Καλή χρονιά παίδες!!! Να είμαστε όλοι καλά ρε!
Πάμε για 2022, φοβερή χρόνια! Να ξεκαθαρίσω ότι τα δύο πρώτα στη λίστα τα αγαπάω πάρα πολύ. Η πρώτη θέση παρόλα αυτά είναι αδιαπραγμάτευτη…
1) Messa - Close
Συγκλονιστικό άλμπουμ. Ξεπερνάει κατά πολύ τα όρια του doom παραμένοντας όμως καθαρό στην καρδιά του. Η μελαγχολική ατμόσφαιρα του δίσκου αυτού είναι μαγευτική. Κατά καιρούς έχω χρήσει ως καλύτερο το Rubedo, το Serving him, το 0=2, το Suspended, το If you want her to be taken, το Orphalese (η δύναμη που έχει μέσα του αυτό το κομμάτι είναι εξωπραγματική), το Pilgrim… Δεν ξέρω αν θα ηγηθούν ποτέ στο metal και δε το νομίζω κιόλας, θα είναι όμως ταιριαστό στη μουσική τους τα live να παραμείνουν σε μικρούς κλειστούς χώρους γεμάτα με σκοτεινή ειλικρίνεια και μια μυσταγωγία που θα ενώνει τους παρευρισκόμενους σε έναν αλλόθρησκο αιρετικό χορό.
2) Brutus - Unison Life
Οι συγκλονιστικές ερμηνείες, οι απίστευτα συναισθηματικές μελωδίες, η οργή, η εσωτερικότητα, η ειλικρίνεια, η δύναμη, η αμεσότητα, η εξωτερικευμένη αδάμαστη μελαγχολία, η χωρίς όρια ορμή αυτού του δίσκου είναι όλα τόσο οικεία που κάνουν κάθε του ακρόαση όλο και πιο επίπονη αλλά ταυτόχρονα ουσιαστικά καθαρτικη. Μοναδικό αριστούργημα, μοναδικό.
3) Zeal And Ardor - Zeal And Ardor
What if American slaves had embraced Satan instead of Jesus? Ένα ερώτημα που έθεσε ο ίδιος ο Gagneux και έδωσε επιτέλους την απάντηση με αυτό το άλμπουμ. Δε θα προσπαθήσω καν να τον ταμπελιάσω, δηλαδή ο ίδιος ο δίσκος είναι ένα μανιφέστο ενάντια στη καθαρότητα των μουσικών διαχωρισμών και ταυτόχρονα το τελευταίο (μέχρι το επόμενο?) μέρος στην πορεία των σατανιστών σκλάβων προς την ελευθερία.
4) Machine Head - Of Kingdom And Crown
They ‘re back bitch!!! Και με θόρυβο όχι μαλακίες… Το πόσες φορές έχω φαντασιωθεί το σκηνικό σε live να ξεκινάει ο δίσκος, ο κόσμος να ανοίγει να αρχίζουν τα hold, hooooold και στο κόψιμο SLAUGHTER THE MARTYR να σκάμε σε ένα wall of death χωρίς αύριο, μιλάμε για ονείρωξη… Δισκάρα, εξωφυλάρα, concept από αυτά που μου αρέσουν πολύ. Το ότι το πρώτο κομμάτι θυμίζει λίγο halo του δίνει πόντους αντί να κλέβει!!
5) Alter Bridge - Pawns And Kings
Με αυτό το δίσκο τους ασχολήθηκα πρώτα στα σοβαρά, ο γνωστός φίλος είναι προφανώς ο βασικός υπεύθυνος… Νομίζω ότι αυτό, το fortress και το blackbird είναι τα τρία καλύτερά τους. Αντε βάλτε τους μαζί με Korn ή Megadeth να γίνει χαμούλης (αποκλείεται λογικά γιατί περιοδεύει μόνος του ο Tremonti το καλοκαίρι).
6) Gaerea - Mirage
Ο καλύτερος black metal δίσκος της χρονιάς ανέβηκε σημαντικά ψηλότερα όταν τους είδα live, η θεατρικότητα εκείνης της βραδιάς με είχε αφήσει με ανοιχτό στόμα (δεν είχα δει καθόλου πριν πως ήταν η σκηνική τους παρουσία οπότε έσκασε τρελό σοκ).
7) Secret Shame - Autonomy
Alternative rock, ουσιαστικό με καθαρή και αδιαπραγμάτευτη ματιά. Δεν κλειδώνεται στον πόνο του, χορεύει με αυτόν και τον κάνει όπλο, γροθιά, επίθεση.
8) Ibaraki - Rashomon
Ναι, ότι έχω μεγάλη αδυναμία στον Heafy είναι κάτι που φαίνεται, πήγε λοιπόν αυτός και βρήκε τον Ihsahn, που είναι μια από τις ιδιοφυίες της μουσικής που θαυμάζω απεριόριστα, και έβγαλε ένα ακόμα αριστούργημα. Είναι black metal ή όχι? αδιάφορο.
9) Porcupine Tree - Closure / Continuation
Φοβερός δίσκος από τους PT που επιτέλους μας θύμισαν ότι υπάρχουν, ήλπιζα σε full scale περιοδεία μετά από αυτό αλλά κακώς απ’ ότι φαίνεται.
10) Bad Omens - The Death Of Peace Of Mind
Δε νομίζω ότι έχει μπει ποτέ πριν τόσο γρήγορα δίσκος σε τοπ 15 μου, πρώτη φορά άκουσα Bad Omens πριν κανά μήνα… Μοντέρνο, πιασάρικο, με ενέργεια και ωραία φωνητικά. Δε συστήνεται σε ακροατές που χρησιμοποιούν πολύ, ή και λίγο, τη λέξη φλώροι.
11) Summerlands - Dreamkiller
Μιλάμε για ατελείωτες ακροάσεις, ο καλύτερος καινούργιος παλιακός heavy metal δίσκος.
12) Ghost - Impera
Πάμε μωρή Ghostάρα, δεν είναι καλύτερο από τις προηγούμενες δουλειές τους αλλά δεν τους αφήνει να φύγουν από το προσκήνιο. Κρατάνε πλέον τις μεγάλες αρένες στα χέρια τους και τις παίζουν στα δάχτυλα…
13) A.A. Williams - As The Moon Rests
Doom με γοτθικές προεκτάσεις γεμάτο μελαγχολία, εσωστρέφεια, σκληρούς στίχους και μια υπέροχα εκφραστική φωνή.
ΥΓ Είναι πολύ καλό και το άλμπουμ διασκευών που έβγαλε στην καραντίνα (songs from the isolation ή κάπως έτσι λέγεται).
14) Ashenspire - Hostile Architecture
Το πόσο ταιριαστή είναι η μουσική τους κατεύθυνση στον black metal χώρο με την τοποθέτηση τους και τη χρήση της τέχνης τους απέναντι στην ασχήμια και την εχθρότητα της αστικής δημοκρατίας είναι ιδανικό. Δε μοιρολατρούμε, ζέχνετε και η οργή μας θα σας φτάσει.
15) Counterparts - A Eulogy For Those Still Here
Οι Καναδοί metalcoreάδες μας δίνουν εδώ τον πιο δυνατό δίσκο τους που ταυτόχρονα θα σκίσει τα μέσα μας και θα μας κάνει να χύσουμε τόνους ιδρώτα.
16) The Hellacopters - Eyes Of Oblivion
Τον σνόμπαρα στην αρχή, αλλά παρατήρησα ότι τον έβαζα όλο και πιο συχνά να παίξει, κάποια στιγμή αποδέχθηκα ότι είναι δίσκαρος.
17) The Halo Effect - Days Of The Lost
Το χαμόγελο που έγραψε στο πρόσωπό μου αυτό το άλμπουμ ήταν ανεκτίμητο και το ήθελα πολύ. Ενιωσα όπως εκείνος ο πιτσιρικάς που άκουγε τις δισκάρες που βγαίνανε το δεύτερο μισό των 90’s από τους μεγάλους του Σουηδικού μελωδικού death.
18) Jack White - Fear Of The Dawn
Από τους καλύτερους δίσκους που μας έχει δώσει, ο άνθρωπος να πούμε ότι έχει μεγάλη δόση παράνοιας καρφωμένη στην κεφάλα του ε…
19) Audrey Horne - Devil’s Bell
Κάθε φορά που τους βάζω σε λίστα μου λέω πόσο μου φέρνουν στο μυαλό το nwobhm, ε εδώ αυτό συμβαίνει περισσότερο από ποτέ ρε!
20) Oak - The Quiet Rebellion Of Compromise
Πολύ ωραίο progressive με όμορφα γραμμένα κομμάτια και πολύ καλή φωνή. Όχι κάτι ρηξικέλευθο αλλά έχει τη θέση του στις πολύ ποιοτικές progressive κυκλοφορίες του σήμερα.
21) Psychonaut - Violate Consensus Reality
Μου αρέσει πολύ αυτός ο δίσκος, θυμίζει αρκετά πράγματα αλλά έχει την ταυτότητά του στο σύμπαν που δημιουργήθηκε, κυρίως, από τους The Ocean και (νομίζω) τη θέση τους στη δισκογραφική τους εταιρεία. Αν δεν κάνω χοντρό λάθος είναι Βέλγοι, το λέω γιατί σιγά σιγά το Βέλγιο έχει αναδειχθεί σε σταθμό της σύγχρονης σκληρής μουσικής.
22) Jack White - Entering Heaven Alive
Ο δεύτερος δίσκος του, εντελώς διαφορετικός από τον άλλο πιο blues και ακουστικός κυρίως, αυτή τη χρονιά με κέρδισε κι αυτός σχεδόν εξίσου με τις κομματάρες του.
23) White Ward - False Light
Σκάει ο Burzum με τον Ihsahn στο Φακανά και λέει ο πρώτος δε βγάζουμε κάτι μαζί, απαντάει ο δεύτερος άσε με τώρα ακούω Jazz. Αυτό, αλλά από την Ουκρανία.
24) Amorphis - Halo
Το ότι οι Amorphis βγάλανε άλλον ένα φοβερό δίσκο είναι οριακά ισοδύναμο με το οι Amorphis βγάλανε καινούργιο δίσκο (η μαθηματική μου ταυτότητα ετεροντρέπεται λίγο με τις σαχλαμάρες που γράφω…).
25) Polyphia - Remember That You Will Die
Δεν ακούω πολλά instrumental (ή σχεδόν instrumental εδώ) πράγματα αλλά αυτό μου αρέσει πάρα πολύ, δεν έχει μόνο τεχνική είναι μουσικά πολύ ωραίος δίσκος.