Let's Play II : 52 Χρονια Μουσικης σε 52 Εβδομαδες

Δώσε παράταση μιας μέρας, πληζ ρε @anhydriis , είναι τριήμερο, έχω γάμο/βάφτιση/γαμοβάφτιση, είμαι σε εκδρομή κλπ
(την έχω συμπληρώσει την φόρμα, απλά το είχα καημό να το πω κι εγώ μια φορά!)

4 Likes

Επειδη εισαι 1991 και γαμιεσαι πατοκορφα σαν ετος, επικαλούμαι την βοηθεια του χολι σπιριτ…

Παραταση μεχρι Δευτέρα μεσανυχτα!!

:tada::tada:

Για να μην ξεχνιόμαστε!!

9 Likes

Εεεε ναι το συγκεκριμένο μαγείρεμα θελει λίγο χρόνο παραπάνω.

7 Likes

Παιδιά να ξαναβάλω άλλη λίστα ή δεν χρειάζεται?

2 Likes

1 Like

Α, εχω κι εγω ερωτηση:

Παιδια, να βάλω το Black Album στη λίστα επειδη γράφει Metallica ή δεν χρειάζεται?
:rofl:

4 Likes

Το γραφει τοσο αχνά που δεν μετραει!

Βεβαια ο δισκος λεγεται κι αυτος Metallica, οποτε ειναι δυο φορες εκει η λεξη θεωρητικα. Μπερδευεται κανεις, ειναι δυσκολα πραγματα αυτα. Προσωπικα λεω να ΜΗΝ το βαλεις, για να παρεις εκδικηση απο την Μαρια απο το γυμνασιο που τραγουδουσε ολη την ωρα το Nothing Else Matters και μας ξενερωνε η παλιοφλωραντζα.

3 Likes

Οποιος γραφει στη λιστα black album ακυρώνεται η ψηφος του… και του προηγούμενου… δεχομαστε μονο σαν τιτλο “το φιδακι ο διαμαντης”

5 Likes

Δεν το ειχα σκεφτει αυτο με το διπλο Metallica, αν και ειναι αληθεια οτι το κρατησα τοσο λιγο στα χερια μου που ειναι απολυτα λογικο να μην το εχω δει καν :smiley:

Για τη Μαρια δεν ξερω, ισως μαλιστα αν το τραγουδουσε εκεινη να μην ειχα προβλημα. Τον παλιοφιλο και συμμαθητη Γιωργο Γκινη (αν τυχον με διαβαζεις, στειλε πμ) θυμαμαι που μου πουλησε το εισιτηριο του για τη συναυλια του 1993 και δεν πιστευα οτι το ελεγε σοβαρα. Το πιο αστειο ειναι οτι θα σκεφτεστε καμια μορφη στο στιλ “o μαλλιας στο Metal Lords” και θα irl εμοιαζε με τον Elton John χωρις γυαλια. Και με απιθανο χιουμορ.

9 Likes

Ολοι εχουμε κανει τραγικα λαθη στη ζωη μας, οι εξυπνοι μαθαινουν απο αυτα!

3 Likes

αγάπη μόνο.
μου δίνεις κουράγιο και έμπνευση. δεν ξέρω πότε θα στείλω τις σεντονιάδες.
still hangovered και έχω 347874847834788347888 tasks για την δύσκολη επερχόμενη εβδομάδα εξέτασης εργαστηρίων, κλείσιμο εξαμήνου, keynote speech, όλα μαζί πλάκωσαν. ΧΕΛΠ

my warmest & deepest respects στους fabulous brothers in arms που ανταμώσαμε χτες

6 Likes

Εν τω μεταξύ συνειδητοποίησα ότι ξέχασα το “No More Tears”, όπου για πολλά χρόνια ο Zakk ήταν παθολογική μου αδυναμία (και τώρα του έχω αδυναμία, απλά όχι τόσο όσο κάποτε). Και, επίσης, συνειδητοποιώ ότι με το ζόρι κι αν θα έμπαινε 10αδα, οπότε δεν έγινε και τίποτα. Αλλά κρίμα να μην αναφερθεί.

5 Likes

1991

η χρονιά που γεννήθηκε κι εγώ

δεν θα βάλω honourable mentions αυτή τη φορά, δεν έχει πραγματικά κανένα νόημα . Εκείνη τη χρόνια βγήκαν πεντακόσιες εκατόν τριαπέντε χιλιάδες δίσκαρες

έφτιαξα μια 10αδα

10. Michael Jackson - Dangerous

δισκάρα - εξωφυλλάρα , Give in to Me , Black or White , Who is It , Dangerous

9. Bathory - Twilight of the Gods

3ο συνεχόμενο της Αγίας Τριάδας του επικού σκανδιναβικού μεταλ . Εδώ ακόμα πιο επικό , πιο φολκ , ίσως το καλύτερο απ την Αγία , δεν μπορώ να αποφασίσω ελαφρά τη καρδία . ΕΠΟC , όπως αγαπώ τους Bathory προσωπικά ( αυτό το Hammerheart ρε μλκς )

8. Nirvana - Nevermind

Έχουν γραφτεί τα πάντα για αυτό τον δίσκο . Εγώ δεν είμαι φαν της grunge σκηνής πλην AiC και του 1ο Pearl Jam γι αυτό και δεν το έβαλα πεντάδα . Δεν έχει καμία σημασία, φυσικά. Ιστορικός δίσκος που έχει μέσα Something In The Way , Polly , Lithium , Smells Like Teen Spirit , Breed, Come As You Are .

Μπάντα Supernova

7 - 6 . Guns ‘n’ Roses - Use Your Illusion Ι & ΙΙ

Το καλλιτεχνικό peak της μεγαλύτερης hard rock μπάντας . Πιο ώριμοι και πιο μελωδικοί , το ίδιο καυλέουρες . Προτιμώ Appetite for Destruction για τη αγνή pure rock n roll αλητεία αλλά εδώ άλλαξαν επίπεδο μια και καλή . Ήταν αυτοί κι όλοι οι υπόλοιποι

TOP 5

5. Ozzy Osbourne - No More Tears

εδώ θα μιλήσει η καρδιά . Λατρεύω Randy Rhoads και τα 2 πρώτα του θείου Οζ . Αγαπώ σαν κιθαρίστα τον Jake E Lee και τους 2 δίσκους του, αλλά η καρδιά μου ανήκει εδώ , στον καλύτερο δίσκο του , για μένα

Στην εφηβεία μου , όταν άρχισα να ακούω ροκ & μεταλ , ξεκίνησα με Scorpions, Bon Jovi και Ozzy . Ξεκίνησα με No More Tears και μετά είδα το Live & Loud . Η εικόνα του Zakk Wylde ημίγυμνου , χωρίς μούσια τότε , να παίζει και να κάνει κασκαντεριλίκια χαράχτηκε βαθειά στη συνείδηση μου ως iconic . Και κακά τα ψέματα , η τελευταία γενιά bigger than life guitar idols είναι αυτή , Slash , Zakk Wylde κλπ. Θέμα εποχής όχι ποιότητας .

Road To Nowhere απίστευτο κομμάτι , ταξιδιάρικο , μελαγχολικό , southern - country αισθητική που ήταν και η μεγαλύτερη προσφορά του θείου Zakk άλλωστε και ταίριαξε στον Οζζυ

Mama, i’m Coming Home , Hellraiser , Mr. Tinketrain , Desire επίσης μεγάλη κομματάρα και σολάρα , το ομώνυμο είναι ΕΠΟΣ σε όλα τα επίπεδα slide guitars , heaviest drop tuned riff μέχρι τότε για τον θείο αν δεν ξεχνάω κάτι , σολαρα , I Don’t Want to Change The World

και Λεμμαρος να του γράφει στίχους σε 4 κομμάτια

4. Pearl Jam - Ten

Αδιανόητο ντεμπούτο , όλα τα χιτ μαζεμένα εδώ . Ήδη ένας φίλος , ο @nnnkkk νομίζω, πόσταρε αυτό που είχα γράψει κάποτε για το Ten . Μπήκαν πολύ αργά στη ζωή μου αλλά πραγματικά άξιζε που το έκανα

3. Savatage - Streets : A Rock Opera

concept αλμπουμ με συγκλονιστικές στιγμές από την αγαπημένη μου μπάντα . Streets υπέροχο , Jesus Saves, Tonight He Grins Again αδιανόητη ερμηνεία και από τα καλύτερα τους κομμάτια , A Little Too Far, Ghost In The Ruins , If I Go Away , Agony and Ecstacy , Believe . Εντάξει Είμαστε ;

2. Fates Warning - Parallels

Για μένα η κορυφή τους . Κι αυτοί άργησαν να μπουν στην ζωή μου αλλά εφόσον μπήκαν δεν θα ξαναβγούν ποτέ . Ήταν μεγάλη συντροφιά στις μάυρες μου , ομολογώ

Leave the Past Behind, Life in Still Water, Eye to Eye, Point of View, We Only Say Goodbye είναι τόσο αγαπημένα κομμάτια που δικαιότατα τους δίνω την δεύτερη θέση

Λατρεμένοι

1. Metallica - Metallica ( a.k.a. The Black Album )

Δεν μπορώ να περιγράψω πόσο αγαπώ το Wherever I May Roam , τη μουσική του , τους στίχους του ωδή στη νομαδική ζωή με αφορμή φυσικά τη δική τους ζωή στο δρόμο και τις περιοδείες κλπ

Γι αυτό το άλμπουμ έχουν γραφτεί τα πάντα , δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο . Τα δικά μου βιώματα προφανέστατα δεν ανήκουν στο 1991 που γεννήθηκα , συνεπώς ακούω με προσοχή τους λίγο μεγαλύτερους που έζησαν την εποχή

αυτό το άλμπουμ τους εκτόξευσε στην στρατόσφαιρα . Και εμπορικά και καλλιτεχνικά . Το άξιζαν . Έγιναν η μεγαλύτερη μπάντα (τουλάχιστον) ως brand name και το Black Album ευθύνεται λίγο περισσότερο γι’ αυτό

Εξώφυλλο

Nirvana - Nevermind

too iconic

21 Likes

Εμενα χαραχτηκε η εικονα του Οζζυ, που μεσα στο ιδιο τραγουδι εμφανιζοταν γυμνος, μετα ντυμενος και μετα παλι γυμνος. Τρομερο editing απο τον bro που το επιμεληθηκε :joy:

5 Likes

ήθελα να γράψω και για αυτό αλλά σκέφτηκα ότι δεν αφορά τον δίσκο σαν δίσκο :stuck_out_tongue:

Αλλά ναι , γάμησε τα :rofl:

ο Zakk Wylde έπαιζε με 3 κιθάρες μέσα στο ίδιο τραγούδι

2 Likes

2bffa242a7ad5cd9415254558ef77522_M

1991 το λοιπόν. Μια δύσκολη χρονιά για τη χώρα (και για εμένα προσωπικά), αλλά ονειρική για τη μουσική.
Πήγα να μειώσω το μέγεθος της λίστας αυτής της εβδομάδας και νομίζω πως τα κατάφερα. :hugs: :stuck_out_tongue_winking_eye: ΙΔΟΥ:
26. Sieges Even - A sense of change
25. Cher - Love hurts
24. Prince - Diamonds and Pearls
23. Van Halen - For Unnlawful Carnal Knowledge
22. Jethro Tull - Catfish rising
21. The Cult - Ceremony
20. Ten Sharp - Under the Water - line
19. Dire Straits - On every street
18. Crowded House - Woodface
17. Smashing Pumkins - Gish
16. Lenny Kravitz - Mama said
15. Temple of the Dog - Temple of the Dog
14. Red Hot Chilli Peppers - Blood Sugar Sex Magic
13. All About Eve - Touched by the hand of Jesus
12. Fates Warning - Parallels
11. Rush - Roll the bones
10. REM - Out of time (πολύ καλός δίσκος, αλλά τον “πλακώνουν” τα χιτς του)
09. Nirvana - Nevermind (με θυμάμαι να τραγουδάω το Lithium βάζοντας στους στίχους το επώνυμο ενός συμφοιτητή, για πλάκα. Η επίσημη αρχή του grunge. Noμίζω ότι δεν μπορώ να ξανακούσω το Smells like teen spirit.)
08. Alice Cooper - Hey stoopid! (έμαθα τον Alice Cooper από το Trash, τον καψουρεύτηκα μουσικά με αυτό)
07. Savatage - Streets - a rock opera (Οι Savatage είναι ο νέος μου prog έρωτας)
06. Metallica - Metallica (μπαλαντούλες, ξεπούλημα, αλλά μας σημάδεψε, παραλίγο να τους δω και λάιβ το '93 :yum:)
05. Massive Attack - Blue lines (η αρχή του trip hop)
04. Queen - Innuendo (λένε ότι ο καλλιτέχνης πρέπει να πονάει, σωματικά ή ψυχικά, για να μεγαλουργήσει. Το άλμπουμ αυτό είναι η απόδειξη.)
03. Pearl Jam - Ten (η πρώτη πλευρά ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΣΥΜΠΑΝ. Αποφεύγω να την ακούσω κάτι μελαγχολικά απογεύματα Κυριακής, μου γαμάει την ψυχή η φωνούλα του Vedder)
02. U2 - Achtung baby! (τι σου κάνει ο καλός παραγωγός όμως ε; Για διάλυση το πηγαίνανε και έβγαλαν τον καλύτερο δίσκο τους οι Ιρλανδοί!)

1. Guns ‘n’ Roses - Use your illusion vol. II (νομίζω ότι το vol. I δεν έπρεπε να είχε κυκλοφορήσει, έχω κάνει μεγάλες προσπάθειες, αλλά ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τον λόγο ύπαρξής του. Βγάλε εκεί το Live and let die και το November rain σε single και καθάρισες. Το ΙΙ ενδέχεται να είναι το καλύτερο διπλό LP στη ροκ ιστορία. Τι να διαλέξεις; Την κορυφαία διασκευή σε Dylan, το sing along Yesterdays που έχω σκίσει σε karaoke :stuck_out_tongue_winking_eye:
    την αλητεία του Pretty tied up, το μελαγχολικό έπος Estranged, το τραγούδι του Terminator 2, TI ΑΠ’ ΟΛΑ; Αν δεν είχα χρησιμοποιήσει τη γνήσια κασέτα για να γράψω πάνω κάτι άλλο ο μλκας, θα ήταν το μοναδικό άλμπουμ που θα το είχα σε LP/MC/CD)

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ (αλλά πολύ ειδικές, μιλάμε):

(EP) Rotting Christ - A passage to Arcturo (εθνική υπερηφάνεια)
(Live) Neil Young & Crazy Horse - Arc/Weld (special edition, τριπλό CD, το 3ο CD είναι σκέτο φαζάρισμα)
(Compilation) Various Artists - Two Rooms (φόρος τιμής στα τραγούδια των Elton John - Taupin. Ακούστε το Tonight από George Michael να χαζέψετε…)

16 Likes

Γιωργο Γκινη εσυ?

11 Likes

Metallica - Metallica
Έχουν γραφτεί βιβλία, έχουν γυριστεί documentaries, έχει αναλυθεί, αποθεωθεί, επικριθεί. Είτε το αγαπάς, είτε το μισείς αυτό το άλμπουμ αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής για τόσους και τόσους οπαδούς της σκληρής μουσικής και προς όφελος κάθε μεταλ μπάντας.

Αλλά οι λίστες δεν είναι εδώ για να τονίζουν την ιστορική σημασία ενός δίσκου. Είναι προσωπικές. Και ως τέτοιες το βρίσκουν στην κορυφή της δικής μου. Το Wherever I May Roam, το εικονικό fill του Lars στο Sad But True, οι ανατριχίλες που ένιωσα όταν άκουσα για πρώτη φορά live το My Friend of Misery με τον James να παίζει 70.000 κόσμο στα δάχτυλα του - κλικ για ανατριχίλες:

Pearl Jam - Ten
Ο δίσκος που έχει τη βαθμολογία στον τίτλο του, για διευκόλυνση μας. Από τις μπάντες του Σιάτλ, οι Pearl Jam ήταν οι πιο κλασικοί rockers, αυτοί που οφείλουν περισσότερα στους Bad Company και στον Neil Young παρά στο πανκ και το πρώιμο metal. Στο μυαλό μου ο δίσκος αποτελεί μια φυσική προέκταση των Mother Love Bone. Διαχρονικό, διαρκώς επίκαιρο, ένα από τα άλμπουμ που αγγίζουν την τελειότητα πέρα και πάνω από ταμπέλες.

Death - Human
Το magnum opus του Chuck; Πιθανόν. Σίγουρα όμως η αρχή ενός σερί τεσσάρων μυθικών δίσκων (ή πέντε, αν συνυπολογίσουμε τους Control Denied; ). Η ιδιοφυΐα του αείμνηστου Chuck εμφανίζεται σε όλο της το μεγαλείο στην τέταρτη κυκλοφορία των Death, μέσω της μοναδικής ικανότητάς του να γράφει εθιστικά περίπλοκη μουσική. Αλλά το Human δεν τον βρίσκει να είναι μόνος. Paul Masvidal, Sean Reinert και Steve Di Giorgio τον πλαισιώνουν και μαζί διευρύνουν τα τεχνικά όρια του metal. “Lack of Comprehension”, “Suicide Machine”, το jazzy instrumental “Cosmic Sea” είναι ουσιαστικά το template για την επόμενη γενιά τεχνικών death metal συγκροτημάτων που θα εμφανίζονταν στο μεταλλικό τοπίο από τη δεκαετία του 2000 και έπειτα.

Sepultura - Arise
Η καριέρα των Sepultura είναι συνυφασμένη με την εξέλιξη και την προθυμία να κινηθούν προς διάφορες κατευθύνσεις. Το Arise βρίσκει μια μπάντα στο μεταίχμιο της εξέλιξης του ήχου της. Το εναρκτήριο ομώνυμο και τα διαδοχικά χτυπήματα των “Dead Embryonic Cells” και “Desperate Cry” βρίσκουν τους Seps εκεί που τους άφησε ο θρας όλεθρος του Beneath the Remains. Αλλά ταυτόχρονα κομμάτια σαν το “Under Siege (Regnum Irae)” ανοίγουν την πόρτα σε industrial, tribal και hardcore στοιχεία που αρχίζουν σιγά-σιγά να εισχωρούν στον ήχο τους. H επιστροφή στα θρυλικά Morrisound Studios και ο Scott Burns στη θέση του παραγωγού σαφώς άσκησαν κι αυτά την επιρροή τους. Αυτό που σίγουρα δεν άλλαξε είναι η απίστευτη αίσθηση της μπάντας για το ρυθμικό μπετόν-αρμέ riffing. Θα ήταν παράλειψη να μη σταθούμε στο Lovecraftian αριστούργημα του Michael Whelan που κοσμεί το εξώφυλλο.

Queen - Innuendo
Το κύκνειο άσμα του μεγαλύτερου performer όλων των εποχών. Ίσως το αγαπημένο μου Queen. Ο λόγος–μάλλον υποσυνείδητα–είχε να κάνει με τον Freddie. Λίγο πριν υποκύψει στην ασθένεια του, άφησε το στίγμα του τόσο θριαμβευτικά. Δεν υπάρχει πιο επιβλητικό κλείσιμο σε μια τέτοια καριέρα, σε μια τόσο γεμάτη ζωή, από το The Show Must Go On…

Θέσεις 6-10:
Atheist – Unquestionable Presence
Με τη δεύτερη τους κυκλοφορία οι Atheist καθιερώθηκαν ως αυτοί που άνοιξαν το δρόμο του progressive/technical death metal. Ίσως κανένας άλλος δίσκος 30 και κάτι λεπτών δεν έχει τόσες νότες, εναλλαγές ρυθμού, time signatures όσο το Unquestionable Presence. Δίσκος μπροστά από την εποχή του.

Bathory - Twilight of the Gods
Τα γράψαμε για το 1990, τα γράψαμε το 1988, έχουν στερέψει τα κοσμητικά επίθετα για τον Quorthon και τη Epic Metal εποχή των Bathory.

Savatage - Streets
Άλλη μια μπάντα σε σταυροδρόμι, με το Jon για τελευταία φορά σαν lead singer, ένας δίσκος πρόδρομος των TSO; Όπως και να έχει, κομμάτια σαν το Believe με συμμάδεψαν και συνεχίζουν να το κάνουν ακόμα και σήμερα.

Fates Warning - Parallels
Ακούω την κουβέντα περί “εμπορικής” απόπειρας των Fates–ειδικά βλέποντας την επιτυχία των 'Ryche–αλλά το Parallels δεν στερείται στο παραμικρό έμπνευσης. Το συγκρότημα έβαλε χαλινάρι στη φιλόδοξη/πολύπλοκη σύνθεση τραγουδιών υπέρ των πιο παραδοσιακών δομών και των (υπέροχων) hooks και βρίσκει την τέλεια συμμετρία ( pun intended) τεχνικής, ποιότητας και καλώς εννοούμενης εμπορικότητας. Ένα από τα crown jewels των Fates Warning.

Heathen - Victims of Deception
Ένας δίσκος που θα μπορούσε να ακουστεί back to back με το Rust In Peace και να μην ξενίσει.

Ηοnorable Mentions:
Νirvana - Nevermind. Δίσκος-συνώνυμο μιας γεννιάς.
Guns N Roses - Use Your Illusion I&II. Πως να κάνεις follow up στο πιο επιτυχημένο ροκ ντεμπούτο όλων των εποχών; Με μια γιγαντιαία κυκλοφορία 29.5 κομματιών και 2.5 ωρών που πετάει στον κάλαθο των αχρήστων κάθε πεπατημένη εμπορικής επιτυχίας. Και τι να την κάνουν άλλωστε όταν γράφουν ύμνους σαν το November Rain, αλλάζοντας το modus operandi όσον αφορά το airplay από το MTV μέχρι τον τελευταίο πειρατικό σταθμό.
Ozzy - No More Tears. Μεγάλη αγάπη για αυτό το δίσκο, όσο άνισος κι αν είναι.
Morbid Angel – Blessed Are The Sick. Ή αλλιώς, πως να διαδεχτείς το καλύτερο death metal άλμπουμ όλων των εποχών; Με ένα διάδοχο που μπαίνει στην κουβέντα για το καλύτερο death metal άλμπουμ όλων των εποχών.
Overkill – Horrorscope. Oι unsung heroes του θρας με τον πιθανότατα καλύτερο δίσκο τους. Μια συλλογή pit-worthy ύμνων.

Και λίγο name dropping ελλείψει χρόνου:

Summary

Coroner - Mental Vortex
Corrosion of Conformity – Blind
Swans – White Light From The Mouth Of Infinity
Temple of the Dog – Temple of the Dog
Primus – Sailing the Seas of Cheese
Soundgarden – Badmotorfinger
Skid Row - Slave to the Grind
Carcass - Necroticism
Entombed - Clandestine
Anacrusis - Manic Impressions
Mr. Bungle - S/T
Cathedral – Forest of Equilibrium
Sieges Even - A Sense Of Change

27 Likes

1991

1. Death - Human
  2. Tool - 72826
  3. Meshuggah - Contradictions Collapse
  4. Septicflesh - Temple Of The Lost Race
  5. Metallica - Metallica

Η πιό ποιοτική χρονιά για μενα μεχρι τώρα. Συνεχίζω:

1. Rotting Christ - Passage To Arcturo
  2. Iced Earth - Night Of The Stormrider
  3. Solitude Aeturnus - Into The Depths Of Sorrow
  4. Master’s Hammer - Ritual
  5. Samael - Worship Him

Ξέρω κλέβω αλλά θελω να κάνω μια αναφορά και στο (Εp) Pan.thy.monium - Dream II ( ειδικές καταστάσεις όπως θα λέγαν μερικοί :stuck_out_tongue: :stuck_out_tongue: :stuck_out_tongue:)

21 Likes

:heart:

Είχα την εντύπωση ότι ήταν του 1992, αλλά έχεις δίκιο!

1 Like