Let's Play II : 52 Χρονια Μουσικης σε 52 Εβδομαδες

Πεντάδα:

Fates Warning “A pleasant shade of gray”
Τελικά μάλλον είμαστε αρκετοί αυτοί που το ακούσαμε πρώτη φορά στη live εκδοχή του απ’ το CD που έδινε το Hammer. Το προτιμώ ακόμα απ’ το studio.

Paradise Lost “One second”

Radiohead “OK computer”
Όπως έγραψε και κάποιος άλλος πιο πάνω, δεν είμαι ο φανατικότερος οπαδός της δισκογραφίας τους ή του είδους μουσικής που παίζουν, αλλά αυτό το album το ακούς και είσαι:

Arcturus “La masquerade infernale”
Γαμημένε Garm, σε 3 δίσκους τραγούδησες το ’97, και οι 3 δισκάρες είναι part 1.

Emperor “Anthems to the welkin at dusk”
Με παιδεύει ακόμη το δίλημμα “Anthems…” ή “In the nightside eclipse”. Μιλάμε για δυσθεώρητες δισκάρες και τα δύο. Το συγκεκριμένο (σήμερα τουλάχιστον) κόβει το νήμα λίγο πιο νωρίς, κυρίως γι’ αυτό το φοβερό ΑΦ’ ΥΨΗΛΟΥ αίσθημα που σου βγάζει. «Αυτοκρατορικό» με όλη τη σημασία της λέξης, υπερβολικό, εντυπωσιακό, πομπώδες -προσθέστε ό,τι άλλο τέτοιο επίθετο θέλετε. Και τόσο λεπτεπίλεπτο, όμως, παντού με τρομερές ιδέες εδώ κι εκεί που δεν ακούγονται με τη μία σ’ αυτό επιφανειακό χάος (ευτυχώς αυτό το «χάος» διατηρεί την black metal βαρβαρότητά τους -συγκρίνετε π.χ. αυτό το ηχητικό αποτύπωμα με το αντίστοιχο του “Enthrone darkness triumphant” καλή ώρα). Τα καθαρά φωνητικά του Ihsahn είναι σαφώς ένα κομβικό σημείο διαφοροποίησης και εξέλιξης από τις προηγούμενες δουλειές τους, αλλά η κύρια μαγκιά τους είναι ότι κατάφεραν να χώσουν τόσες έντονες μελωδίες (χωρίς πλάκα κάποια περάσματα από πλήκτρα θα χωρούσαν σε power metal κυκλοφορίες) χωρίς να κάνουν ΚΑΜΙΑ έκπτωση στο black metal στυλ τους. Κλασική κυκλοφορία για το metal γενικά κατά τη γνώμη μου.

Από εκεί και πέρα, πρώτη φορά (νομίζω) αφήνω με τόσο ΠΟΝΟ ΚΑΡΔΙΑΣ εκτός πεντάδας τα παρακάτω (τα έβαζα, τα έβγαζα, τα ξανέβαζα, τα ξαναέβγαζα, άξιζαν και με το παραπάνω γαμώτο να βρίσκονται πεντάδα):

Summary

Deftones “Around the fur”
Καλό και το “Adrenaline”, αλλά αυτό που κατάφεραν στο “Around the fur” δεν μπορεί να μπει σε σύγκριση: 10 κομμάτια ΟΛΑ εν δυνάμει singles, 10 κομμάτια που κάνουν τόσο εύκολο να φαίνεται το να παίζεις alternative metal με εθιστικά groovy riffs και μία περίεργη φωνή από πάνω να κάνει αυτές τις μελιστάλαχτες ερμηνείες που μ’ ένα πρώτο άκουσμα φαίνονται σχεδόν παράδοξες με το heaviness της μουσικής. Ναι, για ‘μένα ο Chino κατάφερε να δημιουργήσει ένα 100% προσωπικό στυλ που ξεχωρίζει γιατί κοιτάει ΠΟΛΥ πιο πέρα από το τι παίζει η μουσική από πίσω (όπως έκανε ο Keenan με τους Tool π.χ.). Λατρεύω κάθε τραγούδι του συγκεκριμένου δίσκου.

In the Woods… “ Omnio”
Όποιος ισχυρίζεται ότι άκουγε το “Heart of the ages” και «έβλεπε» την εξέλιξη του “Omnio”, λέει ψέματα. Δε γινόταν να προβλέψεις κάτι τέτοιο. Πώς έγινε αυτή η αλλαγή; Πώς την είδανε ξαφνικά Pink Floyd; Από που ήρθε όλη αυτή η ψυχεδέλεια; Πώς δε φοβήθηκαν τις 10-λεπτες διάρκειες; O Transeth πώς «την άκουσε» και θεώρησε ότι αντί να ουρλιάζει ή να τραγουδάει με αυτό το επικό Bathor-ικό στυλ του ντεμπούτου, θα ερμηνεύει λες και αφηγείται σε θεατρική παράσταση; Εγώ δεν έχω απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα, ξέρω μόνο ότι όποτε ακούω το “Omnio”, χάνομαι, ταξιδεύω, ρε παιδιά, περνάω σε διαστημική διάσταση. ΔΕΝ το συγκαταλέγω με όλες τις άλλες ατμοσφαιρικές metal κυκλοφορίες/στροφές των υπόλοιπων συγκροτημάτων της εποχής -οι Νορβηγοί το έκαναν διαφορετικά απ’ όλους τους άλλους, αν και δεν ξέρω να το περιγράψω ακριβώς, αδυνατώ.

Prodigy “The fat of the land”

Punk/hardcore:

Lagwagon “Double plaidinum”
Οι Lagwagon συνεχίζουν να εξερευνούν τις πιο μελαγχολικές πλευρές που μας σύστησαν στο “Hoss”. Κι εντυπωσιάζουν ξανά. Το “Smile” είναι από τα πιο αγαπημένα μου κομμάτια τους.

No Use for a Name “Making friends”
Τους έκανε τέλεια διαφήμιση και ο anhydriis (μία διόρθωση μόνο: ο Tony Sly δεν ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της μπάντας -ήρθε πιο μετά στο συγκρότημα). Κι εμένα αυτό είναι το αγαπημένο μου, αν και στο επόμενο (“More betterness!”) κατά τη γνώμη μου η μπάντα θα τελειοποιήσει αυτήν την ικανότητά της να σκαρώνει τόσο pop refrain (φτιάχνεται και η φωνή του Tony εμφανώς από δίσκο σε δίσκο). Σωστά ειπώθηκε πως το “On the outside” είναι από τα συγκλονιστικότερα και πιο ερωτιάρικα punk κομμάτια που μπορεί ν’ ακούσει κάποιος, και να φανταστεί κανείς ότι όλος ο δίσκος κινείται σε τόσο υψηλά επίπεδα. Και μην ξεχνάμε κι ένα απ’ τα καλύτερα samples-intro σε δίσκο, ε:

Catharsis “ Samsara”
Το ολοδικό τους κεφάλαιο στο hardcore και τη μουσική γενικότερα, ξεκινά να γράφεται κι επίσημα. Με ήχο-μπόμπα πλέον, με κάποια από τα καλύτερα τους κομμάτια μέχρι τότε ξαναηχογραφημένα, με πιάνα, γυναικείες φωνές και τεράστιες (για hardcore) διάρκειες να δείχνουν ότι αυτοί εδώ στροφάρουν λίγο διαφορετικά από τους περισσότερους συνοδοιπόρους τους, με κάποιους από τους καλύτερους πολιτικούς στίχους που μπορεί να διαβάσει κανείς (και τους οποίους μόνο οι ίδιοι θα ξεπεράσουν με το επόμενο “Passion”), οι Catharsis αποδεικνύονται ως το πολυτιμότερο «μυστικό» στην πολιτικοποιημένη hardcore σκηνή. Με το επόμενο θα γίνουν και το πλέον απαραίτητο.

His Hero is Gone “ Fifteen counts of arson”
His Hero is Gone “Monuments to thieves”
Οι φοβεροί και τρομεροί His Hero is Gone χτυπάνε το ’97 με δύο δίσκους παρακαλώ. Οι τύποι είναι από άλλον πλανήτη: τα περισσότερα τραγούδια τους μόλις που ξεπερνάνε τα 1-2 λεπτά, αλλά αν περιμένει κανείς grind λογικές, ατύχησε. Ο ήχος τους (κατά βάση) είναι ένα κολασμένο sludge-ο-hardcore που λατρεύει να εναλλάσσει ρυθμούς και riffs μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, μπορεί να χώνει και blast-ιές ουκ ολίγες φορές, αλλά η μουσική τους θα πει περισσότερα σ’ έναν οπαδό του “Remission” των Mastodon π.χ., παρά των Phobia. H μουσική τους είναι βαθιά συναισθηματική κι έντονη (εύκολα κανείς αντιλαμβάνεται τις neo-crust μελωδίες που θα εισάγουν ολοκληρωτικά με τους Tragedy λίγα χρόνια μετά), και το κλίμα απόγνωσης και κλειστοφοβίας που δημιουργούν είναι κάτι το ανεπανάληπτο. Επιπλέον, μιλάμε για έναν από τους πιο τρομερούς ήχους που έχει πετύχει ποτέ μπάντα σε δίσκο: ζωντανός και φυσικός σαν να τους ακούς σε προβάδικο, και πολύ, πολύ, ΠΟΛΥ heavy.

Kickback “ Forever war”
Ο καλύτερος metalcore (όχι με το νόημα που έχει σήμερα αυτός ο όρος) δίσκος που κυκλοφόρησε ποτέ. Κι ο καλύτερος ήχος που έχω ακούσει σε τέτοιο δίσκο. Απεχθάνομαι το attitude τους, αλλά μ’ αυτό το πράγμα (κι όχι μόνο αυτό) οι τύποι άφησαν μία τεράστια στάμπα στο hardcore.

The Offspring “Ixnay on the hombre”
Αναρωτιέστε που δεν έβαλα το “Smash” και βάζω αυτό; Μα, θα σας αποδείξω αμέσως γιατί υπερτερεί το “Ixnay…”, μιας και τα δύο album είναι διδυμάκια, ακολουθούνε σχεδόν την ίδια ροή:

“Time to relax”-“Disclaimer”: Από τα intro, το δεύτερο έχει Jello, άρα σημειώσατε διπλό. “Smash”-“Ixnay”: 0-1.

“Nitro”-“The meaning of life”: με ευκολία και άνεση κερδίζει το δεύτερο εναρκτήριο κομμάτι, 0-2.

“Bad habit”-“Mota”: κερδίζει το “Smash” εδώ προφανώς, 1-2.

“Gotta get away”-“Me & my old lady”: τα «ανατολίτικα» κομμάτια. Δύσκολη απόφαση, είναι πολύ ωραία και τα δύο, δίνω και στα δύο από έναν βαθμό, οπότε 2-3.

“Genocide”-“Leave it behind”: τα δύο κομμάτια με τις ωραίες lead μελωδίες στην εισαγωγή. Προτιμώ το δεύτερο, οπότε άλλος ένας πόντος για το “Ixnay…”, το σκορ γίνεται 2-4.

“Something to believe in”-“Cool to hate”: αδιάφορα filler-άκια και τα δύο λίγο πριν πάνε στα singles. Ας πούμε ότι το “Cool to hate” μ’ αρέσει λίγο περισσότερο, 2-5.

“Come out and play”-“Gone away”: και τα δύο album κλείνουν την Α’ πλευρά με γνωστά singles. Sorry, είμαι συναισθηματικός τύπος, το “Ixnay…” κερδίζει ξανά κι αρχίσει ήδη να κοιτάει με τα κιάλια το “Smash”, 2-6.

“Self esteem”-“Amazed”: το δεύτερο δε βγήκε σε single, αλλά τα αντιστοιχώ γιατί έχουν και τα δύο ένα πιο alternative rock/grunge vibe (το δεύτερο θα μπορούσε να είχε «γεννήσει» τους Nickelback). Για να μη φανώ αιρετικός και ψηφίσω μόνο το “Amazed”, το δίνω ισοπαλία, από έναν πόντο καθένα, 3-7.

“It’ll be a long time”-“Way down the line”: τα punk filler-άκια της Β’ πλευράς. Αυτήν τη φορά ας το δώσουμε στο “Smash”, 4-7.

“Killboy powerhead”-“Intermission”: με μία δόση αυθαιρεσίας αντιστοιχώ τη διασκευή του “Smash” με το ιντερλούδιο του “Ixnay…”. Πόντος για το “Smash” προφανώς, 5-7.

“What happened to you?”-“Don’t pick up”: και οι δύο δίσκοι περιλαμβάνουν από ένα ska κομμάτι. Προτιμώ αυτό του “Smash”, 6-7 και το “Smash” πλησιάζει επικίνδυνα!

“So alone”-“All I want”: τα δύο γρήγορα (κάτω των 2 λεπτών) punk κομμάτια. Κατά κράτος νικάει το δεύτερο που είναι απ’ τα καλύτερα κομμάτια του “Ixnay…” γενικά. Το σκορ γίνεται 6-8.

“Not the one”-“I choose”: ένα όχι-τόσο-γνωστό κομμάτι του “Smash” ξέμεινε να κονταροχτυπηθεί με single του “Ixnay…”, και το νικάει λόγω του τέλειου refrain του! To σκορ γίνεται 7-8.

“Smash”-“Change the world”: και οι δύο δίσκοι κλείνουν με «μεγάλα» (τρόπος του λέγειν) κομμάτια (και μοιράζονται και τη μελωδία του “Genocide”). Μακράν καλύτερο το ομώνυμο του “Smash”, οπότε… 8-8; 8-8;;; Κι εγώ που ξεκινώντας αυτό το post ήμουνα σίγουρος για την επικράτηση του “Ixnay…” :thinking:. Άλλος ένας πόντος για το καλύτερο εξώφυλλο λοιπόν, άλλος ένας που γενικά είναι υποτιμημένο σε σχέση με “Smash” και “Americana”, και φτάνουμε στο δίκαιο και ρεαλιστικό 8-10. :grinning:

Metal:

Limbonic Art “In abhorrence dementia”
ΟΚ, το έχω δηλώσει ότι δεν είμαι αντικειμενικός με την πάρτη τους, αλλά πείτε μου εσείς γιατί αυτό το album (που κυκλοφόρησε ίδια χρονιά με “Anthems…”, ε) να βρίσκεται (σχετικά) στα αζήτητα κι από την άλλη να θεωρούμε «ιστορική» κυκλοφορία το “Enthrone darkness triumphant” (ΟΚ, δεν έχω κάτι παθολογικό με τους Borgir, γουστάρω και το “Stormblast” αρκετά, αλλά τον συγκεκριμένο δίσκο ποτέ δεν το χώνεψα και όποτε επιχειρώ να τον ακούσω δε θεωρώ ότι περιέχει στάλα αυτού που ονομάζουμε majestic/επικού συναισθήματος -αντίθετα βασίζεται σε generic heavy metal riffs πασπαλισμένα με μπόλικους πληκτράτους ήχους ώστε να κρυφτεί η μετριότητά τους). ΑΥΤΟΣ είναι προσωπικός ήχος, μακριά από μιμητισμούς οι Limbonic Art φτάνουν στα άκρα τη λογική του “Moon in the Scorpio” σκαρώνοντας διεστραμμένα βαλσάκια βασισμένοι ισόποσα σε κλασικές επιρροές αλλά και την αγνή black metal επιθετικότητα. Από τις κυκλοφορίες που θα μπορούσα να τις φανταστώ επανηχογραφημένες μ’ ένα τεράστιο budget και ορχήστρες, χορωδίες εκεί που σκάνε τα καθαρά φωνητικά των Daemon και Morfeus, αν και δε με χαλάει καθόλου ο σχεδόν cult χαρακτήρας των ήχων των πλήκτρων που έχουν επιλέξει. Παραγνωρισμένοι, το ξαναλέω.

Tiamat “A deeper kind of slumber”

Metallica “Reload”
Νομίζω τελικά το προτιμώ από το “Load” αν και μία ζωή πίστευα το αντίθετο.

Borknagar “The olden domain”
Γαμημένε Garm, σε 3 δίσκους τραγούδησες το ’97, και οι 3 δισκάρες είναι part 2. Εμμμ, κι εδώ είναι οι πιο αγαπημένες μου Garm ερμηνείες γενικά.

Megadeth “ Cryptic writings”

Ulver “Nattens madrigal-Aatte hymne til ulven i manden”
Γαμημένε Garm, σε 3 δίσκους τραγούδησες το ’97, και οι 3 δισκάρες είναι part 3. Λέτε όλοι για το “Transilvanian hunger”, εγώ λέω ότι το ψυχρό το black metal το ορθόδοξο βρίσκεται εδώ. Αιωνία τους η μνήμη, ταξίδεψαν γι’ άλλα λιμάνια μετά οι Ulver.

Faith No More “ Album of the year”
Λιγουλάκι άνισο στη Β’ πλευρά, αλλά η Α’ αποτελείται από ιστορικά τραγούδια.

Pain of Salvation “Entropia”
Τα είπατε όλα οι προηγούμενοι. Μάλλον στο top-10, μην πω και top-5 ντεμπούτων. Για άλλες μπάντες αυτή η ωριμότητα και ποιότητα θα ήτανε επιστέγασμα καριέρας. Κι αυτοί εδώ απλά ξεκινούσαν! Επίσης είμαι κι εγώ από αυτούς που γνώρισα την μπάντα με τη συλλογή του “The painful chronicles” του Hammer.

Άλλα:

Summary

Godspeed You! Black Emperor “F# A#”
Ανοίγεις το βινύλιο, βάζεις τον δίσκο, περιεργάζεσαι τα καλούδια που είπε και η Miss Machine και σιγά-σιγά δεν καταλαβαίνεις πώς το ένα κομμάτι οδηγεί στο άλλο. Κινηματογραφική αίσθηση του ρυθμού. Αφού τους «κλέψανε» οι Catharsis καλοί θα ήταν!

Depeche Mode “ Ultra”
Ο τελειότερος ήχος που πέτυχαν σε δίσκο τους. Κάποια απ’ τα πιο σκοτεινά τους τραγούδια. Και το “Sister of night”.

Ελληνόφωνα:

Summary

"Ωχρά Σπειροχαίτη “Πρώτος δίσκος”
«Ειδικές περιπτώσεις» που λέει κι ο ChrisP. Που να χωρέσουν, σε ποια κατάστιχα της μουσικής ιστορίας; Στο «έντεχνο»; Μα φτύνανε με τα λόγια και τις πράξεις τους τις καριέρες που κάποιοι χτίσανε πάνω σ’ αυτόν τον ήχο. Στο «D.I.Y.»; Μα κι από αυτόν τον όρο κρατούσαν αποστάσεις, κι επίσης αν αυτή η ταμπέλα (εκείνη την εποχή) είχε σχεδόν ταυτιστεί με το hardcore/punk, καταλαβαίνει κανείς ότι οι Ωχρά Σπειροχαίτη ήταν σαν τη μύγα μες στο γάλα… Οι καθαρές κιθάρες, τα μελοποιημένα ποιήματα, το ακορντεόν, οι εύθραστες ερμηνείες και η διάχυτη ευαισθησία περιπλέκονται με το ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα στίχων και κειμένων και σημαδεύουν μία ολόκληρη εποχή, δημιουργούν μία ολόκληρη πολιτική-δημιουργική τάση εντός του α/α χώρου που ήρθε σε σύγκρουση με τις λογικές του αντιτίμου, του εμπορεύματος και του θεάματος. Τόσα χρόνια μετά και είμαι σίγουρος ότι αν κανείς ακούσει για πρώτη φορά τον δίσκο, θ’ αντιληφθεί απευθείας τη μοναδική του φύση.

Όρεξη για Τίποτα “Μην φιλάτε τον βάτραχο”
Από τις όχι-και-πολύ-γνωστές D.I.Y. punk μπάντες των 90’s με μόλις δύο κυκλοφορίες στο ενεργητικό τους. Ψιλο-ερασιτεχνικός ήχος, αλλά άμεσα ερωτεύσιμος -ιδίως τα γυναικεία φωνητικά! Μιλάμε για αρκετές rock επιρροές, μελωδικό punk στυλ Χάσμα ή Bad Religion, οπότε αν κάτι απ’ όλα αυτά σας κάνει κλικ, τσεκάρετέ τους!

Terror X Crew “Η πόλις εάλω”
Ε, περάσαμε κι εμείς τη φάση μας που ακούγαμε ελληνικό hip-hop. Μαλάκες-ξεμαλάκες, είχαν ικανότητες οι άτιμοι που φάνηκαν και σ’ αυτό, αλλά και στο επόμενο (και στο μεθεπόμενο, θα έλεγα, αλλά που να τολμήσω…).

Live:

Summary

Pantera “Official live: 101 proof”
Εγώ μ’ αυτό γνώρισα τους Pantera. Τούμπανο live.

ΕPs:

Summary

Katatonia “Sounds of decay”
Ευτυχώς που μου το θύμισε η OwlKitty! Ίδιας κοπής τραγούδια με το “Brave murder day”-ίδιες ανατριχίλες.

Mayhem “ Wolf’ s lair abyss”
Λέμε όλοι για το μεγαλείο του “Grand declaration of war” και καμιά φορά ξεχνάμε αυτό εδώ το EP που μας χάρισε κλασικές ΚΟΜΜΑΤΑΡΕΣ των νεότερων Mayhem. Λέμε όλοι για τη riff-ολογία του Snorre ή του Vicotnik και καμιά φορά ξεχνάμε τον αφανή ήρωα Blasphemer που κατάφερε ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ όχι απλά ν’ αντικαταστήσει τον Euronymous στο ίδιο του το δημιούργημα, αλλά να τολμήσει να μην το μιμηθεί και να εισάγει το δικό του όραμα στους Mayhem. Ναι, αν οι Mayhem της Blasphemer περιόδου είναι κάτι τόσο διαφορετικό και από τη βαρβαρότητα του “Deathcrush” EP και από την επιβλητικότητα του “De mysteriis dom Sathanas”, νομίζω ότι το χρωστάμε σ’ αυτόν τον κιθαρίστα που πολύ πριν την επιστροφή των Thorns ή τη βιτριολική εκδοχή των Satyricon στο “Rebel extravaganza”, είχε το θράσος να πειραματιστεί (χωρίς την «ασφάλεια», μα απεναντίας κάτω από το βάρος της κληρονομιάς του ονόματος των Mayhem) μ’ αυτές τις πολύπλοκες συγχορδίες και ρυθμούς παρουσιάζοντας ένα ΑΠΟΛΥΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ κιθαριστικό στυλ. Ναι, εγώ του Blasphemer του δίνω ατελείωτο respect για την όλη πορεία του στους Mayhem και μακάρι να ήμουν ενεργός ακροατής τότε γιατί έχω μεγάλη περιέργεια για το πώς «υποδέχθηκε» ο κόσμος την επιστροφή των Mayhem κι αυτήν τη σοκαριστική αλλαγή του ήχου τους.

Εξώφυλλο:

EDIT: Φτουυυ, ξέχασα Πυρηνικό Χειμώνα, καταραμένε ChrisP.

36 Likes

1997 λοιπον και άλλη μια χρονια με μουσικαρες που διαμορφωσαν μουσικα ειδη, πεπιοιθησεις και προσωπικοτητες.
Ευκολη η πρωτη τριαδα μου αλλα μετα δυσκολευτηκα λιγο να κλεισω τη 5αδα μιας και σε αυτή τη χρονια βγηκαν πολύ σημαντικα αλμπουμς του προσωπικου μου γουστου αλλα παραλληλα και σημαντικα της εφηβειας και του μουσικου οριζοντα.
Μια χρονια οπου το stoner doom μεστωνεται μαζι με το doom sludge

1. Electric Wizard - Come My Fanatics…
image

Ενα από τα αγαπημενα μου αλπουμς ολων τον εποχωνε.
Καταφερει να συνδυάσει ολη τη βρωμα, αλητεια, ψυχεδελεια και σατανιλα που γουσταρω.
Κάθε κομματι ξεχωριζει από μονο του, από το Wizard in Black στο Doom Mantia κ το Sun of Nothing στο Solarian ενώ τo Return Trip είναι από τα αγαπημενα μεταλ τραγουδια εβερ.
Ολος ο δισκος είναι ένα ηχητικο και αλλοκοτο ταξιδι στον αποκρυφισμο, μισανθρωπια και σκοτος.
Θα τα ξαναπουμε φυσικα και στο Dopethrone, αλλα για μενα απο τα πιο ολοκληρωμενα αλμπουμς.

2. Radiohead - OK Computer
image

Τι να πρωτοπούμε για ένα τα σημαντικοτερα μουσικα αλμπουμς της ιστοριας της μουσικης?
Ενας δισκος υπερβατικος με τρομερες μελωδιες, στιχουργικο βαθος και πειραματισμο που αφησε ένα ανεξίτηλο σημαδι στη μουσικη.
Είναι ένα μουσικο αριστουργημα ξεκαθαρα, και εδειξει τι ηταν δυνατο στη σφαιρα της συγχρονης ροκ μουσικης. Τρομερη παραγογη, ηχητικες εναλλαγές, περίπλοκες ενορχηστρώσεις = καθηλωτικό απλα.

3. Deftones - Around the Fur
image

Ένα επιθετικα σαγηνευτικό ταξιδι του εναλλακτικου μεταλ, που και αυτό με τη σειρα του στιγμάτισε παρα πολλες γενιες και επηρέασε τοσες πολλες μπαντες.
Σκοτεινο, μελωδικο αλλα και βαρυ κ επιθετικο ανα σημεια – ένα τελειο συνονθύλευμα.
Περα από τους τρομερους κ γνωστους υμνους– τι κομματαρα είναι και το Headup ? το ειχα ξεχασει.

4. The Prodigy - The Fat of the Land
image

Παναξια στη 5αδα αλλα μια τρομερα σημαντικη κ επιδραστικη κυκλοφορια, που ολοι μας εχουμε ακουσει/χορεψει/κουνηθει εστω.
Περα από τη πρωτοπορια που εφερε στο τοπιο της ηλεκτρονικης μουσικης, καταφερε να φερει κοντα πολλες μουσικες «φυλες» : μεταλλαδες, πανκηδες, ρειβαδες, ροκαδες.
Ενεργεια στο κοκκινο, ψυχεδελικος ρυθμος αλλα και σκοταδι. Η εισαγωγη του Breathe ακομα μου σηκωνει τη τριχα και την αδρεναλινη και το Narayan με ταξιδευει.

5. Dimmu Borgir - Enthrone Darkness Triumphant
image

«μα καλα ρε εβαλες Dimmu Borgir ενώ παιζουν αλλα ποσα σημαντικα αλμπουμς?»
Το νο5 μπηκε με βαση τη καρδια και τη νοσταλγια, μιας και είναι ένα πολύ αγαπημενος δισκος που ελιωσα παρα πολύ.
Μια περιοδο που το extreme metal και το black παιρναν διαφορες κατευθύνσεις, οι DB δημιουργήσαν ένα μεγαλοπρεπες δισκο συγχωνευοντας black metal με συμφωνικα στοιχεια κ blast beats, υπο την ομπρέλα του occult. Mourning Palace, Spellbound, Entrance κομματαρες.

5b. Iron Monkey - Iron Monkey

Προσωπικα θα το εβαζα 5ο, αλλα ειδα ότι το κανονικο release εγινε το 1996 και το 1997 εγινε το reissue.
Λατρεμενος δισκος, που εθεσε τα θεμελια του σωστου ΣΑΠΙΟΥ sludge. Ωμο, επιθετικο, αγριο, πρωτοποριακο. Θα τα ξαναπουμε το 1998 με το Our Problem…

ΑΛΜΠΟΥΜΑΡΕΣ ΠΟΥ ΛΑΤΡΕΥΩ
Coalesce – Give Them Rope
Breach - Its Me God
Godspeed You! Black Emperor - F#A#∞
Strapping Young Lad - City
Misfits - Static Age

Εξωφυλλο (και υπεραγαπημενο τρακ):

Aphex Twin - Come to Daddy
image

31 Likes

Lol, μαλάκα, τι creepy εξώφυλλο είναι αυτό.

By the way, δε συμφωνώ καθόλου με όσους λέγατε ότι το ‘98 είναι καλύτερο απ’ το 97, μια ματιά που έριξα δεν το αγγίζει καν. Για 'μένα το '97 ήταν ίσως η πιο ποιοτική χρονιά μέχρι τώρα (ενώ νόμιζα ήταν το '91).

4 Likes

Κάποιοι τα λέγαμε, αλλά δεν μας πιστευατε.

edit:

Ρε αλήτη @eviL φτιάχνω λίστα τώρα και είδα αυτό:

και απλά έχω να πω τεράστιο μπράβο. Πήγα να το παίξω πσαγμενος με τσιτατο “ωω πως και δεν το ανέφερε κανείς” και μου το χάλασες.

Θηριώδες παρανοικό post/hardcore/sludge άλμπουμ, για μενα απο τις κορυφες του ιδιώματος.

Και εξωφυλλάρα.

Όχι, μπράβο.

1 Like

Αν υποψιαστώ πως καρδουλώνεις χωρίς να διαβάζεις τις λίστες μου, ξέρω που θα σε βρω.

5 Likes

το ειχα στη λιστα μου, αλλα η καρδουλα μου προς το ποστ σου ηταν 100% για αυτο το αλμπουμ.
Ειστε 2-3 ατομα που διαβαζω μεχρι και τα κομματα απο αυτα που γραφετε!

3 Likes

Με τύφλωσαν κάποιες επιλογές σου είναι η αλήθεια.

Πω, θα αρχίσουν να εμφανίζονται και άλλοι που το έβαλαν, mea culpa a priori :stuck_out_tongue:

3 Likes

5 Likes

Τωρα κανονικα πρεπει να τα κατονομασεις!

1 Like

Εγώ πάντως (χωρίς πλάκα) διαβάζω κάθε γραμμή που γράφεται. Ακόμα κι αν ξέρω ότι δε μ’ ενδιαφέρει, ακόμα κι αν είναι τεράστιο το post, ε, είναι μία ευχαρίστηση το topic, καφεδάκι, καναπές, και διαβάζεις. Δεν ακούω σχεδόν τίποτα από όλα αυτά που διαβάζω, βέβαια, αλλά δεν πειράζει, τα διαβάζω.

19 Likes

1997

1. Misfits – Static Age

Αυτός ο δίσκος ηχογραφήθηκε το 1978. Αδιανόητο, απλά. Δεν υπήρξε άλλη μπάντα σαν τους Misfits, και δεν πρόκειται να υπάρξει και ποτέ. Αυτές οι μελωδίες, αυτή η φωνή. Some Kinda Hate. Last Caress. Hybrid Moments. We Are 138. Teenagers From Mars. Angelfuck. Attitude. Bullet. She. Και αυτά είναι μόνο ο μισός δίσκος.

2. Lagwagon – Double Plaidinum

Ανάλογα τη μέρα ή τα κέφια, αυτή είναι η αγαπημένη μου κυκλοφορία τους, ή αυτή που ακολουθεί. Πάντα επιστρέφω σε αυτούς τους δίσκους. Η αλλαγή στα drums είναι αισθητή, αλλά οι συνθέσεις και το feeling που βγάζει ο δίσκος είναι ακαταμάχητα. Υπάρχει μια διακριτική μελαγχολία που θεωρώ πως δίνει ιδιαίτερο χαρακτήρα σε αυτές τις συνθέσεις. Γενικά, σε αυτό το πανκ ύφος, κουρνιάζω εδώ. Και στο επόμενο. Και γενικά στους Lagwagon (σε περίπτωση που δεν έγινε αντιληπτό).

3. Mayhem Wolf’s Lair Abyss EP

Πρώτη φορά που βάζω EP στην πεντάδα, αλλά δεν γίνεται και αλλιώς, καθώς το συγκεκριμένο τερατούργημα είναι από τα καλύτερα που έχω ακούσει στο είδος του. Θα τολμήσω να πω πως θα μπορούσε να είναι και η καλύτερη κυκλοφορία τους, λόγω συνολικής διάρκειας και συνθετικής ποιότητας. 25 λεπτά τέλειου black metal. Για να σας βοηθήσω, επειδή συχνά η οπτικοποίηση είναι ιδιαιτέρως βοηθητική, το τρακλιστ είναι: The Vortex Void of Inhumanity, I Am Thy Labyrinth, Fall of Seraphs, Ancient Skin και Symbols of Bloodswords. Δηλαδή πέρα από το εισαγωγικό vortex, έχουμε 10ρια και γενικά κάποια από τα καλύτερα κομμάτια του συγκροτήματος (και του ιδιώματος). Αλλά οκ, και στη λίστα του 2007 τα ίδια θα λέω, άλλο τερατούργημα εκείνο πάλι…

4. Discordance Axis – Jouhou

Σε γενικές γραμμές, Grindcore & Mathcore στο μπλεντερ = Η ηχητική τελειότητα των Discordance Axis. Χαρακτηριστικότατες συνθέσεις, ακόμα και αυτές που δε διαρκούν πάνω από 30 δευτερόλεπτα. Έχουν κάποιους άξιους ακόλουθους, αλλά ο ήχος τους αναπαράγεται μόνο από τους ίδιους. Μοναδικοί. Τα ξαναλέμε το 2000.

5. Radiohead – OK Computer

Δε μπορώ να προσθέσω πολλά, μεγάλος δίσκος αν και δεν τον επισκέπτομαι συχνά. Με προσωπικές αδυναμίες όπως τα Exit Music, Let Down, No Surprises και το Paranoid Android (καρδούλες σε @miss_machine για την Ergo Proxy αναφορά, το έχω μέσα στην καρδιά μου αυτό το αριστούργημα), κάθε ακρόαση αποτελεί πραγματικό ταξίδι. Διαμάντι.

Χαμός γενικά, από τις χρονιές που ζορίζουν έντονα την κατάταξη σε απλή πεντάδα. Επειδή εδώ και καιρό ζηλεύω και θαυμάζω λίστες μερακλίδων με πράματα που δεν χώρεσαν στην πεντάδα, θα προσπαθώ να κάνω και γω κάποιες αναφορές.

Λοιπές μουσικάρες:

Τα Ξύλινα Σπαθιά – Μια Ματιά σαν Βροχή

Είναι το “Στο Βράχο” ενα από τα συγκλονιστικότερα ελληνόφωνα ροκ τραγούδια? Προφανώς.

Ωχρά Σπειροχαίτη – Ωχρά Σπειροχαίτη

Μοναδική μπάντα με μοναδικές κυκλοφορίες. Τα λέει όμορφα ο @Leper_Jesus.

Rotting Christ – A Dead Poem

Οι Christ εκπλήσσουν στη μελωδικότερη στιγμή τους, με διαμάντια όπως Sorrowful Farewell και το αδιανόητα κολλητικό Among Two Storms.

Πυρηνικός Χειμώνας – Πυρηνικός Χειμώνας

Κάτι γινόταν εκεί, κρίμα που δεν υπάρχει περισσότερο υλικό. Βέβαια, το κτήνος που θα βγει από τις στάχτες θα σοκάρει και θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των αυτιών μας σε καμιά δεκαετία…

Catharsis – Samsara

Μεγάλο ξεκίνημα μιας κορυφαίας μπάντας. Μετά το σοκ του Exterminating Angel δεν υπάρχει γυρισμός.

Hot Water Music – Fuel for the Hate Game

Ο αγαπημένος μου δίσκος τους τυχαίνει να είναι και η αρχή μιας ποιοτικής δισκογραφίας για την επιδραστική post hardcore(?) μπάντα. Το Trademark τραγουδιέται μέχρι να κοπεί η φωνή σου.

Today Is The Day – Temple Of The Morning Star

Ώπα, τι έγινε εδώ ρε. Τι άρρωστο σκότος είναι αυτό… Βαρύ, μαύρο μνημείο από μπαντάρα.

Jag Panzer – The Fourth Judgement

Είμαι λάτρης του 80’s-90’s USPM, και οι Panzer είναι από τα συγκροτήματα που έχουν ορισμένους μεγάλους δίσκους. Αυτός είναι ένας από αυτούς. Βάλτε το τεράστιο Shadow Thief σε λούπα αν παίξετε DnD με rogue, και ας σας βρίζουν οι υπόλοιποι παίκτες.

Brutal Truth – Sounds Of The Animal Kingdom

Μεγάλο τερατούργημα από τους Grindcore masters. Μόνο δισκάρες, εδώ από τις καλύτερες στιγμές τους.

Emperor Anthems to the Welkin at Dusk

Για το 1994 είχα πει πως το De Misteriis είναι το πρώτο πράμα που σκέφτομαι όταν ο όρος black metal μπαίνει στη συζήτηση. Όμως, όταν προστίθεται και η λέξη “ποιότητα”, το Anthems έρχεται άμεσα στο μυαλό μου. Σπουδαίος δίσκος, συνθετικά τέλειος, από τα αρτιότερα παραδείγματα του ήχου.

Assück Misery Index

Σαρωτικό, βρώμικο, ακατέργαστο, πολιτικοποιημένο grindcore.

His Hero Is Gone Monument To Thieves

Το Like Weeds παραμένει από τα καλύτερα και πιο ψαρωτικά crust κομμάτια που έχω ακούσει. Μετά από αυτό δεν υπάρχει γυρισμός. Ήρωες. Το μόνο πρόβλημα του δίσκου είναι πως ακούω το Like Weeds καμιά 10ριά φορές απανωτά πριν προχωρήσει στο επόμενο κομμάτι.

No Fun At All Big Knockover

Απολαυστική, Σουηδική μελωδική πανκ επίθεση. Δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλες παρόμοιες κυκλοφορίες της χρονιάς.

The Dwarves The Dwarves Are Young and Good Looking

Χαβαλέδες κάφροι και διασκεδαστικό πανκ. Δεν είναι δισκάρα όπως το Blood, Guts and Pussy που έβγαλαν το 1991, αλλά προτείνεται για χαλαρό καλοκαιρινό άραγμα.

Integrity Seasons In The Size Of Days

Μόνο για το συγκλονιστικό Millenial Reign θα μπορούσε και πεντάδα. Όταν οι Integrity μεγαλουργούν,
μεγαλουργούν.

Pennywise Full Circle

Το ιδανικό κλείσιμο ενός εξαιρετικού σερί δίσκων.

Sick Of It All – Built To Last

Τουμπανιασμένο, πορωτικό, κολλητικό χαρντκορ.

No Use For A Name Making Friends

Τελικά ίσως να είναι καλύτερος στο σύνολο του από το Leche con Carne… η αναφορά από αγαπητούς χρήστες στο On the Outside και το πόσο υπέροχο είναι, για πολλές καρδούλες. Μαζί, οι καλύτεροι δίσκοι της μπάντας.

Balzac Deep: Teenagers from Outer Space

Ίσως η καλύτερη στιγμή των τζαπανέζων misfits ακόλουθων, απολαυστικό πανκ, horror και γενικώς.

The Prodigy The Fat Of The Land

Απλά τεράστιοι. Αυτό και το Jilted Generation ανεπανάληπτα.

The Offspring Ixnay on the Hombre

Για μένα μάλλον ο τελευταίος πραγματικά μεγάλος δίσκος τους με τεράστιες στιγμές. Συγκεκριμένα τα The Meaning of Life και All I Want είναι διαμάντια του ήχου.

NOFX So Long & Thanks For All The Shoes

Από τις καλύτερες κυκλοφορίες τους, It’s My Job To Keep Punk Rock Elite, Kids Of The K-Hole, The Desperation’s Gone και ένα από τα καλύτερα και πιο συναισθηματικά κομμάτια τους, Falling In love.

Misfits American Psycho

Δεν είναι οι τρου, ορθόδοξοι Misfits, αλλά η προσθήκη του (στόκου) Michale Graves και το υλικό που κυκλοφόρησαν μαζί, ειδικά εδώ, μου αρέσει. Διαφορετικοί, αλλά καλοδεχούμενοι.

Blink-182 – Dude Ranch

Εδώ οι blink δείχνουν πως μπορούν να κάνουν πραγματάκια, και όπως αποδεικνύεται αργότερα, κάτι καταφέρνουν. Pathetic, Dammit, Emo, A New Hope (Princess Leia, where are you tonight? And who’s laying there by your side?), μια χαρά.

Deftones Around The Fur

Αρχίζουμε… το τέλειο έρχεται το 2000, αλλά εδώ έχουμε την 1η προειδοποίηση. Δεν υπάρχει κάτι που να μοιάζει με Deftones, είναι μια κατηγορία μόνοι τους, ακόμη και εδώ που το Nu-Metal είναι η βασική κατεύθυνση.

Portishead Portishead

3 δίσκοι αλλά εξαιρετικοί, πονάει λίγο που δεν έβαλα το Dummy σε προηγούμενη πεντάδα.

Εξώφυλλο της Χρονιάς:

Integrity – Seasons In The Size Of Days

31 Likes

1997

1. Artrosis - Ukryty Wymiar
  2. Strapping Young Lad - City
  3. Paradise Lost - One Second
  4. Fates Warning - A Pleasant Shade Of Gray
  5. Hecate Enthroned - The Slaughter Of Innocence, A Requiem For The Mighty

Εναλλακτική 5αδα :

1. The Tea Party - Transmission
  2. Devin Townsend - Ocean Machine: Biomech
  3. Metallica - Re-Load
  4. Dream Theater - Falling Into Infinity
  5. Rotting Christ - A Dead Poem

Να κανώ και μια αναφορά στο καλύτερο Demo ever ε?
Gojira - Possessed !!!

Καλύτερο εξώφυλλο :

27 Likes

Head Slap GIFs | Tenor

Dumb And Dumber Forehead Slap GIF | GIFDB.com

Δε γίνεται να τα ξέχασα, ρε μαλάκες… Και δε γίνεται ν’ αναφέρονται πρώτη φορά Κυριακή… Πάω να τυπώσω μπλούζα '97 ξέρω 'γώ.

Death.Eternal, συνέχισε να μας σκοτώνεις μ’ αυτά που αναφέρεις. :smiling_face_with_three_hearts:

10 Likes

Το καλύτερο εξώφυλλο ανήκει και σε μια αντεργκραου δισκαρα :black_heart:

2 Likes

Το έβαλα να το ακούσω, καθαρά από περιέργεια γιατί ούτε που το είχα ακουστά και λέω τι είναι αυτό που το έβαλε και #1

Φαίνεται φοβερό ε

Πού πας και τα βρίσκεις ρε Κουκουβάγια!

2 Likes

:heart:

Εσένα σε αγαπώ γτ το ανέφερες και πρόσεξα καλύτερα τη λίστα του (πολλές φορές τις κοιτάω γρήγορα και τις περνάω λίγο στο ντούκου).

@Owl εσένα σε αγαπώ γτ με ταξίδεψες με τη μηχανή του χρόνου. Θενκιου σερ.<3

4 Likes

Για την ακρίβεια το καλύτερο αλμπουμ του 1997!!

Εθισμός στο συναίσθημα της ανακάλυψης αντεργκραουντ διαμαντιών. Εκει που ακούς 99 σκουπίδια σκάει αυτό το 1 ΜΠΟΥΜ

To αγαπημένο μου …η τρίχα ΚΑΓΚΕΛΟ !!!

4 Likes

1997

Η τελειότητα σε νότες Vol 1

1. Arcturus - La Masquerade Infernale

Νομίζω κανείς μας δεν ήταν απολύτως έτοιμος για αυτό το άλμπουμ το 97. Κ μπορεί οι Νορβηγοί να μας είχαν προϊδεάσει για το πόσο διαφορετικά έβλεπαν τον ακραίο ήχο ή ότι δεν τους αρέσει να θέτουν όρια στην τέχνη τους με κυκλοφορίες όπως το Written in Waters αλλά ποιος αλήθεια περίμενε αυτήν την έκρηξη θεατρικότητας κ μουσικού οργασμού?
Αξεπέραστο άλμπουμ, με μεγάλο θριαμβευτή τα πλήκτρα, πέρα από τις συγκλονιστικές ερμηνείες πρωτίστως του Garm κ δευτερευόντως του Vortex.
Edit Κ εξώφυλλο της χρονιάς.

Η τελειότητα σε νότες Vol 2
2. Fates Warning - A Pleasant Shade of Grey

Εννοείται ότι κ εγώ άκουσα το άλμπουμ πρώτα από την live έκδοση του Χάμμερ. Δεν θυμάμαι αν ήταν το πρώτο άλμπουμ από Fates που άκουγα αλλά ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία λόγω του ότι ήταν ουσιαστικά ένα κομμάτι χωρισμένο σε ενότητες, με έντονη φυσικά την prog διάθεση αλλά κ με υπέροχα μελωδικά/ακουστικά σημεία. Το υπέροχο μπάσο του Vera, που έδινε την απαραίτητη ζεστή πινελιά στα κομμάτια, ήταν παρόν στις συνθεσεις, σε αντίθεση με το μπάσο του Muyng πχ. Σίγουρα το αγαπημένο άλμπουμ από την μπάντα κ το επισκέπτομαι συχνά.

1. The Gathering - Nightime Birds

Δεύτερο άλμπουμ μαζί με την γλυκύτατη Anneke, ακόμα ένα αριστούργημα κ τα καλύτερα έρχονται.

1. Dimmu Borgir - Enthrone Darkness Triumphant

Από τα συγκροτήματα που με έβαλαν στον κόσμο του Black metal, μαζί φυσικά με τους Cradle Of Filth. Σε σχέση βέβαια με τους τελευταίους, οι Dimmu Borgir μου φαίνονται πιο λαϊκοί, λιγότερο πολύπλοκοι, ίσως περισσότερο ποπ ή μάλλον απλοϊκοί.

1. Paradise Lost - One Second

image

εννοείται ότι έπαιξε πολύ εκείνον τον καιρό, παρόλο που δεν τον ακούω τόσο πολύ πλέον. Δεν γέρασε τόσο καλά το άλμπουμ για μένα, παραμένει όμως πολύ σκοτεινό κ με πολύ δυνατά κομμάτια. Φυσικά, μετά τον θρίαμβο του Draconian Times και διθύραμβους από τα περιοδικά της εποχής, ήρθς λίγο σαν έκπληξη. Τώρα, καλή ή κακή, έχουν περάσει πολλά χρόνια για να θυμάμαι. Ήταν όμως το άλμπουμ που τους έφερε τότε στην Θεσσαλονίκη, στο κλαμπ του μύλου κ το πρώτο μου live γενικότερα. Σκίρτησε λίγο η καρδούλα μου τώρα…

29 Likes

Gray, gray, GRAY
Πολυ ωραία λίστα by the way

1 Like

Συγγνώμη, μια ερώτηση να κάνω, είπε κανείς πριν ότι το 1998 είναι λέει μέτρια χρονιά ή κάτι τέτοιο;

Αλήθεια τώρα;;;;;;;

Τα 'χω βάλει κάτω και με έχει πιάσει μαύρη απελπισία!

4 Likes