ημέρες η είδηση του θανάτου του Ryuichi ήρθε και πέρασε σαν αεράκι για εμάς τους ‘‘ροκάδες’’. Δεν αισθάνομαι αρκετά ειδικός για να μιλήσω για τον συγκεκριμένο μουσικό. Η μόνη μου επαφή με την μουσική του είναι μέσα από την συνεισφορά του στο συγκεκριμένο album που τυχαίνει να είναι και αριστούργημα. Mαζί οι δύο κάνουν μεγάλη επιτυχία με το κομμάτι Forbidden Colours, μέσα από την ταινία Merry Christmas, Mr. Lawrence όπου πρωταγωνιστεί ο David Bowie. Το κομμάτι αυτό βρίσκεται στην cd έκδοση του SOTB, αν και δεν υπάρχει στην κανονική. Αυτό σε καμιά περίπτωση δεν μειώνει την αξία του album. Ακουστικές κιθάρες( σκέτη μαγεία στο When Poets Dreamed of Angels ), διακριτικά κρουστά, μινιμαλιστικό πιάνο και μερικές τζούρες από strings συνοδεύουν την αισθαντική φωνή του Sylvian στις συνθέσεις. Η ατμόσφαιρα είναι θλιμμένη και φθινοπωρινή. Για κάποιον που δεν έχει ακούσει τον δίσκο, θα τον σύγκρινα με τις τελευταίες δουλειές των TALK TALK για μια ιδέα τι περίπου να περιμένει. Για μένα πάντως θα παραμένει η τέλεια συντροφιά για σκοτεινές νύχτες και στιγμές περισυλλογής.

3)ABIGAIL - KING DIAMOND
Ξεκίνησα να γράφω κοινοτυπίες για το ABIGAIL- full concept album μπλαμπλαμπλα, θεματολογία τρόμου μπλαμπλαμπλα,επιβλητικό εξώφυλλο μπλαμπλαμπλα, καμμένοι τύποι που ονόμασαν τα παιδιά τους και τα γατιά τους Αbigail εξαιτίας της τρελής αγάπης που έχουν στο album αυτό κλπ- αυτά τα ξέρουν και οι πέτρες. Θα μιλήσω μόνο για την μουσική: Τhe metal is strong here! Από την μία οι Andy LaRocque και Michael Denner που μοιράζουν καρδιακά με τα αμέτρητα heavy-μελωδικά riffs και τα εμπνευσμένα solos τους. Από την άλλη ο King Diamond που σαν δαιμονισμένος αλλάζει διαρκώς φωνές, ρόλους και προσωπικότητες κατά την διάρκεια των κομματιών. Τα ίδια τα κομμάτια παρότι σχετικά σύντομα, είναι τελείως απρόβλεπτα στην εξέλιξη τους, μια περιπέτεια για τον ακροατή που συχνά θα ξαφνιαστεί από μια αλλαγή στον ρυθμό, ένα ατμοσφαιρικό σημείο, ένα σόλο που έσκασε από το πουθενά ή το πιο σίγουρο από μια τσιρίδα του King! Το παρανοϊκό κρεσέντο στα Possession, Abigail και Black Horsemen όπου φτάνουμε και στο αποκορύφωμα είναι για εμένα τα highlight του album, χωρίς στην πραγματικότητα να υστερεί κανένα τραγούδι. Μνημειώδες album!
That’s the end of another lullaby/Time has come for me to say goodnight…

1. WITHIN THE REALM OF A DYING SUN - DEAD CAN DANCE*
    Παρά το μεγαλείο του προηγούμενου album τους (Spleen and Ideal) ο κακομοίρης το ξέχασα τελείως στην ψηφοφορία του ‘85. Δεν μπορεί όμως να συμβεί το ίδιο και με την καλύτερη κυκλοφορία των DEAD CAN DANCE κατά την ταπεινή μου γνώμη.
    Η πρώτη πλευρά του δίσκου ανήκει στον Brendan και η δεύτερη στην Lisa. Το εναρκτήριο Anywhere Out of the World είναι ήχοι και μουσική από έναν παγωμένο πλανήτη που κρύβει μέσα στον πυρήνα του τα μυστικά του σύμπαντος. Έτσι λοιπόν η φαντασία μου γεννά οράματα βγαλμένα από μεσσαιονικούς πίνακες. Το instumental Windfall διατηρεί την ίδια απόκρυφη ατμόσφαιρα ενώ μια παραθαλάσσια πόλη περικυκλώνεται από μια μυστήρια ομίχλη. Στα In the Wake of Adversity και Xavier ένας πρόωρα γερασμένος άνδρας σε ένα σκοτεινό κελί γράφει τις σκέψεις του και φιλοσοφεί πριν το τέλος. Η επίκληση των πνευμάτων στο Dawn of the Iconoclast και το Διονυσιακό όργιο του Cantara κάτω από τα δίδυμα φεγγάρια μιας άλλης Γης ανεβάζουν στα ύψη την πίεση του αίματος. Το πιο μαγευτικό σημείο του WTROADS δεν είναι άλλο από το Summoning of the Muse, φωνές αγγέλων από την Ουράνια Πόλη. Το album κλείνει επιβλητικά με τον μύθο της Περσεφόνης σε απαγγελία στα Αρχαία Σουμεριακά.
    Τι άλλο να πω, ακούω το album ξανά από την αρχή και νέες διαφορετικές εικόνες και ιστορίες παίρνουν σάρκα και οστά - σε κάποιες απ’ αυτές είμαι κι εγώ εκεί…

*also best album cover

1. HALL OF THE MOUNTAIN KING - SAVATAGE
    Πολύ απλά δεν θα μπορούσα να ψηφίσω στο no1 της χρονιάς κάτι άλλο από αυτό το μνημείο του HEAVY METAL!
    Από το πρώτο δευτερόλεπτο σε αρπάζει από τον σβέρκο και σε σφυροκοπεί ασταμάτητα για σαράντα λεπτά. Τα ριφς του αείμνηστου Criss Oliva είναι ανελέητα, τα σόλο του χειμαρρώδη. Η φωνή του Jon ραγίζει γυαλιά και τρυπάει τύμπανα. Το rythm section των Steve Wacholz και Johnny Lee Middleton παραδίδει μαθήματα με εξωπραγματική ακρίβεια και υπερένταση. Οι ύμνοι διαδέχονται ο ένας τον άλλο. H θεματολογία των στίχων παραπέμπει στα χωράφια του Ronny James Dio, η απόδοση τους όμως είναι πραγματικά εκρηκτική! Θα μπορούσα να μιλώ με τις ώρες για το κάθε κομμάτι ξεχωριστά, θα προσπαθήσω ωστόσο να περιοριστώ λιγάκι…Το ομώνυμο Hall of the Mountain King ανήκει και θα ανήκει για πάντα στο πάνθεων των υπέρτατων ύμνων της μουσικής αυτής. Αυτά που συντελούνται κατά την διάρκειά του δεν περιγράφονται με λόγια. Ήχος του κεραυνού και με την μία πάρε μια ριφάρα στην μάπα και ένα σύντομο σόλο για να πάθεις κοκομπλόκο. Ο Jon εδώ παθαίνει παράκρουση, ενώ ο Criss βρίσκεται σε διαολεμένη έμπνευση. Το αποτέλεσμα είναι ανεπανάληπτο. Και δεν αναφέρθηκα καθόλου στην επιβλητική και κλασσικού περιεχομένου εισαγωγή του Prelude to Madness που μας προϊδεάζει για το μέλλον του συγκροτήματος. Είναι επίσης το μανιακό Beyond the Doors of the Dark, για πάντα θα αναπολώ την ΕΚΣΤΑΤΙΚΗ στιγμή που το βίωσα ζωντανά στο εκπληκτικό εκείνο live των SAVATAGE στην Θεσσαλονίκη μια αιωνιότητα χρόνια πριν. Είναι το απειλητικό μπάσο στην αρχή του Legions και η τσιρίδα που ακολουθεί. Είναι τα The Price You Pay και Strange Wings που μας χαρίζουν λίγο πιο μελωδικές αλλά πάντα μεταλλικές μαγικές στιγμές. Είναι το White Witch , το πρώτο κομμάτι των Savatage που άκουσα ποτέ - σε κάποια μεταλλική εκπομπή στο ραδιόφωνο, υπήρχαν κι αυτές κάποτε. Να είναι καλά λοιπόν και εκείνα τα παιδιά, για πάντα θα τους ευγνωμονώ που άνοιξαν τις πύλες του σκοταδιού για να περάσω μέσα.
    Listen to me children of the night/beyond the doors of darkness you will find
    A thousand worlds for you to see here/take my hand and follow me…
23 Likes

1987

15 Likes

Μαζι τα φαγαμε! Προσωπικα συνηθως οι επιλογες μου πανε γενικα στον πατο, αλλα δε με νοιαζει κι ιδιαιτερα :stuck_out_tongue: Τωρα οκ προφανως ηταν χαβαλες που σου εκανα, καλο ειναι αυτο το θρεντ να αρχισει να εχει λιγο χιουμορ γιατι πολυ σοβαρεψαν τα πραγματα το πρωι απο οτι ειδα! :stuck_out_tongue:

7 Likes

Schizophrenia_album

0 βαθμούς Πέμπτη βράδυ???

:eyes: :eyes: :eyes:

9 Likes

Αν ολα πανε σωστα, και Κυριακη βραδυ μηδεν θα εχει :stuck_out_tongue:

7 Likes

Ναι βρε, no hard feelings, σε επιασα.

2 Likes

Κι απ΄αυτό περίμενα έστω μια αναφορά, αλλά OK έχουν και καλύτερα
Under_Jolly_Roger_cover

7 Likes

χααχαχαχαχαχαχ ε οχι δα… χοναραμπλ μενσιο θα γίνει και με το ζορι… :wink:

3 Likes

Καλά θα κάνεις κάνα μαγείρεμα πάλι και θα πεταχτεί ο δαίμων να σε φτιάξει :face_with_hand_over_mouth:

5 Likes

κανενας δαιμων… θα βαλω τον μαξ να ψηφίσει… αν δεν μπορει αυτός έχω και εναλλακτική :wink:

3 Likes

Για το 1988 εγω παντως θα βαλω το Τζαστιφορο και στις 5 θεσεις!
Θα δειτε τι θα παθετε! Δεν υπαρχει κανονας που να λεει οτι δεν μπορω, αρα…

6 Likes

Ημουν σιγουρος πως ειχα γραψει γι αυτο. Θα μπορουσα. Φοβερα πιασαρικο heavy/ power. Από τις μπάντες που αγαπώ ακόμα, για πολλούς λόγους.

2 Likes

Καλά καλά θα αναστήσω κάθε ανενεργό γιούζερ ή θα φτιάξω καινούριους

10 Likes

Καντο αν τολμας, η υπηρεσια εχει προσλαβει ειδικους που αφου μετρησουν τις ψηφους ελεγχουν ολες τις IP απο τις συμμετοχες και βλεπουν ποιοι εχουν ψηφισει πανω απο μια φορα. Ο πελεκυς του ban θα ειναι αιχμηρος.

5 Likes

@crimson_Idol λες;

3 Likes

Νέος χρήστης μόνο αν έχει πάει Brutus ή Μαλακάσα με μαγνητική καταιγίδα ή System of a Down Περιστέρι… Λογαριασμούς ζόμπι μόνο αν το username αρχίζει από La και τελειώνει σε uS

3 Likes

Αυτή είσαι.

1 Like

νομίζω παντως πως είναι και η ώρα του @Ixnay να ψηφίσει… τα όπλα και τα τριαντάφυλλα θα χρειαστούν λίγη ώθηση από τον βορρά… Επίσης και ο @ManosOrff ήταν Brutus οπότε γτ όχι… ? Το ίδιο και ο @Kostas_L αν και σε διαφορετική επικράτεια!

4 Likes

και ο @crimson_Idol ήταν πάντως οπότε έγκυρο το ταγκ

εδιτ
καλή και η μαλακία δεν λέω, αλλά μήπως θα έπρεπε να γίνει κανένα θρεντ “52 κλπ the off topic/ξεσαλώστε όσο θέλετε”;

2 Likes