Let's Play II : 52 Χρονια Μουσικης σε 52 Εβδομαδες

πάλι έκανα την ίδια μαλακία!!! πφφφ… μισό το αλλάζω… sorry τεραστιο… fixxxed

2 Likes

Πες τα ρε γαμώτο. Απίστευτη μπάντα, απίστευτος δίσκος. Ο δίσκος που είχαν γεννηθεί για να φτιάξουν, για μένα είναι ο καλύτερός τους.

Εμένα μάλλον το “Good Friday” είναι το αγαπημένο μου από εκεί.

3 Likes

1996

Sentenced-“Down”

Cradle of Filth-“Dusk and Her Embrace”

Metallica-“Load”

Iced Earth-“The Dark Saga”

Skyclad-“Irrational Anthems”

27 Likes

Πιθανόν. Δύσκολο να πω ένα. Μαζί με Under the Mountain και Girl… για μένα.

1 Like

Δύσκολο και το 1996 ρε γμτ… Μόνο το Σπέρμα στην πρώτη θέση είναι το ευκολακι. Και το Theli πολύ ψηλά σίγουρα. Σε μη μέταλ μουσικές πολύ μέτρια τα πράγματα για μένα, καθώς βλέπω λίστες με 50-100 καλύτερα της χρονιάς, και δεν με συγκινεί τίποτα πολύ.

Δοκίμασε καμιά ακρόαση ακόμα, ίσως είναι περίπτωση grower. Προτείνω και το επόμενο τους, το Face to Face του 1996, μπας και μπεις στο κλίμα :innocent:

Έλα, άλλες 3 καρδούλες

1 Like

Κρίμα για το Slaughter, ούτε πεντάδα δεν έφτασε το καημενο, τελικά κύριοι δεν “ήλθαμε” !!! Χαρηκα για το NOLA και για το Symbolic… Ειc αλλά με υγεία!!
Slaughter_of_the_Soul~3

5 Likes

1996

Honourable mentions:

Σε out of rock χωράφια, τα άλμπουμ των Future Sound Of London, Jamiroquai και Tricky είναι άχαστα.

Οι Tool κυκλοφορούν ένα φοβερό alt metal άλμπουμ που αποδείχτηκε κρίσιμο. Επίσης φοβεροί οι Einstürzende Neubauten, δυνατό ξεκίνημα από Placebo, εξαιρετικοί Soundgarden αλλά σε ελαφρώς πτωτική πορεία. Αγάπη για τους Skunk Anansie, σοκαριστική (τότε) αλλαγή για τους Metallica με έναν όμως πολύ καλό δίσκο. Οι εκπληκτικοί Neurosis και το σούπερ δεύτερο άλμπουμ των Dirty Three μένουν για λίγο εκτός λίστας.

Στο prog και σε συναφή ηχοχρώματα, ακόμα δύο εξαιρετικά άλμπουμ από Cardiacs και Devil Doll. Οι Porcupine Tree βγάζουν έναν δίσκο που προϊδεάζει για το τί θα γίνει την επόμενη δεκαετία, πολύ καλοί Camel και τρομεροί (αν και δύσκολοι) Miriodor. Κορυφαίος λυρισμός από τους αγαπημένους Soul Cages και υπερ-φιλόδοξο εγχείρημα από Mekong Delta που δείχνει ξανά το πόσο ξεχωριστή μπάντα υπήρξαν.

Satyricon και Arcturus (ερχόμαστε) δείχνουν νέους black metal δρόμους. Αλμπουμάρες καριέρας από Moonspell, Therion και Amorphis. Ξανά φανταστικοί Samael, συγκινητικοί Bathory, και ουρανοκατέβατοι Nefilim σε έναν δίσκο-διαμάντι. Σε πιο ατμοσφαιρικούς ήχους, οι 3rd and the mortal ακόμα σε ψηλή πτήση, οι Anathema όλο και ανεβαίνουν, οι Type O Negative σταθερά κορυφαίοι, και εντυπωσιακότατοι οι dark neoclassical Elend.

TOP 15

15. 16 Horsepower - Sackcloth n Ashes

Και κάπως έτσι μπήκαν στην ζωή μας τα banjo, ενώ οι μαύρες ψυχές απέκτησαν δική τους χορωδία.

14. Tortoise - Millions Now Living Will Never Die

Για λίγο, για πολύ λίγο, οι Tortoise ήταν ένα από τα πολύ εξαιρετικά πράγματα που συνέβαιναν στο rock. Πρώτη απόδειξη εδώ.

13. Sepultura - Roots Bloody Roots

Η μεγαλύτερη κωλοτούμπα της ζωής μου. Όταν βγήκε το μισούσα. Όταν κατάλαβα τι παίχτηκε, το λάτρεψα. Έπος.

12. Nick Cave & the Bad Seeds - Murder Ballads

Μου αρέσει (σχεδόν) οτιδήποτε έχει κάνει ο Cave, αυτό όμως είναι το άλμπουμ του που έχει τρυπώσει πιο βαθιά στην καρδιά μου.

11. Psychotic Waltz - Bleeding

Τέσσερα στα τέσσερα από την μπαντάρα. Το στυλ τους πια είναι συμπυκνωμένο, παραμένει όμως αμίμητο και το songwriting είναι ίσως καλύτερο από ποτέ.

10. Angra - Holy Land

Τεράστια αλμπουμάρα που δεν σβήνει με τον χρόνο. Αν έπρεπε να πάρω τρία power metal άλμπουμ στο ερημονήσι, ένα θα ήταν σίγουρα το Transcendence, το άλλο σίγουρο αυτό. Το τρίτο θέλει σκέψη.

09. Skyclad - Irrational Anthems

Άμεση επιστροφή μετά το προηγούμενο στραβοπάτημα, με το πιο τέλεια ισορροπημένο ανάμεσα σε folk και metal άλμπουμ των Skyclad. Ακούγονται ξανά φρέσκοι, το στυλ αλλάζει λίγο, οι κομματάρες διαδέχονται η μία την άλλη.

08. Swans - Soundtracks For The Blind

Νομίζω πως οι περισσότεροι θα συμφωνούσαμε πως αυτό είναι το αντικειμενικό τους magnum opus. Τεράστια και πλήρως πολυσυλλεκτική δουλειά που σφραγίζει την πρώτη τους περίοδο.

07. Neil Young - Dead Man OST

Μια κιθάρα και δυο πεταλάκια αρκούν για ένα από τα πιο στοιχειωτικά soundtrack που ακούστηκαν ποτέ. Αν είχα ακούσει αυτό πριν ακούσω Steve Harris, ίσως είχα γίνει κιθαρίστας.

06. Ulver - Kveldssanger

Πρώτη παρουσία των Ulver σε λίστα μου με ένα άλμπουμ που είναι ένα από τα πιο πολυακουσμένα μου ever. Σε κάθε συνθήκη. Παρά την απλοικότητα των μελωδιών του, διαθέτει μια πανίσχυρη καρδιά και αποτελεί για μένα τον απόλυτο forest δίσκο.

TOP 5

05. Marilyn Manson - Antichrist Superstar

Ναι. Λοιπόν, εγώ αυτόν τον τύπο δεν τον χωνεύω, ούτε την μουσική του, αυτό όμως το άλμπουμ είναι αδιανόητα εμπνευσμένο. Κονσεπτάρα, αισθητική που μου έδωσε εφιάλτες ενώ ενηλικιωνόμουν, μερικοί απίστευτοι ύμνοι και μια από τις καλύτερες παραγωγές των 90s. Πολλοί στέκονται την παρουσία του Reznor, άλλοι εστιάζουν στο (τρομερό) ταλέντο του Manson, εγώ να συμπληρώσω πως ο Twiggy Ramirez είναι θεός.

04. Τρύπες - Κεφάλι Γεμάτο Χρυσάφι

Θα αρκούσε το βασικό riff από το Χάρτινο Τσίρκο, οι στίχοι του ομώνυμου ή η ενορχήστρωση του Ακούω Την Αγάπη, για να κάνουν αυτό το άλμπουμ υποψήφιο για καλύτερο ελληνικό rock άλμπουμ όλων των εποχών. Κάθε στιγμή αυτού του δίσκου είναι τέλεια, ο Αγγελάκας βρίσκεται σε μυθικά επίπεδα έμπνευσης και οι Τρύπες φτάνουν νομίζω στην απόλυτη τους κορυφή.

03. DJ Shadow - Endtroducing

Δηλαδή, καθόμαστε και αποθεώνουμε τους Pink Floyd - και καλά κάνουμε - με όσα πέτυχαν έχοντας τον πιο state of the art εξοπλισμό, κι έχεις έπειτα αυτόν τον τύπο να φτιάχνει αυτό εδώ το αριστουργημα με ένα sampler των 150 δολαρίων…Το “Endtroducing” είναι ένα άλμπουμ με συγκλονιστική ατμόσφαιρα, με τόνους μουσικής άποψης, κυρίως όμως είναι ένα άλμπουμ που ανοίγει νέους ορίζοντες - και όχι μόνο για την ηλεκτρονική μουσική, ε;

02. Depressive Age - Electric Scum

Τα χρόνια περνάνε μα η αγάπη μου γι αυτό το άλμπουμ δεν λέει να λιγοστέψει. Δεν είναι μόνο επειδή παραδοσιακά αγαπώ τα outsiders. Είναι κυρίως επειδή τα τραγούδια του αντέχουν τον χρόνο. Και τι τραγούδια… πολυστιλιστικά, σουρεαλιστικά ηχητικά ποιήματα που, κάπως, μπλέκουν μια μάταια αστική βαρβαρότητα με τις πιο τρυφερές φαντασίες. Για μένα, ένα από τα καλύτερα προοδευτικά - ναι, προοδευτικά - άλμπουμ της δεκαετίας του '90, ένα ολόλαμπρο, καταβρώμικο διαμάντι. Το ότι (μάλλον) βγάζουν φέτος άλμπουμ είναι ίσως το γεγονός του 2023 για μένα.

01. Nevermore - The Politics of Ecstasy

Αυτό που φάνηκε σαν υποψία στο ντεμπούτο, έγινε σίγουρη κραυγή ένα χρόνο μετά. Λοιπόν, νομίζω το έχω αναφέρει ξανά, μέσα στα άπειρα off topic αυτού του παιχνιδιού. Οι Nevermore είναι κατά την γνώμη μου η καλύτερη αμιγώς - παρακαλώ, έμφαση στο αμιγώς - heavy metal μπάντα όλων των εποχών. Η τελειότερη. Αυτοί που πήραν την τέχνη όπως την δίδαξαν και την εξέλιξαν όλοι οι μεγάλοι των 70s και των 80s και την τελειοποίησαν, μετατρέποντας την σε ένα αισθητικά πικρό, τεχνικά άρτιο, στιχουργικά πολιτικο-φιλοσοφικό κατασκεύασμα, του οποίου η αναντίρρητη δύναμη τσακίζει καρδιές μα και προσφέρει μια, ρεαλιστικη πια, ανάταση.

Το “Politics Of Ecstasy” είναι προφανώς το “Rage For Order” των 90s, είναι στεγνό δεκάρι και, guess what, δεν είναι καν το καλύτερο τους άλμπουμ.

Best Cover:

31 Likes

Είχε και κάτι άλλο όμως ο DJ Shadow, που οι Pink Floyd δεν είχαν: τους Pink Floyd :stuck_out_tongue:

1 Like

Δεν συγκρίνω ρε, απλώς θέλω να αναδείξω το ακραίο lo-fi του πράγματος.

1 Like

Φτάνοντας “στου δρόμου τα μισά”, ευκαιρία να κάνουμε κάποιες αριθμολογικές (ή και… αριθμολαγνικές) παρατηρήσεις επί των αποτελεσμάτων.

Για το 1995 λοιπόν, είχαμε την πρωτιά του Draconian Times με χαώδη διαφορά από το δεύτερο, 73 πόντους για την ακρίβεια. Προτού σπεύσει να το χαρακτηρίσει κάποιος πρωτοφανές, να θυμηθούμε ότι και το 1989 η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων ήταν τεράστια, 77 πόντοι συγκεκριμένα – και μάλιστα σε σύνολο 57 συμμετεχόντων κι όχι 62 του 1995! Και σε άλλες περιπτώσεις υπήρξαν άνετες πρωτιές, μόνο όμως σε αυτές τις δύο εβδομάδες (χρονιές) οι πόντοι του δεύτερου και του τρίτου αθροιστικά όχι απλώς δεν έφταναν, αλλά απείχαν πολύ από την πρώτη θέση.
Μεγάλη η αντίθεση με την προηγούμενη εβδομάδα (1994) όπου υπήρξε αμφίρροπο ντέρμπυ με τρεις δίσκους (εντελώς διαφορετικού ύφους μεταξύ τους, παρεμπιπτόντως) να πέφτουν μαζί στο… νήμα, αλλά και την διασπορά των ψήφων να είναι τόσο μεγάλη που αρκούσε ένα 21% των διαθέσιμων ψήφων για την πρώτη θέση. Αντίστοιχη περίπτωση, “τριπλής παραλλαγής” και μεγάλης διασποράς ταυτόχρονα, είχαμε μόνο στο 1985. Εκείνη την εβδομάδα μάλιστα είχαμε και φαινόμενα βουλευτικών εκλογών του 2000, με τους χρήστες να σχολιάζουν την πρωτιά των Sisters of Mercy και τα οριστικά αποτελέσματα να δίνουν άλλον νικητή!

Σε μια διαφορετική διαπίστωση, το γεγονός ότι παιχνίδι τείνει να μετατραπεί σε γενικού ενδιαφέροντος thread ενσωματώνοντας κάποια άλλα, (όπως π.χ. η συζήτηση για τις διασκευές τις προηγούμενες μέρες) μου φαίνεται εκ πρώτης όψεως και γενικά θετικό, μιας και εδώ μπορείς να βρεις συγκεντρωμένες κάποιες ενδιαφέρουσες συζητήσεις - με την επιφύλαξη πάντα των αυτονόητων κινδύνων που εγκυμονεί μια τέτοια δημοφιλία!

13 Likes

Το ενα μεγαλο ποστ @Aldebaran (θελω τη λιστα σου) μετα το αλλο @Ian_Metalhead :gem::gem::gem:

7 Likes
  1. Metallica - Load
  2. Ulver - Kveldssanger
  3. Tool - Ænima
  4. RATM - Evil Empire
  5. Angra - Holy Land

Εξώφυλλο της χρονιάς:
image

23 Likes

Agree 100%
…και ειναι και πρωινοι posters, οπότε πρωινός καφές και τα κείμενά τους = απόλαυση μερακλίδικη και sophisticated συνάμα.

ΤσαγκαροΔευτέρα σήμερα, αλλά ας είμεθα αισιόδοξοι.
Αυτήν την εβδομάδα επιστρέφει you-know-who.

4 Likes

Να συμπληρώσω την φόρμα εννοείς; Μάλιστα, αργότερα! Καλή βδομάδα!

1 Like

Χαχαχαχα οχι… απλα θελω να κλεψω τα 3/5 της αυτούσια

2 Likes

Καλά μιλάμε χαμπάρι δεν είχα πάρει και πηγα τώρα στη σελίδα τους και είδα ότι μήνες πριν ειχαν ανακοινώσει λαιβ και τα ρέστα, φοβερό νέο. Βέβαια ειχαν βάλει τόσο ψηλά τον πήχη με τα παλιά που δεν έχω και ιδιαίτερες προσδοκίες για το άλμπουμ αλλά όπως και να εχει ΧΑΡΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΎΡΙΑ

1 Like

Εύκολη 5άδα, δύσκολη και πάλι extra 15άδα AΛΛΑ επειδή πήζω άσχημα και βαριέμαι να ασχοληθώ το βράδυ -ή και κάθε βράδυ της βδομάδας :stuck_out_tongue: -, θα βάλω 5άδα για το 1996 μόνο και θα συνεχίσω τις επόμενες χρονιές το format των 5+15 δίσκων ανά έτος (ή απλά ίσως κάνω edit αργότερα :sunglasses: )

1. Διάφανα Κρίνα - Έγινε Η Απώλεια Συνήθειά Μας
image

2. Τρύπες - Κεφάλι Γεμάτο Χρυσάφι
image

3. Tool - Ænima
image

4. DJ Shadow - Endtroducing…
image

5. Μπλε - Ενοχές
image

Εξώφυλλο
image