Let's Play II : 52 Χρονια Μουσικης σε 52 Εβδομαδες

1992

Η πρωτη Χρονια που έζησα ως ενεργός ακροατής, κ η συνέχεια των κοσμογονικων αλλαγών (μουσικών κ κ μη) που ξεκίνησαν το 91, κ που σημάδεψαν τα χρόνια που θα ακολουθούσαν.

All Around Honorable Mentions

Summary

Ministry - Psalm 69

Από την πρώτη στιγμή που ηχεί η εναρκτήρια λαμαρινοριφαρα του N.W.O. τίποτα δεν θα είναι το ίδιο στα overground χωραφια του σκληρου ήχου. Ο τρελαμένος Al εδώ αποκαλυπτεται σε όλο το πολιτικα καυστικό ανισορροπο μεγαλείο του, κ μας βομβαρδίζει με κάποιους από τους κορυφαίους industrial υμνους rock/metal υμνους μιας ολόκληρης γενιάς.

The Prodigy - Experience

Από τα πιο κρίσιμα, καίρια κ τιτανια ντεμπούτα της δεκαετίας, το Experience έγινε το φλαμπουρο μιας ολόκληρης σκηνής/εποχης, κ ακουγεται ακόμα τόσο σκληροπυρηνικο κ ξεσηκωτικό, όσο κι όταν κυκλοφορησε.
Προφανώς κ είναι αποτοκο του αναβρασμου που επικρατούσε στην underground rave σκηνή των 90s, κ φυσικά συνέβαλε τα μέγιστα στην επικράτηση του Big Beat
στα 90ς, αλλά επι της ουσίας, δεν έπαψε ποτε να λειτουργεί - σημειολογικα μιλώντας - κ ως ένα μνημείο του ηλεκτρονικου rock (αποδεικνύοντας πως, ναι, it’s a thing -κ το εκπροσωπουν άψογα!).

Rage against the Machine - Rage against the Machine

Συνήθως ως μεγαλυτερος καταλύτης για τα 90ς στον σκληρο ήχο, μνημονεύεται το Black Album κ το Nevermind, αλλά, το ντεμπούτο των Rage Against the Machine - η ένταση σε κάθε νοτα του, το μήνυμά του, κ το τόσο ανεπιτήδευτο rock/ punk/metal/ funk/hip hop/rap/crossover μείγμα του, εισβάλει θρασυτατα κ ξεκάθαρα σ εκείνη την ιδιαίτερη κατηγορία των 5-10 δίσκων που άλλαξαν τα παντα κ σημάδεψαν μια ολόκληρη εποχή.

Tool - Opiate

Το ξεκίνημα μιας πραγματικα μεγάλης μπάντας αρχιζει από δω, κ παρόλο που απέχω απειρα από το να με πει κανεις φανατικό οπαδο τους, δεν μπορώ να παραβλεψω ουτε το ειδικό τους βάρος, ουτε την ιδιότυπη αισθητική τους, ουτε τον υπερ-αναγνωρισιμο ήχο τους, ουτε τις κομματαρες τους (αρχής γενομένης με συνθέσεις όπως το Sweat,Part of Me κ το ομώνυμο).

Neurosis - Souls at Zero

Με κάθε σεβασμό, στα δυο πρωτα τους full-length, προσωπικά θεωρώ πως εδώ ξεκινούν οι Neurosis ως η μπάντα που γνωρίσαμε τα επόμενα χρόνια.
Φυσικά, θα υποστούν τεράστιες (ηχητικές, εκφραστικες κ μουσικες) αλλαγές στους επόμενους δίσκους, αλλά εδώ είναι που για πρώτη φορά αποκαλύπτεται το αφορητο, ανυπερβλητο, σχεδόν βιβλικό βάρος του μουσικου τους κόσμου, κ που θα οδηγήσει τους ακροατές σε κάποιες από τις πιο έντονες, υπερβατικες εμπειριες που μπορεί να προσφερει ενας δίσκος.

Body Count - Body Count

Το εμβληματικο ντεμπούτο των Body Count, με τους σκαλωματικους ρυθμους, τις ριφφαρες του Ernie C, τους αιχμηρους στίχους κ την εκρηκτικη ενέργεια, ειναι πολυ πιο κοντά στο rock/metal, απ’ ότι στο μουσικό παρελθον του Ice-T, αλλά με καίρια δάνεια από την oldschool gangsta rap κοσμοθέαση, κ με υμνους όπως το Body Count’s in the House, Bowels of the Devil, κ προφανώς το Cop Killer, καταλήγοντας να μνημονευεται ως ένας από τους πλεον κλασικούς δισκους των early 90s.

White Zombie - La Sexorcisto: Devil Music Vol. 1

Άλλο ένα διαμαντάκι που έκανε αισθητή την παρουσία του στην mainstream πλευρά του σκληρου ήχου στις αρχές της δεκαετίας, κ μάλλον η κορυφαία δουλειά του Rob Zombie.
Ξεσηκωτικό, γκρουβατο (σχεδόν χορευτικό) κ ευμνημονευτο,
το τρίτο album των White Zombie έκανε το εκκολαπτόμενο groove metal της εποχής λιγο πιο διασκεδαστικό.

Megadeth - Countdown to Extinction

Πολυ πιο εμπορικό κ προσιτο απ’ ο,τιδήποτε είχε κάνει ο Mustaine μέχρι τότε, αλλά γεμάτο κομματαρες, με το καλυτερο line up της μπάντας επιτέλους σταθεροποιημενο, την φωνή του πιο επικά ειρωνικη/καυστική από ποτε, κ με μια παραγωγή που ταιριάζει απόλυτα με τα ηχοτοπία του δίσκου, το Countdown to Extinction ειναι η στιγμή που μετατρέπει τους Megadeth από ήρωες του ακραιφνους, τεχνικου speed/thrash των 80ς, σ ενα από τα μεγαθήρια του ευρύτερου σκληρου
ήχου των 90ς.

Dream Theater - Images & Words

Όσοι με γνωριζουν, ίσως κ να απορησουν για την παρουσία των Dream Theater σε δικο μου κείμενο, μιας που λίγα πραγματα με έχουν ενοχλησει ποτέ, στο συνολο των μουσικών ειδών με τα οποία έχω ασχοληθεί, περισσοτερο απο την σχολή του progressive metal που εκπροσωπει η συγκεκριμένη μπάντα (tbh, το υφος των Theater δεν μου φαινόταν ποτέ ουτε ιδιαίτερα progressive, ουτε πολυ metal- οπότε ψιλοδιαφωνω κ με την ταμπέλα- αλλά, οκ, that’s just me).
Όπως κ να χει, αφήνοντας στην άκρη την άποψη μου για τους Theater, την συνολικη τους πορεια, κ τη σχολή που δημιουργησαν, το Images & Words ειναι ενας δίσκος τόσο υπέροχα λυρικός, ευακουστος, ισορροπημένος, κ απολαυστικός από το πρωτο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο, ώστε να θεωρησω πως του αξίζει αναφορά ακομα κ από εναν - σχεδόν - hater της μπάντας.

Iron Maiden - Fear of the Dark

Ο πρωτος δίσκος της μπάντας που προλαβα στον καιρό του, η τρίτη πιο αγαπημένη μου παραγωγη τους (σε ήχο, μόνο το Number of the Beast κ το Killers βάζω πιο πάνω), κ ο δίσκος που μου έμαθε να κρίνω το κάθε album από το ποσα (κ ποσο) καλά τραγούδια έχει, κ οχι από το αν έχει fillers (που ο συγκεκριμένος έχει, για μένα, 3-4).

Τo Be Quick or Be Dead ειναι από τα πιο δυναμικά openers που είχαν ποτε, τα Judas be my Guide, The Fugitive κ Childhood’s End αποτελουν κάποια από τα κορυφαία deep cuts των μεταγενέστερων Maiden, ενώ το Fear is the Key ειναι μια απο τις ιδιαίτερες, κ μάλλον παραγνωρισμενες στιγμές της μπάντας.

Όσο για τους τρεις κραχτες του δίσκου, το Wasting Love παίζει να είναι η πιο ξεδιάντροπα υπέροχη εμπορική μπαλάντα τους, το Afraid ήταν τοσο καθηλωτικό που κολλησε στο μυαλό του δημιουργου του για τα επόμενα δεκα- είκοσι χρόνια, κ το ομώνυμο, όσο κι αν έχει καεί από το overplay, παραμένει μια απίστευτα πετυχημένη μεταλαμπαδευση της Maiden μαγείας σε μια Νέα Εποχή.

Top 20

Θέσεις 20 - 11

Summary

20. Incantation - Onwards to Golgotha
19. Amorphis - The Karelian Isthmus
18. Pantera - Vulgar Display of Power
17. Fear Factory - Soul Factory
16. Napalm Death - Utopia Banished
15. Obituary - The End Complete
14. Immortal - Diabolical Fullmoon Mysticism
13. Hypocrisy - Penetralia
12. Solitude Aeternus - Beyond the Crimson Horizon
11. Psychotic Waltz - Into the Everflow

Κ πριν απο την δεκαδα μου, μια ειδική αναφορά που την χρωστάω στον 13χρονο εαυτό μου:

Manowar - The Triumph of Steel

Ο πρωτος τους δίσκος που άκουσα στον καιρό του, κ που με έκανε φανατικό οπαδο της επικής τους υπόστασης, ειναι ενα πολυ περιεργο (αλλά τελικά σπουδαιο) album εμπνευσμενου ιδιοτυπου Heavy Metal, που γεφυρώνει - υφολογικα/ηχητικά/ συνθετικά - την πρωτη, μυθικη εποχή της μπάντας (82-84), με την δεύτερη, σαφέστατα πιο εμπορική, περιοδο τους (87-88).
Αν ειχε κυκλοφορησει μετά τα Hail to England/Sign of the Hammer κ πριν από τα Fighting the World/Kings of Metal, τώρα θα μνημονευοταν ως ένα από τα πλέον κλασικά τους albums.
Ως δίσκος του 92, έμεινε στην ιστορία ως μάλλον αμφιλεγόμενος κ αδικημενος.
Όπως κ να χει, κάποιες απο τις τελευταίες τους πραγματικά μεγάλες στιγμές βρίσκονται εδώ.

Top 10

Θέσεις 10 - 6

Summary

10. Sinister - Cross the Styx

Το ντεμπούτο μιας από τις πλεον αγαπημένες μου μπαντες στο Ευρωπαϊκό Death Metal, ειναι σαρωτικο κ ολεθριο όσο ελάχιστες κυκλοφορίες της εποχής.
Ως κάποιου είδους απάντηση της δικής μας πλευρας του Ατλαντικού, στην λατρεμένη μου death metal σχολή των Malevolent Creation κ των Deicide, οι Ολλανδοί εδώ ηχουν πραγματικά ασταμάτητοι, με συνθέσεις όπως το ομώνυμο κ το Epoch of Denial να στέκουν μέχρι κ σημερα ως μεγάλες στιγμές αρχετυπικου Death Metal.

9. Darkthrone - A Blaze in the Northern Sky

Η πρωτη (κ αγαπημένη μου) μεγάλη Black Metal στιγμή των Νορβηγών, θεμελιώνει την Necro αντίληψη περι ήχου
(τουλάχιστον όσον αφορά την επίσημη studio δισκογραφια, γιατί κατά τ αλλα, καλο ειναι να θυμόμαστε ότι το Live in Leipzig είχε ήδη διανεμηθεί σε λίγους, συγκεκριμένους παραληπτες).

Δεν έχει νόημα να αναφερθώ στην βαρυτητα κ τη επιδραστικότητα της συγκεκριμένης κυκλοφορίας.
Μετά απο αυτο το album ειναι που εκτινάχθηκε όλο το δευτερο κυμα του Black Metal, κ κάθε μια από τις εξι εμβληματικες συνθέσεις του δίσκου έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σ αυτό.

8. Asphyx - Last One On Earth

Με βρωμικο, υπέρβαρο ήχο κ έναν τρομαχτικό Van Drunen στα φωνητικά, το δευτερο album των Asphyx ειναι κ αυτό που έχει μείνει ως το πλεον κλασικό της πρωτης τους εποχής (κ δικαίως).

7. Paradise Lost - Shades of God

Η μια από τις τρεις πιο αγαπημένες μου κυκλοφορίες του συγκροτήματος (μαζι με τα Icon κ Draconian Times).
Από την πρώτη εποχή της μπάντας οι περισσοτεροι συνηθίζουν να μνημονεύουν το Gothic ως την πιο σημαντική δουλειά της μπάντας, κι ενώ δεν έχουν άδικο, από αποψη ιστορικής αξίας κ επιδραστικοτητας, ωστόσο στο Shades of God είναι που η μπάντα ακουγεται πραγματικά ξεχωριστη απ ο,τιδήποτε άλλο, υφολογικα μιλώντας, κ εμπνευσμένη όσο δεν πάει, παρολο που δεν κάνει τίποτα άλλο από το να παραθέσει έναν δίσκο καθαρου βρετανικού Metal, σαμπαθικου κ υπέρβαρου, με τον Holmes να εντυπωσιάζει με το γρέζι κ τους ημι-βρυχηθμους του, κ τον Mackintosh να καταθέτει κάποιες από τις πιο ψυχωμενες του μελωδίες.
Κ ναι, κλισέ ή μη, προσωπικα τάσσομαι ξεκάθαρα με όσους θεωρουν το As I Die ως την κορυφαία στιγμή της μπάντας.

6. Skyclad - A Burnt Offering for the Bone Idol

Ο δευτερος δίσκος των Skyclad αποτελεί κ την δευτερη πιο αγαπημένη μου δουλειά τους.
Με την παρουσία του βιολιού πιο έντονη απ ότι στο ντεμπούτο (αλλά, ακόμη, οχι πρωταγωνιστικη), τις κιθάρες να θερίζουν, κ τον Walkyier να δικάζει, εδώ παρουσιάζονται κάποιες από τις κορυφαίες στιγμές της μπάντας, όπως το εναρκτήριο A Broken Promised Land, το καθηλωτικό Men of Straw, το προσωπικο αγαπημένο Karmageddon, κ φυσικά το
Alone in Death’s Shadow.

Κ η Τελική Πεντάδα

Summary

5. Bolt Thrower - The IV Crusade

Ο ένας από τους δυο δίσκους της μπάντας που αναφέρεται συνήθως ως απάντηση στην ερώτηση για το καλυτερο Bolt Thrower album (με το For Victory του 94 να είναι η άλλη εξίσου δημοφιλής απαντηση).

Κ παρολο που, σε καθαρά προσωπικο επίπεδο είναι, ίσως, ο λιγότερο αγαπημένος μου από τις πεντε πρώτες δισκαρες της μπάντας, αυτό δεν λέει κ πολλα, εφόσον πρακτικά σημαίνει απλώς ότι τον θεωρω δίσκο 11/10 ( αντί για 12 ας πουμε),
κ ανώτερο απο την συντριπτική πλειοψηφια δίσκων ακραίου ήχου που υπαρχουν εκεί έξω.

Απλα τυχαίνει να έχω μεγαλυτερη αδυναμία στην πιο ορμητικη/σαρωτικη πλευρα τους, ενώ το IV Crusade ειναι το album που θεμελιώνει οριστικά το πιο mid-tempo υφος τους, στοχεύοντας στην δημιουργία μιας τρομερά πειστικής, αποπνικτικής, πολεμικής ατμόσφαιρας κι ενός ήχου τόσο ισοπεδωτικου κ αναγνωρισιμου που μνημονεύεται (κ παραμενει αξεπέραστος) ακόμα κ σήμερα.

Κ φυσικά, τα έντονα ξεσπάσματα κ οι πιο σαρωτικοι ρυθμοί δεν λείπουν ουτε εδώ. Αντιθέτως, η παρουσια τους, αν κ λιγότερο συχνη, είναι εξίσου εντονη με του παρελθοντος, σε έπη όπως το Where Next to Conquer (με την τόσο χαρακτηριστικη Bolt Thrower ριφφαρα), ή στο τελείωμα του κορυφαίου This Time it’s War, ενώ το αγαπημένο Embers, συνεχίζει την παραδοση του επικου fade in/out με το Αιώνιο/Απόλυτο RIFF που πρωτακουσαμε στο μου-εχουν-τελειωσει-οι-περιγραφες World Eater απο το Realm of Chaos, κ έπειτα στο Cenotaph από το War Master.

Για την θεματική του δίσκου κ το αδίστακτο ξεγυμνωμα των αληθινων villains των τελευταίων πολλων αιώνων ανθρώπινης Ιστορίας
(spoiler alert: ειναι οι Κρατουντες του Δυτικού Κοσμου- ποιος θα το περιμενε;; ) δεν χρειάζεται να πω πολλα (άλλωστε τα είπε πολυ ωραια κ ο Γρακχος πιο πανω), οποτε θα τονίσω απλά το άψογο κ ιδιαίτερα ευστοχο timing της κυκλοφορίας του δίσκου, ενα μόλις χρόνο μετά τον Πόλεμο του Κόλπου (όπου, για άλλη μια φορά, οι Δυτικοι έσπευσαν να σκορπισουν ελευθερία κ δικαιοσυνη στη Μέση Ανατολή).
Tldr; Το τέταρτο συνεχόμενο αριστουργημα των Bolt Thrower.

4. Blind Guardian - Somewhere Far Beyond

Ο δευτερος κορυφαίος δίσκος των Φρουρών (για τον πρωτο θα τα πουμε σε δυο - τρεις εβδομάδες).
Δεν έχει σταματήσει εδώ κ 28 χρόνια να επενεργει πανω μου, κάθε φορά που το ακουω, με την ίδια δυναμικη απόδρασης κ εμβυθισης που μου είχε ασκήσει σε εκείνη την πρωτη ακροαση.
Όπως έχει ειπωθεί ήδη, εδώ είναι που εισαγουν τα πρωτα folk στοιχεία στη μουσική τους
(Hansi κ Andre ακουγαν φανατικά εκείνη την εποχή Subway to Sally, τα “δασενια” albums των Jethro Tull, αλλά κ τα πονηματα των μεγάλων Skyclad), κ ταυτόχρονα αναπτύσσουν σταδιακά τις συμφωνίκες τους επιρροές από Queen, με τα - ολο κ πιο επικα - πολυφωνικα ρεφρέν.
Μιλάμε για τον δίσκο του Journey Through the Dark, του Quest for Tanelorn κ του Theater of Pain.
Προφανώς δεν χρειάζεται να ειπωθεί τιποτα απολυτως για το Bard’s Song, ενώ το ομώνυμο παραμενει στο πρόσωπικο μου Top 5 αγαπημένων Blind Guardian τραγουδιών.

3. Malevolent Creation - Retribution

Η δευτερη κορυφαία στιγμή των αμερικανων Τιτάνων του oldschool θρασατου, πολεμικου Death Metal, μετά από το ιστορικό τους ντεμπούτο.
O ογκώδης, υπέρβαρος ήχος του Scott Burns κάνει εμφατικη την παρουσια του (και) εδω, υπηρετώντας τις ξυραφενιες, ισοπεδωτικες ριφφαρες του Fasciana κ του Barrett (λιγο πριν παρει μεταγραφή για τους Cannibal Corpse), ενω τα φωνητικά του Hoffmann, απειλητικα κ θηριωδη, κυριαρχούν σε όλο τον δίσκο. Συνθέσεις οπως το Slaughter of Innocence κ το μεγαλειώδες Eve of Apocalypse, θα σημαδέψουν το Death Metal, αποτελώντας εμβληματικες κ κορυφαίες στιγμές του μεχρι κ σημερα.

2. Merciless - The Treasures Within

Σ έναν κόσμο όπου ο ακραίος ήχος εχει πλεον εκραγεί κ είναι παντου, οι Merciless παραμένουν το κορυφαιο Death/Thrash (με μια σχεδόν protoblack λυσσα στην προσέγγισή τους) συγκρότημα εκεί έξω, σε ο,τι αφορά την αγνη, ασυμβίβαστη επιθετικότητα.

Στην δευτερη δισκαρα τους, εμπλουτίζουν τις δυναμικες των καταιγιστικων τους συνθέσεων κ με καίρια υπερογκωδη mid-tempo μέρη, κ μεγαλυτερη φαντασία στα τυμπανα.

Ο Rogga εξακολουθεί να φτυνει τα μανιασμένα φωνητικά/κραυγές του, κ με τραγούδια όπως το Darkened Clouds, το ομώνυμο κ το έπος Branded by Sunlight, η θέση τους στους κορυφαίους του Extreme Metal ειναι κερδισμένη με το ματωμένο (έτσι,για την έξτρα γραφικότητα) σπαθι τους κ για το 92.

1. Deicide - Legion

Όσο γραφικοί κι αν φαντάζουν οι Deicide, όσο βλαμμένος κι αν είναι ο Benton, οι πρωτοι τους δίσκοι ειναι ογκόλιθοι του Extreme Metal, κ δεν είναι πολλα τα albums που μπορουν να συγκριθουν μαζί τους σε ακροτητα, βαρυτητα κ ωμότητα, ακόμα κ σημερα.
Το Legion ειναι,πολυ ξεκαθαρα, η κορυφαία τους στιγμή.
Η μπάντα εδώ είναι πραγματικα ανεξέλεγκτη, με την φωνή του Benton να ηχει πιο κτηνώδης κ μανιασμενη από ποτε, με τις χαρακτηριστικες απο-τα-βαθη-της-κολασης κραυγές του σε θέση απόλυτου πρωταγωνιστη, κ με τις ταχυτήτες σε κιθάρες κ τυμπανα να είναι τερματισμενες κ σαρωτικες, σε μια απο τις κορυφαίες κ πιο αντιπροσωπευτικες παραγωγες του Scott Burns κ του Death Metal της Florida.
Η απολυτοτητα στα σατανικά ουρλιαχτά του Behead the Prophet, η ισοπεδωση του Revocate the Agitator, κ φυσικά κάθε ένα τιμωρητικο δευτερόλεπτο του Satan Spawn, διατηρούν την αιχμηροτητα τους απεθαντη ακόμα κ 31 ολόκληρα χρόνια μετά.
Διαμάντι πραγματικά ακραίου Death Metal, αγαπημένο κ αξεπέραστο, όσο λίγα.

Εξώφυλλο της Χρονιάς:

Γραφική, κρυπτικη, οσο κ αρχετυπικη αποτυπωση του τίτλου του album, σ ενα εξώφυλλο που λατρεύω μέχρι κ σημερα, κι ας μην ξέρω να πω, με σιγουριά για ποιο λόγο…

Θνξ στο θρεντ για την υπομονή ε!
Τα λεμε, οπου να ναι, κ για το 93

27 Likes

Κάπου εδώ και ειδικά μετά τα παραπάνω 2 ποστ, να αναφέρουμε 2 πραγματα:

1. πόσο πολύ είχε επιρρεάσει ο Chuck το death metal, όπου εκτός του ήχου, οι περισσότερες (τουλάχιστον Αμερικάνικες) μπάντες ακολουθούσαν the Chuck way στα φωνητικά, οπότε είχαμε ουσιαστικά διάφορες version του Chuck στις περισσότερες μπάντες. Ενδεχομένως και η αγαπημένη μου σχολή, καθώς είχαν καθαρή άρθρωση και αρκετή ένταση. Ο Suffocation φίλος είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της διαφοροποίησης από την άλλη.
  2. το μισό και βάλε Αμερικάνικο deathrash, θα μπορούσε πολύ άνετα να αποκαλείται Scott Burns Death Metal.
4 Likes

If only this were the case…

Σε χανω εδω, νομίζω, φιλε Γράκχο.

Τι εννοείς;

Ώπα, ναι, δεν έκανες εσύ λάθος.

Εγώ το έκανα. Για κάποιο λόγο σκεφτόμουνα τον άλλο, τον Κακοφωνίξ. Αλλά εκείνος ήταν στο πρώτο.

Sorry for the cockup :smile:

Πάντως τα πρώτα Iced Earth δυνατά ρε φίλε αλλά με αποπροσανατολίζει η υπερβολική ομοιότητα με Metallica στις ρυθμικές. Που κατά τ’ άλλα βέβαια δεν τους άκουγε ποτέ ο μασκαράς Σέιφερ.

1 Like

Αυτοι τον ακουγανε.

6 Likes

Εδω ζούσε οταν οι Metallica έπαιζαν θρας.

2 Likes

6 Likes

Παρασκευουλα ζαχαρη, Παρασκευουλα μελι

1 Saviour Machine Saviour Machine
2 Savatage Edge Of Thorns
3 Rotting Christ Thy Mighy Contract
4 Oracle As Darkness Reigns
5 Metal Church Hanging in the Balance
25 Likes

Αυτή την εβδομαδα, λογω ΠΣΚΔ αλητειας εκτος Αθηνων, δε θα εχω τον χρονο να μιλησω περισσοτερο για τη λιστα μου, και ενώ αρχισα να ακουω τα αλμπουμς που διαλεξα από νωρις τελικα δυσκολευτηκα κλασσικά να τη κλεισω.

Το 1993 είναι η χρονια με πρωτη φορα hip hop δισκο στη 5αδα ( και παρολιγο Ελληνικο)… !
Κατά ταλλα είναι ενας χρονος γεματος ΛΑΣΠΗ και ΒΡΩΜΑ οπου διαμορφωθηκε ένα από τα αγαπημενα genre μου, το sludge.

1. Eyehategod - Take As Needed For Pain
image

Δισκος χαραγμενος μεσα μου.
Ένα ακατεργαστο και σαπιο ταξιδι στα πιο σκοτεινα μονοπατια αυτου του κοσμου και της ψυχης.
Οι EHG εφεραν τη πρωτοπορια χτιζοντας έναν ηχο doom, punk και hardcore και ανοιξαν τον δρομο σε τοσες πολλες άλλες μπαντες. Ο Mike IX βουτηγμενος στη ντρογκα, αποτυπωνει ολο αυτό το μηδενιστικο συναισθημα και τον παγωμενο θυμο με έναν τροπο καθαρτικο.
Highlight ζωης όταν ειχαμε αραξει με τη μπαντα, σε κατι στενα του Λονδινου μετα το λαιβ τους στο Underworld. @entername

2. Melvins – Houdini
image

Ακρογωνιαιος λιθος του sludge και του alternative metal.
Επιτομη της δημιουργικης καινοτιμιας αυτης της μπανταρας, με πολλα χαιλαιτς όπως αυτό της θρυλικης συνεργασιας με τον Cobain στο Sky Pup (πολλες φορες ειχε πει ποσο τους γουσταρει και τον επηρρεασαν).
Τι να πουμε … αναμενουμε τη πιο χαρακτηριστικη αφανα της μουσικης στη Τεχνοπολη

3. Nirvana - In Utero
image

«Ναι, καταλαβαμε σας αρεσε το Nevermind και εγινε mainstream. Ωραια παρτε ναχετε τωρα».
Αυτό θα μπορουσαν να ειχαν σκεφτει οι Nirvana, όταν φτιαχναν το In Utero.
Απομακρυνθηκαν από τις mainstream προσδοκιες και επεστρεψαν στον ηχο που γουσταρουν: ακαταργαστο, ωμο, βιαιο, επιθετικο. Με την αριστουργηματικη noise συμβολη του Steve Albini, ο δισκος μεταμορφωνεται σε κατι διαφορετικο: μια ενδοσκοπικη συλλογη από προσωπικα βιωματα και καταπιανεται με θεματα εσωτερικης αναταραχης, κοινωνικων πιεσεων μεσω αινιγματικων στιχων και σκοτεινων μελωδιων.

4. Cypress Hill - Black Sunday
image

Album της καρδιας και της φοιτητικής ζωης.
Τοσα πολλα χιτς μαζεμενα σε μια κυκλοφορια που εχουν παιξει απειρες φορες.
Ένα μοναδικο και πρωτοποριακο δειγμα west coast hip hop, με πολύ funk και υπνωτικους υμνους.

5. Crowbar – Crowbar
image

Άλλο ένα iconic αριστούργημα του sludge από τους βαλτους της Νεας Ορλεανης
Βαρυ, groovατο, ατμοσφαιρικο –μια ηχητικη αβυσσο απογνωσης και αγωνιας.

Επομενα δυσκολα 6

Τρύπες- Εννιά Πληρωμένα Τραγούδια (πονεσε που δε μπηκε 5αδα)
PJ Harvey - Rid of Me
Slowdive - Souvlaki
The Smashing Pumpkins - Siamese Dream
Sepultura - Chaos A.D.
Type O Negative – Bloody Kisses

Και αλλα τοσα που αξιζουν να ακουστουν και αναφερθουν

Neurosis - Enemy of the Sun
Mazzy Star - So Tonight That I Might See
Entombed - Wolverine Blues
Darkthrone - Under a Funeral Moon
Earth - Earth 2
Tool - Undertow

Cover: μεταξυ Houdini και Rid of Me

24 Likes

5. Darkthrone - Under A Funeral Moon

Αιώνιο δίλημμα αν προτιμώ περισσότερο αυτό ή το Blaze. Τα τελευταία χρόνια καταλήγω εδώ. Ο απόλυτος ΒΜ ήχος, το πρότυπο, το παράδειγμα του πως θέλω να ακούω το παραδοσιακό, ψυχρό, ωμό BM. Αυτός ο ήχος, αυτή η φωνή. Βίωμα και στοίχειωμα.

4. My Dying Bride - Turn Loose The Swans

To death/doom στην τέλεια μορφή του. Νομίζω η πιο πένθιμη ατμόσφαιρα που έχω συναντήσει σε δίσκο, στην δημιουργία της οποίας συμβάλλουν, φυσικά, τα βασανισμένα φωνητικά του Aaron. Η μαγεία όμως του δίσκου (και εν πολλοίς των MDB εν γένει) είναι πως μέσα από την θλίψη και την απόγνωση κατορθώνουν και ξεδιπλώνουν παράλληλα ένα είδος αρχοντικής μεγαλοπρέπειας χωρίς όμως να γίνονται υπερφύαλοι και πομπώδεις. Και αυτός ο συνδυασμός είναι το κερασάκι στην τούρτα. Μουσικά τι να πούμε, τοπ, μεγάλα κομμάτια με ουσία, βιολιά, πιάνα, δεν του λείπει τίποτα. Ογκόλιθος.

3. Benediction - Transcend The Rubicon

Αν έπρεπε να εντοπίσω την ακριβή στιγμή που κάτι άλλαξε στα αυτιά μου και αποδέχτηκαν το death metal, θα ήταν τότε στα 15 (ή 16?) μου που άκουσα το Violation Domain και σκέφτηκα “κάτσε ρε, αυτό γαμάει, γιατί δεν τα άκουγα αυτά τόσο καιρό?”. Έχοντας αρχίσει να ακούω μουσική από τα 13-14 μου, στον σκληρό ήχο έπεσα με τα μούτρα περίπου στις αρχές Λυκείου. Μέχρι τότε, απέρριπτα οτιδήποτε death metal (καλά grind, black metal και λοιπές καφρίλες ούτε απέξω) απλά και μόνο λόγω ταμπέλας. Είχα ακούσει 2-3 πράγματα, απορούσα ποιος τα ακούει και είχα αποφασίσει πως όλο το ιδίωμα δεν ακούγεται. Αν εξαιρέσουμε μια χούφτα κομμάτια από συλλογές και limewire που είχα ακούσει τυχαία και μου άρεσαν (όλα όμως αρκετά προσβάσιμα για τα αυτιά μου, ένα Crystal Mountain, ένα Possessed, θυμάμαι και ένα Arch Enemy που ήταν μελωδικό), σε όλα τα άλλα άκυρο από τα αποδυτήρια, ενώ στο μέταλ έφτανα και γούσταρα ουσιαστικά μέχρι ακραίο θρας (Pleasure To Kill κτλ). Ε καλύτερη gateway μπάντα για το παραδοσιακό DM δεν θα μπορούσα να σκεφτώ (άντε και Bolt Thrower), οι Benediction μου έδειξαν το επόμενο λογικό βήμα από το θρας, μου έδειξαν πως υπάρχει και το fun και η γκρούβα ενίοτε και με ψάρωσαν για τα καλά. Εκεί άνοιξαν οι πύλες για εμένα, μετά ακολούθησε όλος ο σκληρός ήχος.

2. Burzum - Det Som Engang Var

Εκεί λοιπόν γύρω στα 16-17, αφού έχω χωθεί για τα καλά στις εξτρημίλες, υπάρχουν μερικά πράγματα που δεν έχω χωνέψει ακόμα, όπως ο Burzum (κυρίως, αλλά όχι μόνο λόγω φωνητικών). Είχα ακούσει λίγο, δεν ψήθηκα για παραπάνω. Σε κάποια γενέθλια, κολλητός μου κάνει δώρο το συγκεκριμένο. Ένα Σ/Κ λείπουν οι γονείς, το βάζω στο μεγάλο στερεοφωνικό, κλείνω τα πάντα και ξαπλώνω στον καναπέ. ΜΠΟΥΜ! Δεν πρέπει να έχω ξανανιώσει υπνωτισμένος από δίσκο. Όποια ένσταση είχα πριν την ακρόαση πήγε περίπατο. Η μαύρη πύλη του εξωφύλλου, τα διαολεμένα πιασάρικα (μα τόσο ουσιώδη!) riffs, τα φωνητικά από την κόλαση που σηκώνουν την τρίχα κάγκελο, οι απίστευτες synths παρενθέσεις (με Han Som Reiste χάνω τον κόσμο γύρω μου), όλα κούμπωσαν τέλεια στο μυαλό. Νομίζω για 40 λεπτά σε εκείνη την πρώτη ακρόαση όχι απλά δεν κουνήθηκα, δεν πρέπει ούτε καν να βλεφάρισα.

1. Paradise Lost - Icon

Δεν έχω να πω πολλά εδώ, αυτό και το Draconian είναι τα καταφύγιά μου.

Saviour Machine κόπηκαν από το VAR για χιλιοστά. Savatage εννοείται ότι καλύτερο και το 93.

29 Likes

Το 'χουμε να το σηκώσουμε αυτή τη βδομάδα, τι λες;

Δισκος - λατρεία, κ ο καλυτερος τους!

Στην ιδια θέση θα είναι κ στην δικη μου πεντάδα!

2 Likes

Ποιο 1991; Ποιο 1991+1; 1991+2!!!

Η χρονιά που μένουν εκτός πεντάδας τρελές αγάπες λ.χ. Paradise Lost, Death, Coroner, Entombed, Crowbar… Punk δισκάρες όπως ο ομώνυμος των Rancid και το παρεξηγημένο ντεμπούτο των Propagandhi… Οι επικές hip-hop κυκλοφορίες των Cypress Hill και των Wu-Tang Clan

1. Η χρονιά που θεμελιώθηκε το metalcore, EP 3 τραγουδιών σκέτος όλεθρος…

Earth Crisis - Firestorm

1. Το έτος που δισκογράφησαν πρώτη φορά οι Deftones χωρίς να το ξέρουν…

Quicksand - Slip

1. 1993 με πληρωμένη επιστροφή από το ελληνόφωνο ροκ που θριαμβεύει…

Τρυπες - 9 Πληρωμένα Τραγούδια

1. Μπαίνεις στο έτος με σπασμένα τα φρένα από Beneath και Arise και βγαίνεις αλώβητος (όχι και τόσο) από μετωπική…

Sepultura - Chaos A.D.

1. Η χρονιά της αρχής του τέλους…

Nirvana - In Utero

Εξώφυλλο της Χρονιάς

αρχείο λήψης (1)

24 Likes

Αφηνω και φορμιτσα για να μην ψαχνόμαστε κυριακάτικα…

3 Likes

Μέχρι να την ξαναποστάρεις 2-3 φορές βασικά.

4 Likes

Θέλω να κάνω μια ξεχωριστή αναφορά σε έναν δίσκο που θα έπρεπε να ακούγεται πολύ περισσότερο και να μην έχει παραμείνει εγκλωβισμένος στους underground death metal κύκλους.

image

Πραγματικά αδυσώπητο και μανιασμένο death metal. Απίστευτο (trademark όσο δεν πάει) παίξιμο από όλους, ατμόσφαιρα από τον Άδη και κάθε νότα ξυπνάει εφιάλτες. Επίσης, από τα πορωτικότερα μπλαστίδια που έχουν ακουστεί σε αυτή την μουσική. Οι φανς θα το έχουν ακούσει σίγουρα, αλλά καλώ και όσους έχουν έστω περιστασιακό ενδιαφέρον για τον ήχο να το δοκιμάσουν. Προσωπικά είναι στο top 10 του Αμερικάνικου death metal για εμένα, ενώ παρά το ότι είναι από Florida διαφοροποιείται από τον τυπικό ήχο της περιοχής όσον αφορά την προσέγγισή του αλλά και την παραγωγή του.

6 Likes

Λιστούλα από εύκολο τελικά '93.
Το '94 ειναι ό,τι χειρότερο δυστυχώς και το '95 μια από τα ίδια.
Γενικά, καλά θα περνάμε από εδώ και πέρα φαίνεται.

Η 5αδα μου.

Smashing Pumpkins – Siamese Dream: Eύκολο #1. Ποιος να συγκριθεί μαζί τους; O Corgan (και οι υπόλοιποι φυσικά ακόμη κι αν ο ίδιος δεν το πιστεύει) εδώ τα κάνουν όλα σωστά. Μόνο παράπονο μου είναι πως οι Smashing Pumpkins, 30 χρόνια μετά, δυστυχώς, δεν ξεπέρασαν ποτέ αυτό το άλμπουμ.
Afghan Whigs – Gentlemen: Kαι πολύ άργησα. Δίσκος- σημείο αναφοράς για όλο το 90s αμερικάνικο rock. Ο Greg Dulli είναι καλλιτεχνάρα και τζεντλμαν.
Suede – Suede: Καλώς ήρθες brit pop (ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων, στο περίπου). Οι Suede είναι γιγάντια μπάντα, μουσικάρες, ταλεντάρες κι εδώ κατάφεραν να δέσουν τέλεια όλη τη δεκαετία του '80 με την εποχή τους, δημιουργώντας ένα δίσκο που, όχι μόνο είναι γεμάτος hits, αλλά, σε ποιοτικό επίπεδο, παραμένει σπουδαίο.
The Wu-Tang Clan – Enter The Wu-Tang (36 Chambers): O oρισμός του “μην πετάξεις τίποτα”. Μέσα στα 5-10 καλύτερα rap άλμπουμ όλων των εποχών. C.R.E.A.M. get the money, dollar dollar bill, y’all!
Paradise Lost - Icon: Πραγματικά δεν ξέρω αν είναι τόσο σπουδαίος δίσκος ή απλά εγώ το αγαπάω τόσο. Σίγουρα πάντως είναι το αγαπημένο Paradise Lost άλμπουμ και αυτό που, επιτέλους, τους έκανε το συγκρότημα που ήταν προορισμένοι να γίνουν.

Κι άλλα 10

Fugazi - In on the Kill Taker: Νταξ, τώρα άφησα το ίσως καλύτερο άλμπουμ των Fugazi εκτός 5αδας, μόνο και μόνο επειδή τους αναφέρω συνέχεια και θα συνεχίσω να το κάνω για όλη τη δεκαετία (και λίγο από την επόμενη). The original “The Only Band That Matters”.
Pearl Jam – Vs.: Καλύτερο από το ντεμπούτο. Πιθανά και καλύτερο τους γενικά. Ούτε μισό κακή νότα και ο λόγος που πιστεύω ακράδαντα πως οι Gossard/ McCready μπορεί και να είναι το κορυφαίο κιθαριστικό δίδυμο των ‘90s.
Quicksand - Slip: Το ότι αυτός ο δίσκος που φανερώνει μια εντελώς ολοκληρωμένη μπάντα που παίζει αδιανότητα εθιστικό post- hardcore είναι το ντεμπούτο τους, το ανεβάζει αρκετά στην κατάταξη παρόλο που έτσι κι αλλιώς μιλάμε για αλμπουμάρα.
Depeche Mode – Songs of Faith and Devotion: Ο δίσκος που ακούγονται, παράλληλα, απολύτως φρέσκοι αλλά και ώριμοι. Όχι η καλύτερη αλλά πιθανά η πιο ολοκληρωμένη τους δουλειά. Ίσως και αυτή που έχει κερδίσει περισσότερο το στοίχημα του χρόνου.
A Tribe Called Quest - Midnight Marauders: Αν έπρεπε να διαλέξω ένα hip-hop γκρουπ που πρέπει να έχουν ακούσει όλοι, είναι αυτό. Συγκινητικά ευρηματικοί και πρωτοπόροι με όλη την έννοια της λέξης.
Melvins - Houdini: Eμβληματικό άλμπουμ με ακόμη πιο εμβληματικό εξώφυλλο που εμπεριέχει μερικές από τις κορυφαίες στιγμές της δισκογραφίας τους.
Morphine – Cure for Pain: Τι εννοείτε πως μπάσο, σαξόφωνο και 2 κρουστά δεν είναι ο ιδανικός τρόπος για να παίξεις rock; Ένα άλμπουμ που και φέτος να είχε βγει, πάλι θα ήταν λίγο μπροστά για τη σκηνή του.
Carcass - Heartwork: Ή πως ένα grind συγκρότημα από το UK μας έμαθε να ακούμε melodeath.
Eyehategod - Take As Needed For Pain: Koχονάτο άλμπουμ (όπως και το επόμενο) και ο βασικός λόγος που σε αυτά τα αλάνια από τη Νέα Ορλεάνη, μπορούμε να συγχωρήσουμε - σχεδόν- τα πάντα.
Cop Shoot Cop - Ask Questions Later: Πάλεψε με καμιά 10αριά άλμπουμ για αυτή τη θέση και τελικά επικράτησε. Ένα μείγμα 80s industrial και 90s noise rock που, σε αυτή τη δεκαετία που δεν έχουμε γεμίσει ακόμη με indie folk μυξότριχες, το βάζουμε περήφανα κάτω από τη μεγάλη alternative ομπρέλα. Fun fact: O Tod Ashley αμέσως μετά έφτιαξε τους Firewater, ένα μείγμα alternative, gypsy punk και ska, που, στο είδος του, κάνει κάτι gogol μπουρδέλα να μοιάζουν ακόμη πιο φτηνά απ’ ότι είναι. Το παράξενο είναι που δεν τους μυρίστηκε τότε γνωστός έλληνας διοργανωτής φεστιβάλ για να τους κάνει το μεγαλύτερο συγκρότημα που πέρασε ποτέ από τη χώρα. Τι εννοείται είμαι πάλι off topic; Kαλά, σταματάω.

Melvins-houdini

25 Likes

Θέλω να δω πως θα το μαζέψεις σε 2 βδομάδες

3 Likes

Η αλήθεια είναι πως το Mellon Collie δεν είναι αυτή τη στιγμή στη 15αδα μου. Και, ακόμη κι αν μπει, σίγουρα το θεωρώ κατώτερο.

1 Like