1994
1)SOUNDGARDEN - SUPERUNKNOWN
Πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν για να αρχίσει ένα μουσικό έργο να συγκαταλέγεται ανάμεσα στα “κλασσικά”. Όταν ξεκίνησα να ακούω συνειδητοποιημένα ροκ, συγκροτήματα εικοσαετίας και βάλε όπως οι Pink Floyd, οι Zeppelin, οι Scorpions θεωρούνταν ήδη classics. Σήμερα μας χωρίζουν σχεδόν 30 καλοκαίρια από την κυκλοφορία του SUPERUNKNOWN που σημαίνει 2 πράγματα: πρώτον ότι έχω γίνει μπάρμπας και δεύτερον ότι το 4ο LP των SOUNDGARDEN μπορεί χαλαρά να χαρακτηριστεί κλασσικό. Γιατί τι του λείπει άλλωστε; Γεμάτο χιτάρες είναι, Black Hole Sun, Spoonman, Fell On Black Days, The Day I Tried to Live, με τα βίντεοκλιπς τους να παίζονται διαρκώς από το MTV και να συστήνουν το συγκρότημα στις μάζες. Όπως ακριβώς το γάλα Νουνου, να μεγαλώνουν γερά παιδιά, μια νέα γενιά φίλων αυτής της μουσικής. Η χαρισματική παρουσία του Chris Cornell, σε συνδυασμό με τις φωνητικές του αρετές και τις γεμάτες πάθος ερμηνείες του σαν άλλος Robert Plant, σίγουρα έπαιξε σε μεγάλο βαθμό τον ρόλο της.
Ωστόσο πρέπει να δικαιολογήσω το γιατί του έδωσα το Νο1 σε μια χρονιά που γίνεται ο κακός (ή μήπως καλός) χαμός από απίστευτες κυκλοφορίες… Δεν ξέρω. Έχω ακούσει αυτό το album δεκάδες ίσως και εκατοντάδες φορές. Είπα να το επισκεφτώ με αφορμή αυτό που κάνουμε. Το μόνο που χρειάστηκε ήταν να βάλω τα ακουστικά, να πατήσω Play και η απόφαση μέσα σε λίγα λεπτά είχε ήδη παρθεί. Έτσι λοιπόν δεν θα γράψω κάτι παραπάνω.
2)JEFF BUCKLEY - GRACE
Το ντεμπούτο του JEFF BUCKLEY είναι αναμφίβολα μία από τις καλύτερες και χαρακτηριστικότερες κυκλοφορίες της δεκαετίας των '90ς. To GRACE είναι διακριτικό και στοχαστικό, μακρυά από τα πομπώδη και υπερβολικά μουσικά ρεύματα της εποχής. Η μουσικότητα του είναι επίσης εμφανής. Στο μαγικό Μojo Pin που ξεκινά τον δίσκο και μόνο η εκπληκτική ερμηνεία του Jeff είναι αρκετη για να σου σηκωθεί η τρίχα. Τα Grace και Last Goodbye που ακολουθούν είναι δύο απ΄τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα του ροκ των '90s. Το Lilac Wine θα μπορούσε να προέρχεται από κάποια άλλη πολύ πιο μακρινή δεκαετία.'Ολο το GRACE επιδεικνύει μια εντυπωσιακή ποικιλία από εκλεκτικές επιρροές που περασμένες από το προσωπικό πρίσμα του Jeff αναδεικνύουν το τελικό αποτέλεσμα. Το So Real δείχνει διάθεση πειραματισμού και κλεινει το μάτι στους RADIOHEAD που σίγουρα είχαν στήσει αυτί να καταλάβουνε τι παίζει. Μετά είναι και η διασκευή στο Hallelujah του Leonard Cohen, που -ναι καλά το καταλάβατε- είναι καλύτερη απ’το original και πιθανόν ένα από τα ομορφότερα πράγματα που θα ακούσετε ποτέ. Τελειώνοντας το τραγούδι νιώθεις ευλογημένος και γαλήνιος. Το υπόλοιπο του δίσκου παρότι άψογο και εξίσου υπέροχο - πχ το tour de force της μπάντας στο Dream Brother - μόνο να πλησιάσει μπορεί αυτήν την αίσθηση της εξωσωματικής εμπειρίας. Ο JEFF δυστυχώς εφυγε και αυτός πολύ πρόωρα. Θα ζει όμως για πάντα στις ψυχές εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν την φώνη του και την μουσική του μέσα τους.
3)SKYCLAD - PRINCE OF THE POVERTY LINE
Το 4ο στην σειρά άλμπουμ των θεών SKYCLAD ξεχωρίζει σαν την μύγα μέσα στο γάλα στην λίστα μου. Δεν γινόταν όμως να απουσιάσει καθώς η επιρροή του πάνω μου είναι πολύ απλά αδιαμφίσβητητη, όπως για κάποιους άλλους κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβαίνει με το ντεμπούτο των RAGE AGAINST THE MACHINE ή το… ΛΑΜΠΩ από την ΑΝΝΑ ΒΙΣΣΗ. Το PRINCE OF THE POVERTY LINE είναι το μέσο που επέλεξε για να διοχετεύσει ο τρελός γελωτοποιός που ακούει στο όνομα Martin Walkyier όλη του την οργή, την αγανάκτηση και την πικρία για τις κοινωνικές αδικίες που λάμβαναν χώρα το 2023 - εε,… το 1994 εννοώ αλλά απ’ ότι φαίνεται δεν έχει αλλάξει και τίποτα. Και όπως σωστά λέει και ο σοφός (?) λαός μας, από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια.
Flashback. A trip down memory lane: Anno 1998 a classic year for Vintage Live! Σε ένα από τα λίγα μνημειώδη live που έχω παρακολουθήσει, οι SKYCLAD μαζί με τους PRIMAL FEAR- άραγε ποιος πωρωμένος 18χρονος με κίνδυνο την σωματική του ακεραιότητα έκανε high five με τον Ralf Scheepers όταν διασκευάζαν το Grinder - ισοπέδωσαν το club του Μύλου. Ο Μartin ήταν εκεί μπροστά και έδινε απλόχερα το είναι του. Να μην αδικώ και τα υπόλοιπα παιδιά, όλοι ήταν απίστευτοι και η ενέργεια που εκλύθηκε εκείνη την βραδιά θα μπορούσε να φωταγωγήσει όλη την πόλη.
Επιστροφή στο PRINCE…
Now we’ve come to the end of the line/Why is life such a puzzle sometimes?
και ναι το Οne Piece Puzzle μπορεί να είναι το καλύτερο κομμάτι των Skyclad, αλλά περιβάλλεται και από τα εκπληκτικά Cardboard City, Land of the Rising Slum, A Bellyfull of Emptiness και το προσωπικό αγαπημένο, την heavy παραβολή του Womb of the Worm με τον Μartin να φτύνει στίχους γεμάτους συμβολισμούς και νόημα. Στην τελική δεν χρειάζονται και άλλοι λόγοι για την ψήφο μου στο PRINCE…
4) NINE INCH NAILS - THE DOWNWARD SPIRAL
Ο ιδιοφυής Trent Reznor το είχε αποφασίσει ότι δεν χρειάζονται άλλα μυαλά για να τον βοηθήσουν να πραγματοποιήσει το όραμα του για το δεύτερο full length album των NINE INCH NAILS . Έτσι μετακόμισε στο Βeverly Hills, στο σπίτι όπου είχαν γίνει τα φριχτά εγκλήματα της αίρεσης του Charles Manson - ίσως όχι τυχαία ένα από τα κομμάτια του album τιτλοφορείται Heresy ενώ ένα άλλο Piggy, δεν θα μπω σε λεπτομέρειες- έφτιαξε το στούντιο του εκεί και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.
Το THE DOWNWARD SPIRAL είναι ένα concept album, πιστό σε αυτό που λέει ο τίτλος του, μια μισανθρωπική καταγραφή των σκέψεων και συναισθημάτων ενός αυτοκαταστροφικού ατόμου (Mr. Self Destruct) μέχρι την αναπόφευκτη αυτοκτονία του. Η αποξένωση , η απέχθεια για τους άλλους και για τον ίδιο, η παράνοια και τέλος η παραίτηση που έρχεται με το τελευταίο κομμάτι, το περίφημο Hurt, που διασκευάστηκε με επιτυχία από τον Johnny Cash - στην ουσία το έκανε δικό του. Το τι έχει προηγηθεί είναι μια κατάθεση ψυχής από τον Reznor. Σίγουρα η όλη φάση είχε επιπτώσεις και στον ίδιο. Μόνο να φανταστώ μπορώ πώς κατάφερε να μπει στην persona του ατόμου των στίχων, ντύνοντας τους ταυτόχρονα με την ιδανική μουσική για την κάθε περίσταση.
Το THE DOWNWARD SPIRAL είναι τελικά ένα συνονθύλευμα από Ηeavy Metal, Alternative Rock, Techno, Gothic Rock, Dance περάσματα και soundtrack φιλοσοφία - το τελευταίο μαλιστα, η μουσική για ταινίες δηλαδη, είναι κάτι που τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει το ενδιαφέρον του Trent. Αγαπημένη μου στιγμή ανάμεσα σε πολλές το φρενήρες Ruiner που ξεκινά με ένα αλα Ιππότης της Ασφάλτου synth και τελειώνει με ένα κιθαριστικό σόλο περασμένο από δεν ξέρω κι εγώ τι ψηφιακά εφφέ ωστε να του δίνει ένα απόκοσμο ήχο.
Αν κάποιος περιέγραφε με δύο λέξεις το THE DOWNWARD SPIRAL ο όρος Industrial Μetal πιστεύω θα τον κάλυπτε αν και δεν περικλύει όλη την πραγματικότητα. Αν το χαρακτήριζε με μία λέξη: Αριστούργημα. Αυτό αρκεί!
5) THE CROW: ORIGINAL MOTION PICTURE SOUNDTRACK
Και ενώ δεν μπορούσα να αποφασίσω με τίποτα για το ποιο συγκρότημα και ποιο άλμπουμ να βάλω στην 5η θέση μου ήρθε η επιφώτιση - γιατί να αγχώνεσαι και να στεναχωριέσαι και να μην βάλεις αυτό το υπέροχο soundtrack που το έχεις ακούσει άπειρες φορές, από μια υπέροχη ταινία που έχεις δει επίσης άπειρες φορές, το THE CROW με τον αδικοχαμένο Brandon Lee. Μαζί με το soundtrack του LOST HIGHWAY είναι αυτό που έχω πολύ ψηλά στις προτιμήσεις μου. Με ένα tracklist όνειρο από πρωτοκλασάτα ονόματα του alternative γενικά χώρου αλλά και μερικά λιγότερο γνωστά μα σε καμιά περίπτωση αδιάφορα, πιστεύω έκανα την καλύτερη επιλογή για την κάλπη! Τι έχουμε λοιπόν εδώ : Αρχή με CURE με το εκπληκτικό Burn ένα από τα καλύτερα μετά-WISH τραγούδια τους που ακούγεται και σε χαρακτηρίστικό σημείο της ταινίας. Η μια κομματάρα διαδέχεται την άλλη. Συνεισφορές από STONE TEMPLE PILOTS, VIOLENT FEMMES, RAGE AGAINST THE MACHINE, THE JESUS AND MARY CHAIN, τους NINE INCH NAILS να διασκευάζουν Dead Souls από JOY DIVISION, PANTERA, HELMET ΚΑΙ ROLLINS BAND, κάνα δυο άλλα industrial συγκροτήματα, ενώ το άλμπουμ κλεινει με το πανέμορφο It Can’t Rain All The Time από την JΑΝΕ SΙΒΕRRY.
special mentions:
Ίσως να αδικώ τους MANIC STREET PREACHERS που άφησα την απρόβλεπτη και άγρια ομορφιά του HOLY BIBLE εκτός πεντάδας. Φιλόδοξος δίσκος στην ουσία ένα μανιφέστο όπου οι MANICS βγάζουν όλη τους την κοινωνική ευαισθησία και όλη τους την επαναστατικότητα σε ένα εκρηκτικό πακέτο. Η θεματολογία τους πολυποίκιλη: η κατάθλιψη (She is Suffering), η ανορεξία (4st 7lb), η σεξουαλική εκμετάλλευση (Yes), η political correct μπουρδολογία (PCP), ένα shout-out σε όλους τους αποτυχημένους ηγέτες των λαών (REVOL) και ένα ηχηρότατο Who’s responsible? YOU FUCKING ARE στους νοικοκυραίους (Of Walking Abortion). Δίσκος για διατριβή!
Life is a bitch and then you die /that’s why we get high /cause you never know when you’re gonna go. Στα όρια του μυθικού, ο πρώτος δίσκος του NAS, το περίφημο ILLMATIC. Όλα εδώ είναι αριστουργηματικά: Τα beats , τα samples, οι στίχοι , το ραπ του Nasty Nas, η ατμόσφαιρα. Από τα μετρημένα στο ένα χέρι hip-hop albums που αν χαρακτηρίσεις GOAT δεν θα σε κοιτάξουν περίεργα.
Το ηλεκτρισμένο ILL COMMUNICATION των θεών BEASTIE BOYS είναι η πιο ώριμη κυκλοφορία τους. Το εκρηκτικό Sabotage με το υπερκλασσικό πια βίντεο κλιπ του είναι φυσικά το μεγάλο hit κράχτης, αλλά το album είναι γεμάτο διαμαντάκια όπως το κολλητικό εναρκτήριο Sure Shot, το Get It Together με τον QTip των A TRIBE CALLED QUEST, το Root Down με το υπερφάνκι μπάσο - σε πολλά κομμάτια οι Beasties παίζουν οι ίδιοι τα όργανα τους όπως πχ στο πανκοειδές Heart Attack Man και τα σπάνε κανονικά! Δίσκος σκέτη απόλαυση!
Θα μπορούσε να είναι και στο Νο1. Για εμένα αυτό που κάναν οι PORTISHEAD με το DUMMY δεν έχει προηγούμενο. Ο συνδυασμός της αισθαντικής φωνής της Beth Gibbons με τις ατμοσφαιρικές ενορχηστρώσεις των υπολοίπων δημιουργεί ένα άκρως κινηματογραφικό αποτέλεσμα. Αγαπημένα κομμάτια: Το Mysterons που ξεκινά τον δίσκο και κρύβει μυστήρια και μυστικά, με ένα drumming τέρμα εθιστικό. Τα super hits Glory Box και Sour Times που μοιράζονται την ίδια νουάρ καρδιά. Το Roads, πένθιμο αλλά πανέμορφο ταυτόχρονα και τι ερμηνεία! Τα It could be sweet και Wandering Star με τους υπνωτικούς ρυθμούς τους. Καλά, όλος ο δίσκος είναι απίστευτος!
Oι ALICE IN CHAINS στο μίνι άλμπουμ τους JAR OF FLIES αποφασίζουν να βάλουν τις ηλεκτρικές κιθάρες στην άκρη και να δημιουργήσουν αυτό το μικρό ακουστικό αριστούργημα. 7 κομμάτια με το ένα από αυτά να είναι instrumental και μηδέν περιττές στιγμές. Η αρχή γίνεται με το ατμοσφαιρικό Rotten Apple και τις υπέροχες αρμονίες των Layne και Jerry. Είναι μέρες που το θεωρώ το καλύτερο κομμάτι τους. To Νutshell που ακολουθεί είναι σαν μια κραυγή βοήθειας και δυσκολεύομαι να το ακούσω χωρίς να καταλήξω συνοφρυωμένος. Το single Νo Εxcuses είναι άλλο ένα από τα highlights του άλμπουμ αλλά γενικά δεν υπάρχει κομμάτι που να υστερεί.
*και καλύτερο εξώφυλλο
Ίσως όχι ο καλύτερος, αλλά μάλλον ο πιο αντιπροσωπευτικός δίσκος των NICK CAVE AND THE BAD SEEDS, το LET LOVE IN είναι σίγουρα αυτός που θα πρότεινα σε κάποιον τυχερό νέο που θα ήθελε να βουτήξει για πρώτη φορά στον μουσικό ωκεανό του ΝΙCK. Περιέχει κάποια από τα πιο γνωστά του κομμάτια όπως το Do you Love Me? - που ίσως αποτελεί το αγαπημένο μου από ΒLACK SEEDS- το Red Right Hand (Peaky Bliders) και το Loverman ( Garage Inc. ), έχει φοβερή ροή και συνοχή , λυρισμό, τα απαραίτητα ξεσπάσματα εδώ κι εκεί και έναν Νικόλα σε δαιμονισμένη φόρμα!
Κάπου ανάμεσα στα 50 περίπου στούντιο άλμπουμς του μπάρμπα ΝEIL κρύβεται και αυτό το διαμάντι. Το SLEEPS WITH ANGELS των NEIL YOUNG AND THE CRAZY HORSE υποτίθεται ότι είναι αφιερωμένο στον Kurt Cobein και ίσως για αυτό η αίσθηση που σου αφήνει η ακρόαση του δίσκου είναι κυρίως μιας μελαγχολίας, μιας βαθιάς λύπης, ενώ σε κάποια σημεία -όπως πχ στο ομώνυμο- βγάζει μια απόγνωση. Το σκοτεινό στολίδι του δίσκου είναι το σχεδόν 15λεπτο Change Your Mind, ένα επιπέδου Down By The River αριστούργημα, με τους CRAZY HORSE να τζαμάρουν σαν να μην υπάρχει αύριο.
Δύο progressive καλλιτεχνήματα, πρώτα το PROMISED LAND το τελευταίο πραγματικά σημαντικό άλμπουμ των QUEENSRYCHE και έπειτα το INSIDE OUT τo αγαπημένο μου άλμπουμ από FATES WARNING δεν γίνεται να μην αναφερθούν. Τόσα υπέροχα τραγούδια, Ι am Ι, Damaged, Bridge, Promised Land… από 'RYCHE και Outside Looking In, Shelter Me, Pale Fire, Monument… από FATES, άπειρες φορές με έχουν συντροφεύσει και έχουν την αιώνια ευγνωμοσύνη μου.