Πάλι κάτι θα ξεχνάω πάλι, αλλά πάμε λίγο.
Πεντάδα:
Summary
1. Them Crooked Vultures – Them Crooked Vultures
Super group από τα λίγα, που κατάφερε να παίξει κάτι εντελώς δικό του, όσο και αν αναγνωρίζονται τα επιμέρους. Ναι, μετά από καιρό φαίνεται πως ο δίσκος έχει κάποιες ατέλειες και αδυναμίες, αλλά έχει και ένα σερί 6-7-8 τρομερών τραγουδιών που μέχρι και σήμερα τα ξέρω απέξω. Κρίμα που το CD δεν μου επιστράφηκε ποτέ από εκεί που το είχα δανείσει, αλλά τι να κανς.
2. Mastodon – Crack The Skye
Αν και προγκίζει πολύ, έχει μια φοβερή ισορροπία στα αρκουδέικα σύντομα κομμάτια και στα φανταστικά μεγάλα, ειδικά με τα riffs-εναλλαγές. Ναι, η κορυφαία τους στιγμή, ναι, έκτοτε ποτέ δεν έφτασαν καν κοντά. Ειδικά αυτή η αστρική ατμόσφαιρα, από την παραγωγή μέχρι τις συγχορδίες, βγάζει κάτι το μαγικό. Επίσης, σπουδαία φωνητικά.
3. Funeral Mist – Maranatha
Θυμάμαι πριν πολλά χρόνια που έψαχνα, με τεράστια άγνοια κινδύνου για το πόσο σοβαρά μπορεί να είναι όσα ευαγγελιζόταν (sic) το orthodox black metal, που είχα πέσει στο site Anti-Flesh Nimbus. Σας λέει κάτι; Ε, εμένα μου έμαθε λίγη άποψη για μουσικούλα, πριν καθιερώσω τη δική μου. Μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιξε το πώς αντιμετωπίζαμε το έργο του Arioch, ειδικά εδώ. Από τα κορυφαία black metal albums όλων των εποχων.
4. Converge – Axe To Fall
Το “Blood Moon” πριν το “Blood Moon” ξέρω γω, αλλά και ένα άλμπουμ που αιχμαλωτίζει την πολυσυλλεκτικότητα που θα χαρακτήριζε έκτοτε τους τεράστιους, τους μύθους. Προσοχή στις Verge In λεπτομέρειες, στα guests, στην αισθητική ομοιομορφία που αποδεικνύει πως η μουσική δεν είναι μόνο φόρμες και στίχοι, αλλά και τα κενά ανάμεσα στο μήνυμα και την αποκωδικοποίησή του. Εδώ, οι Converge έφεραν άλλη μια κορυφή.
5. Fall Of Efrafa – Inle
Πολύ δύσκολη πίστα η πεντάδα το 2009. Εδώ όμως μίλησε το συναίσθημα. Ο πρώτος δίσκος των FoE που άκουσα ποτέ, έμελλε να ήταν και το κύκνειο άσμα τους. Ναι, Anopheli και Morrow πήραν πολλά και τα ξαναέκαναν crust αφού εδώ ηχούν ως η καλύτερη και πιο επιδραστική post-metal μπάντα που δεν άκουσες ποτέ, αλλά το “Inle” έχει ένα ψυχικό βάθος και ένα σκοτάδι που επιβραβεύουν. Άντεξε τις ακροάσεις, τις διάρκειες, και στον πάτο, θα φανεί η αποσύνθεση που υποδεικνύει το μοναδικό δρόμο. Της ανόδου, της εξόδου, της ρήξης. Ζήτω οι Fall Of Efrafa.
Για να ολοκληρωθεί η σωστή λίστα, μόνο αγάπη:
Summary
6. Blut Aus Nord – Memoria Vetusta II: A Dialogue With The Stars
Οι BAN κυκλοφορούν 13 χρόνια μετά το θεματικό διάδοχο του ΜVI και συνθέτουν ένα αριστούργημα μεγαλοπρεπούς, δευτεροκυματικού black metal, με τρομερή αντίληψη του φυσιολατρικού συμβολισμού. Πραγματικά, πολύ εύκολα ένα από τα άλμπουμ που θα πρότεινα σε κάποιο ανίδεο για να αντιληφθεί την ιδέα του black metal μακριά από εικόνες, αναπαραστάσεις, γεγονότα κλπ, απλά ένα διάλογο με τα αστέρια. Εξώφυλλο χρονιάς.
7. Alpinist - Minus.Mench
Και κάπως έτσι, ξεκινάει μια φουρνιά αδιαπραγμάτευτα σπουδαίων δίσκων που με βρήκε στην εποχή που άκουγα οτιδήποτε είχε δίπλα από τον extreme/post/black χαρακτήρα του τη λέξη crust. Στίχοι, κοψίματα, riffs, leads, εξελίξεις ιδεών, όλα ένα και ένα. Η λιγότερο αγαπημένη μου κυκλοφορία τους, ένα κλασικό metallic hardcore/neo-crust άλμπουμ που αν το ακούσετε θα απορήσετε με το τι βρίσκετε σε πολλά μεταγενέστερα δισκάκια…
8. Megadeth – Endgame
Υπερδίσκος, ο τελευταίος μεγάλος δίσκος των big4 (fight me), και ένα άλμπουμ που μέχρι και σήμερα το ακούω πολύ άνετα, διότι περιέχει τραγουδάρες. Φυσικά όλη η παρέα στο λύκειο τότε είχαμε το “Headcrusher” ringtone. Έτσι ρε MegaDave και ας είχες τον μαλάκα τον Alex Jones να λέει πίπες μέσα, πούλα θρασοτρέλα.
9. Nile – Those Whom The Gods Detest
Kafiiiiiiiir. Για μένα, ο κορυφαίος τους δίσκος, ένα έπος εύπεπτου brutal technical death metal, καθώς και ο δίσκος που ενσωματώνει καλύτερα όσο ποτέ τις tribal ambient επιρροές τους. Βασικά, ένα από τα κορυφαία death metal άλμπουμ της δεκαετίας. Μην πονάτε.
10. Propagandhi – Supporting Caste
Και κάπως έτσι, έχοντας βρει πλέον τον ήχο τους και αναγνωρίζοντας πως οι παρτίδες με τους Sacrifice κάνουν καλό, οι Καναδοί, aka η καλύτερη punk μπάντα που υπάρχει σήμερα, πήραν το thrash metal και του έδωσαν το πραγματικό του νόημα. Ξανά, αψεγάδιαστοι στίχοι σχεδόν, ριφφάρες, φωνητικά απολύτως εθιστικά, όλα κόκκινα. Πώς συγκρίνεις δίσκους τους μεταξύ τους;
11. Alice In Chains – Black Gives Way To Blue
Επιστροφάρα μεγάλη και αρχοντική. Ξεκινώντας πίστευα πως θα πάει για πεντάδα, μετά συμμαζεύτηκα, αλλά ακόμα παραμένει ένα από τα πιο αγαπημένα μου ροκ άλμπουμ.
12. Code – Resplendent Grotesque
Ίσως η κορυφαία στιγμή του Kvohst, απλά έπεσε σε ανταγωνισμό. Από τις ελάχιστες κυκλοφορίες του επονομαζόμενου progressive black metal. Αριστούργημα.
13. Ulcerate – Everything Is Fire
Ο πρώτος πραγματικά μεγάλος τους δίσκος, και μάλιστα από το σερί που ακολούθησε αυτός με την λιγότερη, αν μετριέται, προσωπική ταυτότητα. Παρόλα αυτά, ειδικά για τη φάση του ήχου τότε, δισκάρα.
14. Teitanblood – Seven Chalices
Μάλλον ο λιγότερο αγαπημένος μου δίσκος από τους Ισπανούς, παραμένει ένα black/death metal έπος που δεν έχει αντίπαλο εκτός της δισκογραφίας τους.
15. Anaal Nathrakh – In The Constellation Of The Black Widow
Και κάπου εδώ, συστήνονται οι πραγματικοί Anaal Nathrakh. Και κάπως έτσι, γίνονται μια από τις σπουδαίοτερες extreme-τα-πάντα-όλα μπάντες που έχουμε γνωρίσει σε αυτό τον αιώνα.
Δεκαπεντάδα από παγκίτες:
Summary
16. Wolves In The Throne Room – Black Cascade
Πιθανώς το λιγότερο αγαπημένο μου WitTR άλμπουμ αλλά ξεκινάει με το “Wanderer Above The Sea Of Fog”, μια από τις καλύτερες συνθέσεις τους, οπότε μπαμ, ψηλά.
17. Krallice – Dimensional Bleedthrough
Και κάπως έτσι, οι Krallice, με πιθανώς το magnum opus τους, μοίρασαν φάπες σε όλο το avant-garde black metal. Τιτάνιος δίσκος.
18. OM – God Is Good
Πρώτη επαφή με τους λατρεμένους, νομίζω είναι και η στιγμή που βρίσκουν ακριβώς τον ήχο τους, οπότε όλα ωραία και καλά για μια μπάντα που με έκανε να εκτιμήσω τουριστικά έναν ολόκληρο ήχο.
19. Kickback – No Surrender
Καλώς ή κακώς, έτσι τους έμαθα, έτσι τους λάτρεψα, πολλή Γαλλία αυτή η χρονιά, πολλή μισανθρωπιά. Περασμένα, όχι και εντελώς ξεχασμένα. Χαοτικό χάρντκορ που δεν αντέχει ούτε τον εαυτό του, και ας είναι παλιομαλακισμένο.
20. Aosoth – Ashes Of Angels
Μια από τις μεγάλες μου αδυναμίες της γαλλικής σκηνής εδώ πιάνει μια πρώιμη κορυφή. Πηχτό, πνιγηρό riffing που έχει βρει μια τέλεια κουβέρτα σκότους για να καλύπτει την ιδιοφυία του. Και φυσικά, ΤΑ φωνητικά.
21. Goatwhore – Carving Out The Eyes Of God
Ίσως η καλύτερη στιγμή των βλάχων, και όσο και να λέτε, συνεχίζουν να βγάζουν extreme metal τραγουδάρες που θα έπρεπε να κάνουν μπάντες με δήθεν guitar heroes να ντρέπονται.
22. The Devil’s Blood – The Time Of No Time Evermore
Λίγο πριν το μεγάλο άλμα, χαρίζουν ένα τοτέμ μιας ολόκληρης σκηνής, ενώ παράλληλα διαφοροποιούνται και αποστασιοποιούνται από αυτή. Το έχω υποτιμήσει, αλλά παραμένει λατρεμένο.
23. Portal – Swarth
Οι Ωκεάνιοι δεν χαμπαριάζουν και παίρνουν το χαοτικό και υπερβατικό black/death metal τους σε νέα βάθη. Καθοριστικό σχήμα στον ακραίο ήχο, τεράστιοι. Και λίγα λέω.
24. Altar Of Plagues – White Tomb
Οι Ιρλανδοί συστήνονται αποφασιστικά, το post-black metal αποκτά ενδιαφέρον πριν καλά καλά τα αλλάξει όλα και εδραιωθεί ως τάση. Ανεπανάληπτο σχήμα που αντιλήφθηκε πως πειραματισμός δεν σημαίνει υπερπληροφόρηση, αλλά εντάσεις.
25. Iskra – Bureval
Βγάζουν δίσκο οι Iskra, θα μπαίνει λίστα. Απλά πράγματα.
26. Dragged Into Sunlight – Hatred For Mankind
Ίσως ο πιο ακραίος δίσκος αυτής της λίστας. Μέχρι και σήμερα, πραγματικά επίπονες ακροάσεις και ένα black/death/doom/noise ανακάτεμα που πολλοί θέλησαν να μιμηθούν.
27. Agoraphobic Nosebleed – Agorapocalypse
Ο αγαπημένος μου δίσκος από ένα αδιανόητο cybergrind/powerviolence/κάτι σχήμα, απίστευτη ροή και κορυφές.
28. Napalm Death – Time Waits For No Slave
Ένα από τα κορυφαία άλμπουμ των Napalm Death, που ζουν δεύτερη νιότη. Τι άλλο να πεις.
29. Shrinebuilder – Shrinebuilder
Ε λοιπόν, αυτό το σουπεργκρουπ τα είπε ωραία και καλά, και αυτό το άλμπουμ δεν έχασε την αίγλη του με τίποτα.
30. Immortal – All Shall Fall
Εμένα μάρεσε και είπα να μην το παίξω πσαγμένος με κειμενάκι για κάτι από τα παρακάτω αλλά να παω με το συναίσθημα.
Άλλα 30 αξιοσημείωτα για όσα ενδιαφέρονται:
Summary
- Gaza – He Is Never Coming Back
- Candlemass – Death Magic Doom
- Archgoat – The Light-Devouring Darkness
- Asphyx – Death…The Brutal Way
- Vreid – Milorg
- Behemoth – Evangelion
- Proclamation – Execration Of Cruel Bestiality
- Borgia – Ecclesia
- Strike Anywhere – Iron Front
- Morne – Untold Wait