Λίγα πράγματα από εμένα, κι απ’ ό,τι συνειδητοποιώ από εδώ και πέρα ακούω όλο και λιγότερα albums οπότε δε θα έχω και μεγάλες λίστες. Για την ώρα:
Πεντάδα:
Summary
Pain of Salvation “Be”
Αρχικά είχα πρώτο το Ekkaia, αλλά χρειάστηκε μία και μόνο ακρόαση, όχι για να θυμηθώ, αλλά για να επιβεβαιώσω όσα είχα σχηματισμένα στο μυαλό γι’ αυτό το έργο. Πάνω-κάτω τα είπανε οι προηγούμενοι, ότι δηλαδή είναι κάτι τόσο μεγαλεπήβολο που ξεπερνάει τα ερμηνευτικά πλαίσια των απλών μουσικών albums και κατέχει μία ιδιαίτερη θέση όχι δίπλα, ούτε πιο πάνω από albums, αλλά απλά μακριά από αυτά. Δικαιωματικά θα έπρεπε να του ανήκει όχι απλά η κορυφή της χρονιάς (αν και δεν το βλέπω να τα καταφέρνει), αλλά μία θέση δίπλα στο “Toxicity”, αν κι εδώ που τα λέμε τους ίδιους τους fans της μπάντας να ρωτήσεις μάλλον άλλα albums των Pain of Salvation θα σου αναφέρουν ως πιο αγαπημένα. Περίεργα πράγματα. Πάντως νομίζω ότι το μεγάλο στοίχημα που κέρδισε αυτό το album είναι ότι είχε όλα τα εχέγγυα ώστε να χαρακτηριστεί ως «φιλόδοξο», «υπερφίαλο» και ό,τι άλλο συνοδεύει με-το-στανιό-δημιουργίες που πάνε να πλασαριστούν ως «έργα ζωής», ε, και δεν αφήνει περιθώρια για κάτι τέτοιο.
Ekkaia “Demasiado tarde para pedir perdon”
Αυτό. Eίναι. Tο. Mελωδικό. Neo-crust.
Μετά από Tragedy, μετά από From Ashes Rise και μετά από Muga προσγειωνόμαστε στην Ισπανία και απολαμβάνουμε έναν δίσκο-ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ του είδους. Ξέρετε, το ένοχο μυστικό αυτού του είδους είναι ότι με άλλη παραγωγή και ρυθμικά θα μιλούσαμε για άψογα atmospheric metal διαμάντια (τύπου Paradise Lost , Katatonia, Sentenced κλπ.) -βλέπε π.χ. το τραγούδι “El ultimo aliento”. Συγκίνηση και μόνο συγκίνηση σε κάθε τραγούδι, αδιάσπαστη ροή χωρίς ούτε ένα filler κι όλα τα κλισέ του ιδιώματος παρόντα.
Lamented Souls “The origins of misery”
Ναι, φίλε, σ’ εσένα μιλάω. Σ’ εσένα που δε σου έφτασε ένα guest στο “La masquerade infernale”, ούτε δύο ολόκληρα full-lengths των Borknagar. Σ’ εσένα που έφτασες μέχρι και το σημείο ν’ αγοράσεις δίσκο των Dimmu Borgir για να έχεις την ευκαιρία ν’ ακούσεις (έστω και για λίγα δευτερόλεπτα) αυτήν την αγγελική φωνή να τραγουδάει. Σ’ εσένα που έσκαψες μέχρι τα έγκατα για να ξεθάψεις αυτό το μοναδικό live bootleg των Ved Buend Ende μ΄ΕΚΕΙΝΟΝ στο μικρόφωνο. Ναι, φίλε, σ’ εσένα απευθύνομαι. Επιτέλους ξημέρωσε και για εμάς η μέρα, η μέρα που θα ακούσουμε τον Simen Hestnaes όχι σε μουσικά έργα άλλων, αλλά στο δικό του παιχνίδι, σε όλη του μεγαλοπορέπεια, για τόση ώρα ώστε ν’ αγαλλιάσει η ψυχούλα μας, σ’ ένα θρηνητικό, επικό, ακόμα και rock-άδικο doom που δίνει ΤΟΣΟ χώρο στη φωνή του ώστε να καθοδηγεί τα πάντα. Ε, κι εσείς οι παραπάνω που καταθέσατε τα σέβη σας, πώς καταφέρατε να ΜΗΝ αναφέρει κανείς σας αυτό το ΜΕΓΑΛΕΙΟ που ακούσει στο όνομα “Eternal existence”, μόνο εσείς το γνωρίζετε. Αυτό το φλάουτο και το εισαγωγικό riff-μοιρολόι μ’ έχουν στοιχειώσει για πάντα…
Neurosis “The eye of every storm”
Ίσως το πιο συναισθηματικό, ατμοσφαιρικό και βατό album τους. Μέσα στο αποκορύφωμα της post-metal μανίας, οι προπάτορες δείχνουν τα δικά τους μαγικά υλικά: τα τέλεια samples με τους φυσικούς ήχους, τις συγκινητικές ερμηνείες, την κλειστοφοβική ατμόσφαιρα. Ξεχωριστή μνεία πρέπει να γίνει για τον ήχο, παιδιά. Πάρτε για παράδειγμα το “Bridges”: προσέξτε πώς ακούγεται ο μονότονος ρυθμός των drums στο background, το λιτό πιάνο, η βαθιά, συναισθηματική φωνή του Von Till, οι μικροφωνισμοί που σπάνε την ηρεμία και ετοιμάζουν την ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ των heavy ακόρντων και του feedback του (ας πούμε) «refrain». Ηχοληπτικό σεμινάριο από τον Steve Albini.
FF. C “Κλασσικά ηχογραφημένα”
Η τελευταία αναφορά που θα κάνω σ’ αυτούς κι ευτυχώς χώρεσαν και σε μία πεντάδα. Δυστυχώς οφείλω να παραδεχθώ πως εδώ υπάρχουν κάμποσες ατυχείς (έως απαράδεκτες) στιχουργικές εμπνεύσεις, οι οποίες όμως δεν καταφέρνουν να τσαλακώσουν τη μουσική πρόταση των FF.C και γενικά θα πρέπει να κριθούν μέσα στο συνολικό στιχουργικό πλαίσιο που κινούνταν μέχρι τότε (κι αυτό δεν το λέω σαν «φτηνή» δικαιολογία, αλλά είναι κάτι που διαπιστώνεται εύκολα με 2-3 απλές ακροάσεις). Τρανό παράδειγμα το “Παραμύθι”: πώς να χάσει έστω και λίγο από την ιστορική του αξία αυτός ο ύμνος επειδή πολιτικά, δυστυχώς, περιέχει εμφανείς αστοχίες; Τι να πεις από εκεί και πέρα για το στοιχειωτικό “Λεπτή γραμμή”, την ευφυή ιδέα του “Συζητώντας με εμένα”, το συγκινητικό “Όσα μου ‘μαθες εσύ”, το όμορφο πιάνο του “Ποιος δαίμονας”, τα κλασικά “Απομακρύνθηκα” και “Πάρε λίγο φως” (αν και το remix που μεταμόρφωσε ένα ανεβαστικό hit-άκι σ’ ένα μελαγχολικό άσμα είναι πολύ-πολύ καλύτερο και χαρακτηριστικό δείγμα του πώς οι FF.C «φαντάζονταν» ξανά και με διαφορετικό τρόπο την ίδια τους τη μουσική) ή το battle του “Απολογισμός”; Δίσκος-κορυφαίο επίτευγμα.
Λοιπά:
Summary
Το Πλοκάμι του Καρχαρία “Το Πλοκάμι του Καρχαρία”
Sorry not sorry, αλλά ακόμα το θεωρώ μουσικά και χιουμοριστικά ιδιοφυές.
Oprhaned Land “Mabool-The story of the three sons of seven”
Το album που χώρισε την ιστορία τους σ’ ένα «πριν» κι ένα «μετά». Εγώ θα πω πως μακάρι όλα τα «ανοίγματα» σε πιο ευρεία ακροατήρια να γίνονταν με τέτοιους δίσκους. Άξιζαν αυτό το ένα βήμα παραπάνω οι Orphaned Land, κι ας παράτησαν το πιο ιδιαίτερο ύφος των δύο πρώτων δίσκων κι ας ταυτίστηκαν μια για πάντα με κάτι (ολίγον τι απωθητικό) «multi-culti».
Green Day “ American idiot”
Μία εκνευριστική είμαι-μόνιμα-συναχωμένος χροιά, οι πιο προβλέψιμες ακολουθίες ακόρντων ever που σε οποιαδήποτε άλλη συνοικιακή μπάντα θα περνούσαν στο ντούκου και το πιο χιλιοπαιγμένο concept απ’ τα 70’s και μετά ξαναζεσταμένο. Τα εξηγώ ωραία;
Παρ’ όλα αυτά το ακούω μέχρι να φτάσω στο “Whatsername”.
Bad Religion “The empire strikes first”
Ίσως το πιο μελωδικό/πιασάρικο album τους με ποικιλία ήχων που εκτείνεται από το punk μέχρι το alternative rock/grunge (“Beyond electric dreams”) κι από ‘κεί σε μπαλαντοειδείς στιγμές (“To another abyss” και το ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΟ “Boot stamping on a human face forever”). “Overture” και “Sinister rouge” αποτελούν αδιαμφισβήτητα το πιο εντυπωσιακό opener σε album των Bad Religion, με την επική (ουσιαστικά crust, ε!) μελωδία του δεύτερου να μου είχε κόψει την ανάσα όταν το είχα πρωτακούσει!
Mastodon “Leviathan”
Και εξώφυλλο.
Soulfy “ Prophecy”
Δεν είμαι και ο μεγαλύτερος fan του groove metal, αλλά το “Prophecy” κερδίζει την εκτίμηση μου για διάφορους λόγους: δεν τσιγγουνεύεται τα riffs (αμέ, 4-λεπτα και 5-λεπτα κομμάτια ο Max με διάφορες αλλαγές μέσα), έχει ΑΨΟΓΗ κιθαριστική δουλειά από τον Marc Rizzo, τα “Chaos A.D.” vibes είναι διάσπαρτα, η παραγωγή τούμπανη, κάποια ηλεκτρονικά beats είναι το κερασάκι στην τούρτα, αλλά ΚΥΡΙΩΣ τα μυαλά μας πονάνε μ’ αυτές τις flamenco και reggae τζούρες που χώνονται εδώ κι εκεί, ΤΟΣΟ αρμονικά συνδυασμένες με τα heavy riffs που εγώ δεν το είχα ξανακούσει στη ζωή μου τέτοιο πράγμα. “Moses”, λέμε.
Ένα EP, κλασικά:
Summary
Ekkaia “Ya hemos aguantado el sermon, ahora lo destrozaremos” EP
Απαραίτητο συμπλήρωμα στο full-length που κυκλοφόρησαν την ίδια χρονιά.
Κι ένα ωραίο live:
Summary
The Gathering “Sleepy buildings-a semi acoustic evening”
Ένα live σχετικά υποτιμημένο (αν κι αναφέρθηκε από user) γιατί είχε την ατυχία να βγει την εποχή που τα το νόημα των live albums είχε αρχίσει να εκλείπει. Παρ’ όλα αυτά είναι μαγευτικό, θεωρώ ότι η φωνή της Anneke ακούγεται ακόμα πιο μεγαλειώδης με τα κομμάτια «απογυμνωμένα» στην ακουστική τους εκδοχή, κι ενώ σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μιλήσουμε με όρους «best-of», η ατμόσφαιρα που δημιουργείται όταν το ακούς είναι σχεδόν μυσταγωγική.