Το πήγα πιο συναισθηματικά για το 2007 και έβαλα μέσα αρκετές αγάπες μου παλιές.
1. Porcupine Tree - Fear Of A Blank Planet
Το “Deadwing” δε μου είχε αρέσει τόσο πολύ όσο το “In Absentia”. Ο Wilson μου φαίνεται όμως ότι εδώ έκανε ένα βήμα πίσω, πήρε φόρα και τα γάμησε όλα. Κι ας άφησε το καλύτερο κομμάτι που έγραψε, για το EP (ναι “What Happens Now”, για σένα λέω). Τεράστιο έργο, τρομερός δίσκος, μεγάλο έπος. Θες από concept; Θες από παίξιμο; Θες από ότι έχει τον Lifeson και τον Fripp; Θες από ότι συγκρατήθηκε και το έκανε πενηντάλεπτο; Θες από έμπευση; Οι Porcupine Tree πρόσθεσαν άλλο ένα διαμάντι στη δισκογραφία τους συνεχίζοντας την εξέλιξή τους. Το οποίο, όπως τελικά αποδείχτηκε, ήταν το τελευταίο μέχρι σήμερα…
2. Rush - Snakes & Arrows
Αυτή η μπάντα νομίζω ότι ήταν στα τελειώματά της που απέδειξε το ΠΟΣΟ μεγάλη είναι. Μετά την τραγωδία του Neil, ξαναβρήκαν τον δρόμο τους με το δικό τους πάσο. Πέντε χρόνια διάλειμμα; Πέντε χρόνια διάλειμμα παιδιά μου, όπως εσείς αισθάνεστε άνετα. Δισκάρα μιας ώρας, χωρίς περιττή στιγμή. Δεν υπάρχει μπάντα σαν τους Rush, αυτά τα έχουμε ξαναπεί. If you know, you know, bro.
3. Bruce Springsteen - Magic
Αφήνοντας πίσω κάτι solo albums και κάτι Seger Sessions που πιστεύω ότι τα χρησιμοποιεί μόνο για να ξεκαυλώσει, το Αφεντικό επιστρέφει στην καλύτερη μπάντα του κόσμου και μας προσφέρει τον καλύτερο δίσκο του από την εποχή του “Born In The USA”. Συμπαγέστερο από το “The Rising”, είναι ένα απολαυστικό άκουσμα από την αρχή μέχρι το τέλος του, χωρίς να ακούγεται παρωχημένο ή αυτοαναφορικό. Γι’ αυτό κάτι τέτοιοι καλλιτέχνες είναι τόσο μεγάλοι.
4. Foo Fighters - Echoes, Silence, Patience & Grace
Λοιπόν, αυτό με τα χρόνια το έχω αγαπήσει πάρα πολύ. Έχει ξεδιάντροπα hits όπως το “The Pretender” ή το “Long Load To Ruin” με το ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ videoclip, έχει rawk κομματάρες όπως το “Let It Die” και το “Erase/Replace” που πιστεύω ευθύνονται εν μέρει για τη δικαιολογημένη
φήμη ότι ο Grohl δεν τραγουδάει αλλά γκαρίζει, έχει παραγνωρισμένα τραγούδια όπως το “Summer’s End” ή το μελαγχολικό “Statues”. Και, βέβαια, έχει και την ιστορία με τους χρυσωρύχους που είχαν παγιδευτεί στο Beaconsfield στην Αυστραλία και είχαν ζητήσει ένα ipod με το “In Your Honor”. Ο Grohl τους είχε στείλει ένα μήνυμα μέσω fax και μετά τους είχε προσκαλέσει σε όποια συναυλία ήθελαν, αλλά και για μπύρα μετά. Ο ένας από τους δύο, πήγε τελικά. Ε, μετά έγραψε και τραγούδι και το έβαλε εδώ.
5. Eddie Vedder - Into The Wild OST
Πρώτη προσωπική δουλειά για τον μόνο ζωντανό τραγουδιστή της γενιάς του Seattle. Σχεδόν πάντοτε το σκέφτομαι σε συνδυασμό με τη φανταστική ταινία του Sean Penn (παρεμπιπτόντως, θυμάμαι όταν είχε γίνει και το κανονικό συμβάν, που είχε βρεθεί νεκρός ο McCandless). Ο Vedder γράφει τελείως προσωπικά τραγούδια, σύντομες ιστοριούλες που όμως είναι τόσο περιεκτικές και όμορφες. Βέβαια, αγαπημένη μου στιγμή είναι το έπος “Hard Sun”, διασκευή σε έναν Καναδό που έβγαλε μόνο έναν δίσκο το '89 (Indio λέγεται) και μετά, τίποτα. Κορυφαίο κομμάτι, κορυφαία εκτέλεση.
Honorable mentions:
Robert Plant & Alison Krauss - Raising Sand
Χρυσέ Θεέ, συνέχισε να γερνάς έτσι.
The National - Boxer
Μπορεί να μη χώρεσε πεντάδα, αλλά μάλλον είναι ο καλύτερός τους δίσκος.
Arctic Monkeys - Favourite Worst Nightmare
“Ο δεύτερος δίσκος είναι δύσκολος”, “για τον πρώτο δίσκο έχεις 20 χρόνια και για τον δεύτερο 6 μήνες”, ΜΑΛΑΚΙΕΣ. Οι τύποι κεντήσανε και πάλι.
The Good, The Bad & The Queen - The Good, The Bad & The Queen
Ο πάντα ανήσυχος Damon Albarn φτιάχνει ένα supergroup και βγάζει μια ακόμα rock δισκάρα.
Down - III: Over The Under
Το supergroup από τη Νέα Ορλεάνη κάνει το 3/3. Κάπου εκεί, τελειώσανε.
Riverside - Rapid Eye Movement
Η ποιότητα εξακολουθεί να φαίνεται. Άλλη μια prog δισκάρα.
Soulsavers - It’s Not How Far You Fall, It’s The Way You Land
Όταν έχεις έμπνευση, την οποία συνδυάζεις με τη ΦΩΝΗ, δεν μπορείς να αποτύχεις. Παρεμπιπτόντως, τα τελευταία χρόνια δισκογραφούν και περιοδεύουν με τον Gahan.
Grinderman - Grinderman
Ο Cave βαρέθηκε λίγο αυτά που έπαιζε και είπε να μας θυμήσει ότι είναι και πάνκης.
Arcade Fire - Neon Bible
Κάπως παράλληλη η πορεία τους με αυτή των The National. Εκείνα τα χρόνια, ήταν οι καλύτερες rock μπάντες.
Modest Mouse - We Were Dead Before The Ship Even Sank
Αυτό που συμβαίνει όταν ποτίζεις το αμερικάνικο alternative σου με τις κιθάρες του Johnny Marr!
Εξώφυλλο: Ulver