-
Ария - Игра с огнём (Playing with Fire)
Το Πρώτο Πενταετές Μεταλλικό Πλάνο ολοκληρώνεται ιδανικά. Οι Ήρωες της Μεταλλικής Εργασίας αγνοούν τα κελεύσματα της περθραστρόικα, αναπροσαρμόζουν τη νόρμα σε όλους τους δείκτες, ένταση, τσαγανό, μελωδικότητα, συγκίνηση, και την πιάνουν εφαρμόζοντας τη σταχανοφική μέθοδο της προσέγγισης του κλασικού ήχου μέσα από ένα καθαρά προσωπικό πρίσμα. Στο κατώφλι της επικράτησης της grunge αντεπανάστασης, ο κορυφαίος δίσκος αυτής της κορυφαίας σοβιετικής μπάντας.
-
Annihilator - Alice in Hell
Το ένα από τα δύο τουλάχιστον άλμπουμ τους που πρέπει οπωσδήποτε να ακουστούν. Ό,τι και να πει κανείς για τις κιθαριστικές επιδόσεις του Jeff Waters είναι λίγο, οπότε εγώ απλά θα αναφερθώ στα ιδιαίτερα φωνητικά του Randy Rampage (R.I.P.), οι ερμηνείες του οποίου ταιριάζουν τέλεια με τα όργια του Jeff για να δημιουργηθεί αυτή η έξοχη, παιχνιδιάρικα horror ατμόσφαιρα αυτού του κλασικού δίσκου.
-
Autopsy - Severed Survival
Το πραγματικό βρώμικο '89 είναι εδώ. Το νεκρομέταλλο το σάπιο, το ροκενρολάδικο, με κραυγές και όχι ρεψίματα. Μεγάλε Chris άνοιξε δρόμο κι ας μην ακολουθούν πολλοί.
-
Believer - Extraction From Mortality
Reggae thrash, anyone? Και μέχρι να φτάσουμε εκεί είχε ήδη γίνει ο-κακός-χαμός. Αχαλίνωτο, υπερτεχνικό θρας που σαν κι αυτό λίγοι έπαιξαν, αλλά δυστυχώς δεν αναγνωρίστηκε όσο άλλα δείγματα του εν λόγω στυλ. Κακώς. Διορθώστε αυτό το λάθος.
-
Black Sabbath - Headless Cross
Ο κόσμος αδιαφορεί επιδεικτικά. Ακατανόητο. Δεν σας κάνει ο Tony Martin, ε; Sharon που σας χρειάζεται…
-
Candlemass - Tales of Creation
Ξέρω ότι είμαι από τους λίγους, αλλά το προτιμώ από το Ancient Dreams. Σε εκείνο, όπως έχει παραδεχτεί και ο Leif, το συγκρότημα είχε μια σειρά ατυχείς εμπνεύσεις, που δεν πολυβγήκαν. Τούτο δω είναι πιο εστιασμένο.
-
The Cult - Sonic Temple
Ακόμα και μέσα σε όλον αυτόν τον extreme metal ορυμαγδό, βρίσκουμε λίγο χρόνο να ροκάρουμε. Καλή φάση.
-
Dark Angel - Leave Scars
Δυστυχώς αντικατέστησαν τον Doty, που είναι από τις αδυναμίες μου, και έριξαν τις ταχύτητες (λογικό, μετά το Darkness Descends η φάση ήταν “Slayer μετά το Reign in Blood”), αναπλήρωσαν όμως με ακόμα πιο αποστομωτικά τεχνικό παίξιμο.
-
Dead Brain Cells - Universe
Remember them? Γαλλοκαναδοί τρελαμένοι technothrashers, αν και νομίζω ότι ειδικά σ’ αυτούς ταιριάζει περισσότερο η ταμπέλα progressive thrash. Της επί χρήμασι εκδιδομένης γίνεται και εδώ (όπως και στο πρώτο τους), ακούστε τους επιτέλους.
-
Dyoxen - First Among Equals
Ohhh Canadaaaa… Άλλο ένα κρυμμένο διαμάντι της late 80s technical thrash εποποιίας. Αν δεν με πιστεύετε ρωτήστε και τον @Chaos.
-
Exodus - Fabulous Disaster
Μ’ αυτό εδώ συμβαίνει το εξής ιδιότυπο. Ακόμα δεν έχω αποφασίσει αν η φαεινή ιδέα της διασκευής στο Low Rider (!) ήταν masterstroke ή brainfart. Έχω πει και τα δύο σε διαφορετικές στιγμές. Τέλος πάντων, απλά Toxic Waltz. If you hit the floor, you can always crawl. Αυτό-ακριβώς-τίποτα-άλλο.
-
Kreator - Extreme Aggression
Δεν ξέρω αν σας το είπα ήδη, αλλά αυτοί είναι οι Kreator που αρέσουν περισσότερο σε μένα. This greedy lust you can’t deny, you can’t deny… Betrayer!
-
Marshall Law - S/T
Και ξαφνικά, μέσα σε ένα UK που εκείνη την περίοδο είναι σχεδόν ολοκληρωτικά αφημένο στη Madchester παραζάλη, οι δε λίγοι μεταλλάδες που έχουν απομείνει είτε ανακαλύπτουν όψιμα το θρας είτε ετοιμάζονται να φέρουν την atmospheric/gothic metal επανάσταση, σκάει κι αυτό το traditional heavy metal διαμαντάκι με ριφάρες και σολάρες που θα έκαναν τους Priest περήφανους, και με έναν απίθανο τραγουδιστή που η χροιά του ήταν ανησυχητικά κοντά σ’ αυτή του μεγάλου Φρέντι Μέρκιουρι (!). Αν τους άκουσε άνθρωπος; Σας αφήνω να μαντέψετε.
-
Mekong Delta - The Principle of Doubt
Έτσι είναι με την Αρχή της Αμφιβολίας, την εφαρμόζεις στα πάντα και πριν απ’ όλα στα δικά σου, επανεφευρίσκοντας διαρκώς τον εαυτό σου. Στο πελώριο αυτό έργο ο Ραλφ και οι άλλοι δεν περιορίζονται πλέον στο να χρησιμοποιούν μεθόδους και τεχνοτροπίες από τη συμφωνική μουσική σε μεταλλικό πλαίσιο, αλλά φτάνουν να παίζουν καθαρά συμφωνική μουσική. Στο δε Twilight Zone είχαν την ίδια ακριβώς ιδέα με κάτι άλλα παλικάρια του ίδιου σιναφιού, που θα τα συναντήσουμε στο Top 5.
-
Metal Church - Blessing in Disguise
Δεν ξέρω αν ήταν μασκαρεμένη ευλογία η αντικατάσταση του David Wayne από τον Mike Howe, εμένα μ’ αρέσουν και οι δυο, ΟΚ ο Mike ίσως έχει “αντικειμενικά” καλύτερη φωνή, αυτό τους το δίνω. Συνολικά, σε αντίθεση με πολλούς δεν νομίζω ότι προτιμώ αυτόν τον δίσκο (που θεωρείται γενικά ο καλύτερός τους) από τα δύο πρώτα τους, αλλά σίγουρα είναι πολύ μεγάλη δισκάρα.
-
Obituary - Slowly We Rot
Το πραγματικό βρώμικο ‘89 part 2. Ξαναλέω, έτσι το θέλω εγώ το death μου, νοσηρό σε επίπεδο ατμόσφαιρας περισσότερο και όχι κοιτάξτε-πόσο-βόθροι-είμαστε. Τρανό πρώτο βήμα σε μια πορεία που θα περιλάμβανε αρκετούς ακόμα ογκόλιθους. Απίστευτες ερμηνείες από τον John Tardy, τον κορυφαίο κατ’ εμέ κάφρο τραγουδιστή, μαζί με έναν άλλο τύπο από Σουηδία μεριά που θα ασχοληθώ δεόντως μαζί του όταν θα μιλάμε για τα 90s.
-
Paradox - Heresy
Όπως έλεγα και πριν κάνα δεκαπενθήμερο, στην ας πούμε πιο χεβιμεταλλάδικη/μελωδική βαθμίδα του thrash φάσματος λίγα συγκροτήματα βγήκαν που ήταν πιο ποιοτικά απ’ αυτούς εδώ τους Βαυαρούς. Και τούτο δω είναι το απόγειό τους.
-
Pestilence - Consuming Impulse
Ακόμα πιο κοντά στο death metal, ακόμα πιο λαχταριστά αρρωστημένα riffs, ακόμα πιο κολασμένα πωρωτικός στο μικρόφωνο ο Γιόχαν Κρόιφ του ακραίου ήχου.
-
Repulsion - Horrified
Θα αντισταθώ στον πειρασμό να αρχίσω flame τίνος-είσαι-συ περί grindcore. Αυτό το συγκρότημα ένα πράγμα έκανε λάθος, δεν κυκλοφόρησε αυτόν τον δίσκο το '86, όταν το είχαν ήδη έτοιμο ουσιαστικά, έτσι ώστε σήμερα να αναγνωρίζονται ως οι πραγματικοί grind πρωτεργάτες, όπως τους άξιζε και όπως συμφωνούν ακόμα και τα συγκροτήματα που πήραν αυτό το κρέντιτ, καθότι βέβαια οι Repulsion ήταν βασικότατη επιρροή τους. Όπως οι Terrorizer, που την ίδια χρονιά ντεμπούταραν κι εκείνοι με το φοβερό και τρομερό World Downfall που δεν κατάφερε να χωρέσει στο παραπάνω κολάζ.
-
Sabbat - Dreamweaver
Άλλος ένας - και ακόμα μεγαλύτερος - καλλιτεχνικός θρίαμβος για το thinking man’s thrash metal, courtesy of Mr. Andy Sneap and especially Mr. Martin Walkyier.
When living your life like an arrow in flight | You must always accept that the end is in sight | Grateful, at least, for the fact that you knew: You came to death | He did not come for you.
-
Testament - Practice What You Preach
Σαφώς πιο mid tempo καταστάσεις εδώ σε σχέση με τα δύο πρώτα. Μήπως τελικά κάποιοι όντως προσπαθούν να βαδίσουν στα χνάρια κάποιων Metallica, μμμμμμ; Δεν πειράζει. Έτσι κι αλλιώς (και) αυτοί το κάνουν καλύτερα (!). Αλέξανδρος Σκόλνικος υπερθεόθεος όπως πάντα.
-
Titan Force - S/T
Μη με Tυραννάς, μη με Tυραννάς, τεντωμένο σκοινί η ζωή μου, θα σπάσει, μη με πονάς.
Και βέβαια δεν είναι μόνο η Φωνή εδώ το θέμα. Απίστευτα πράγματα από τους αδερφούς Flores. Στην prog/power ελίτ.
-
Voivod - Nothingface
Συνήθως όταν ένα συγκρότημα “μαλακώνει” / απομακρύνεται από το thrash υπόβαθρό του, μου κακοφαίνεται. Εδώ όμως μιλάμε για Voivod. Όσο ροκ και να κάνουν τις δομές τους, αυτή η τρέλα στο μάτι καθιστά αδύνατο ακόμα και το να διανοηθείς ότι “έβαλαν νερό στο κρασί τους”. Μάλλον νερό στον υδράργυρό τους έβαλαν. Είτε πιεις με είτε χωρίς, την πάτησες. Αν δεν είσαι κοινωνός της δυσαρμονικής μαγείας των Voivod, that is.
-
WASP - The Headless Children
Μετά τις κραιπάλες, τα σκάνδαλα, τα πρόωρα εμμηνοπαυτικά σούξου μούξου της Τίπερ, τα fake news με τις “βότκες” στην πισίνα, “αχ η χαροκαμένη μάνα” και λοιπές μπούρδες, ο Μπλάκι αποφασίζει ότι ήρθε η ώρα να σοβαρέψει το πράγμα και εγκαινιάζει την πιο γόνιμη περίοδό του. Ποιο είναι το peak; Τούτο δω ή το επόμενο; Who cares? It’s “The Who on steroids” and I love it.
-
Zed Yago - Pilgrimage
Δεύτερος συνεχόμενος πανέμορφος δίσκος από το γερμανικό συγκρότημα με την τραγουδίστρια - αντίπαλο δέος της Doro, με απλά, μεστά, ουσιαστικά heavy metal riffs, μαγευτικές - παραμυθένιες ατμόσφαιρες και φυσικά ΤΗΝ φωνή. Αυτό το 2/2 ωστόσο δεν στάθηκε αρκετό για να τους κρατήσει ενεργούς, καθώς λίγο μετά η Jutta σχημάτισε πάνω στις στάχτες των Zed Yago τους Velvet Viper, οι οποίοι όμως επίσης δεν έμελλε να μακροημερεύσουν και διαλύθηκαν μόλις τρία χρόνια αργότερα, ρε πούστη μου γιατί κάθε φορά η ίδια ιστορία, δεν καταλαβ - αααα ναι, είμαστε στα 90s πια… OK nevermind (see what I did there).