2023
1)Creeper - Sanguivore

Aν την περασμένη χρονιά ήταν οι Ghost που πατώντας στην ένδοξη ροκ κληρονομιά άλλων δεκαετιών κυκλοφόρησαν τον δίσκο της χρονιάς, τότε το 2023 ανήκει στην δισκάρα των Creeper. Το bombastic εννιάλεπτο εναρκτήριο Further Than Forever που λες και είναι βγαλμένο μέσα από την ανίερη συνύπαρξη του Meat Loaf και του Elton John παραπλανά κάπως για την συνέχεια. Όχι, μην ανησυχείτε, δεν πρόκειται να ακούσετε άλλη μια ροκ όπερα. Τουλάχιστον όχι ακριβώς. Αν όμως κοιμάστε με το Vision Thing στο προσκεφάλι σαν και του λόγου μου τότε είστε στο σωστό μέρος. To Cry Τo Ηeaven προχωρά το πράγμα ακόμη παραπάνω, με ένα βίντεο κλιπ προφανώς tribute στον Andrew Eldritch και over the top στίχους που αγγίζουν τα όρια της παρωδίας. Ανακατεύουμε λιγάκι Nick Cave (The Ballad Of Spook & Mercy) και Danzig σε… Ghost mode (η απίστευτη χορευτική κομματάρα Lovers Led Astray) για να δέσει το γλυκό και δεν είναι δύσκολο να καταλάβετε γιατί το Sanguivore είναι ένας θρίαμβος. Συνεχίζουμε με Teenage Sacrifice που έχει το ποζεράδικο το ριφ το σωστό και τo bigger than life ρεφρέν που τόσο φέρνει σε Ghost -και τους έχω αναφέρει ήδη τρεις φορές! To Black Heaven μοιάζει με το ριμέικ του Βlack Planet στον ρυθμό του opening theme του Κnight Rider! To κλείσιμο με το πιανάκι του More Τhan Death και την επική ερμηνεία φέρνει πάλι σε ροκ όπερα και μας αποχαιρετά με τον ιδανικό τρόπο: Ι’ll see you in hell If I don’t see you before…
2)Peter Gabriel - I-O

Με κάποιους καλλιτέχνες που περιμένεις πολλά χρόνια να κυκλοφορήσουν δίσκο, κάποια στιγμή το παίρνεις απόφαση ότι δεν πρόκειται να συμβεί- κι όμως να που συνέβη! Και είναι και καλός ανάθεμα τον, το πόσο δεν το έχω αποφασίσει ακόμη. Γίνονται πολλά ωραία πράγματα σε κάθε τραγούδι και είναι ακόμη τόσο μα τόσο φρέσκος! Δύσκολα πάντως να πέσει κάτω από το εννιάρι, η ποιότητα των συνθέσεων βγάζει μάτια. Η παραγωγή - τουλάχιστον στο Bright side mix που κυρίως ακούω - είναι όπως θα περίμενε κανείς, για σεμινάριο. Πολλά υπέροχα κομμάτια, θα σταθώ μόνο στο So Μuch που στιχουργικά τα λέει όλα, ενώ η ερμηνεία του Peter φέρνει δάκρυα στα μάτια. Τι υπέροχο που εν έτη 2023 έχουμε νέα δουλειά από Peter Gabriel!
3)Depeche Mode - Memento Mori

Έχοντας πάρει αρχικά μια γλυκιά πρόγευση με το single Ghosts Again, αγωνιούσα για το πώς θα ακουγόταν συνολικά το άλμπουμ, μετά και την τραγική απώλεια του Andy Fletcher. Έτσι όταν αυτό κυκλοφόρησε πριν έναν περίπου χρόνο το έλιωσα στην κυριολεξία. Περιττό να πω πως ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες μου. Oι Depeche την τέχνη τους την ξέρουν καλά, η διαφορά του Memento Mori με τους προηγούμενους δίσκους τους είναι ότι εδώ μπολιάζουν ξανά την ψυχή τους στις συνθέσεις. Και μόνο το Don’t Say You Love Me να είχε δηλαδή…Άντε και απ’ τα μέρη μας παλιοί μου φίλοι!
4)Green Lung - This Heathen Land

Δεν είχα ακούσει τίποτα πιο πριν από Green Lung. Ή μάλλον ψέματα, κάπως πήρε το μάτι μου το βίντεο του Maxine (Witch Queen) αλλά δεν το πολυέδωσα σημασία ( θα είχα το μυαλό μου στο τι να βάλω στην λίστα του 92 ή του 93 ). Κάπου προς το τέλος της χρονιάς είπα να ρεφάρω με τις νέες κυκλοφορίες και διάλεξα να ακούσω μερικές στην τύχη - και η τύχη μου χαμογέλασε! Τι δισκάρα! Καταφέρνει να ακούγεται φρέσκια ενώ σε ταξιδεύει στο παρελθόν. Οι Sabbath-ικές ριφάρες κάνουν την διαφορά. Εκείνο το The Ancient Ways πρέπει να το έπαιξα δέκα συνεχόμενες φορές για να το χορτάσω ( το Αncient Ways).
5)Nuovo Testamento - Love Lines

Τούτο εδώ το χρωστάω στον Curehead που κάπου τους ανέφερε και είπα να τους τσεκάρω. Thanks, man! Madonna, Pet Shop Boys, Dead or Alive, Μιχάλης Ρακιντζής όλα μέσα. Heat, Heartbeat, Wildlife και οι λοιπές τραγουδάρες λές και ξεπήδησαν μέσα από το χρονοντούλαπο των '80s. Party music like they used to do! Στην πρώτη μου λίστα για το 81 είχα μέσα τους Human League. Πόσο ταιριαστό να κλείσω το παιχνίδι με κάτι ανάλογο!
Λίγα ακόμη για το γαμώτο
Black Country, New Road - Live at Bush Hall
Πολύ πιο κοντά στα γούστα μου, τώρα που δεν έχουν τον τύπο που ξεπατίκωσε τους Slint στα φωνητικά. Χίλιες φορές η γλυκούλα Tyler (ΟΚ και οι άλλοι καλοί είναι)! Τα παιδιά έχουν άπειρες επιρροές (είδα στο Youtube το video που αγοράζουν δίσκους και μιλάνε για το τι πήρε ο καθένας) και το δείχνουν με την μουσική τους. Κρίμα που δεν ανέβηκαν στο χωριό μας, θα πήγαινα με τα χίλια να τους δω.
Rival Sons - Lightbringer
Ομολογώ ότι δεν το άκουσα πολύ, το αδερφάκι του δεν το άκουσα καθόλου. Ότι άκουσα όμως μου άρεσε πολύ. Τι να κάνουμε ρε παιδιά, χάθηκε η μπάλα φέτος!
Varathron - The Crimson Temple
Ομοίως με το παραπάνω. Κυκλοφόρησε πρόσφατα, πήρε λίγες ακροάσεις αλλά ήταν αρκετές για να με κερδίσει. Το επίπεδο είναι κοντά στο προηγούμενο τους που ήταν ΕΠΟΣ και αυτό μου αρκεί. Ραντεβού σε λίγο καιρό και από κοντά. Περιμένω να γίνει ολοκαύτωμα.
Baroness - Stone
Ομοίως με τα παραπάνω. Λίγες ακροάσεις, πολύ καλά σημάδια. Οι τύποι- και η τύπισσα- είναι εγγύηση. Κάποιος εδώ μέσα ανέφερε ότι δεν είναι Purple, αλλά το πλησιάζει - ή κάτι τέτοιο. Η αίσθηση μου κι εμένα είναι ότι κάτι τέτοιο ισχυεί.
VV - Neon Noir
Όταν ήμουν νέο αγόρι άκουσα και εγώ το μερίδιο μου από HIM. Μην γελάτε ρε. To ομότιτλο μπορεί να κλέβει κατάφορα ριφς από τους Τhe Mission, είναι όμως τραγουδάρα. Και έχει και άλλα καλά ο δίσκος. Tι είπατε, έρχεται τον Απρίλιο; Χαμός θα γίνει!
Thy Catafalque - Alfold
Αυτό και το προηγούμενο τους , Vadak, είναι τα μόνα τους άλμπουμς που έχω ακούσει. Έτερα πολύ αξιόλογα. Άλλη μια μπάντα που πρέπει να μελετήσω. Τώρα που αρχίσαν να κάνουν live μακάρι να τους δούμε και στα μέρη μας.
Host - IX
Δεν εκπλήρωσε επακριβώς τις προσδοκίες που είχα, ούτε πλησίασε την ποιότητα εκείνου του τόσο αμφιλεγόμενου και αδικημένου δίσκου. Αλλά Lost ει-…συγνώμη, Host είσαι και μία αναφορά την δικαιούσαι. Α και το πρώτο single, πώς λεγόταν να δεις κάτι με Τomorrow, το γούσταρα κανονικά. Άντε παίδες, κάνατε την κάβλα σας πάμε για το κυρίως πιάτο τώρα!
Slowdive - Everything Is Alive

Αφού το λέει αυτός κάτι θα ξέρει!