1992
Ο χαμός συνεχίζεται!
Honourable mentions:
Σε mainstream μονοπάτια, πολύ καλοί δίσκοι από Tom Waits, Dr John, Nick Cave, REM, Neil Young. Ο προσωπικά αγαπημένος μου δίσκος του Gary Moore, Jesus and Mary Chain να στιγματίζουν τη noise pop, τεράστια ντεμπούτο από Tori Amos, σούπερ Lou Reed, κι ο μόνος δίσκος από Manic street preachers που ένιωσα ποτέ πως με αφορά.
Σε πιο εναλλακτικά ακούσματα: περιπτωσάρα οι Kyuss, οι The Jesus Lizard συνεχίζουν να σπέρνουν, ένα από τα αγαπημένα μου Sonic Youth, καταπληκτικοί Godflesh, Ministry, Morphine, Nation of Ulysses, God (αυτοί ειδικά ίσως αδικούνται πολύ που δεν μπαίνουν λίστα…), Helmet, Body Count. Φυσικά δύο από τους (αντικειμενικά) δίσκους της χρονιάς από Alice in Chains και Rage Against The Machine - αυτό δηλαδή δεν είναι από τα καλύτερα rock ντεμπούτα;
Σε πιο hard πράγματα, ο Danzig “πέφτει” αλλά είναι ακόμα εξαιρετικός, οι WASP βγάζουν το μόνο άλμπουμ τους που μου άρεσε ποτέ, οι King’s X και οι Extreme κυκλοφορούν τις καλύτερες δουλειές τους.
Heavy metal: φανταστικοί Megadeth, Pantera, Fear Factory και τα καλύτερα ρεφρέν στην πιάτσα από Rage, πολύ καλοί Iron Maiden. Μεγάλη αγάπη για Depressive Age, Saint Vitus, Mekong Delta. Δύο παράδοξα που θα αναφέρω είναι η δισκάρα “Renewal” (ΝΑΙ) των Kreator και το τρομερά συμπαθητικό “Triumph Of Steel” των Manowar - ίσως λίγο παραγνωρισμένο άλμπουμ; Στο prog metal απαγορεύεται να προσπεράσει κανείς τους Thought Industry. Και φυσικά δόξα και τιμή σε My Dying Bride και Tiamat (παραλίγο λίστα).
Στο extreme, ξύλο χωρίς τέλος από Bolt Thrower, Order From Chaos, Deicide, Asphyx, Brutal Truth, At The Gates, Sadus, Grave, Napalm Death, Nocturnus, Obituary, Samael. Ένα κι ένα.
Στα πιο περίεργα, ο Zorn συνεχίζει την χρυσή εποχή του με Naked City και Painkiller, οι Cardiacs και οι Devil Doll συνεχίζουν το βιολί τους με δισκάρες, βγαίνω εκτός comfort zone με συναρπαστικό techno από Jeff Mills κι εμπορικούς ήχους από Deep Forest. Μια ιδιαίτερη μνεία στον Γιάννη Χρήστου…
Και ομορφιές μεγάλες από Boubacar Traore, John Lee Hooker και Pat Metheny.
Κλείνω με παντοτινή αγάπη για δύο soundtrack που σημάδεψαν την εφηβεία μου:
Trevor James/Randy Edelman - The Last Of The Mohicans
Wojciech Kilar - Dracula
TOP 15
15. Neurosis - Souls At Zero
Ένα από τα καλύτερα δισκογραφικά σερί όλων των εποχών ξεκινάει με αυτή την συντριπτική δισκάρα.
14. Solitude Aeturnus - Beyond The Crimson Horizon
Αν και οι Solitude βγάζουν μόνο καλά άλμπουμ, αυτό εδώ στέκει κατ’ εμέ στη κορυφή τους. Μαγικό.
13. Melvins - Lysol
Όχι, δεν ήταν οι Earth που δημιούργησαν το drone metal. Οι Melvins ήταν!
12. Iris DeMent - Infamous Angel
Έχω τεράστια αδυναμία στην Iris DeMent. Πίσω από την βλαχοαμερικάνικη προφορά, κρύβονται μερικά από τα πιο συγκλονιστικά (και συχνά ειρωνικά) τραγούδια που έβγαλε ποτέ η country/americana.
11. Anglagard - Hubris
Αν οι Theater άλλαξαν τους όρους για το progressive metal, οι τεράστιοι Anglagard επανέφεραν μόνοι τους όλο τον συμφωνικό ήχο των 70s - και χωρίς να αντιγράφουν κανέναν.
10. Paradise Lost - Shades Of God
Πάντα αισθανόμουν ότι αυτός ο δίσκος είναι πολύ αδικημένος. Αριστούργημα, το πρώτο της χρυσής τριλογίας τους, τότε που οι Paradise Lost ήταν κολοσσιαία μπάντα.
09. Rollins Band - The End Of Silence
Όχι το πιο ιστορικό αλλά το καλύτερο άλμπουμ που έβγαλε ποτέ ο Rollins. Αλητεία, ποίηση, ψυχοθεραπεία, πόνος, blues-core τζαμαρίσματα…
08. Blind Guardian - Somewhere Far Beyond
Τους αγαπήσαμε πάρα πολύ στα 90s, έχουν μόνο αλμπουμάρες εκείνη την εποχή αλλά αυτό εδώ… αυτό είναι το άλμπουμ τους στο οποίο πάντα επιστρέφω, ειδικά όταν βρίσκομαι σε κάποιο προσωπικό journey through the dark.
07. Darkthrone - A Blaze In The Northern Sky
Ας με συγχωρήσουν οι οπαδοί του πρώτου κύματος αλλά με το που μπαίνει το “Kathaarian Life Code”, το black metal παύει να είναι παιχνίδι. Εκείνη την άνοιξη μας κόπηκε το γέλιο και η χολή. Κατά την γνώμη μου, το πιο σημαντικό black metal άλμπουμ και φυσικά ένα από τα καλύτερα.
06. Dream Theater - Images And Words
Νομίζω πως οι Theater την σκαπουλάρουν αρκετά με το πόσα πράγματα έχουν κλέψει. Δεν υπάρχει όμως αμφιβολία πως το “Images And Words” είναι ένα αριστούργημα που κανείς μας δεν είδε να έρχεται. Μάθαμε άπειρη μουσική εξαιτίας του και ακούγεται εντυπωσιακό ακόμα και σήμερα. Αναμφισβήτητα το πιο ιστορικό progressive metal άλμπουμ - και το δεύτερο καλύτερο τους.
TOP 5
05. The Black Crowes - The Southern Harmony and Musical Companion
Τους ανέφερα πολλές φορές ως τώρα. Οι The Black Crowes, παρά την μεγάλη επιτυχία τους, παραμένουν για μένα οι μεγάλοι χαμένοι του hard rock της περιόδου 87-93, μαζί με τους Tesla και τους Warrior Soul. Αυτό εδώ είναι το σπουδαίο τους άλμπουμ, ένα αψεγάδιαστο διαμάντι.
04. Skyclad - A Burnt Offering For The Bone Idol
Σεντονάκι. Οι Skyclad ήταν η αγαπημένη μου μπάντα από το 94 που τους ανακάλυψα μέχρι την φυγή του Martin. Είναι όμως η μπάντα της ζωής μου, αυτή η οποία με διαμόρφωσε σαν άνθρωπο (όχι σαν ακροατή, σαν άνθρωπο με αξίες και ιδανικά) όσο οποιαδήποτε άλλη. Τους άκουσα στις αρχές του 94 από μια αντεγραμμένη κασέτα που είχε - κλασικά - λάθος τις πλευρές. Έγιναν η αγαπημένη μου μπάντα ακριβώς την στιγμή που μπήκε το πρώτο riff του “εναρκτήριου” “Men Of Straw”.
Στο “A Burnt Offering For The Bone Idol” συμβαίνουν σοβαρές αλλαγές. Τα folk στοιχεία παίρνουν σημαντικό ρόλο στην μουσική, παύοντας να είναι πινελιές. Ο Martin διευρύνει σημαντικά τον τρόπο που τραγουδάει. Ταυτόχρονα το γκρουπ ξεφεύγει από το thrashy ντεμπούτο, φτιάχνοντας ένα άλμπουμ που αποτελεί ίσως και την πιο “power metal” στιγμή τους. Το πρώτο δεκάρι τους είναι εδώ με μία συγκλονιστική δουλειά. Εδώ μπορεί κανείς να βρει μάλλον και το κορυφαίο τραγούδι τους - αν έπρεπε να διαλέξω - το συνταρακτικό “Alone In Death’ Shadow”.
03. Faith No More - Angel Dust
Το “The Real Thing” παρέσυρε τα πάντα στο διάβα του, το “Angel Dust” όμως μας άφησε με το στόμα ανοιχτό. Αυτά είναι τα πραγματικά καλλιτεχνικά όρια των Faith No More, σε έναν δίσκο πρωτοποριακό, απόλυτα προσωπικό σε ύφος, άμεσο και κατανοητό ταυτόχρονα. Για μένα αυτό είναι και το αριστουργημα τους. Και μια ακόμα παρατήρηση: τα πλήκτρα του Roddy Bottum είναι ένα από τα πιο παραγνωρισμένα πράγματα στο rock.
02. Warrior Soul - Salutations From The Ghetto Nation
Η μεγάλη στιγμή των Warrior Soul και ίσως το τελευταίο τεράστιο hard rock άλμπουμ εκείνης της εποχής. Δεν είμαι ο μεγαλύτερος οπαδός του punk, όταν όμως το punk εμποτίζει άλλα πράγματα, τα εξυψώνει. Αυτό το άλμπουμ είναι γνήσια punk στην καρδιά. Κάθε τραγούδι στάζει οργή και σαρκασμό, ενώ ο τεράστιος Kory Clarke αφήνει την ψυχή του στο μικρόφωνο. Νομίζω πως είναι εύκολο να παρατηρήσει κανείς πως στον μισό δίσκο, ο τύπος ακούγεται μεθυσμένος, προσθέτοντας μια άγρια ομορφιά στις ερμηνείες του. Μόνο κομματάρες σε ένα πικρό rock n’ roll παραλήρημα και, μια που εδώ έχουμε πει και τα πιο προσωπικά πράγματα, ας πω κι εγώ την καφρίλα μου: στην κηδεία μου θέλω να παίξει το “Golden Shore”.
1. Psychotic Waltz - Into The Everflow
Με την εξαίρεση των 3 αξεπέραστων μετά-progressive αριστουργημάτων των 1994-1997-2004, θα επιχειρηματολογούσα ότι το Into The Everflow είναι το καλύτερο prog metal άλμπουμ όλων των εποχών. Η μαγεία βρίσκεται κυρίως στο ότι οι Waltz εδώ σου δίνουν την εντύπωση ότι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν. Να είναι λυρικοί, να είναι υπέρ-τεχνικοί, να είναι άρρωστοι, sabbath-ικοί, space ή κυρίως ψυχεδελικοί. Ό,τι θέλουν. Κάθε μουσικός παραδίδει φαινομενικά performances, οι στίχοι είναι κολοσσιαίοι σε νοήματα, η ατμόσφαιρα απολύτως αμίμητη. Και το καλύτερο; Δεν υπάρχει πουθενά ελιτισμός ή κρυμμένες υπεροψίες. Οι Psychotic Waltz είναι δρομίσιο prog, είναι πρώτοι μεταξύ ίσων και σου χαρίζουν μια αγκαλιά αδερφική.
Best Cover: