2010
-
Whirling - Faceless Phenomena
Τρεις λεξούλες αρκούν…Ved Buens Ende. Σε κάποιους από εδώ θα πουν πολλά αυτές οι λέξεις κ ξέρουν τι σόι black metal θα βρουν εδώ. Ψυχεδελικό, μελωδικό, αδίσταχτο, ο μουσικός καμβάς των Σουηδών έχει πολλά χρώματα. Ένα κ μοναδικό full length, το οποίο είναι πολύ κρίμα διότι το άλμπουμ είναι υπέροχο μέσα στην πολυπλοκότητά του.
-
Triptykon - Eparistera Daimones
Η εισαγωγή μου έφερε στο μυαλό τους Hellhammer μέχρι να μπει στο 2ο λεπτό το ριφφ με την τυμπανιστική πυροβολαρχία και να σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά του. Το άλμπουμ μου φαίνεται σαν η συνέχεια του Monotheist, όχι σαν μια κακή κόπια όμως αλλά σαν κάτι που εξελίχθηκε από αυτό.
Απίστευτα heavy φυσικά, φοβερός ήχος στις κιθάρες, οι οποίες από ότι διάβασα, είναι κουρδισμένες ακόμα πιο χαμηλά από το Monotheist! Ρε συ Τομ, είσαι βλαμμένος παιδάκι μου? Μάλλον ναι, αν λάβουμε υπόψη την απίστευτη αλλαγή στην μέση του Myopic Empire.
-
Burzum - Belus
Το 'χει ακόμα ο θείος. Μεγάλη επιστροφή για τον Νορβηγό, μετά από 2 ambient album, με τα οποία δεν ασχολήθηκα γιατί δεν την πολυπαλεύω με το είδος. Άλλοτε μελαγχολικός, μελωδικός κ άλλοτε thrashy, έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ καλό άλμπουμ, αντάξιο της πρώτης περιόδου.
-
Dødsengel - Mirium Occultum
Από τις μπάντες της Terratur Possessions, που δεν στηρίχτηκαν απλά στο hype της εποχής, το οποίο μας έχει δώσει πολύ σαβούρα. Μπορεί να υπερβάλλω λίγο, δεν έχω ασχοληθεί με τις καινούριες της μπάντες τόσο, αλλά ότι έχω ακούσει μου φάνηκε απίστευτα βαρετό.
Οι Dødsengel από την άλλη, δεν είναι η τυπική black metal μπάντα, με απλά riffs και γρήγορο τέμπο. Σίγουρα θα βρούμε κ αυτές τις στιγμές αλλά όταν υπάρχει το 20λεπτο Evocation of Amezarak, ο ουρανός σκοτεινιάζει επικίνδυνα. Πέρα από τις αλλαγές στην ατμόσφαιρα, την διαφορά την κάνει ο τραγουδιστής της μπάντας Kark. Μου φαίνεται περίεργο που δεν γίνεται καθόλου αναφορά στην performance αυτού του τύπου εδώ, από οπαδόυς του είδους, σε αντίθεση με τον Attila όπου ξέρουμε πόσο versatile είναι. Ο Kark, δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από τον Attila, στην απόδοσή του. Δύσκολο να το περιγράψω με λόγια, το παραπάνω κομμάτι θα σας πείσει. (ελπίζω)
-
Nidingr - Wolf-Father
Δεύτερο, φανταστικό άλμπουμ από τους Νορβηγούς, με τον Garm να συμμετέχει σαν guest στο δεύτερο κομμάτι Baldrs Draumar. Ανελέητο drumming από τον Hellhammer, που δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις το στυλ του με το που μπαίνει το πρώτο κομμάτι.
Φυσικά έχουν μείνει έξω πάρα πολλά άλμπουμ, που δεν μπαίνω στον κόπο να αναφέρω. Φοβερή χρονιά κ αυτή. Μια μόνο αναφορά θα κάνω, σε συνδυασμό με το καλύτερο εξώφυλλο.
Εδώ θα μπορούσαν να έχουν μπει πολύ άνετα, οι Alcest, όπως έχουν αναφέρει πολλά παιδιά, οι Triptykon φυσικά, με το εξαιρετικό εξώφυλλο του H.R. Giger ή το Belus.
Αντιθέτως, θα μπει το παρακάτω:

Το οποίο είναι το εξώφυλλο του μοναδικού άλμπουμ των Murmuüre, που βασικά είναι one man band.
Ο Γάλλος λοιπόν Felix Naos, δημιούργησε αυτό το περίεργο κράμα από ambient, noise, avant-garde black metal και δεν ξέρω εγώ τι άλλο. Θυμάμαι πόσο εντύπωση μου είχε κάνει το άλμπουμ τότε που είχε βγει, το οποίο το είχα κανει download στον υπολογιστή μου. Πολύ περίεργο, γεμάτο όμως συναισθήματα κ όμορφες στιγμές μέσα στον ενίοτε raw χαρακτήρα του.