Δυσκολη χρονιά (και δεκαετία), αλλά εδώ είμαστε.
1. Pain of salvation - The Perfect Element, Part I
H μεγαλοφυΐα του Daniel αλλά και της (τότε) σύνθεσης της μπάντας, αποτυπωμένα σε ένα (ματωμένο) διαμάντι. Συναισθηματικά συγκλονιστικό, μουσικά περιπετειώδες, και με το μεγαλύτερο “hit” της μπάντας. Ένας από τους αγαπημένους μου δίσκους ever, αξιωματικά στο νούμερο 1.
2. Fates Warning - Disconnected
Έχει Still Remains. Έχει Kevin Moore. Έχει ατμόσφαιρα η οποία νομίζω πως μετά από αυτό το δίσκο δεν ξαναβρέθηκε σε album των Fates. Έχει εξαιρετικό εξώφυλλο. Αν και δεν το θεωρώ τόσο συνεκτικό σαν σύνολο, οι κορυφές του ξεχωρίζουν σε όλη τους τη δισκογραφία. Ότι έχει Still Remains το είπαμε; Το είπαμε.
3. Godspeed You! Black Emperor - Lift Your Skinny Fists Like Antennas to Heaven
Σκέτη μαγεία, κι από τις πρώτες μου επαφές με “post rock”. Μου ακουγόταν σχεδόν εξωγήινο τότε, και νομίζω ακόμη και τώρα.
4. Ulver - Perdition City
Θυμάμαι στο iPod ενός φίλου να ακούω το “The Future Sound of Music”, σε φάση που ήμουν φουλ μεταλλάς κι ότι δεν είχε ηλεκτρική δεν έμπαινα σε διαδικασία να το ακούσω. Δεν ήξερα τι ήταν αυτό που με μαγικό τρόπο με τράβηξε σε αυτό το κομμάτι. Ακολούθησε και ο δίσκος, με εξίσου “mind-opening” αποτελέσματα.
5. Linkin Park - Hybrid Theory
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη περιγραφή. Δίσκος που έλιωσε παλιά, λιώνει ακόμη ανα διαστήματα, ένα τέλειο mix που ήρθε σε μια στιγμή να ξαναφέρει κόσμο προς το rock/metal. Και δικαίως, γιατί είναι γεμάτο κομματάρες.
Honorable Mentions (σε random σειρά):
Nevermore - Dead Heart In A Dead World
In Flames - Clayman
Deftones - White Pony
Transatlantic - SMPTe
A Perfect Circle - Mer de Noms
Radiohead - KID A
Chroma Key – you go now
Clint Mansell - Requiem For A Dream
Εξώφυλλο: