Τελικά την πάτησα πολύ άσχημα γιατί γκρίνιαζα για το 2004 αλλά το κατάφερα κι εν τέλει στο πρώτο ξεδιάλεγμα, το 2005 με έχει αφήσει με 101 δίσκους να θέλω να πω πολλά για αυτούς. Υποθέτω όσο πλησιάζουμε στα χρόνια που άκουγα σύγχρονα μουσική θα γίνεται αυτό. Στο θέμα μας όμως, 2004, μια υπέροχη και πληθωρική χρονιά για τα μουσικά μου γούστα. Πάμε να δούμε τι είχαμε.
Ηρωική πεντάδα:
1. Green Day - American Idiot
“Δεν υπάρχουν δίσκοι μετά το 2000 που να είναι πανανθρώπινης αξίας”. Η τριάδα των Green Day, στην κανονική αλλά και την Simpson μορφή της γελάει σπασμωδικά με έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους δίσκους της pop κουλτούρας. Μια πρωτογενής επανάσταση των παιδιών των προαστίων (είμαι ένα από αυτά), του άγχους του να πετύχεις την επανάσταση και του κενού που έρχεται όταν βλέπεις πως δεν έχει αξία και προσαρμόζεσαι ξανά στη νόρμα. Σίγουρα δεν έχω γραμμένους τους στίχους του Jesus Of Suburbia επάνω στη βιβλιοθήκη μου από τότε. Σίγουρα δεν έχω στίχους του Whatshername τατουάζ. Σίγουρα (όντως) έχω σταματήσει να κάνω αστεία με το Wake Me Up When September Ends - σήμερα όμως είναι πρώτη Σεπτέμβρη, χμ. Σίγουρα δεν έχω δακρύσει κάπου μέσα μου με το Give Me A Novacaine που γράφτηκε 13 Ιουνίου, στα γενέθλιά μου κι ενώ είμαι διαγνωσμένη με χρόνιες ημικρανίες από την ηλικία των οκτώ (τη χρονιά που βγήκε ο δίσκος δηλαδή). Σίγουρα δεν έχω αναμνήσεις από τη διαφήμισή τίτλων αρχής του One Tree Hill στο σταρ να παίζει το Boulevard Of Broken Dreams. Το American Idiot δεν είναι δίσκος, είναι η ιδέα της παγίδας του αμερικάνικου ονείρου και του καπιταλισμού.
2. My Chemical Romance - Three Cheers For Sweet Revenge
Τους My Chemical Romance τους ανακάλυψα σύγχρονα με τον επόμενο, απόλυτο δίσκο τους - να μην έχεις μισή αμφιβολία ότι θα κατσικωθεί στην κορυφή μου το 2006 και θα γράψω διθυράμβους για αυτό. Γύρισα όμως φυσικά ένα βήμα πίσω να ανακαλύψω τι είχε προηγηθεί. Είναι ο δίσκος που ξεκινάει με το Helena, αν είναι δυνατόν. Είναι ο δίσκος που άφησε μουσική παρακαταθήκη για την Corpse Bride του Burton. Ατέλειωτες στιγμές εφηβικής κλάψας και συντροφιάς σε αυτή τη σκληρή πορεία. It’s not a fashion statement, it’s a deathwish - αυτοπεριγραφικά.
3. Isis - Panopticon
Η σχέση μου με τους Isis είναι βαθιά προσωπική και φιλοσοφική. Κάθε δευτερόλεπτο μουσικής τους με συνθλίβει υπαρξιακά, και φυσικά έχουν αποτελέσει πάγια συντροφιά μου τις εποχές που ως φιλόδοξη εγκληματολόγος μελετούσα μεθόδους σωφρονισμού και την πανοπτική ιδέα των Fouccault και Bantham. Οι Isis έχουν πάρει και μεταφέρει τόσο διαλοεμένα αφαιρετικά αυτή την ιδέα, αυτό τον τρόπο ότι συνεχώς κάποιος σε παρακολουθεί, σε ένα, δεύτερο σερί αριστούργημα.
4. The Dillinger Escape Plan - Miss Machine
Μα κανείς να μην το περίμενε ότι θα έχω τον δίσκο από τον οποίο έχω πάρει το όνομά μου στην πεντάδα; Η στιγμή που οι Dillinger γίνονται αρκετά προσβάσιμοι για να τους καταλάβεις και να γυρίσεις πίσω, αλλά όχι τόσο ώστε να τους θεωρήσεις πραγματικούς ανθρώπους. Θεωρώ μεγάλη τύχη να έχουμη ζήσει στη ζωή μας παράλληλα με μπάντες σαν αυτούς και τους προηγούμενους. To Miss Machine είναι ένας δίσκος που έχει καταφέρει τα πάντα χωρίς πολλή προσπάθεια, είναι απλά πράγματι, τόσο καλό και βάζει μετά τα πρώτα σοβαρά θεμέλια, το ισόγειο για την πολυόροφη πολυκατοικία της διάνοιας του Greg Pucciato.
5. Slipknot - Vol. 03: The Subliminal Verses
Ε λίγο έλεος κάπου με τις αναμνήσεις αυτή τη χρονιά. Στη λίστα με τους πρώτους μεταλ δίσκους που άκουσα έβερ, το Volume 3 είναι πια ένας αγαπημένος και κλασικός αδυσώπητος χαμός. Είναι η μπάντα και ο δίσκος που ταν νέα παιδιά που ενδιαφέρονται για τη μουσική μας ακουνε πρώτο ως κλασικό αλλά όχι τόσο μακριά από αυτους χρονικά. Κομμάτια ένα κι ένα, να διαλέξεις τι, ένα Vermillion που σε κάνει να κλαις σαν μωρό με πονόδοντο, ζωντανές εκτελέσεις που έχουν χαραχθεί στη συλλογική μνήμη του μεταλλά του σήμερα ως εμπειρία ζωής. Δηλώνω αθεράπευτα maggot μέχρι και σήμερα.
The rest of the roaring 20ies:
6. Converge - You Fail Me
Σταθερή ανοδική πορεία για μια από τις καλύτερες μπάντες της χιλιετίας, μπορεί να είχαν να τα βάλουν με ισχυρούς δαίμονες, και μόν η πυάρξη του ομώνυμου κομματιού τους στέλνει απευθείας στην καρδιά, σαν χτύπημα ανεπανόρθωτο. Θα αρχίσω πάλι να θυμάμαι το live και να κλαίω.
7. Franz Ferdinand - Franz Ferdinand
Ντεμπούτο αποκάλυψη για το alternative rock, δεν υπάρχει μισό κομμάτι λάθος, εύκολη αναζήτηση δίσκου όταν ετοιμάζεσαι πριν την έξοδο και θες να νιώσεις καλά. Απίστευτα υποτιμημένη μπάντα στη χώρα μας κι ας μάστιζαν τα κομμάτια τους το ραδιόφωνο αδυσώπητα.
8. Nightwish - Once
Δίσκος και μπάντα ζωής που έστρωσε το δρόμο για πολλά, ίσως όλα τα ακούσματά μου. Η τελευταία δισκογραφική εμφάνιση της μεγαλοπρεπούς Tarja μαζί με τους Nightwish με την προσθήκη του συγκλονιστικού live του End Of An Era, το Once είναι κι αυτό κολοσσός στη δημιουργία της προσωπικότητάς μου. Όλα αρχίζουν και τελειώνουν έξω από τηδική μας πραγματικότητα, σε ένα έπος πέραν διαστάσεων και ερμηνευτών, το Ghost Love Score.
9. Rise Against - Siren Songs Of The Counter Culture
Η μοναδική μπάντα που έχω απωθημένο να δω ζωντανά, καθώς με κατακλύσουν τα συναισθήματα πως υπάρχει ακόμη ζωή και συνέχεια. Ειδικά εφόσον το πρώτο κομμάτι τους που άκουσα ποτέ ήταν το Give It All. Και όταν το Swing Life Away είναι στο μυαλό μου μόνιμο soundtrack της σχέσης με τους φίλους μου.
10. Avril Lavigne - Under My Skin
Σοκαριστική απουσία αυτής της δισκάρας από τις λίστες, ίσως επειδή τα κοριτσόπουλα είμαστε λιγότερα και τα αρσενικά αρνούνται να παραδεχτούν τι έκανε τούτο εδώ το μικροσκοπικό ξανθό τέρας στην παγκόσμια μουσική. Μετά την παγκόσμια επιτυχία του ΣΚΕΤΕΡ ΜΠΟΗ και τον πρώτο δίσκο της Avril, έρχεται να χτυπήσει με έναν ακόμη καλύτερο. Το Under My Skin αποτελείται αποκλειστικά από hit κομματάρες, συμμετοχή του Ben Moody των Evanescence, και ιδανική συνταγή για αντιδραστικά προέφηβα κορίτσια. Αμετανόητο είδωλο που μας έβγαλε ασπροπρόσωπα έτσι όπως προχωράει και διατηρείται μέχρι και σήμερα.
11. Bad Religion - The Empire Strikes First
To punk rock συνεχίζει ακάθεκτο στη λίστα, νούμερο δεκατρία στη σειρά για τους Bad Religion και ήταν και το τυχερό. Το Empire Strikes First σηματοδοτεί μια τρανή επιστροφή, δε σταματάει σε τίποτα, και περιέχει ένα από τα αγαπημένα μου κομμάτια τους, Boot Stamping On A Human Face Forever.
12. Pain Of Salvation - Be
Όπως ανέφερα ήδη το Be εμένα λίγο με έχασε απλά γιατί έτυχε να μην το ακούσω τόσο και όπως έχουμε καταλάβει, έπιασα τους pain of salvation όταν βγάλανε το scarsick, γύρισα στα 4 πρώτα, μετά βγήκανε τα road salt και δεν έδωσα στο Be το χρόνο που του άρμοζε. Το εκτιμώ με τα χρόνια στην αναλλοίωτη αξία του αλλά δε μεγάλωσε μαζί μου δυστυχώς. Παραμένει αριστούργημα.
13. Mastodon - Leviathan
Το αδικεί η θέση του εδώ ίσως, θα προσπαθήσω να εξιλεωθώ γιατί η θέση εξωφύλλου του ανήκει αδιαμφισβήτητα. Έχω άλλους δίσκους που αγαπώ σπασμωδικά και περισσότερο από τους Mastodon, αλλά όπως είπε και ο Outshined, to riff του Blood And Thunder ρε φίλε. Αδιανόητη αρχή για δίσκο.
14. Clutch - Blast Tyrant
Ασταμάτητο πάρτυ στην ασταμάτητα fell good μπάντα. Έχω δει τους Clutch άνω των πέντε φορών, τα κομμάτια του Blast Tyrant πάντα λάμπουν και στέλνουν τη διάθεση στα΄υψη. Η φωνάρα του Neil Fallon ντύνει τα πάντα με ένα στρώμα αγνού πάθους, για να μην πω άλλη λέξη. Bang bang, bang bang.
15. The Used - In Love And Death
Έπαθα μεγάλο κακό την πρώτη φορά που άκουσα το I Caught Fire. μεγαλύτερο όταν άκουσα όλο το δίσκαρο των The Used και μετά έγιναν από τους πολύ αγαπημένους μου. Μπορεί το In Love And Death να σηματοδοτεί μια πολύ δίσκολη προσωπική περίοδο για τον Bert McCracken από την οποία πλεόν έχει βγει νικητής και advocate, δεν παύει να σημαδεύει την ψυχή μου και να αποτελεί από τις πρώτες επιλογές μου όταν θέλω να ακούσω κάτι σχετικό.
16. Cult Of Luna - Salvation
Η σωτηρία ήρθε εδώ, εδώ άρχισαν και τελείωσαν όλα, ένα είδος μουσικής που έμελλε να γίνει το αγαπημένο μου έκατσε και γιγαντώθηκε τα πόδια αυτών των υπέροχων Σουηδών. Η μουσική και το work ethic των Cult Of Luna πραγματώνεται σε ένα τεράστιο δίσκο, μεγαλύτερο από όσο μπορούσαν τότε να καταλάβουν. Και συγκλονιστικά, έγραψαν πολλούς καλύτερους.
17. Yob - The Illusion Of Motion
Θα ξαναπώ ότι η εμπειρία αγάπης προς τους Yob είναι κάτι που δεν γίνεται να περιγραφεί με λέξεις όπως του αρμόζει. Συνεχίζουν να δημιουργούν πλανήτες. Μιλήστε στο Ball Of Molten Lead αν έχετε απορίες.
18. Neurosis - The Eye Of Every Storm
Πονάει ρε Σκοτ αυτό που μας έκανες. Πονάει γιατί κάθε δουλειά των Neurosis είναι ξεχωριστή και αγαπημένη, και το συγκεκριμένο είναι αφανής ήρωας.
19. The Killers - Hot Fuss
Στον ίδιο τόνο με franz Ferdinand, ο δίσκος που έφερε στη ζωή μας το Mrs Brightside δεν έχει αγαπηθεί τόσο στην Ελλάδα αλλά δεν πειράζει. Για μένα περιέχει πολλή αγάπη και δράμα με τον μουσικό τρόπο που εκτιμώ.
20. mewithoutYou - Catch For Us The Foxes
Είναι πολύ άδικο που η μπάντα αυτή δεν είναι πια μαζί μας. Ειδικά όταν μαςέχει χαρίσει στιγμές όπως αυτή. Δέστε με και λύστε με.
A Few Words Until 55
21. Wintersun - Wintersun
Ακραίο ντεμπούτο που πήρε χίλια χρόνια για να συνεχιστεί, όχι το ίδιο καλά. Δεν μπορώ να καταλάβω όμως κανέναν άνθρωπο που λέει ότι δεν του αρέσει.
22. Arcade Fire - Funeral
Μας τα χάλασαν και αυτοί αλλά από το Funeral κι έπειτα ξεκίνησαν να χτίζουν μια αυτοκρατορία στο χώρο τους.
23. Witchcraft - Witchcraft
Η μεγάλη τους στιγμή ακόμη πλησιάζει, δεν είναι αυτή, ωστόσο είναι και αυτή αρκετά ιστορική.
24. Colour Haze - Colour Haze
Δίσκος χάσιμο, η κομματάρα Did el it στη μέση να τα διαλύει όλα με μια αδιανόητη κιθαρα.
25. Alexisonfire - Watch Out!
Χτίζουμε προς την κόρυφή για άλλη μια φορά.
26. Blackfield - Blackfield
Τα δύο πρώτα Blackfield είναι από τα καλύτερα πράγματα που έχουν βγει στην ποπ ροκ μουσική για χρόνια, χέρι Γουιλσον έχει πάνω θα μου πεις, λογικό θα πω. Όσο και να έχει μείνει το ομώνυμο κομμάτι, το Open Mind θα συνεχίζει να με στοιχειώνει για πάντα.
27. Bark Psychosis - ///Codename: Dustsucker
Post μιαμ - αυτά, δεν΄εχω κάτι άλλο να πω.
28. Jesu - Jesu
Αν θες να εξαφανιστείς για νανοσεκόντ από αυτή τη διάσταση, σίγουρα μπορείς να το καταφέρεις πάνω από μία φορές αφήνοντας το συγκεκριμένο δίσκο να παίζει.
29. The Ocean - Fluxion
Μια από τις καλύτερες μπάντες του σήμερα γεννιέται με δίσκο άκρως πειραματικό και, θα το πω, υποτιμημένο.
30. Leftover Crack - Fuck World Trade
Δύσκολες μπάντες για δύσκολους ανθρώπους, δύσκολο εξώφυλλο και μεγάλο μίσος προς την Αμερική και ότι αυτό αντιπροσωπεύει.
31. Pig Destroyer - Terrifier
Έχουν καλύτερο δίσκο; Ναι. Είναι το Terifier μια συμπαγής μάζα οργής; Πιο πολύ ναι.
32. Jimmy Eat World - Futures
Τα πρότερα δυσθεώρητα ύψη δεν τα έπιασαν, μα είναι εκπληκτικοί και εκπληκτικά γλυκούληδες.
33. Death From Above 1979 - You’re A Woman, I’m A Machine
Τι τρέλα ασταμάτητη επικρατεί στη μουσική αυτής της μπάντας;
34. Hibria - Defying The Rules
Αυτός ο δίσκος είναι πιθανό να αναζοπύρωσε τις σβησμένες μου ελπίδες για το power metal.
35. Ayreon - The Human Equation
Μαγευτικός, πανέμορφος και οριακά ατελείωτος δίσκος, προσωπικά τον θεωρώ το magnum opus των Ayreon, με εκπληκτικές συκεργασίες, τόσο όμορφος που δακρύζεις από χαρά στο ακουσμά του.
36. Haggard - Eppur Si Muove
Μόν δέος όταν μιλάμε για τα δύο αριστουργήματα των Haggard.
37. Ufomammut - Snailking
Χαοτικά σκοτεινή μπάντα που δεν έχει δώσει ακόμη το τελειωτικό της χτύπημα δισκογραφικά, ωστόσο είναι ήδη έτοιμη.
38. Corrupted - Se Hace Por Los Suenos Asesinos
Μια λέξη μου έρχεται στο μυαλό όταν κάποιος βρεθεί αντιμέτωπος με το άκουσμα του: ΒΟΗΘΕΙΑ.
39. Within Temptation - The Silent Force
Οι γλυκούληδες καλούληδες ζουμπουρλούδικοι υπέροχοι Within Temptation είναι μια μπάντα ασταμάτητη και βγάζουν τον έναν καλό δισκο μετά τον άλλο, συνέχεια.
40. Good Charlotte - The Chronicles Of Life And Death
Είπε κανείς… I Just Wanna Live;
41. Fates Warning - FWX
Κατά τη γνώμη μου οι Fates Warning δεν έριξαν ποτέ την ποιότητά τους σε ότι έβγαλαν και το FWX αποτελεί τρανό παράδειγμα.
42. Heaven Shall Burn - Antigone
Έχω ξαναπεί ότι το Antigone ήταν από τους πρώτους δίσκους που μου δάνεισαν ποτέ να ακούσω. Φυσικά επειδή ήμουν νιάνιαρο, δεν τον εκτίμησα αμέσως, εκτίμησα όμως το κονσεπτ του και αυτό με έκανε να γυρίσω γρήγορα πίσω σε αυτόν για επανακρόαση, κι έτσι γεννήθηκε η σχέση μου με το metalcore το πατροπαράδοτο.
43. Sleepytime Gorilla Museum - Of Natural History
Τα έχω ξαναπεί για αυτή εδώ τη μπαντάρα, ακούστε τους χθες.
44. Pagan Altar - Judgement Of The Dead
Τόνοι ποιοτικής επικίλας που δεν αρμόζει να μένει αχαρακτήριστη.
45. Eminem - Encore
Ο ασπρουλιάρης τα δίνει όλα.
46. Anastacia - Anastacia
Θυμόμαστε τι ιερό τέρας υπήρξε η Anastacia στα χρόνια της ακμής της; Δεύτερη φορά που την υποστηρίζω, στον ίσως πιο σημαντικό δίσκο της.
47. Hawthorne Heights - The Silence In Black And White
Ζω για όλα τα memes και τα αστεία γύρω από το Ohio is for lovers.
48. mclusky - The difference Between Me And You Is That I’m Not On Fire
Κλαψ λύγμ στη δευτέρα, καθόλου τύψεις.
49. Church Of Misery - The Second Coming
Τα γιαπώνια της καρδιάς μου που συντρόφευσαν όλα τα αναγνώσματα για serial killers όταν υπήρξα σε αυτή τη φάση.
50. Underoath - They’re Only Chasing Safety
Γιατί ο κόσμος δεν αγάπησε περισσότερο τους Underoath στην ώρα τους;
51. Sunn O))) - White2
Εννοείται ότι οι Sunn είναι love it or hate it project, εννοείται, εμφανώς από τις λίστες μου είμαι στην πρώτη κατηγορία.
52. Incubus - A Crow Left Of The Murder
Ο καλύτερος τίτλος της λίστας, ο δεύτερος καλύτερος των Incubus.
53. Skyclad - A Semblance Of Normality
Μας έχει απογοητεύσει ποτέ αυτή η μπαντάρα; ποτέ.
54. These Arms Are Snakes - Oxeneers Or The Lion Sleeps When Its Antelope Go Home
Μακάρι να υπήρχαν ακόμη, πολλά μακάρι.
55. Chevelle - This Type Of Thinking (Could Do Us In)
Αλλο ένα υποτιμημένο άλογο για την κούρσα μας και για να κλείσει η λίστα.
Bonus - photodump από την προσωπική μου συλλογή: