1989 → Η χρονιά του Θανάτου, του βιομηχανικού θόρυβου (κι ας λείπουν οι MINISTRY & οι NIN απ τη δεκάδα μου) και των δέκα ειδικών καταστάσεων. Η μία εκ των οποίων ήταν όταν ο Γκάλης (αφού πρώτα είχε βομβαρδίσει τα καλάθια) πάτησε γραμμή, δεν τον είδε κανείς, πάσαρε στον Φάνη και τέζα ο Σαμπόνις. Οι άλλες εννιά στο spoiler.
10. – 6.
10. CORONER “No More Color”
Η ανάβαση των CORONER προς τις κορυφές του ευρωπαϊκού metal συνεχίζεται. Πλέον δεν έχει νόημα να μιλάμε για thrash, οι Ελβετοί είναι μια κατηγορία μόνοι τους συνεχίζοντας να μπερδεύουν τέλεια την επιθετικότητα με τη φινέτσα.
9. SABBAT “Dreamweaver - Reflections of Our Yesterdays”
Δύο στα δύο για τους βρετανούς παγανιστές. Αν και εννοείται ότι οι κιθάρες του Sneap είναι καθοριστικές (και σε σημεία παράγουν έναν καλοδεχούμενο λασπώδη ήχο), για την αποτύπωση του feeling του δίσκου θα δανειστώ ένα comment του πάλαι ποτέ χαμμερικού συντάκτη που σέβομαι το μέγιστο:
“Martin took a mediocre psychology-dressed-as-historical-fantasy book by Brian Bates and turned it to a theatrical play of Shakesperean proportions.
There are VERY few metal albums of THIS quality.
It could easily stand its ground even as an a-capella release.”
8. VOIVOD “Nothingface”
Δεν μπόρεσα να αντισταθώ σε άλλη μια παρουσία των Καναδών στις λίστες μου, θες γιατί το ομώνυμο ήταν το πρώτο κομμάτι τους που άκουσα (άσχετα αν τελικά πήρα πρώτα το “Dimension…”) και έπαθα σοκ από την ιδιαιτερότητα του ήχου, θες για την υπερταιριαστή διασκευή στο “Astronomy Domine”, μιλάμε για τρίτο σερί αριστούργημα σε τρία χρόνια.
7. THE OFFSRPING “The Offspring”
Εδώ τώρα έχουμε λίγο φανμποηλίκι, το ντεμπούτο των Καλιφορνέζων είναι σχετικά παραγνωρισμένο αφού αρχικά υπήρχε μόνο σε βινύλιο και μόνο μετά την κολοσσιαία επιτυχία του “Smash” επανακυκλοφόρησε. Παρολαυτά, μιλάμε για μια φοβερά συμπαγή κυκλοφορία, με σκοτεινό feeling (που διατηρήθηκε και στο επόμενο), street-punk στίχο και κυρίως ένα σωρό κομμάτια-δυναμίτες με αποκορύφωμα κάτι “Out on Patrol” και “Blackball”.
6. SAVATAGE “Gutter Ballet”
Στο κλείσιμο της δεκαετίας τα αδέλφια και οι συνοδοιπόροι τους είναι λες και βάλθηκαν να παράγουν το ΤΕΛΕΙΟ ΜΕΤΑΛ. Εγώ προσωπικά νιώθω ότι τα κατάφεραν, η θεατρικότητα είναι διάχυτη, τα σκοτάδια είναι εδώ, το ίδιο παρόντα όμως είναι ο λυρισμός, οι εντάσεις και η αισθαντικότητα.
5.
FAITH NO MORE “The Real Thing”
Καλά ειπώθηκαν κάποια πράγματα πιο πάνω, τα «κρεατάκια» του Mike ίσως αφαιρούν λίγους πόντους (λίγους όμως) από την όλη εμπειρία του δίσκου, αλλά το αδιανόητο σερί που ξεκινάει με το τέρμα χορευτικό opening riff του “…Nowhere” και φτάνει μέχρι το ομώνυμο, δίνει τέτοιο πόνο που τον συγχωρούμε τον τρελάρα. “Zombie Eaters” αιώνια λατρεία, με το ράθυμο χτίσιμο που οδηγεί στο φοβερό ξέσπασμα. Δυστυχώς σπάνια μπορούσες να πείσεις DJ να στο βάλει, αφού στις λίστες τους είχαν άλλα ν πιο πιασάρικα FNM κομμάτια, αλλά τις λίγες φορές που συνέβη επρόκειτο για μαγικές στιγμές.
4.
ΕΝ ΠΛΩ “Εν Πλω”
Άργησα πολύ να βρω το δρόμο μου προς το ντεμπούτο (και μοναδικό δίσκο -υπάρχει και το “Fragmenta III” 7άρι που βέβαια επειδή είναι μέσα στην επανακυκλοφορία εγώ τα έχω ως ολότητα στο μυαλό μου) των Σαδίκη & co., μιλάμε δηλαδή για ηλικία πολύ παραπάνω αυτής του «ελληνικού ροκ». Πράγμα που βέβαια δεν έχει καμία σημασία, καθώς παρά το γεγονός ότι πολύς λαός (ακόμα και οι ΤΡΥΠΕΣ) δανείστηκαν ιδέες από εδώ πέρα, οι ΕΝ ΠΛΩ υπήρξαν κάτι πολύ παραπάνω από την συγκεκριμένη φάση, χρωματίζοντας το noise-άτο rock τους με απαλές πινελιές παραδοσιακών ήχων (δηλαδή με τον σωστό τρόπο και όχι «πάρε-στη-μάπα-κλαρίνο-γιατί-ω-θεέ-μου-κοίτα-πόσο-εναλλακτικοί-είμαστε») αλλά και ρεμπέτικη νοοτροπία (δώστε βάση στα φωνητικά) που κοιτάει με γνώση και σεβασμό την κληρονομιά των μεγάλων του είδους.
3.
AUTOPSY “Severed Survival”
Τεράστιος ο Chuck, δεν το συζητάμε, αλλά όταν μιλάμε για death (=θάνατος, τέλος, βία) metal, νιώθω ότι στο ντεμπούτο των AUTOPSY βρίσκεται για πρώτη φορά η απόλυτη σύνδεση του όρου με το περιεχόμενο, τουλάχιστον από την άποψη του θανάτου ως βίωμα του ανθρώπου. Άλλοτε ισοπεδωτικό και άλλοτε μέσα στον βούρκο (βάζοντας και ένα λιθαράκι για την ανάδυση του doom/death) οι δέκα συνθέσεις καρφώνουν τις πρόκες στο φέρετρο μία προς μία, υπενθυμίζοντας κάθε στιγμή ότι το μόνο σίγουρο είναι πως μια μέρα «όλοι μας θα πεθάνετε».
2.
GODFLESH “Streetcleaner”
Ένας πιονέρος του ακραίου ήχου και η παρέα του (παλιότερα ως FALL OF BECAUSE) κατορθώνουν να συνδυάσουν βιομηχανικό θόρυβο και βαρύ κιθαριστικό ήχο (θέλετε να το πείτε punk/hardcore, θέλετε να το πείτε metal, δε με απασχολεί ούτε στο ελάχιστο) μοιράζοντας τα υλικά με τέτοιο τρόπο που επιτυγχάνουν σχεδόν απόλυτη ισορροπία. Το industrial εδώ δεν είναι φουτουριστικό παραμύθι, αλλά οι απόκοσμοι, επαναληπτικοί ήχοι των δρόμων μιας βιομηχανικής συνοικίας, εκεί που η ζωή κυλά αργά και βασανιστικά και ο κίνδυνος παραμονεύει σε κάθε γωνία (εξ’ ου και ο απόλυτα πετυχημένος τίτλος). Extra bonus το ότι βάφτισαν την μακράν αγαπημένη μου non-blackmetal ελληνική μπάντα των 10ς.
1.
MORBID ANGEL “Altars of Madness”
Μεγάλος ο Reifert, αλλά από το ισοπεδωτικό death των AUTOPSY, νιώθει κανείς ότι κάτι ακόμα (ίσως) λείπει. Ακούγοντας το ντεμπούτο των MORBID ANGEL γίνεται αντιληπτό ότι αυτό το κάτι είναι η μεταφυσική πλευρά του θανάτου. Non-stop επιθετικότητα και χλιμιντρένια solos που πατάνε και με τα τρία πόδια στους ηγέτες SLAYER (της β’ πλευράς του “Hell Awaits” θα πω εγώ αλλά μικρή σημασία έχει) δεν αφήνουν να πάρουμε ανάσα, μιλάμε για 35 (ευτυχώς εδώ δεν πίεσε κανείς να γεμίσει το CD) αδυσώπητα λεπτά.
Opa! Kalimera! Kalispera! Kalinihta! ONLY DEATH IS REAL…
PS. Για το εξώφυλλο με το άνοιγμα στη Διάσταση του Τρόμου είπαμε;
Ειδικές Καταστάσεις (αυξάνονται και πληθύνονται)
-
Μπορεί στη Βραζιλία οι SARCOFAGO να μην μας τα είπαν και τόσο καλά (αισθητικά κατά βάση, γιατί ηχητικά το “Rotting” είναι ΟΚ), ευτυχώς όμως μια άλλη οντότητα αναδύεται. Τα λέμε τις επόμενες εβδομάδες (και ραντεβού 24/6).
-
Στην κεντρική Ευρώπη, η κατάρρευση του Υ.Σ. είναι προ των πυλών, αλλά το βασικότερο είναι ότι το ιδιάζον μαυρομεταλλικό σχήμα των MASTER’S HAMMER είναι και αυτό προ των πυλών να αποταθεί σε μεγαλύτερα ακροατήρια (όσο γίνεται πάντα). Το “The Mass” είναι κανονικό full-length στην ψυχή κι ας λογίζεται ως demo.
-
Κάπου εκεί κοντά μια Μαγυάρικη (α ρε Λάγιος, πώς χάσαμε αυτό το πρωτάθλημα; ) Φωνή ουρλιάζει προς βόρειους «εδώ είμαι αν με χρειαστείτε ποτέ».
-
Και στα καθ΄ ημάς τι γίνεται; Κάτι τύποι που έχουν ονομάσει τη μπάντα τους ΣΑΠΙΖΩΝ ΧΡΙΣΤΟΣ αποφασίζουν να παρατήσουν τα γράηνκορς και να διαβούν σκοτεινότερα μονοπάτια. Το “Satanas Tedeum” μπορεί να είναι ακόμα κάπως μακριά από εκεί που ήθελαν να φτάσουν, αλλά παραμένει σημαντικότατη δήλωση. Μαζί του και η πρώτη εμφάνιση των VARATHRON.
-
Μεταφερόμαστε Σκανδιναβία, θα το πάμε από ανατολικά προς δυτικά. Σε μια κωμόπολη της Φινλανδίας κάτι τύποι που τρελαίνονται με SABBATH και FROST θα ηχογραφήσουν ένα demo που ενδεχομένως περιέχει ένα από τα πρώτα καθαρόαιμα doom/death/funeral κομμάτια (περί “Infinite Hell” ο λόγος, ακούστε τα θρηνητικά leads).
-
Προχωράμε Σουηδία. Με ηγέτη έναν τύπο που τότε συστηνόταν ως Hellslaughter, οι TREBLINKA παρουσιάζουν ένα εξαιρετικό μείγμα death και black (και αυτοί φυσικά φουλ επηρεασμένοι από Ελβετία μεριά -τυχαίο; δε νομίζω), πριν μεταμορφωθούν σε TIAMAT και κυριαρχήσουν στην επόμενη δεκαετία (τουλάχιστον στις δικές μου λίστες).
-
Νορβηγία, μέρος πρώτο: Ο Gylve και ο Ted, πριν προσηλυτιστούν από τον Γιούρο, ακόμα ψήνονται με το τεχνικό death metal, και καλά κάνουν βέβαια, τα δύο demo της χρονιάς δεν είναι απλά μεταβατικά προς το ντεμπούτο αλλά και αυτόνομες κορυφαίες προτάσεις (ιδίως το “Cromlech”).
-
Νορβηγία, μέρος δεύτερο: Κάπου στο Trondheim μια ιδιοφυία κάνει δειλά-δειλά την εμφάνισή της, έστω και σε εκδοχή υπερσκατένιου ήχου πρόβας.
-
Υπερατλαντικό ταξίδι για Newfoundland κι από εκεί cross-country trip μέχρι το Vancouver. Πριν δυο χρόνια οι SARCOFAGO είχαν τερματίσει (προσωρινά) την έννοια «ακρότητα». Η σκυτάλη πλέον περνάει σε καναδικά χέρια.