1999:
#5+1
Τρύπες - Μέσα στην Νύχτα των Άλλων
Κύκνειο άσμα και μάλλον ο προσωπικά αγαπημένος μου. Σίγουρα ο πιο πολυακουσμένος. Ακίνδυνο και ομώνυμο δίνουν το εκρηκτικό έναυσμα για να ακολουθήσει ένα σερί που κορυφώνει όταν φωνάζει ο Γιάννης 'Ξημερώνει…" στο Artistz και ολοκληρώνεται σαν γιορτή (see what i did here) στο υπέροχο ξεκίνημα του “Δρόμου” και το μουσικά ανυπέρβλητο κλείσιμο του. Δίσκος 5-άδας και καρδιάς, το παιχνίδι έχει σκληρούς κανόνες.
The Dillinger Escape Plan - Calculating Infinity
Ο 17-χρονος Tyler με εικόνισμα στους Dream Theater έψαχνε από δω και από κει να μάθει τι άλλα πράγματα παρόμοια να βρει για να ακούσει και κάπου σε κάποιο hammer, διαβάζοντας μία κριτική, θεώρησε ότι το παρόν είναι το επόμενο μυστικό που έπρεπε να ανακαλύψει. Rock City, αγορά, επιστροφή σπίτι, “Play” και…απόλυτη απογοήτευση. Τι είναι τούτο;;; Πως την πάτησα έτσι;;; Πως πέταξα ένα πεντοχίλιαρο στο καλάθι των αχρήστων. Κλασσική περίπτωση έτοιμα αυτάκια στην ώρα τους για να εκτιμήσω το μεγαλείο, την παράνοια και την συνθετική και εκτελεστική δεινότητα των DEP. Το εξώφυλλο δίνει το hint, από τις περιπτώσεις που η εικόνα σε προιδεάζει επικίνδυνα για το τι έρχεται. Από τότε κάθε ακρόαση του μου αφήνει εγκαύματα στο 43% της επιφάνειας του σώματός μου.
Slipknot - Slipknot
ΑΡΡΩΣΤΙΑ που έλεγε και ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης στις Βαρβαρότητες. Άρρωστο album, τα έχετε πει όλοι για την ιστορική του σημασία και το μπαμ που έκανε. Δεν το έζησα βέβαια αυτό το σοκ στον καιρό του αλλά who cares. Το riffing και τα drums / κρουστά είναι μαστερκλασσάτα, τα samples σκάνε όπου και όπως ακριβώς χρειάζονται για σκαλώνεις επικύνδυνα, οι ερμηνείες του Corey είναι φάσης “το έσκασα από τρελάδικο” και γενικά εδώ μέσα επικρατεί ένα χάος από στιγμές παράνοιας μέχρι ΤΡΑΓΟΥΔΑΡΕΣ - ΧΙΤΑΡΕΣ. 3 απλές λέξεις: Liberate my madness.
Nevermore - Dreaming Neon Black
Ο πόνος, η οργή, η κριτική γίνονται σπαρακτικές ερμηνείες και φαρμακερές συνθέσεις από ένα σύνολο που παράγει ένα μοναδικό ηχητικό αποτέλεσμα όπως έκαναν οι Pantera στην αρχή της δεκαετίας. Προσοχή δεν συγκρίνω, ούτε ταυτίζω. Λέω απλά ότι αυτήν την κιθαριστική δουλειά, αυτό το riffing και το shredding σε συνδυασμό με αυτήν την φωνή που βγάζει ταυτόχρονα οργή και σπαραγμό δεν τα είχαμε ξανακούσει. Και εδώ μία απώλεια πυροδοτεί την καλλιτεχνική δημιουργία και την φτάνει στην κορύφωση. Ασταμάτητο, σε παίρνει, σε βουτάει και δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα. Παρασύρεσαι μαζί του μέχρι το Forever να σε αφήσει εκεί, άδειο και ταυτόχρονα γεμάτο από τόσα πολλά και διαφορετικά συναισθήματα. Το ότι πιάσανε ισάξια κορυφή μόλις ένα χρόνο μετά το αναφέρω για το τι περίσσευμα ποιότητας υπήρχε αλλά και γιατί υπάρχει σημαντική πιθανότητα να μην χωρέσει το Dead Heart στην λίστα του 2000.
Sigur Ros - Agaetis Byrjun
Γνωρίζω πως στο forum υπάρχουν σημαντικά συγκροτήματα του ευρύτερου χώρου με πιο περιορισμένο αριθμό πιστών ακροατών αλλά η αλήθεια είναι πως έχω λίγο απογοητευτεί από την αποδοχή των αγαπημένων μου Ισλανδών στις λίστες των συμφορουμιτών. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα από τα 2 magnus opus τους, για μένα. Το Agaetis Byrjun, είναι το breakthrough album τους, συστήνονται και μεγαλώνουν απότομα με αυτό και δικαίως καθώς περιέχει μερικές από τις κορυφες και πιο αναγνωρίσιμες στιγμές τους. Η μαγεία με την οποία ο Jonsi πλάθει φθόγγους και τους ψέλνει με μία τρυφερότητα πρωτόγνωρη γίνεται το σήμα κατατεθέν τους, μαζί με την μητρική τους γλώσσα ως κύριο όχημα έκφρασης. Το αποτέλεσμα όλων αυτών αρκεί να το βιώσεις σε στιγμές μεγαλείου όπως τα
Svefn-g-englar, Staralfur, Ny Batteri, Olsen Olsen, το ομώνυμο κτλ. Θα ακολουθήσουν και άλλες απάτητες κορυφές, ευλογημένος που τους είδα στο Ηρώδειο φέτος για 4η φορά μετά από Βερόνα, Λισαβόνα και Release. Θα τα ξαναπούμε στην ώρα τους.
Dream Theater - Metropolis pt.2: Scenes from a Memory
Το 1997, το 1999 και το 2000 το 1-2 των λιστών μου αποτελείται από δίσκους ζωής που έχουν τα εξής κοινά χαρακτηριστικά. Κάθε χρονιά από την μία έχω ένα post rock magnus opus και από την άλλη τα 3 καλύτερα progressive metal concept albums (πλην operation) που μου έχουν σημαδέψει την ζωή. Το 1997 οι Fates έχασαν στο νήμα από τους GY!BE, το 1999 οι Theater αφήνουν από κάτω τους το Ισλανδικό παραμύθι των Sigur και σκαρφαλώνουν στο #1 με το πιο προσωπικά πιο πολυακουσμένο album ever. Εδώ είναι όλα 10άρια. Θέμα concept, στίχοι, συνοχή, ισορροπία, τεχνική, μελωδία, εκτελέσεις, συνθέσεις, εξώφυλλο ακόμα και οι ερμηνείες της Λαμπρής. Φανταστικό storytelling, ντυμένο κάθε φορά με τα κατάλληλα μουσικά θέματα, ταξίδι στον χρόνο, χαρακτήρες μπλεγμένοι σε ένα μυστήριο που δένει το νήμα του παρελθόντος με το σήμερα. Μουσικά έχουμε να κάνουμε για μένα με μερικές από τις καλύτερες και πρωτοπόρες στιγμές των Theater. Σχεδόν πάντα θα στοιχειώνει το τικ τακ του ρολογιού στο ξεκίνημα και το επικό τελείωμα του Finally Free που οδηγεί στην λύση (; ) - λύτρωση (;).