5. Darkthrone - Under A Funeral Moon
Αιώνιο δίλημμα αν προτιμώ περισσότερο αυτό ή το Blaze. Τα τελευταία χρόνια καταλήγω εδώ. Ο απόλυτος ΒΜ ήχος, το πρότυπο, το παράδειγμα του πως θέλω να ακούω το παραδοσιακό, ψυχρό, ωμό BM. Αυτός ο ήχος, αυτή η φωνή. Βίωμα και στοίχειωμα.
4. My Dying Bride - Turn Loose The Swans
To death/doom στην τέλεια μορφή του. Νομίζω η πιο πένθιμη ατμόσφαιρα που έχω συναντήσει σε δίσκο, στην δημιουργία της οποίας συμβάλλουν, φυσικά, τα βασανισμένα φωνητικά του Aaron. Η μαγεία όμως του δίσκου (και εν πολλοίς των MDB εν γένει) είναι πως μέσα από την θλίψη και την απόγνωση κατορθώνουν και ξεδιπλώνουν παράλληλα ένα είδος αρχοντικής μεγαλοπρέπειας χωρίς όμως να γίνονται υπερφύαλοι και πομπώδεις. Και αυτός ο συνδυασμός είναι το κερασάκι στην τούρτα. Μουσικά τι να πούμε, τοπ, μεγάλα κομμάτια με ουσία, βιολιά, πιάνα, δεν του λείπει τίποτα. Ογκόλιθος.
3. Benediction - Transcend The Rubicon
Αν έπρεπε να εντοπίσω την ακριβή στιγμή που κάτι άλλαξε στα αυτιά μου και αποδέχτηκαν το death metal, θα ήταν τότε στα 15 (ή 16?) μου που άκουσα το Violation Domain και σκέφτηκα “κάτσε ρε, αυτό γαμάει, γιατί δεν τα άκουγα αυτά τόσο καιρό?”. Έχοντας αρχίσει να ακούω μουσική από τα 13-14 μου, στον σκληρό ήχο έπεσα με τα μούτρα περίπου στις αρχές Λυκείου. Μέχρι τότε, απέρριπτα οτιδήποτε death metal (καλά grind, black metal και λοιπές καφρίλες ούτε απέξω) απλά και μόνο λόγω ταμπέλας. Είχα ακούσει 2-3 πράγματα, απορούσα ποιος τα ακούει και είχα αποφασίσει πως όλο το ιδίωμα δεν ακούγεται. Αν εξαιρέσουμε μια χούφτα κομμάτια από συλλογές και limewire που είχα ακούσει τυχαία και μου άρεσαν (όλα όμως αρκετά προσβάσιμα για τα αυτιά μου, ένα Crystal Mountain, ένα Possessed, θυμάμαι και ένα Arch Enemy που ήταν μελωδικό), σε όλα τα άλλα άκυρο από τα αποδυτήρια, ενώ στο μέταλ έφτανα και γούσταρα ουσιαστικά μέχρι ακραίο θρας (Pleasure To Kill κτλ). Ε καλύτερη gateway μπάντα για το παραδοσιακό DM δεν θα μπορούσα να σκεφτώ (άντε και Bolt Thrower), οι Benediction μου έδειξαν το επόμενο λογικό βήμα από το θρας, μου έδειξαν πως υπάρχει και το fun και η γκρούβα ενίοτε και με ψάρωσαν για τα καλά. Εκεί άνοιξαν οι πύλες για εμένα, μετά ακολούθησε όλος ο σκληρός ήχος.
2. Burzum - Det Som Engang Var
Εκεί λοιπόν γύρω στα 16-17, αφού έχω χωθεί για τα καλά στις εξτρημίλες, υπάρχουν μερικά πράγματα που δεν έχω χωνέψει ακόμα, όπως ο Burzum (κυρίως, αλλά όχι μόνο λόγω φωνητικών). Είχα ακούσει λίγο, δεν ψήθηκα για παραπάνω. Σε κάποια γενέθλια, κολλητός μου κάνει δώρο το συγκεκριμένο. Ένα Σ/Κ λείπουν οι γονείς, το βάζω στο μεγάλο στερεοφωνικό, κλείνω τα πάντα και ξαπλώνω στον καναπέ. ΜΠΟΥΜ! Δεν πρέπει να έχω ξανανιώσει υπνωτισμένος από δίσκο. Όποια ένσταση είχα πριν την ακρόαση πήγε περίπατο. Η μαύρη πύλη του εξωφύλλου, τα διαολεμένα πιασάρικα (μα τόσο ουσιώδη!) riffs, τα φωνητικά από την κόλαση που σηκώνουν την τρίχα κάγκελο, οι απίστευτες synths παρενθέσεις (με Han Som Reiste χάνω τον κόσμο γύρω μου), όλα κούμπωσαν τέλεια στο μυαλό. Νομίζω για 40 λεπτά σε εκείνη την πρώτη ακρόαση όχι απλά δεν κουνήθηκα, δεν πρέπει ούτε καν να βλεφάρισα.
1. Paradise Lost - Icon
Δεν έχω να πω πολλά εδώ, αυτό και το Draconian είναι τα καταφύγιά μου.
Saviour Machine κόπηκαν από το VAR για χιλιοστά. Savatage εννοείται ότι καλύτερο και το 93.