Let's Play II : 52 Χρονια Μουσικης σε 52 Εβδομαδες

Σιγουρα.

Αυτο σημαινει οτι αν ψηφισεις το Perdition City , πρεπει να ψηφισεις και Aphex Twin ή μαλιστα οτι αν ειναι να ψηφισεις ενα εκ των δυο πρεπει να ψηφισεις το δευτερο?

Μη ικανοποιητικα, οπως παντα σε ενα φορουμ με καλουπια και κουτακια :stuck_out_tongue:
Ο καθε ενας απο εμας ακουει μουσικη με διαφορετικα κριτηρια, και εκτιμαει μουσικες για διαφορετικους λογους. Το οτι οι Ulver ηταν προσβασιμοι σε οσους ακουγαν μεταλ στα 90ς δεν σημαινει οτι ενας δισκος τους πρεπει ντε φακτο να ειναι χειροτερος απο αλλες μπαντες του ιδιου “ειδους” (δεν ανηκει καν στο ιδιο ειδος με τους Aphex Twin το Perdition City, αλλα λεμε τωρα) που “επαιζαν ετσι πιο νωρις”.

Λαηβ το ζουσαμε οι περισσοτεροι απο οσους το ψηφισαμε εδω μεσα.

Ευτυχως δεν εχω ιδεα :stuck_out_tongue:

Η ολη φαση μου θυμιζει την κουβεντα για το Host ξανα.

“Σιγα τον δισκο, οι Depeche Mode εβγαζαν καλυτερα στο ιδιο ειδος”
Ναι… οχι.

3 Likes

Λίγο πολύ τα μέλη εδώ του φόρουμ έχουμε κοινά σημεία αναφοράς: metal hammer και σχετικά έντυπα, συγκροτήματα που μας έχουν επισκεφθεί αρκετές φορές, δισκάδικα που ψωνίζαμε, ροκ και μέταλ clubs με συγκεκριμένα playlists, MTV και γενικά τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές -εγχώριες κυρίως. Κάποιοι που φύγανε έξω ίσως παρεκκλίνουν από τον κανόνα αν και τα χρόνια της εφηβείας τους στην Ελλάδα είναι μαλλον τα πιο κρίσιμα.
Τώρα σχετικά με τις ψήφους στους Ulver, όπως και με τους Nevermore, ή τους Anathema και τους Savatage πιο πριν και άλλα πολλά που τώρα μου διαφεύγουν, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όσο καλά συγκροτήματα και να είναι, αν αντίστοιχη ψηφοφορία με αυτήν που κάνουμε λάμβανε χώρα σε ροκ φόρουμ των ΗΠΑ ή της Γαλλίας ή οπουδήποτε αλλού, αμφιβάλλω αν θα είχαν τις ψήφους και τις αναφορές που έχουν εδώ. Ξέρουμε εμείς καλύτερα; Ξέρουν οι άλλοι; Είναι τόση η καλή μουσική εκεί έξω που κάπου χάνεται η μπάλα. Άρα τι συμπέρασμα ακριβώς βγάζει κανείς από τα αποτελέσματα της Κυριακής; Και πόση σημασία έχει πέρα από το να βρούμε κάτι ενδιαφέρον στις λίστες, να ακούσουμε κάτι που μας διέφυγε για τον α, β λόγο και -ω τι χαρά - να το βρούμε του γούστου μας!

12 Likes

Σιγουρότατος!

Fair point. Η άποψη μου απλώς είναι πως στο GDOW οι Mayhem πασχίζουν να φανούν ριζοσπαστικοί κι επίκαιροι κι αυτό βγαίνει προς τα έξω, κάτι που δεν ισχύει γενικά σε τέτοιο βαθμό.

Nαι βέβαια αλλά δεν κατάλαβα που κολλάει αυτό. Πάντως εγώ καταδικάζω το οπαδιλίκι από όπου και αν προέρχεται.

Δεύτερο hot take της ημέρας και σταματάω. Το “Perdition City” είναι καλό αλλά όχι τόσο καλό όσο πιστεύουμε έξω από το χώρο των metal ακροατών. Για την ιστορία, νομίζω πως δεν υπήρχε κυκλοφορία των Ulver που να είχε θαφτεί από το MH. Ίσως γιατί έμπαιναν στα χωράφια των πιο ακραίων όπου οι συντάκτες εκεί στα '00s ήταν λίγο πιο ανοιχτοί.

5 Likes

Θα έχει πραγματικά πολύ ενδιαφέρον να δούμε πόσο μεγαλύτερη θα είναι η διασπορά των ψήφων στις λίστες σε δυο τρεις μήνες από τώρα όπου η πληροφορία ήταν πολύ, πολύ πιο προσβάσιμη και η επιρροή του χαμμερ πολύ μικρότερη (νομίζω).

2 Likes

Έχεις δίκιο, θα χει αρκετό ενδιαφέρον. Εγώ προσωπικά εκείνη τη περίοδο άρχισα να διαβάζω και ξένα έντυπα όπως το terrorizer το uncut μέχρι και το paste με αποτέλεσμα να ξεφύγω αρκετά από την επιρροή του MH.

6 Likes

δεν εχω διαβασει ποτε Metal Hammer, δεν ξερω αν φαινεται στις λιστες μου

15 Likes

4 Likes

ευχαριστώ όλους για τις τοποθετήσεις σας.

Σε καμία περίπτωση, δεν είπα αλλωστε αυτό.

Ήταν απλά η διαπίστωση ότι αυτοί που ψηφίζουν τώρα το Ulver δεν το ψηφίζουν επειδή είναι φαν του γενικότερου ήχου, αλλά επειδή είναι καλό άλμπουμ (των Ulver)

Οι ψήφοι είναι δυσθεώρητα ψηλά για τόσο “αντισυμβατικό” άκουσμα στα πλαίσια του φόρουμ, που σημαινει οτι απο - ας πουμε - κοινωνιολογικη άποψη κάτι τρέχει. Και αυτό προσπαθούσα να καταλάβω.

Οι υποκουλτουρες/υποομάδες μας ενίοτε λειτουργούν ως hiveminds (και θα φανεί ωραια και νοσταλγικά όταν μπούμε σε χρονιές που το φορουμ ήταν στα ντουζένια του και ειχε μια χ επιρροή - αν και λιγοι ψηφίζουν από τον καιρό εκεινο) και ήθελα να κατάλαβω τι ηταν αυτό που έσπρωξε το κοινο προς το “Perdition City”, καθώς υποψιάζομαι ότι θα είναι το πιο ψηφισμένο άλμπουμ τους, οπότε δεν εχει να κανει μονο με τη μπαντα αλλά με το τι έτρεχε τότε.

10 Likes

Έβαψες μαλλί; Με γεια

10 Likes

Ισως μεχρι να φτασει ο Καισαρας.

Συνηθως η σωστη εξηγηση ειναι η πιο απλη. Οσοι ακουγαμε τετοιες μουσικες τοτε, το συστηναμε ως δισκαρα σε φιλους μας, μεσω word of mouth ακουσε ενας σκασμο κοσμος το Perdition City, και οι περισσοτεροι το γουσταραν τιγκα. Σιγα το αντισυμβατικο ακουσμα στα πλαισια του φορουμ παντως. Εχει πολυ κοσμο αυτο το φορουμ που δεν περιοριζεται σε στενα πλαισια στα ακουσματα του.

Δεν ξερω γιατι σωνει και καλα πρεπει να τρεχει κατι περιεργο για να ψηφισει ο κοσμος το Perdition City. Βρισκω δεκαδες δισκους που εχουν ψηφιστει αρκετα πολυ πιο περιεργο το να βρισκοντα ψηλα προσωπικα.

2 Likes

Για ποιο λόγο να διαβάσεις Χάμμερ αν δεν σε ενδιέφερε το είδος που παρουσίαζε? Γιατί από τις λίστες σου αυτό καταλαβαίνω. Απλά μου φαίνεται ότι το παρουσιάζεις σαν κάτι αρνητικό κ δεν ξέρω γιατί. Αν κατάλαβα λάθος, προσπέρασε το σχόλιο μου.

καταλαβες λαθος και θα το προσπερασω

4 Likes

ε αδερφέ μη μου φερνεις τα αυτια σου σαν αντεπιχειρημα αν δε μπορεις να δεις την τεραστια μουσικη αποσταση μεταξυ του Perdition City και * μαζεύει την κορυφη της τελευταιας πενταετιας *

Dream Theater
Paradise Lost
Tool
Fates Warning
Bruce Dickinson

3 Likes

Εγω μιλησα για το τι ψηφιζει ο κοσμος, οχι για το τι βγαινει ο νικητης εν τελει.

Τωρα αν νομιζεις οτι το Perdition City θα βγει πρωτο… ουτε για πλακα. Παντως το Perdition City ειναι ενας απο τους 5-10 δισκους που σηματοδοτησαν μια αλλαγη ηχητικα για πολλες μπαντες, και βοηθησε το οτι δεν ηρθε απο καποιο “ιερο τοτεμ” για τους μεταλλαδες οπως οι Paradise Lost. Το 1996 και το 1999 δεν ηταν οκ να παιζεις πειραματικα, ε το 2000 ξεκινησε σιγα σιγα να ειναι οκ. Και μετα εγινε ακομα πιο οκ.

Ειλικρινα δεν εχω καταλαβει ποια ειναι η ενσταση σου :sweat_smile:

Ηθελες να βγαινει μετσαλ πρωτη θεση μεχρι το 2022?

1 Like

Νομίζω ότι εδώ είσαι λίγο αυστηρός. Έχουν δείξει αρκετά παιδιά εδώ μέσα, μέσα από τις λίστες τους, ότι έχουν μεγάλη γκάμα ακουσμάτων. Κ υπάρχει κ γενικά μια ποικιλομορφία στην μουσική.

ρε τι λετε ρε, κανεναν δεν κρίνω και καμία ένσταση δεν εχω, το τελικο αποτελεσμα βλεπω (που οπως και να το κανουμε ειναι αποτελεσμα συνολικου ψήφου - δε θα κανω gerrymandering* για τα αποτελεσματα του φορουμ) και εντοπιζω μια στατιστικη ανωμαλια που ηθελα να εξετασω!

Αν δηλαδη απομονωσω τον καθε δίσκο που εχει ψηφιστει με βαση το γενικότερα αναγνωρισμενο ειδος του - και στην προκειμενη περιπτωση το Perdition City συγκαταλεγεται ευρύτερα κάτω από Trip Hop - θα είναι σημαντικό outlier και ρωτησα γιατι

Summary

TV gif. Jason Segel in The Discovery frowns with his eyes closed as he puts his hand to his eyes. It is a dreary day with little color behind him and a gray sky.

fuck me i guess

*this is not what gerrymandering is

2 Likes

διάλογο κάνουμε, δεν σε κατηγόρησα για κάτι

1 Like

Ή πολυ απλα καμια απο τις μεγαλες μπαντες του πιο γνωριμου σκληρου ηχου (συμπεριλαμβανομενων οσων ανεφερες) δεν εβγαλε δισκο το 2000, κι ετσι μια δισκαρα οπως το Perdition City λαμβανει την αναγνωριση που της αξιζει. Trip hop… ε οχι? Τεσπα.

Αν μια πρώην τζαζ μπάντα γνωστή στους τζαζ κύκλους έβγαζε εναν πολύ καλό trip hop δίσκο, δεν θα ήταν πολύ πιο πιθανό να τον είχε ακούσει περισσότερος κόσμος ενός τζαζ φόρουμ απ’ ότι έναν ισάξιο του trip hop δίσκο άλλης μπάντας , άρα δεν θα έπαιρνε και περισσότερες ψήφους?

7 Likes

σαφώς!

Και καπου εκει ηθελα να καταληξω και να ρωτησω το follow up - θα δουμε τωρα και αλλους δισκους στις επομενες βδομαδες τυπου “Perdition City” (εννοώ πιο ηλεκτρονικοτετοιους) ή ήταν απλά χωροχρονική συγκυρία;

Είτε ναι, είτε όχι - εγκυκλοπαιδικά (για μενα) έχει ενδιαφέρον - να εξετασει κανεις το γιατι

6 Likes